Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οξεία κριτική στην κυβέρνηση
  • [02] Θεσ/νίκη: Εκθεση Ομογενειακού Τύπου
  • [03] "Βαθιά και μακρόχρονη κρίση"

  • [01] Οξεία κριτική στην κυβέρνηση

    Οξεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε το μεσημέρι απο τη Βέροια, σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στο Φιλίππειο Δημοτικό Γυμναστήριο, πλατεία Ωρολογίου,ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Επέκρινε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, ενώ παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματός του για το θέμα αυτό.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση για λεηλασία του κράτους και για συγκάλυψη σκανδάλων,όπως των ομολόγων και του Βατοπαιδίου.Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο αγαθό, όπως είπε, της δημόσιας ασφάλειας, το οποίο χαρακτήρισε αυτονόητο,ενώ έκανε λόγο για ανασφάλεια των πολιτών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,ο οποίος βρίσκεται από το Σάββατο στη Βέροια, χθές το βράδυ συναντήθηκε με τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ημαθίας του Κινήματος, στο κέντρο "Εληά".

    Η κοινωνία έχει γυρίσει την πλάτη στον πρωθυπουργό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου με αφορμή την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στο Αγρίνιο.

    «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νοσοκομείο του Αγρινίου θυμίζει στους Έλληνες πολίτες τη διάλυση και απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η επίσκεψή του σε εργοτάξιο θυμίζει τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων και την εγκατάλειψη της Περιφέρειας από την δική του διακυβέρνηση. Η ομιλία του σε παραγωγικούς φορείς αποδεικνύει ότι εξακολουθεί να μην έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και βέβαια, η παρουσία του στην ΟΝΝΕΔ για πολλοστή φορά, - εξάλλου τον προσφωνούν ως ο πρώτος "ΟΝΝΕΔιτης πρωθυπουργός" - υπενθυμίζει σε όλους μας ότι προτιμά τα στενά κομματικά ακροατήρια, γιατί απλούστατα η κοινωνία του έχει γυρίσει την πλάτη».

    Για τα επεισόδια βίας των τελευταίων ημερών ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι «δείχνουν ανάγλυφα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί τα στοιχειώδη δικαιώματα του Έλληνα πολίτη: το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στη διαφύλαξη της περιουσίας, το δικαίωμα να μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς φόβο στους δρόμους της πόλης του. Στη συνείδηση όλων των Ελλήνων πολιτών ο κ. Καραμανλής έχει πλέον καταγραφεί ως ο πρωθυπουργός της ανασφάλειας».

    Όσο για τις μετρήσεις και των τελευταίων ημερών, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι «επιβεβαιώνουν την πλήρη απογοήτευση των πολιτών από τη διακυβέρνηση Καραμανλή. Αποτυπώνουν την αγωνία τους για το μέλλον και την ανάγκη να αλλάξει πορεία η χώρα. Αυτή την αλλαγή πορείας εγγυάται το ΠΑΣΟΚ».

    Συνάντηση με Τρισέ και Παπαδήμο

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Α. Παπανδρέου θα συναντηθεί την Δευτέρα με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλώντ Τρισέ και Λουκά Παπαδήμο, στην έδρα της Τράπεζας στην Φρανκφούρτη. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

    [02] Θεσ/νίκη: Εκθεση Ομογενειακού Τύπου

    Τη δημιουργία ενός Κέντρου Τεκμηρίωσης του Ομογενειακού Τύπου στη Θεσσαλονίκη πρότεινε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ, Κώστας Γκιουλέκας στα εγκαίνια της έκθεσης Ομογενειακού Τύπου στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης (Παλιά Αλάνα Τούμπας).

    «Θεωρώ ότι θα ήταν μια σημαντική προσπάθεια, την οποία θα μπορούσαμε να την ξεκινήσουμε μαζί, το Υπουργείο Εσωτερικών από τη μία και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού από την άλλη, με την συνδρομή του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, για να δημιουργήσουμε ένα Κέντρο Τεκμηρίωσης του Ομογενειακού Τύπου στα γραφεία του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη και να θεσπίσουμε τη βράβευση δημοσιογράφων που προσπαθούν, σε πείσμα των καιρών, να κρατούν αυτόν τον «ομφάλιο λώρο» ανοικτό και ζωντανό», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Γκιουλέκας, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην ανεκτίμητη προσφορά του Ομογενειακού Τύπου στον απανταχού Ελληνισμό.

    Στον πολύπλευρο ρόλο των Ομογενειακών ΜΜΕ και ειδικότερα στην πολύτιμη συνεισφορά του Τύπου στη γαλούχηση γενεών αποδήμων με τα εθνικά μας οράματα, αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους και ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης και ο πρόεδρος του Αριστοτέλειου Ιδρύματος Κύπρου, που συνέλεξε το υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση.

    «Οφείλουμε σεβασμό, τιμή και αναγνώριση, σε όλους εκείνους που αντιμετώπισαν, ξεπέρασαν και συνεχίζουν να ξεπερνούν αντίξοες συνθήκες για να διατηρούν ζωντανό και δραστήριο αυτό το δίκτυο ελληνικών φωνών που όταν χρειάζεται ενώνεται σε μία δύναμη, ενιαία εθνική φωνή», επισήμανε -μεταξύ άλλων- ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης. Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση, επιδιώκοντας την περαιτέρω συσπείρωση του απανταχού Ελληνισμού στη νέα εποχή, συζητά και προωθεί την πιο ενεργό συμμετοχή των απανταχού Ελλήνων στα κοινά της πατρίδας δια της ψήφου των αποδήμων, ενώ ενισχύει ακόμη περισσότερο το ρόλο του ΣΑΕ και τη συνεργασία του με την ελληνική πολιτεία.

    Στην ανάγκη ανάδειξης και στήριξης των Ομογενειακών ΜΜΕ εστίασε ο πρόεδρος του ΣΑΕ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του από την πραγματοποίηση της έκθεσης στην πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού, τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε προβληθεί με επιτυχία στην Αίγυπτο, τη Ν. Αφρική και την Αθήνα, με την οικονομική στήριξη του ΣΑΕ. Η αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία, όπως είπε, κινείται στο πλαίσιο του προγραμματισμού του συνεδρίου των ομογενειακών ΜΜΕ που πρόκειται να διοργανώσει το ΣΑΕ εντός του έτους, προκειμένου να αναδείξει «το εθνικής σημασίας διαχρονικό έργο τους, το οποίο χρήζει της στήριξης όλων μας». Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία της «Κιβωτού του Ελληνισμού», στα γραφεία της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη, ένα εκθεσιακό και ερευνητικό χώρο, που θα αφορά στο χρονικό της αποδημίας.

    Στέρεο συνδετικό κρίκο της Ελλάδας με τους απανταχού Έλληνες, χαρακτήρισε τα Ομογενειακά ΜΜΕ ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης, που όπως είπε, αποτελούν «τον χάρτη της ενημέρωσης, αλλά και το πεδίο προβολής και στήριξης των εθνικών μας συμφερόντων σε καιρούς προκλήσεων».

    Τέλος, ο πρόεδρος του Αριστοτέλειου Ιδρύματος Κύπρου Μιχάλης Λυμπερόπουλος τόνισε ότι ο Τύπος της ομογένειας δεν επιτελεί μόνο εξαιρετικής σπουδαιότητας εθνικό πολιτιστικό και κοινωνικό έργο, αλλά υφίσταται ως πνευματικό κληροδότημα των Ελλήνων, προς τον μητροπολιτικό Ελληνισμό.

    Ο κ. Λυμπερόπουλου προσέφερε ένα φύλλο του «Εθνικού Κήρυκα», του 1908, στο κ. Γκιουλέκα ο οποίος είπε ότι αυτό θα κοσμεί στο εξής το γραφείο του εκάστοτε Υφυπουργού των Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα ΜΜΕ, ενώ συγκινημένος ανέφερε πως την περίοδο της έκδοσής του, στη Βοστώνη βρέθηκε και ο δικός του παππούς, μαζί με χιλιάδες Έλληνες, αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα.

    Στην έκθεση Ομογενειακού Τύπου, που θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 6 Απριλίου, παρουσιάζεται ένα μικρό μέρος του έργου του Ομογενειακού Τύπου. Πρόκειται για περισσότερα από 350 ομογενειακά έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά, μεταξύ αυτών και υλικό από τις αρχές του περασμένου αιώνα, όπως και 250 πρωτοσέλιδα Κυπριακών εφημερίδων, από την περίοδο 1918-1922 και 1940-1944.

    Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας του Υπουργείου Εσωτερικών, με τη στήριξη του ΣΑΕ.-

    [03] "Βαθιά και μακρόχρονη κρίση"

    «Βαθιά και μακρόχρονη οικονομική κρίση στην Ελλάδα» προβλέπει η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Η Καθημερινή της Κυριακής" και εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ δεν αποκλείει "κυβέρνηση συναίνεσης" και επιτίθεται για άλλη μια φορά στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για "καιροσκοπισμό" καθώς και για τη στάση του στα γεγονότα του Δεκέμβρη.

    «Η κρίση είναι του καπιταλισμού και δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία. Είναι αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης κερδών - κεφαλαίων, αποτέλεσμα της αναρχίας που χαρακτηρίζει την καπιταλιστική παραγωγή. Και θα έρθει στην Ελλάδα οξύτατη. Ακόμα είμαστε στην αρχή» δηλώνει η κα Παπαρήγα και καλεί τον ελληνικό λαό «όποτε γίνουν εκλογές, να φτάσει στις κάλπες με την πάλη του και με ψήφο που θα ανατρέπει το σημερινό σκηνικό. Ψήφο καταδίκης της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ».

    Η γγ του θεωρεί "βέβαιο" ότι «η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία» επειδή «ο ΣΕΒ, γενικά τις δυνάμεις του κεφαλαίου, επιδιώκουν ισχυρή κυβέρνηση της συναίνεσης, δηλαδή κυβέρνηση που θα μπορεί, όπως νομίζουν, να επιβάλλει ακόμη σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα. Τα έχουν προαποφασίσει και τώρα τα προωθούν με πρόσχημα την κρίση». Ζητάει «ψήφο ενίσχυσης του ΚΚΕ» γιατί «αποτελεί εγγύηση για την καθημερινή ζωή των εργαζομένων, για να αποτρέψουν τα χειρότερα» και σημειώνει ότι «αδύναμη κυβέρνηση σημαίνει ισχυρός λαός».

    Η κα Παπαρήγα, επίσης, κατηγορεί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για "φιλομονοπωλιακή στρατηγική", ενώ σημειώνει ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τη γραμμή της αντιμονοπωλιακής πάλης, αφού «θεωρεί την ΕΕ μονόδρομο», ενώ στο επίπεδο της οικονομίας "δεν προτείνει, ούτε θέλει καμία ριζική αλλαγή". «Οι κατά καιρούς μεταμορφώσεις του και τα αριστερά συνθήματα δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τον καιροσκοπισμό του, ούτε τις σοσιαλδημοκρατικές χρεοκοπημένες αντιλήψεις που καλλιεργεί» σημειώνει η κα Παπαρήγα, ενώ αναφερόμενη στα γεγονότα του Δεκέμβρη κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι «ταύτισε τη σχεδιασμένη δράση μερικών εκατοντάδων κουκουλοφόρων με μολότωφ, με τις δεκάδες χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους, που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του 15χρονου, αλλά και για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 March 2009 - 11:30:16 UTC