Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοίγουν το μπλόκο στον κόμβο Νίκαιας
  • [02] Θέμα εκλογικού νόμου

  • [01] Ανοίγουν το μπλόκο στον κόμβο Νίκαιας

    Την αναστολή των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι Θεσσαλοί αγρότες, που κρατούν αποκλεισμένη την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στον κόμβο της Νίκαιας.

    Οι αγρότες δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν "συντεταγμένα" αύριο στις 10.00 π. μ. από το σημείο, δίνοντας "ραντεβού" στον "αγωνιστικό εορτασμό του Κιλελέρ", στις 15 Μαρτίου. Ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός μέχρι την ώρα της αποχώρησης τους.

    "Πρέπει ο κόσμος να βγάλει συμπεράσματα και να πάρει διδάγματα από τον αγώνα μας. Να ξεχωρίσει από τη μια τη γραμμή της υποταγής και από την άλλη τη γραμμή της σύγκρουσης, με τις αιτίες των προβλημάτων", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Βαγγέλης Μπούτας.

    Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, τον οποίο εξακολουθούν να κρατούν κλειστό, αγρότες της περιοχής.

    [02] Θέμα εκλογικού νόμου

    Την επίσπευση της εφαρμογής του νέου εκλογικού νόμου που ισχύει από τις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές ώστε να ισχύσει στις επόμενες καλεί να αποδεχθεί το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο κ. Παυλόπουλος με δηλώσεις του ανέφερε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι θετική και ειλικρινής. Και υπενθύμισε ότι το Φεβρουάριο του 2008 κατά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος έδινε επιπλέον μπόνους δέκα εδρών στο πρώτο κόμμα, είχε τονίσει ότι στην κρίσιμη συγκυρία που υπάρχει χρειάζεται κυβέρνηση σταθερότητας. Επίσης υπενθύμισε ότι είχε υπογραμμίσει πως είναι ανάγκη να συμφωνήσουν όλοι και το ίδιο επαναλαμβάνει και σήμερα. Εξαρτάται, ανέφερε, από το ΠΑΣΟΚ εάν θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, το οποίο κάλεσε να συμφωνήσει.

    Για να εφαρμοστεί ο νέος νόμος από τις επόμενες εκλογές απαιτείται η ψήφος 200 βουλευτών.

    Σε ανάλογες δηλώσεις έχουν προβεί στο Βήμα της Κυριακής η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιαννη και ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης.

    Η κα Μπακογιάννη σημειώνει χαρακτηριστικά ότι "η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια στη δύσκολη διεθνή οικονομική και πολιτική συγκυρία να αντιμετωπίσει το φάσμα της ακυβερνησίας, της αστάθειας και της ρευστότητας. Το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται δείχνει ότι με τους υφιστάμενους εκλογικούς νόμους που ισχύουν για τις επόμενες εκλογές οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες θα είναι οριακές. Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να εκτιμήσουν τα πολιτικά δεδομένα που δημιουργούνται. Πιστεύω ότι ο τόπος χρειάζεται ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση και κοινοβουλευτική πλειοψηφία".

    Τέλος η κα Μπακογιάννη τάσσεται υπέρ του γερμανικού συστήματος και της καθιέρωσης δικαιώματος ψήφου για τον απόδημο Ελληνισμό αλλά και μιας ουσιαστικής, περιφερειακής αναδιοργάνωσης της χώρας.

    Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης σημειώνει πως ο νόμος Παυλόπουλου υπηρετεί το στόχο της κυβερνητικής σταθερότητας. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί στις επόμενες εθνικές εκλογές αν το ΠΑΣΟΚ είχε συναινέσει. Το προσκαλέσαμε και το προκαλέσαμε να ψηφίσει. Μια πρόσκληση που είναι ανοιχτή διότι και στον εαυτό μας πιστέυουμε και το καλό του τόπου μας ενδιαφέρει. Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν λειτουργεί έτσι".

    Ο κ.Ζαγορίτης επίσης αναφέρει ότι "η θέση μας υπαγορεύεται από την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση ιδίως σε περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης. Η πολιτική αστάθεια είναι ζημιά για την οικονομία, για τον τόπο, για όλους".

    Απορρίπτει η αντιπολίτευση

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου για εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου από αυτές τις εκλογές, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε:

    "Ο κ. Παυλόπουλος επαναφέρει, με το μάτι στις μετρήσεις, μία πρόταση εκλογικού νόμου, την οποία ψήφισε μόνη της η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή. Εμείς το επικοινωνιακό αυτό παιχνίδι δεν θα το παίξουμε. Όπως έχουμε ήδη δεσμευτεί, μετά τις επόμενες εκλογές, ως κυβέρνηση, θα φέρουμε νέα πρόταση εκλογικού νόμου, που θα κατοχυρώνει την αυτονομία της πολιτικής" κατέληξε.

    Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά: "Οι άσφαιροι λεονταρισμοί του κ. Παυλόπουλου αποκαλύπτουν το σχέδιο κύκλων του δικομματικού κατεστημένου για έναν ακόμη πιο καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο, σε βάρος της αναλογικής και της Αριστεράς. Αφού δεν μπορούν να αλλάξουν τον λαό, πασχίζουν να αλλάξουν και πάλι τον εκλογικό νόμο. Δεν θα τους περάσει.", κατέληξε

    Κληθείς να σχολιάσει τις τις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου για την εφαρμογή του εκλογικού νόμου από αυτές τις εκλογές, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ Κυριάκος Βελόπουλος, ανέφερε :

    «Είχαμε υποπτευθεί ότι ήτανε μπαμπέσηδες. Τώρα πλέον το επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι δημοσίως».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 February 2009 - 19:30:14 UTC