Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Προτεραιότητα η ασφάλεια στη Μ.Ανατολή»
  • [02] Σύνοδος για τη Λωρίδα της Γάζας

  • [01] «Προτεραιότητα η ασφάλεια στη Μ.Ανατολή»

    Η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Αλ Αχράμ" η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    "Η Ελλάδα θέλει να παίξει έναν αποτελεσματικό ρόλο στη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή και υποστηρίζει σθεναρά τη λύση των δύο κρατών", πρόσθεσε η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

    Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στις προσπάθειές του να επιτύχει την εθνική συμφιλίωση.

    Η Ελλάδα επίσης επισημαίνει τη σημασία του ανοίγματος όλων των περασμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, για να ελαττωθούν τα προβλήματα των Παλαιστινίων, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, καταλήγοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία και θεωρεί ότι οι προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της Γάζας αποτελούν κλειδί για να ξαναβρεί τον δρόμο της η ειρηνευτική διαδικασία.

    Η κ. Μπακογιάννη, η οποία συμμετέχει στη Διάσκεψη Δωρητών για την ανοικοδόμηση της Γάζας, που πραγματοποιείται στο Σαρμ Ελ Σέιχ, τόνισε στην εφημερίδα ότι η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να εξαντλήσει τις προσπάθειές της για να φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, στην οποία "οι σοκαριστικές εικόνες τρόμου και πολέμου που αποκαλύφθηκαν από τους τηλεοπτικούς δέκτες δεν θα έπρεπε να επαναληφθούν".

    Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα υποστήριξε την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για τον τερματισμό του πολέμου της Γάζας, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει κρίσιμη και απαιτεί προσοχή για να σταθεροποιηθεί η ανακωχή μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

    Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στους στενούς και ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας - Αιγύπτου, που διαθέτουν κοινή πολιτιστική κληρονομιά.

    [02] Σύνοδος για τη Λωρίδα της Γάζας

    Με τη συμμετοχή 75 χωρών διεξάγεται στο Σαρμ ελ-Σέιχ η διεθνής Σύνοδος των δωρητών για την Λωρίδα της Γάζας.

    Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ενώπιον των διεθνών δωρητών πως η στήριξή τους στην παλαιστινιακή οικονομία θα είναι ανεπαρκής αν δεν υπάρξει πολιτική λύση στη διαμάχη με το Ισραήλ.

    "Όλοι γνωρίζουμε πως οι προσπάθειες για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη θα είναι ανεπαρκείς, μάταιες και υπό συνεχή απειλή αν δεν υπάρξει πολιτική διευθέτηση", τόνισε ο Αμπάς.

    "Η ισραηλινή πολεμική μηχανή έχει καταστρέψει πολλές φορές τις υποδομές μας, τα σχολεία μας, όσα κτίσαμε με τη βοήθεια φίλων και αδελφών", πρόσθεσε.

    "Εκφράζουμε την εκτίμησή μας για την παρουσία και την οικονομική και τεχνική βοήθεια που προσφέρετε στον παλαιστινιακό λαό, όμως επιμένουμε στην πιεστική ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος προς μια δίκαιη επίλυση" του παλαιστινιακού ζητήματος, επισήμανε ο Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο παλαιστίνιος πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί για να σώσει την ειρηνευτική διαδικασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος πρέπει να ζητήσει από την επόμενη ισραηλινή κυβέρνηση να "δεσμευτεί σε μια διευθέτηση με βάση τα δύο κράτη και να σεβαστεί τις προηγούμενες συμφωνίες".

    "Θεωρούμε αναγκαίο η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα να αναλάβει αμέσως δράση μαζί με τα άλλα μέλη του Κουαρτέτου, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος ώστε να επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία", κατέληξε ο παλαιστίνιος πρόεδρος.

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε όλους τους Παλαιστίνιους να στηρίξουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να ενωθούν πίσω από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

    "Όλοι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να στηρίξουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας πίσω από τον πρόεδρο Αμπάς", τόνισε στην ομιλία του κατά την έναρξη της συνόδου των δωρητών για την Λωρίδα της Γάζας.

    "Απευθύνομαι στις χώρες που έχουν σχέσεις με την Χαμάς: έχετε ευθύνη να απαιτήσετε να ταχθεί με τον πρόεδρο Αμπάς και στην πορεία προς την ειρήνη που μόνο αυτή θα φέρει αποτελέσματα", τόνισε ο Σαρκοζί.

    "Απευθύνομαι στο σύνολο των παλαιστίνιων πολιτικών: αν θέλετε να θεωρήστε νόμιμοι συνομιλητές θα πρέπει να παραδεχτείτε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους παρά μόνο η δέσμευση σας ότι θα αναζητήσετε μια πολιτική λύση και διάλογο με το Ισραήλ, με βάση τις προηγούμενες διαπραγματευτικές προσπάθειες", υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος.

    "Η σημερινή κατάσταση ευνοεί τους εξτρεμιστές", προειδοποίησε ο Σαρκοζί. "Όλοι γνωρίζουμε τις παραμέτρους της ειρήνης. Τι περιμένουμε λοιπόν; Μια κυβέρνηση που μας αρέσει; Όσο περισσότερο περιμένουμε τόσο λιγότεροι λογικοί άνθρωποι θα υπάρχουν", είπε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, ο πρόεδρος Σαρκοζί επισήμανε πως η ειρήνη ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς είναι επιτακτική για όλους αυτούς που χάνουν τη ζωή τους, αλλά και για την ανθρωπότητα.

    Στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου βρίσκεται και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η αμερικανική βοήθεια προς την Λωρίδα της Γάζας δεν θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την ειρηνευτική διαδικασία".

    "Η βοήθεια μας στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης δεν θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τις προσπάθειές μας για μια συνολική ειρήνη", τόνισε η κ. Κλίντον. "Προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αναζητούμε τις κατάλληλες συνθήκες μέσα στις οποίες θα δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος", πρόσθεσε.

    Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ διευκρίνισε πως έλαβε εγγυήσεις από τον πρόεδρο Αμπάς ότι η αμερικανική οικονομική βοήθεια δεν θα καταλήξει στην Χαμάς, η οποία ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας. "Συνεργαστήκαμε με την Παλαιστινιακή αρχή ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις και για να διασφαλίσουμε ότι τα κεφάλαια μας θα χρησιμοποιηθούν από εκείνη και όπως έχει προβλεφθεί και δεν θα καταλήξουν σε λάθος χέρια", κατέληξε.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή ελπίζει πως θα συγκεντρώσει το ποσό των 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της παλαιστινιακής οικονομίας, αλλά και για την ανοικοδόμηση των περιοχών που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές (27 Δεκεμβρίου-18 Ιανουαρίου).

    Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, η κ. Κλίντον θα παραδώσει μια επιταγή 900 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο και την Νορβηγία που συνδιοργανώνουν τη σύνοδο με την συμπαράσταση της Γαλλίας, της Ιταλίας, του ΟΗΕ, της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.

    Στο περιθώριο της συνόδου η κ. Κλίντον θα συμμετέχει στη διάσκεψη του διεθνούς Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή μαζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, τον Χαβιέρ Σολάνα και τον ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.

    Μετα το Σαρμ ελ-Σέιχ η αμερικανίδα ΥΠΕΞ θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ και στη Ραμάλα.

  • Στη διεθνή σύνοδο για την ανοικοδόμηση της Γάζας παρευρίσκεται και η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 March 2009 - 11:31:34 UTC