Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] To "Υγεία" στην Αλβανία
  • [02] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
  • [03] Συνάντηση Κ.Παπούλια με γγ του ΑΚΕΛ
  • [04] Κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας

  • [01] To "Υγεία" στην Αλβανία

    Ο «Όμιλος Υγεία» παρουσίασε στα Τίρανα το πρώτο ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα στην Αλβανία, μέλος του Υγεία Group.

    Ο Κωνσταντίνος Σταύρου, πρόεδρος του Ομίλου, αναφερόμενος στην ανέγερση του νοσοκομειακού συγκροτήματος, τη χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Αλβανία στον τομέα της υγείας -ανήλθε στα 50 εκ. ευρώ- και κάλεσε όλους τους καθηγητές και γιατρούς να συνεργαστούν με το "Υγεία Τιράνων".

    Κατόπιν, ο πρόεδρος του Ιδιωτικού Νοσηλευτικού Ιδρύματος Υγεία των Τιράνων, Αντώνης Ραπ παρουσίασε το πρότζεκτ, το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί σε ότι αφορά τις υποδομές.

    Το νοσηλευτικό υπερσύγχρονο συγκρότημα εκτείνεται σε 25.000 τετραγωνικά μέτρα και διαθέτει εννιά χειρουργεία και μονάδες εντατικής θεραπείας. Είναι δυναμικότητας 220 κλινών. Το προσωπικό του νέου νοσοκομείου ανέρχεται στους 400 υπαλλήλους (γιατρούς, νοσοκόμες και έμμισθο προσωπικό) και περίπου 1.000 συνεργάτες.

    Στην παρουσίαση, που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Τιράνων έδωσαν το παρών, ο πρόεδρος του ομίλου, Κωνσταντίνος Σταύρου, η υπουργός Υγείας της Αλβανίας, Ανίλα Γκόντο, ο Αλβανός υπουργός Εργασίας, Αναστάς Ντούρο, ο Έλληνας πρέσβης στα Τίρανα, Νικόλαος Πάζιος, ο πρόεδρος του νοσηλευτικού ιδρύματος και ο διευθυντής του, Αντώνης Ραπ και Θανάς Πότσι, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για κοινωνικά θέματα και θέματα υγείας, Τρίταν Σέχου και επίσης, Αλβανοί αξιωματούχοι και γνωστοί καθηγητές της Ιατρικής.

    Στην ομιλία της, η Αλβανίδα υπουργός Υγείας δήλωσε μεταξύ άλλων, πως η λειτουργία μιας τέτοιας σύγχρονης νοσοκομειακής μονάδας αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη στην ανάπτυξη της ιδιωτικής περίθαλψης στην Αλβανία.

    «Η λειτουργία του ιδιωτικού αυτού νοσοκομειακού ιδρύματος, μέλος ενός μεγάλου και γνωστού ομίλου, με πείθει για ακόμη μια φορά πως συνεχίζουμε να υλοποιήσουμε τις στρατηγικές μας για μια συνύπαρξη και σύμπραξη μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού συστήματος υγείας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Γκόντο.

    Στο νοσηλευτικό ίδρυμα Υγεία στα Τίρανα θα λειτουργούν πρωτόγνωρα για την Αλβανία τμήματα, όπως το κέντρο ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας. Επίσης, θα λειτουργούν τμήματα χημειοθεραπείας, επεμβατικής καρδιολογίας και αιμοκάθαρσης.

    Στην Αλβανία λειτουργούν πανεπιστημιακά και δημόσια νοσοκομεία, καθώς και πολλά ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές, όχι όμως και ιδιωτικές νοσηλευτικές μονάδες.

    Τα νοσοκομεία της χώρας, αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες, που αφορούν στις συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς και νοσηλείας, καθώς και τον εφοδιασμό με τα απαραίτητα φάρμακα. Ωστόσο, οι προσπάθειες του κράτους έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αποδίδουν καρπούς, καθώς έχουν αναπτυχθεί συνεργασίες με ξένα πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

    [02] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία καθώς συνεχίζουν μέχρι και την Πέμπτη την απεργία τους οι νοσοκομειακοί γιατροί σε όλη τη χώρα, αλλά και οι γιατροί του ΕΚΑΒ. Προβλήματα και στις εφημερίες στο Γενικό Νίκαιας, στο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και στα νοσοκομεία Πάτρας, Ιωαννίνων και Ηρακλείου Κρήτης.

    Οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ζητώντας να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους όπως ακριβώς την υπέγραψαν τον περασμένο Δεκέμβριο, χωρίς καμία αλλαγή.

    [03] Συνάντηση Κ.Παπούλια με γγ του ΑΚΕΛ

    Το νέο γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού, δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

    Στη συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την εκλογή, ο κ. Κυπριανού αφού του ευχαρίστησε του μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας μαζί με την εκτίμησή του. Ο κ. Παπούλιας σχολίασε τα όσα ειπώθηκαν για τις δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου κ. Ρέν, σχολιάζοντας ότι τα είπαν πολύ καλά και ότι αφού θέλουν να βοηθήσουν ας το κάνουν. Να μην είναι μόνο παχιά λόγια.

    Ο κ. Κυπριανού συμφώνησε λέγοντας ότι οι ίδιοι είναι έτοιμοι, ότι γενικά η επίσκεψη ήταν καλή, αλλά, όπως επισήμανε, μένουν μόνο στα λόγια. Στην πράξη, είπε ο κ. Κυπριανού, όχι μόνο δεν κάνουν αυτό που πρέπει, αλλά κάνουν το αντίθετο απ' αυτό που πρέπει. Ειδικά ο κ. Ρέν.

    [04] Κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας

    Πρόγραμμα κινήτρων και αντικινήτρων για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρισμού προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά το πέρας της συνάντησης που είχε σήμερα με εκπροσώπους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το Περιβάλλον.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τα τιμολόγια της ΔΕΗ. ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: "Δεν πάμε για αυξήσεις ρεύματος, θέλουμε να πάμε σε μειώσεις στα τιμολόγια. Η ΔΕΗ θα έχει κέρδος και η χώρα θα έχει κέρδος απβ αυτήν την πολιτική. Προσπαθούμε, απλώς, να μη δούμε το θέμα θεωρητικά. Όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, να έχουμε κίνητρα για να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος".

    Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι υπάρχει ήδη σε εξέλιξη η προετοιμασία ενός σχεδίου για την προώθηση της λεγόμενης τηλεμέτρησης, έτσι ώστε να υπάρχει όλο το πλέγμα μέτρων που χρειάζεται για να στηριχθεί μια τέτοια προσπάθεια. Αυτό εφαρμόζεται σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σε κάποιες περιπτώσεις, όταν υπήρχε θέμα, πριν από δυο-τρία χρόνια, κάποια καλοκαίρια, εφαρμόστηκε αυτό στη βιομηχανία, προκειμένου να υπάρξει περιορισμός κατανάλωσης.

    Τα επί μέρους προγράμματα του υπουργείου περιλαμβάνουν την επιδότηση αντικατάσταση καυστήρων, την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και ένα πρόγραμμα χορήγησης κουπονιών στους ιδιοκτήτες κατοικιών, στα νοικοκυριά, για την απόσυρση παλαιών, ενεργοβόρων οικιακών συσκευών

    Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε σήμερα με τους εκπροσώπους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το Περιβάλλον, συζήτησε τη συνεισφορά τους στο μελλοντικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

    Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: "Από την πλευρά της κυβέρνησης, τόνισα ότι τους θέλουμε βασικούς συνομιλητές και ήδη στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης ανταλλάξαμε κάποιες πρώτες απόψεις και συμφωνήθηκε στο τέλος ότι άμεσα οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις θα συζητήσουν μεταξύ τους και θα καταθέσουν στην κυβέρνηση μια πρόταση, κοινό παρανομαστή, των θέσεων τους για το μελλοντικό ενεργειακό μίγμα της χώρας. Είπαμε στη συνάντηση ότι δε φτάνει να συμφωνούμε μόνο σε τι λέμε ?όχι?, στην πυρηνική ενέργεια ή στο λιθάνθρακα, πρέπει να συμφωνήσουμε και σε τι λέμε ?ναι?. Είπαμε, λοιπόν, πως και οι δυο πλευρές λέμε ?ναι? καταρχήν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και είπαμε ότι πρέπει να αυξήσουμε το βηματισμό μας για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στη μεγέθυνση μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα.

    Σταθήκαμε, όμως, ιδιαίτερα και στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, όπου μπορεί να γίνουν πολλά και σημαντικά βήματα. Πρώτα απβ όλα, εμείς, από τη δική μας την πλευρά, προετοιμάζουμε δυο επί μέρους προγράμματα.

    Το ένα πρόγραμμα αφορά στην εξοικονόμηση της ενέργειας στις κατοικίες. Εκεί πρέπει να τονίσω το εξής: θα έρθουν χρήματα από το ΚΠΣ και θα είμαστε, υποθέτω, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε θέση να παρουσιάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να επιδοτήσουμε την αντικατάσταση καυστήρων και γενικότερα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, προκειμένου να υπάρχει ενεργειακή εξοικονόμηση. Το κράτος θα συνεισφέρει με χρήματα στις πολυκατοικίες ή στις απλές κατοικίες, έτσι ώστε να υπάρξει ένα τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο θα ωφελήσει, μεταξύ των άλλων και την κατασκευαστική βιομηχανία της χώρας, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη χρονιά και εδώ και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Το δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο εμείς υιοθετούμε, μέσω του ΚΠΣ, θα είναι ένα πρόγραμμα με κουπόνια, τα οποία θα δοθούν στους ιδιοκτήτες κατοικιών, στα νοικοκυριά, για την απόσυρση παλαιών, ενεργοβόρων οικιακών συσκευών.

    Παράλληλα, συμφωνήσαμε ότι συζητώντας και με τη ΔΕΗ, θα πρέπει, χωρίς πολλές καθυστερήσεις, να υιοθετήσουμε, συνολικά, ένα πρόγραμμα κινήτρων και αντικινήτρων, προκειμένου να έχουμε εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή, η λογική είναι ότι όταν καις λιγότερο ρεύμα θα πληρώνεις και λιγότερο, εάν είσαι σπάταλος θα έχεις τον κίνδυνο να πληρώνεις και περισσότερο. Με αυτήν την πολιτική θέλουμε να περιορίσουμε την κατανάλωση ενέργειας, έτσι ώστε, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, να έχουμε πιο λογικά επίπεδα κατανάλωσης. Είναι μια πολιτική θετική για τη χώρα και θετική για την τσέπη του καταναλωτή.

    Μιλήσαμε και για το θέμα της λεγόμενης βιώσιμης κατανάλωσης που αφορά πάλι στα νοικοκυριά και μεταξύ των άλλων, αφορά και στη διαχείριση των σκουπιδιών. Εμείς δε θέλουμε να μείνουμε μόνο στο επίπεδο των διαφημιστικών εκστρατειών, θέλουμε να υπάρχει, επίσης, ένα πλέγμα πολιτικής, ένα πλέγμα μέτρων στο συγκεκριμένο τομέα, προκειμένου και σε αυτό το επίπεδο να ακολουθήσουμε άλλες χώρες της Ευρώπης που δίνουν έμφαση, όχι μόνο στον τελικό κρίκο της αλυσίδας σε σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών αλλά στον περιορισμό των σκουπιδιών, ήδη από τα νοικοκυριά".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 February 2009 - 21:30:23 UTC