Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κέντρο Πολιτισμού στο Φαληρικό Δέλτα
  • [02] Κακοκαιρία πλήττει την Ευρώπη
  • [03] Συνεχίζονται οι συνομιλίες για τη Γάζα
  • [04] Πρόεδρος της ΕΠΟ ο Σ.Πιλάβιος
  • [05] Να ληφθούν πρωτοβουλίες"
  • [06] Παραμένουν στα μπλόκα
  • [07] Ερευνες στο Λούσιο
  • [08] "Δικαίωμα στη διατροφή"

  • [01] Κέντρο Πολιτισμού στο Φαληρικό Δέλτα

    Ένα μεγαλειώδες έργο, που θα συνδυάζει με θαυμαστή κομψότητα την παιδεία, τον πολιτισμό, τη δημιουργία δημόσιου χώρου και το σεβασμό του περιβάλλοντος, δωρίζει στον ελληνικό λαό το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου.

    Στο χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου στο Φαληρικό Δέλτα, μετά το 2015 θα παραδοθεί προς χρήση στο ελληνικό δημόσιο το σημαντικότερο ίσως έργο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, στον τομέα των δημοσίων κτηρίων και χώρων.

    Με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, προϋπολογισμού 450 εκατ ευρώ, σε ένα χώρο 16 εκταρίων (περίπου 166.000 τετραγωνικά μέτρα) θα δημιουργηθούν η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (ο πλούτος της οποίας θα είναι προσβάσιμος εξ αποστάσεως μέσω του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο), η Νέα Εθνική Λυρική Σκηνή στα πρότυπα των σύγχρονων όπερων του ανεπτυγμένου κόσμου, η "Αγορά" (καθομοίωση του χώρου συνάθροισης της Αρχαίας Ελληνικής Αγοράς) και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος διαθέσιμο σε κάθε Έλληνα και ελληνική οικογένεια που θα επιδιώκουν να ξεφύγουν από τον τσιμεντένιο εφιάλτη της πρωτεύουσας.

    Όλες οι εγκαταστάσεις θα ακολουθήσουν τις πλέον προηγμένες περιβαλλοντικές και τεχνολογικές εφαρμογές. Οι εκπομπές θα είναι μηδαμινές και οι εγκαταστάσεις ενεργειακά αυτάρκεις, αφού μια σειρά αλλεπάλληλων και διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών κυψελών θα καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του συγκροτήματος αξιοποιώντας τις πράσινες πηγές ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

    "Μέρα προσμονής και υπερηφάνειας για ένα μεγαλειώδες έργο", χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την πρώτη δημόσια έκθεση της αρχιτεκτονικής σύλληψης του έργου.

    Ο πρωθυπουργός απότισε, με το λόγο του, φόρο τιμής στον "μεγάλο εθνικό ευεργέτη" Σταύρο Νιάρχο, το ίδρυμα του οποίου σε καιρούς χαλεπούς δημιουργεί ένα μικρό πλανήτη - όαση στο χώρο της έρευνας, της τεχνολογίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, ένα σημείο αναφοράς για μικρούς και μεγάλους.

    Όπως σημείωσε "δημιουργήθηκαν γρήγορες λύσεις στα διαδικαστικά θέματα", ώστε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις να μην αποτελέσουν πρόσκομμα στην υλοποίηση του έργου και διαβεβαίωσε ότι η υποστήριξή του θα είναι "διαρκής και μόνιμη".

    "Το κέντρο είναι σταθμός στη ζωή του τόπου μας και η ακτινοβολία του θα ξεπεράσει τα σύνορα", κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Πολλοί υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση που έγινε το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος είπε: "Μας τιμά η δυνατότητα που μας παρέχεται να τιμήσουμε την Ελλάδα".

    Ο κ. Δρακόπουλος περιέγραψε συνοπτικά την ιστορία του Ιδρύματος που ξεκίνησε το 1996 με σκοπό να προσφέρει φιλανθρωπικό έργο στις τέχνες και τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια. "Ελπίζουμε ότι θα αγκαλιάσετε το ίδρυμα πολιτισμού και θα το νοιώσετε δικό σας", κατέληξε ο κ. Δρακόπουλος αναφερόμενος στην ελληνική κοινή γνώμη. "Είναι μια υποχρέωση που έχουμε στους προγόνους και τα παιδιά μας".

    Η προμελέτη του έργου

    Την προμελέτη του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος παρουσίασε ο αρχιτέκτονας κ. Ρέντζο Πιάνο, του οποίου το γραφείο έχει αναλάβει την ανέγερση του συμπλέγματος στο Δέλτα Φαλήρου που θα περιλαμβάνει τη νέα Εθνική βιβλιοθήκη, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την "Αγορά" και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

    Συνδημιουργός του Πολιτιστικού Κέντρου Ζόρζ Ποπιντού στο Παρίσι και δημιουργός μιας σειράς έργων (μεταξύ των οποίων πολλές σύγχρονες όπερες), ο κ. Ρέντζο Πιάνο ανέλυσε το προσχέδιο του ήπιου αισθητικά συμπλέγματος στο οποίο θα κυριαρχεί μία υπερυψωμένη επικλινής στέγη έκτασης ενός εκταρίου (10.000 τετραγωνικά μέτρα).

    Σε αυτήν θα φιλοξενούνται οι φωτοβολταϊκές κυψέλες που θα καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του συγκροτήματος.

    Κάτω από τη στέγη θα υπάρχει το τεράστιο αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης που θα είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να λειτουργεί παράλληλα ως χώρος συνάθροισης. Στο πλαίσιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα δημιουργηθούν επίσης χώροι συνεδρίων, ενώ στη βιβλιοθήκη όπως εξήγησε ο κ. Πιάνο θα μεταφερθούν αντίγραφα συγγραμμάτων από τις βιβλιοθήκες των σημαντικότερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του κόσμου, όπως τα πανεπιστήμια Γέϊλ και Χάρβαρντ.

    Εκτός από τις αίθουσες συναυλιών και παραστάσεων στην Εθνική Λυρική Σκηνή, χώροι για υπαίθρια κονσέρτα και άλλες εκδηλώσεις Τέχνης θα δημιουργηθούν στην "Αγορά".

    Ενα από τα κύρια μελήματα της αρχιτεκτονικής ομάδας ήταν εξ αρχής τα δένδρα και τα φυτά που θα συνθέσουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το οποίο θα έχει την ίδια έκταση με τον Εθνικό Κήπο και θα έχει ως στόχο να τονίσει την ελληνικότητα του φυσικού τοπίου.

    Το κανάλι που θα ξεκινά απο τη θάλασσα και θα διέρχεται το Κέντρο Πολιτισμού, είναι ένα από τα ομορφότερα στοιχεία του συγκροτήματος. Με βάθος ένα μέτρο αλλά πεζόδρομο φάρδους 30 μέτρων δίπλα του θα είναι το ιδανικό και ασφαλές περιβάλλον για παιδικό παιχνίδι, τόνισε ο κ. Ρέντζο Πιάνο.

    Το κανάλι θα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη θάλασσα και το θαλασσινό νερό που θα το διατρέχει θα φιλτράρεται.

    Το οικοδομικό υλικό που κατ'εξοχήν θα χρησιμοποιηθεί είναι η πέτρα. Ενα υλικό χαρακτηριστικά ελληνικό και ανθεκτικό στους αιώνες.

    Οπως είπε χαριτολογώντας ο κ. Πιάνο "θα ζητήσουμε να μας χαρίσετε ένα πετρώδες λόφο".

    Η εξοικονόμηση ενέργειας, το θαλασσινό αεράκι, η θάλασσα, τα μεσογειακά δένδρα, η πέτρα και οι ανάλαφρες απλές γραμμές θα χαρακτηρίσουν το σημαντικότερο σύγχρονο ελληνικό σύμπλεγμα δημοσίων κτιρίων και δημόσιου χώρου.

    Την απεριόριστη ευγνωμοσύνη εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, συστήνοντας στο Μέγαρο Μουσικής το διάσημο αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο που μίλησε στο ελληνικό κοινό για το έργο του και το Κέντρο Πολιτισμού που θα ανεγείρει και θα δωρίσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο ελληνικό κράτος.

    Όπως είπε ο κ. Σαμαράς χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχου η Ελλάδα αποκτά επιτέλους εθνική βιβλιοθήκη και Λυρική Σκηνή, αντάξιες της πόλης των Αθηνών και του αττικού τοπίου.

    Σύμβολο πνευματικού ήθους και αρετής αποκάλεσε το έργο ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είχε πολλά χρόνια να ανανεώσει τα σύμβολά της. "Δουλειά δική μας και της κοινωνίας είναι να αξιοποιήσουμε το σημαντικό αυτό έργο", κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

    [02] Κακοκαιρία πλήττει την Ευρώπη

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή στη νότια Ιταλία λόγω της κακοκαιρίας, εκ των οποίων τρεις σε κατολίσθηση εδάφους που σημειώθηκε σ' έναν αυτοκινητόδρομο, μετέδωσε το πρακτορείο ANSA.

    Η κατολίσθηση στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Σαλέρνο με το Ρέτζο ντι Καλάμπρια προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων, σύμφωνα με τους πυροσβέστες που επικαλείται το ANSA.

    Η κακοκαιρία είχε ένα πρώτο νεκρό χθες το απόγευμα, μια γυναίκα που παρασύρθηκε από τη θάλασσα ενώ περπατούσε σε παραλία της ακτής του Αμάλφι.

    Η 37χρονη γυναίκα παρασύθηκε από ένα κύμα στην παραλία του Πραϊάνο, κοντά στο Σαλέρνο. Το πτώμα της βρέθηκε σε απόσταση σαράντα μέτρων από την ακτή από ταχύπλοο της ακτοφυλακής.

    Η κακοκαιρία προκάλεσε επίσης προβλήματα στις ναυτικές συνδέσεις στην νότια Ιταλία.

    Δύο πλοία που είχαν αποπλεύσει το πρώι της Κυριακής από το Παλέρμο της Σικελίας για την Τυνησία μεταφέροντας 121 και 227 επιβάτες αντιστοίχως ανέκρουσαν πρύμναν μία ώρα μετά τον απόπλου τους λόγω της θαλασσοταραχής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Οι συνδέσεις ανάμεσα στη Σικελία και τα μικρότερα νησιά, όπως η Λαμπεντούσα και η Παντελερία, διακόπηκαν λόγω των ισχυρών ανέμων και της αδιάκοπων βροχοπτώσεων, σύμφωνα με το ANSA.

    Εξάλλου η καταιγίδα που πλήττει εδώ και τρεις ημέρες τη νότια Ευρώπη έφτασε χθες και στην Πορτογαλία, όπου 600 άνθρωποι αποκλείστηκαν σε δρόμους και χρειάστηκε να τους προσφέρουν βοήθεια σωστικά συνεργεία, ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

    Από τα μέσα του απογεύματος, περίπου 600 άνθρωποι δέχθηκαν βοήθεια από πυροσβέστες και χωροφύλακες σε πολλούς δρόμους της χώρας, αποκλεισμένοι από το χιόνι ή τον πάγο", δήλωσε χθες το βράδυ στο ραδιόφωνο ο διοικητής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Ζοζέ Λέιτε.

    "Τα μεγαλύτερα προβλήματα υπήρξαν στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα της χώρας, κυρίως γύρω από το Βιζέου, το Αβέιρο, το Γκουάρντα και το Βίλα Ρεάλ", πρόσθεσε.

    Η κυκλοφορία είχε παραλύσει ή απαγορευτεί σε 14 δρόμους χθες το βράδυ λόγω της κακοκαιρίας, σύμφωνα με τη χωροφυλακή.

    Δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη νοτιοδυτική Γαλλία και τη βόρεια Ισπανία από τη σφοδρή καταιγίδα που έπληξε χθες τις δύο χώρες, κάνοντάς τες να εμφανίζουν εικόνα καταστροφής.

    Οι άνεμοι, πνέοντας με ταχύτητα έως και 190 χιλιομέτρων, ξερρίζωσαν δέντρα και ηλεκτρικούς πυλώνες, κατέστρεψαν στέγες, ανέτρεψαν αυτοκίνητα και άφησαν χιλιάδες ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

    Στην Ισπανία το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα συνδράμει τους πυροσβέστες στην προσπάθειά τους να κατασβέσουν μία πυρκαγιά που άναψε σε δάσος της επαρχίας Αλικάντε ένας ηλεκτρικός πυλώνας όταν αυτός έπεσε από τους θυελλώδεις ανέμους. Εκατοντάδες οικογένειες στην περιοχή εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και πέρασαν τη νύχτα σε βιβλιοθήκες και γυμναστήρια.

    Στη Γαλλία περισσότερι από χίλιοι ηλεκτρολόγοι, συνεπικουρούμενοι από 12 ελικόπτερα που εποπτεύουν από ψηλά τις ζημιές, προσπαθούν να επαναφέρουν το ηλεκτρικό ρεύμα σε 1,1 εκατομμύριο σπίτια, ενώ αναμένονται ενισχύσεις συναδέλφων τους από τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία.

    Η καταιγίδα στοίχισε τη ζωή 11 ανθρώπων στην Ισπανία -- μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά που σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε στέγη ενός γυμναστηρίου στην Καταλωνία -- και άλλων τεσσάρων στη Γαλλία, η οποία γνώρισε τη χειρότερη κακοκαιρία από το Δεκέμβριο του 1999, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 88 άνθρωποι.

    [03] Συνεχίζονται οι συνομιλίες για τη Γάζα

    Οι συνομιλίες μεταξύ στελεχών της Χαμάς και Αιγυπτίων αξιωματούχων συνεχίζονται στο Κάιρο για μια νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, κι ενώ ηγετικό στέλεχος της Χαμάς προειδοποίησε ότι η διακίνηση όπλων θα συνεχιστεί.

    Μέλη της αντιπροσωπείας δεν σχολίασαν την πορεία των διαπραγματεύσεων οι οποίες είναι σε εξέλιξη, ωστόσο δήλωσαν ότι θα επιστρέψουν σήμερα, Δευτέρα στη Γάζα και στη Συρία για διαβουλεύσεις με τις εκεί ηγεσίες της Χαμάς.

    Η Χαμάς διενεργεί διαπραγματεύσεις για τους όρους μιας μακροπρόθεσμης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας με βάση τις μονομερείς δηλώσεις για κατάπαυση του πυρός του Ισραήλ και της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα.

    Ωστόσο χθες ο Οσάμα Χαμντάν, εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο, είπε ότι η οργάνωσή του θα συνεχίσει να διακινεί όπλα και να τα προωθεί στη Γάζα.

    "Είναι δικαίωμά μας να έχουμε όπλα και θα συνεχίσουμε να τα προωθούμε στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να νομίσει ότι θα υποχωρήσουμε", δήλωσε σε ομιλία του στη Βηρυτό.

    Την ίδια ώρα στο Τελ Αβίβ, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον νέο Αμερικανό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ, πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον.

    Ο Μπαράκ που αρχικά θα μετέβαινε το βράδυ της Τρίτης στις ΗΠΑ, καθυστέρησε μια μέρα την αναχώρησή του προκειμένου να συναντηθεί στο Ισραήλ με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με παλαιστινιακή πηγή, ο Μίτσελ θα συναντηθεί επίσης την Τετάρτη στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ωστόσο η άφιξη του πρώην γερουσιαστή δεν έχει επιβεβαιωθεί από αμερικανική πηγή.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διόρισε την Πέμπτη τον 75χρονο Μίτσελ ως απεσταλμένο του για τη Μέση Ανατολή και ανακοίνωσε ότι ο Μίτσελ θα επισκεφθεί "την περιοχή μόλις αυτό καταστεί δυνατό".

    Στην Ουάσινγκτον ο Εχούντ Μπαράκ θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρόμπερτ Γκέιτς και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα, οι οποίες θα επικεντρωθούν στην εφαρμογή διμερούς συμφωνίας για την πάταξη της διακίνησης όπλων.

    Θα είναι η πρώτη επίσκεψη στις ΗΠΑ Ισραηλινού αξιωματούχου μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα και την ανάληψη των καθηκόντων του Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

    Με τον Ρόμπερτ Γκέιτς που μετείχε και στην κυβέρνηση Μπους, ο Εχούντ Μπαράκ θα συζητήσει την εφαρμογή πρωτοκόλλου συμφωνίας που υπογράφηκε στις 16 Ιανουαρίου μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της πάταξης της διακίνησης όπλων προς το Γάζα, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Άμυνας.

    Στο μεταξύ,το Ισραήλ πρότεινε στους Αιγύπτιους μεσολαβητές μια 18μηνη κατάπαυση του πυρός με τη αμάς αλλά οι ισλαμιστές που ελέγχουν τη Γάζα ανακοίνωσαν ότι θέλουν η κατάπαυση του πυρός να είναι 12μηνης διάρκειας, ανακοίνωσε στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης.

    "Η Χαμάς άκουσε την ισραηλινή πρόταση που παρουσίασε ο (αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας) Αμος Γκιλάντ. Ωστόσο η Χαμάς παρουσίασε μια αντιπρόταση για 12μηνη κατάπαυση του πυρός μόνο", είπε ο Αϊμαν Τάχα στον Τύπο στο Κάιρο, μετά τις συνομιλίες με αξιωματούχους των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών.

    Ο Τάχα επανέλαβε το αίτημα της οργάνωσής του για άρση του αποκλεισμού στη φτωχή και κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας. "Η Χαμάς ζητεί την πλήρη άρση του αποκλεισμού και το άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης", δήλωσε.

    Η Χαμάς πρότεινε στους Αιγύπτιους μεσολαβητές την παρουσία Τούρκων και Ευρωπαίων παρατηρητών στα συνοριακά σημεία διέλευσης αλλά απέρριψε την παρουσία Ισραηλινών παρατηρητών.

    Όταν ρωτήθηκε για την παρουσία δυνάμεων του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στα σημεία διέλευσης, ο Τάχα είπε ότι "η Χαμάς είναι η κυβέρνηση στη Γάζα".

    Η Αίγυπτος έχει αποκλείσει άνοιγμα του σημείου διέλευσης της Ράφας χωρίς την παρουσία παρατηρητών της Παλαιστινιακής Αρχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [04] Πρόεδρος της ΕΠΟ ο Σ.Πιλάβιος

    Ο Σοφοκλής Πιλάβιος είναι ο διάδοχος του Βασίλη Γκαγκάτση στην προεδρία της ΕΠΟ, μετά τις εκλογές που διενεργήθηκαν το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο κ. Πιλάβιος συγκέντρωσε, συνολικά, τις ψήφους 44 Ενώσεων (και της Σούπερ Λίγκας), έναντι 11 ψήφων του έτερου υποψηφίου, Βίκτωρα Μητρόπουλου. Να σημειωθεί ότι οι ΕΠΣ Καρδίτσας και Τρικάλων δεν συμμετείχαν στη διαδικασία, καθώς η πρώτη εμφάνισε δύο πληρεξούσια, ενώ η δεύτερη προς το παρόν είναι διοικητικά ακέφαλη.

    Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Θανάσης Κανελλόπουλος, θα είναι ο τακτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στην ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Ο κ. Κανελλόπουλος εξελέγη με 42 ψήφους, ενώ τη θέση του αναπληρωματικού κατέλαβε ο ταμίας της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης.

    Ο κ. Πιλάβιος, χαρούμενος και ικανοποιημένος από τη νίκη του στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΕΠΟ και υποσχέθηκε, στις δηλώσεις του αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, επεσήμανε ότι θα διατηρήσει την ενότητα στο χώρο του ποδοσφαίρου και θα κάνει ό,τι μπορεί για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το άθλημα.

    «Το ελληνικό ποδόσφαιρο έδωσε σήμερα με το εκλογικό αποτέλεσμα μια συντριπτική απάντηση στην απόπειρα παλιννόστησης ανθρώπων και λογικών που έχουν από χρόνια απομονωθεί. Οι Ενώσεις-μέλη της ΕΠΟ με όπλο την ενότητά τους, αποφάσισαν ότι το άθλημα πρέπει να αφήσει για πάντα πίσω του το παρελθόν και με ταχύτατους ρυθμούς να πλησιάσει το επίπεδο των προηγμένων ποδοσφαιρικά χωρών», ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο κ. Πιλάβιος με σαφέστατους υπαινιγμούς προς τον Βίκτωρα Μητρόπουλο, και συνέχισε: «Η τιμή που επεφύλαξαν στο πρόσωπό μου, να είμαι αυτός που θα οδηγήσει τα πράγματα στην επόμενη μέρα, με συγκινεί βαθύτατα και με γεμίζει υποχρεώσεις. Οι ευχαριστίες μου προς όσους με ψήφισαν είναι δεδομένες. Το ίδιο και η υπόσχεσή μου ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να συμβάλλω από τη θέση του προέδρου της ΕΠΟ στην αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων του χώρου».

    Ο νέος διοικητικός ηγέτης της ομοσπονδίας υπογράμμισε πως «... η ΕΠΟ είναι έτοιμη, με σαφή επίγνωση του ρόλου της, να προχωρήσει άμεσα σε σειρά πρωτοβουλιών που θα διαμορφώσουν ένα νέο πεδίο συνεργασίας τόσο με την Πολιτεία, όσο και με τους φορείς του αθλήματος».

    Όσο για τις προτεραιότητές του; «Τα οικονομικά προβλήματα των Ενώσεων, η ραγδαία ανάπτυξη της υποδομής, οι εκρήξεις βίας στα γήπεδα, η αναβάθμιση της διαιτησίας και της αθλητικής δικαιοσύνης, η διεύρυνση της ενότητας ερασιτεχνικού και επαγγελματικού ποδοσφαίρου, η βελτίωση της εικόνας του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι κοινά και ως τέτοια θα αντιμετωπιστούν... Τέλος, υπόσχομαι να διατηρήσω ως κόρη οφθαλμού την ενότητα του χώρου».

    Ο κ.Πιλάβιος, που συμπλήρωσε πριν από μερικές ημέρες 43 χρόνια ζωής (13.01.1966), υπήρξε απόφοιτος της σχολής Μωραϊτη και εν συνεχεία σπούδασε στη Νομική, ανοίγοντας το δικό του δικηγορικό γραφείο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του. Η "εμπλοκή" του με τον χώρο του ποδοσφαίρου ξεκίνησε το 1997, όταν και συμμετείχε ως μέλος στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της ΕΠΟ, ενώ την περίοδο 2000-2004 υπήρξε υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

    Τον Σεπτέμβριο του 2004 αποχώρησε από τη θέση που κατείχε στην αθηναϊκή ομάδα προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της ομοσπονδίας με τον συνδυασμό του Βασίλη Γκαγκάτση. Από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, μετά τη νίκη του Μακεδόνα παράγοντα στον συνδυασμό του οποίου ο κ. Πιλάβιος μετείχε, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ, ενώ από το 2006 κατείχε τη θέση του αθλητικού εισαγγελέα στην UEFA και από το 2007 ήταν μέλος της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της FIFA.

    Πριν παραιτηθεί των καθηκόντων του για να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου στις σημερινές εκλογές, από τον Οκτώβριο του 2008 ο Σοφοκλής Πιλάβιος ήταν ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της ΕΠΟ, μετά την εκ νέου εκλογή του παράταξη Γκαγκάτση, ο οποίος τον όρισε γ΄ αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας. Εκτός αυτού, είχε επίσης αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων, προέδρου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής αδειοδότησης των ομάδων (licensing) και εκπρόσωπου της ΕΠΟ στο Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας.

    [05] Να ληφθούν πρωτοβουλίες"

    Τη συμπαράσταση του στον αγώνα των αγροτών επανέλαβε σε δηλώσεις του στην Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και τόνισε ότι η πολιτεία θα πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα που θα στηρίξουν ουσιαστικά το εισόδημα του αγροτικού κόσμου, καθώς όπως είπε υπάρχουν ακόμη περιθώρια για μέτρα στήριξης από πόρους που δεν είναι εμφανείς, για έκτακτες περιπτώσεις. Σημείωσε δε χαρακτηριστικά ότι «το πρόβλημα των αγροτών θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως μια έκτακτη περίπτωση» ενώ διαφώνησε και με τον τρόπο κατανομής των ενισχύσεων.

    Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε προς τα τοπικά ΜΜΕ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναφέρθηκε αρχικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Θράκης, αλλά και στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, για τον οποίο είπε ότι είναι μεν «θετικός για την Ελλάδα, αλλά η περιοχή θα δεχθεί δουλειές οι οποίες πρέπει να έχουν ένα υψηλό αντιστάθμισμα».

    Ειδικά για το θέμα που έχει προκύψει τελευταία με τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης, ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στην πρόταση που έκανε στη Βουλή σύμφωνα με την οποία, θα μπορούσε το ελληνικό δημόσιο να αγοράσει ένα αριθμό μικρών πλοίων και να εκτελεί τα δρομολόγια της άγονης γραμμής με προσωπικό από το λιμενικό σώμα.

    Η ελληνική οικονομία καταρρέει τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης και υποστήριξε ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να ληφθούν πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν το εισόδημα των Ελλήνων και θα δώσουν νέα ώθηση στην ελληνική πορεία της οικονομίας.

    Όσον αφορά τα σενάρια πρόωρων εκλογών που συζητούνται έντονα τις τελευταίες ημέρες ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι «ακόμη και οι εκλογές δεν μπορούν να σώσουν την ΝΔ», ενώ χαρακτήρισε «δημοψήφισμα» τις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

    Ο κ. Καρατζαφέρης κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στον Έβρο, παρέστη στην κοπή της πίτας των κομματικών οργανώσεων στην Ορεστιάδα και στην Αλεξανδρούπολη, μετέβη στα μπλόκα των αγροτών και επισκέφθηκε το Νομάρχη και τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης.

    Σχόλια εκπροσώπου Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. για την επικαιρότητα

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος κληθείς να σχολιάσει τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, τόνισε ότι: «Παραμένουμε πιστοί στην πρότασή μας για διάλογο μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων. Διάλογος σοβαρός με προτάσεις και όχι προεκλογικού χαρακτήρα λύση που είναι βραχύβια, όπως τα μέτρα που πήρε πρόσφατα η κυβέρνηση. Το πρόβλημα των αγροτών δε λύνεται με ασπιρίνες. Θα μπορούσαμε μαζί με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, που έχουμε κοινά προβλήματα, να πιέσουμε και να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας για τα δίκαια αιτήματά μας».

    Ακόμη, αναφερόμενος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ανέφερε: «Όπως είχα πει πριν από λίγο καιρό, η ΝΔ και ο Ιησούς ανέστησαν. Οι μεν πρώτοι το ΠΑΣΟΚ και ο Ιησούς τον Λάζαρο. Σήμερα επεκτείνω τη σκέψη μου και λέω το εξής. Η ΝΔ εξακολουθεί να υποδύεται τον Ιησού, σηκώνει ουσιαστικά το Σταυρό του μαρτυρίου στο Γολγοθά και περιμένει την Ανάσταση που δε φαίνεται να έρχεται, και το ΠΑΣΟΚ υποδύεται το Λάζαρο ο οποίος, μετά την Ανάσταση, δεν εμφανίζεται πουθενά στην Ιστορία!».

    [06] Παραμένουν στα μπλόκα

    Κρίσιμη συνάντηση με το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο των αγροτών θα έχει το απόγευμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την κατανομή (εξειδίκευση) των 500 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.

    Αυτό δήλωσε ο κ. Χατζηγάκης μετά από σύσκεψη που είχε χθες με εκπροσώπους αγροτών από πολλά μπλόκα απ`όλη τη χώρα (Τέμπη, Μικροθήβες, Γιαννιτσά, Προμαχώνα, κ.α.).

    Οι εκπρόσωποι των αγροτών δήλωσαν ότι δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα τους και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Σε αυτή την απόφαση ο κ. Χατζηγάκης απάντησε επισημαίνοντας ότι πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μετά την εμπεριστατωμένη ενημέρωση των αγροτών, πρόσθεσε, δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν κλειστοί οι δρόμοι.

    Γι` άλλη μια φορά επεσήμανε ότι το πακέτο ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος δεν αλλάζει. Μένουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσόν αυτό δεν συνδέεται με καμία άλλη παροχή (π.χ. αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, επιδοτήσεις, κ.α.).

    Ο κ.Χατζηγάκης ανέφερε ακόμη ότι έγινε δεκτή η πρόταση των αγροτών για συζήτηση θεσμικών θεμάτων που αφορούν τους αγρότες και στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως ενεργοποιεί το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής.

    Παραμένουν στα μπλόκα

    Τα μπλόκα παραμένουν στο Καστρο, στην Αλαμάνα, στις Μικροθήβες, στη Νίκαια Λάρισας αλλά και στα Τέμπη.Στην Κρήτη υπάρχει αγροτικό μπλόκο μεταξύ Χανίων και Ρεθύμνου, ενώ οι αγρότες της Πελοποννήσου έχουν προειδοποιήσει ότι σήμερα θα κλείσουν τον Ισθμό της Κορίνθου.

    Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος των Μαλγάρων, αλλά και στα «Πράσινα Φανάρια» στα ανατολικά της πόλης, προς το αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».

    Οι αγρότες συγκεντρώνουν τρακτέρ και στη διασταύρωση της Λητής στα βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης.

    Ωστόσο, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών παραμένει αποκομμένη από τα μπλόκα των αγροτών στα Τέμπη, στις Μικροθήβες, στη Νίκαια της Λάρισας, αλλά και στο Κάστρο της Βοιωτίας. Μπλόκο των αγροτών υπάρχει στην Τσαριτσάνη, στον παρακαμπτήριο δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας - Κατερίνης. Κινητικότητα των αγροτών παρατηρείται και στο Δάμασι, κοντά στον Τίρναβο, ενώ περιστασιακά οι αγρότες κλείνουν το δρόμο στο Γερακάρι Αγιάς.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, του Κιλκίς, στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας, αλλά και στον κόμβο της Τρίγλιας, στο νομό της Χαλκιδικής.

    Στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, κλειστοί παραμένουν οι συνοριακοί σταθμοί του Προμαχώνα στις Σέρρες, αλλά και των Ευζώνων και της Δοϊράνης, στο νομό Κιλκίς.

    Οι αγρότες επιτρέπουν κατά διαστήματα τη διέλευση φορτηγών που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα. Αποκλεισμένα παραμένουν επίσης, το τελωνείο της Εξοχής στο νομό Δράμας, αλλά και τα τελωνεία των Κήπων και του Ορμενίου στο νομό Έβρου.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στον κόμβο του Στρυμόνα, στον κόμβο της Χρυσούπολης, αλλά και στις εξόδους της πόλης της Κομοτηνής.

    Οι αγρότες παραμένουν επίσης, στο μπλόκο τους στην Κουλούρα Ημαθίας, επί της Εγνατίας Οδού, προκαλώντας πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων από το Κλειδί Ημαθίας προς τη Βέροια.

    Οι αγρότες έχουν κινητοποιηθεί και στο νομό της Κοζάνης, καθώς έχουν συγκεντρωθεί στο ύψος ΑΕΒΕΛ του δρόμου Κοζάνης - Πτολεμαϊδας, αλλά και στη γέφυρα των Σερβίων, στο δρόμο Κοζάνης - Λάρισας.

    [07] Ερευνες στο Λούσιο

    Συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στο Λούσιο ποταμό, για τον εντοπισμό 30χρονου άνδρα που αγνοείται από χθες του απόγευμα. Η βάρκα του 30χρονου αναποδύρισε ενώ έκανε ράφτινγκ και τον παρέσυρε το ρεύμα του ποταμού.

    Ο καιρός στην Αρκαδία ήταν άστατος με βροχές. Στο ποτάμι υπήρχαν 3 βάρκες με άγνωστο αριθμό ατόμων, η μία εκ των οποίων νωρίς το απόγευμα αναποδογύρισε και το ρεύμα του ποταμού παρέσυρε τον 30χρονο.

    Το ατύχημα σημειώθηκε 200 μέτρα πριν τη γέφυρα του Κούκου κοντά στα σύνορα των νομών Αρκαδίας - Ηλείας.

    Ήδη στο σημείο έχουν σπεύσει ο περιφερειάρχης των πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Παναγιώτης Μπονάτσος με 12 άτομα προσωπικό.

    [08] "Δικαίωμα στη διατροφή"

    Μία ημέρα πριν τη διάσκεψη της Μαδρίτης για την επισιτιστική κρίση, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε πως παρά την μείωση της τιμής των τροφίμων εκατ. άνθρωποι σβολόκληρον τον κόσμο εξακολουθεί να υποφέρει από την αστάθεια στις τιμές.

    «Οι τιμές στα τρόφιμα, σε συνδυασμό με την χρηματοοικονομική κρίση, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξάνουν τις δυσκολίες στον αναπτυσσόμενο κόσμο», τόνισε η διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας Νγκόζι Οκόνζο-Ιουεάλα, η οποία θα συμμετάσχει σήμερα κι αύριο, μαζί μβ αντιπροσώπους από 95 χώρες, στη διάσκεψη που συγκάλεσε η ισπανική κυβέρνηση για να καθορισθούν οι δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο του FAO για την επισιτιστική κρίση στη Ρώμη τον Ιούνιο του 2008.

    «Αναμένουμε πως η μεγάλη αστάθεια στις τιμές των τροφίμων θα συνεχισθεί και πως οι πτωχοί θα είναι οι σκληρότερα πληγέντες, διότι ξοδεύουν το μισό τους εισόδημα για τη διατροφή τους», τονίζει στο ανακοινωθέν της η Οκόνζο-Ιουεάλα.

    Η Παγκόσμια Τράπεζα υπογραμμίζει πως οι καταναλωτές δεν επωφελούνται πάντοτε από τη μείωση της τιμής στις πρώτες ύλες. Στην περίπτωση του αραβόσιτου, του οποίου η τιμή έχει πέσει παγκοσμίως κατά 32% σβ ένα τρίμηνο, στη Μομπάσα της Κένυας η τιμή για τους καταναλωτές μειώθηκε μόνον κατά 1%.

    Η Τράπεζα τονίζει πως 13 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει βοήθεια από τον περασμένο Μάιο, μέσω των κέντρων διάθεσης, των συστημάτων τροφοδοσίας και τη διάθεση σπόρων και λιπασμάτων στους μικρούς καλλιεργητές, κυρίως στο Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, τη Σομαλία, τον Νίγηρα, την Αιθιοπία και το Τόγκο.

    Άλλα 700 εκατ. δολάρια θα διατεθούν για το ίδιο πρόγραμμα στο επόμενο εξάμηνο, έπειτα από τα 500 εκατ. δολάρια, που ήδη έχουν διατεθεί.

    Επιπλέον, η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει από 4 σε 6 δις δολάρια το χρόνο κι έως το 2010 τα δάνεια που χορηγεί για τη γεωργία και τα τρόφιμα. Έως τον Ιούλιο, μάλιστα, προβλέπει ότι θα εγκρίνει 4 δις δολάρια για νέα προγράμματα, χωρίς να υπολογίζεται και το ένα δις δολάρια που έχει εκταμιεύσει η Διεθνής Χρηματοοικονομική Εταιρεία(IFC).

    Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κι ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο απηύθυναν έκκληση για ένα νέο στόχο προς την κατεύθυνση της ασφάλειας των τροφίμων.

    «Αυτό που συνήθως τείνουμε να λησμονούμε κατά τις τελευταίες δεκαετίας είναι πως υπάρχει μία λεπτή γραμμή ανάμεσα στην επάρκεια τροφίμων σε χαμηλή τιμή και τις κρίσιμες σιτοδείες, που καταλήγουν σε λιμούς», τονίζουν οι δύο ηγέτες σε κοινή ανακοίνωσή τους, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν.

    Επιμένοντας ιδιαίτερα στο «δικαίωμα στην διατροφή» οι Μπαν και Θαπατέρο εκφράζουν την ελπίδα τους πως παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση η σύνοδος της Μαδρίτης θα καταλήξει σε συγκεκριμένα σχέδια για τη μείωση του επισιτιστικού προβλήματος και στη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων.

    Οι δύο άνδρες υπογραμμίζουν ιδιαίτερα πως οι τιμές των διατροφικών προϊόντων εξακολουθούν να παραμένουν υψηλές στις πτωχές χώρες και πως η βοήθεια για την αγροτική ανάπτυξη έχει ελαττωθεί βαθμηδόν τα τελευταία χρόνια.

    Οι χώρες μέλη του FAO (της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα τρόφιμα) είχαν συμφωνήσει τον Ιούνιο του 2008 στη Ρώμη να μειώσουν έως το 2015 στο μισό τον αριθμό των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα, όμως δεν είχαν συνδυάσει την υπόσχεσή τους με συγκεκριμένες κι επαρκείς οικονομικές παροχές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 January 2009 - 7:30:26 UTC