Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Διάλογος χωρίς αγκυλώσεις και δογματισμούς"
  • [02] Αιματηρό επεισόδιο έξω από την οικία του πρέσβη
  • [03] Εξετάζονται τα ευρήματα
  • [04] Με στόχο την πρόκριση

  • [01] "Διάλογος χωρίς αγκυλώσεις και δογματισμούς"

    Συνεδρίασε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενό της θέματα Παιδείας.

    Ο αρμόδιος υπουργός κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος μετά τη συνεδρίαση, αναφέρθηκε στο θέμα της αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην ενίσχυση του ρόλου της γενικής Παιδείας στο γυμνάσιο και το λύκειο και στην αποσύνδεση του σχολείου από ένα εξεταστικό σύστημα, το οποίο, όπως είπε και άδικο είναι και σκληρό, καθώς παρέχει μόνο μία ευκαιρία στους υποψηφίους σπουδαστές και φοιτητές.

    Στο γενικό πλαίσιο αρχών που θα γίνει ο διάλογος αυτός, τόνισε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, μας δεσμεύουν οι αποφάσεις της ΟΛΜΕ για έναν ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, για ένα ανοιχτό και δημοκρατικό σχολείο με δημόσιο χαρακτήρα, με επαρκή χρηματοδότηση.

    Ένα σχολείο, πρόσθεσε, το οποίο θα αναπτύξει τις δεξιότητες και θα ενισχύσει τα ταλέντα των μαθητών. Εκτός από τις τεχνολογίες στόχος είναι να υπάρξει και ζώνη πολιτισμού ώστε να υπάρχουν όσον το δυνατόν περισσότερες προϋποθέσεις για να μπορεί ένας μαθητής να ανακαλύπτει το ταλέντο του και κυρίως να αναπτύσσει τις όποιες δεξιότητές του, είπε.

    Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, συνέχισε ο κ.Σπηλιωτόπουλος, ξεκινάει στο επίπεδο του συμβουλίου πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο σχετικός διάλογος υπό τον καθηγητή κ. Γ. Μπαμπινιώτη, ο οποίος ζήτησε τουλάχιστον έξι μήνες για να συντονιστεί ο διάλογος και να καταγραφούν οι απόψεις.

    Ο υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχουν δεσμεύσεις, δεν υπάρχουν αγκυλώσεις και δογματισμοί. Είμαστε ανοικτοί σε κάθε άποψη και σε κάθε σκέψη ανεξάρτητα από ποια ιδεολογική και πολιτική αφετηρία προέρχεται. Είμαι βέβαιος, υπογράμμισε, ότι στο πλαίσιο αυτό θα ακουστούν χρήσιμες απόψεις και θα υπάρξει η απαιτούμενη σύνθεση και κυρίως η απαιτούμενη συναίνεση.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν συμφωνεί για την πρόταση του κ. Π. Παυλόπουλου για τον εκλογικό νόμο, ο υπουργός είπε πως είναι σαφές ότι οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στο να υπάρχει η ψυχολογία της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα ενόψει και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που ζούμε, είναι στη σωστή κατεύθυνση.

    Συνάντηση Α. Σπηλιωτόπουλου με το προεδρείο της ΓΣΕΕ

    Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ είχε σήμερα αργά το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος.

    Ο υπουργός στο τέλος της συνάντησης χαρακτήρισε γόνιμη τη συνεργασία η οποία ήταν στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων για την Παιδεία. «Διαπιστώσαμε», είπε ο υπουργός, «κοινά σημεία και οι απόψεις μας ταυτίζονται».

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ιδιαίτερα για άλλη μία φορά ότι στο διάλογο για την Παιδεία δεν ενδιαφέρουν οι κομματικές τοποθετήσεις, ενώ σημείωσε τη σημασία της εμπειρίας της ΓΣΕΕ στην έρευνα γύρω από τα θέματα της Εκπαίδευσης.

    Και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, μίλησε για τη συναίνεση όλου του πολιτικού συστήματος που έχει ανάγκη η Παιδεία προκειμένου να γίνουν αλλαγές, τόνισε ότι έλαβε απαντήσεις από τον υπουργό όσον αφορά το διάλογο ανυστερόβουλες και γνήσιες, όπως είπε, ενώ αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στο διάλογο, αφού είναι θετική η στάση της ΓΣΕΕ απέναντι στις δημοκρατικές διαδικασίες. Όσο γι΄αυτούς που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, ο πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι «θα τους κρίνει η κοινωνία».

    Για το Πανεπιστήμιο που εφέρετο να ήθελε να ιδρύσει η ΓΣΕΕ απάντησε ο κ. Παναγόπουλος, λέγοντας ότι ουδέποτε η Συνομοσπονδία ήθελε κάτι τέτοιο. Αυτό που επιθυμεί, πρόσθεσε, είναι η δημιουργία μίας έδρας για το συνδικαλισμό σε μεγάλο Πανεπιστήμιο.

    [02] Αιματηρό επεισόδιο έξω από την οικία του πρέσβη

    Αιματηρό περιστατικό με τραυματία άνδρα της εταιρίας Security που φυλάσσει την αμερικανική πρεσβεία και δράστη αστυνομικό, σημειώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, έξω από το σπίτι του Αμερικανού πρέσβη στην οδό Τιμολέοντος Βάσου 15, πίσω από την πρεσβεία.

    Ατυχές χαρακτήρισαν το περιστατικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Παναγιώτης Στάθης, στις 11:45 η ώρα, ο 38χρονος αρχιφύλακας μή παραγωγικής σχολής που εκτελούσε χρέη σκοπού στην κατοικία του πρέσβη των ΗΠΑ πυροβόλησε με το υπηρεσιακό περίστροφο και τραυμάτισε στο λαιμό τον 31χρονο υπάλληλο της εταιρίας Σεκιούριτι που εργαζόταν στο ίδιο σπίτι.

    Ο τραυματίας διακομίστηκε και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

    Ο αστυνομικός συνελήφθη και εξετάζεται στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής, της Ασφάλειας Αττικής.

    Οπως είπε ο κ.Στάθης, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το περιστατικό συνέβη ως εξής:

    Ο αστυνομικός ήταν στη είσοδο της σκοπιάς, όταν ο υπάλληλος της Σεκιούριτι βγήκε από την οικία του Αμερικανού πρέσβη και έστριψε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

    Την ώρα εκείνη ο αστυνομικός πυροβόλησε μία φορά και όταν ο 31χρονος γύρισε να δει τί συνέβη πυροβόλησε και δεύτερη φορά με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο λαιμό.

    Ο αρχιφύλακας μέχρι στιγμής δεν δίνει ξεκάθαρες εξηγήσεις για το λόγο για τον οποίο πυροβόλησε και τα όσα λέει είναι συγκεχυμένα.

    Επίσης, όπως είπε ο κ.Στάθης, από τον υπηρεσιακό και ιατρικό φάκελο του αστυφύλακα δεν προκύπτει ότι είχε διαγνωστεί ποτέ πως είχε προβλήματα υγείας. Το μόνο που υπάρχει στο φάκελό του είναι ένα πειθαρχικό παράπτωμα, που αφορά σε υλικές ζημιές κατά τη διάρκεια τροχαίου ατυχήματος.

    Ο αρχυφύλακας μπήκε στο σώμα της Αστυνομίας το 1995 και υπηρετεί στο αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων.

    Ατυχές χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος το περιστατικό και δήλωσε πως γίνεται έρευνα και θα διεξαχθεί προανάκριση, ενώ παρέπεμψε και στις ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ.

    "Ατυχές και ταυτόχρονα πολύ σοβαρό, που φανερώνει ανάγλυφα τα προβλήματα λειτουργίας της αστυνομίας", χαρακτήρισε το περιστατικό, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ευχόμενος, ταυτόχρονα, να ξεπεράσει τον κίνδυνο και να αναρρώσει πλήρως ο άνδρας της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας που τραυματίστηκε σοβαρά.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ περιμένει πληρέστερη πληροφόρηση για το συμβάν και κάλεσε την κυβέρνηση "να κάνει ορισμένα πράγματα" σχετικά με την αστυνομία, καθώς, όπως πρόσθεσε, πέραν όλων των άλλων, αυτά τα "επικίνδυνα πράγματα έγιναν την ώρα που ο αμερικανός πρέσβης βρισκόταν σε γεύμα με αξιωματούχους".

    Δήλωση του Αμερικανού πρέσβη

    "Εκφράζω τη συμπάθειά μου στο νεαρό φύλακα και την οικογένειά του για τη δοκιμασία που υφίστανται και του εύχομαι ταχεία ανάρρωση", δήλωσε ο αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

    Ανακοίνωση της πρεσβείας αναφέρει ότι ο Ντ. Σπέκχαρντ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

    Ο κ.Παυλόπουλος από την πλευρά του εξέφρασε επίσης τη συμπάθειά του και υποσχέθηκε πλήρη διερεύνηση των αιτιών του επεισοδίου, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Σε διαθεσιμότητα δύο αξιωματικοί της ΕΛΑΣ

    Δύο αξιωματικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και ένας ακόμα μετακινήθηκε από τη θέση του, με διαταγή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, για το σημερινό αιματηρό περιστατικό έξω από το σπίτι του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα.

    Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν ο διευθυντής της Γ΄ Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αμπελοκήπων στο οποίο υπηρετούσε ο αρχιφύλακας που πυροβόλησε τον υπάλληλο "Σεκιούριτι" της πρεσβείας.

    Προσωρινή μετακίνηση διατάχθηκε για τον διευθυντή της Αστυνομίας Αθηνών, ο οποίος τέθηκε στη διάθεση της ΓΑΔΑ.

    Σε διαθεσιμότητα τέθηκε και ο αστυνομικός-δράστης.

    Τέλος, παραγγέλθηκε ένορκη διοικητική εξέταση προκειμένου να επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις για όποιον προκύψουν ευθύνες.

    [03] Εξετάζονται τα ευρήματα

    Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση "Σέχτα Επαναστατών" αναλαμβάνει την ευθύνη για τη χθεσινή ένοπλη επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού.

    Οπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, μετά από τηλεφώνημα στην εφημερίδα "Τα Νέα" βρέθηκε CD στο οποίο περιέχεται η προκήρυξη της οργάνωσης για την ενέργεια.

    Στον τόπο της επίθεσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, βρέθηκαν 19 κάλυκες, έντεκα από τους οποίους είναι διαμετρήματος των εννέα χιλιοστών, ενώ οι οκτώ είναι των 32 χιλιοστών.

    Οπως έγινε γνωστό, οι σφαίρες των εννέα χιλιοστών φαίνεται μακροσκοπικά ότι έχουν βληθεί από υποπολυβόλο, πιθανότατα τύπου mp 5, ενώ οι τριανταδυάρες σφαίρες πιθανότατα από πιστόλι χωρίς να αποκλείεται οι δράστες να χρησιμοποίησαν υποπολυβόλο του συγκεκριμένου διαμετρήματος.

    Ολα αυτά ωστόσο θα αποδειχθούν από την εργαστηριακή εξέταση που γίνεται στην Εγκληματολογική Υπηρεσία.

    Στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας έχει μεταφερθεί και εξετάζεται και η χειροβομβίδα που πέταξαν οι δράστες για να καλύψουν τη διαφυγή τους, αλλά δεν εξερράγη. Πρόκειται για χειροβομβίδα αμυντικού τύπου ανατολικής προέλευσης, η οποία απενεργοποιήθηκε από πυροτεχνουργούς του Στρατού και παραδόθηκε στους αστυνομικούς για εξέταση.

    Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, η επίθεση σημειώθηκε στις 4.10 τα ξημερώματα από τρία άτομα που πλησίασαν πεζή, φορώντας κράνη, το αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φιλικής Εταιρείας και Θερμοπυλών.

    Οι δράστες πυροβόλησαν από απόσταση περίπου 15 μέτρων εναντίον της σκοπιάς του αστυνομικού τμήματος μέσα στην οποία ήταν ο αστυφύλακας σκοπός, 21 ετών. Ο αστυνομικός τούς είδε την τελευταία στιγμή και έπεσε στο έδαφος, γι΄αυτό και δεν τον "βρήκαν" οι σφαίρες. Στη συνέχεια προσπάθησε να καλυφθεί μέσα στο τμήμα, έρποντας προς την πόρτα όταν έπεσε η χειροβομβίδα δίπλα του, την οποία πέταξαν οι δράστες από την πλευρά της οδού Θερμοπυλών που εφάπτεται του αστυνομικού τμήματος. Η χειροβομβίδα δεν εξερράγη, ενώ οι δράστες έφυγαν πυροβολώντας με το δεύτερο όπλο για να καλύψουν τη διαφυγή τους.

    [04] Με στόχο την πρόκριση

    Το μεγάλο ντέρμπι της Τούμπας μεταξύ του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό κλέβει την παράσταση από τα δύο πρώτα παιχνίδια για την προημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδας. Οι δύο ομάδες θα δώσουν την πρώτη τους μάχη για να διεκδικήσουν την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού.

    Ο Ολυμπιακός έχει την ρεβάνς στο «Καραϊσκάκη» και θα είναι απόλυτα ικανοποιημένος και με την ισοπαλία. Στο άλλο σημερινό ματς, ο Παναθηναϊκός θέλει να «καθαρίσει» την πρόκριση από το πρώτο ματς με τον Πανσερραϊκό, μέσα στις Σέρρες. Συνοπτικά το πρόγραμμα για την 6η φάση του κυπέλλου Ελλάδας:

    21:15 (Τούμπα) ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

    19:00 (Σέρρες) Πανσερραϊκός-Παναθηναϊκός

    18/02 Ξάνθη-ΑΕΚ

    18/02 Πανιώνιος-Αστέρας Τρίπολης


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 February 2009 - 17:30:18 UTC