Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διϋπουργική για το Πρόγραμμα Σταθερότητας
  • [02] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου-Αλ.Αλαβάνου
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Δραστική μείωση των δαπανών"

  • [01] Διϋπουργική για το Πρόγραμμα Σταθερότητας

    Το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα συζητηθεί στη διϋπουργική οικονομική επιτροπή, που συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στις 10.00.

    Συνεργασία με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε χθες ο κ. Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Ζαγορίτης δήλωσε ότι συζητήθηκε η προετοιμασία του κόμματος ενόψει των Ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών, ο κ. Ζαγορίτης απάντησε αρνητικά και σημείωσε "η εκλογολογία βλάπτει, δεν κάνει καλό στη χώρα, αποπροσανατολίζει τους πολίτες από τα πραγματικά προβλήματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε.

    Τέλος, σε άλλη ερώτηση για τα μπλόκα των αγροτών, ο γραμματέας της ΚΕ ανέφερε "είναι θετικό το ότι φαίνεται να έχουμε εκτόνωση. Η πλειοψηφία των αγροτών τηρεί υπεύθυνη στάση και ανοίγει τους δρόμους. Θεωρούμε ότι ο διάλογος είναι το καλύτερο εργαλείο για την επίλυση των προβλημάτων και δεν δημιουργεί πρόβλημα και στις άλλες κοινωνικές ομάδες. Η εξειδίκευση των μέτρων είναι ικανοποιητική".

    Ορκωμοσία υφυπουργού κ. Γκιουλέκα

    Ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας. Στην τελετή ορκωμοσίας χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης.

    Συνεργασία πρωθυπουργού με υπουργό Μακεδονίας-Θράκης

    Ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Σταύρο Καλαφάτη.

    Ο κ. Καλαφάτης δήλωσε ότι ο κ. Καραμανλής έδωσε σαφείς οδηγίες σχετικά με το πως οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της νέας εποχής στη Μακεδονία και τη Θράκη.

    Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμα ότι "επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης των πολιτικών μας, ανεβάζουμε ταχύτητα, στοχεύουμε εμφατικά σε απτά αποτελέσματα. Αποτελέσματα με άμεσο αντίκτυπο στο σήμερα και το αύριο των συμπολιτών μας στη Β. Ελλάδα".

    [02] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου-Αλ.Αλαβάνου

    Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αλέκο Αλαβάνο θα συναντηθεί στις 2 το μεσημέρι ο κ.Γ.Παπανδρέου. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν θέματα νεολαίας και εκπαίδευσης, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται ότι θα συζητηθούν και άλλα θέματα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπακωνσταντίνου.

    Το πρωί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με τα μέλη της αποστολής του Κινήματος, τα οποία επισκέφθηκαν πρόσφατα τη Γάζα.

    ΠΑΣΟΚ για την Υγεία

    Για αναξιοπιστία και ανακολουθία κατηγόρησαν τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση οι υπεύθυνοι για θέματα υγείας του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας.

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας Γιώργος Φλωρίδης, ο εισηγητής ΚΤΕ Υγείας του κόμματος Μανώλης Σκουλάκης και ο Γραμματέας του Τομέα Υγείας Ηλίας Καρανίκας έκαναν λόγο για "τεράστιες ευθύνες" της κυβέρνησης σε καίρια θέματα υγείας.

    Ο κ. Φλωρίδης χαρακτήρισε τον κ. Αβραμόπουλο πρωταθλητή στην αναξιοπιστία και στην ανακολουθία και είπε ότι κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα δεν μπορεί να απαλείψει τις ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και του υπουργού Υγείας.

    Μίλησαν για ολοκληρωτική απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αναφέρθηκαν σε επιμέρους τομείς, στους οποίους υπάρχει ήδη, όπως είπαν, τεράστιο πρόβλημα.

    Ο κ. Φλωρίδης κατήγγειλε ότι στο θέμα των προσλήψεων νοσηλευτικού προσωπικού δεν έχει προχωρήσει τίποτα, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των προμηθειών είπε ότι αυτές γίνονται με το "σταγονόμετρο" και χαρακτήρισε το νέο νόμο "ανεφάρμοστο" και "μνημείο επιπολαιότητας".

    Σχετικά με το θέμα των εντατικών μονάδων, είπε ότι από το 2005 έως και σήμερα είναι ανενεργές, δηλαδή δεν λειτουργούν, 150 μονάδες εντατικής θεραπείας, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

    Επιπροσθέτως, ο κ. Σκουλάκης αναφέρθηκε στην υπολειτουργία, όπως είπε, του ΟΚΑΝΑ, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

    Οι τρεις εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, ανέφεραν ακόμη ότι για όλα τα θέματα υγείας έχουν καταθέσει σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή, στις οποίες όμως, όπως είπαν, δεν έχουν λάβει καμιά απάντηση μέχρι σήμερα.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Για "συνέχιση της σύγχυσης και της κοροϊδίας" έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου,προσθέτοντας ότι "οι αγρότες δεν πείθονται, άσχετα αν κάποιοι επιλέγουν άλλες μορφές διαμαρτυρίας από τα "μπλόκα"" και τονίζοντας ότι "η αναξιοπιστία της κυβέρνησης έχει φθάσει στο ζενίθ".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ εδώ και έξι μήνες καλούσε την κυβέρνηση "να ακούσει τους αγρότες",επισήμανε ότι το Κίνημα έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση,καθώς και 10 συγκεκριμένα άμεσα μέτρα για την αγροτική οικονομία και πρόσθεσε ότι αυτός ο διάλογος με τους αγρότες θα συνεχιστεί,αναγγέλοντας μάλιστα και πρωτοβουλίες εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε εκ νέου τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την πρακτική που ακολούθησαν ως αντιπολίτευση και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ "δεν έχει να πάρει μαθήματα υπευθυνότητας".

    Απαντώντας σε ερώτηση περί των όσων είπε ο κ. Σ. Χατζηγάκης ότι το "ΠΑΣΟΚ "καρφώνει" την κυβέρνηση στην ΕΕ",ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης "επιχειρεί να ενοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ για τα μπλόκα,την στιγμή που αγρότες,προσκείμενοι στην ΝΔ,έσκιζαν τις "κομματικές τους ταυτότητες"",ενώ πρόσθεσε ότι "τα στελέχη της ΝΔ λένε τα αντίθετα από τον κ.Χατζηγάκη".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ελπίδα να "μην υπάρξει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή" για το ποσό των 500 εκατ. ευρώ.

    Σχολιάζοντας την παρατήρηση ότι "αν τα 500 εκατ.ευρώ αφορούν ενισχύσεις και όχι αποζημιώσεις και τότε θα κληθούν όλοι να πληρώσουν το πρόστιμο",ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε:"να πει η κυβέρνηση τι θέλει και να πάει να διαπραγματευθεί σοβαρά".

    Επικαλούμενος την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων,ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι "αυτή είναι η δουλειά των κυβερνήσεων, να διαπραγματεύονται και να κερδίζουν για τη χώρα τους και τους πολίτες τους".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής για το σχέδιο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ανέγνωσε αποσπάσματα από την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ετήσιο Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, όπου η κυβέρνηση καλείται να διασφαλίσει ότι τα χρήματα που πηγαίνουν στον τραπεζικό τομέα θα διοχετευθούν στην αγορά, να επενδύσει στην εκπαίδευση, έρευνα, κατάρτιση και καινοτομία, να προωθήσει την περιβαλλοντική ανάπτυξη, να περιορίσει τις σπατάλες στο δημόσιο και να πατάξει την φοροδιαφυγή, να μειώσει τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη στους χαμηλόμισθους,να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον και να μειώσει την γραφειοκρατία, να συγκρατήσει τον πληθωρισμό,να προωθήσει ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και να δημιουργήσει πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων.

    "Από τους 14 δείκτες, η Ελλάδα έχει υποχωρήσει σε πάνω από τους μισούς,ενώ στους υπόλοιπους βρίσκεται σε πολύ χαμηλές θέσεις στην ΕΕ των 27", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου,διερωτώμενος "τι θα ακούσουμε αύριο και πως θα δικαιολογηθεί η αποτυχημένη οικονομική πολιτική".

  • **Ερωτηθείς σχετικά με την συνάντηση του πρωθυπουργού με το Γραμματέα της ΝΔ Λ.Ζαγορίτη,ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπέθεσε ότι αν συζητούσαν για εκλογές "δεν θα το έκαναν τόσο δημόσια",επισημαίνοντας από την άλλη, πως το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή για εκλογές και επαναλαμβάνοντας ότι αν δεν προηγηθούν εθνικές εκλογές, οι ευρωεκλογές παίρνουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα.

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς αν η αντιμετώπιση της υπόθεσης Siemens από την κυβέρνηση εντάσσεται σε προεκλογικούς σχεδιασμούς, είπε ότι "το τελευταίο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να λάμψει η αλήθεια" και πρόσθεσε ότι "και η αντιμετώπιση της υπόθεσης Siemens εντάσσεται στον προεκλογικό της σχεδιασμό",ενώ επανέλαβε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι "να λάμψει η αλήθεια για όλους".

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνέδριο για τη "Διαφάνεια και Μεταρρύθμιση των Διοικητικών Διαδικασιών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου- Ομιλία Πρ. Παυλόπουλου (09:00:00, Αθήνα/Αχαιού 16, Κολωνάκι)

  • Ημερίδα για τη Δοϊράνη, στο πλαίσιο του έργου "Ανάπτυξη μέτρων για την προστασία και την αειφορική διαχείριση της λίμνης Δοϊράνης", διοργανώνεται στο Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης. (10:00:00, Θεσσαλονίκη/Θεσσαλονίκη), Την ημερίδα διοργανώνουν το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων, σε συνεργασία με το Δήμο Dojran - ΠΓΔΜ και τον Δήμο Δοϊράνης - Ελλάς.

  • Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή,υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή,με θέμα το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (10:00:00, Μέγαρο Μαξίμου)

  • Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα συναντηθεί με τα μέλη της αποστολής του Κινήματος, τα οποία επισκέφθηκαν πρόσφατα τη Γάζα. (10:30:00, Αθήνα/Βουλή)

  • Εκδήλωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για την παρουσίαση του Εργου "Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Κινηματογράφου" (12:00:00, Αθήνα/Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων)

  • Συνάντηση Τσίπρα - Βαρδινογιάννη για το θέμα του γηπέδου (12:00:00, Γραφεία ΣΥΝ)

  • Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης θα τιμήσει διακριθέντες στον αθλητισμό μαθητές της Βόρειας Ελλάδας, σε ειδική τελετή, στο υπουργείο. (13:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνάντηση Παπανδρέου - Αλαβάνου (14:00:00, Αθήνα/Γραφεία ΠΑΣΟΚ )

  • Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τα παιδιά από τη Λατινική Αμερική που φιλοξενήθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο προγράμματος της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού - Παρουσία Θ. Κασσίμη (17:30:00, Αθήνα/ξενοδοχείο Divani Acropol )

  • 46 καθηγητές του Α.Π.Θ. που έλαβαν πρόσφατα τον τίτλο του ομότιμου, θα τιμηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. (18:30:00, Θεσσαλονίκη/Πανεπιστημιούπολη)

  • Επίσκεψη Γιάννη Βαληνάκη στη Μολδαβία - Σύνοδος ΥΠΕΞ Βαλκανίων

  • Έκδοση απόφασης στη δίκη Άλεξ, Θεσσαλονίκη/Δικαστικό Μέγαρο

  • Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας του ΕΒΕΘ για τις επιπτώσεις των αγροτικών κινητοποιήσεων στις επιχειρήσεις-μέλη του (Θεσσαλονίκη)

    Αθλητική ατζέντα

  • Βόλεϊ-Κύπελλο Ελλάδας Ανδρών (προημιτελικοί), Πάτρα/Πάτρα (GRC), 16.00 Παναθηναϊκός - Φοίνικας Σύρου

    18.00 Ηρακλής - Λαμία ---ΕΤ1---

    18.00 ΕΑ Πατρών - Μίλων

    20.30 Ολυμπιακός - Άρης ---ΕΤ1---

    [04] "Δραστική μείωση των δαπανών"

    Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς για την αναπλήρωση του εισοδήματος, κατώτερες εγγυημένες τιμές και μείωση του κόστους παραγωγής. Στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούν όλα τα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τονίζεται σε ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους "να δυναμώσουν το κίνημα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους αγρότες και να δοθεί αποφασιστική απάντηση στο εκβιαστικό δίλημμα, στις απειλές, στις εισαγγελικές παρεμβάσεις, σε κάθε μορφή καταστολής".

    Το ΚΚΕ κατηγορεί τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα "οξυμένα προβλήματα, για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Μεγάλες ευθύνες έχουν και τα κόμματα που θεωρούν μονόδρομο την ΕΕ και την ΚΑΠ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ ασκώντας ανούσια κριτική στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για διαπραγματευτική - διαχειριστική ανικανότητα και όχι για την ουσία της αντιαγροτικής πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, των καρτέλ που ληστεύουν την αγροτιά, τα λαϊκά στρώματα, εκμεταλλεύονται την εργατική τάξη".

    "Μέσα στη δράση μπορεί να προωθηθεί η συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων και να κτιστεί η συμμαχία τους με στόχο τη λαϊκή εξουσία, για να οργανωθεί η οικονομία με κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και να εφαρμοστεί φιλοαγροτική πολιτική με κύρια χαρακτηριστικά:

    Β· Την ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας μας και θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας.

    Β· Θα στηρίζεται στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών.

    Β· Θα σέβεται το περιβάλλον και θα προστατεύει τη δημόσια υγεία.

    Β· Θα αντιμετωπίζει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων της υπαίθρου μέσα από αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και αποκεντρωμένα συστήματα υγείας, πρόνοιας και παιδείας.

    Β· Θα αναβαθμίζει κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά την ύπαιθρο.

    Η ουσιαστική συζήτηση των συμπερασμάτων της κινητοποίησης σε κάθε χωριό, σε κάθε αγροτικό σύλλογο θα εμπλουτίσει την πείρα, θα δώσει νέα δύναμη στους αγώνες. Οι κομμουνιστές ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς, στην πρώτη γραμμή της πάλης.

    ΚΚΕ για έκθεση της Κομισιόν

    Οι αντιδραστικοί στόχοι της έκθεσης της Κομισιόν καταγράφουν πιστά και κυνικά την απαίτηση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για μέτρα που να καθιστούν ακόμα φτηνότερη την εργατική δύναμη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και κάνει λόγο για "νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μείωση των ήδη απαράδεκτα χαμηλών μισθών και ακόμα πιο δραστική μείωση των δαπανών για τις λαϊκές ανάγκες, προκειμένου να συνεχιστεί αμείωτη η στήριξη προς το κεφάλαιο από τους κρατικούς προϋπολογισμούς".

    Το Κομμουνστικό κόμμα εκτιμά ότι "η έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει το πραγματικό περιεχόμενο, τους στόχους και της κυβέρνησης αλλά και του ΠΑΣΟΚ που ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση συμφωνεί και στηρίζει τη στρατηγική της ΕΕ.

    Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι χωρίς λαϊκή ανυπακοή και απειθαρχία στην ΕΕ, όχι μόνο φιλολαϊκή διέξοδος δεν υπάρχει, αλλά ούτε στοιχειώδης αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 January 2009 - 5:30:19 UTC