Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ:Εκθεση για ενταξιακή πορεία Τουρκίας
  • [02] Εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής
  • [03] "Συμφωνία για σχέδιο 789 δισ. δολ."

  • [01] ΕΕ:Εκθεση για ενταξιακή πορεία Τουρκίας

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε με 65 ψήφους υπέρ, 4 κατά και μία αποχή την έκθεση της Ολλανδέζας ευρωβουλευτού Ρία Όομεν Ρόιτεν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) που αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Σε γενικές γραμμές στην έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων εκφράζεται ανησυχία καθώς για τρίτη συνεχή χρονιά παρατηρείται στην Τουρκία συνεχής επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, ενώ διαπιστώνεται ακόμη ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου εξακολουθούν να μην προστατεύονται πλήρως.

    Η έκθεση καλεί την τουρκική κυβέρνηση να αποδείξει την πολιτική της βούληση να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία για την οποία δεσμεύτηκε το 2005. Παράλληλα, παροτρύνονται οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων να επιδιώξουν με σοβαρότητα το διάλογο και να συμφωνήσουν, σε πνεύμα συμβιβασμού, σε μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας προς μια σταθερή, δημοκρατική, πλουραλιστική και ευημερούσα κοινωνία, με άξονα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και με βάση το κράτος δικαίου.

    Σε ό,τι αφορά τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, στο ψήφισμα που συνοδεύει την έκθεση επισημαίνονται οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και υπογραμμίζεται ότι η άρση του casus belli που κήρυξε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995 θα δώσει σημαντική ώθηση για περαιτέρω βελτίωση αυτών των σχέσεων. Το ψήφισμα υπενθυμίζει ακόμη ότι η Τουρκία έχει δεσμευθεί για σχέσεις καλής γειτονίας και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να καταβάλει σοβαρές και εντατικές προσπάθειες για την επίλυση κάθε εκκρεμούς διαφοράς με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, άλλες συναφείς διεθνείς συμβάσεις και διμερείς συμφωνίες και υποχρεώσεις. Παράλληλα, επαναλαμβάνεται η έκκληση για την άμεση επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης και τη δημόσια χρήση του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη.

    Καλείται επίσης η τουρκική κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις για τη διατήρηση του διπολιτισμικού χαρακτήρα της Ίμβρου και της Τενέδου και να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας σε σχέση με την εκπαίδευση και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων τονίζει την ανάγκη για συνολική διευθέτηση του ζητήματος με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε. Επιπλέον, καλωσορίζει την ανανεωμένη δέσμευση των δύο ηγετών για μια λύση μέσα από διαπραγματεύσεις υποστηρίζοντας τις εν εξελίξει άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Επισημαίνεται ότι η Ε.Ε. θα δεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνάδει με τις αρχές της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών, συμφωνία η οποία θα γίνει αποδεκτή με δημοψήφισμα. Το ψήφισμα καλεί την Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις, αποσύροντας τις τουρκικές δυνάμεις και παρέχοντας στους δύο ηγέτες τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν ελεύθερα το μέλλον της χώρας τους.

    Παράλληλα, εκφράζεται λύπη για το γεγονός ότι η συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε. -Τουρκίας και το πρόσθετο πρωτόκολλο της εν λόγω συμφωνίας δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση και υπογραμμίζεται ότι η μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας έως το Δεκέμβριο του 2009 μπορεί να επηρεάσει ακόμη πιο αρνητικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.

    Στο ψήφισμα καλείται ακόμη το Συμβούλιο να εξακολουθήσει να παρακολουθεί και να επανεξετάσει την πρόοδο που σημειώνεται στα θέματα που καλύπτει η δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών-μελών της, σύμφωνα με τα συμπεράσματά του της 11ης Δεκεμβρίου 2006.

    Η έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να εξεταστεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πιθανότατα το Μάρτιο.

    [02] Εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής

    Οι νέες εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων το προσεχές διάστημα, οι δραστηριότητες και το έργο του κατά την πρώτη πενταετία της λειτουργίας του και οι στόχοι του για τα επόμενα χρόνια, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση, στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου του Κοινοβουλίου.

    Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε συνοδευόμενη από προβολή βιντεοταινίας, καθώς και από έκθεση υλικού από τις εκθέσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και όλες τις εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής, που είναι επισκέψιμη για το κοινό έως το τέλος του Φεβρουαρίου.

    Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία Δημήτρης Σιούφας, χαρακτήρισε «αρμόζοντα» τα όσα επαινετικά ακούγονται και θα ακουστούν για την ίδρυση, τη λειτουργία και την προσφορά του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Ο κ. Σιούφας παρέθεσε τους αριθμούς και τα στοιχεία που καταδεικνύουν την πλούσια δράση του Ιδρύματος:

    - 39 εκδόσεις βιβλίων, καταλόγων εκθέσεων και λευκωμάτων σε 140.000 αντίτυπα

    - 9 εκθέσεις στην Αθήνα, στο εκθετήριο της οδού Μητροπόλεως με 50.000 επισκέπτες. 15 μεταφορές εκθέσεων σε πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό.

    - 16 εκδηλώσεις ειδικού περιεχομένου στο πλαίσιο των εκθέσεων με περισσότερους από 4500 συμμετέχοντες.

    - Το πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων» με συμμετοχή περισσότερων από 104.000 μαθητών

    - Εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Βουλή από περισσότερους από 261.000 μαθητές και πολίτες

    Αναφερόμενος στις εκδοτικές δραστηριότητες του Ιδρύματος μέσα στο επόμενο διάστημα ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Ν. Στεφάνου, ανακοίνωσε ότι θα εκδοθούν τα εξής έργα:

    - Ο τόμος «Οι Πρόεδροι τη Βουλής και της Γερουσίας και των Εθνοσυνελεύσεων από το 1821 μέχρι σήμερα».

    - Τα παραγγέλματα των επτά σοφών της αρχαιότητας.

    - Το έργο «Δημοκρατία και Αλήθεια» του Γερμανού καθηγητή και πρώην Υπουργού, Ρούμελιν.

    - Το έργο «Γλωσσικό Ζήτημα από τη σκοπιά του 21ου αιώνα», που συγγράφεται από τον κ. Μπαμπινιώτη με τη συνεργασία είκοσι πέντε γλωσσολόγων και φιλολόγων.

    - Η σειρά «Τα τετράδια του Κοινοβουλευτικού λόγου», όπου θα επιλεγούν οι σημαντικότερες ομιλίες πολιτικών προσωπικοτήτων στον 20ο αιώνα και θα εκδίδεται μια ομιλία ανά σειρά με τον σχετικό σχολιασμό.

    - Στη σειρά του Μουσικού Χάρτη του Ελληνισμού, μετά την Ήπειρο, ακολουθεί το Βορειανατολικό Αιγαίο, η Κρήτη και η Θεσσαλία και θα επανεκδοθούν οι προηγούμενες μουσικές εκδόσεις.

    - Η έκδοση τόμου με επιλεγμένα άρθρα του Μάριου Πλωρίτη, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννησή του.

    - Βιογραφίες - «Αλέξανδρος Σβώλος».

    [03] "Συμφωνία για σχέδιο 789 δισ. δολ."

    Οι αμερικανοί κοινοβουλευτικοί συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας ύψους 789 δισ. δολαρίων, το οποίο μπορούν να εγκρίνουν ώστε να το αποστείλουν και εντός της εβδομάδος για υπογραφή στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε σήμερα σημαίνων Γερουσιαστής.

    Η συμφωνία αυτή αποτελεί συμβιβαστική λύση ανάμεσα στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 28 Ιανουαρίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων για 819 δισ. δολάρια και στο αντίστοιχο που επικύρωσε η Γερουσία χθες ύψους 838 δισ. δολαρίων.

    Η ανακοίνωση για τη συμφωνία έγινε λίγο πριν την έναρξη μίας από τις «συνόδους» μίας μικρής ομάδος 10 Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων κι από τα δύο Σώματα του Κογκρέσου, με σκοπό να βρεθεί μία χρυσή τομή για το τελικό σχέδιο.

    Εάν αυτή η συμφωνία διατηρηθεί και κατά τη διάρκεια της «συνόδου», τα δύο Σώματα θα κληθούν αμέσως να εγκρίνουν, το καθένα ξεχωριστά, το τελικό κείμενο. Η πρώτη «σύνοδος» αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στις 22.00, ώρα Ελλάδος.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα άσκησε και σήμερα μεγάλες πιέσεις στο Κογκρέσο για να εγκρίνει το ταχύτερο δυνατόν και να του το υποβάλλει προς υπογραφή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 February 2009 - 19:30:21 UTC