Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προχωρά η χωροταξική μεταρρύθμιση
  • [02] "Ανοχύρωτη η χώρα στην οικονομική κρίση"
  • [03] Συνάντηση Κ.Παπούλια με γγ του ΑΚΕΛ
  • [04] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
  • [05] UNICEF: Βραβεία στην ηγεσία της ΕΡΤ
  • [06] Μπακογιάννη στη συνέλευση του ΟΑΣΕ
  • [07] Τέσσερις συστάσεις από την ΕΕ

  • [01] Προχωρά η χωροταξική μεταρρύθμιση

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο το εθνικοχωροταξικό σχέδιο για τη βιομηχανία.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, ανέφερε, ότι η κυβέρνηση προχωρά τη μεγάλη χωροταξική μεταρρύθμιση και η Ελλάδα θα αποκτήσει για πρώτη φορά εθνικοχωροταξικό σχεδιασμό, ώστε ο καθένας να ξέρει τι μπορεί να κάνει, πού και πώς.

    Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι εγκρίθηκε το ειδικό χωροταξικό για τη βιομηχανία, στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ενώ, όπως είπε, «έχουν ήδη θεσμοθετηθεί το γενικό χωροταξικό και το ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

    Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις δηλώσεις Αλμούνια, ο κ. Σουφλιάς είπε πως «η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την οικονομία και έχει καταθέσει πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης στην ΕΕ, το οποίο συζητείται».

    «Ο υπουργός Οικονομίας έχει εξειδικεύσει τα μέτρα και είμαστε αποφασισμένοι αυτό το πρόγραμμα να το εφαρμόσουμε και αν κριθούν αναγκαίες ορισμένες προσαρμογές, να τις κάνουμε», τόνισε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού «Alter», ο κ. Σουφλιάς υπογράμμισε ότι όλοι καταδικάζουν αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες, ενώ σε ερώτηση αν η κυβέρνηση ανησυχεί για τις συχνές επιθέσεις τέτοιου είδους, δήλωσε αναρμόδιος για να τις αναλύσει, αλλά σημείωσε ότι είναι καταδικαστέες από τον κάθε πολίτη, από όλους τους πολιτικούς και όλα τα κόμματα.

    Συνάντηση Καραμανλή με αμερικανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία

    Το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε συνάντηση με το γερουσιαστή των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Ντέρμπιν και τον πολιτειακό υπουργό Οικονομικών του Ιλινόϊ Αλέξη Γιαννούλια.

    Ο κ. Καραμανλής καλωσόρισε τους δυο Αμερικανούς αξιωματούχους ως την πρώτη αμερικανική αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την Ελλάδα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης υπό τον πρόεδρο Ομπάμα.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "υποδεχόμαστε πολύ θερμά τη δέσμευση του προέδρου να συνεργαστεί στενά με φίλους και συμμάχους σε όλα τα μεγάλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και προβληματισμού".

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε, ότι προσβλέπει, όπως είπε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, σε μια στενή συνεργασία μαζί του, τόσο για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων, οι οποίες είναι σε εξαίρετη βάση όσο και προς όλα τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τα διεθνή θέματα και τα θέματα της περιοχής.

    Το καλωσόρισμά μου αυτό κατέληξε ο κ. Καραμανλής, αποτελεί μια πολύ ειλικρινή και ουσιαστική δέσμευση και δεν έχει απλώς συμβολικό χαρακτήρα.

    Από την πλευρά του γερουσιαστής Ντέρμπιν υπογράμμισε ότι δεν έρχεται στην Ελλάδα ως επίσημος εκπρόσωπος της διοίκησης Ομπάμα, αλλά τόσο ο κ. Γιανούλιας όσο και ο ίδιος έρχονται "ως επίσημοι φίλοι του προέδρου" και θα μεταφέρουν στον ίδιο το μήνυμα ότι η φιλία με την Ελλάδα είναι ισχυρή και θα γίνει ακόμη ισχυρότερη.

    "Η Ελλάδα ενέπνευσε τη δημοκρατία μας και η συμμαχία μας σήμερα μας εμπνέει. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις στον κόσμο και στην περιοχή. Εχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν για να επιλύσουμε πολλά προβλήματα και θα το κάνουμε και στο μέλλον".

    Κ.Καραμανλής για την οικονομική κρίση

    Ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις που έκανε χθες μετά τη συνάντησηπου είχε με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ι.Αλίεφ, αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου, οι οποίες αποτυπώνονται στη σχετική έκθεση για την οικονομία.

    Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε πολύ μεγάλη την οικονομική κρίση η οποία εξελίσσεται και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, όπως είπε, με ασφάλεια τη διάρκειά της.

    Το σχέδιο σταθερότητας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι σαφές, συγκεκριμένο και ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις των καιρών.

    Επανέλαβε ότι στηρίζεται σε τρεις άξονες, τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος, την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και τη στήριξη των ασθενεστέρων.

    Επιδιώκουμε κλίμα εθνικής συνεννόησης, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είμαστε σε διαρκή επαγρύπνιση για όποιες αλλαγές και προσαρμογές χρειαστούν

    Τόνισε δε ότι απαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα, καθώς και κλίμα εθνικής συνεννόησης για να ξεπεραστεί η κρίση.

    [02] "Ανοχύρωτη η χώρα στην οικονομική κρίση"

    Η χώρα μπήκε ανοχύρωτη στην οικονομική κρίση και αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ναυτιλία και τον τουρισμό, δυο τομείς που αφορούν άμεσα την Ελλάδα.

    Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα σε σύσκεψη με τις ηγεσίες των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ναυτιλίας και του τουρισμού, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης το ΠΑΣΟΚ.

    Στη διάρκεια της σύσκεψης έγιναν ορισμένες δυσμενείς διαπιστώσεις με πιο σημαντική εκείνη της μείωσης κατά 20-30% της τουριστικής κίνησης το 2009.

    Ο κ. Παπανδρέου ήταν αυστηρός στην κριτική του προς την κυβέρνηση αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι όσα εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής στις 18 Δεκεμβρίου δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα ούτε σε νομοθετικό επίπεδο ούτε στο επίπεδο της χρηματοδότησης.

    Στην Ευρωπαϊκή Ενωση καταλόγισε ότι αντιδρά με συντηρητικά αντανακλαστικά και κινείται πολύ αργά την ώρα που θα έπρεπε να κινείται πιο επιθετικά και να λαμβάνει πιο ενεργητικά μέτρα για την έξοδο από την κρίση.

    Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τον τουρισμό, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει:

    1. να προωθηθεί ο ποιοτικός τουρισμός έναντι του μαζικού.

    2. να υπάρξει διακριτός ρόλος μεταξύ των τουριστικών φορέων

    3. να δοθεί έμφαση στον πράσινο τουρισμό

    4. να συνδεθεί ο τουρισμός με την παιδεία και την εκπαίδευση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε μεταξύ άλλων μέτρων και την μείωση κατά 2% του ΦΠΑ για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε και μια σειρά μέτρων τα οποία κατά το ΠΑΣΟΚ εφαρμοζόμενα μπορούν να δώσουν πολλές λύσεις στο πρόβλημα του τουρισμού και τα οποία έχουν ως εξής:

    -αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων έως το 2010 και αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης κατά δανειοληπτών.

    -ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των τουριστικών επιχειρήσεων χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις.

    -ένταξη των τουριστικών επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων στο πρόγραμμα των 28 δισ. που δίνονται στις τράπεζες και αύξηση του ποσού που θα διατεθεί στο ΤΕΜΠΕ.

    -κατάργηση του ΕΤΑΚ και επάνοδος στο προηγούμενο καθεστώς.

    -αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και των τουριστικών υποδομών και άμεση έναρξη του ΕΣΠΑ στον τουριστικό τομέα.

    -μείωση των τελών προσγείωσης στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας κατά 50%.

    -αύξηση του επιδόματος ανεργίας στον τουριστικό κλάδο στο 70% των κανονικών αποδοχών.

    -αύξηση των δικαιούχων του κοινωνικού τουρισμού από 370.000 σε 500.000.

    -αύξηση και πριμοδότηση των πενθήμερων σχολικών εκδρομών όταν πρόκειται για εσωτερικούς προορισμούς.

    -μείωση των ακτοπλοϊκών ναύλων με επαναφορά του υποχρεωτικού ανώτατου ορίου για την οικονομική θέση σε επίπεδα που θα φτάνουν και το 20%, καθώς και επαναφορά του παγώματος των εισιτηρίων για τις άγονες γραμμές.

    -αύξηση της χρηματοδότησης των tour operators οι οποίοι προβάλουν τη χώρα.

    -ειδικά μέτρα για την προβολή της Αθήνας η οποία επλήγη από τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου και άμεση ενεργοποίηση του κονδυλίου των τριών εκατομμυρίων ευρώ που έχει εγγραφεί για το σκοπό αυτό και μέχρι σήμερα παραμένει ανενεργό.

    Συνάντηση Παπανδρέου με Αμερικανούς αξιωματούχους

    Η διεθνής οικονομική κρίση και η προσπάθεια αντιμετώπισής της, μέσω του «πακέτου Ομπάμα» βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γ. Παπανδρέου, του γερουσιαστή του Ιλινόϊ, Ρίτσαρντ Ντέρμπιν, και του υπουργού Οικονομικών της ίδιας πολιτείας, Αλέξη Γιαννούλια.

    Οι δυο Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν τη γνώμη του κ. Παπανδρέου για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, δεδομένου ότι, με πρωτοβουλία του, έχει συγκροτηθεί η Επιτροπή Στίγκλιτ, στην οποία συμμετέχουν και αντιπρόσωποι και από ισχυρές οικονομικά χώρες.

    Οι ΗΠΑ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα έναντι των δικών τους πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, καθώς εκτιμούν ότι, από μόνες τους οι πρωτοβουλίες του νεοεκλεγέντος προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δεν αρκούν.

    Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την οικονομία, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν με τον κ. Παπανδρέου και τα θέματα της πράσινης ανάπτυξης.

    Άλλο θέμα, που ετέθη στη σημερινή συζήτηση, ήταν εκείνο της Μέσης Ανατολής και των μεσολαβητικών προσπαθειών του κ. Παπανδρέου, τόσο στις σχέσεις Ισραήλ - Παλαιστινίων, όσο και για τη μεσολάβησή του στο Ιράν, αλλά και την πρωτοβουλία του για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, που ελήφθη μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μομπάι των Ινδιών.

    Από τη συζήτηση αυτή δεν έλειψαν και τα θέματα Τουρκίας και Κυπριακού. Ο κ. Παπανδρέου έθεσε τις πάγιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στην πρότασή του για νέα εθνική στρατηγική, που είχε προτείνει προ διετίας περίπου, ενώ τόνισε ότι όταν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, το θέμα της πολιτικής έναντι της Τουρκίας θα είναι πρώτη προτεραιότητα, με στόχο τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

  • ** Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου θα έχει, στα νέα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, τις ακόλουθες συναντήσεις:

    - Στις 3:30 μ.μ., με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του Κουμουνιστικού Κόμματος Κούβας.

    - Στις 5:00 μ.μ., με τον Γενικό Γραμματέα του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού της Κύπρου (ΑΚΕΛ), Άντρο Κυπριανού.

    [03] Συνάντηση Κ.Παπούλια με γγ του ΑΚΕΛ

    Το νέο γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού, δέχθηκε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

    Στη συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την εκλογή, ο κ. Κυπριανού αφού του ευχαρίστησε του μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας μαζί με την εκτίμησή του. Ο κ. Παπούλιας σχολίασε τα όσα ειπώθηκαν για τις δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου κ. Ρέν, σχολιάζοντας ότι τα είπαν πολύ καλά και ότι αφού θέλουν να βοηθήσουν ας το κάνουν. Να μην είναι μόνο παχιά λόγια.

    Ο κ. Κυπριανού συμφώνησε λέγοντας ότι οι ίδιοι είναι έτοιμοι, ότι γενικά η επίσκεψη ήταν καλή, αλλά, όπως επισήμανε, μένουν μόνο στα λόγια. Στην πράξη, είπε ο κ. Κυπριανού, όχι μόνο δεν κάνουν αυτό που πρέπει, αλλά κάνουν το αντίθετο απ' αυτό που πρέπει. Ειδικά ο κ. Ρέν.

    [04] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία καθώς συνεχίζουν μέχρι και αύριο την απεργία τους οι νοσοκομειακοί γιατροί σε όλη τη χώρα, αλλά και οι γιατροί του ΕΚΑΒ. Προβλήματα και στις εφημερίες στο Γενικό Νίκαιας, στο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και στα νοσοκομεία Πάτρας, Ιωαννίνων και Ηρακλείου Κρήτης.

    Οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ζητώντας να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους όπως ακριβώς την υπέγραψαν τον περασμένο Δεκέμβριο, χωρίς καμία αλλαγή.

    [05] UNICEF: Βραβεία στην ηγεσία της ΕΡΤ

    Η κοπή της πίτας στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF μετατράπηκε φέτος σε ξεχωριστή μέρα βραβεύσεων για την ηγεσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος, και οι Γενικοί Διευθυντές της ΕΡΤ Δημήτρης Γόντικας και της ΕΡΑ Αντώνης Ανδρικάκης, τιμήθηκαν από τον Οργανισμό για τη σημαντική συμβολή τους στο ανθρωπιστικό του έργο σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    Τιμήθηκε, επίσης, ο πρόεδρος της Κονσερβοποιίας Β. Αιγαίου Θωμάς Τζίκας, των σημάτων «Τράτα» και «Φλόκος», που διαθέτουν μέρος των εσόδων από την πώληση των προιόντων τους στη UNICEF για την επιτάχυνση των διατροφικών προγραμμάτων της και ειδικότερα τη διανομή βιταμίνης Α σε 2.500 εκτ παιδιά, δράση κόστους 100.000 ευρώ.

    «Η UNICEF στην ΕΡΤ έχει βρεί τον καλύτερο σύμμαχό της», τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Οργάνωσης Λάμπρος Κανελλόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι τρεις βραβευθέντες της κρατικής ραδιοτηλεόρασης συνέβαλαν με νέες ιδέες, όπως ο τηλεμαραθώνιος και ο ραδιοτηλεμαραθώνιος.

    «Είναι θεσμοί-υπόδειγμα για το πώς μπορεί ένας οργανισμός να προβάλει το έργο του μακριά από κάθε σκοπιμότητα», τόνισε και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε με τη ίδια ευθύνη και συνέπεια το έργο μας. Το 2009 είναι χρονιά, που πρέπει να προβληματίσει όλους, κατά την οποία η UNICEF θα ανασυντάξει τις δυνάμεις της, προκειμένου να συνεισφέρει στην κάλυψη των αναγκών, που θα επιτρέψουν να αναπτυχθούν ομαλά χιλιάδες παιδιά και οι οικογένειές τους».

    Ο κ. Κανελλόπουλος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως και τον κ. Τζίκα για την ξεχωριστή συνεργασία του με τον οργανισμό, στο πρόγραμμα, που αφορά τη βασική βιταμίνη Α -κατά την πρώτη 5ετία της ζωής των παιδιών- η έλλειψη της οποίας προκαλεί αργότερα τύφλωση.

    «Η UNICEF έχει πολλά ακόμη να προσφέρει», τόνισε με τη σειρά του ο κ. Παναγόπουλος και υπογράμμισε ότι «η δημόσια τηλεόραση βοηθά τον ανθρωπιστικό οργανισμό γιατί πιστεύει στο έργο του και θα εξακολουθήσει να το στηρίζει και με άλλες δράσεις στα δύσκολα χρόνια, που έρχονται».

    Τη υποστήριξή τους στην UNICEF εξέφρασαν και οι κύριοι Γόντικας και Ανδρικάκης, ενώ ο κ. Τζίκας από την πλευρά του ευχαρίστησε τους καταναλωτές, που προτίμησαν τα προιόντα της εταιρίας του και, μέσω αυτών, στήριξαν το έργο της UNICEF.

    «Η μόνη λύση στην ελληνική πραγματικότητα -είπε ο κ. Τζίκας- είναι να στηρίξουμε τα ελληνικά προιόντα, τον τόπο μας, με στόχο να μην απολυθεί κανείς τις δύσκολες μέρες που έρχονται».

    [06] Μπακογιάννη στη συνέλευση του ΟΑΣΕ

    Στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στον Οργανισμό για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) το 2009, καθώς και στις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο δραστηριότητας του Οργανισμού, αναμένεται να αναφερθεί η προεδρεύουσά του, Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στην ομιλία της το μεσημέρι στη Βιέννη στη Χειμερινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ στην οποία θα συμμετάσχει και επταμελής αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

    Επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας θα είναι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Σκανδαλάκης και σε αυτή συμμετέχουν οι, Μάξιμος Χαρακόπουλος (ΝΔ), Πέτρος Ευθυμίου (Πρόεδρος της 2ης Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων) ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δημαράς (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Αθανάσιος Πλεύρης (ΛΑΟΣ) και Θεόδωρος Πάγκαλος (ΠΑΣΟΚ) με την ιδιότητα του Προέδρου Πολιτικής Επιτροπής της ΔΕΕ.

    Στο πλαίσιο της παρουσίας της στη Βιέννη, η υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην κοινή συνεδρίαση των τριών Επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, όπου και θα εκφωνήσει ομιλία, θα έχει συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα του ΟΑΣΕ Μαρκ Ντε Μπισαμπό και με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών της Επιτροπής της Γερουσίας για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, ενώ θα παρακαθίσει στο γεύμα εργασίας που παραθέτει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ζοάο Σοάρες.

    Την έναρξη της 8ης Χειμερινής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, στην οποία αναμένονται πάνω από 270 κοινοβουλευτικοί από τις 56 χώρες-μέλη του και της οποίας ειδικό θέμα θα είναι μια νέα Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφάλειας, θα κηρύξει το πρωί της Πέμπτης η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Μπάρμπαρα Πράμερ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Συνέλευσης κ. Σοάρες και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ Τζον Τάνερ.

    Το πρωί της Παρασκευής θα υπάρξει ειδική συζήτηση για την ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφάλειας και τις σχετικές πρωτοβουλίες του Ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, με ομιλητή τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο.

    Μια νέα Αρχιτεκτονική Ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ είχε προταθεί από το Ρώσο πρόεδρο με αφορμή τις εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση κυρίως λόγω των διαφορών τους στο θέμα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη και τους επόμενους γύρους διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Την τωρινή Σύνοδο θα απασχολήσει και το θέμα της πειρατείας αλλά και η προετοιμασία της επόμενης προεδρίας στον ΟΑΣΕ, το 2010, που θα αναλάβει το Καζακστάν.

    Η επόμενη, Φθινοπωρινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα από την προεδρεύουσα φέτος του Οργανισμού, Ελλάδα.

    [07] Τέσσερις συστάσεις από την ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της σημερινής εξέτασης των προγραμμάτων σταθεροποίησης και σύγκλισης 17 κρατών μελών της ΕΕ, απηύθυνε προς την Ελλάδα, τέσσερις βασικές συστάσεις οικονομικής πολιτικής. Οι συστάσεις αυτές θα πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ.

    Η πρώτη σύσταση αφορά την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας το 2009, η δεύτερη τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η τρίτη τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του ελέγχου των κρατικών δαπανών και η τέταρτη τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, μέσω της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας και στο συνταξιοδοτικό.

    Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έξι χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Λετονία και Μάλτα) εμφάνισαν το 2008, λόγω της οικονομικής κρίσης, έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ και υιοθέτησε για τα κράτη αυτά τις εκθέσεις, που προβλέπονται, βάσει του Άρθρου 104.3 της Συνθήκης για την ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε γενικές γραμμές, αναγνωρίζει ότι οι δημοσιονομικές ανισορροπίες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή κρίση. Υπογραμμίζει ακόμη ότι δεδομένου πως η Ελλάδα αφενός μεν δεν βρίσκεται σε οικονομική ύφεση, αφετέρου δε, έχει μεγάλο χρέος, έχει περιορισμένα περιθώρια για τη δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία.

    Σε ό,τι αφορά το ρυθμό μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, η Επιτροπή τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει σημαντικά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, ήδη από το 2009, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες, αν οι οικονομικές συνθήκες αποδειχθούν καλύτερες του αναμενομένου.

    Το πλήρες κείμενο της Επιτροπής για την αξιολόγηση του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας έχει ως εξής:

    Η Ελλάδα είχε σημαντική οικονομική ανάπτυξη στο 4% σε ετήσια βάση στη διάρκεια της δεκαετίας. Το 2008, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και το 2009 το ΑΕΠ θα είναι ακόμη θετικό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ιανουαρίου της Επιτροπής. Ωστόσο, οι εγχώριες και εξωτερικές μακροοικονομικές ανισορροπίες διευρύνθηκαν σημαντικά, γεγονός που οδήγησε σε υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος. Η σημερινή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, έχει αντίκτυπο στην οικονομία και ασκεί πιέσεις στο χρέος.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν πάνω από το 3% το 2007 και το 2008 και σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας θα φτάσει στο 3,7% το 2009 για να μειωθεί στο 3,2% του ΑΕΠ το 2010 και στο 2,6% το 2011. Η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για δημοσιονομική τόνωση της οικονομίας με δεδομένα το πολύ υψηλό χρέος και το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου. Η Ελλάδα δεν έχει υιοθετήσει πακέτο για την τόνωση της οικονομίας. Η στρατηγική για την σταθεροποίηση το 2010 και 2011, όπως περιγράφεται στο πρόγραμμα, βασίζεται σε μείωση των δαπανών και σε μικρότερο βαθμό σε αυξημένα φορολογικά έσοδα. Το πρόγραμμα, ωστόσο, δεν περιέχει συγκεκριμένα αναλυτικά μέτρα.

    Με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής η Ελλάδα καλείται: 1) να ενισχύσει σημαντικά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση ήδη από το 2009, κυρίως αν οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν, σε σχέση με το πρόγραμμα, μέσα από συγκεκριμένα και μόνιμα μέτρα για τη μείωση των τρεχουσών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης μιας συγκρατημένης μισθολογικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα, γεγονός που θα συμβάλει στην απαραίτητη μείωση του χρέους. 2) Να διασφαλίσει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης επικεντρώνονται, επίσης, στη βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων οικονομικών, μέσα στο πλαίσιο ενός συνολικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, υπό το φως της απαραίτητης προσαρμογής της οικονομίας, και με σκοπό την αντιμετώπιση της απώλειας ανταγωνιστικότητας και αντιμετωπίζοντας τις ανισορροπίες του εξωτερικού ισοζυγίου. 3) Να εφαρμόσει άμεσα τις πολιτικές αναμόρφωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και να βελτιώσει τη λειτουργία της σύνταξης του προϋπολογισμού, αυξάνοντας τη διαφάνεια και να δημιουργήσει μηχανισμούς, για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη βελτίωση των πρωτογενών δαπανών. 4) Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό δημόσιο χρέος και τις αναμενόμενες αυξημένες δαπάνες λόγω της γήρανσης του πληθυσμού να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας και στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν πάνω από το 3% το 2007 και το δημόσιο χρέος έφτασε το 94,8% του ΑΕΠ τον ίδιο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησαν οι ελληνικές αρχές τον Οκτώβριο του 2008, οι οποίες επικυρώθηκαν από τη Eurostat, στοιχεία τα οποία επιβεβαιώθηκαν και από το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας τον Ιανουάριο του 2009. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή υιοθέτησε έκθεση σύμφωνα με το Άρθρο 104.3 της Συνθήκης, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η υπέρβαση του ορίου του 3% του ΑΕΠ για την Ελλάδα δεν είναι προσωρινή και δεν πηγάζει από εξαιρετικές συνθήκες, όπως ορίζεται στη Συνθήκη της ΕΕ και στο Αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Δηλώσεις Αλμούνια

    «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ο μέσος όρος της ευρωζώνης η οποία βρίσκεται σε ύφεση», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος υπογράμμισε, ωστόσο, την ανάγκη επιτάχυνσης του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, ήδη, από το 2009.

    Ειδικότερα, παρουσιάζοντας την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Αλμούνια επισήμανε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας παραμένει θετικός, με τις εκτιμήσεις της Ελλάδας να είναι πιο αισιόδοξες από αυτές τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδας, όταν στην ευρωζώνη παρατηρούνται αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης.

    Παράλληλα, τόνισε πως το μήνυμα της Επιτροπής προς τις ελληνικές αρχές, δεδομένης της θετικής ανάπτυξης και λαμβάνοντας υπόψη ότι το έλλειμμα αυξάνεται, είναι να επιταχυνθεί η προσαρμογή, καθώς, όπως πρόσθεσε, δεν είναι η Επιτροπή, που πιέζει την Ελλάδα με τα spreads, αλλά η αγορά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 February 2009 - 13:30:28 UTC