Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Αγρίνιο
  • [02] Καβάλα:Εκδήλωση του Ευρωκοινοβουλίου
  • [03] "Στον δρόμο της αντεπίθεσης"
  • [04] "Θυσίες χωρίς αντίκρυσμα"
  • [05] "Λαϊκή επιταγή η συνεννόηση"

  • [01] Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Αγρίνιο

    Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στο Αγρίνιο.

    Ονειρο ζωής για τους κατοίκους της δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής την κατασκευή της Ιόνιας οδού.

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε την παράκαμψη του Αγρινίου στη θέση Ρίγανη, χαρακτήρισε το έργο ως έργο μακράς πνοής και μεγαλεπίβολο που θα δώσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

    Το έργο της Ιονίας οδού θα είναι όπως είπε, ένας νέος κλειστός αυτοκινητόδρομος ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

    Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μιλάει στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας σε εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων.

    Επίσης θα επισκεφθεί το υπό κατασκευή νέο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου και στη συνέχεια θα χαιρετίσει την πρώτη περιφερειακή διάσκεψη της ΟΝΝΕΔ.

    Χθες ο πρωθυπουργός είχε, στο Μέγαρο Μαξίμου, συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

    Ο κ. Ν.Δένδιας δήλωσε πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα φέρει το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς και για την υλοποίηση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί όπως και για ορισμένα άλλα μέτρα που αφορούν το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι όλα αυτά θα επεξηγηθούν σε συνέντευξη Τύπου στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

    Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Χρ.Σαρτζετάκη.

    Τη συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης ζήτησε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, για την εξωτερική πολιτική.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε στην Άγκυρα ότι η σημασία της ένταξής της στην ΕΕ δεν υποκαθίσταται από μεσανατολικές αναζητήσεις, ενώ κάλεσε όσους ενδιαφέρονται για την επίλυση του Κυπριακού να στρέψουν τις παροτρύνσεις τους προς τη δύναμη της κατοχής. Όσο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι η Αθήνα έχει εξαντλήσει εδώ και καιρό το δικό της κομμάτι στο δρόμο για μια κοινά αποδεκτή λύση.

    Ο κ. Καραμανλής, που ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στις "απαράβατες κόκκινες γραμμές" σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι δίδει ιδιαίτερη προσοχή στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και ότι εφαρμόζει πολιτική αμφίπλευρης διαφοροποίησης των πηγών και των δρόμων ενέργειας: "Απτό αποτέλεσμα ήταν και το γεγονός ότι μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε, χωρίς τα προβλήματα που είχαν άλλες χώρες, την πρόσφατη εμπλοκή στη διοχέτευση φυσικού αερίου".

    Αναφερόμενος στην ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας, υπογράμμισε το "καλά μελετημένο άνοιγμα προς την Ασία, με έμφαση στις σχέσεις μας με την Κίνα, που έφερε ήδη χειροπιαστά αποτελέσματα". Ειδικότερα για τις ενίσχυση των δεσμών της Αθήνας με τους ομογενείς μίλησε για την προώθηση του νόμου, που δίνει στους ομογενείς μας τη δυνατότητα και να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, στον τόπο της διαμονής τους και να εκπροσωπούνται στην Εθνική Αντιπροσωπεία, καλώντας -με την ευκαιρία- "όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο, έτσι ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη από το Σύνταγμα, αυξημένη πλειοψηφία".

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές του πρωθυπουργού στη στήριξη που παρέχει η Αθήνα στην ευρωατλαντική πορεία των γειτονικών χωρών. Μιλώντας συγκεκριμένα, για τη σημαντική ελληνική οικονομική δραστηριότητα στην ΠΓΔΜ, γεγονός που "αποδεικνύει ισχυρή βούληση συνεργασίας και φιλίας" είπε ότι, "δυστυχώς" παραμένουν η εκκρεμότητα στην ονομασία, η ανιστόρητη και προκλητική στάση της σημερινής ηγεσίας του "απέναντι σ' ένα μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ", ο εθνικισμός που καλλιεργείται στο εσωτερικό του και τα σοβαρά προβλήματα και οι δυσλειτουργίες σε βασικούς τομείς της κρατικής δραστηριότητας, όπως η Δικαιοσύνη, το Κράτος Δικαίου, οι Θεσμοί. "Όλα αυτά, εξακολουθούν να φράζουν το δρόμο του γειτονικού κράτους προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς" παρατήρησε ο κ. Καραμανλής.

    Τόνισε μάλιστα ότι "δεν μπορούν οι γείτονές μας με τις πρακτικές αυτές [..] να περάσουν τις πόρτες της ευρωατλαντικής οικογένειας. Το μήνυμα αυτό, μήνυμα ολόκληρης της Συμμαχίας μετά την απόφαση στο Βουκουρέστι, είναι, από τον περασμένο Απρίλιο, απόλυτα σαφές: Πρόσκληση για την ένταξη του γειτονικού κράτους στην ευρωατλαντική οικογένεια, προϋποθέτει λύση στην εκκρεμότητα του ονόματός του. Οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι θεμελιώδους σημασίας για κάθε συμμαχία, για κάθε κοινότητα κρατών. Οφείλουν λοιπόν τα Σκόπια να κάνουν τα αναγκαία βήματα, για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και ισχύ έναντι όλων. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά στη διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Έχει όμως εξαντλήσει εδώ και καιρό το δικό της κομμάτι στο δρόμο για μια κοινά αποδεκτή λύση. Και αυτό θέλω να το υπογραμμίσω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Ό,τι λέμε το εννοούμε στο ακέραιο" δήλωσε ο κ. Καραμανλής χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.

    Για την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ είπε ότι έγιναν από την πλευρά της ορισμένες μεταρρυθμίσεις. "Δεν έγιναν όμως έως σήμερα βασικά και απαραίτητα βήματα που υπαγορεύονται από τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ". Σημείωσε χαρακτηριστικά "την απροθυμία της γείτονος να συνεργαστεί εποικοδομητικά στον τομέα της μη νόμιμης μετανάστευσης. Η ανταπόκρισή της στο διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Αφορά και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της" είπε ο κ. Καραμανλής.

    Αφού επανέλαβε ότι "οι Έλληνες υποστηρίζουμε σταθερά ότι η πλήρης προσαρμογή της γείτονος σημαίνει και την πλήρη ένταξή της" επισήμανε ότι "μόνο η θετικότερη ανταπόκριση στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις μπορεί να συγκρατήσει τις απόψεις που, ήδη ακούγονται στην Ευρώπη για ειδική σχέση με την Ένωση. Το αντίθετο, η συνέχιση της δυστοκίας της, θα λειτουργούσε ως συνήγορος μιας ειδικής σχέσης". Τόνισε εξάλλου, με έμφαση "αφενός ότι ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της ευρωπαϊκής προοπτικής της (Τουρκίας) και αφετέρου ότι η σημασία της ένταξής της στην Ε.Ε. δεν υποκαθίσταται από 'μεσανατολικές αναζητήσεις'".

    Περισσότερους από έναν αποδέκτες είχε η αναφορά του κ. Καραμανλή στο γεγονός ότι "ο δρόμος της γείτονος προς την Ευρώπη, όσο και η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προϋποθέτει τη λύση του Κυπριακού". Όπως είπε ο κ. Καραμανλής "όποιοι ενδιαφέρονται ειλικρινά για λύση του προβλήματος, οφείλουν να δουν την πραγματική διάστασή του και να στρέψουν τις παροτρύνσεις τους προς τη δύναμη της κατοχής. Στους θύτες με άλλα λόγια και όχι στα θύματα" είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: "Στρατεύματα κατοχής και έποικοι δεν μπορεί να παραμένουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η παρωχημένη λογική των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων δεν χωρά σε βάρος ισότιμου μέλους της ΕΕ. Ενδεχόμενη προσπάθεια επαναφοράς του σχεδίου Ανάν, ενός σχεδίου που ανήκει στο παρελθόν, πολύ απλά θα έδειχνε ότι κάποιοι δεν διδάχτηκαν από την Ιστορία".

    Προαναγγέλλοντας μάλιστα την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει, χωρίς δεύτερες σκέψεις, τη συνέχιση του διακοινοτικού διαλόγου, υπό την αιγίδα των ΗΕ, έτσι ώστε να βρεθεί, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησίες, οριστική λύση του προβλήματος από τους ίδιους τους Κυπρίους: "Για το σκοπό αυτό, είμαστε σε συνεχή συνεννόηση και συνεργασία με τον Πρόεδρο, την Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στηρίζουμε τους αδελφούς Κυπρίους. Είμαστε πάντα κοντά τους. Κι αυτό το μήνυμα, μήνυμα αρωγής και αγώνα, θα φροντίσω να ακουστεί δυνατά κατά την επικείμενη επίσκεψή μου στη Μεγαλόνησο".

    Τέλος, αναφέρθηκε στην "πρωτόγνωρη οικονομική κρίση" υπογραμμίζοντας ότι "όλοι έχουμε χρέος να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια περιορισμού των συνεπειών της [..] Οι δυσκολίες είναι μεγάλες. Μπορούμε, όμως, να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να μεταβάλουμε την παγκόσμια κρίση σε εθνική ευκαιρία. Μπορούμε, στο τέλος της διαδρομής, να βγάλουμε την Ελλάδα, να βγάλουμε την ελληνική κοινωνία, πιο ισχυρή, πιο δυνατή" είπε ο κ. Καραμανλής.

    Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "μακεδονική μειονότητα δεν υπάρχει. Ως Μακεδόνας, δεν αισθάνομαι μέλος καμίας μειονότητας" και με αφορμή την έκθεση ΜακΝτούγκαλ υπογράμμισε πως "οι μηχανισμοί που αποβλέπουν στην προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οφείλουν να έχουν ως τελικό σκοπό την ενίσχυση της αρμονικής συνύπαρξης των πολιτών" και ότι "δεν μπορεί να μετατρέπονται σε όχημα για εκείνους που συνειδητά επιχειρούν την προώθηση δικών τους σκοπιμοτήτων στο επίπεδο διακρατικών σχέσεων".

    "Δεν μπορεί", συνέχισε ο κ. Καραμανλής, "να γίνονται εργαλείο στα χέρια εκείνων, που για ιδιοτελείς σκοπούς επιδιώκουν την καλλιέργεια εντάσεων στο εσωτερικό μιας κοινωνίας".

    Τόνισε μάλιστα ότι "ματαιοπονούν, όσοι επιχειρούν να κατασκευάσουν ιστορικό παρελθόν σε βάρος της ιστορικής αλήθειας. Ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι μπορούν να υποκλέπτουν την Ιστορία άλλων".

    Αυταπάτες ας μην έχει κανένας, δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    "Τη δική μας Ιστορία, δεν τη χαρίζουμε σε κανένα. Ιστορία χιλιάδων ετών δεν παραχαράσσεται και δεν εκχωρείται", είπε ο ορωθυπουργός, ο οποίος, επιδοκιμαζόμενος από την πλειοψηφία πρόσθεσε:

    "Και να πω μια κουβέντα, ευθέως όπως τη νιώθω. Μακεδονική μειονότητα δεν υπάρχει. Ως Μακεδόνας δεν αισθάνομαι μέλος καμίας μειονότητας".

    Ο κ. Κ. Καραμανλής επέκρινε τον κ. Παπανδρέου για "ανεύθυνη αμφισβήτηση" του κύρους της χώρας, τονίζοντας ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιμένει σε μια στάση ανευθυνότητας και βουλιμίας για την εξουσία. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με χώρους "που μας χωρίζουν μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές".

    Η χώρα διαθέτει αυτοδύναμη και συμπαγή κυβερνητική πλειοψηφία είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε επίσης ότι η στρατηγική της κυβέρνησης στα εξωτερικά είναι διαχρονική, απαρέγκλιτη και ενιαία, είναι πάνω από όλα εθνική, την υπηρετούμε όλοι και πριν από όλα το υπουργείο Εξωτερικών: Όσοι προσπαθούν για μικροκομματικούς λόγους να παρουσιάσουν διαφορές εκεί που δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν,προσπαθούν να ψαρέψουν σε θολά νερά και είναι απαράδεκτο όταν επιχειρείται σε θέμα εξωτερικής πολιτικής, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Με αφορμή την τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την οποία περιέγραψε ως υπηρεσιακό κείμενο που δεν πρέπει ούτε να υποτιμούμε ούτε να υπερεκτιμούμε, ο κ.Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη Δημοκρατία, η οποία σέβεται απόλυτα την ισονομία, την ισοπολιτεία και τα δικαιώματα των πολιτών της.

    Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι "όποιοι για αλλότριους σκοπούς προσπαθούν να σπείρουν διχόνοια,εκμεταλλευόμενοι τις ελευθερίες και δικαιώματα που κατοχυρώνει η Δημοκρατία μας,για ένα να είναι βέβαιοι: Θα αποτύχουν. Έχουμε πλήρη γνώση της δράσης τους, αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα τις προσπάθειές τους, χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση από τις δημοκρατικές αρχές και αξίες μας. Η Ελλάδα δεν έχει να κρύψει τίποτα. Κάθε πολίτης είναι ίσος απέναντι στο νόμο και απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη. Και είμαστε περήφανοι γι' αυτό".

    Για την προγραμματιζόμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν πρέπει να παρερμηνεύεται.

    Σημείωσε ωστόσο ότι "είμαστε από τους πρώτους που ταχθήκαμε ανοιχτά υπέρ της γεφύρωσης του όποιου χάσματος είχε δημιουργηθεί με το μουσουλμανικό κόσμο. Κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να είναι θετικές και θα είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός, εφόσον ο πρόεδρος των ΗΠΑ φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη επισκεφτεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο" είπε ο κ.Καραμανλής.

    Ο κ.Καραμανλής επανήλθε επίσης στο θέμα της ψήφου των εκτός της Επικράτειας Ελλήνων, παρατηρώντας ότι στη χθεσινή συνεδρίαση των συναρμοδίων επιτροπών, οι απόδημοι διατύπωσαν τη συναίνεσή του ως προς το σχέδιο νόμου που πρότεινε η κυβέρνηση:

    "Χθες οι απόδημοι μας μετέφεραν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι προέχει η άμεση καθιέρωση της ψήφου", είπε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε: "Βέβαια μετά την πρώτη εφαρμογή, θα ήθελαν να δουν και παραπάνω βήματα, όπως η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου. Κατανοούν όμως ότι τα βήματα αυτά δεν μπορούν να γίνουν στην παρούσα φάση για αντικειμενικούς λόγους". Όπως είπε ο κ. Καραμανλής είναι ώρα ευθύνης για όλα τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ αναρωτήθηκε εάν "θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ το αυτονόητο δικαίωμα των αποδήμων να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή, ή θα τους το στερήσει κρυπτόμενο πίσω από μικροπολιτικά προσχήματα", και ακόμα, εάν "θα φερθεί με ωριμότητα και θα ψηφίσει το νομοσχέδιο ή θα προτιμήσει να μη το στηρίξει, μόνο και μόνο επειδή το προτείνει η ΝΔ".

    Κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα συνεχίσει να παλεύει για μια καλύτερη μέρα για την Ελλάδα «όποιες κι αν είναι οι αντιξοότητες, όποιο κι αν είναι ακόμα και το προσωπικό κόστος».

    Απαντώντας σε όσους υποστήριξαν ότι "το σχέδιο μας για την Οικονομία είναι τάχα δήθεν προεκλογικό", ο κ.Καραμανλής επανέλαβε: «Δεν σκέφτομαι εκλογές, αυτό είναι καθαρό. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, μην ανησυχείτε κ. αρχηγέ του ΠΑΣΟΚ. Δεν ζητώ λευκή επιταγή από κανέναν. Και αυτό είναι σαφές. Δεν επιδιώκω κανενός είδους συγκυβέρνηση. Πολύ απλό. Δεν έκρυψα και δεν πρόκειται να κρύψω όλη την αλήθεια».

    Σσημείωσε, επίση,ς ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική ωριμότητας και υπευθυνότητας απέναντι στις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής θύελλας και ότι έχει ως μόνιμους στόχους την ανάπτυξη, τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.

    «Ξέρουμε πολύ καλά τις δυσκολίες, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τις συνέπειες κρίσης, κάναμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη μέρα. Όποιες κι αν είναι οι αντιξοότητες, όποιο και εάν είναι και το προσωπικό ακόμα κόστος, πρέπει να πω ότι θα συνεχίσω να παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις για αυτή την καλύτερη μέρα», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Ομιλία της υπουργού Εξωτερικών

    Προσπάθεια τεχνητής ανεύρεσης διαφορών με αοριστολογίες και γενικότητες, καταλόγισε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ Παπανδρέου η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, επιμένοντας πως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δεν έχουν διαφορές στην στρατηγική τους, αλλά και πως «ο λαός περιμένει από μας την σύμπλευση».

    Όσο για την επίθεση εκ μέρους του Γ.Καρατζαφέρη προς το πρόσωπό της, απάντησε λέγοντας ότι «τον ακούσαμε επί 3 λεπτά να προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν είναι των άκρων και άλλα 27 λεπτά να αποδεικνύει πως είναι».

    Η κα Μπακογιάννη δεν έκρυψε την δυσφορία της για το ότι «ο κ. Παπανδρέου ενώ είχε αποδεχθεί ότι τα Σκόπια θα προχωρήσουν στην ΕΕ με το όνομα FYROM, έφθασε να μας πει ότι όλο το πλέγμα του Βουκουρεστίου το είχε σκεφθεί εκείνος».

    «Δεν είναι κακό να αναγνωρίζει κανείς την πρωτοβουλία του άλλου. Είναι καλό για την Βουλή των Ελλήνων και τα εθνικά θέματα», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών.

    «Η σύγκλιση των δύο κομμάτων, δεν είναι μύθος, αλλά αλήθεια - τίτλος τιμής για την παράταξή μου, που πιστεύει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν πράγματι συμπλεύσει στους βασικούς τους στόχους και έχουν ξεκαθαρίσει ότι βρίσκονται στην ΕΕ και ΝΑΤΟ. Παλαιότεροι εμού θυμούνται και άλλες εποχές».

    «Άκουσα αφορισμούς ότι η Ελλάδα ήταν απούσα από την Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα ήταν παρούσα επί Παπούλια και μετά παντελώς απούσα - και τώρα πάλι παρούσα. Δεν υπάρχει Άραβας ηγέτης που να μην το δηλώνει ευθαρσώς», τόνισε η κα Μπακογιάννη.

    Η Ελλάδα, σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών, δεν φιλοδοξεί να λύσει το Μεσανατολικό, αλλά ήταν η πρώτη χώρα που βρέθηκε στο Λίβανο με ανθρωπιστική βοήθεια, έχει δημιουργικό ρόλο στην περιοχή και όταν παίρνει θέση,το κάνει μετά λόγου γνώσεως.

    Η κα Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι φοβικό κράτος, δεν είναι κλεισμένη στο καβούκι της. Είναι ώριμη δημοκρατία που ασκεί πολιτική στην ΕΕ και δια της ΕΕ,αλλά είναι παρούσα παντού. Στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή - και σήμερα, λόγω ΟΑΣΕ, το ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών είναι πλέον εξαιρετικά δραστήριο σε όλες τις περιοχές του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας».

    «Αν υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που δεν ακολουθήθηκαν, να μας το πείτε. Δεν το είπατε όμως. Ακούμε αφορισμούς, γενικούς, αοριστολογίες. Αυτό δεν βοηθά την εξωτερική πολιτική. Ποια είναι η άποψη της αντιπολίτευσης για τις προτάσεις Μεντβέγιεφ και Σαρκοζί; Η δική μας πρόταση στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν περιμένω από την ελληνική Βουλή συγχαρητήρια - περιμένω, ωστόσο, συζήτηση σε βάθος», είπε.

    «Η εξωτερική πολιτική που ασκούμε, ασκείται με αυτοπεποίθηση. Φτάνει πια η μιζέρια. Δεν μπορεί να βγαίνει από τη Βουλή, ό,τι είναι αρνητικό για τη χώρα μας. Δεν μπορεί στο εξωτερικό να συνεργαζόμαστε και στο εσωτερικό να μην μπορούμε να κάνουμε έναν πολιτισμένο διάλογο και να γίνεται προσπάθεια να βρεθούν σημεία διαφωνίας στην κυβέρνηση»,ανέφερε η κα Μπακογιάννη.

    [02] Καβάλα:Εκδήλωση του Ευρωκοινοβουλίου

    Τον Ιούνιο συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από τις πρώτες εκλογές με καθολική ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών που θα απάρτιζαν ένα κορυφαίο, μέχρι και σήμερα θεσμικό συλλογικό όργανο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάτω από αυτό το πρίσμα η εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες το βράδυ από το Δήμο Καβάλας και το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα είχε ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς έδωσε τη δυνατότητα να κατανοήσουν οι παραβρισκόμενοι τη σημασία και το ρόλο των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών στη εξέλιξη του μεγάλου ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

    Η εκδήλωση με θέμα: "Ευρωπαϊκές εκλογές: Μια ευκαιρία για την Κοινωνική Ευρώπη και την Ευρώπη των Αξιών", φιλοξενήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων της νέας πτέρυγας του αρχαιολογικού μουσείου Καβάλας, με κεντρικούς ομιλητές την αντιπρόεδρο του Ε.Κ. Ρόδη Κράτσα, τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ Σταύρο Λαμπρινίδη και τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ Γιώργο Τούσσα.

    Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο διευθυντής του γραφείου του Ε.Κ. στην Αθήνα Γιώργος Κασιμάτης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί το Ε.Κ. αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε μέσα από περιφερειακές εκδηλώσεις να γίνει κατανοητό το πολυσήμαντο έργο του και οι ουσιαστικές παρεμβάσεις προς όφελος της ζωής εκατομμυρίων πολιτών.

    Η αντιπρόεδρος του Ε.Κ. Ρόδη Κράτσα παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στην λειτουργία τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του Ε.Κ. επισημαίνοντας ότι στο Ε.Κ. "εκφράζονται λαοί και κυβερνήσεις μαζί, συνυπάρχουν εκπρόσωποι λαών και κυβερνήσεων". Τόνισε ακόμα πως η Ε.Ε. χρειάζεται ένα δυνατό Ε.Κ. γιατί είναι το μοναδικό θεσμικό συλλογικό όργανο που δίνει τη μάχη για αξίες, ιδανικά και κοινωνικά κεκτημένα που έχει ανάγκη ο ευρωπαίος πολίτης.

    Ο Σταύρος Λαμπρινίδης στην εισήγησή του υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καλή και καλή Ευρώπη, "τα πρόσωπα είναι η Ευρώπη, αυτά είναι που κρίνονται και αυτά είναι που απαρτίζουν τα όργανα". Ενόψει των επερχόμενων εκλογών σημείωσε πως αν δεν μας αρέσει η Ευρώπη αν θέλουμε να αλλάξει πορεία και κατεύθυνση έχουμε τη δυνατότητα να την αλλάξουμε στις εκλογές της 7ης Ιουνίου.

    Να ενισχυθεί το κοινωνικό πρόσωπο της Ε.Ε. ζήτησε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Τούσσας ο οποίος σημείωσε πως το Ε.Κ. θα πρέπει να στηρίξει και να υποστηρίξει πολιτικές που προστατεύουν τους εργαζόμενους και δεν τους οδηγούν σε ακόμα δυσκολότερες καταστάσεις από αυτές που ήδη βιώνουν.-

    [03] "Στον δρόμο της αντεπίθεσης"

    «Ολοι μαζί οι εργαζόμενοι και όχι ένας-ένας μόνος του ή ένας κλάδος μόνος του, μπορούν να παλέψουν κατά των απολύσεων, να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα υπέρ των ανέργων και κυρίως να προχωρήσουν σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή, τον δρόμο της αντεπίθεσης» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρήγα και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι εργαζόμενοι πρέπει να κατανοήσουν ότι μια κοινωνία μπορεί να ζήσει χωρίς καπιταλιστές εργοδότες, αλλά χωρίς εργαζόμενους δεν μπορεί να ζήσει».

    Η κα Παπαρήγα ανέφερε ότι τα συνδικάτα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα έχουν αποφασίσει συμπράξουν με την εργοδοσία, γεγονός που, όπως είπε, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.

    «Αυτό το δείχνει η κοινή δράση ΣΕΒ και ΓΣΕΕ - στο όνομα του: Όλοι μαζί να βρούμε τη διέξοδο. Δεν πρόκειται αυτό να οδηγήσει σε διέξοδο, διότι διέξοδος υπάρχει μόνο κόντρα στην εργοδοσία και τον ΣΕΒ κι όχι σε συνεννόηση μαζί του», τόνισε.

    Η γγ του ΚΚΕ, η οποία συναντήθηκε χθες με την ΚΕΔΚΕ, τάχθηκε κατά της καρτάργησης του τέλους παρεπιδημούντων και τόνισε οτι το ΚΚΕ δεν θα συμφωνήσει και στη σχετική συζήτηση του νομοσχεδίου που θα γίνει στη βουλή.

    «Διαφωνούμε με τη λογική και την πρακτική της κυβέρνησης, που στο όνομα της κρίσης σταματάει το τέλος παρεπιδημούντων και κόβει έτσι από την τοπική αυτοδιοίκηση ένα σεβαστό ποσό το οποίο θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι, ο λαός να το διεκδικήσουν, για ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών, για τοπικά έργα. Πολύ περισσότερο διαφωνούμε γιατί εδώ και πολλά χρόνια έχει συγκεντρωθεί ένα τεράστιο ποσό 4,5 ή και παραπάνω δισεκατομμύρια ευρώ, που χρωστάνε διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κι όπου αυτά επίσης αποδίδονται σε ένα πολύ μικρότερο μέρος» δήλωσε η κα Παπαρήγα.

    [04] "Θυσίες χωρίς αντίκρυσμα"

    Στην ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, για την παρουσίαση των θέσεών του για την Παιδεία, θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκης Τσίπρας, αύριο στις 12:30 στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών.

    «Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια κρίση την οποία θα κληθούν να πληρώσουν όσοι για τόσα χρόνια έκαναν θυσίες χωρίς αντίκρισμα», υποστήριξε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Χανιά, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, τονίζοντας πως «για να ξεπεραστεί η κρίση, δεν χρειάζεται συναίνεση, αλλά ρήξεις».

    Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε έκρηξη της ανεργίας, ενώ έκανε λόγο για «τραγική θέση», στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Τα πράγματα είναι δύσκολα και η κυβέρνηση το μόνο σχέδιο που έχει, είναι να υπηρετήσει τυφλά τις επιταγές της ΚΟΜΙΣΙΟΝ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ελίτ της Ευρώπης, που δεν ενδιαφέρεται να υπάρξει μια άλλη πολιτική στήριξης της κοινωνίας».

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, «η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση με το επικοινωνιακό τέχνασμα έκκλησης για συναίνεση».

    Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «είναι φανερό ότι μπροστά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, αυτό που χρειάζεται δεν είναι συναίνεση, αλλά ρήξεις, ρήξεις με την εφαρμοζόμενη πολιτική, ρήξεις με μια νεοφιλελεύθερη πολιτική, που στένεψε τα όρια, που οδηγεί την κοινωνία όλο και περισσότερο προς το χείλος του γκρεμού, ρήξεις με μια πολιτική, που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και οι κυβερνήσεις του κυρίου Σημίτη και τα τελευταία πέντε χρόνια της κυβέρνησης του κυρίου Καραμανλή».

    Επανέλαβε δε, ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει εναλλακτικές προτάσεις εξόδου από την κρίση και ανέφερε ως κρίσιμη τη μάχη των ευρωεκλογών, την οποία χαρακτήρισε «ευκαιρία για να σταλεί ένα μήνυμα για αναγκαία αλλαγή πορείας της χώρας».

    «Για μας αυτή η μάχη θα θέσει ένα δίλλημα. Ή θα επικροτήσουμε, το "μια από τα ίδια", τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση, ή θα αναζητήσουμε αλλαγή σελίδας. Ή θα επικροτήσουμε ξανά τα δύο κόμματα που μας οδήγησαν εδώ ή θα δώσουμε μια εναλλακτική, ένα μήνυμα ότι μπορούμε να τα ανατρέψομε όλα. Ένα μήνυμα ελπίδας. Και το μήνυμα ελπίδας είναι, για μας, η λύση της αριστερας, η λύση της ριζοσπαστικής αριστεράς, που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε επίσης πως «υπάρχουν σενάρια που έχουν να κάνουν με τις πιέσεις για το λεγόμενο μεγάλο συνασπισμό, για τη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε ένα πλαίσιο συναινετικό, για να προωθηθούν αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία δεν μπορούν να περάσουν με τους 151 και 152 βουλευτές, υπάρχουν σενάρια για νέα κόμματα που θα παίξουν αυτό το ρόλο, της υποστήριξης τέτοιων κυβερνήσεων» και επανέλαβε ότι «η σημερινή κυβέρνηση είναι ανίσχυρη», ενώ «η πολιτική που ακολουθεί βρίσκει τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αντίθετη».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις κατά καιρούς τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΝ επί του ενδεχομένου συνεργασίας του κόμματoς με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας τόνισε:« Αν διαβάσετε πιο προσεκτικά τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΝ, που υπερασπίζονται την προοπτική να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μετεκλογική συνεργασία, θα διαπιστώσετε, ότι κανείς εξ αυτών δεν λέει ότι σήμερα υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις. Όλοι τους, μηδενός εξαιρουμένου, λένε ότι δεν υπάρχουν σήμερα προγραμματικές προϋποθέσεις συνεργασίας με το χώρο του ΠΑΣΟΚ».

    Ο κ. Τσίπρας κλήθηκε επίσης να σχολιάσει την επαναπροσέγγιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    «Θα έλεγε κανείς ότι η διακυβέρνηση Σημίτη αποτελεί το βασικό άλλοθι της κυβέρνησης Καραμανλή να συνεχίσει την ίδια ρότα. Άρα, λοιπόν, είναι αντιφατικά τα μηνύματα, που έρχονται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι αντιφατικό να μιλάει για την ανάγκη ριζικών τομών και αλλαγών σε ριζοσπαστική κατεύθυνση, είναι απολύτως αντιφατικό, σε ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να κάνει αναφορά στο γνωστό σύνθημα "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" και την ίδια στιγμή να επιστρέφει στην αγκαλιά του κυρίου Σημίτη».

    Ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη, την Παρασκευή και το Σάββατο.

    Χθες το απόγευμα συναντήθηκε με εκπροσώπους οικολογικών οργανώσεων και φορέων στα γραφεία του τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, επισημαίνοντας πως η παρουσία και η δράση του κόμματός του σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στο νομό Χανίων, έχουν ακριβώς αυτό το χαρακτήρα, της σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα. «Οτιδήποτε άλλο, δεν είναι πράσινη ανάπτυξη, είναι πράσινα άλογα. Αν δεν συγκρούεσαι με τα οικονομικά συμφέροντα, δεν μπορείς να προστατεύσεις το περιβάλλον», υποστήριξε.

    «H οικολογία και η περιβαλλοντική πολιτική δεν μπορεί να είναι ένα σύνθημα, πρέπει να είναι στοχευμένη στρατηγική σύγκρουσης με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ συναντήθηκε με φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και συζήτησαν θέματα που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση. Χαρακτήρισε δε, τη συνάντηση «πολύ χρήσιμη», καθώς -όπως είπε- διαπίστωσε πολύ υψηλό επίπεδο σκέψης.

    Μιλώντας στους φοιτητές για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου, υποστήριξε πως «θέλουν να ξεμπερδεύουν με το κίνημα της νεολαίας, κυρίως διότι στη χώρα μας το κίνημα αυτό ήταν το μόνο που μπόρεσε να δημιουργήσει γεγονότα πανελλαδικής εμβέλειας και αντιστάσεις πανελλαδικής εμβέλειας και να νικήσει. Να νικήσει τόσο στο επίπεδο της συνείδησης, όσο και στο επίπεδο της πρακτικής».

    [05] "Λαϊκή επιταγή η συνεννόηση"

    «Λευκές επιταγές δε ζητήθηκαν ούτε δώσαμε. Εμείς ακούμε την επιταγή του ελληνικού λαού για εθνική συνεννόηση, ώστε να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση και κατάρρευση. Πέραν τούτου ουδέν!!», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου της κο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Αλαβάνου για "νυφοπάζαρο μεταξύ της Ν.Δ με του ΛΑ.Ο.Σ.".

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Γ. Καρατζαφέρης κληθείς να σχολιάσει τα χθεσινά επεισόδια στο Κολωνάκι, δήλωσε:

    «Η οπωσδήποτε αναιμική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τους πολλούς χαλίφηδες, έχει παραχωρήσει εξουσία, στους γνωστούς κουκουλοφόρους, οι οποίοι καίνε, ρημάζουν, φοβίζουν και απειλούν όποιον θέλουν, όποτε θέλουν, όπου θέλουν. Ζούμε παραμονές των εκλογών του ΄81».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 March 2009 - 11:31:26 UTC