Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] MIG:Πλώρη για Κρήτη το Superfast ΧΙΙ
  • [02] Προκήρυξη του "Επαναστατικού Αγώνα"
  • [03] Κ.Μητσοτάκης:Οχι σε πρόωρες εκλογές
  • [04] Ομιλία Αλογοσκούφη για τα 5 χρόνια ΝΔ
  • [05] "Δημόσιος αερομεταφορέας"
  • [06] "Σωστά, αλλά όχι σκληρά μέτρα"
  • [07] "Αλλαγή τακτικής"
  • [08] Γυναίκα και ΜΜΕ
  • [09] Επιστροφή στο ΝΑΤΟ

  • [01] MIG:Πλώρη για Κρήτη το Superfast ΧΙΙ

    Με προορισμό το Ηράκλειο Κρήτης από το λιμάνι του Πειραιά βάζει πλώρη το επιβατηγό οχηματαγωγό Superfast ΧΙΙ της Attica Group, του ομίλου της MIG.

    Το SUPERFAST 12 είναι το τρίτο πλοίο που μπαίνει στην αγορά των ακτοπλοϊκών μεταφορών στη γραμμή Ηράκλειο-Πειραιάς. Ο αντιπρόεδρος της εταιρίας Ανδρέας Βγενόπουλος εγκαινιάζει το νέο δρομολόγιο του πλοίου που μέχρι πρότινος εκτελούσε δρομολόγια προς Ιταλία.

    Το Superfast XII κατασκευάστηκε το 2002 και μπορεί να μεταφέρει 1.640 επιβάτες και 650 ΙΧ ή 110 φορτηγά και 100 ΙΧ. Διαθέτει 198 καμπίνες και 714 κρεβλαταια. Αναπτύσσει ταχύτητα 30 μιλίων την ώρα και θα πραγματοποιεί δύο δρομολόγια ημερησίως από Πειραιά, στις 15:30 με ώρα άφιξης στο Ηράκλειο τις 10 το βράδυ. Από το Ηράκλειο θα αναχωρεί στις 11.45 μ.μ. με ώρα άφιξης στον Πειραιά τις 6.15 το πρωί. Η διάρκεια του ταξιδιού θα είναι 6 ώρες και 30 λεπτά.

    Στις γραμμές της Κρήτης διακινούνται σε ετήσια βάση περίπου 390.000 ΙΧ,, 200.000 φορτηγά και 2,5 εκατομμύρια. επιβάτες, οι οποίοι εξυπηρετούνται σήμερα από έξι πλοία (τέσσερα ανήκουν στην ΑΝΕΚ και δύο στη Minoan Lines). Στη γραμμή του Ηρακλείου μόνον διακινήθηκαν πέρυσι, περίπου 1.400.000 επιβάτες, 230.000 ΙΧ και 145.000 φορτηγά.

    Σήμερα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από την διοίκηση της Attica Group, παρουσία του αντιπροέδρου της μητρικής εταιρίας Marfin Invesment Group Ανδρέα Βγενόπουλου.

    [02] Προκήρυξη του "Επαναστατικού Αγώνα"

    Προκήρυξη της οργάνωσης "Επαναστατικός Αγώνας" εστάλη στην εφημερίδα το "Ποντίκι".

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εφημερίδα, η οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για δύο επιθέσεις στη Citibank και συγκεκριμένα για την αποτυχημένη απόπειρα με βόμβα 60 κιλών στα γραφεία της Citibank στην Κηφισιά και στην έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο υποκατάστημα της Τράπεζας στη Φιλοθέη.

    Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της εφημερίδας, στην προκήρυξη γίνονται αναφορές για τις συνθήκες υπό τις οποίες η οργάνωση χτύπησε δύο φορές την παραπάνω τράπεζα και στους τρόπους με τους οποίους θα συνεχίσει τη δράση της. Επίσης, υπάρχουν φραστικές επιθέσεις προς συγκροτήματα ΜΜΕ και δημοσιογράφους, στην "17 Νοέμβρη" και τον ΕΛΑ και σε πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας.

    [03] Κ.Μητσοτάκης:Οχι σε πρόωρες εκλογές

    Τα πενήντα χρόνια προσφοράς του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο κοινοβουλευτικό βίο της χώρας τίμησε η κομματική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας Κηφισιάς, σε ειδική εκδήλωση που έγινε χθες.

    Ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, την οποία αντιμετωπίζει η χώρα το τελευταίο διάστημα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως μόνο η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα έξω από την κρίση, καθώς το κόμμα μας, όπως είπε χαρακτηριστικά, παραμένει η μόνη ελπίδα για τον τόπο.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές είπε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί απάντηση στη συγκυρία των ημερών και τόνισε πως με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο εάν γίνουν πρόωρες εκλογές υπάρχει ισχυρή πιθανότητα αυτές να οδηγήσουν τη χώρα σε ακυβερνησία.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συμπλήρωσε πως δεν είναι βέβαιος αν πραγματικά και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ θέλει εκλογές αυτή την ώρα, υπογραμμίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ προτείνει εκλογές για να καλύψει τις δικές του αδυναμίες.

    Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε το ενδεχόμενο σε ένα χρόνο από σήμερα το ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, εάν η αξιωματική αντιπολίτευση αρνηθεί να συμμετάσχει στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο σημείο αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε την πρότασή του για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, είπε πως το τι θα πράξουν οι Έλληνες μπροστά στην κάλπη, όταν τελικά θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές, είναι δύσκολο να το προβλέψει από τώρα οποιαδήποτε δημοσκόπηση.

    Ο κ. Μητσοτάκης, αφού χαρακτήρισε θετικό το πρόσφατο κάλεσμα του πρωθυπουργού προς τους πολιτικούς αρχηγούς από τους οποίους ζήτησε συναίνεση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, κάλεσε όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας να μιλήσει με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό και να "αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με διάλογο", λέγοντας χαρακτηριστικά "δεν χρειαζόμαστε κανέναν Αλμούνια για να μας πει τι συμβαίνει. Δεν χρειαζόμαστε παιδονόμο".

    Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, πρότεινε εμπειρογνώμονες κοινής αποδοχής από όλα τα κόμματα, που θα εκπροσωπούν την Τράπεζα της Ελλάδος, να αναλάβουν να πληροφορήσουν τα κόμματα και τον ελληνικό λαό για το που ακριβώς βρίσκεται σήμερα η οικονομία μας.

    Ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος και σε πρόσφατα σενάρια περί κυβερνήσεων συνεργασίας, τόνισε πως οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια είναι ανέφικτη, κατηγορώντας μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ότι δεν συναινεί ούτε στα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Όπως για παράδειγμα, η αναθεώρηση του συντάγματος, από όπου, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή από πολιτική ιδιοτέλεια. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να κάνει και ορισμένες προτάσεις, όπως η αλλαγή των άρθρων περί ευθύνης υπουργών.

    Την εκδήλωση χαιρέτισε ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, ο οποίος μετέφερε χαιρετισμό του πρωθυπουργού και χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη πολιτικό κεφάλαιο, τόσο για τη Νέα Δημοκρατία όσο και για τη χώρα. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος της Κηφισιάς.

    [04] Ομιλία Αλογοσκούφη για τα 5 χρόνια ΝΔ

    Την πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά τον ανασχηματισμό πραγματοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή την συμπλήρωση πέντε ετών διακυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία.

    Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και παρέστησαν 44 νυν και πρώην υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές, μεταξύ των οποίων η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου αλλά και πλήθος κόσμου, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική κρίση, και υπεραμύνθηκε των επιλογών του στην πενταετή θητεία του ως υπουργός Οικονομίας, ενώ παρουσίασε τις προτάσεις του για να ξεπεραστεί η κρίση.

    Τόνισε ότι επί πέντε χρόνια η χώρα γνώρισε υψηλή ανάπτυξη σημαντική δημοσιονομική πρόοδο, μείωση ανεργίας και ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, και ζήτησε συνέχεια και συνέπεια στην πολιτική που έφερε αυτά τα αποτελέσματα.

    Αναφέρθηκε στην δημοσιονομική κατάσταση η οποία παρά την πρόοδο, όπως είπε, των τελευταίων ετών παρέμεινε εύθραυστη, κάτι που ουδέποτε έκρυψε η κυβέρνηση όπως τόνισε, και έκανε λόγο για την υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών, ενώ χαρακτήρισε την κρίση αφορμή ή πρόσχημα για επιπλέον πιέσεις που οδήγησαν στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών.

    Ο κ.Αλογοσκούφης έκανε λόγο για αδυναμία της κρατικής μηχανής να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των μεταρρυθμίσεων.

    «Αποδεικνύεται ότι η κρατική μηχανή και η δημόσια διοίκηση έχουν δυσκολία στο να ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις που δημιουργούνται όταν επιδιώκονται μεγάλες και φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και μεταβολές» είπε ο κ.Αλογοσκούφης.

    Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής και τόνισε ότι τον περασμένο Αύγουστο ανακοινώθηκαν ήπια μέτρα ενίσχυσης της φορολογικής βάσης που είχαν στόχο τον μετριασμό των δημοσιονομικών αποκλίσεων, χωρίς να επηρεαστούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι όπως είπε φέρουν το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών βαρών.

    Αναφέρθηκε συνοπτικά στο έργο και τις επιλογές των τελευταίων πέντε ετών στην οικονομική πολιτική καθώς και στα αποτελέσματά τους, και τόνισε με έμφαση την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της σπατάλης στις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς.

    «Δεν κρύψαμε ποτέ την αλήθεια από τους πολίτες, για την κατάσταση της χώρας, δεν υποκύψαμε στον πειρασμό να κάνουμε το μαύρο άσπρο όπως συστηματικά έκαναν οι κυβερνήσεις του χθες» είπε ο κ.Αλογοσκούφης.

    Χαρακτήρισε κεντρικούς στόχους την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, τονίζοντας ότι χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια αλλά και πρέπει «να αποφευχθούν παλινδρομήσεις και πειραματισμοί που ενισχύουν την αβεβαιότητα».

    Σύμφωνα με το κ.Αλογοσκούφη η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. «Είναι σημαντική η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν σκέπτεται εκλογές. Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει ακόμα πιο έντονα ότι προέχει η πολιτική σταθερότητα» είπε ο πρώην υπουργός.

    Δεύτερον εκτίμησε ότι πρέπει να επιδιωχθούν συναινέσεις και συγκλίσεις για τα αυτονόητα, αλλά εάν δεν γίνει αυτό τότε η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε επιπλέον δικές της πολιτικές πρωτοβουλίες, τρίτον οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες να χαρακτηρίζονται από συνέχεια και συνέπεια, και πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή καθώς και τις επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

    Για την συνέχεια, ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, να ξεκαθαρίσουν οι παράμετροι του προγράμματος σταθερότητας και να καταστούν συμβατές με τις κατευθύνσεις της ευέλικτης εφαρμογής του συμφώνου σταθερότητας όπως ερμηνεύονται από την Κομισιόν και το ΕΚΟΦΙΝ, να δοθεί έμφαση στην περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο, η οποία όπως είπε είναι υπόθεση όλης της κυβέρνησης και όχι μόνο του υπουργείου Οικονομίας.

    «Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι κυρίως υπόθεση των άλλων υπουργείων ιδίως εκείνων που έχουν μεγάλους προϋπολογισμούς και εποπτεύουν μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς» είπε ο κ.Αλογοσκούφης.

    Ο κ.Αλογοσκούφης είπε ακόμη ότι δεν χρειάζονται άλλα φορολογικά μέτρα, και τόνισε ότι τα μόνα μέτρα που δικαιολογούνται είναι αυτά που διευρύνουν την φορολογική βάση.

    «Η φοροδιαφυγή αποτελεί κοινωνική μάστιγα και καμία πολιτική σκοπιμότητα δεν δικαιολογεί υπαναχωρήσεις στην προσπάθεια για την αντιμετώπισή της» είπε ο πρώην υπουργός.

    Τόνισε ακόμη ότι η αναπτυξιακή πολιτική είναι πολύ πιο σύνθετη υπόθεση, καλώντας την κυβέρνηση να χτίσει επάνω στις βάσεις που μπήκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, διότι «αυτό απαιτεί η συνέχεια και η συνέπεια» όπως είπε.

    «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην δεκαετία του 1950 ή του 1960 για να βασίζει την ανάπτυξή της αποκλειστικά και μόνο στις δημόσιες επενδύσεις, όπως υποστηρίζει η οπισθοδρομική ματιά της αντιπολίτευσης» είπε ο κ.Αλογοσκούφης.

    Τέλος έκανε λογο για έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας και τόνισε ότι «έχουμε υποχρέωση ως παράταξη και ως κυβέρνηση να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις και απαντήσεις σε αυτά τα φαινόμενα που απειλούν την ασφάλεια και τον κοινωνικό ιστό».

    Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε επί πέντε χρόνια και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον παρευρισκόμενο διάδοχό του στο υπουργείο Γιάννη Παπαθανασίου, και τόνισε ότι θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στην πρώτη περιφέρεια της Αθήνας.

    Μεταξύ των παρευρισκομένων υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών στην εκδήλωση ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη ο Γιάννης Παπαθανασίου, ο Βύρων Πολύδωρας, ο Χρήστος Φώλιας, ο Σάββας Τσιτουρίδης, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο Γ. Σαλαγκούδης, ο Κωστής Χατζηδάκης ο Νίκος Λέγκας, ο Αντώνης Μπέζας ο Θανάσης Μπούρας, ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο Γιάννης Ιωαννίδης, η Σοφία Καλαντζάκου, ο Γιώργος Κοντογιάννης, κ.α.

    [05] "Δημόσιος αερομεταφορέας"

    Διήμερη περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο κ.Αλέξης Τσίπρας.

    Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για έναν δημόσιο εθνικό αερομεταφορέα, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΝ σε δηλώσεις χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία πιλότων της Ο.Α. (ΕΧΠΑ).

    «Σε εποχή οικονομικής κρίσης, όπου όλοι προστρέχουν στην ενίσχυση του κράτους και στο ζεστό κρατικό χρήμα, και θα δούμε και κρατικοποιήσεις τραπεζών, είναι παράλογο να αποκρατικοποιείς ένα σημαντικό στρατηγικό όπλο για τη χώρα, όπως ο εθνικός αερομεταφορέας» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισήμανε ότι «οι χειριστές και οι πιλότοι της Ολυμπιακής κράτησαν ψηλά τα στάνταρ ασφαλείας» της εταιρείας και τόνισε ότι «μια εταιρεία η οποία δε θα έχει ως πυρήνα, ως βασικό συστατικό τους ανθρώπους που την κράτησαν ψηλά όλο το προηγούμενο διάστημα δεν θα είναι η ίδια. Και δεν ξέρω κατά πόσον μπορεί ο έλληνας να εμπιστευτεί μια εταιρεία η οποία δεν θα πληροί όλα εκείνα τα στοιχεία που θα την κάνουν ασφαλή και αξιόπιστη».

    [06] "Σωστά, αλλά όχι σκληρά μέτρα"

    "Είμαι αποφασισμένος να στηρίξω σωστά μέτρα και όχι σκληρά μέτρα για να βγούμε από την κρίση. Και επιτέλους πρέπει να γίνει ένας καταμερισμός", δήλωσε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του στον τ/σ ALTER.

    "Δεν μου ζητήθηκε λευκή επιταγή από την κυβέρνηση και ούτε έδωσα. Εγώ έχω μια διάθεση να βοηθήσω, ο καθένας να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης του", τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στα περί συναίνεσης.

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ και της κινητικότητας στην αγορά ενώ μιλώντας για τα ασφαλιστικά ταμεία, υπογράμμισε ότι "η πρότασή μου είναι ανοιχτή στον πρωθυπουργό, να διαλύσουμε όλα τα ταμεία και να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας που θα εξασφαλίσει και την περίθαλψη και τις συντάξεις".

    Αναφερόμενος ο κ. Γ.Καρατζαφέρης στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση έκανε λόγο για "ασπιρίνες". "Πρέπει να τολμήσουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Διαφορετικά θα βρεθούμε σε τεράστιο μπελά όχι απέναντι στην ΕΕ αλλά στην πραγματικότητα".

    [07] "Αλλαγή τακτικής"

    Την ανάγκη να υπάρξει «αλλαγή τακτικής» στην εξωτερική πολιτική, ενδεχομένως και αλλαγή στρατηγικής, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, επισημαίνει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική, Ανδρέας Λοβέρδος. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, έχουμε υποχρέωση «να προβούμε σε νέες επεξεργασίες».

    Ο κ. Λοβέρδος θεωρεί ότι η επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία είναι αποτέλεσμα της επιτυχημένης προσπάθειας της γειτονικής χώρας «να αναχθεί σε περιφερειακή δύναμη», άρα μια δικαιολογημένη επίσκεψη. Στον αντίποδα, κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «σπατάλησε το διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο που είχε συσσωρευτεί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ» και το υπουργείο Εξωτερικών ότι εξαντλείται σε διεθνείς δημόσιες σχέσεις.

    Σχετικά με την ανακάλυψη ομαδικών τάφων αγνοουμένων στην Κύπρο, τονίζει ότι αποδεικνύεται πως αποδεικνύεται ότι «δεν υπάρχουν αγνοούμενοι, αλλά δολοφονημένοι». Και εκφράζει την απορία του για τη στάση της κ. Μπακογιάννη στο θέμα και την αφωνία του υπουργείου Εξωτερικών.

    Για το ζήτημα των Σκοπίων αναφέρει ότι η κυβέρνηση το χειρίσθηκε σωστά στο Βουκουρέστι, αλλά «στη συνέχεια δεν υπήρξε λάθος που να μην έκανε».

    Προσδιορίζει ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στην εξωτερική πολιτική, την «επαναφορά της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό κεντρικό συσχετισμό, και την αλλαγή τακτικής στα ευρωτουρκικά και ελληνοτουρκικά θέματα.

    Σχετικά με τη συνάντηση των κ.κ. Παπανδρέου και Σημίτη, αναφέρει ότι ο ίδιος υπηρέτησε «τις καλές σημερινές εξελίξεις» και ότι «το ΠΑΣΟΚ προχωρά, χωρίς προβλήματα, προς την κατάκτηση της πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας». Και εκτιμά ότι τα «περιθώρια εξελίξεων» στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με δυνάμεις του ΣΥΝ, «είναι πάρα πολλά».

    Η συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου στον Βασίλη Μούρτη:

    ΕΡ: Που αποδίδετε το γεγονός ότι με οποιαδήποτε αμερικανική ηγεσία αναβαθμίζεται ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή;

    ΑΠ: Μπορεί η αμερικανική στάση διαχρονικά να κρίνεται ως άκομψη ή και να είναι άκομψη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι ρεαλιστική. Η Τουρκία κατάφερε να αναχθεί σε περιφερειακή δύναμη και, συνεπώς, είναι απολύτως δικαιολογημένο η αμερικανική πολιτική να στραφεί προς αυτήν. Μόλις εξελέγη ο Ομπάμα, ως ΠΑΣΟΚ, είπαμε ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν αποτελεί προτεραιότητα για αυτόν γιατί τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της Ν.Δ. σπατάλησε το διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο που είχε συσσωρευθεί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, η Τουρκία με τις πολιτικές που αναπτύσσει στη Μ.Ανατολή, στον Καύκασο, στα ενεργειακά αλλά και τελευταία στο Ιράκ συσσωρεύει διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο. Δυστυχώς, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξαντλεί την εξωτερική πολιτική της χώρας μόνο στις διεθνείς δημόσιες σχέσεις.

    ΕΡ: Αν και το φθινόπωρο η Τουρκία θα αξιολογηθεί σε σχέση με τα κριτήρια ένταξης, επιμένει να προκαλεί στο Αιγαίο, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα μέλος της Ε.Ε., δεν αποσύρει ούτε έναν στρατιώτη από τα κατεχόμενα και, παράλληλα, επεξεργάζεται σχέδια «άρση της απομόνωσης» των τουρκοκυπρίων. Πρέπει να υπάρξει ελληνική αντίδραση και ποια;

    ΑΠ: Η στάση της Τουρκίας τόσο έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στο Αιγαίο βγαίνει εκτός πλαισίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε με τις αποφάσεις του Ελσίνκι το 1999 και της Κοπεγχάγης το 2002, και, συνεπώς, υπάρχουν ανάγκες για νέες επεξεργασίες. Τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο και στα ευρωτουρκικά. Δεν λέω ότι υπάρχει ανάγκη για ανατροπή της πολιτικής μας, αλλά αναφέρομαι στην υποχρέωσή μας να προβούμε σε νέες επεξεργασίες. Οι οποίες, οδηγούν όχι κατβ ανάγκην σε αλλαγή στρατηγικής γενικώς, αλλά σε αλλαγή τακτικής.

    ΕΡ: Καθημερινά σχεδόν ανακαλύπτεται ένας ομαδικός τάφος, στην Κύπρο, με δολοφονημένους αιχμαλώτους Ελλαδίτες και Κυπρίους. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την ελληνική πλευρά, καθώς τα εγκλήματα πολέμου δεν παραγράφονται; Έχει γίνει κάτι μέχρι τώρα;

    ΑΠ: Οι εξελίξεις μετά την κυνική ομολογία του Ολγκτάτς είναι ραγδαίες. Ομαδικοί τάφοι ανακαλύπτονται συνεχώς, οικογένειες θάβουν τους νεκρούς τους μετά από χρόνια. Επειδή παρακολουθούσα τον αγώνα και τις αγωνίες των οικογενειών των αγνοουμένων επί 34 χρόνια, τώρα το 35ο έτος μετά την εισβολή και την κατοχή, δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι δεν υπάρχουν αγνοούμενοι, αλλά δολοφονημένοι. Ενώ όλα αυτά τα τραγικά εξελίσσονται παραξενεύει η παγωμάρα που επικρατεί στην πολιτική ηγεσία της οδού Βασ. Σοφίας. Επειδή είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται για βρετανικό φλέγμα, προκαλεί απορίες η στάση της κυρίας Υπουργού των Εξωτερικών. Από τις παγερές δηλώσεις Κουμουτσάκου επί Ολγκάτς έως και τη σημερινή αφωνία, όλα προκαλούν εύλογες απορίες.

    ΕΡ: Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι ως κυβέρνηση είχε σωρεύσει ένα διπλωματικό-διαπραγματευτικό κεφάλαιο. Τι ακριβώς εννοείτε;

    ΑΠ: Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τόσο ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, όσο και οι Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου στήριξαν τη θέση της χώρας στο διεθνές και κυρίως στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, συσσωρεύοντας πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο που οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια σπατάλησαν. Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα που ενδυναμώνει, όμως, τον εαυτό της, μόνο όταν συμμετέχει εντονότατα στον πυρήνα των εξελίξεων της Ε.Ε. και όταν εντείνει τις δράσεις της στις περιοχές για τις οποίες διαθέτει πληροφόρηση, γνώσεις και πολιτικές (π.χ. Παλαιστινιακό και αραβικός κόσμος, Βαλκάνια, Ν.Καύκασος).

    ΕΡ: Στο θέμα των Σκοπίων παρατηρείται μια στασιμότητα. Πιστεύετε ότι ο χρόνος τρέχει προς όφελος της Ελλάδας στο συγκεκριμένο θέμα; Αν όχι, γιατί;

    ΑΠ: Η κυβέρνηση εκδήλωσε μια βασική αδυναμία της : να υποστηρίζει τις εθνικές μας θέσεις, δίχως να γίνεται μαύρο πρόβατο. Ενώ χειρίστηκε σωστά το θέμα του ονόματος στο Βουκουρέστι, στη συνέχεια δεν υπήρξε λάθος που να μην έκανε. Δεν επεδίωξε να διατηρήσει καλές σχέσεις με το λαό της FYROM , στέλνοντας τα κατάλληλα μηνύματα. Αμέλησε να δραστηριοποιηθεί σε όλα τα διεθνή φόρα και τώρα τρέχει και δεν φτάνει. Χειρίστηκε με αφελή τρόπο την επιστολογραφία του κ.Γκρούεφσκι , το καλοκαίρι του 2008. Έως τις 22 Μαρτίου , δηλαδή τις δημοτικές και προεκλογικές εκλογές στα Σκόπια, η κατάσταση θα είναι στάσιμη. Κι ακόμη, η προσφυγή των Σκοπίων στο Διεθνές Δικαστήριο, εξ αντικειμένου αδυνατίζει τις συνομιλίες. Και στο θέμα αυτό, λοιπόν, όλα δείχνουν πως γυρίσαμε πίσω.

    ΕΡ: Πρόσφατα μια θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κάρπαθο ανακηρύχθηκε θαλάσσιο οικολογικό πάρκο. Πιστεύετε ότι επεκτεινόμενη η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα των «γκρίζων ζωνών» και στην τουρκική αμφισβήτηση για την ελληνική κυριαρχία σε ορισμένες περιοχές;

    ΑΠ: Το θέμα των γκρίζων ζωνών ανέκυψε με τρόπο βίαιο στις αρχές του 1996. Το 2008 και στις αρχές του 2009, η Τουρκία προέβαλε εκ νέου τα ανυπόστατα επιχειρήματά της επιδεινώνοντας την ποιότητα των παραβάσεων και παραβιάσεών της στο Αιγαίο. Με τις διαπιστώσεις αυτές ευθυγραμμίζεται και το Υπουργείο Εξωτερικών. Κάθε σκέψη δια της οποίας, με ειρηνικό τρόπο, κερδίζονται πόντοι στη διαδρομή προς τη νόμιμη διευθέτηση των πραγμάτων στο Αιγαίο είναι θετική. Το μείζον ωστόσο θα κριθεί το τρέχον αλλά και τα επόμενα χρόνια στο Αιγαίο, μέσω των διαδικασιών έρευνας και διάσωσης (S.A.R.). Σε καμία περίπτωση βέβαια το μείζον δεν αποκλείει το έλασσον , αλλά πρέπει να έχουμε επίγνωση του μείζονος θέματος.

    ΕΡ: Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση νίκης του στις εκλογές;

    ΑΠ: Τα πράγματα είναι πεντακάθαρα και σαφή. Πρώτον, η επαναφορά της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κεντρικό συσχετισμό (Γαλλίας, Γερμανίας). Ο κ. Καραμανλής δεν απομακρύνθηκε από την παραδοσιακή αυτή ελληνική πολιτική διότι πίστευε κάτι αντίθετο, αλλά απομάκρυνε την Ελλάδα διότι ως πρωθυπουργός αυτοπεριορίστηκε στα ελάχιστα. Δεύτερον, η ενεργέστατη πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια, στη Μ.Ανατολή και στο Ν.Καύκασο από την οποία θα συσσωρεύσει και πάλι διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο. Τρίτον, η ενεργός πολιτική μας για τα ευρωτουρκικά και ελληνοτουρκικά θέματα. Η τακτική μας εδώ θα αλλάξει. Η ετήσια πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη, θα επηρεάζει τη στάση της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία. Η Ελλάδα δεν θα παρατηρεί απλώς, ούτε θα περιμένει το 2030 για να αξιολογήσει την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, και μέσα στα όρια που επιτρέπει η συνεργασία δύο ανεξαρτήτων κρατών, η Ελλάδα θα στηρίξει την Κύπρο με όλες τις τίς δυνάμεις. Τέταρτον, θα διαχειριστούμε το ζήτημα του ονόματος της FYRΟΜ συνδυάζοντας την εθνική κόκκινη γραμμή, με την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των λαών. Πέραν όμως των συγκεκριμένων αυτών πολιτικών για τις οποίες θα χαράξουμε τους στόχους μας με βάση ένα χρονοδιάγραμμα που θα ακουμπάει μέχρι την ελληνική προεδρία το 2014, θα επιχειρήσουμε να επανεξετάσουμε τη συνολική μας στρατηγική ως Ελλάδας , αφού τα βασικά προτάγματα της δεκαετίας του 1990 , μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, έχουν ήδη ξεπεραστεί. Επβαυτών των θεμάτων ο κ.Παπανδρέου έχει μιλήσει και το 2006, αλλά και το 2009.

    ΕΡ: Τι σηματοδοτεί η συνάντηση των κ.κ. Παπανδρέου και Σημίτη; Είναι η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στη συνεργασία ΝΔ-ΛΑΟΣ;

    ΑΠ: Όσο η Ν.Δ. κάνει βήματα προς την δεξιά «ολοκλήρωσή» της, τόσο η Κεντροαριστερά με τις πολιτικές , τα πρόσωπα και τους συμβολισμούς της θα διευρύνει τα όριά της και θα κατακτά την πολιτική πλειοψηφία. Πάντα ήλπιζα στην υπέρβαση των γεγονότων του Ιουνίου, όταν με την ευκαιρία της κύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβώνας υπήρξε ένταση στις σχέσεις Παπανδρέου-Σημίτη. Υπηρέτησα ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τις καλές σημερινές εξελίξεις. Υπήρξα ενωτικός, αλλά ποτέ δεν προσπάθησα να κουκουλώσω τα θέματα. Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ προχωρά χωρίς προβλήματα προς την κατάκτηση της πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. Από την πλευρά της Ν.Δ., η στροφή 180 μοιρών σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της για τον ΛΑΟΣ του κ.Καρατζαφέρη είναι ενδεικτική του φόβου, που επικρατεί στην παράταξη αυτή για την τύχη της στις εκλογές.

    ΕΡ: Χρησιμοποιείτε τον όρο «οικονομική διακυβέρνηση». Ποιο ακριβώς περιεχόμενο του δίνετε; Κινείται εκτός των ορίων της πολιτικής διακυβέρνησης;

    ΑΠ: Η οικονομική διακυβέρνηση σαφώς και είναι μία από τις δύο μεγάλες πλευρές των βασικών υποχρεώσεων της πολιτικής διακυβέρνησης. Αναφέρομαι στον τομέα, δηλαδή, που το κράτος συναντά την οικονομία και η οικονομία το κράτος. Από την καλή λειτουργία του τομέα αυτού εξαρτάται αφενός η επιτυχής έκβαση της μάχης κατά της κρίσης και της ύφεσης και αφετέρου η υπέρβαση της μεταπολιτευτικής κακοδαιμονίας του ελληνικού κράτους που ταλαιπωρεί, εξευτελίζει, διαφθείρει τους πολίτες και καθυστερεί ή ακυρώνει τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας.

    ΕΡ: Οι πρόσφατες διεργασίες στον ΣΥΝ πιστεύετε ότι μπορεί να φέρει πιο κοντά το ΠΑΣΟΚ και την «ανανεωτική πτέρυγα» του κόμματος; Και μέχρι ποιού σημείου;

    ΑΠ: Υπάρχουν δυνάμεις στον ΣΥΝ με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ είναι πάρα πολύ κοντά σε επίπεδο πολιτικών αρχών και θέσεων. Η θεσμική πτέρυγα του κόμματος αυτού έχει πολλά σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή συνδυάζει τα προτάγματα της κοινωνικής δικαιοσύνης με αυτά της κρατικής αποτελεσματικότητας. Τα περιθώρια εξελίξεων όπως αντιλαμβάνεστε είναι πάρα πολλά.

    [08] Γυναίκα και ΜΜΕ

    Ημερίδα με τίτλο «Γυναίκα και ΜΜΕ», πραγματοποιούν σήμερα οι Γενικές Γραμματείες Ισότητας, Επικοινωνίας και Ενημερώσης, στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

    Η ημερίδα πραγματοποιείται με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και στοχεύει στην ανάδειξη των στοιχείων που διαμορφώνουν τη σχέση γυναίκας και ΜΜΕ.

    Σε δύο τραπέζια συζήτησης πάνω στις θεματικές: «Η τηλεόραση ως φορέας προτύπων και στερεοτύπων» και «ο λόγος ως εργαλείο διαμόρφωσης της εικόνας της γυναίκας», θα κατατεθούν οι προβληματισμοί και οι απόψεις επιστημόνων και δημοσιογράφων του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου.

    Στην ημερίδα χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υπουργός Εσωτερικών, καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

    [09] Επιστροφή στο ΝΑΤΟ

    "Προς το συμφέρον και της Γαλλίας και της Ευρώπης η Γαλλία επανεντάσσεται στο στρατιωτικό σκέλος του (26μελούς) ΝΑΤΟ άμεσα", όπως ανακοινώθηκε από το προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων, 43 χρόνια μετά την αποχώρηση της χώρας από τη Συμμαχία.

    Η απόσυρση του Παρισιού έγινε από τον τότε Γάλλο πρόεδρο, Σαρλ ντε Γκολ, στη διάρκεια του 1966, σε εκδήλωση μιάς "έμπρακτης" διαφωνίας Παρισιού και Ουάσινγκτον, όσον αφορά τον αμερικανικό ρόλο στην άμυνα της Ευρώπης.

    "Θέτουμε στην κατάσταση αυτήν τέρμα...προς το συμφέρον και της Γαλλίας και της Ευρώπης", ανέφερε στο Παρίσι ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. "Τώρα η Γαλλία θα ξαναγίνει και ισχυρότερη και με μεγαλύτερη επιρροή", επισήμανε ο γάλλος πρόεδρος και τόνισε ότι "θα έχουμε αντιπροσώπευση σε όλες τις διοικητικές δομές της Συμμαχίας, θα έχουμε επίσης απόλυτη ανεξαρτησία, όσον αφορά το πυρηνικό μας οπλοστάσιο".

    Συνταγματικά, ο Γάλλος πρόεδρος δεν είναι υποχρεωμένος να συμβουλευθεί το Κοινοβούλιο, όσον αφορά την απόφασή του αυτήν. Ανήγγειλε, εντούτοις, ότι η κυβέρνηση Φιγιόν θα προκαλέσει στην Εθνοσυνέλευση (Κάτω Βουλή) ψήφο εμπιστοσύνης για το θέμα. Θα κερδηθεί άνετα, λέγουν πολιτικοί παρατηρητές.

    Η Γαλλία συγκαταλέγεται στα ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ. Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Γαλλίας έχει διακομματική στήριξη, σημειώνουν οι ίδιοι πολιτικοί παρατηρητές.

    Η Γαλλία θα είναι, πλέον, κατά σειράν ο τέταρτος σε μέγεθος προμηθευτής στρατιωτών για το ΝΑΤΟ. Στο Αφγανιστάν έχει αποστείλει 2.800 στρατιώτες.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Στρασβούργο, στις 3-4 Απριλίου, θα φιλοξενηθούν οι εργασίες της προσεχούς συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, της 60ης κατά σειράν.

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χοοπ Σέφερ με δηλώσεις του χαιρέτισε ένθερμα την γαλλική "επιστροφή" στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας.

    "Ενθερμα χαιρετίζω την απόφαση του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί", σημείωσε ο γγ του ΝΑΤΟ στη δική του δήλωση. "Είναι βέβαιον ότι μόνον ισχυρότερο μπορεί να γίνει το ΝΑΤΟ με την εκ νέου πλήρη συμμετοχή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του", επισήμανε. "Θα μεριμνήσω επίσης, για την άμεση ένταξη της Γαλλίας στις στρατιωτικές διοικήσεις μας", τόνισε.

    "Η Γαλλία πάντοτε υπήρξε ένας σπουδαίος σύμμαχος...Η συμμετοχή της στις επιχειρήσεις μας ήταν κρίσιμη", επισήμανε εξάλλου ο γγ της Ατλαντικής Συμμαχίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 March 2009 - 10:37:46 UTC