Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανατροπή των συσχετισμών"
  • [02] Επεισόδια στο Παρίσι

  • [01] "Ανατροπή των συσχετισμών"

    "Πολύ κρίσιμη" χαρακτηρίζει την αναμέτρηση των ευρωεκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΝ σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και επιζητεί «να καταγραφεί στην κάλπη μια ριζική ανατροπή των συσχετισμών δύναμης».

    «Ο κόσμος έχει κουραστεί πια να περιμένει από τα δύο κόμματα εξουσίας που του έταξαν ανάπτυξη και ευημερία και του πρόσφεραν ανεργία, λιτότητα, επισφάλεια. Η οικονομική κρίση φέρνει τα πάνω-κάτω, μπορεί να επιφέρει και σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και ο ΣΥΡΙΖΑ να φέρει τη μεγάλη έκπληξη» τονίζει ο κ. Τσίπρας.

    Είπε ότι θεωρεί «και προσωπικό στοίχημα» τη μάχη των ευρωεκλογών καθώς με το αποτέλεσμα θα κριθεί και ο ίδιος «στο βαθμό που η εκλογή μου στην προεδρία του ΣΥΝ αποτέλεσε μια αλλαγή σελίδας στα πολιτικά πράγματα» και πρόσθεσε: «Δεν φοβάμαι την κρίση των πολιτών και κυρίως δεν φοβάμαι το ρίσκο να πάρω πάνω μου αυτήν την υπόθεση»

    Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ecofin «Βατικανό της οικονομικής πολιτικής» και προσθέτει πως «εμείς δεν πρόκειται να το παίξουμε τοπικοί επίσκοποι». «Εξοδος από την κρίση για μας σημαίνει ότι δεν θα την πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι» σημειώνει και προσθέτει ότι η αριστερά έχει "εξαιρετικό πρόγραμμα" και «μπορεί και πάλι να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη».

    «Εξοδος από την κρίση για άλλους σημαίνει απλώς επαναφορά των ανεκτών επιπέδων κερδοφορίας. Εμείς πιστεύουμε ότι θα έχουμε υπερβεί την κρίση εάν αποκρούσουμε τη φτώχεια, την ανεργία, την κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών και των ασφαλιστικών ταμείων. Εξοδος από την κρίση σημαίνει εφαρμογή αριστερού προγράμματος. Σημαίνει ριζική στροφή αριστερά. Σημαίνει σπάσιμο του Συμφώνου Σταθερότητας, πρωτοβουλίες στην Ευρώπη, δημόσιες επενδύσεις, δημόσιος έλεγχος στις τράπεζες, 100.000 προσλήψεις στην υγεία και στην παιδεία, ραγδαία αναδιανομή του πλούτου τώρα» τονίζει ο κ.Τσίπρας.

    Σχολιάζοντας τη συνάντηση Παπανδρέου-Σημίτη τη χαρακτήρισε "ένα βήμα μπρος δύο βήματα πίσω και σημείωσε ότι «ο κόσμος, και ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζει ότι η απάντηση στη Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι ένας νέος γύρος εκσυγχρονισμού. Η απάντηση στην κρίση πρέπει να είναι αριστερή και όχι μία από τα ίδια».

    Τέλος, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για το ευρωφηφοδέλτιο είπε ότι «στον ΣΥΝ η κατάρτιση της λίστας είναι υπόθεση των μελών του κόμματος» και σημείωσε πως «δημοκρατία σημαίνει πλουραλισμός και πλουραλισμός σημαίνει ότι δεν κρύβουμε τις διαφορετικές απόψεις κάτω από το χαλί». Για το θέμα της υποψηφιότητας Κουβέλη στις βουλευτικές εκλογές, που πυροδότησε το κλίμα στον ΣΥΝ, είπε πως «το καταστατικό ζήτημα δεν αφορά την επόμενη εκλογική μάχη. Οταν έρθει η ώρα του, θα το αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει» και τόνισε ότι δεν είναι «αφελής να μη θέλω το Φώτη σε θέση μάχης στις επόμενες κάλπες».

    Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία παρουσίασε ο Αλ.Τσίπρας

    Το μήνυμα ότι «απαιτείται ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και όχι συναίνεση» προκειμένου να εξέλθει η χώρα από την κρίση απέστειλε από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε σήμερα σε ανοιχτή εκδήλωση τις θέσεις του κόμματος για την παιδεία, με αφορμή την 1η Πανελλαδική Σύσκεψη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε χθες στην πόλη.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, καθώς και οι θεματικές επιτροπές Παιδείας Αθήνας και Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συζητήσουν το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την παιδεία, η τελική μορφή του οποίου θα διαμορφωθεί στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στις 11 και 12 Απριλίου.

    Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η χώρα έχει ανάγκη από «ειλικρινείς λύσεις» και εξήγησε ότι η παράταξη δεν μπορεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, που συγκάλεσε ο υπουργός Παιδείας.

    «Δεν μπορούμε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι διαλόγου και μάλιστα κάτω από την επίφαση της μηδενικής βάσης, γιατί δεν βρισκόμαστε στο μηδέν, βρισκόμαστε πολύ πιο κάτω από το μηδέν. Έχουμε υποστεί επιθέσεις που έχουν ανοίξει πληγές και δεν μπορεί να ζητάς διάλογο σε μηδενική βάση εάν δεν προσπαθείς να κλείσεις αυτές τις πληγές», είπε, αναφερόμενος στην υποχρηματοδότηση της παιδείας, στο άρθρο 16, στα ΚΕΣ, στην βάση του «10» και στην σχολική διαρροή.

    Το εισηγητικό κείμενο που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Πανελλαδική Σύσκεψη για την παιδεία, εκφράζει την αντίθεσή του στην εμπορευματοποίηση της παιδείας, με βάση τους νόμους της αγοράς, καλύπτει εργασιακά και εκπαιδευτικά ζητήματα όπως ελεύθερη πρόσβαση σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, ανοιχτό, δημοκρατικό και ανεξίθρησκο πανεπιστήμιο, που θα αναδεικνύει την έμφυλη διάσταση και την διαπολιτισμικότητα της εκπαίδευσης.

    Επιπλέον, υπερασπίζεται την 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση (με δύο επιπλέον χρόνια υποχρεωτική προσχολική αγωγή), εκπαιδευτική διαδικασία εξ ολοκλήρου στο σχολείο, μακριά από την φροντιστηριακή λογική.

    Στην πανελλαδική σύσκεψη προτάθηκε η δημιουργία πανελλαδικού δικτύου εκπαιδευτικών του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την οργάνωση δράσεων συντονισμού για τη προάσπιση των δικαιωμάτων της δημόσιας εκπαίδευσης, στη λογική των κινητοποιήσεων σε όλους τους χώρους της εκπαίδευσης.-

    [02] Επεισόδια στο Παρίσι

    Εικοσιένας αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν χθες Σάββατο στην διάρκεια επεισοδίων μεταξύ δεκάδων νεαρών και αστυνομικών σε προάστιο της Γαλλικής πρωτεύουσας. Αστυνομική πηγή έκανε λόγο περί "ενέδρας" σε βάρος αστυνομικών.

    Τα επεισόδια, στην περιοχή Μιρό, άρχισαν λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ, όταν η αστυνομία κλήθηκε μετά από "εμπρησμό αυτοκινήτου", σύμφωνα με την πηγή αυτή. Ακολούθως περίπου 100 νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, ρίχνοντάς του περίπου σαράντα κοκτέιλ Μολότωφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα.

    Η κατάσταση στην περιοχή εξομαλύνθηκε περίπου στις 22:30.

    Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας 15χρονος.

    Η αστυνομία εκτιμά ότι τα επεισόδια ενδέχεται να σχετίζονται με το θάνατο ενός νεαρού από την περιοχή την 8η Μαΐου από πυρά αστυνομικών "σε νόμιμη άμυνα".

    Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ απαίτησε από την υπουργό Εσωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί να παρουσιάσει ένα "σχέδιο δράσης" για την ένταση του αγώνα εναντίον των "βίαιων συμμοριών" νεαρών στην Γαλλική πρωτεύουσα, μετά από την έξαρση της βίας που προκάλεσε πάνω από δέκα τραυματισμούς σε λύκειο στην περιοχή Γκανύ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 March 2009 - 15:30:15 UTC