Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αλλοθι η συναίνεση"
  • [02] "Αποδίδουν τα μέτρα"
  • [03] "Συνεργασία με την Ευρώπη"
  • [04] Εκπληξη στο Κύπελλο

  • [01] "Αλλοθι η συναίνεση"

    Ο πρωθυπουργός ζητάει συναίνεση επικαλούμενος την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά «επί της ουσίας ζητάει χρόνο για να κρατηθεί στην εξουσία και άλλοθι για την πολιτική του» και «αποκρύπτει επιμελώς να μας πει ποια πολιτική έφερε αυτήν την κρίση» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους εργαζόμενους του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", όπου περιόδευσε σήμερα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για "κοινωνικό έλλειμμα" σημειώνοντας ότι το ποσοστό των δαπανών του ΑΕΠ για την υγεία είναι στο 2,4%, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 13,6% και μίλησε για «συνειδητή απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας».

    «Κατάφεραν να έχουν "στην εντατική" το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Με εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις, με κλινικές που δεν λειτουργούν, με εφημερίες που δεν βγαίνουν, χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό, με λίστες αναμονής για τους ασθενείς» τόνισε ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την αναγκαιότητα του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας.

    «Η εναλλακτική μας προγραμματική πρόταση έχει αφετηρία ότι η υγεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορευματοποίησης. Είναι δικαίωμα και διασφαλίζεται μόνο από ένα δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας που παρέχει άμεση, δωρεάν, καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε όλους και όλες ανεξαιρέτως, την στιγμή της ανάγκης» υπογράμμισε.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «ο υπουργός Οικονομίας προαναγγέλλει σφικτή εισοδηματική πολιτική και αυξήσεις πείνας της τάξης του 1,9 με 2,1% , επικαλούμενος τον πληθωρισμό» και πρόσθεσε πως «τα τελευταία 20 χρόνια, όταν πρωθυπουργοί και υπουργοί οικονομίας μιλούν για "σφικτή εισοδηματική πολιτική" και "πειθαρχία", αναφέρονται στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους, στους νέους εργαζόμενους» ενώ «ούτε υπήρξαν καθόλου σφικτοί απέναντι στους τραπεζίτες με τα 28 δις ευρώ» και δεν ζητάνε «καμία πειθαρχία για τους βιομηχάνους που εισηγούνται εβδομάδες τριών ημερών εργασίας, ελαστικές σχέσεις και μισθούς πείνας».

    «Βρίσκομαι στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε η σορός του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Βρίσκομαι στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Και για μένα αυτά τα δύο γεγονότα, ήταν όχι μόνο μία γροθιά στο στομάχι, αλλά και μία νέα συνειδητοποίηση. Μία ακόμα απόφαση πως ο αγώνας για τα δικαιώματα της νέας γενιάς, των εργαζομένων, των "ενοικιαζόμενων", των ανέργων, της γενιάς των 700 ευρώ, των stage, είναι μία μάχη που εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, θα δίνουμε καθημερινά. Θα την δίνουμε κόντρα σε όλους και σε όλα. Δεν μας δεσμεύει καμία παγιωμένη κατάσταση που έχει επιβάλλει ο δικομματισμός και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η δική μας η άποψη, το δικό μας πρόγραμμα συνιστά πρόταση ανυπακοής, ρήξης, και υπέρβασης αυτής της κατάστασης, προς όφελος των εργαζομένων» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Δηλώσεις Αλ. Αλαβάνου

    «Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ήταν χρήσιμη αν είχαμε μια κυβέρνηση που καταλάβαινε τα αυτονόητα. Δηλαδή ότι δεν πρέπει να στηρίζει τους τραπεζίτες αλλά κοινωφελείς τράπεζες, ότι δεν μπορεί να δαπανά τα χρήματα τα ελληνικά σ΄ αυτό το τεράστιο κύμα εξοπλισμών και σχετικών δαπανών που έχουμε, ότι θα έπρεπε να ενισχύσει αμέσως την απασχόληση αλλά αυτά τα αυτονόητα δυστυχώς λείπουν από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση».

    Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στο Ηράκλειο όπου συναντήθηκε με την Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου και το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Θήρας.

    Ερωτώμενος για το πώς προσέρχεται αύριο στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο κ. Αλαβάνος ανέφερε:

    "Με την αυτοπεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και χρόνια προειδοποιούσε για τον ερχομό αυτής της κατάστασης και ότι έχει ένα συγκροτημένο πρόγραμμα με συγκεκριμένες θέσεις τις οποίες κοινοποιεί σε όλο το λαό και επομένως και στον ίδιο τον πρωθυπουργό".

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις δυο νέες προσφορές για την Ολυμπιακή ο κ. Αλαβάνος τόνισε :

    "Και ένα και δύο και τρία και τέσσερα παιδιά λέει ένα τραγούδι. Νομίζω αυτό που χρειαζόταν είναι μια Ολυμπιακή, δημόσια χωρίς κομματικά τρωκτικά, με αυτοτέλεια, με πρόγραμμα, με στρατηγικές συμμαχίες που θα ήταν πιστεύω, ένα μεγάλο στήριγμα σήμερα, στον τουρισμό και σ΄όλη την ελληνική οικονομία μέσα σε συνθήκες κρίσης".

    Αναφερόμενος στα θέματα του τουρισμού χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα τη συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου.

    Εγώ είπε, θα ήθελα να τονίσω την μεγάλη μας ανησυχία για την μείωση του προσωπικού που εργάζεται στα ξενοδοχεία ή την επιδείνωση των όρων εργασίας και νομίζω ότι σ΄αυτό πρέπει να υπάρξουν γρήγορες και πολλαπλές παρεμβάσεις.

    Να εκφράσω συνέχισε ο κ. Αλαβάνος , την ανησυχία μας διότι το περιβόητο πρόγραμμα των 28 δισ. για τις τράπεζες το οποίο υποτίθεται ότι αποσκοπούσε στην ρευστότητα και την κίνηση των επιχειρήσεων, ανάμεσα στις οποίες κεντρική θέση έχει ο τουρισμός, δεν έχει περάσει στην πραγματική οικονομία.

    ΣΥΝ: Εσωκομματικές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

    Η εκλογή τεσσάρων ευρωβουλευτών και ένα μεγάλο, διψήφιο ποσοστό, είναι οι εκλογικοί στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ Ανδρέα Καρίντζη σε συνέντευξη Τύπου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για τις εσωκομματικές εκλογές υποψηφίων, που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

    Οι εσωκομματικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 8-9 Μαρτίου.

    Όπως είπε ο κ. Καρίντζης οι ευρωεκλογές για το Συνασπισμό είναι μια κεντρική εκλογική μάχη, που έχει και εθνικά χαρακτηριστικά.

    Ο ευρωεκλογές, είπε, "θα διεξαχθούν σε ένα έντονο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον, που θα κυριαρχείται από την οικονομική κρίση και από τον αδιέξοδο δρόμο που ακολουθούν τόσο οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια όσο και οι αντίστοιχες πολιτικές δυνάμεις σε επίπεδο ΕΕ".

    Πρόσθεσε ακόμη ότι στόχος είναι να γίνει ένα βήμα για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

    Ο Τάσος Κορωνάκης, εκ μέρους της Εφορευτικής Επιτροπής, ανέφερε ότι με ομόφωνη απόφαση του διαρκούς συνεδρίου του ΣΥΝ η διεξαγωγή των πανελλαδικών εσωκομματικών προκριματικών εκλογών για τις τρεις πρώτες θέσεις που θα αντιστοιχούν στο κόμμα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει στις 8 και 9 Μαρτίου.

    Οι κάλπες θα τοποθετηθούν στα κομματικά γραφεία του ΣΥΝ, στο κέντρο και την περιφέρεια. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν γραφεία, οι εκλογές μπορούν να γίνουν σε γραφεία γειτονικής οργάνωσης ή σε δημόσιο χώρο και σε κάθε περίπτωση σε συνεννόηση με την Κεντρική Εφορευτική Επιροπή.

    Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΝ που είναι εγγεγραμμένα μέλη στις οργανωτικές καταστάσεις έως στις 9/12/08, όπως ορίζει το καταστατικό. Επίσης, τα μέλη θα πρέπει να είναι οικονομικώς τακτοποιημένα.

    Η ψηφοφορία είναι μυστική.

    Η σύνθεση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής είναι η εξής: Δούκας Γιάννης, Ζευγολατάκος Βρασίδας, Καλκανδής Πέτρος, Κορωνάκης Τάσος, Μπαγεώργος Στέφανος, Παλαμαριτζής Γιώργος, Πουλάκης Κώστας, Σακελλαρίδης Γαβριήλ και Σαρρής Μανώλης.

    Οι υποψήφιοι είναι: ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, ΓΟΥΡΓΟΥΡΗ ΦΑΝΗ, ΘΕΩΔΟΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ, ΜΑΥΡΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΜΠΙΤΣΑΞΗ ΕΛΕΝΗ, ΜΠΟΝΟΒΟΛΙΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΠΙΛΑΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΠΟΛΙΤΟΥ ΝΑΝΗ, ΤΡΙΓΑΖΗΣ ΠΑΝΟΣ, ΧΟΥΝΤΗΣ ΝΙΚΟΣ.

    [02] "Αποδίδουν τα μέτρα"

    Σε κάμψη είναι οι τιμές των προϊόντων που θα δώσει στη δημοσιότητα το επόμενο διάστημα η γενική γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης κι αυτή αποδίδεται αφενός στο πλέγμα των 41 μέτρων στη μάχη κατά της ακρίβειας, αφετέρου στη μείωση των πρώτων υλών και στον αγώνα που δίνεται για συμπίεση των περιθωρίων κέρδους από τις επιχειρήσεις.

    Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Εμπορίου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο υπόλοιπο Αττικής Γεώργιος Βλάχος, καλώντας τους καταναλωτές και τις οργανώσεις τους να κάνουν τη δική τους επανάσταση για την προστασία του πορτοφολιού τους.

    Η κυβέρνηση επισημαίνει ο Γιώργος Βλάχος έχει θεσμοθετήσει τα κοστολογικά στοιχεία για να έχει υπό διαρκή έλεγχο τις αλλαγές τιμών στα προϊόντα, γιατί ελεύθερη αγορά, δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά και το υπουργείο Ανάπτυξης έχει την πολιτική βούληση να συγκρουσθεί με στρεβλώσεις, με αγκυλώσεις, με συμφέροντα για να επιτευχθεί η εξυγίανση της αγοράς.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης θεωρεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού "εργαλείο" για τη λειτουργία της αγοράς και της κοινωνίας γενικότερα και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση προχωρά με νόμο στην αναβάθμισή της.

    Ο βουλευτής του υπολοίπου Αττικής δηλώνει αισιόδοξος και εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει και τρίτη εκλογή.

    Η συνέντευξη του Γ. Βλάχου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    ΕΡ: Κύριε υπουργέ εν μέσω της μεγάλης διεθνούς κρίσης οι επιχειρήσεις φαίνεται να αγνοούν την απόγνωση της κοινωνίας για την ακρίβεια και συνεχίζουν τις ανατιμήσεις σε ορισμένα προϊόντα. Ποια πρόσθετα μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να αναχαιτισθεί αυτό το φαινόμενο;

    ΑΠ: Δεν θα έλεγα ότι η εικόνα που υπάρχει στην αγορά είναι αυτή που πολλοί θέλουν να παρουσιάσουν. Με δεδομένα τα στοιχεία που αναφέρουν ότι στα ελληνικά super market διακινούνται περί τους 85.000 κωδικούς. Από το Σεπτέμβριο του 2008 που δίνουμε συνεχώς απολογιστικά δελτία έχουμε 20.000 μειώσεις και ανακλήσεις σε 4.000 έως 4.500 ανατιμήσεις που σημαίνει ένα μικρό ποσοστό των διακινουμένων στα super market γενικά και στην αγορά αγαθών, έχει αλλάξει τιμή με τις περισσότερες αλλαγές να είναι προς τα κάτω. Δεν είναι λοιπόν αυτή η εικόνα.

    Νομίζω ότι είναι λάθος να προσπαθούμε να εμφανίσουμε ότι όλα στην Ελλάδα είναι μαύρα. Αν περάσει αυτή η νοοτροπία στους συμπολίτες μας τότε δεν αξίζει και τον κόπο κανείς να αντιδράσει. Είναι μια χαμένη υπόθεση.

    Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης λέμε ότι πρέπει ο κάθε συμπολίτης μας, ο κάθε καταναλωτής να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Να το παλέψει. Να το ψάξει. Διότι η αγορά δίνει διαφορετικές ευκαιρίες, διαφορετικές τιμές και πρέπει αυτές να τις αξιοποιήσει. Ο καταναλωτής είναι εκείνος που θα επιβραβεύσει το σωστό επιχειρηματία με την προτίμησή του και συγχρόνως θα γυρίσει την πλάτη στον επιχειρηματία εκείνο που εκτιμά ότι κερδοσκοπεί. Άρα, πρέπει να ξεσηκώσουμε τον κόσμο. Πρέπει ο κόσμος να ενδιαφερθεί. Πρέπει ο κόσμος να πάρει την τύχη, το συμφέρον του -αν θέλετε- στα χέρια του με τις επιλογές του. Εμείς αυτό τον αγώνα δίνουμε στο υπουργείο. Να οργανώσουμε όσο το δυνατό καλύτερα τις καταναλωτικές οργανώσεις. Να ενημερώνουμε πληρέστερα τους καταναλωτές. Να πάρουν πρωτοβουλία, να αντιδράσουν. Με ποιο τρόπο αντιδράσουν ας το αποφασίσει η κάθε καταναλωτική οργάνωση, αλλά και ο καθένας από μας. Η τύχη του καθενός μας, η τύχη του πορτοφολιού μας είναι στο χέρι μας σε πολύ μεγάλο βαθμό.

    Με τα δεδομένα που υπάρχουν δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, δεν είπα ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, δεν είμαστε κοινωνία Αγγέλων, αλλά αυτή είναι η κοινωνία μας. Εμείς πιστεύουμε ότι το υγιές εμπόριο πάει πλάι πλάι με τον καταναλωτή, με τα συμφέροντα του καταναλωτή. Αυτό το υγιές εμπόριο θέλουμε να στηρίξουμε γιατί προστατεύει τα συμφέροντα του καταναλωτή. Υγιές εμπόριο θα υπάρξει αν υπάρξουν κανόνες. Αυτούς τους κανόνες θεσμοθετούμε σιγά σιγά. Με την καταναλωτική του συμπεριφορά, με την καταναλωτική του συνείδηση εάν ο κάθε συμπολίτης είναι αδιάφορος δεν κάνουμε τίποτα. Ότι μέτρα και να πάρουμε, ότι και να θεσμοθετήσουμε, ότι και να πούμε, αν η αντιμετώπιση είναι μία απέραντη απαξίωση δεν κάνουμε τίποτα.

    ΕΡ: Η κυβέρνηση παρακολουθεί το ύψος του κέρδους που επιβαρύνει η κάθε επιχείρηση τις τιμές των προϊόντων;

    ΑΠ: Βεβαίως. Εδώ και πολλούς μήνες με την παρουσία μας στο υπουργείο Ανάπτυξης καθιερώσαμε την υποχρέωση προσκόμισης κοστολογικών στοιχείων όλων των παραγόμενων στην Ελλάδα προϊόντων.

    Τι σημαίνει λοιπόν; Όταν έρχεται ένας καινούργιος τιμοκατάλογος με ανατιμήσεις, καλείται η συγκεκριμένη εταιρεία να δώσει κοστολογικά στοιχεία μέσα από τα οποία θα τεκμηριώνει αυτές τις αυξήσεις. Μια αύξηση δεν μπορεί να έρχεται από το πουθενά επειδή είναι ελεύθερη αγορά; Έτσι μου αρέσει; Είναι κι αυτή μια προσέγγιση. Αλλά δεν νομίζω ότι θα τολμήσει κανείς να το πει απέναντι στην κοινωνία απέναντι και στο υπουργείο! Γι' αυτό λοιπόν λέμε: άλλαξαν οι τιμές των πρώτων υλών; Δικαιολογείται αυτή η ανατίμηση; Εμείς πρώτοι θα πούμε ότι τεκμηριώνεται αυτή η ανατίμηση με τα στοιχεία τα οποία προσκομίζονται. Αλλά, αν δεν είναι έτσι, γιατί; Από συνήθεια; Γιατί άλλαζαν οι τιμές κάθε αρχή νέου χρόνου προς τα επάνω πρέπει να αλλάξουν και τώρα; Ε, όχι δεν θα αλλάξουν! Ε, όχι δεν θα αλλάξουν! Το λέμε απόλυτα προς κάθε κατεύθυνση. Δεν θα αλλάξουν γιατί πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες, καλές και κακές που είχαμε από το παρελθόν γιατί τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Είναι η στιγμή που ο καθένας από μας και κυρίως οι επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να αναλάβει την κοινωνική του ευθύνη.

    ΕΡ: Όσον αφορά τα εισαγόμενα ποια μέτρα παίρνετε;

    ΑΠ: Τα εισαγόμενα είναι άλλη κατηγορία. Επειδή κατά καιρούς γίνεται μια μεγάλη κουβέντα στην Ελλάδα ακριβά στο Βέλγιο φθηνά, στην Ελλάδα ακριβά στη Γερμανία φθηνά είναι οι υπέρ απλουστεύσεις για τις οποίες σας μίλησα. Προσπαθούν κάποιοι να πουν ότι η Ελλάδα είναι μια απέραντη κόλαση κι όλες οι άλλες χώρες είναι παράδεισος. Αν κάποιος επισκεφθεί αυτές τις χώρες διαπιστώνει ότι τα ίδια περίπου προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι χώρες αυτές και δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Για να τελειώνει αυτή η παραφιλολογία που μπορεί αν θέλετε εγώ να παραδεχτώ να έχει και μια δόση αλήθειας ως ένα βαθμό. Μπορεί να υπάρχουν και πραγματικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό θεσμοθετήσαμε την υποχρέωση εταιρειών που δραστηριοποιούνται εντός διεθνών ομίλων να έχουν φάκελο τεκμηρίωσης των τιμών στις ενδοομιλικές τους συναλλαγές.

    Δεν μπορούμε ελαφρά την καρδία στην Ελλάδα να καθορίζουμε μία τιμή γιατί έτσι μας αρέσει. Ελεύθερη αγορά, δεν δίνω λογαριασμό σε κανέναν αυτό εμείς το απορρίπτουμε και επαναλαμβάνω ότι βάζουμε τελεία και παύλα σ' αυτές τις προσεγγίσεις. Ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά. Δεν ποινικοποιούμε το κέρδος. Είναι σεβαστό, είναι θεμιτό. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Δεν στοχοποιούμε κανέναν. Συμπεριφορές δείχνουμε και συμπεριφορές ζητούμε ν' αλλάξουν για το καλό της κοινωνίας που αυτή υπηρετούμε όλοι. Όχι μόνο οι πολιτικές ηγεσίες, αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος και όλοι μας.

    ΕΡ: Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη για τα αποτελέσματα από τα 41 μέτρα που είχε πάρει υπουργείο σας στη μάχη κατά της ακρίβειας;

    ΑΠ: Πριν περίπου ένα χρόνο ανακοινώσαμε μία δέσμη μέτρων κι είπαμε τότε ότι κανένα μέτρο από μόνο του δεν πρόκειται να δώσει λύσεις και θεαματικά αποτελέσματα. Το κάθε μέτρο ερχόταν να συμπληρώσει το άλλο κι όλα μαζί να φτιάξουν ένα πλέγμα νέας λειτουργίας της αγοράς. Αυτό σιγά σιγά επιτυγχάνεται. Κι όπως είπαμε ότι δεν θα έχουμε θεαματικά αποτελέσματα έτσι κι έγινε.

    Βλέπετε όμως και πρέπει να το ομολογήσουμε όλοι, ότι η φετινή χρονιά δεν είναι ίδια με την περσινή, είναι αρκετά βελτιωμένη. Ετοιμαζόμαστε να δώσουμε τώρα για παράδειγμα πίνακες με τιμές όπως αντίστοιχα δώσαμε την περσινή περίοδο και οι τιμές είναι σε κάμψη. Η πλέον τρανή απόδειξη αυτού ότι ο πληθωρισμός έχει περιορισθεί για το μήνα Ιανουάριο στο 1,8%.

    Ο πρώτος λόγος είναι η κάμψη των τιμών στις πρώτες ύλες. Δεν είναι ούτε γιατί εμείς κάναμε θαύματα, ούτε γιατί εμείς πατήσαμε κουμπιά. Δεν είμαστε θαυματοποιοί. Συμπιέζουμε παρακολουθώντας την κίνηση της αγοράς και αναγκάζουμε όλες τις επιχειρήσεις να συμπιέσουν τις τιμές, αφού πέφτουν οι τιμές των πρώτων υλών. Ξέρουμε ότι πολεμάμε έναν εχθρό που έχει πολλά πλοκάμια. Η ακρίβεια δεν χτυπιέται εύκολα σε καμία χώρα. Και στην Ελλάδα τη χτυπάς σήμερα εδώ, εμφανίζεται διαφορετικά. Έχουμε την πολιτική βούληση να συγκρουσθούμε με στρεβλώσεις, με αγκυλώσεις, με συμφέροντα για να φέρουμε την εξυγίανση στην αγορά. Όποιος έχει προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς που θα προστατεύει το υγιές εμπόριο και τα συμφέροντα των καταναλωτών, η πόρτα μας είναι ανοικτή.

    ΕΡ: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού παράγει έργο. Ωστόσο, αργεί στην έκδοση αποφάσεων με συνέπεια τα όποια μέτρα κατά παραβατών να μην έχουν λόγω παρέλευσης του χρόνου τις ανάλογες επιπτώσεις. Σκοπεύετε να πάρετε μέτρα που θα επιταχύνουν την έκδοση των αποφάσεων;

    ΑΠ: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού τα τελευταία χρόνια πάει αρκετά καλά. Και το αρκετά καλά δεν έχει να κάνει μ' αυτό που θέλουμε, αλλά μ' αυτό που ίσχυε μέχρι τότε. Είναι κάθε χρόνο και πολύ καλύτερα. Γι' αυτό και δεν δεχόμαστε την κριτική που γίνεται από κάποιες πολιτικές δυνάμεις που είχαν την ευθύνη στο παρελθόν. Την εποχή δηλαδή που δεν έμπαιναν πρόστιμα, που δεν πήγαιναν θέματα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και σήμερα βάζουν τον πήχη πολύ ψηλά, λες και δεν έχουν παρελθόν. Λες και δεν έχουν δείξει δείγμα γραφής. Με σοβαρότητα αντιμετωπίζουμε το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεν υπάρχει παρέμβαση στις αποφάσεις. Αυτό να γίνει ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση. Με ρωτάτε αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ναι υπάρχουν.

    Μέσα στον επόμενο μήνα θα φέρουμε νομοσχέδιο που θα αλλάζει τη λειτουργία της Επιτροπής. Θα την αναβαθμίζει, θα τις δίνει άλλες δυνατότητες παρέμβασης με μόνο κριτήριο και στόχο τη γρηγορότερη εκδίκαση των υποθέσεων γιατί θέλουμε πραγματικά: πρώτον η Επιτροπή Ανταγωνισμού να ασχολείται με λίγες, με μερικές δεκάδες υποθέσεις, και δεύτερον οι αποφάσεις της να σηματοδοτούν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

    Αυτό νομίζω ότι θα το πετύχουμε με τις αλλαγές που σχεδιάζουμε. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ένα κρίσιμο "εργαλείο" για τη λειτουργία γενικότερα της αγοράς και της κοινωνίας.

    ΕΡ: Κύριε υπουργέ να περάσουμε και στα πολιτικά. Τα οφέλη του πρόσφατου ανασχηματισμού της κυβέρνησηςφαίνεται σχεδόν να εξανεμίζονται και το ΠΑΣΟΚ παγιώνει μια διαφορά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Διαθέτετε ακόμη περιθώρια ανατροπής του κλίματος αυτού;

    ΑΠ: Πολιτεύομαι σε μια περιφέρεια που έχει πενήντα έξι δήμους και είναι και λίγο πρωτεύουσα και λίγο επαρχία, την περιφέρεια Αττικής. Από την καθημερινή μου επαφή με τον κόσμο και στο γραφείο μου κι έξω στην εκλογική μου περιφέρεια που πολιτεύομαι δεν καταγράφω αυτό που προσπαθούν να δείξουν οι δημοσκοπήσεις. Πιστεύω ότι τα πράγματα δεν είναι ασφαλώς ότι καλύτερο για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν είναι αυτά που εμφανίζονται. Είναι καλύτερα. Κι είναι καλύτερα τόσο, όσο να μπορούμε να ανατρέψουμε το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος μας από ατυχή ή αν θέλετε από μεμονωμένα περιστατικά τα οποία ανήκουν στο παρελθόν και να μπει πολύ σύντομα και πάλι η Νέα Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κυρίαρχα στην πολιτική ζωή του τόπου.

    Οι πολίτες παρά το θυμό, παρά την κριτική, δίκαιη ή άδικη -εδώ υπάρχει και μια παραπληροφόρηση πολλές φορές, ό,τι καλύτερο ελπίζουν αυτή την ώρα το περιμένουν από τον Κώστα Καραμανλή και τους συνεργάτες του. Απλώς πρέπει κι εμείς οι συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή πρέπει να αποδεικνύουμε κάθε στιγμή ότι είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι, αποτελεσματικοί σ' αυτό που έχουμε αναλάβει κι απέναντι στον πρωθυπουργό που μας εμπιστεύτηκε, αλλά κι απέναντι στην κοινωνία που μας παρακολουθεί και μας κρίνει όλους μας αυστηρά και καλά κάνει. Εάν αυτό το επόμενο διάστημα το περπατήσουμε, τα μηνύματα θα είναι καλά. Η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να ανατρέψει αυτό το κακό σκηνικό που εμφανίζεται αυτή την ώρα και με βάση την αποτελεσματικότητά της και τις παρεμβάσεις της θα μπορέσει να διεκδικήσει τρίτη εκλογή από τον ελληνικό λαό. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι θα το πετύχουμε.

    [03] "Συνεργασία με την Ευρώπη"

    Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αρπάξουν την ευκαιρία και να οδηγήσουν τον κόσμο εκτός της ύφεσης, όμως και άλλα κράτη πρέπει να κάνουν την προσπάθεια τους, σύμφωνα με το Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

    Σε ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Μπράουν κάλεσε τις ΗΠΑ να αντισταθούν στον προστατευτισμό και καθώς το κλίμα είναι θετικό μετά την εκλογή του προέδρου Ομπάμα να βάλουν στην άκρη τις διαφορές και να συνεργαστούν με την Ευρώπη. Όπως σημείωσε "τώρα έχετε την πιο φιλοαμερικανική ευρωπαϊκή ηγεσία που μπορεί να θυμηθεί κανείς. Μια ηγεσία που θέλει να συνεργαστεί πιο στενά, προκειμένου να συνεργαστεί μαζί σας. Δεν υπάρχει η παλιά Ευρώπη, ούτε η νέα Ευρώπη, υπάρχει μόνο η φίλη σας Ευρώπη".

    Ο Γ. Μπράουν κάλεσε τις ΗΠΑ σε συνεργασία σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων και τα σχέδια ενίσχυσης της οικονομίας με στόχο την αντιμετώπιση της ύφεσης. Όπως επισήμανε μιλώντας προς τα μέλη του Κογκρέσου "σκεφτείτε πως κάθε μια από τις ενέργειες μας, αν συνδυαστούν, μπορούν να σημαίνουν πιο πολλά ως σύνολο σε σχέση με το άθροισμα τους, καθώς η επίδραση τους θα πολλαπλασιαστεί αφού όλοι θα λειτουργούν στην ίδια γραμμή".

    Εξάλλου, ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε για τη σημασία που θα έχει η συνεργασία σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα. Όπως είπε "αναδομείτε και εσείς τις τράπεζες σας, όπως και εμείς. Αλλά πόσο ασφαλέστερες θα ήταν οι καταθέσεις των πολιτών αν ολόκληρος ο κόσμος συνεργαζόταν για να θέσει εκτός νόμου τα σκιώδη τραπεζικά συστήματα και τους υπεράκτιους τραπεζικούς παράδεισους".

    [04] Εκπληξη στο Κύπελλο

    Με τις αναμετρήσεις Αστέρα-Πανιωνίου (1-0), ΠΑΟ-Πανσερραϊκού (2-3) και Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ (στις 21.15) ολοκληρώνεται η προημιτελική φάση.

    Παναθηναϊκός-Πανσερραϊκός 2-3

    Ιστορική πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου, με μία ιστορική νίκη μέσα στο ΟΑΚΑ, πέτυχε ο Πανσερραϊκός, ο οποίος στη ρεβάνς του 0-0 του α' αγώνα, επικράτησε 3-2 του Παναθηναϊκού και τώρα θα τεθεί αντιμέτωπος με την ΑΕΚ. Μάλιστα η μακεδονική ομάδα προηγήθηκε 3-0, με ένα γκολ του Μπαϊκαρά (23΄) και δύο του Τσεχ (55΄ πεν., 71΄), ενώ οι γηπεδούχοι μείωσαν με φάουλ του Χριστοδουλόπουλου (75΄) και αυτογκόλ του Παπάζογλου (90΄+3).

    Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

    Ο Ολυμπιακός, θα φιλοξενήσει (21.15) τον ΠΑΟΚ, που έχει υπέρ του το 1-0 της Τούμπας. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε «τελείωσε» ουσιαστικά τον Σεμπάστιαν Λέτο μετά τα διαδοχικά πειθαρχικά παραπτώματα του Αργεντινού και καλείται να γυρίσει την ψυχολογία των παικτών του, που στους τελευταίους τέσσερις αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη, μετρούν τρεις ήττες και μία ισοπαλία στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

    Αστέρας Τρίπολης-Πανιώνιος 1-0

    Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Αστέρας Τρίπολης εξασφάλισε το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Κυπέλλου. Στη σημερινή ρεβάνς με τον Πανιώνιο, οι Αρκάδες επικράτησαν με 1-0 (με το ίδιο σκορ είχαν κερδίσει και στη Νέα Σμύρνη), χάρη στο γκολ του Μπαστία στο 35΄, και περιμένουν τον αποψινό δεύτερο αγώνα της προημιτελικής φάσης, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, προκειμένου να μάθουν τον αντίπαλό τους στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης.

  • Ο τελικός του Κυπέλλου θα διεξαχθεί στις 2 Μαϊου.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 March 2009 - 19:30:43 UTC