Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Παρουσία της Ελλάδας παντού"
  • [02] Ενοχος δήλωσε ο Μάντοφ

  • [01] "Παρουσία της Ελλάδας παντού"

    Τον «μύθο που καλλιεργεί η Δεξιά, ότι στα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής υπάρχει σύγκλιση ανάμεσα στα μεγάλα κόμματα», επέλεξε να ανατρέψει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την εξωτερική πολιτική στη Βουλή, που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία του ΛΑΟΣ.

    Παράλληλα, ο κος Παπανδρέου απέδωσε την επίθεση που δέχθηκε από τον Γιώργο Καρατζαφέρη, σε «εργολαβία μεταξύ των δύο δεξιών παρατάξεων», η οποία σηματοδοτεί αναίρεση της πολιτικής του μεσαίου χώρου και επιστροφή στη διαπίστωση πως «η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά».

    «Από τη μία έχουμε μία πολιτική αδράνειας που μας πάει σε πατριδοκαπηλεία και ήττες - και από την άλλη, έχουμε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ που μας οδηγεί σε νίκες, λύσεις και πατριωτική υπερηφάνεια για την Ελλάδα» παρατήρησε ο κος Παπανδρέου.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «εξουθένωσε την ελληνική οικογένεια και οικονομία» με επακόλουθο τον επηρεασμό του πατριωτικού φρονήματος των Ελλήνων, «κομματικοποίησε τον εθελοντισμό και τον πολιτισμό», «εγκατέλειψε την μεγαλύτερη κατάκτηση στην Ε.Ε., δηλαδή τις αποφάσεις του Ελσίνκι», «έμεινε πιστή στο δόγμα της μικρής και ανίσχυρης Ελλάδας», «θεώρησε πως ο ρόλος για τη χώρα είναι να διαλέγει αφεντικά».

    Η πολιτική αυτή, κατά τον κο Παπανδρέου, οδήγησε σε σαφείς διπλωματικές ήττες: Έκλεισε ο ΟΤΕ στην FYROM σε μια κρίσιμη στιγμή για τις διαπραγματεύσεις, καθώς πουλήθηκε στην DT. Όχι μόνον δεν μειώθηκε ο ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα, όπως υποσχόταν η κυβέρνηση, αλλά η χώρα βρίσκεται και μπροστά στη δαμόκλεια σπάθη της κοινοτικής επιτήρησης για δεύτερη φορά (η Κύπρος και η Πορτογαλία ωστόσο, πέτυχαν μειώσεις στο ΦΠΑ). Η Ε.Ε. γύρισε στη λογική «του χαϊδέματος της Τουρκίας με δωράκια σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου» και τα Βαλκάνια δεν αισθάνονται στην Ελλάδα δίπλα τους στην προσπάθειά τους για ένταξη στην Ε.Ε.. Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, έπαψε να αντιμετωπίζεται ως εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας, αλλά εντάχθηκε στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

    «Εμείς πιστεύουμε στις δημιουργικές δυνατότητες του λαού μας, ενώ εσείς υιοθετήσατε το δόγμα ότι η μη θέση είναι θέση (...)Θέσαμε στόχους που κινητοποιούν και εμπνέουν τον ελληνικό λαό και συνδέσαμε τους στόχους αυτούς με την εξωτερική πολιτική. Εξωτερική πολιτική δεν είναι οι τυπικές παρουσίες αγγαρείας στα ευρωπαϊκά συμβούλια. Η απραξία δεν σημαίνει μηδενικό κίνδυνο, αλλά τουναντίον, σβ αυτήν ακριβώς ελλοχεύει ο κίνδυνος, ειδικά για τις μικρές χώρες» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Όσο η Ελλάδα δεν διαθέτει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, δεν έχει λόγο για τα Βαλκάνια, δεν ανοίγει νέους αναπτυξιακούς δρόμους με την πράσινη ανάπτυξη, όσο δεν βρίσκεται στην πρωτοπορία με τον αφοπλισμό, τόσο θα μας προσπερνούν, όπως μας προσπερνά η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η τακτική μας, άφησε το περιθώριο στην Τουρκία να θεωρήσει τον εαυτό της απαραίτητο. Η προτίμηση της Τουρκίας είναι έγκλημα της δικής μας στρατηγικής» έκρινε.

    Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, αντιπροτείνει τρεις άξονες στρατηγικής: Οι εθνικές υποθέσεις να εντάσσονται στο πλαίσιο των εξελίξεων που συγκλονίζουν την ανθρωπότητα. Να υπάρξει ένα σύστημα διεθνούς δικαίου, με κοινή δημοκρατική διαχείριση προς όφελος όλων. Να διασφαλιστεί η δυναμική συμμετοχή του Ελληνισμού στη νέα παγκόσμια σκηνή.

    «Για πρώτη φορά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υφήλιος αφορούν την κάθε περιφέρεια του πλανήτη μας. Είναι τα δικά του καθημερινά προβλήματα. Έκανα την πρόταση η Ευρώπη να παίξει το ρόλο για έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος διεθνώς, ενώ οι ΗΠΑ, με πιο προοδευτική αντίληψη, να πιέσουν την Ε.Ε. συνολικά για ένα πακέτο που να υποβοηθήσει την ανάπτυξη. Οι απόψεις μου αυτές, δικαιώθηκαν. Η δική σας προσέγγιση αδυνατεί να εντοπίσει τα αρνητικά της συντηρητικής Ε.Ε. και να διεκδικήσει μια διαφορετική Ε.Ε.» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε: «Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου, προσλαμβάνουν ένα διπλό χαρακτήρα. Θα δώσουν σαφές μήνυμα για αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα και για ανατροπή στην Ε.Ε., των πολιτικών που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο».

    «Δεν περιγράψαμε μία ειδυλλιακή Ελλάδα, κ.Καραμανλή. Περιγράψαμε μια Ελλάδα που έθετε στόχους και τους πετύχαινε. Εσείς ποιούς στόχους θέσατε και πετύχατε;», τόνισε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Εμείς παραδώσαμε καθαρά βιβλία κι εσεις για μικροκομματικούς σκοπούς βάλατε την Ελλάδα στην απογραφή. Νομίζατε πως διασύρατε το ΠΑΣΟΚ, αλλά διασύρατε την Ελλάδα. Με τις πολιτικές που μας έφεραν στην επιτήρηση, χάσατε κάθε ουσιαστικό μοχλό για διαπραγμάτευση. Εμείς δεν χειροκροτούμε αποτυχημένες πολιτικές. Δεν δίνουμε σανίδα σωτηρίας για την πολιτική της ΝΔ», ανέφερε ο κ.Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε την επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με την στρατηγική του Ελσίνκι, την οποία, όπως υπογράμμισε, εγκατέλειψε η σημερινή κυβέρνηση, υπενθύμισε την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για μία «πραγματική δυνατότητα ένταξης των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ» και απέτισε φόρο τιμής στην μνήμη του σέρβου πολιτικού Ζόραν Τζίντζιτς, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από έξι χρόνια. «Τιμούμε το όραμά του, για μια ευρωπαϊκή δημοκρατική βαλκανική. Συνεχίζει το έργο του ο Μπόρις Τάντιτς», είπε.

    Αναφορικά με την οικονομική κρίση, ο κ.Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν διαθέτει σχέδιο εξόδου, το οποίο, ωστόσο, προϋποθέτει και μία ευρύτερη αλλαγή πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με εγκατάλειψη των κυρίαρχων συντηρητικών επιλογών που εκπροσωπούνται στην Ελλάδα από τη Νέα Δημοκρατία.

    «Δεν κατανοείτε πως μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Ότι η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με περιοριστικές πολιτικές. Η Ευρώπη είναι άκρως συντηρητική και γιβ αυτό δυσκολεύεται να μιλήσει για ένα αναπτυξιακό πακέτο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, απαντώντας στις περί εκλογολογίας βολές του πρωθυπουργού, ο κ.Παπανδρέου τόνισε:

    «Δεν κάνουμε εκλογολογία. Ζητούμε ευθέως εκλογές. Εσείς κάνετε εκλογολογία, με τα μισόλογα και τα προεκλογικά ημίμετρα που λαμβάνετε τα οποία δεν συνιστούν έξοδο από την κρίση».

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με τον τέως πρωθυπουργό Κ. Σημίτη

    Η χώρα είναι σαφές ότι χρειάζεται αλλαγή πορείας, δήλωσε ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά την ωριαία συνάντηση που είχε το απόγευμα στη Βουλή, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε επίσης ότι θα συνεχίσει να βοηθάει το ΠΑΣΟΚ με ομιλίες και γραπτές παρεμβάσεις και πάντα με τους τρόπους που ο ίδιος κρίνει σκόπιμο και που πιστεύει ότι εξυπηρετουν το συμφέρον της χώρας.

    Χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου πολύ χρήσιμη και εκτεταμένη, η οποία αφορούσε στις οικονομικές εξελίξεις σε σχέση με την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και με τα ελληνικά προβλήματα.

    Σχετικά με το υπερβολικό δημόσιο χρέος, τα συνεχή ελλείμματα και το γεγονός ότι πληρώνουμε όλο και πιο ψηλά επιτόκια, αυτά έχουν επιτείνει την κρίση. Η ΝΔ, πρόσθεσε, παρακολουθεί αμήχανη και άπρακτη, ενώ ευθύνεται για τις αιτίες της κρίσης, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ανέφερα.

    Στην συζήτησή τους οι δύο πολιτικοί άνδρες συμφώνησαν ότι η Ευρώπη παρακολουθεί αμήχανη την οικονομική κρίση και ότι πρέπει να ακολουθήσει πολιτικές οι οποίες υπερβαίνουν πολλά πράγματα.

    Ο κ. Σημίτης συμφώνησε με τις προτάσεις του κ. Παπανδρέου για μετεξέλιξη του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς και με την έκδοση ευρωομολόγου.

    Επίσης συμφώνησαν πως η Ελλάδα έχει ένα διπλό πρόβλημα, το πρώτο είναι πώς θα βγει από την οικονομική κρίση και το δεύτερο πού θα πάει μετά. Και στο σημείο αυτό συζητήθηκε το νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

    Ο κ. Σημίτης θα προσκαλείται στο εξής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, ενώ δεν έγινε συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής του τέως πρωθυπουργού στο ευρωψηφοδέλτιο.

    Ο ίδιος ο κ.Σημίτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι δεν συζητήσαμε για την Ευρωβουλή και ούτε υπήρχε θέμα να συζητήσουμε κάτι τέτοιο.

    [02] Ενοχος δήλωσε ο Μάντοφ

    Ο αμερικανός χρηματιστής Μπέρναρντ Μάντοφ παραδέχθηκε σήμερα την ενοχή του ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης όπου δικάζεται κατηγορούμενος για μια γιγάντια απάτη συνολικού ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων.

    Ο 70χρονος Μάντοφ, ο οποίος βρίσκεται σε κατ' οίκον επιτήρηση στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν, δήλωσε ένοχος για τις 11 κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί και θα μπορούσαν να τον κλείσουν στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του.

    Ο δικαστής έδωσε εντολή να τεθεί αμέσως υπό κράτηση ο Μάντοφ και οι αστυνομικοί του πέρασαν στα χέρια χειροπέδες.

    Ο εισαγγελέας Μαρκ Λιτ, αποκλείοντας κάθε περίπτωση επιείκειας και διαπραγμάτευσης, δήλωσε ότι θα ζητήσει για τον πρώην πρόεδρο της Nasdaq στην Ουόλ Στριτ, ποινή κάθειρξης 150 ετών.

    Η ομολογία ενοχής του κατηγορουμένου επιτρέπει να αποφευχθεί η διεξαγωγή της δίκης του από σώμα ενόρκων.

    Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί στις 16 Ιουνίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 March 2009 - 17:30:53 UTC