Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής
  • [02] Επέκταση επιδόματος θέρμανσης
  • [03] Ομιλία Κ.Σημίτη στην Πάτρα
  • [04] Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ
  • [05] Ο Κύριλλος νέος Πατριάρχης Μόσχας
  • [06] Ανοιξαν τα Τέμπη και ο Ισθμός
  • [07] Προχωράει το Μετρό
  • [08] "Μαύρη Πέμπτη" στη Γαλλία

  • [01] Συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής

    Συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Δ. Σιούφας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Κώστα Καραμανλή για την πορεία του κοινοβουλευτικού έργου, για τις διεθνείς δραστηριότητες της Βουλής, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας, καθώς και για μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τον αποτελεσματικότερο τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

    Επίσης, ανέφερε ότι με τον πρωθυπουργό αντάλλαξαν απόψεις για τη διεθνή οικονομική κρίση, καθώς και για το μεγάλο θέμα που συζητήθηκε στη προ ημερησία διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και αφορά τον διάλογο για τα θέματα της Παιδείας.

  • ** Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι. Στη συνάντηση ήταν παρούσα και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Θέματα Ενέργειας στην Κυβερνητική Επιτροπή

    Με τα θέματα της ενέργειας ασχολήθηκε η Κυβερνητική Επιτροπή στη χθεσινή της συνεδρίαση υπό την προεδρία του κ. Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι η ενέργεια είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, καθώς αφορά και την καθημερινότητά μας και τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και το περιβάλλον.

    Ο κ.Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι η τελευταία κρίση του φυσικού αερίου απέδειξε ότι η χώρα μας ήταν θωρακισμένη και αυτό οφειλόταν στο σχέδιο της κυβέρνησης που είχε υλοποιηθεί.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε να προχωρούμε με βάση αυτό το σχέδιο.

    Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι τα σχέδια για τον αγωγό South Stream και τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη εξελίσσονται ομαλά και ενισχύουν τη γεωστρατηγική θέση της χώρας.

    Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή επάρκεια δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, είπε ο κ.Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι φέτος θα τεθούν σε λειτουργία νέες μονάδες, τόσο απο τη ΔΕΗ, όσο και απο ιδιώτες επενδυτές.

    Το θέμα που μας απασχολεί, είπε ο υπουργός, είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς απο την πλευρά του ανταγωνισμού, ιδίως σε σχέση με τα πετρελαιοειδή.

    Αναφέρθηκε δε στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με τους εμπλεκόμενους στον τομέα των πετρελαιοειδών και πρόσθεσε ότι είμαστε έτοιμοι, σε σύντομο διάστημα, να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών.

    Επίσης, ο κ.Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τόνισε ότι μέχρι το 2008 έπρεπε να τριπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχουμε ξεπεράσει τα 1.400 απο τα 450 μεγαβάτ και αυτό δείχνει τη σημασία που έδωσαν οι προκάτοχοί μου στο υπουργείο, ανέφερε.

    Θα συνεχίσω, πρόσθεσε, στον ίδιο δρόμο και θα προσπαθήσω να ανοίξουμε τον βηματισμό μας.

    Το 2009 θέλουμε να είναι έτος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είναι χρέος μας απέναντι στις νεότερες γενιές των Ελλήνων, καθώς σχετίζεται άμεσα και με την προστασία του περιβάλλοντος, τόνισε.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ανέφερε ότι "καταλαβαίνουμε τις θέσεις των αγροτών και τα προβλήματά τους. Οι ίδιοι, όμως, πρέπει να καταλάβουν ότι η κυβέρνηση ό,τι μπορούσε να δώσει, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, το έδωσε. Δεν μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω και κυρίως πρέπει να καταλάβουν οι αγρότες ότι δεν μπορούν να κρατούν κλειστούς τους δρόμους".

    Η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της για το ίδιο θέμα, υπογράμμισε ότι η ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, πέραν του ότι είναι ουσιαστική για την ελληνική οικονομία, είναι και υποχρέωση της χώρας διεθνώς.

    Η κα Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι "είναι απολύτως απαραίτητο να σταματήσουν τα μπλόκα και να μπορεί να γίνει αυτή η ελεύθερη διακίνηση".

    Η κυβέρνηση, τόνισε, έδωσε και εξάντλησε όλα της τα οικονομικά περιθώρια για να στηρίξει τους αγρότες. "Κάθε περαιτέρω προσπάθεια αυτή τη στιγμή θα συνεχιστεί, όχι για τα οικονομικά, αλλά ο διάλογος που ξεκίνησε για τα θεσμικά ζητήματα θα συνεχιστεί", είπε και πρόσθεσε ότι "πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δεν βοηθάει καμία κοινωνική ομάδα η εξόντωση άλλων κοινωνικών ομάδων".

    [02] Επέκταση επιδόματος θέρμανσης

    Δέσμη ρυθμίσεων που αφορούν στην επέκταση του αριθμού των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης και στην απάλυνση των διατάξεων για την υπαγωγή των συναλλασσόμενων στο σύστημα «Τειρεσίας», ανακοίνωσε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Λέγκας.

    Έτσι, στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, προστίθεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία, το επίδομα θέρμανσης θα καταβάλλεται πλέον και στα άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που λαμβάνουν το διατροφικό επίδομα, καθώς και στα άτομα με αναπηρία, (έμμεσα ασφαλισμένα, ή ανασφάλιστα), εφβ όσον λαμβάνουν τα προνοιακά επιδόματα της υπβ αριθμ. 6373/21.5.2008 κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, ο αριθμός των επιπλέον δικαιούχων ανέρχεται στις διακόσιες χιλιάδες.

    Επίσης, ο κος Λέγκας ανακοίνωσε πως, επιταγές που αποδεδειγμένα εξοφλούνται εντός 8 ημερών από την σφράγισή τους, δεν πρόκειται να εμφανίζονται στα αρχεία της εταιρείας ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. - και οι ήδη καταχωρημένες πρόκειται να διαγραφούν. Με την ρύθμιση, δίνεται συνολικά προθεσμία 16 ημερών για να εξοφληθεί μία ακάλυπτη επιταγή.

    Τέλος, της αναγγελίας στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, θα εξαιρούνται και «δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς, που δεν υπερβαίνουν στο σύνολό τους το ποσόν των 500 ευρώ».

    [03] Ομιλία Κ.Σημίτη στην Πάτρα

    Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας, μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Η κρίση».

    Σχετικά με την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης ο Κώστας Σημίτης πρότεινε μεταξύ άλλων, «την ενίσχυση των υποδομών, την ενίσχυση της κατανάλωσης των εγχώριων προϊόντων και την στροφή στις στοχευμένες εισοδηματικές παροχές».

    Όσον αφορά στις συνέπειες εκτίμησε ότι «θα υπάρξει περιορισμός της απασχόλησης και αύξηση της ανεργίας», ενώ πρόσθεσε ότι «η ύφεση πλήττει τα χαμηλά εισοδήματα, τους νέους, διευρύνει τη φτώχια και αυξάνει κατά πολύ την ανεργία στις μεγαλύτερες ηλικίες.»

    Ο Κώστας Σημίτης συμπλήρωσε ότι «οι παραγωγικές δυνάμεις φοβούνται να δραστηριοποιηθούν, τα νοικοκυριά δεν καταναλώνουν, ενώ η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται.»

    Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία απέτυχε να διαμορφώσει και να εφαρμόσει την πολιτική που έχει ανάγκη η χώρα». Ακόμη πρόσθεσε ότι «το πολιτικό κλίμα δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της κρίσης», ενώ υπογράμμισε ότι «το κρίσιμο θέμα για την Ελλάδα είναι να υπάρξει μια Κυβέρνηση ικανή να ακολουθήσει μια πολιτική που πείθει ότι επιχειρείται σοβαρά, με συνέπεια και για μακρύ χρονικό διάστημα η αντιμετώπιση της υστέρησης της χώρας.»

    Σχετικά με την στάση των τραπεζών ο Κώστας Σημίτης είπε ότι "πρωτίστως επιδιώκουν να εξασφαλιστούν, παρά να ενισχύσουν τη ρευστότητα," κάτι που όπως συμπλήρωσε "δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη".

    [04] Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ

    Στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος της βάρδιας, έχει κηρύξει σήμερα η ΑΔΕΔΥ για όλους τους εργαζομένους στο δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ. Στη 1 το μεσημέρι οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

    Η ΑΔΕΔΥ προτάσσει τα αιτήματα του ασφαλιστικού με έμφαση στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ταμεία υγείας και πρόνοιας.

    Το τεταμένο κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων στο δημόσιο, επιδείνωσε η προσφυγή στη δικαιοσύνη των υπουργείων Εσωτερικών, Μεταφορών και Οικονομικών που ζητούσε να κηρυχθεί η κινητοποίηση παράνομη και καταχρηστική.

    Η ΑΔΕΔΥ απαντώντας έκανε λόγο για βιομηχανία κήρυξης των απεργιών ως παράνομων και καταχρηστικών, προειδοποίησε για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και υπογράμμισε ότι ο αυταρχισμός και η ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων δεν πρόκειται να φέρουν αποτέλεσμα.

    [05] Ο Κύριλλος νέος Πατριάρχης Μόσχας

    Ο έως σήμερα τοποτηρητής του χηρεύοντος πατριαρχικού θρόνου και μητροπολίτης Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ Κύριλλος εξελέγη, όπως και αναμενόταν, από την ευρεία κληρικολαϊκή Σύνοδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ως προκαθήμενός της και 16ος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών με 508 ψήφους εκ των 700 ψηφισάντων.

    Κατά την Αρχιερατική Σύνοδο, που ολοκλήρωσε την Κυριακή τις εργασίες της και εισηγήθηκε το «τριπρόσωπο» στην ευρεία Σύνοδο, η υποψηφιότητα του 62χρονου Κυρίλλου είχε συγκεντρώσει 97 ψήφους των παρισταμένων 198 μελών της, γεγονός που οδήγησε στην εκτίμηση ότι θα έπρεπε να θεωρείται βέβαιη και η εκλογή του στο ρωσικό πατριαρχικό θρόνο.

    Ο μοναδικός ανθυποψήφιος του Κυρίλλου, ο 59χρονος διευθυντής των διοικητικών υπηρεσιών του Πατριαρχείου και μητροπολίτης Καλούγκα και Μπορόφσκ Κλιμέντιος είχε συγκεντρώσει στην προκαταρκτική ψηφοφορία μεταξύ των αρχιερέων 32 ψήφους και στη σημερινή ψηφοφορία υποστηρίχθηκε από 169. Το «τριπρόσωπο», που προτάθηκε κατά τα καθιερωμένα στη σημερινή Σύνοδο, συμπλήρωνε έχοντας εξασφαλίσει 16 ψήφους αρχιερέων, ο 73χρονος πατριαρχικός Έξαρχος της Εκκλησίας της Λευκορωσίας μητροπολίτης Μινσκ και Σλούτσκ Φιλάρετος, ο οποίος όμως αποσύρθηκε λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, καλώντας τους υποστηρικτές του να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Κυρίλλου.

    Ο νέος Πατριάρχης Μόσχας και διάδοχος του Αλεξίου Β΄, ο οποίος απεβίωσε λίγο πριν συμπληρώσει τα 80 στις 5 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ενθρονιστεί την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στον καθεδρικό Ναό του Σωτήρος.

    Στην εκλογή νέου Ρώσου Πατριάρχη συμμετείχαν για πρώτη φορά εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας του Εξωτερικού, έπειτα από την επιστροφή της το 2007 στον κορμό της ρωσικής ορθοδοξίας. Ο ρωσικός Τύπος ασχολήθηκε αναλυτικά με την εκκλησιαστική εκλογική διαδικασία, επισημαίνοντας τη συμμετοχή σε αυτήν πολλών επιχειρηματιών και κρατικών αξιωματούχων, γεγονός που αποδεικνύει την αναβαθμισμένη θέση της ρωσικής Εκκλησίας στην κοινωνία της χώρας. Σε γενικές γραμμές τηρήθηκαν χαμηλοί τόνοι, ωστόσο δεν έλειψαν και τα χτυπήματα «κάτω από τη ζώνη» με αλληλοκατηγορίες κατά του φερόμενου ως «μεταρρυθμιστή» Κυρίλλου και του θεωρούμενου «συντηρητικού» Κλιμέντιου.

    Ο Πατριάρχης Κύριλλος, με κοσμικό επίθετο Γκουντιάεφ, γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1946 στο τότε Λένινγκραντ σε οικογένεια ιερέα. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Ακαδημία του Λένινγκραντ, όπου εργάστηκε ως καθηγητής και κατόπιν προσωπικός γραμματέας του μητροπολίτη της πόλης Νικόδημου. Το 1971 ο Κύριλλος χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης και ορίστηκε εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών στη Γενεύη. Το 1972 συνόδευσε τον Πατριάρχη Ποιμένα στην περιοδεία του στις χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και στη Βουλγαρία, την Γιουγκοσλαβία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία.

    Από το 1974 είναι πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας του Λένινγκραντ και από το 1976 επίσκοπος Βίμποργκσκ, βοηθός επίσκοπος του Λένινγκραντ. Το 1977 έγινε αρχιεπίσκοπος και το 1984 ορίστηκε αρχιεπίσκοπος Σμολένσκ και Βιάζεμσκ (από το 1989 Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ). Στις 14 Νοεμβρίου 1989 κατέλαβε το αξίωμα με επιρροή του προέδρου του Τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας και κατέστη μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου της Ρωσίας. Είναι μητροπολίτης από το 1991 και στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, την επομένη της εκδημίας του Πατριάρχη Αλεξίου, εξελέγη τοποτηρητής του θρόνου με μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών της μονίμου Ιεράς Συνόδου.

    Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον νεοεκλεγέντα Πατριάρχη Μόσχας

    «Πεποίθαμεν ότι κατά την Πατριαρχίαν Υμών, ην ευχόμεθα μακράν καί ένδοξον, θά συνεργασθωμεν αρμονικώς διά την δόξαν του Θεού και δια την κοινήν μαρτυρίαν της Ορθοδοξίας εν τω τεταραγμένω κόσμω τως σήμερον», αναφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο μήνυμα του προς τον νεοεκλεγέντα Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο.

    «Αναμένοντες Υμας κατά τους προσεχείς μήνας εις τας αυλάς της Μητρός Εκκλησίας ίνα εγκαινιάσωμεν δι' ιερού συλλειτούργου την κοινήν πορείαν ημών προς το μέλλον, ασπαζόμεθα Υμάς, Μακαριώτατε και τιμιώτατε αδελφέ, φιλήματι αγίω και αναφωνούμεν μετά των περί ημάς εν Χριστώ αδελφών Αξιος!», καταλήγει στο ιδιαίτερα θερμό μήνυμα του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος που θα εκπροσωπηθεί από τριμελή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, τον Μητροπολίτη Μύρων Χρυσόστομο και τον Μητροπολίτη Κορέας Αμβρόσιο στην ενθρόνιση του νέου Πατριάρχου Μόσχας.

    Ο νέος Πατριάρχης Μόσχας είναι γνώριμος στο Φανάρι, το οποίο έχει επισκεφθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια.

    «Έχω την ευτυχία να Σας γνωρίζω για τριάντα χρόνια. Στη διάρκεια αυτών των τριάντα χρόνων επικοινωνούμε πολύ συχνά. Από την πρώτη μας ακόμη συνάντηση στο αεροδρόμιο της Πόλεως διαφυλάττω στην καρδιά μου την λαμπρή Σας προσωπικότητα. Η επικοινωνία μαζί Σας πάντοτε με εμπνέει και μου διδάσκει πολλά. Παρακαλώ, Παναγιότατε, να μνημονεύετε στις προσευχές Σας την Ρωσική Εκκλησία, τον Ρωσικό λαό και ημάς τους αναξίους», είχε πει πρόσφαταο, προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε προσκύνημα στα ερείπια του ναού του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου στην Καππαδοκία όπου εκπροσώπησε τον μακαριστό Πατριάρχη Αλέξιο.

    Ο νέος Πατριάρχης Μόσχας είχε για πολλά χρόνια την ευθύνη των εξωτερικών σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας. Από τη θέση αυτή διαχειρίσθηκε θέματα για τα οποία κατά καιρούς υπήρχαν διαφορετικές απόψεις μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Μόσχας, όπως το θέμα της εκκλησίας της Εσθονίας και πρόσφατα το θέμα της Ουκρανίας. Οι διαφωνίες αυτές φαίνεται ότι έχουν εν πολλοίς ξεπερασθεί , λένε στο Φανάρι, επισημαίνοντας τις αποφάσεις της τελευταίας Σύναξης των Ορθοδόξων Πατριαρχών στην Κωνσταντινούπολη, και τις ανακοινώσεις τις οποίες υπόγραψε ο μακαριότατος Πατριάρχης Αλέξιος, αλλά στην σύναξη των οποίων πρωταγωνίστησε ο νεοεκλεγείς Πατριάρχης Κύριλλος.

    [06] Ανοιξαν τα Τέμπη και ο Ισθμός

    Με συνελεύσεις στα κατά τόπους μπλόκα οι αγρότες της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας αποφασίζουν την περαιτέρω στάση τους, αξιολογώντας το πακέτο των μέτρων στήριξής τους που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ με δηλώσεις του το μεσημέρι, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το πακέτο μέτρων αφορά αποζημιώσεις λόγω καταστροφών που υπέστησαν οι αγροτικές παραγωγές και όχι ενισχύσεις.

    Αποκαθίσταται σταδιακά η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στην περιοχή των Τεμπών, καθώς οι αγρότες έδωσαν στην κυκλοφορία δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση. Οι αγρότες θα παραμείνουν στο σημείο, με τα τρακτέρ τους παραταγμένα στις άκρες του δρόμου, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία.

    Αύριο το πρωί θα συνεδριάσουν και πάλι για να εκλέξουν τα μέλη της νέας συντονιστικής επιτροπής τους, καθώς μέλη της παλιάς επιτροπής, μαζί με σημαντική δύναμη αγροτών που ζητούσαν να διαλυθεί το μπλόκο, αποχώρησαν νωρίτερα.

    Κλειστός παραμένει, ωστόσο, ο κόμβος στη Νίκαια Λάρισας, καθώς και στις Μικροθήβες, ττην Αλαμάνα, το Κάστρο Βοιωτίας και στον παλιό Λεβέντη.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Πατρών διεξάγεται κανονικά, καθώς οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου έχουν ανοίξει τον Ισθμό από το πρωί.

    Αποχωρούν αύριο, έως το μεσημέρι, και οι αγρότες του Στρυμόνα και της Καβάλας, απελευθερώνοντας την Εγνατία Οδό και την παλιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης, στα Κερδύλια και τη Χρυσούπολη. Κλειστή είναι σήμερα η Εγνατία Οδός στα συγκεκριμένα σημεία, στην Κουλούρα Ημαθίας, στην είσοδο της Κομοτηνής και μέχρι τις 4:30 το απόγευμα στον κόμβο των Γρεβενών.

    Από τις πέντε έως τις επτά το απόγευμα θα κλείσει το μπλόκο στην εθνική οδό Κοζάνης-Λάρισας στο ύψος των Σερβίων, ενώ μπλόκο υπάρχει και στο ύψος του Πετροχωρίου από αγρότες της Ξάνθης.

    Κλειστός είναι ο συνοριακός σταθμός του Ορμενίου και το τελωνείο της Δοϊράνης, ενώ μετά τις 4 μμ θα ανοίξει προσωρινά και το τελωνείο των Ευζώνων. Προσωρινά άνοιξε και το τελωνείο των Κήπων, ενώ από τις τρεις μέχρι τις πέντε το απόγευμα θα ανοίξει το τελωνείο της Εξοχής.

    Ανοιχτός είναι ο κόμβος του Στρυμονικού, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών.

    Σε νέο αποκλεισμό των δρόμων, από τις 19.30 έως τις 20.30 το βράδυ, θα προχωρήσουν οι αγρότες στα διόδια των Μαλγάρων και στη Χαλκηδόνα.

    Κλειστός παραμένει ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα με τους αγρότες να ενισχύουν το μπλόκο τους. Ελεύθερη διέλευση συνεχίζουν να έχουν μόνο τα φορτηγά με ευπαθή προϊόντα.

    Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου άνοιξαν τον Ισθμό, ενώ αποχώρησαν και από τα δύο μπλόκα της Μεσσηνίας στο Ασπρόχωμα και την Τσακώνα και ανοιχτός είναι ο δρόμος στην εθνική Τρίπολης - Καλαμάτας.

    Το μόνο μπλόκο αγροτών που παραμένει στην Πελοπόννησο είναι στο Καλό Νερό Μεσσηνίας.

    Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου του Ισθμού Παν. Πρεβερέτος δήλωσε ότι ο κ. Χατζηγάκης δέχθηκε να ενταχθούν στο πακέτο στήριξης η κορινθιακή σταφίδα, τα εσπεριδοειδή, η πατάτα και οι ζωοτροφές.

    Σχετικά με την εξέλιξη της κινητοποίησης είπε ότι η αποχώρηση των αγροτών από τον Ισθμό είναι οριστική και πρόσθεσε ότι αν υπάρχουν κάποιοι που δημιουργούν προβλήματα στην διέλευση των αυτοκινήτων αυτοί δεν είναι αγρότες και δεν έχουν καμιά σχέση με τον αγώνα των αγροτών.

    Από πλευράς αυτών που παραμένουν συγκεντρωμένοι στον Ισθμό, σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους κάνουν λόγο "για προδοσία του αγώνα".

    Αντίθετα, σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχώρησαν σήμερα οι αγρότες των Χανίων, αποκλείοντας την δημόσια οικονομική υπηρεσία Κισάμου καθώς και το δρόμο μπροστά από αυτή που οδηγεί στα Μεσόγεια και την Δυτική Κίσαμο.

    Οι αγρότες αφήσαν τρία τρακτέρ στην είσοδο της υπηρεσίας ενώ με δύο ακόμα τρακτέρ και αγροτικά οχήματα έκλεισαν και το δρόμο.

    Οι αγρότες της Κισάμου που συμμετέχουν στην κινητοποίηση δηλώνουν ανικανοποίητοι, από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

    Μετά και την σημερινή κινητοποίηση στην Κίσαμο ο αγώνας των αγροτών στα Χανιά εξελίσσεται πλέον σε τρία μέτωπα καθώς αποκλεισμένες είναι οι δύο δημόσιες υπηρεσίες της πόλης των Χανίων όπως και η εθνική οδός Χανίων -Ηρακλείου στη θέση " Πλατάνι". Ωστόσο ο αριθμός των αγροτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις έχει περιορισθεί.

    Τέλος, οι αγρότες του νομού Ηρακλείου παραμένουν για δεύτερη ημέρα στο μπλόκο των Λινοπεραμάτων και δηλώνουν ότι θα μείνουν έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

    [07] Προχωράει το Μετρό

    Διακόπτεται απο τις 14 Φεβρουαρίου και για ένα εξάμηνο η κυκλοφορία της γραμμής 3 του ΜΕΤΡΟ απο το σταθμό Εθνική Αμυνας μέχρι το Αεροδρόμιο, προκειμένου να κατασκευαστεί ο σταθμός της Αγ. Παρασκευής.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, κατά τη διάρκεια της διακοπής, για την εξυπηρέτηση του κοινού, έχουν προβλεφθεί εναλλακτικές λύσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών.

    Κυρίως η πύκνωση των λεωφορειακών γραμμών προς το σταθμό του ΜΕΤΡΟ Εθνική Αμυνα, απ' όλη την ευρύτερη περιοχή. Η απευθείας λεωφορειακή σύνδεση του σταθμού Δουκίσσης Πλακεντίας με το σταθμό Εθνική Αμυνα και η πύκνωση των δρομολογίων του προαστιακού στο τμήμα απο το Αεροδρόμιο μέχρι τη Νερατζιώτισα.

    Ο κ. Σουφλιάς σημείωσε ότι η διακοπή δημιουργεί πρόβλημα στο επιβατικό κοινό, αλλά οφείλεται στο τραγικό λάθος να έχει κατασκευστεί η σήραγγα χωρίς καμία πρόβλεψη για το σταθμό Αγ. Παρασκευή, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμος το καλοκαίρι του 2010.

    Παράλληλα, στο ίδιο τμήμα της γραμμής κατασκευάζονται και οι σταθμοί στο Νομισματοκοπείο, που θα είναι έτοιμος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ο σταθμός Χολαργού που θα είναι έτοιμος το 2009.

    Στο σταθμό του Νομισματοκοπείου κατασκευάζεται παράλληλα υπόγειος χώρος στάθμευσης 630 θέσεων, ενώ πάνω απο το σταθμό θα λειτουργεί σταθμός μετεπιβίβασης για τις λεωφορειακές γραμμές.

    Ο κ. Σουφλιάς, που επισκέφθηκε σήμερα τα έργα, είπε ότι θέλει ο σταθμός του Νομισματοκοπείου να λειτουργεί ως φίλτρο για όσους προτίθεται να κατεβαίνουν στο κέντρο απο την ευρύτερη περιοχή. Επίσης, προβλέπεται χώρος στάθμευσης 500 θέσεων και στο σταθμό της Αγ. Παρασκευής.

    Παράλληλα, ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν δοθεί σε λειτουργία οι δύο νέοι σταθμοί της επέκτασης του Περιστερίου στο Δημαρχείο και την Ανθούπολη. Ακόμη, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της επέκτασης προς Ελληνικό, μήκους 5,5 χιλιομέτρων, οι σταθμοί στο Ελληνικό και την Αργυρούπολη βρίσκονται στη φάση των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων, ενώ συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η κατασκευή των σταθμών στην Ηλιούπολη και στον Άλιμο. Επίσης, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του σταθμού του ΜΕΤΡΟ στο Χαϊδάρι.

    Οπως είπε ο υπουργός βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την προμήθεια 17 νέων συρμών, ύψους 155 εκατ. ευρώ και ο ανάδοχος αναμένεται να ανακηρυχθεί μέχρι τον Απρίλιο. Επίσης, μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εγκατασταθεί κλιματισμός σε όλους τους παλαιούς συρμούς.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε επίσης ότι ο διαγωνισμός για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ προς τα Δυτικά προάστια, με κατάληξη στον Πειραιά, βρίσκεται σε εξέλιξη και την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου οι διαγωνιζόμενες τεχνικές εταιρίες θα καταθέσουν τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος. Η επέκταση αυτή είναι μήκους 7,6 χιλιομέτρων με έξι σύγχρονους σταθμούς.

    Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε επίσης ότι προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι μελέτες για τη γραμμή 4 (γραμμή U) που θα έχει τη μορφή πετάλου, θα ξεκινά απο το Γαλάτσι θα φθάνει στο Πανεπιστήμιο και απο εκεί μέσω Παγκρατίου θα καταλήγει στο Μαρούσι. Η γραμμή αυτή θα έχει 20 σταθμούς και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις όσο αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης της κατασκευής της και γενικότερα για το σχετικό διαγωνισμό.

    Τέλος, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι έχουν ξεκινήσει προμελέτες και για άλλες επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ, όπως για παράδειγμα απο το Περιστέρι στην Πετρούπολη και απο τον Πειραιά στον Αγ. Δημήτριο.

    Επίσης, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στην Κοινοπραξία που κατασκευάζει τους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ στο Νομισματοκοπείο και την Αγ. Παρασκευή να ''καθαιρέσει'' όλες τις διαφημιστικές πινακίδες κατά μήκος της λεωφόρου Μεσογείων, γιατί η κατάσταση, όπως είπε, είναι τραγική. Σε αυτό, πρόσθεσε, συμφώνησαν και όλοι οι παριστάμενοι δήμαρχοι. Διευκρίνισε ότι για το θέμα των διαφημιστικών πινακίδων στη Μεσογείων θα έχει αύριο και σχετική σύσκεψη.

    ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης

    Το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης βρήκε τη σειρά του. Ο Μετροπόντικας ξεκίνησε και τα προβλήματα που είχαν υπάρξει με αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και με την Κοινοπραξία ξεπεράστηκαν, δήλωσε ο κ. Σουφλιάς.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι πολύ σύντομα θα γίνει η δημοπράτηση και του έργου επέκτασής του προς την Καλαμαριά.

    Για αγρότες και εκλογές

    "Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε άλλο απ' αυτό που απαιτούσε η κοινωνική δικαιοσύνη και αυτό δεν συναρτάται με τις εκλογές", δήλωσε ο κ.Σουφλιάς, απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου, αν οι παροχές στους αγρότες, η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και η επιδότηση των άγονων ακτοπλοϊκών γραμμών, αποτελούν εκλογικές παροχές.

    Η οικονομική πολιτική πρέπει να εξυπηρετεί τρεις κατευθύνσεις, είπε. Την οικονομική σταθερότητα, την ανάπτυξη και να υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση ανάλογα με τις δυνατότητες που είχε προέβη στις συγκεκριμένες παροχές. Επρεπε, πρόσθεσε ο υπουργός, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αγροτών, έπρεπε να δοθεί το επίδομα θέρμανσης που είχε εξαγγελθεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά και να επιδοτηθούν τα πλοία για να εξυπηρετηθούν τα νησιά.

    Ο κ. Χατζηγάκης έκανε 17 μέρες διάλογο με τους αγρότες, αποφασίσαμε να τους δώσουμε αυτά τα χρήματα που μπορούσαμε, απ' εκεί και πέρα είπαμε ότι δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερα.

    Σε άλλη ερώτηση αν θα αυξηθούν οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι ''αυτή η συζήτηση είχε γίνει πριν κατατεθεί ο προϋπολογισμός, στον προϋπολογισμό έχουν αυξηθεί οι δαπάνες για τις δημόσιες επενδύσεις, εάν υπάρξουν δυνατότητες απορρόφησης, τότε το συζητάμε να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των σχετικών δαπανών''. Είμαστε, πρόσθεσε, στην κατεύθυνση αυτή, αν υπάρξουν μεγαλύτερες δυνατότητες απορρόφησης.

    Τέλος, για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι το ΠΕΧΩΔΕ έχει κάνει όλα αυτά που έπρεπε και ελπίζει ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου που θα εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας η υπόθεση θα έχει διευθετηθεί. Γίνονται προσπάθειες, πρόσθεσε, απ' όλες τις πλευρές.

    [08] "Μαύρη Πέμπτη" στη Γαλλία

    Η Γαλλία ετοιμάζεται να ζήσει αύριο μια "μαύρη Πέμπτη", κυρίως στις δημόσιες μεταφορές και στην παιδεία, στη διάρκεια μιας ημέρας εθνικής απεργίας που κήρυξαν όλα τα συνδικάτα και η οποία αναμένεται να αντικατοπτρίσει τη μεγάλη ανησυχία για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

    "Το ιδεώδες θα ήταν να υπάρξει η εντύπωση πως η χώρα είναι για μια μέρα αποκλεισμένη", δήλωσε σήμερα ο Ζαν-Κλοντ Μαγί, ο γενικός γραμματέας της Εργατικής Δύναμης (FO), του τρίτου μεγαλύτερου γαλλικού συνδικάτου.

    Τα συνδικάτα κήρυξαν την απεργία για να υπερασπιστούν τους μισθούς, την αγοραστική δύναμη και τις δημόσιες υπηρεσίες.

    Μαζί με την αριστερή αντιπολίτευση, η οποία υποστηρίζει τη δράση τους, τα συνδικάτα αναμένουν μαζική συμμετοχή, που θα εκφράσει την αγωνία της χώρας μπροστά στην παγκόσμια κρίση που μεταφράζεται στη Γαλλία, όπως και στις άλλες εκβιομηχανισμένες οικονομίες, με μια απότομη άνοδο της ανεργίας.

    Η έκκληση για απεργία απευθύνεται σε όλους τους μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αν έχει επιτυχία, θα αποτελέσει προειδοποίηση προς τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ο οποίος, από την εκλογή του, το Μάιο 2007, δεν έχει αντιμετωπίσει κάποια μεγάλη κοινωνική θύελλα.

    Πολλά σχολεία πρόκειται να μείνουν αύριο κλειστά και η χώρα θα παραλύσει εν μέρει από τις στάσεις εργασίας στις μεταφορές, που σε μερικά μέσα πρόκειται να ξεκινήσουν από σήμερα το βράδυ.

    Η εταιρεία των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF προβλέπει ότι η κυκλοφορία των περιφερειακών αμαξοστοιχιών θα διαταραχθεί πολύ. Τα τρένα υψηλής ταχύτητας (TGV) θα πρέπει ωστόσο να λειτουργήσουν σε ποσοστό 60% και οι αμαξοστοιχίες Eurostar και Thalys, που συνδέουν τη Γαλλία με τη Βρετανία και με το Βέλγιο δεν θα θιγούν.

    Στο Παρίσι, το μετρό και οι συγκοινωνίες με τα προάστια θα επηρεαστούν σημαντικά.

    Στον τομέα των αερομεταφορών, η Air France θα ακυρώσει από το 10% ως το 30% των πτήσεων μικρών και μεσαίων αποστάσεων, όμως το πρόγραμμα των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων θα διατηρηθεί.

    Στον ιδιωτικό τομέα, η συμμετοχή στην απεργία και στις διαδηλώσεις θα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.

    Η πρόεδρος της ένωσης των γάλλων εργοδοτών Medef Λοράνς Παριζό δήλωσε πως "θα υπάρξουν πιθανόν απουσίες στις επιχειρήσεις, όμως θα οφείλονται περισσότερο στις συνθήκες που θα επικρατήσουν στις μεταφορές παρά σε βούληση για απεργία".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 January 2009 - 13:30:32 UTC