Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βγενόπουλος: "Οι ισχυροί να βοηθήσουν"
  • [02] Νέα δημοσκόπηση της ALCO
  • [03] Τρεις Έλληνες ναυτικοί σε ομηρία
  • [04] "Θωράκιση των ελεγκτικών μηχανισμών"
  • [05] Έκρηξη βόμβας στους Αμπελοκήπους
  • [06] "Αυτόνομο Υπουργείο Περιβάλλοντος"
  • [07] "Αναποτελεσματική πολιτική"

  • [01] Βγενόπουλος: "Οι ισχυροί να βοηθήσουν"

    H Marfin Investment Group (MIG), ο μεγαλύτερος ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος, ανήκει κυρίως στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα και δεν θα μπορούσε να είχε φθάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, χωρίς την ενεργό στήριξη της, τόνισε ο αντιπρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, μιλώντας σε γεύμα εργασίας στην Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά. Η MIG αποτελεί κεντρικό επενδυτικό βραχίονα της ελληνικής ναυτιλίας, επενδύοντας στην Ελλάδα και σε περισσότερες από 40 χώρες, τόνισε ο κ.Βγενόπουλος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της διοίκησης του ομίλου για την στήριξη της εφοπλιστικής κοινότητας.

    Οι οικονομικά ισχυροί σε μια περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης έχουν καθήκον να αναλαμβάνουν δράσεις και πρωτοβουλίες που βοηθούν την οικονομία και την κοινωνία. Οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας από τον τομέα της ελληνικής ναυτιλίας κάνουν το καθήκον τους διατηρώντας τις θέσεις εργασίας παρά τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ταυτόχρονα με την διατήρηση του υψηλού επιπέδου μισθών και την συνέχιση των επενδύσεων, πολλές από τις οποίες πραγματοποιούνται μέσω της MIG, τόνισε ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

    Ο αντιπρόεδρος της MIG έκανε αναλυτική αναφορά στις αιτίες που δημιούργησαν την διεθνή κρίση και παρουσίασε τα βασικά σενάρια που υπάρχουν διεθνώς για την έξοδο από την κρίση αυτή, το αισιόδοξο που προβλέπει περίοδο ύφεσης 12 μηνών και μετά σταδιακή αποκλιμάκωση από την κρίση και το απαισιόδοξο που προβλέπει ότι η ύφεση στην διεθνή οικονομία θα ξεπεράσει τους 12 μήνες και η έξοδος από την κρίση θα απαιτήσει 3 με 5 χρόνια. Παρομοίασε την διεθνή χρηματοοικονομική κρίση μερικώς κατεστραμμένο τρένο το οποίο με χαμηλή ταχύτητα και επώδυνα με τους επιβάτες τους κινείται προς την έξοδο από το τούνελ.

    Παρουσιάζοντας τους λόγους που οδήγησαν στην διεθνή οικονομική κρίση ο κ.Βγενόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απελευθέρωση της αγοράς κεφαλαίων διεθνώς σε ένα περιβάλλον που δεν είχε την απαιτούμενη εποπτεία σε επιμέρους χώρες και τομείς τραπεζικών εργασιών (όπως η επενδυτική τραπεζική). Οι ΗΠΑ επισήμανε ο κ.Βγενόπουλος έχουν τη δυνατότητα να βγούν πιο γρήγορα από την κρίση, ταυτόχρονα όμως έχουν και την ευθύνη και για την εξαγωγή της κρίσης στην διεθνή οικονομία, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία ο κ.Βγενόπουλος έδωσε έμφαση στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που παρουσιάζει και στο υψηλό δημόσιο χρέος. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την έλλειψη ρευστότητας που παρουσιάζεται στην αγορά ανέφερε ο κ.Βγενόπουλος και σημείωσε ότι η σημαντική έκθεση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στην ΝΑ Ευρώπη επιδεινώνει την κατάσταση.

    Ο κ.Βγενόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην κερδοφορία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από την διεθνή κρίση θα μετακυλιστούν και στο Δημόσιο, λόγω της μείωσης που θα υπάρχουν από τους φόρους που εισπράττει από τις τράπεζες. Η σωρευτική κερδοφορία των τραπεζών για το 2008 ανέρχεται σε 6 δισ.ευρώ, στην περίπτωση που τα κέρδη αυτά θα υποχωρήσουν στα 500 εκατ.ευρώ το 2009 θα υπάρξει έλλειμμα στα έσοδα του προϋπολογισμού με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό.

    Για την Ολυμπιακή Αεροπορία ο κ.Βγενόπουλος επισήμανε ότι ήταν απόκτηση της από την MIG ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και έγινε μετά από συζητήσεις και συνεννόηση πολλών από των ανθρώπων που βρίσκονται σήμερα στην αίθουσα αυτή (δηλαδή εκπροσώπων της εφοπλιστικής κοινότητας).

    [02] Νέα δημοσκόπηση της ALCO

    Στις 4,3 μονάδες βρίσκεται η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ALTER και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου για τις Εθνικές Εκλογές με ποσοστό 33% έναντι 28,7% του κυβερνώντος κόμματος και ακολουθούν κατά σειρά το ΚΚΕ με 8,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,6%, ο ΛΑΟΣ με 4,1 και οι Οικολόγοι με 2,5%. Στην ίδια δημοσκόπηση, ποσοστό 11,3% των ερωτηθέντων απάντησε "Δεν Ξέρω/Δεν απαντώ", ενώ 5,2% απάντησε ότι θα έριχνε λευκό ψηφοδέλτιο και 1,4% άλλο κόμμα.

    Στις 3,5 μονάδες είναι η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε ότι αφορά τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, όπου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 32,5% και η ΝΔ 29%. Τα υπόλοιπα κόμματα: ΚΚΕ 7,6%, ΣΥΡΙΖΑ 7,3%, ΛΑΟΣ 3,6% και Οικολόγοι 2,3%. Επίσης στην ίδια δημοσκόπηση 11,8% απάντησαν "Δεν Ξέρω / Δεν απαντώ", 3,6% ότι θα έριχναν λευκό ψηφοδέλτιο και 2,1% άλλο κόμμα.

    [03] Τρεις Έλληνες ναυτικοί σε ομηρία

    Στα χέρια πειρατών βρίσκεται το φορτηγό πλοίο "ΤΙΤΑΝ" σημαίας Αγίου Βικεντίου, του οποίου από τα 24 μέλη του πληρώματος οι τρεις είναι Έλληνες και πρόκειται για τον πλοίαρχο, τον υποπλοίαρχο και τον α' μηχανικό.

    Το πλοίο είχε ξεκινήσει από τη Μαύρη Θάλασσα με προορισμό την Κορέα, είναι φορτωμένο με σίδηρο και η πειρατεία σημειώθηκε στον κόλπο του Άντεν στα ανοιχτά της Σομαλίας.

    [04] "Θωράκιση των ελεγκτικών μηχανισμών"

    «Στηρίζουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την επίσκεψή του στα γραφεία του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

    Τόνισε δε ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή, ήδη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της, έδωσε απόλυτη προτεραιότητα στη θωράκιση των ελεγκτικών μηχανισμών, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο μέσων και υποδομών, καθώς και στην εντατικοποίηση των ελέγχων. Στόχος μας είναι να εντοπίζεται κάθε παραβατική συμπεριφορά και να τιμωρούνται αυστηρά οι υπεύθυνοι».

    Σημείωσε, επίσης, ότι «το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς καμία, το τονίζω, παρέμβαση στο έργο τους αλλά, αντιθέτως, με πλήρη σεβασμό της ανεξαρτησίας τους - τους παρέχει κάθε αναγκαία υποστήριξη, προκειμένου να εκπληρώνουν ελεύθερα και αποτελεσματικότερα την αποστολή τους».

    Ο κ. Παυλόπουλος ανάφερε ενδεικτικά «την αλματώδη βελτίωση των επιδόσεων του Σώματος, το οποίο, όπως προκύπτει και από την ετήσια έκθεσή του για το 2008, που θα παρουσιασθεί τις επόμενες ημέρες, έφθασε μόνο το 2008, δηλαδή σβ ένα χρόνο, να κάνει 845 ελέγχους, όταν μεταξύ 1998-2003 (δηλαδή σε έξι χρόνια επί ΠΑΣΟΚ) έγιναν συνολικά μόλις 376 έλεγχοι».

    Εξάλλου, ο κ. Παυλόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, τόνισε ότι «ο κ. Παπαθανασίου είναι ο αρμόδιος υπουργός. Τα μέτρα που εξήγγειλε είναι μέτρα τα οποία δείχνουν πόσο υπεύθυνα στέκεται η κ υβέρνηση απέναντι στον πολίτη που έχει περισσότερο ανάγκη. Δείτε τι συμβαίνει στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Θα διαπιστώσετε ότι και γρήγορα αντιδράσαμε και τα μέτρα που χρειάζεται πήραμε. Μέτρα που στηρίζουν κυρίως το εισόδημα αυτών που έχουν περισσότερο ανάγκη, μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης».

    [05] Έκρηξη βόμβας στους Αμπελοκήπους

    Σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό οφείλεται η έκρηξη, που σημειώθηκε έξω από το κτίριο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, στην οδό Κόνιαρη 45 και Αλεξάνδρας.

    Όπως διαπιστώθηκε από τους πυροτεχνουργούς της Ασφάλειας και τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής, ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί κοντά στην είσοδο της ΚΕΔ και από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε ένα ΙΧ αυτοκίνητο και σε τζάμια παρακείμενων κτηρίων.

    Επειδή στην περιοχή υπήρχε έντονη μυρωδιά αερίου πιθανολογείται ότι αυτό συνέβη επειδή λόγω της έκρηξης τινάχτηκε ένα καπάκι από τον αγωγό του φυσικού αερίου. Διευκρινίστηκε, πάντως, ότι δεν σημειώθηκε έκρηξη στο αέριο.

    Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν πιθανό ο μηχανισμός να πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο, γιατί δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, αλλά την ώρα της έκρηξης δεν περνούσε κανένας από το σημείο γι' αυτό και δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

    Δηλώσεις εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας

    "Δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα για την έκρηξη, ούτε έχει γίνει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης από κανέναν" δήλωσε από το χώρο που σημειώθηκε η έκρηξη στην οδό Κόνιαρη 45 στους Αμπελοκήπους όπου στεγάζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας κ. Στάθης.

    Η έκρηξη, που προκάλεσε ζημιές στην είσοδο του κτιρίου, σε ένα σταθμευμένο όχημα καθώς και σε τζαμαρίες καταστημάτων και σπιτιών στον συγκεκριμένο δρόμο, οφείλεται, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, σε άγνωστο εκρηκτικό μηχανισμό.

    Ο κ. Στάθης ανέφερε επίσης ότι ο χώρος φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία Ασφαλείας, η οποία είχε εκείνη την ώρα προσωπικό μέσα στο κτίριο.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων πως ερμηνεύει ο ίδιος το γεγονός ότι η έκρηξη σημειώθηκε απέναντι από τον Άρειο Πάγο και σε απόσταση 200 μέτρων από την ΓΑΔΑ, ο κ. Στάθης επανέλαβε ότι το συγκεκριμένο κτίριο της ΚΕΔ φυλάσσεται από εταιρεία σεκιούριτι και τόνισε ότι η ΓΑΔΑ και ο Άρειος Πάγος φυλάσσονται από την αστυνομία.

    Κλείνοντας την ενημέρωση, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται αυτοψία στο χώρο και ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

    [06] "Αυτόνομο Υπουργείο Περιβάλλοντος"

    Τη δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, και ενιαίου Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, πρότεινε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, από το βήμα της ημερίδας, που οργάνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου να παρουσιάσει το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» και τον απολογισμό της 5ετούς θητείας του.

    Ειδικότερα, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι όταν ολοκληρωθεί το Γ' ΚΠΣ και ξεκινήσουν τα έργα της Δ' Προγραμματικής Περιόδου, τότε θα υπάρχει δυνατότητα διαχωρισμού του υπουργείου Περιβάλλοντος από το υπουργείο Δημόσιων Έργων.

    «Το πρώτο εξάμηνο του 2010 θα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να ιδρυθεί υπουργείο Περιβάλλοντος», τόνισε ο κ. Σουφλιάς και συμπλήρωσε ότι σε αυτό θα πρέπει να ενταχθούν και οι αρμοδιότητες για τα δάση και την ενέργεια.

    Παράλληλα, πρότεινε την κατάργηση του υπουργείου Μεταφορών, προκειμένου να ενοποιηθούν τα δημόσια έργα και οι μεταφορές, σε ένα ενιαίο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

    Ο προϋπολογισμός των περιβαλλοντικών έργων, που θα χρηματοδοτηθούν στην 4η Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, ανέρχεται σε περίπου 4,2 δισ. ευρώ, με βασικές προτεραιότητες, μεταξύ άλλων, τη μεταρρύθμιση και κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομθεσίας, τη θεσμοθέτηση νέου τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών, έργα αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμάτων, έργα υδρεύσεων και σημαντικά αντιπλημμυρικά για τους νομούς Αττικής, Θεσσ/νίκης και για άλλες αστικές περιοχές, ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    Επιπλέον, ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι βασικές προτεραιότητες αποτελούν τα έργα «πράσινων μεταφορών», όπως η επέκταση του ΜΕΤΡΟ Θεσσ/νίκης, τα έργα ενέργειας, η υποστήριξη των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, με 225 εκ. ευρώ.

    Προτεραιότητα αποτελούν, επίσης, η αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και Θεσσ/νίκης και η προώθηση των Ρυθμιστικών Σχεδίων σε μεγάλες πόλεις, η υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό και η ενίσχυση και ανάδειξη παραδοσιακών οικισμών.

    Στο σύντομο απολογισμό του, ο υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα «δύο μεγάλα εργαλεία» περιβαλλοντικής πολιτικής, το Κτηματολόγιο και τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, η ολοκλήρωση του οποίου συνιστά «μια από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές, που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες».

    Ο κ. Σουφλιάς έκανε λόγο για το ήδη θεσμοθετημένο Ειδικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), για έργα σε Βιομηχανία και Τουρισμό που ακολουθούν, πρόσθεσε δε, ότι το Ειδικό Πλαίσιο για τις Παράκτιες περιοχές και τον Ορεινό Χώρο θα τεθούν σύντομα σε διαβούλευση.

    Η ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών, η εφαρμογή ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος για την κλιματική αλλαγή και ο τετραπλασιασμός της ανακύκλωσης, είναι μερικά ακόμα αποτελέσματα, που ανέφερε.

    «Η χρηματοοικονομική κρίση, αντί να μας αποπροσανατολίσει από το θέμα του περιβάλλοντος, πρέπει να μας συσπειρώνει προς την αειφόρο ανάπτυξη, την "πράσινη ανάπτυξη", η οποία προσφέρει νέες ευκαιρίες για την πρόοδο και την απασχόληση», κατέληξε ο υπουργός.

    [07] "Αναποτελεσματική πολιτική"

    Αναποτελεσματική χαρακτηρίζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή τα νέα φορολογικά μέτρα, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο Δ. Ρέππας τονίζει ότι χρειάζεται μια άλλη πολιτική για την «ανασυγκρότηση της χώρας» και προβλέπει ότι οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να συντάξει το νέο προϋπολογισμό.

    Και προσθέτει η κυβέρνηση "θα συνθλίβεται" ανάμεσα σε δύο όρια, αυτό των ευρωεκλογών και εκείνο της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.

    Απαντά στα περί "βουλιμίας" για εξουσία του ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για "εξουσιολατρεία" και "εξουσιομανία" της ΝΔ, η οποία αδιαφορεί για τις συνέπειές τους για τη χώρα.

    Αναφερόμενος στην επάνοδο του Κώστα Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ, τη χαρακτηρίζει "απολύτως θετική", δεχόμενος ότι θα βοηθήσει το Κίνημα να έχει καλύτερη προσέγγιση με το "μεσαίο χώρο" και με τμήματα της "ανανεωτικής αριστεράς".

    Η συνέντευξη του Δημήτρη Ρέππα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

    ΕΡ: Ποια είναι η πρώτη εκτίμησή σας για τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση;

    ΑΠ: Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα που δημιούργησε η ίδια. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και η γενικότερη οικονομική κατάσταση είναι οικτρή και αυτό είναι συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής. Επόμενο είναι να παίρνει πρωτοβουλίες και να επιβάλει φόρους, οι οποίοι είναι και άδικοι, ακολουθώντας μια πολιτική που είναι και αναποτελεσματική. Δεν πρόκειται να αποδώσει. Με τα μέτρα αυτά, τα οποία ουσιαστικά θα βαρύνουν μισθωτούς και συνταξιούχους, αυτούς που, όπως συνήθως λέμε, αποτελούν τα υποζύγια της φορολογικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, επιδιώκει να εισπράξει περίπου 280 εκατ. ευρώ, ποσό αμελητέο για να αντιμετωπίσει και να καλύψει τα ελλείμματα που η ίδια δημιούργησε με τη δημοσιονομική διαχείρισή της. Θα έλεγα ότι το ποσό αυτό είναι περίπου ίσο με το ποσό το οποίο δαπανάει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια για να καλύψει τις δαπανηρότατες λειτουργίες, πολυτελείς λειτουργίες νέων υπηρεσιακών μονάδων, επιτροπών ή υψηλά αμειβόμενων θέσεων που δημιούργησε με δικές της νομοθετικές πρωτοβουλίες.

    ΕΡ: Έχετε χαρακτηριστεί, ως ΠΑ.ΣΟ.Κ., "βουλιμικοί" της εξουσίας. Θεωρείτε ότι αυτός ο χαρακτηρισμός σας αδικεί ή δίνετε κι εσείς αφορμές;

    ΑΠ: Η κυβέρνηση επιδίδεται σε συνθηματολογική διαχείριση της πολιτικής κατάστασης προκειμένου να συγκαλύψει την επί της ουσίας αποτυχία της. Θα μπορούσα να καταγγείλω την κυβέρνηση και τα στελέχη της για εξουσιολατρεία. Ότι επιδιώκουν να παραμείνουν στη νομή της εξουσίας με οποιοδήποτε τίμημα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που συνεπάγεται για τη χώρα αυτή η εξουσιομανία τους. Το θέμα είναι αν αυτή η κυβέρνηση μπορεί να εμπνεύσει ελπίδα και αισιοδοξία, αν μπορεί να καλλιεργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Επειδή συμβαίνει το αντίθετο με συνέπεια η χώρα να βυθίζεται όλο και βαθύτερα στην κρίση αποτελεί κοινή πεποίθηση πως χρειάζεται αλλαγή πορείας της χώρας σε προοδευτική κατεύθυνση και αυτό προϋποθέτει κυβερνητική αλλαγή.

    ΕΡ: Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι οι εκλογές θα γίνουν πρόωρα και σε ποιόν χρόνο τις τοποθετείτε;

    ΑΠ: Αν δεν είχε να αντιμετωπίσει τις κορυφαίες πολιτικές διαδικασίες των ευρωεκλογών και της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας η κυβέρνηση θα επέλεγε ασφαλώς να ολοκληρώσει την θητεία της το 2011. Τούτων όμως δοθέντων η κυβέρνηση αναζητά τον πρόσφορο πολιτικά χρόνο ώστε να αποφύγει την συντριβή και ει δυνατόν να στερήσει την αυτοδυναμία από το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι οι εκλογές θα γίνουν πρόωρα και σε κάθε περίπτωση μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, πριν δηλαδή η κυβέρνηση υποχρεωθεί να καταθέσει τον Προϋπολογισμό. Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο δεν αποκλείονται, ωστόσο θεωρώ πιο πιθανό οι δημοσκοπήσεις που θα γίνουν μέχρι τέλος Απριλίου να είναι αυτές που θα επηρεάσουν τις τελικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού. Οι δημοσκοπήσεις είναι πλέον «απαγορευτικές» για τη Νέα Δημοκρατία η οποία με την τακτική της θα δίνει όλο και περισσότερο την αίσθηση ότι «συνθλίβεται» εκλογικά και πολιτικά μεταξύ των δύο ορίων αφενός τις ευρωεκλογές αφετέρου την Προεδρική εκλογή.

    ΕΡ: Σε περίπτωση που τον Ιούνιο έχουμε μόνο ευρωεκλογές, αυτές θα έχουν, για σας, χαρακτήρα δημοψηφίσματος; Και με ποια διαφορά, από τη Νέα Δημοκρατία, θα ζητήσετε επιτακτικά τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών;

    ΑΠ: Ασφαλώς και πρέπει να έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Σβ αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει περιθώριο χαλαρής ψήφου αφού ένα και μόνο συμπέρασμα πρέπει να βγει από τις κάλπες: η αποδοκιμασία των αποτυχημένων πολιτικών που άσκησε η κυβέρνηση. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ακόμη και οι πολίτες που συμπαθούν τη Νέα Δημοκρατία να της στείλουν ανάλογο μήνυμα για την εξάντληση των ορίων της αντοχής και ανοχής τους. Κατά τα άλλα η καταγραφή σε εκλογική κάλπη του δεδομένου πλέον πως η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μειοψηφίας, αυτό ασφαλώς και επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις.

    ΕΡ: Αναφέρονται δύο προβλήματα σχετικά με τη δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να πετύχει την αυτοδυναμία. Η «κυβερνησιμότητα» και η μη «συνθηματοποίηση» της πολιτικής σας. Πιστεύετε ότι πρέπει να δώσετε βάρος σε αυτά τα προβλήματα;

    ΑΠ: Η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ αποτελεί παράγοντα πολιτικής σταθερότητας που είναι τόσο χρήσιμη ιδίως στις παρούσες συνθήκες. Για να το επιτύχουμε αυτό, μεταξύ των άλλων, το πρόγραμμα αποτελεί βασικό εφόδιό μας. Φιλοδοξούμε να είμαστε η θετική επιλογή των πολιτών και όχι η εξ αντανακλάσεως προτίμησή τους, λόγω χρεοκοπίας της Νέας Δημοκρατίας. Γιβ αυτό η τεκμηρίωση των προγραμματικών θέσεών μας αποτελεί τον πιο πειστικό τρόπο για να κερδίσουμε όχι απλώς την ψήφο των πολιτών αλλά και την εμπιστοσύνη και τη συστράτευσή τους σε μια ελπιδοφόρα προσπάθεια αλλαγής. Προσωπικώς πιστεύω στην αξία της ουσιαστικής πολιτικής χωρίς να παραγνωρίζω την επικοινωνιακή διάσταση των πραγμάτων. Θα βλεγα πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ικανότητα κατά τις περιόδους που κυβέρνησε και στα θέματα που θίγετε όπως μαρτυρά η σύγχρονη πολιτική ιστορία.

    ΕΡ: Σε κύριο άρθρο εφημερίδας εγράφη ότι οι συναντήσεις του κ. Γ. Παπανδρέου με κορυφαίους επιχειρηματίες και την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ενδεικτικές της μεταστροφής υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Συμμερίζεστε τη συγκεκριμένη εκτίμηση;

    ΑΠ: Σε μια ανοιχτή κοινωνία η ανταλλαγή απόψεων είναι ζωτική ανάγκη για την ενημέρωση των πολιτών και για τη λήψη των ορθών πολιτικών αποφάσεων. Ούτε ο ιδρυματισμός της πολιτικής, δηλαδή η στεγανοποίηση της λειτουργίας της ούτε η πελατειακή αντίληψη, δηλαδή μια σχέση αλληλεξάρτησης έχουν θέση στη Δημοκρατία μας. Αντιθέτως, η ουσιαστική συζήτηση παράγει προστιθέμενη αξία για όλες τις πλευρές. Πράγματι το αυξημένο ενδιαφέρον για τέτοιες συναντήσεις συνιστά από μόνο του ένα πολιτικό μήνυμα για τις προσδοκίες που γεννά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΡ: Διεκτραγωδείτε την κατάσταση της οικονομίας και ίσως δεν έχετε άδικο.Τα προβλήματα, ωστόσο, ζητούν λύσεις. Είσαστε σε θέση να λύσετε τόσα πολλά και τόσο μεγάλα προβλήματα, όπως τα περιγράφετε, μόνοι σας;

    ΑΠ: Μια πολιτική αλλαγή δημιουργεί και ένα άλλο κλίμα ελπίδας και έντιμης προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της χώρας. Η συνειδητοποίηση της κρίσης αποτελεί και μια εκπληκτική αφετηρία, αφού η γνώση για τα βάρη που επωμίζεται η ερχόμενη κυβέρνηση γεννά συνθήκες κατανόησης και συμπόρευσης και περιορίζει εκ προοιμίου την κακόπιστη κριτική.Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο και αυτή η "κυβερνησιμότητα" αποτυπώνεται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Θυμίζω πως ο Πρόεδρος του Κινήματος αναδεικνύοντας πέντε κεντρικούς εθνικούς στόχους έχει οριοθετήσει τις πολιτικές επιλογές μας με σαφήνεια. Ακόμη τονίζω τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ για τη διαμόρφωση νέων δεδομένων στην πολιτική προοπτική της χώρας, ιδίως με το κεφάλαιο της πράσινης ανάπτυξης που παραπέμπει σε ένα νέο ποιοτικό και ανταγωνιστικό πρότυπο. Τέλος επισημαίνω τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων και με τη μορφή νομοσχεδίου για ειδικά θέματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πέντε δέσμες προτάσεων και μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ τεκμηριώνοντας την ανάγκη να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο για την υπέρβαση της κρίσης.

    ΕΡ: Θεωρείτε ότι τα προβλήματα της οικονομίας επιβάλουν να γίνει απογραφή και από το ΠΑΣΟΚ, ή ότι πρέπει να αποφύγετε αυτή την πρακτική;

    ΑΠ: Η γνώση είναι δύναμη και πυξίδα γι αυτό που έρχεται. Προσωπική άποψή μου είναι ότι η όλη διαδικασία παράδοσης και παραλαβής πρέπει να έχει ουσιαστικό χαρακτήρα. «Η χώρα στο διαφανοσκόπειο», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος μιας επιλογής που προϋποθέτει τη λεπτομερή αποτύπωση του επιπέδου αναφοράς κάθε τομέα και υπηρεσίας, ώστε έτσι να είναι εφικτή η επικέντρωση και συστράτευση των δυνάμεων σε προσδιορισμένους στόχους και μάλιστα στο πλαίσιο μιας εθνικής - κοινωνικής συμφωνίας για τον τρόπο με τον οποίο θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Αυτό μπορεί να είναι έργο έγκυρων διεθνών οίκων και δεν έχει καμιά σχέση με την καρικατούρα απογραφής που επεχείρησε η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιώντας αυτό το στρεβλό κομματικό προϊόν σαν πολιτικό εργαλείο για να παραπλανήσει τους πολίτες και να πλήξει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    ΕΡ: Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα τη λύση των οποίων πρέπει να επιδιώξει να δώσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ευθύς μόλις κερδίσει τις εκλογές;

    ΑΠ: Πιστεύω σε μια ισόρροπη αποτελεσματική δράση σε όλα τα μέτωπα. Ασφαλώς όμως θα ξεχώριζα:

    α) την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ιδίως από τη σκοπιά της απασχόλησης και της διασφάλισης του εισοδήματος

    β) την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής με πρωτοβουλίες για την αυτονομία της, για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία σε ένα ευνομούμενο κράτος γ) την εντατική προσπάθεια ώστε η Παιδεία, η εκπαίδευση, η κατάρτιση και η γνώση να αναδειχθούν σε μοχλό για την ανάπτυξη και για την ανταγωνιστικότητα της χώρας

    δ) στοχευμένες δράσεις άμεσης απόδοσης για την περιφρούρηση της κοινωνικής συνοχής και

    ε) οριζόντιες δράσεις για τη νέα γενιά ώστε να επανενταχθεί στην πρωτοπορία των εξελίξεων. Αυτό σημαίνει συνειδητοποίηση του ρόλου της σε όλο το εύρος της κοινωνικοπολιτκής ατζέντας από την καλλιέργεια πνεύματος σύγχρονου πατριωτισμού μέχρι τον πρωταγωνιστικό γνωσιακό και επιχειρηματικό ρόλο της σε μια νέα κοινωνία της πράσινης ανάπτυξης.

    ΕΡ: Τι προσδοκά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την επάνοδο του Κώστα Σημίτη; Καλύτερη πρόσβαση στο «μεσαίο» χώρο, καλύτερη επαφή με τμήματα της ανανεωτικής αριστεράς, ενδυνάμωση της συνοχής του, τι απβ όλα;

    ΑΠ: Τα πρόσωπα συμβολίζουν πολλά για τις προσλαμβάνουσες του εκλογικού σώματος. Με αυτή την έννοια είναι απολύτως θετική η πρόσφατη εξέλιξη. Πιστεύω πως πέραν των όσων αναφέρετε, που ισχύουν απολύτως, ενισχύει την αντίληψη αυξημένης αποτελεσματικότητας για την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν έχει πολλούς Σημίτηδες η Ελλάδα ώστε να τους περιθωριοποιεί και να τους αγνοεί.

    ΕΡ: Που αποδίδετε το γεγονός ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και την πτώση της δημοτικότητάς της, δεν φαίνεται να έχετε τον «αέρα» της νίκης;

    ΑΠ: Αρκεί να αξιολογήσετε την απόσταση που διανύσαμε από το Συνέδριό μας, πέρυσι τέτοιο καιρό μέχρι σήμερα. Τότε όλοι προέβλεπαν? «αέρα» ήττας για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τώρα όλα τα στοιχεία δικαιολογούν μια αισιόδοξη πρόβλεψη και αυτή η αισιοδοξία είναι καλός σύμβουλος στην πορεία μας μέχρι την κάλπη. Δεν εφησυχάζουμε γιατί δεν μας αρκεί μια εκλογική νίκη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, αλλά η αναμέτρηση με ευθύνες και προβλήματα που λιμνάζουν και οξύνονται και οδηγούν τη χώρα σε κατάρρευση. Γνωρίζω πως ο τρόπος εκδήλωσης των προτιμήσεων και η γενικότερη εκλογική συμπεριφορά έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν. Είμαι σίγουρος όμως ότι η στήριξη προς το Κίνημά μας είναι ουσιαστική και συνειδητή από την πλευρά των πολιτών που σιωπούν αλλά συνεχίζουν να ελπίζουν πως ξέρουμε και μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 March 2009 - 8:27:21 UTC