Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Πολιτικών Επιστημών η Ντ.Μπακογιάννη
  • [02] MIG - Ξεκινούν οι προσλήψεις
  • [03] Οικονομικές ενισχύσεις σε αγρότες
  • [04] "Συστράτευση κατά της κρίσης"
  • [05] "Οχι σε νέα μέτρα"
  • [06] Αρση περιορισμών για την έρευνα
  • [07] Κρίσιμη μάχη για τον ΠΑΟ

  • [01] Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Πολιτικών Επιστημών η Ντ.Μπακογιάννη

    Η μεγάλη ιδέα του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος και η αναγκαιότητα μιας διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του αιώνα μας, είναι τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε η υπουργός εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη κατά την ομιλία της στην Γαλλική Ακαδημία, με την ευκαιρία της επίσημης τελετής αναγόρευσής της ως συνδεδεμένο μέλος.

    Η Ελληνίδα πολιτικός αναφέρθηκε καταρχάς στον σημαντικό ρόλο που έχει παίξει η Ευρώπη για τους πολίτες της τις τελευταίες δεκαετίες. «Οι λαοί της Ευρώπης βιώνουν εδώ και 50 χρόνια μια καινούργια πραγματικότητα» είπε.

    Μίλησε για μια Ευρώπη «ως Πολιτεία του Πνεύματος», μια Ευρώπη που θα πρέπει να την υμνήσουμε «ως τη νίκη της σκέψης επί των πράξεων, τη νίκη του πνεύματος επί του ενστίκτου» και χαρακτήρισε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ως «την πιο απίθανη, την πιο προφανή αλλά και την πιο θαρραλέα ιδέα του 20ου αιώνα».

    Η κ. Μπακογιάννη αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της τιμώντας τον προκάτοχο της έδρας που κατέλαβε, τον Γερμανό φυσικό και φιλόσοφο, Karl Friedrich von Weizs?cker.

    «Επιστήμονας μεταξύ φιλοσόφων», είπε, «και φιλόσοφος μεταξύ επιστημόνων, πνεύμα περίεργο και ανήσυχο, ο Karl Friedrich von Weizs?cker είναι ένας από τους τελευταίους οικουμενικούς στοχαστές που γνώρισε ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός. Και χριστιανικό πνεύμα επίσης».

    Η υπουργός έκανε μία σύντομη αναδρομή στην ζωή και καριέρα του, ανέφερε πόσο τα δεινά του πολέμου επηρέασαν την σκέψη και τις επιλογές του, ώστε να συμμετάσχει το 1957 στη διακήρυξη των 18 κορυφαίων Γερμανών επιστημόνων (Gottingen 18) με την οποία κατόρθωσαν να αποτρέψουν τον εξοπλισμό της Δυτικής Γερμανίας με τακτικά πυρηνικά όπλα.

    Το 1970 ο Γερμανός φιλόσοφος είχε ήδη εκφράσει την ιδέα για μια παγκόσμια διακυβέρνηση, αποδεικνύοντας σήμερα την διορατικότητα της σκέψης του, υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.

    «Εδώ και σχεδόν δυο δεκαετίες» πρόσθεσε, «η έννοια της παγκόσμιας διακυβέρνησης αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν όχι μόνον τη θεωρία των διεθνών σχέσεων, αλλά και την πρακτική της διεθνούς πολιτικής στη μεταπολεμική περίοδο του Ψυχρού Πολέμου».

    Αναφέρθηκε «στην ισορροπία του τρόμου» πάνω στην οποία βασίστηκε η σταθερότητα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου, σε αντίθεση με τις νέες προκλήσεις για τη διεθνή ασφάλεια που έχουν κάνει την εμφάνισή τους σήμερα, κυρίως με την ανάδυση των εθνικισμών.

    «Αν και οι πηγές αστάθειας έχουν αυξηθεί, παράλληλα έχουν αυξηθεί και οι ευκαιρίες για συλλογική πρόοδο» υπογράμμισε η υπουργός και πρόσθεσε: Οι έννοιες της «εξισορρόπησης» και του «ανταγωνισμού σε κάθε επίπεδο», έχουν αντικατασταθεί από την «παγκοσμιοποίηση» και την «αλληλεξάρτηση», κεντρικές έννοιες πια της σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας.

    Για την υπουργό, το σίγουρο συμπέρασμα κάθε σύγχρονης ανάλυσης είναι «η τεράστια σημασία που έχει πλέον η διεθνής συνεργασίας και ο διεθνής συντονισμός για τον έλεγχο των απειλών και την εξασφάλιση της ειρήνης».

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σήμερα για την Ελληνίδα πολιτικό, «το σημαντικότερο παράδειγμα για τα οφέλη της διεθνούς συνεργασίας».

    Σήμερα είναι πια ξεκάθαρο, είπε, ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν συλλογική αντιμετώπιση. Η ασφάλειά μας εξαρτάται λιγότερο από την ισχύ του καθενός και περισσότερο από την αθροιστική δύναμη της συνεργασίας μας. Η ασφάλειά μας εξαρτάται από την σφυρηλάτηση ισχυρών δεσμών συνεργασίας, στη βάση κοινών αρχών.

    Αναφερόμενη τέλος στην Ελλάδα και την εξωτερική πολιτική, είπε, μεταξύ άλλων: «Η γεωγραφία και η ιστορία έχουν προικίσει την Ελλάδα με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποτελεί ένα πραγματικό σταυροδρόμι. Σταυροδρόμι πολιτισμών, γλωσσών, θρησκειών, ιδεών. Έχουμε σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς, στενές σχέσεις κατανόησης και συνεργασίας, με κράτη της γειτονιάς μας, αλλά και με λαούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε χτίσει γέφυρες προς Βορρά και Νότο, Ανατολή και Δύση».

    Υπογράμμισε την πίστη της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα που «κάνει πράξη τις αρχές και τις αξίες που είναι απαραίτητες για την σταθερότητα του διεθνούς συστήματος» και για την στενή συνεργασία με την Γαλλία.

    Συμπλήρωσε λέγοντας ότι «Η διεθνής κοινωνία μπορεί να είναι άναρχη, με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποια παγκόσμια εξουσία που να την διοικεί. Δεν είναι όμως αναρχική, ώστε να χαρακτηρίζεται από παντελή απουσία κανόνων». Ζήτησε την εγρήγορση όλων για την περιφρούρηση των αξιών αλλά και για την προώθηση ενός γόνιμου διαλόγου.

    «Είμαι βέβαιη ότι δεν υπάρχει καταλληλότερο μέρος για αυτόν τον διάλογο, από Ακαδημίες όπως αυτή, που εδώ και αιώνες αποτελεί τόπο ζύμωσης και ανταλλαγής ιδεών από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού πνεύματος» κατέληξε η κα Μπακογιάννη.

    [02] MIG - Ξεκινούν οι προσλήψεις

    Από την Marfin Investment Group (MIG) ανακοινώθηκε ότι από σήμερα δημοσιεύονται αγγελίες για προσλήψεις στην αεροπορική εταιρεία που πρόκειται να αποκτήσει ο όμιλος.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι θέσεις εργασίας αφορούν δεκάδες ειδικότητες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της αεροπορικής εταιρείας.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν κάθε ειδικότητα από το διαδίκτυο, στον ιστότοπο: www.marfininvestmentgroup.com

    Οι αιτήσεις και τα βιογραφικά θα απευθύνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση hr.newaircarrieroperations@marfingroup.gr, έως τις 24 Μαρτίου 2009.

    [03] Οικονομικές ενισχύσεις σε αγρότες

    Το ποσόν των 350 εκατ. ευρώ θα δοθεί τις προσεχείς 20 ημέρες σε 200.000 αγρότες, οι οποίοι θα εξοφληθούν για τις επιδοτήσεις-ενισχύσεις που δικαιούνται.

    Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, δηλώνοντας ότι οι εκρεμότητες που υπήρχαν σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες αντιμετωπίστηκαν μέσα σε 20 ημέρες και τώρα, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες θα εξοφληθούν οι δικαιούχοι.

    Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Ξενοφών Βεργίνης παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών και δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα αντιμετπιστούν όλες οι εκρεμότητες που υπάρχουν με τις επιδοτήσεις από το 2006.

    Αναλυτικά, οι πληρωμές των αγροτών θα γίνουν:

    1. Στις 17 Μαρτίου 2009 θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματική πληρωμή ενιαίας ενίσχυσης, ύψους 90 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, για αριθμό 30.000 δικαιούχων αγροτών, οι οποίοι δεν πληρώθηκαν κατά τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν το Δεκέμβριο 2008, λόγω λαθών και ελλείψεων στις αιτήσεις τους.

    2. Μέχρι τις 10 Απριλίου 2009 (πριν το Πάσχα) θα πραγματοποιηθούν πληρωμές, στους δικαιούχους αγρότες, για τα ειδικά καθεστώτα.

    Συγκεκριμένα, μέσα στο διάστημα:

    Β· 18 - 20 Μαρτίου 2009 θα πληρωθούν οι ειδικές ενισχύσεις για το βαμβάκι (συνδεδεμένο 35%), τους πρωτεϊνούχους σπόρους και την πρόσθετη ενίσχυση αραβοσίτου. Σε 63.000 δικαιούχους με σύνολο κοινοτικού πλαφόν 192.289.525

    Β· 26 - 27 Μαρτίου 2009, θα πληρωθούν οι πρόσθετες ενισχύσεις ποιοτικού παρακρατήματος (άρθρου 69) για το σκληρό σιτάρι, το μαλακό σιτάρι και η ειδική ενίσχυση σκληρού σιταριού. Σε 85.000 δικαιούχους με σύνολο κοινοτικού πλαφόν 44.956.850

    Β· 1 - 3 Απριλίου 2009, θα πληρωθούν η ειδική ενίσχυση ρυζιού και η στρεμματική ενίσχυση για καρπούς με κέλυφος. Σε 21.000 δικαιούχους με σύνολο κοινοτικού πλαφόν 15.551.155 .

    Β· 7 - 9 Απριλίου 2009, θα πληρωθούν οι ενισχύσεις στο ειδικό καθεστώς για τη βιομηχανική τομάτα. Σε 2500 δικαιούχους με σύνολο κοινοτικού πλαφόν 10.184.000.

    [04] "Συστράτευση κατά της κρίσης"

    "Ζούμε μια τεράστια οικονομική κρίση, που επιβάλει ευθύνη σε όλους μας.Δεν είναι σύμπραξη με την Ν.Δ. ,είναι συστράτευση εναντίον στον πόλεμο κατά της κρίσης", δήλωσε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης αναφερόμενος στη θετική του στάση υπέρ της συναίνεσης.

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ τάχθηκε για άλλη μια φορά κατά των πρόωρων εκλογών και τόνισε ότι το ζητούμενο είναι "πως θα βγούμε από αυτή τη κρίση με τις λιγότερες ζημιές και αβαρίες".

    "Τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν δεν είναι μέτρα χάδι . Είναι επώδυνα μέτρα και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι οι Έλληνες ότι η επίπλαστη ευδαιμονία που μας είχε επιβάλλει η Νέα Τάξη Πραγμάτων , έχει ημερομηνία λήξης. Θα περάσουμε μια δύσκολη περίοδο και θα μοχθήσουμε για να ξαναπάρουμε πίσω τα κεκτημένα", ανέφερε χαρακτηριστικά .

    Εξάλλου, Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος αναφερόμενος στην παρουσία του υπουργού Οικονομίας στο Συμβούλιο του Eurogroup και της Ecofin, τα οποία συνεδριάζουν σήμερα και αύριο, δήλωσε:

    «Μικρό καλάθι πρέπει να κρατάει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαθανασίου στη συνεδρίαση των ομολόγων του στις Βρυξέλλες. Η πίεση των Ανατολικών χωρών να σταθούν όρθιες, δεν επιτρέπει εμφανή περιθώρια ικανοποίησης των Ελληνικών θέσεων.

    Όσο πιο γρήγορα αναζητήσουμε εναλλακτικές πηγές, τόσο θα αποφύγουμε ασφυκτικά αδιέξοδα, μετά τις Ευρωεκλογές».

    [05] "Οχι σε νέα μέτρα"

    Οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προγράμματα οικονομικής σταθεροποίησης των κρατών της ΕΕ, η προετοιμασία των εργασιών της επομένης συνόδου κορυφής και οι προτάσεις της Επιτροπής για την αναμόρφωση της λειτουργίας των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν στις Βρυξέλλες τους υπουργούς οικονομίας της ΕΕ.

    Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και βαθιά ύφεση στην Ευρώπη, προέβλεψε ο πρόεδρος του Γιουρογκρουπ, στη συνεδρίαση του οποίου εξετάστηκε η δημοσιονομική πολιτική και η εφαρμογή των προγραμμάτων σταθερότητας, θέμα που θα εξεταστεί και στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ.

    Από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους Ελληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, ερωτηθείς αν επίκεινται νέα φορολογικά ή και μισθολογικά μέτρα τόνισε ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης στην παρούσα φάση είναι να διασφαλισθεί η απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής σταθεροποίησης και όχι η υιοθέτηση νέων μέτρων. Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τους οικονομικούς δείκτες και αν στο μέλλον κριθεί αναγκαία κάποια παρέμβαση, θα υπάρξει, ανέφερε ακόμη ο Γ. Παπαθανασίου.

    Σε ότι αφορά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας από το Συμβούλιο των υπουργών σήμερα στις Βρυξέλλες και την προτεινόμενη στην Ελλάδα δημοσιονομική αυτοσυγκράτηση, ο Γ Παπαθανασίου επανέλαβε ότι η συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% το 2010 (και όχι το 2011 όπως προέβλεπε το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας) δεν συνιστά για την κυβέρνηση μείζον πρόβλημα, αφού επί της ουσίας πρόκειται για οριακής σημασίας διαφορά.

    [06] Αρση περιορισμών για την έρευνα

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα ήρε ορισμένους περιορισμούς που ίσχυαν για την χρηματοδότηση από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ερευνών για τα ανθρώπινα εμβρυονικά κύτταρα (βλαστοκύτταρα), προκαλώντας αντιδράσεις οργανώσεων που αντιτίθενται στις αμβλώσεις, αλλά και την ικανοποίηση εκείνων που πιστεύουν ότι από τις έρευνες αυτές θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών.

    "Παραμένει άγνωστο το τι ακριβώς θα φέρει η έρευνα για τα εμβρυονικά κύτταρα και δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάται", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε συγκέντρωση στο Λευκό Οίκο. "Ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα κύτταρα μπορεί να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε και πιθανώς να αντιμετωπίσουμε ορισμένες από τις πιο καταστροφικές ασθένειες", πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Ο αμερικανικός νόμος απαγορεύει τη χρήση ομοσπονδιακών χρημάτων για τη λήψη κυττάρων από ανθρώπινα έμβρυα. Ωστόσο με την απόφαση Ομπάμα επιτρέπεται η χρηματοδότηση των ερευνητών που λαμβάνουν τέτοια κύτταρα που παράγονται από άλλα εργαστήρια. Αυτοί που αντιτίθενται στην έρευνα πάνω σε ανθρώπινα εμβρυονικά κύτταρα υποστηρίζουν ότι με τη χρήση τέτοιων κυττάρων καταστρέφεται ανθρώπινη ζωή.

    [07] Κρίσιμη μάχη για τον ΠΑΟ

    Με τους δεύτερους αγώνες για την φάση των «16», συνεχίζεται το επόμενο διήμερο το τσάμπιονς λιγκ, που έχει φτάσει πλέον στην τελική ευθεία.

    Ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί σήμερα (21:45) στο ΟΑΚΑ την Βιγιαρεάλ, με στόχο να διαφυλάξει το 1-1 που απέσπασε στο «Μαδριγάλ» και να «σφραγίσει» την πρόκριση στα προημιτελικά της κορυφαίας διοργάνωσης. Ο Χενκ Τεν Κάτε, αναμένεται να παρατάξει τους «πράσινους» με ενισχυμένο κέντρο, έτσι ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο την επιθετική λειτουργία της Βιγιαρεάλ, που είναι και το ισχυρό πλεονέκτημα της ισπανικής ομάδας. Από την πλευρά τους, οι Ιβηρες θα παίξουν ανοικτά, αφού για να ελπίζουν σε πρόκριση πρέπει οπωσδήποτε να σκοράρουν.

    Παράλληλα, η Λίβερπουλ θα φιλοξενήσει την Ρεάλ Μαδρίτης, με τους Αγγλους να διαθέτουν σημαντικό προβάδισμα, μετά την νίκη τους με 1-0 στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Αναμένεται μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αναμέτρηση, αφού οι «μερένχες» θα ανοιχτούν για να σκοράρουν, δεδομένο που θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν οι γηπεδούχοι.

    Ακόμη, η Γιουβέντους θα υποδεχθεί την Τσέλσι και θα προσπαθήσει να ανατρέψει το 1-0 του «Στάμφορντ Μπριτζ». Οι παίκτες της «γηραιάς κυρίας» θα στηριχθούν στην καλή κυκλοφορία της μπάλας, όμως το έργο τους αναμένεται εξαιρετικά δύσκολο, αφού υπό τις οδηγίες του Γκούους Χίντινκ, οι «μπλε» παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο σύνολο, που καταφέρνει να παίρνε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Τέλος, τυπική διαδικασία είναι η αναμέτρηση του Μονάχου, όπου μετά το 5-0 στην Λισαβόνα, η Μπάγερν είναι και «με τα δύο πόδια» στην επόμενη φάση του θεσμού. Οι παίκτες της Σπόρτινγκ θα παίξουν για την «τιμή των όπλων» και αναμένεται να γίνει ένας αγώνας με καλό θέαμα και χωρίς σκοπιμότητες, αφού η πρόκριση έχει κριθεί.

    Το πρόγραμμα (σε παρένθεση το σκορ του πρώτου αγώνα):

    Τρίτη 10 Μαρτίου Παναθηναϊκός-Βιγιαρεάλ (Ισπανία) (1-1)

    Γιουβέντους(Ιταλία)-Τσέλσι (Αγγλία) (0-1)

    Λίβερπουλ (Αγγλία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) (1-0)

    Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Σπόρτινγκ Λισ. (Πορτογαλία) (5-0)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 March 2009 - 8:08:03 UTC