Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγνωστα έργα του Αλέκου Φασιανού
  • [02] "Μέτρα κατά της ακρίβειας"

  • [01] Αγνωστα έργα του Αλέκου Φασιανού

    Επί δώδεκα χρόνια αναζητούσε δημιουργίες του Αλέκου Φασιανού σε Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Γερμανία ακόμη και σε Αμερική και Ιαπωνία.

    Ο συλλέκτης Στέφανος Ζαχαριάδης επισκέφθηκε γκαλερί, συνομίλησε με συλλέκτες, «σερφάρισε» στο Διαδίκτυο και συμμετείχε σε δημοπρασίες, προκειμένου να εξασφαλίσει άγνωστα έργα του αγαπημένου του καλλιτέχνη. Στόχος του, μάλιστα, ήταν να εντοπίσει πίνακες από όλες τις περιόδους δημιουργίας (από τη δεκαετία του '60 ως τη δεκαετία του '90) και τις τεχνοτροπίες του Αλέκου Φασιανού.

    «Η ανταμοιβή των κόπων μου ήταν όταν ο ίδιος ο Φασιανός μου είπε ότι ορισμένα από αυτά τα έργα είναι μουσειακά και σπάνια», λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο συλλέκτης.

    Γιατί, όμως, επικεντρώθηκε η αναζήτησή του ειδικά στη ζωγραφική του Φασιανού;

    «Δεν είναι εύκολο να ερμηνεύσω γιατί με συγκινούν οι δημιουργίες του. Ίσως επειδή το έργο του έχει μια πρωτοτυπία μοναδική. Δεν ακολούθησε κανένα διεθνές ρεύμα και καμία πεπατημένη οδό. Είχε το θάρρος να κάνει κάτι διαφορετικό. Επίσης, μ' αρέσει η ελληνικότητα της ζωγραφικής του και οι αναφορές του στην ιστορία, τη μυθολογία και τα τοπία της Ελλάδας», παρατηρεί.

    Η επαγγελματική σταδιοδρομία του κ. Ζαχαριάδη δεν σχετίζεται με την τέχνη (είναι πολιτικός μηχανικός), αλλά η επαφή του με τις συλλογές ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, τότε που ο πατέρας του συνέλεγε με πάθος γραμματόσημα.

    Η συλλογή του αριθμεί, εκτός από έργα του Αλέκου Φασιανού, και άλλες σπουδαίες δημιουργίες, αποκλειστικά Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως του Μόραλη, του Τέτση, του Μυταρά, του Παύλου, του Τσόκλη και του Τσαρούχη.

    >b<Η έκθεση στη Θεσσαλονίκη>/b<

    Τριάντα επτά από τα έργα του Αλέκου Φασιανού, μέσα από τη συλλογή του Στέφανου Ζαχαριάδη, θα παρουσιάζονται για πρώτη φορά από σήμερα και έως τις 26 Απριλίου στη Βίλα Μπιάνκα.

    Όπως τόνισε ο Αλέκος Φασιανός στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, «ξαναβλέπω έργα που έχω να δω 30 χρόνια και αισθάνομαι πρωτόγνωρη συγκίνηση. Κάθε έργο είναι ένας σταθμός στην πορεία μου».

    Στα έργα αυτά κυριαρχούν, όπως και σε όλες τις δημιουργίες του, οι χαρακτηριστικές μπλε και κόκκινες φιγούρες, αλλά και διαχρονικά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού.

    «Με κατηγορούν ότι τα έργα μου μοιάζουν μεταξύ τους. Κάθε έργο μου είναι διαφορετικό. Ο καλλιτέχνης και το όραμα παραμένουν τα ίδια», παρατήρησε ο κ. Φασιανός.

    Πολυτάλαντος και με δείγματα «γραφής» στη ζωγραφική, τη χαρακτική, τη σκηνογραφία, αλλά και τη λογοτεχνία, ο κ. Φασιανός έχει ως μοναδικό του στόχο την ίδια τη δημιουργία.

    «Ποτέ δεν δουλεύω. Μόνο δημιουργώ. Δημιουργία είναι κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ, την έχεις στο μυαλό σου ως ιδέα και προσπαθείς να την αποδώσεις και να την υλοποιήσεις για να τη δουν και άλλοι. Η δημιουργία είναι κάτι άγνωστο, μπορεί να υπάρχει κάπου στον αέρα ή στο διάστημα και να τη συλλάβεις», λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο καλλιτέχνης.

    [02] "Μέτρα κατά της ακρίβειας"

    Με τους συλλόγους των Εκτάκτων Αρχαιολόγων και Συντηρητών Αρχαιοτήτων συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

    «Οι αρχαιολογικοί χώροι και όλη η δουλειά του Υπουργείου Πολιτισμού έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους» δήλωσε ο κ.Αλαβάνος μετά τη συνάντηση.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον Υπουργό Πολιτισμού να προχωρήσει άμεσα στην πληρωμή όσων μένουν απλήρωτοι, καθώς «έχουμε εκατοντάδες απλήρωτους εργαζόμενους, παρότι έχουν εκδοθεί ασφαλιστικά μέτρα υπέρ τους».

    Επίσης ανέφερε ότι εργαζόμενοι με γνώσεις «απολύονται μετά από ένα 24μηνο λόγω του 164 Προεδρικού Διατάγματος, χωρίς να είναι σε οργανικές θέσεις» και ζήτησε την παραμονή -με διεύρυνση των εξαιρέσεων του Π.Δ. όσων συμπληρώνουν 24μηνο, «με διαφανείς και όχι κομματικές διαδικασίες» για την κάλυψη των κενών του Υπουργείου.

    ΣΥΝ για την ακρίβεια

    "Με κραυγές και λεονταρισμούς δεν ξορκίζεται η ακρίβεια", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ και κατηγορεί τον κ.Χατζηδάκη ότι "αδυνατεί να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας και των καρτέλ που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά".

    "Όσο η κυβέρνηση κινείται στη λογική της υποταγής στις δυνάμεις της αγοράς η ακρίβεια θα φουντώνει και η πλειοψηφία των πολιτών θα πιέζεται ακόμη περισσότερο", υπογραμμίζει ο ΣΥΝ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 February 2009 - 15:30:35 UTC