Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εθνικός διάλογος με τους αγρότες
  • [02] Μήνυμα Μεϊμαράκη στην ΠΓΔΜ
  • [03] Σκακιέρα... η νέα παραλία Θεσσαλονίκης
  • [04] Εκθεση "Δεσμοί Ύλης"
  • [05] "Ακρωτηριάζουν τα δικαιώματα"
  • [06] "Μέτρα υπέρ των εργαζομένων"
  • [07] "Δεν υπάρχει αναίμακτη έξοδος"
  • [08] Δεσμεύτηκαν για νέα αρχή

  • [01] Εθνικός διάλογος με τους αγρότες

    Στο προσκήνιο επανέρχεται και πάλι το θέμα των αγροτών, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης θα έχει σήμερα και αύριο διαδοχικές συναντήσεις με αντιπροσωπείες αγροτών, στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την αγροτική οικονομία. Συγκεκριμένα σήμερα θα συναντηθεί στη Θεσσαλονίκη με αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας και αύριο στην Καλαμπάκα με αγρότες της Θεσσαλίας.

    Δέσμευση για συγκεκριμένες λύσεις, μέσα από το διάλογο που έχει ξεκινήσει για τη διαμόρφωση της αγροτικής πολιτικής, ανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρης Χατζηγάκης, εγκαινιάζοντας χθες στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο Θεσσαλονίκης, το τρίδυμο των εκθέσεων της Helexpo, Detrop (Τροφίμων και Ποτών), Oenos (Οίνου) και Biologica (Βιολογικών Προϊόντων), καθώς και το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αγροτροφίμων, που διοργανώνει στη ΔΕΘ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Εργαλείο για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας είναι ο Εθνικός Διάλογος, με παράγοντες και εκπροσώπους αγροτών απβ όλη την Ελλάδα, με κάθε αρμόδιο φορέα, με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και κυρίως με δέσμευση για συγκεκριμένες λύσεις και αποφάσεις, ανάφερε ο κ. Χατζηγάκης.

    [02] Μήνυμα Μεϊμαράκη στην ΠΓΔΜ

    Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, μέσω της Ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, καθώς και η συνεισφορά των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στις επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης και διαχείρισης των κρίσεων, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

    Στην παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της πρώτης ενότητας, που αφορούσε την ειρήνη και τη σταθερότητα μέσω της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευ. Μεϊμαράκης επισήμανε μεταξύ άλλων «δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο μόνος δρόμος για να κινηθούμε προς τα μπροστά είναι η πλήρης ένταξη όλων των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ».

    Επιπλέον, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «επιθυμούμε και προσβλέπουμε στην πλήρη ενσωμάτωση όλων των χωρών της περιοχής, χωρίς καμία εξαίρεση στις ευρωατλαντικές δομές», επισημαίνοντας, όμως, ότι «δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις οι προσπάθειές μας δεν βρίσκουν ανταπόκριση», αναφερόμενος στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Ειδικότερα για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο υπουργός επανέλαβε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας παραμένει σταθερά και εποικοδομητικά προσηλωμένη στις υπό τον ΟΗΕ διαπραγματεύσεις, προκειμένου να μπορέσει η συγκεκριμένη χώρα να ακολουθήσει ευρωατλαντική πορεία».

    Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της δεύτερης ενότητας, που αφορούσε τις «επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης και διαχείρισης κρίσεων: Συνεισφορά των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε την ανάγκη διακρατικής συνεργασίας για να αντιμετωπιστούν η διεθνής τρομοκρατία, ο εθνικιστικός εξτρεμισμός, το οργανωμένο έγκλημα, η λαθρομετανάστευση, η διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής, η πειρατεία, η μόλυνση του περιβάλλοντος και οι εκτεταμένες φυσικές καταστροφές.

    [03] Σκακιέρα... η νέα παραλία Θεσσαλονίκης

    Μια γιγάντια υπαίθρια σκακιέρα στήθηκε στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του κεντρικού δήμου. Η σκακιέρα, διαστάσεων περίπου 4x4 μέτρα, θα διατίθεται ελεύθερα στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης, ενώ θα πραγματοποιούνται και σκακιστικά γεγονότα.

    Την έναρξη λειτουργίας της πρώτης υπαίθριας σκακιέρας κήρυξε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ενώ όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Βασίλης Γάκης, σύντομα θα στηθούν και άλλες σκακιέρες σε φυλασσόμενα πάρκα της πόλης, όπως επίσης και τρίλιζες.

    «Σκοπός μας είναι να βιώνουν τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, τα παιχνίδια μέσα στον ίδιο το χώρο. Εκτός από μεγάλα πιόνια για το σκάκι, οι τρίλιζες θα έχουν τεράστια πούλια, που θα δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να χαίρονται και να ευχαριστιούνται το παιχνίδι σβ ένα ωραίο, φυσικό, περιβάλλον», είπε ο κ.Γάκης.

    [04] Εκθεση "Δεσμοί Ύλης"

    Την έκθεση «Δεσμοί Ύλης», όπου επιχειρείται η εικαστική συνάντηση Ελλήνων και Κινέζων καλλιτεχνών, εγκαινίασε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

    Ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή των δύο πολιτισμών ως «δείγμα ενός νέου ρεύματος». «Η έκθεση αποδεικνύει ότι στη σύνθετη αυτή περίοδο που διανύουμε διεθνώς, η τέχνη έχει την ικανότητα να φέρνει κοντά τους λαούς και να εξατμίσει τις αποστάσεις μεταξύ τους», τόνισε.

    Η διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Συραγώ Τσιάρα, παρατήρησε ότι στην έκθεση «Δεσμοί Ύλης» παρουσιάζονται διαφορετικές πτυχές της σύγχρονης, ελληνικής και κινεζικής, τέχνης, με ένα τρόπο μοναδικό, καθώς συνδυάζονται τα σύγχρονα υλικά με τα παραδοσιακά μέσα έκφρασης.

    Η έκθεση φιλοξενείται σε δύο χώρους, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης και το βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης Θεσσαλονίκης, και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Απριλίου.

    [05] "Ακρωτηριάζουν τα δικαιώματα"

    Σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Ο ρόλος της εργαζόμενης γυναίκας στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος», θα μιλήσει αύριο η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    Για "δικομματικό καυγά" ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που "εκτός των άλλων γίνεται για να κρύψουν τη μεγάλη χρεοκοπία της κοινής τους στρατηγικής, του «ευρωμονόδρομου», που πλήρωσε ο λαός με βαριές θυσίες", κάνει λόγο το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του.

    Κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα "ότι επιδιώκουν να προστατεύσουν την κερδοφορία της πλουτοκρατίας από την κρίση, που σημαίνει νέο ακρωτηριασμό των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Ο συναγωνισμός τους αφορά το ποιος μπορεί να το κάνει καλύτερα. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν".

    Τέλος καλεί το λαό "να αντιπαλέψει αποφασιστικά την πολιτική τους, να αποδυναμώσει και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ισχυροποιώντας το ΚΚΕ".

    Αρνητική στάση απέναντι στην έκκληση του Πρωθυπουργού για συναίνεση μπροστά στην οικονομική κρίση, δήλωσε πως κρατά το ΚΚΕ. Κατά τη συζήτηση επερώτησής του για τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών, o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Σπύρος Χαλβατζής, ανέφερε πως «ο στόχος της εξόδου από την κρίση, δεν είναι εθνικός στόχος, αλλά στόχος της πλουτοκρατίας» και συμπλήρωσε:

    «Σήμερα η επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου είναι και με τη βαθιά και παρατεταμένη καπιταλιστική κρίση, να συνεχίζει να προσπορίζεται τεράστια κέρδη και την ίδια στιγμή να ρίχνονται νέα, πιο δυσβάσταχτα βάρη στις πλάτες της εργατικής τάξης, στα πλατιά λαϊκά στρώματα, στη νεολαία».

    Αργότερα, ο βουλευτής του κόμματος, Αντώνης Σκυλλάκος σχολίασε το επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ, ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι την κρίση για να καλύψει την αποτυχία της πολιτικής της, συμφώνησε, υποστηρίζοντας πως «η ίδια αντιλαϊκή πολιτική θα εφαρμοζόταν και χωρίς να υπάρχει κρίση, με πιο ήπιους ρυθμούς και όχι με την ίδια ταχύτητα, ή σε ίδιο βάθος», καθώς, «ήταν στο πρόγραμμα της Ε.Ε., όποιος και να κυβερνούσε».

    Παράλληλα ωστόσο, ο κος Σκυλλάκος έκρινε πως και «το ΠΑΣΟΚ δεν έχει άλλη στρατηγική, αλλά υπακούει στις προγραμματισμένες πολιτικές. Γι' αυτό λόγο εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε συναίνεση, όχι μονάχα με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά με κάθε πολιτική απ' όπου και αν εκπορεύεται και η οποία είναι υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου».

    Κατά τα άλλα, οι βουλευτές του ΚΚΕ, αναπτύσσοντας την επερώτησή τους, υποστήριξαν πως ο ανταγωνισμός που είναι σύμφυτος με το καπιταλιστικό σύστημα οδηγεί μαθηματικά στη δημιουργία των καρτέλ και των μονοπωλίων, πνίγοντας οικονομικά τους μικρούς εμποροβιοτέχνες, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Οι τελευταίοι, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν, πως το συμφέρον τους βρίσκεται στη συμμαχία με την φτωχή αγροτιά και την εργατική τάξη, για μιαν άλλη, ριζικά διαφορετική οικονομική πολιτική.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος, είχε την ευκαιρία να επισκοπήσει τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην δύσκολη αυτή, οικονομική συγκυρία, (λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ, πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», δράσεις του ΕΣΠΑ, πρωτοβουλία JEREMY της Ε.Ε., κ.ά.) και επικαλέστηκε επίσης, άλλα μέτρα που ελήφθησαν προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του οικονομικού ανταγωνισμού, όπως πρόστιμα στα καρτέλ, δίωξη χονδρεμπορικών εταιρειών για αγορανομικές παραβάσεις και θέσπιση για πρώτη φορά, κανόνων τεκμηρίωσης τιμών, (με τις οποίες διακινούνται αγαθά και υπηρεσίες στο πλαίσιο των ενδο-ομιλικών συναλλαγών), που θα ισχύσουν από την 15η Μαΐου.

    «Το 65% των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ που μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί, έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις που έχουν μέχρι εννέα εργαζόμενους» ανέφερε και ο υφυπουργός Οικονομικών, Αθανάσιος Μπούρας. «Έχουν γίνει 13.978 εγκρίσεις. Οι εγκεκριμένες εγγυήσεις είναι 1.319.000.000 ευρώ περίπου, ενώ η αξία των εγκεκριμένων δανείων ανέρχεται σε 1.648.000.000 ευρώ.

    Η κυβέρνηση αύξησε επίσης την επιχορήγηση για τον ΟΑΕΕ κατά 208%. Και πρέπει να σας πω ότι το ύψος της επιχορήγησης ανήλθε στο ποσό του 1.090.700.000 ευρώ».

    «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 99,4% των επιχειρήσεων. Γι' αυτό το νούμερο αγωνιζόμαστε, αυτές προσπαθούμε να υπερασπιστούμε, αυτές προσπαθεί η Κυβέρνηση με μέτρα και πολιτικές να βοηθήσει» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών.

    «Όταν όμως μία επιχείρηση είναι μία χρονιά ζημιογόνος και δεν είναι επί τρία χρόνια κερδοφόρα, δεν μπαίνει σε αυτά τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ» αντείπε μεταξύ άλλων ο Σπ. Χαλβατζής.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, επέκρινε το ΚΚΕ για την πολιτική ίσων αποστάσεων που κρατά από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, υποστηρίζοντας πως η μέχρι τώρα πολιτεία της ΝΔ, ευνόησε το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ ταυτόχρονα «εξαπέλυσε φοροεπιδρομή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών χρήσεων και αύξησε την προκαταβολή φόρου, την φορολογία στα ακίνητα με το ΕΤΑΚ».

    Η Άννα Φιλίνη (ΣΥΡΙΖΑ), επεσήμανε την ανάγκη λήψεως μέτρων ενάντια στον έλεγχο της αγοράς από τα μονοπώλια και πρότεινε την ίδρυση μιας νέας τράπεζας ειδικού σκοπού, σχετικά με τις μικρές επιχειρήσεις, που θα τις βοηθήσει προκειμένου να αποκτήσουν δάνεια με χαμηλότερους τόκους.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, υποστήριξε πως το κράτος αδυνατεί να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όταν αποδεικνύεται ανίκανο να ελέγξει την σπατάλη του δημοσίου τομέα, ή την γραφειοκρατία.

    [06] "Μέτρα υπέρ των εργαζομένων"

    Σε εκδήλωση της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας, στο Μιλάνο, θα μιλήσει σήμερα ο κ.Αλέξης Τσίπρας με θέμα: "ΕΥΡΩΠΗ: Για να βγούμε από την κρίση, περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, περισσότερα δικαιώματα".

    Την Κυριακή και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα εσωκομματικές εκλογές για τη διαμόρφωση της πρότασης του ΣΥΝ προς τον ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο.

    ΣΥΝ για δηλώσεις του Προέδρου του ΣΕΒ

    Με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ επισημαίνει: "Οταν ο Πρόεδρος του ΣΕΒ απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του δικομματισμού μιλάει για συναίνεση, οι πρώτοι που πρέπει να ανησυχούν είναι οι εργαζόμενοι. Το μέγα ζητούμενο παραμένει η απάντηση στην κρίση με μέτρα που δεν θα ρίχνουν τα βάρη στους εργαζόμενους και θα υπερβαίνουν το νεοφιλελευθερισμό".

    Δηλώσεις Αλαβάνου

    "Ως αριστερή αντιπολίτευση εισήλθα στο Μέγαρο Μαξίμου και ως αριστερή αντιπολίτευση εξέρχομαι", τόνισε στη δήλωσή του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος και πρόσθεσε ότι έγινε συζήτηση για την κρίση και όπως είπε, "μια τέτοια βαθιά κρίση δεν θέλει επιφανειακές συμφωνίες. Θέλει βαθιά αλλαγή και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε".

    Ο κ. Αλαβάνος ενημέρωσε και γραπτώς τον πρωθυπουργό για τις προτάσεις και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι πρόκειται για 25 σημεία -πρωτοβουλίες που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ληφθούν άμεσα. Αντίθετα, δήλωσε ο κ. Αλαβάνος, "από τον Πρωθυπουργό άκουσα 6 σημεία, μέσα στη φιλοσοφία του, που νομίζω ότι είναι τα σημεία που δεν πρέπει να γίνουν".

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αριστερή και κινηματική δύναμη θα στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων, απορρίπτοντας έτσι τη θέση για μη παροχές, ενώ επανέλαβε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της ταχύτατης εθνικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, που, μαζί με την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μπορούν να αποτελέσουν έναν μεγάλο προωθητή της ρευστότητας.

    Στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εκλογές ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "αυτό που ζητάμε είναι μια σε βάθος αλλαγή. Πιστεύουμε ότι η σημερινή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη του τόπου. Και το θέμα δεν είναι μόνο να υπάρξει μια κομματική αλλαγή. Η ανάγκη είναι να αλλάξουμε δρόμο. Χρειάζεται στροφή 180ο και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε". Πρόσθεσε ακόμη ότι "οι εκλογές μπορούν να αποτελέσουν διέξοδο αν δεν επανέλθουμε στα ίδια σημεία. Οι εκλογές, οι οποίες θα δώσουν ένα μήνυμα στροφής, την οποία έπρεπε ήδη η χώρα να έχει κάνει - είμαστε στο παραπέντε - φυσικά και μπορεί να βοηθήσουν".

    Στο κείμενο που επέδωσε στον πρωθυπουργό ο κ. Αλαβάνος αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να ληφθούν κατεπειγόντως, για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Αυτά είναι:

    Αύξηση των δημοσίων εσόδων

    1. Αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα μεγάλα εισοδήματα, τιμαριθμοποίηση κλιμακίων και αύξηση αφορολογήτου, αντιστροφή της σχέσης άμεσων - έμμεσων φόρων, φορολογίας κεφαλαίου και εργασίας, φόρων φυσικών και νομικών προσώπων.

    2. Θεσμοθέτηση ουσιαστικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με πολλαπλά κλιμάκια

    3. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών, των φορολογικών κινήτρων και των ειδικών φορολογικών καθεστώτων, όπως με την εκκλησιαστική περιουσία, τους εφοπλιστές, τους βουλευτές.

    4. Περιορισμός της λειτουργίας των παράκτιων εταιρειών που λειτουργούν ως εργαλεία φοροδιαφυγής μεγάλης κλίμακας και σύλληψη της φορολογητέας ύλης. Προώθηση σχετικής νομοθεσίας και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    5. Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών απέναντι στη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Άμεση καταπολέμηση της διαφθοράς και αποκομματικοποίηση των φοροεισπραχτικών μηχανισμών.

    6. Άμεση μείωση των στρατιωτικών δαπανών με ματαίωση όλων των παραγγελιών που είναι έξω από μια λογική υπεράσπισης της ακεραιότητας της χώρας και έχουν επιβληθεί για πολιτικούς λόγους ή έχουν νατοϊκές σκοπιμότητες. Αξιοποίηση των απελευθερούμενων πόρων στον πόλεμο κατά της ανεργίας και της φτώχειας που ήδη έχει κηρυχθεί.

    Ενίσχυση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    7. Άμεση απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και δημιουργία ισχυρού δημόσιου πόλου κοινωφελών τραπεζών μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα για την άσκηση μιας νέας χρηματοπιστωτικής πολιτικής με στόχο όχι τα κέρδη των τραπεζιτών αλλά την αναζωογόνηση της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας.

    8. Άμεση θέση υπό δημόσιο έλεγχο των τραπεζών που δεν μπορούν να στηριχτούν σε δικά τους κεφάλαια ή των μετόχων τους για να αντεπεξέλθουν πλήρως στις υποχρεώσεις τους.

    9. Πλέγμα μέτρων για την διευκόλυνση δανειοληπτών χωρίς ποινές στις προεξοφλήσεις, επιβαρύνσεις, καταχρηστικές πρακτικές, πλειστηριασμούς, αυθαίρετα τέλη.

    10. Μετεξέλιξη του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) σε Τράπεζα δημοσίου συμφέροντος με αντικείμενο τη χορήγηση δανείων σε μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους κι όχι στις ασφαλείς μόνο επιχειρήσεις.

    11. Ανάπτυξη νέου τύπου χρηματοπιστωτικών οργανισμών όπως είναι οι τράπεζες ειδικού σκοπού, Αγροτικής, Στεγαστικής, Επενδυτικής Πίστης και οι συνεταιριστικές τράπεζες.

    12. Ουσιαστική και άμεση ενίσχυση των ασφαλιστικών Ταμείων που οδηγούνται σε κατάρρευση.

    13. Άμεση κατάργηση του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και αντικατάστασή του από ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό όργανο με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που θα στοχεύει στην εξυγίανση και όχι στην εξόντωση.

    Πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο

    14. Αίτημα για άμεση κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας το οποίο εκφράζει τις πολιτικές που οδήγησαν στην κρίση και οδηγεί με την δημοσιονομική ένδεια απευθείας στον αποπληθωρισμό και αντικατάστασή του από ένα Σύμφωνο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης.

    15. Αίτημα για θέσπιση μηχανισμού στήριξης των οικονομιών των κρατών - μελών που δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις μέσω ευρωομολόγων ή εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσα από την ραγδαία αύξηση των επιτοκίων δανεισμού(spread), ενισχύοντας έτσι και συνολικά το ευρώ.

    16. Απόρριψη από την Ελλάδα της Συνθήκης της Λισσαβόνας, η οποία συνταγματοποιεί τους κρισιακούς παράγοντες και είναι ήδη εκτός πραγματικότητας.

    17. Ελληνική παρέμβαση για την κοινοτική ενίσχυση των οικονομιών της Ανατολικής Ευρώπης, ώστε οι λαοί τους να μη περάσουν για δεύτερη φορά από την εξαθλίωση μέσα σε μία εικοσαετία αλλά και να μη συμπαρασύρουν και χώρες με στενές οικονομικές σχέσεις, όπως η Ελλάδα.

    18. Ματαίωση της Αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που προβλέπεται για το 2013, άμεσα κοινοτικά μέτρα για την ενίσχυση της οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη εθνικής αγροτικής στρατηγικής.

    Ανάληψη πρωτοβουλιών από το δημόσιο για την ανάκαμψη

    19. Νέος Προϋπολογισμός με έμφαση στο πρόγραμμα Δημοσίων Δαπανών και τις κοινωνικές δαπάνες χωρίς τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας

    20. Άμεση και καθολική αναθεώρηση των στόχων και των δράσεων του ΕΣΠΑ (2007-13) που έχουν καταρτιστεί πριν από την εκδήλωση της κρίσης με κριτήρια τη στήριξη της απασχόλησης, τη στήριξη των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών, της ελληνικής παραγωγής.

    21. Ειδικές παρεμβάσεις και κίνητρα για τη στήριξη της παραγωγής, έξω από λογικές προστατευτισμού αλλά και έξω από αυτοκαταστροφικές λογικές, όπως τα μέτρα για την απόσυρση των αυτοκινήτων που λειτουργούν προστατευτικά υπέρ της Γαλλίας και της Γερμανίας.

    22. Ενίσχυση των δημόσιων εργαλείων παρέμβασης στην οικονομία με επιχειρήσεις που θα λειτουργούν σε συνθήκες αποκομματοποίησης, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας - ανάκτηση του ΟΤΕ, των λιμανιών, ανάπτυξη της Ολυμπιακής Αεροπορίας ως εθνικού αερομεταφορέα.

    Στήριξη της Απασχόλησης και των Εργασιακών Σχέσεων

    23. Έκτακτο Πρόγραμμα Δημιουργίας θέσεων εργασίας με έμφαση στις Επενδύσεις, την Υγεία, την Παιδεία, την Έρευνα, τους Ελεγκτικούς Μηχανισμούς, τις Κοινωνικές Υπηρεσίες που θα εγκριθεί από την Βουλή.

    24. Μέτρα ενάντια στις απολύσεις, κατάργηση των αναιτιολόγητων απολύσεων και αύξηση των αποζημιώσεων και εξίσωση μεταξύ εργατών και υπαλλήλων.

    25. Κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων των τελευταίων κυβερνήσεων για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, τα stage, την ανασφάλιστη εργασία, τη μείωση του χρόνου εργασίας, τις απολύσεις.

    ΣΥΝ για δηλώσεις του Προέδρου του ΣΕΒ

    Με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ επισημαίνει: "Οταν ο Πρόεδρος του ΣΕΒ απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του δικομματισμού μιλάει για συναίνεση, οι πρώτοι που πρέπει να ανησυχούν είναι οι εργαζόμενοι. Το μέγα ζητούμενο παραμένει η απάντηση στην κρίση με μέτρα που δεν θα ρίχνουν τα βάρη στους εργαζόμενους και θα υπερβαίνουν το νεοφιλελευθερισμό".

    [07] "Δεν υπάρχει αναίμακτη έξοδος"

    Το «ναι» στη συναίνεση, που ζήτησε από τα κόμματα ο πρωθυπουργός, επανέλαβε ο Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αφού χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο ως τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έχει γνωρίσει ο πλανήτης, αιτιολογώντας τη στάση του απέναντι στην πρόταση του πρωθυπουργού δήλωσε πως το κόμμα του λειτούργησε «μονάχα με τη λογική, αφού το ζητούμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι τί έχει να κερδίσει ένα κόμμα, αλλά πώς θα σωθεί η Ελλάδα». Κατηγόρησε μάλιστα, τόσο τον κ. Παπανδρέου, όσο και τους ηγέτες των κομμάτων της αριστεράς, λέγοντας πως «με την άρνησή τους δεν έδειξαν το μεγαλείο ψυχής, που επιβάλλεται σε πολιτικούς ηγέτες σε περιόδους κρίσεων».

    Επανέλαβε δε, την πρόταση του κόμματός του για οικουμενική κυβέρνηση, θυμίζοντας το επιτυχημένο πείραμα της κυβέρνησης Ζολώτα την περίοδο '89-΄90.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ διατύπωσε εκ νέου την εκτίμησή του πως ο κ. Καραμανλής δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και ζήτησε από όλα τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν όσο πιο γρήγορα τη θέση τους στο θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Επανερχόμενος στο θέμα της οικονομικής κρίσης, τόνισε πως «δεν υπάρχει αναίμακτη έξοδος από την κρίση», επικαλούμενος το παράδειγμα του Τιτανικού. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα ναυάγιο. Δεν έχει σημασία το χρώμα του σωσίβιου, αλλά μονάχα το πώς θα σωθούμε», είπε.

    Οι προτάσεις του ΛΑΟΣ, όπως αυτές κατατέθηκαν χθες στον κ. Καραμανλή, είναι, σύμφωνα με το Γ. Καρατζαφέρη, «προτάσεις πρώτων βοηθειών».

    Ο αρχηγός του κόμματος έκανε λόγο για τη δημιουργία κρατικών εσόδων, «χωρίς όμως αυτά να επιφέρουν κοινωνικούς τριγμούς», ενώ ζήτησε και τη γρήγορη κίνηση των κεφαλαίων, λέγοντας πως «δεν πρέπει να υπάρχουν ανενεργά κεφάλαια, ούτε της τάξης των 50.000 ευρώ».

    Ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε ακόμη για τα επόμενα πέντε χρόνια να «παγώσουν» κριτήρια, όπως το πόθεν έσχες και τα τεκμήρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να υπάρξει στοχευμένη φορολογία, αφού όπως εκτίμησε «στο μέλλον, η ζωή όλων μας θα χειροτερέψει και η ζωή των μη προνομιούχων θα χειροτερέψει βάναυσα».

    Τέλος, ο αρχηγός του ΛΑΟΣ σημείωσε πως «τη συγκεκριμένη περίοδο δεν είναι σοβαρό να συζητάμε για εκλογές» και ζήτησε από τον πρωθυπουργό περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα κινδυνεύει να μπει σε μνήμα».

    [08] Δεσμεύτηκαν για νέα αρχή

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία δεσμεύθηκαν να γυρίσουν μία νέα σελίδα στις σχέσεις τους, που πρόσφατα έπεσαν στο χαμηλότερο σημείο από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, και ξεκίνησαν ένα σχέδιο για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους στρατηγικούς πυρηνικούς πυραύλους έως τα τέλη του έτους.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε, μετά τη συνάντησή της με το ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή, ότι η ανοικοδόμηση της σχέσης θα πάρει χρόνο και θα απαιτήσει "περισσότερη εμπιστοσύνη, προβλεψιμότητα και πρόοδο".

    Συμβολίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα για βελτίωση των σχέσεων, η Κλίντον έδωσε στον Λαβρόφ ένα κουτάκι με ένα κόκκινο κουμπί που έγραφε "επαναφορά" (reset).

    Δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους πως οι συνομιλίες τους ήταν παραγωγικές.

    "Αυτή είναι μια νέα αρχή όχι μόνο για να βελτιώσουμε τη διμερή μας σχέση, αλλά [και] για να ηγηθούμε στον κόσμο σε σημαντικούς τομείς", δήλωσε η Κλίντον σε συνέντευξη Τύπου.

    "Συζητήσαμε έναν αριθμό ειδικών θεμάτων στα οποία πιστεύουμε πως είναι σημαντικό για εμάς να εργαστούμε από κοινού για να σημειώσουμε πρόοδο. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο σε μία σειρά από αυτές τις σημαντικές προκλήσεις, έτσι θα ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε αμέσως για να μεταφράσουμε τα λόγια μας σε έργα", είπε.

    Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν τις ίδιες προτεραιότητες και θα εργαστούν με ειλικρίνεια και ανοικτά από κοινού, ακόμη και σε τομείς όπου έχουν διαφορές.

    "Κατανοήσαμε ότι οι διμερείς μας σχέσεις έχουν σήμερα μια ευκαιρία την οποία δεν μπορούμε να χάσουμε", είπε.

    Και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων. Η Κλίντον είπε πως η προτεραιότητα είναι μία νέα συνθήκη για τα στρατηγικά όπλα.

    Οι ΗΠΑ θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία έως το τέλος του χρόνου, οπότε λήγει η τρέχουσα Συνθήκη για τον Περιορισμό των Στρατηγικών Όπλων (START), είπε. Ο Λαβρόφ αποκάλεσε τη συνθήκη του 1991 "απαρχαιωμένη".

    Εκτός από την προσπάθεια να μειώσουν τα οπλοστάσιά τους, οι δύο δυνάμεις συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού προκειμένου να αποτρέψουν την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

    "Ανησυχούμε βαθειά για την εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής. Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες μας έχουν μία ευθύνη να ηγηθούν σε αυτόν το σημαντικό τομέα", είπε η Κλίντον.

    "Η πιο σοβαρή απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα ... είναι το ενδεχόμενο να βρεθεί ένα πυρηνικό όπλο στα χέρια ενός ανεύθυνου παίκτη. Τόσο η Ρωσία όσο και η Αμερική γνωρίζουν ότι πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε".

    Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα και η Ουάσινγκτον θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για το πώς θα χειριστούν τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

    Όσον αφορά ειδικότερα το Ιράν, για το οποίο οι ΗΠΑ αναμένουν τη συνεργασία της Ρωσίας, ο Λαβρόφ είπε πως "εκτιμά το γεγονός πως η κυβέρνηση Ομπάμα είναι έτοιμη να ακούσει τις υπόλοιπες χώρες".

    Η Κλίντον διαβεβαίωσε από την πλευρά της πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να δεχθεί τις συμβουλές της Μόσχας δεν αποκηρύσσει, ωστόσο, τις "μονομερείς και πολυμερείς κυρώσεις" εναντίον του Ιράν.

    Ο Λαβρόφ επιχείρησε επίσης να κατευνάσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το ενδιαφέρον του Ιράν να αγοράσει ρωσικά αεροπορικά αμυντικά συστήματα S-300, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην απόκρουση πιθανών αεροπορικών πληγμάτων από το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ.

    "Αυτά τα θέματα... αποφασίζονται αποκλειστικά μέσα στα όρια του νόμου και των εθνικών κανονισμών της Ρωσίας", είπε ο Λαβρόφ, "Προμηθεύουμε μη αποσταθεροποιητικά αμυντικά όπλα".

    Οι δύο συμφώνησαν να εργαστούν στο Αφγανιστάν, όπου ο Ομπάμα σκέπτεται να ενισχύσει τα στρατεύματα των ΗΠΑ και η Μόσχα φοβάται πως η εξέγερση των Ταλιμπάν μπορεί να εξαπλώσει την ισλαμιστική μαχητικότητα προς τη Ρωσία.

    Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν στην προετοιμασία μιας διάσκεψης στο Αφγανιστάν την οποία θα χρηματοδοτήσουν οι ΗΠΑ, είπε ο Λαβρόφ.

    Και ο Λαβρόφ πρόσφερε την ελπίδα βελτιωμένων επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

    Όσον αφορά την αμτιπυραυλική ασπίδα, την οποία οι ΗΠΑ θέλουν να αναπτύξουν στην Ευρώπη παρά τη σφοδρή αντίθεση της Ρωσίας, ο Λαβρόφ εκτίμησε ότι είναι "πιθανό" να υπάρξει μία συμφωνία.

    "Νομίζω πως μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για τα αμυντικά όπλα και τα αντιπυραυλικά συστήματα", είπε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 7 March 2009 - 7:30:38 UTC