Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία
  • [02] "Το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένη πρόταση"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Κρίση του καπιταλισμού"
  • [05] "Δεσμεύσεις για άμεση ενίσχυση"

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών θα διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Κ.Καραμανλής στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ανέφερε ότι "το θέμα της Παιδείας σε όλες του τις εκφάνσεις και όλες τις βαθμίδες, ιδίως δε σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποτελεί μείζον ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητηθεί κατά προτεραιότητα στην Εθνική αντιπροσωπεία, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να λάβουν θέση. Και αυτό γιατί το μέλλον και η πορεία της Παιδείας προϋποθέτουν όσο το δυνατόν κοινές θέσεις, αφού συνιστούν διαχρονικό ζήτημα και δεν αφορούν μόνο τις αποφάσεις της εκάστοτε Κυβέρνησης".

    Συνεργασία με Πρ.Παυλόπουλο

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Π. Παυλόπουλος ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης, για την πορεία εφαρμογής του ΕΣΠΑ, δηλαδή του Δ' ΚΠΣ.

    Σε ό,τι αφορά την αποκέντρωση, ο κ.Παυλόπουλος είπε ότι παρά τις ελλείψεις μέχρι το 2004, οι 13 περιφέρειες κατάφεραν να ολοκληρώσουν την εφαρμογή του Γ' ΚΠΣ και να φέρουν σε πέρας τα 13 περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα.

    Παραλάβαμε την απορροφητικότητα στο 15,6% και στο τέλος του 2008 έληξε με εξαίσιο τρόπο, χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Με τον ίδιο τρόπο, πρόσθεσε, προετοιμάζονται οι περιφέρειες και για το Δ' ΚΠΣ και ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες ο νέος οργανισμός τους, αφού ενισχύονται -και από πλευράς στελεχιακού δυναμικού αλλά και από πλευράς νέας δομής- ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες του νέου ΕΣΠΑ.

    Ο Π.Παυλόπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για τη συνάντηση που είχε με την ΚΕΔΚΕ, ενόψει της μεταρρύθμισης, η οποία θα σταθμιστεί το επόμενο διάστημα, καθώς εκείνο που προέχει είναι να στηριχθεί οικονομικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να έχει μια σταθερή βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούμε για τη μεταρρύθμιση.

    Οι πόροι, πρόσθεσε ο υπουργός, για το 2009 είναι εξασφαλισμένοι και στο τέλος Μαρτίου θα δούμε πως πηγαίνουν τα πράγματα, ώστε από τη μια πλευρά να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος και - αν οι συνθήκες είναι καλύτερες - να ξεκινήσουμε και πάλι το διάλογο σε ό,τι αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση.

    Συνάντηση με υπουργό Ναυτιλίας

    Το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας Αναστάση Παπαληγούρα.

    Ο κ. Παπαληγούρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι συζήτησαν για την ακτοπλοΐα και την προσπάθεια κάλυψης όλων των αναγκών του νησιωτικού χώρου και για τα κονδύλια που διατίθενται, ώστε να επιδοτηθούν οι άγονες γραμμές και να διασφαλιστεί η αναγκαία συγκοινωνία των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας μετά τα διοικητικά κέντρα των νησιών, τον Πειραιά ακόμη και με τη Θεσσαλονίκη.

    Επίσης ανέφερε ότι συζητήθηκε η προώθηση του κυρωτικού νόμου που αναφέρεται στην παραχώρηση στην κινεζική ΚΟΣΚΟ του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά. Προχωρούμε, είπε ο κ. Παπαληγούρας, τις επόμενες μέρες στην κατάθεση και στη συζήτησή του απο τη Βουλή.

    Επίσης αναφέρθηκε στις δράσεις του Λιμενικού Σώματος και στις προτεραιότητες του υπουργείου αλλά και στα τεκτενόμενα στο χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Σε ό,τι αφορά τις άγονες γραμμές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας διασφαλίστηκαν οι πόροι, ώστε να υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματα των νησιών των άγονων γραμμών.

    Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό και την οικονομία, ο κ. Παπαληγούρας σημείωσε ότι "πρέπει να υπάρχει μια σοβαρότητα απο όποιον καταγγέλει την κυβερνητική πολιτική. Μέχρι τώρα ήταν ανάλγητη τάχα η κυβερνητική πολιτική, τώρα υπάρχει ενδεχομένως η κατηγορία απο πλευράς ΠΑΣΟΚ ότι υπερβαίνουμε τις δυνατότητες. Φοβούμαι όμως ότι λησμονούν ότι τα δικά τους μέτρα και τα δικά τους θα είναι πέρα απο τις σημερινές αντικειμενικές δυνατότητες της οικονομίας".

    Σε άλλη ερώτηση εάν η απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου δυσχεραίνει τη λειτουργία των εφοπλιστών στον Πειραιά και την Ελλάδα, ο κ. Παπαληγούρας είπε "το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η ευτυχής κατάληξη δημιουργεί ένα θετικό κλίμα. Ασφαλέστετα η κυβέρνηση κάνει ότι είναι ανθρώπινα δυνατόν ώστε να διασφαλιστεί το κλίμα της ηρεμίας και του αισθήματος ασφάλειας που είναι αναγκαίο για τον τόπο".

    Τέλος, σε άλλη ερώτηση με αφορμή δημοσίευμα εάν έχει υποβληθεί νέο αίτημα απο τις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθεί άλλο λιμάνι, εκτός απο τον Αστακό, ο κ. Παπαληγούρας είπε "όχι δεν έχει. Δεν έχει κανένα άλλο αίτημα διατυπωθεί πέραν ενός εντελώς καθημερινού αιτήματος, που δεν σχετίζεται με την περιοχή για την οποία συζητούμε".

    Συνεργασία με Γ.Τραγάκη

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα στηρίζει ομόφωνα όλες τις κυβερνητικές επιλογές, όπως έκανε ως σήμερα, διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης, στη συνάντηση που είχαν.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν θα παραμείνει στη θέση του, ο κ. Τραγάκης τόνισε ότι δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα, ενώ σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν τέτοια θέματα προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση και η ΝΔ ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου και όχι με την εκλογολογία. Αυτά τα αφήνουμε σε άλλους».

    Σε ό,τι αφορά τα μπλόκα των αγροτών, ο κ. Τραγάκης είπε «εμείς, από το Δεκέμβριο, σε ανύποπτο χρόνο, είχαμε ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών μέσα στα πλαίσια της ΕΕ. Όλα τα άλλα τα αφήνουμε στους άλλους».

    [02] "Το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένη πρόταση"

    Με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ Αλ-Μαλκί θα συναντηθεί σήμερα ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    "Απέναντι στην "tabula rasa", στο "λευκό χαρτί" της κυβερνητικής πολιτικής το ΠΑΣΟΚ προτείνει, συζητάει και κάνει μια ολοκληρωμένη πρόταση για δημόσια, δωρεάν υψηλής ποιότητας παιδεία για όλους", τόνισε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

    Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε με τον εισηγητή του ΚΤΕ Παιδείας του κόμματος Μ. Παντούλα και τη γραμματέα του τομέα, εν όψει της συζήτησης για την Παιδεία στη Βουλή, η κ. Διαμαντοπούλου μίλησε για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, στην οποία, όπως είπε, σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος "θα αναφερθεί με σαφήνεια" και καταδίκασε την κυβέρνηση για "κενούς και άγονους κύκλους" των οποίων η κατάληξη είναι "μηδέν στο πηλίκο".

    "Η μαζική πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υψηλής ποιότητας είναι το ζητούμενο της εποχής και είναι ο διακηρυγμένος στόχος του ΠΑΣΟΚ", διευκρίνισε η κ. Διαμαντοπούλου και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επέφερε "και σε αυτόν τον τομέα", τη "σύγχυση" αλλά και τη" θυμηδία", ενώ βάζει και αυτό το θέμα "στις μυλόπετρες του λαϊκισμού και της επικοινωνίας".

    "Γελοιότητες", χαρακτήρισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκείνα που "γράφτηκαν, χωρίς να διαψευστούν, ότι λόγω της μεγάλης ταχύτητας που πρέπει να γίνουν τα πράγματα, υπάρχει περίπτωση ένα σύστημα να αποφασιστεί και να εφαρμοστεί και πριν τις εκλογές".

    Σχολιάζοντας την πρωτόδικη απόφαση για το ζήτημα με τα ΚΕΣ, η κ. Διαμαντοπούλου εκτίμησε ότι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι σεβαστές, και πως είναι "εξαιρετικά σαφές ότι ο ΔΟΑΤΑΠ ελέγχει ακαδημαϊκά προσόντα, ενώ οι ευρωπαϊκές οδηγίες μιλούν για επαγγελματικά δικαιώματα". "Επομένως, είναι επικίνδυνο να ανοίγουμε και αυτό το κεφάλαιο στη χώρα. Ούτε τα ελληνικά ούτε τα ευρωπαϊκά δικαστήρια πρέπει να ασκούν πολιτική", είπε και συμπλήρωσε ότι "πολιτική κάνουν οι κυβερνήσεις και αυτή η κυβέρνηση αρνείται να κάνει πολιτική".

    Ερωτηθείσα για "την περίπτωση εισαγωγής στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις, που ενδεχομένως να εξετάζει η ΝΔ", όπως η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι δεν σχολιάζει τέτοιες πληροφορίες και "επέμεινε" στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για "μαζική και ποιοτική πρόσβαση" στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχουν πάντοτε κανόνες στην πρόσβαση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί το σημερινό εξεταστικό σύστημα.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου, για "τοποθέτηση ακατάλληλων προσώπων σε ακατάλληλες θέσεις" από το ΠΑΣΟΚ, κάτι που ο κ. Παντούλας είχε ισχυριστεί νωρίτερα για τη ΝΔ, η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε πως "άλλο πράγμα είναι η καταλληλότητα και άλλο η υπονόμευση του θεσμού της αντικειμενικότητας των εξετάσεων".

    Επιπλέον, σχετικά με το πώς θα χρηματοδοτήσει το ΠΑΣΟΚ το 5% για την παιδεία, η κ. Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι αυτό "αφορά μια τετραετία και στον προϋπολογισμό είχαμε ζητήσει να κόψουμε από όλους τους κωδικούς και τις πολιτικές ώστε να μπορέσουμε να πάμε σταδιακά στην αύξηση της παιδείας".

    Κληθείσα να διευκρινίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε ότι το "νέου τύπου λύκειο" θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας "αυτοδύναμης μονάδας", και έκανε λόγο για "εθνικό απολυτήριο με μεγάλες αλλαγές στο λύκειο, συνεργασία με τα πανεπιστήμια με μεγάλες αλλαγές στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και διαφορετική χρηματοδότηση που θα απελευθερώνει το σύστημα".

    Η κ. Διαμαντοπούλου δεν σχολίασε ερώτηση για το λεγόμενο "προπαρασκευαστικό" έτος, ενώ για το διάλογο που πρότεινε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, είπε ότι "αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να προχωρήσει το θέμα, θα είχε παρουσιάσει τουλάχιστον ένα πλαίσιο πρότασης".

    Τέλος, η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι υπήρξε συννενόηση με την πολιτική εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Λούκα Κατσέλη ώστε "να συμφωνήσουμε όλοι ότι το 5% δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση". Ερωτηθείσα δε για εκείνους που φέρεται να "γκρινιάζουν σχετικά με την τακτική που ακολουθεί η κ. Κατσέλη", απάντησε ότι δεν ξέρει ποιοι είναι αυτοί και ότι η αρμόδια του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα της οικονομίας κάνει πολύ καλά τη δουλειά της.

    Γ. Παπακωνσταντίνου για αγρότες - οικονομία

    "Απέναντι στην κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τα αγροτικά προβλήματα με την μέθοδο του "βλέποντας και κάνοντας", το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις,που απαντούν σε κομβικά ζητήματα της αγροτιάς και αφορούν τόσο τον μετασχηματισμό όσο και την επιβίωση της ελληνικής γεωργίας",δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανακοινώνοντας ότι εκτενέστερη τοποθέτηση θα υπάρξει από το ΠΑΣΟΚ, μόλις λάβει γνώση των θέσεων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκη.

    Απαντώντας, πάντως, αργότερα σε σχετική ερώτηση,ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι έχει υπόψη του διάφορες "διαρροές" για τις προτάσεις Χατζηγάκη και πρόσθεσε ότι "αν τις πιστέψουμε δεν λύνουν το πρόβλημα".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε "ανοιχτή γραμμή" με τους αγρότες και απαντώντας σε σχετική με τις κινητοποιήσεις τους ερώτηση, είπε ότι "σεβόμαστε υπερβολικά τους αγρότες για να τους κάνουμε υποδείξεις, ενώ δεν δίνουμε μαθήματα, αλλά ούτε και παίρνουμε μαθήματα,όπως αυτά που έδινε ο κ. Χατζηγάκης όταν ήταν στην αντιπολίτευση".

    Εξ άλλου,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχουν συνεννοήσεις "γαλάζιων" αγροτοσυνδικαλιστών με την κυβέρνηση για "σπάσιμο" των μπλόκων, ωστόσο πρόσθεσε ότι "υπόγειες συνεννοήσεις ή προσχηματικές παρουσίες στελεχών της κυβέρνησης στα μπλόκα δεν είναι πειστικές".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι οι θέσεις του Κινήματος σχετικά με το "κλείσιμο των δρόμων" είναι απόλυτα ξεκάθαρες και τόνισε ότι είναι "γενική, πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ,οι όποιες κινητοποιήσεις να σέβονται το κοινωνικό σύνολο".

    Ερωτηθείς σχετικά με τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ στον αγροτικό τομέα και ειδικά στο ζήτημα των επιδοτήσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν λέμε ότι τα κάναμε όλα σωστά, όμως βελτιώσαμε την θέση τους και ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε στην προσαρμογή της ελληνικής γεωργίας, προσπάθεια την οποία η ΝΔ άφησε μετέωρη".

    "Ανοίγουμε διάλογο με τους αγρότες για τις προτάσεις μας και θα κριθούμε από την υλοποίησή τους",πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Για καθυστέρηση στην απόδοση του επιδόματος θέρμανσης επέκρινε την κυβέρνηση ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ επανέφερε και το θέμα του Ταμείου κατά της Φτώχειας διερωτώμενος "αν η κυβέρνηση θα το ενεργοποιήσει το 2009".

    Αναφερόμενος στην ομιλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Βουλή,στην συζήτηση για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη λόγω των λανθασμένων πολιτικών της κυβέρνησης, ωστόσο μπορούμε να βγούμε από την κρίση με άλλη κυβέρνηση και ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης στην επερώτηση 35 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λέγοντας ότι το αρχικό κεφάλαιο του ΤΕΜΠΕ είναι μικρό, ενώ τα κριτήρια ένταξης αφήνουν έξω πολλές επιχειρήσεις.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι μέχρι στιγμής έχει γίνει δεκτό μόνο το 2% των αιτήσεων των επιχειρήσεων που έχουν υποβληθεί , ενώ επισήμανε εκ νέου την αναγκαιότητα σύνδεσης των χρημάτων προς τις τράπεζες με την δανειοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

    Αναφερόμενος σε θέματα ασφάλειας, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "υπάρχει αίσθημα ανασφάλειας και προβλημάτων στην λειτουργία της αστυνομίας", αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι για το Κίνημα "δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών και ασφάλειας".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε, επίσης, και στην απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης με την οποία απερρίφθη η αγωγή του δημάρχου της πόλεως Βασίλη Παπαγεωργόπουλου κατά της επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης Χρύσας Αράπογλου και επισήμανε ότι το σημαντικό στην απόφαση αυτή είναι η ανάδειξη και από την δικαστική αρχή ζητημάτων που αφορούν τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, ένα κλειστό κύκλωμα προμηθειών, υπεξαίρεση χρημάτων από το ταμείο του Δήμου και μη σύννομη διαχείριση.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Διάσκεψη με θέμα "Διατλαντικός διάλογος: Μετανάστευση και Παγκόσμια Οικονομική Κρίση" διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό την αιγίδα της νομαρχίας Θεσσαλονίκης στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς. (09:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Εγκαίνια έκθεσης παιδικού και εφηβικού βιβλίου από τον ΥΠΠΟ Α. Σαμαρά (11:00:00, Αθήνα)

  • Συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία (Ομιλίες των αρχηγών - 11:00:00)

  • Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (Π.Ε.Κ.Ο.Π.) (11:00:00)

  • Συνέδριο της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (11:00:00, Αθήνα/Ζάππειο)

    11.00-Λ.Ζαγορίτης

    12:15 - Φ. Πάλλη-Πετραλιά

    14:30 - Ευ. Μεϊμαράκης

    18:00 - Μπακογιάννη

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τον Υπουργό Πληροφοριών, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Dr. Riad Al-Malki - (11:45:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο)

  • Πορεία του Γενικού Συντονιστικού Φοιτητών ΑΠΘ από το Πολυτεχνείο, για την έναρξη διαλόγου του νομοσχεδίου στη Βουλή για την παιδεία. (12:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας οργανώνει συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση στοιχείων από ΜΕΘ και ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις (12:00:00, Αθήνα)

  • Συγκέντρωση εκπαιδευτικών έξω από τη Βουλή - Συγκέντρωση φοιτητών στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή (12:00:00, Αθήνα)

  • Συνάντηση του Λεωνίδα Κύρκου με τους δημοσιογράφους, στο βιβλιοπωλείο Π. Κυριακίδη (12:30:00, Θεσσαλονίκη/Αγ. Σοφίας 40)

  • Συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη με τον ΥΠΕΞ της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ Ελ-Μάλκι (12:30:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ)

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, θα δεχτεί περίπου 100 παιδιά ομογενών που φιλοξενούνται από την ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού στο πλαίσιο του Προγράμματος Φιλοξενίας νέων (13:00:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο)

  • Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ Ελ - Μάλκι (18:30:00, Αθήνα/Βουλή)

  • Κινητοποιήσεις αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα

  • Παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Λεωνίδα Κύρκου "Στιγμές ΙΙ" στο ΕΒΕΘ (20:00:00, Θεσσαλονίκη)

    Αθλητική ατζέντα

  • Υδατοσφαίριση-Α1 Ανδρών (9η ημέρα): Πανιώνιος-Βουλιαγμένη - 20:30:00, Αθήνα/Νέα Σμύρνη (GRC)

  • Ποδόσφαιρο-Γ΄ Εθνική (2ος όμιλος, 18η ημέρα)-Προαγγελία εξ αναβολής αγώνων

    [04] "Κρίση του καπιταλισμού"

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των συνδικαλιστικών ηγεσιών, στις οποίες απέδωσε "επαίσχυντο ρόλο", εξαπέλυσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μιλώντας σε συγκέντρωση στο γήπεδο του Σπόρτινγκ.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη της στις κινητοποιήσεις των αγροτών και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να σταθούν δίπλα στα μπλόκα, ενώ μιλώντας για την οικονομική κρίση την απέδωσε στην κρίση του καπιταλισμού, τονίζοντας ότι τώρα το πιο σπουδαίο είναι βρεθούν οι εργαζόμενοι σε θέση αντεπίθεσης.

    Ασκώντας κριτική στα άλλα κόμματα, η κα Παπαρήγα είπε ότι η ΝΔ τα φορτώνει όλα στη διεθνή κρίση και στην πασοκική διαχείριση που παρέλαβε, ενώ το ΠΑΣΟΚ, με το πλεονέκτημα ότι είναι αντιπολίτευση, άρα μπορεί να δημαγωγεί ασύστολα, ανακάλυψε ότι η διεθνής κρίση δεν αφορά στην Ελλάδα, ότι το πρόβλημα είναι εσωτερικό, αποκλειστικά νεοδημοκρατικό. Για δε το ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δημαγωγεί ασύστολα για τα προβλήματα της νεολαίας, αναγορεύοντάς την σε μια κοινωνική δύναμη πέρα και πάνω από την εργατική τάξη και τα μικροαστικά στρώματα. Μας ξανάφερε τις ξεπερασμένες, γερασμένες θεωρίες του Μαρκούζε ως άκρως πρωτότυπες και επαναστατικές, είπε.

    Ειδικότερα για τα δύο μεγάλα κόμματα, η κα Παπαρήγα είπε ότι με διαφορετικές φράσεις και συνθήματα,λένε ουσιαστικά το ίδιο πράγμα: Ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η μέγιστη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων,όλων των «παραγωγικών δυνάμεων», ώστε η κρίση να περάσει όσο γίνεται πιο ομαλά: Δηλαδή οι ταξικοί αντίπαλοι να συνεργαστούν, δηλαδή η εργατική τάξη να σκύψει το κεφάλι μέχρι να ακουμπήσει το έδαφος.

    Αντίθετα, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, οι δικές μας θέσεις και αιτήματα προϋποθέτουν χτύπημα των κερδών των μονοπωλίων και αλλαγή συσχετισμού σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενίσχυση του ΚΚΕ, ενώ τα δικά τους είναι ή ασπιρίνες που τα πληρώνει ένα μέρος των εργαζομένων, ή είναι μέτρα που διευκολύνουν τη λογική της συναίνεσης, της υποταγής, της παραίτησης,που διευκολύνουν την εναλλαγή στη διακυβέρνηση της ίδιας πολιτικής.

    Επικρίνοντας έντονα τον ΣΥΡΙΖΑ η κα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι "οι προτάσεις του δεν ξεφεύγουν από την κυρίαρχη λογική. Και επειδή έχει ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη δημαγωγία (καθώς από τη μια μεριά νοιώθει στριμωγμένος από το συγγενικό ιδεολογικά κόμμα του ΠΑΣΟΚ,ενώ από την άλλη θέλει να καταγράφεται ως ριζοσπαστική δύναμη για να γίνει ανάχωμα προς την πρόταση του ΚΚΕ), προβάλλει θέσεις και αιτήματα, που ύστερα από λίγο τα αλλάζει, τα θολώνει, τα απεμπολεί. Το σοβαρό είναι ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αποσπά τις θέσεις του από τη στρατηγική των μονοπωλίων και υποστηρίζει ότι μια προοδευτική, αριστερή κυβέρνηση μπορεί να βάλει τάξη και να περιορίσει με μια άλλη διαχείριση και να αλλάξει τη φύση των μονοπωλίων, του κεφαλαίου, ακόμα και τις δεσμεύσεις της ΕΕ".

    Αναφερόμενη στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος η κα Παπαρήγα σημείωσε ότι στα 4 χρόνια που πέρασαν από το προηγούμενο συνέδριο είναι γεγονός ότι το ΚΚΕ ξεκόλλησε από μια σειρά αδυναμίες που στα προηγούμενα Συνέδρια υπογραμμίζαμε, αφομοιώσαμε καλύτερα τη στρατηγική του Κόμματος, την πρόταση συμμαχίας για τον αγώνα που οδηγεί στη λαϊκή εξουσία και οικονομία,τονίζοντας παράλληλα, ότι σήμερα ο ιδεολογικός αγώνας αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα για την οργάνωση και πάλη των εργατών.

    Ο ιδεολογικός αγώνας φέρνει αποτελέσματα όταν αδιαλείπτως και με επεξεργασμένο τρόπο συνδέεται και συνδυάζεται με την πρακτική δράση, με τον καθημερινό αγώνα, είπε.

    Η κα Παπαρήγα έκανε στη συνέχεια εκτενή αναφορά στην κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα για να υπογραμμίσει ότι είναι ανάγκη "να κατανοήσουν όσο γίνεται περισσότεροι εργαζόμενοι,μισθωτοί ότι πρέπει να ξεμπερδέψουν με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και τις παρατάξεις που λυμαίνονται τα ηγετικά όργανα του κινήματος" και έκανε λόγο για "επαίσχυντο ρόλο των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ΓΕΣΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ κλπ σε άλλες ομοσπονδίες>>.

    Η κα Παπαρήγα είπε πρέπει να αναπτυχθεί ενιαία δράση ανάμεσα στα διάφορα τμήματα της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα αν αυτά δουλεύουν στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, στις πρώην ΔΕΚΟ, ανεξάρτητα εργασιακών σχέσεων και πρόσθεσε ότι η ανασύνταξη του κινήματος εξαρτάται άμεσα και καίρια από την ενίσχυση του ΠΑΜΕ αλλά και της ΠΑΣΥ και του πόλου συσπείρωσης στο χώρο των αυτοαπασχολουμένων, με προϋπόθεση και ισχυρή απαίτηση να εξειδικεύεται η δράση στις νέες ηλικίες και στις γυναίκες κατά κλάδο, τομέα οικονομίας, στην κοινωνική πολιτική. Νέα σωματεία, πρωτοβάθμια κυρίως, και συνδικαλιστικά στελέχη πρέπει να συσπειρώνονται ανάλογα με τις εξελίξεις και να εντάσσονται ή να συνεργάζονται με το ΠΑΜΕ σε συγκεκριμένα κρίσιμα ζητήματα, ώσπου να καταλήξουν μέσα από την πείρα τους ότι το ΠΑΜΕ μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί ως ο μοναδικός συνδικαλιστικός εργατικός φορέας που μπορεί να εκπροσωπεί την εργατική τάξη. Ανάλογα ισχύει για τους πόλους συσπείρωσης στο κίνημα των αυτοαπασχολουμένων, της αγροτιάς, στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, είπε.

    [05] "Δεσμεύσεις για άμεση ενίσχυση"

    Με αντιπροσωπεία της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (Π.Ε.Κ.Ο.Π.), θα συναντηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ, στις 11.00.

    "Ζητάμε άμεσα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που πριν από λίγα χρόνια ανέβαινε πάνω στα τρακτέρ και τώρα γυρνάει από κανάλι σε κανάλι λέγοντας ότι είναι ανενημέρωτος κι ότι χρειάζεται χρόνο για να ενημερωθεί για τα προβλήματα των αγροτών, πως πρέπει να δώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στους αγρότες. Δεσμεύσεις για την άμεση ενίσχυση του εισοδήματός τους καθώς και για τη διασφάλιση της συνέχειας της αγροτικής παραγωγής ώστε να μπορέσει να προκύψει επιτέλους η ανόρθωση της υπαίθρου και η ανασυγκρότηση της Αγροτικής Οικονομίας", δήλωσε ο κ.Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

    Πρωτοβουλίες για την Παιδεία

    Μια διαφορετική πρωτοβουλία εγκαινίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, καλώντας τους δημοσιογράφους να εκθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για εκπαιδευτικά ζητήματα.

    Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε τη χρησιμότητα της πρωτοβουλίας αυτής. Το ίδιο και οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στη συζήτηση.

    Σημειώνεται ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τις προτάσεις του στο πλαίσιο της συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για την Παιδεία.

    Την Τετάρτη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε τα θέματα της Παιδείας και οι λύσεις που πρέπει να δρομολογηθούν με τους προέδρους της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.

    Τόσο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι καυτηρίασαν έντονα την απόφαση του πρωτοβάθμιου Πρωτοδικείου Αθηνών σχετικά με τα ελληνικά κολέγια, χαρακτηρίζοντάς την ως πραξικοπηματική και επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση που προωθεί, όπως είπαν, την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

    «'Εχουμε μια κυβέρνηση που λειτουργεί πάνω στην πραξικοπηματική αυτή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που παραβιάζει το σύνταγμα και οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Η κοινοτική οδηγία έχει σχέση με την αγορά εργασίας ενώ σήμερα με την απόφαση αυτή βγαίνει θέμα εξίσωσης των ακαδημαϊκών προσόντων κάτι που δεν μας υποχρεώνει να εφαρμόσουμε η ΕΕ», δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος και έκανε λόγο για πολιτική της κυβέρνησης που "οδήγησε σε καράβι που μπάζει, την παιδεία".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 January 2009 - 5:30:20 UTC