Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Μπακογιάννη-Λαβρόφ
  • [02] Μέτρα για προσβασιμότητα πολιτών
  • [03] Μ.Γλέζος για τις "μαρτυρικές πόλεις"
  • [04] Απολύσεις από Sony και Intel
  • [05] "Ανεργία και οικονομική ένδεια"
  • [06] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [07] Κλείνει το Γκουαντάναμο
  • [08] "Πράσινο φως" για βοήθεια στη Γάζα

  • [01] Συνάντηση Μπακογιάννη-Λαβρόφ

    Τη στήριξη της Μόσχας έλαβε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, δια στόματος του Ρώσου ομολόγου της, Σεργκέι Λαβρόφ, για στενή συνεργασία σε όλες τις προτεραιότητες που έχει θέσει η ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ, με επίκεντρο την ειρήνευση στον Καύκασο και τη συμβολή στη διαμόρφωση του νέου χάρτη ευρωπαϊκής ασφάλειας.

    Ο κ. Λαβρόφ, μάλιστα, ευχήθηκε η ελληνική προεδρία να συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων που οδεύουν σε στρατηγική συνεργασία.

    Οι κ.κ. Μπακογιάννη και Λαβρόφ είχαν διευρυμένη συνάντηση μιάμισης ώρας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αφιερώθηκε στην πρόταση που έχει εκπονήσει η Ελλάδα για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, προκειμένου να παραμείνουν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην περιοχή Γεωργίας και νότιας Οσετίας.

    Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, κράτησαν το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης «επτασφράγιστο μυστικό». Ο κ. Λαβρόφ αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως αν υπάρχει πρόβλεψη για χωριστή αποστολή στην Τυφλίδα και στο Τσχινβάλ, όπως επιθυμεί η Μόσχα, θέση για την οποία διατυπώνει αντιρρήσεις η Τυφλίδα, ζητώντας να μη θιγεί η «εδαφική της ακεραιότητα».

    Η Ελλάδα θα προχωρήσει ως «έντιμος συνομιλητής» και δεν πρόκειται να θίξει τις «κόκκινες γραμμές» καμιάς πλευράς, έκανε σαφές η κ. Μπακογιάννη, ενώ ο κ. Λαβρόφ χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση «ρεαλιστική», που λαμβάνει υπόψη τη ντε φάκτο και ντε γιούρε κατάσταση.

    Η υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας το δύσκολο του εγχειρήματος, είπε: «Πρέπει να συμφωνήσουμε και οι 56 χώρες του ΟΑΣΕ, χώρες με διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά με κοινές αρχές και αξίες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού υπαρκτά προβλήματα, όπως είναι η παρουσία του ΟΑΣΕ στην Γεωργία και τη νότια Οσετία».

    Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την εκτίμησή του για την επιτυχή προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να δώσει λύση στη ροή του φυσικού αερίου από την Τυφλίδα στη νότια Οσετία, το οποίο, μάλιστα, εν μέσω χειμώνα αποτελεί επιτυχία της ελληνικής πλευράς στον ανθρωπιστικό τομέα.

    Διατύπωσε επίσης την ευγνωμοσύνη του στην Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών για την υιοθέτηση της πρότασης του προέδρου Μεντβεντεφ για προώθηση του διαλόγου, προκειμένου να ξανασχεδιαστεί η «αρχιτεκτονική ασφαλείας» της Ευρώπης. «Κοινός στόχος είναι να εξασφαλίσουμε, ώστε η ασφάλεια κάθε πλευράς να μην αποβαίνει εις βάρος κάποιας άλλης», είπε.

    «Υπάρχουν στον ΟΑΣΕ οι μηχανισμοί πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας, τους οποίους πρέπει να αξιοποιήσουμε για την προώθηση του διαλόγου», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

    Οι δυο υπουργοί συνέχισαν τις συνομιλίες τους στο γεύμα, που ακολούθησε, κατά το οποίο αναμενόταν να συζητηθούν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος με πρώτο το ενεργειακό, αλλά και η τουριστική και εμπορική συνεργασία, στους δύσκολους μάλιστα καιρούς της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Κομερσαντ» η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην ελληνορωσική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Σάουθ Στρίμ που διαφοροποιεί τις ενεργειακές οδούς και βρίσκεται σε εναρμονισμό με την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική.

    Για το θέμα αυτό είπε, ότι «με τη συμφωνία έχει εκφραστεί η πολιτική βούληση των δυο πλευρών και για την υλοποίησή του έχουν τώρα το λόγο οι εταιρίες και η αγορά».

    Η υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε χθες το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί σε γεύμα των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με προσκεκλημένη την υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, προκειμένου να εμπεδωθεί η εύθραυστη εκεχειρία στη Γάζα.

    [02] Μέτρα για προσβασιμότητα πολιτών

    Εγκύκλιο με θέμα «Πρόγραμμα Προσβασιμότητας στους Δήμους» υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, με την οποία διασφαλίζεται η συγκέντρωση των ζωτικής σημασίας υπηρεσιών στα πιο προσβάσιμα σημεία των οικισμών, μειώνοντας άσκοπες μετακινήσεις από το ένα άκρο της πόλης στο άλλο και διασφαλίζοντας τη δυνατότητα προσέγγισής τους γενικά από όλους τους πολίτες και κυρίως από τα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα. Τα μέτρα αφορούν συνεχή δίκτυα πεζοδρομίων, πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας καθώς και προσβάσιμων βιώσιμων αστικών μεταφορών.

    Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των βασικών πολιτιστικών υποδομών της χώρας (αρχαιολογικοί χώροι, πολιτιστικά κέντρα, εκθεσιακοί και συναυλιακοί χώροι, θέατρα, κινηματογράφοι κλπ.), περιλαμβάνεται η δυνατότητα πρόσβασης των ΑμεΑ και σε αυτά.

    Τέλος, η εξασφάλιση της κυκλοφοριακής προσβασιμότητας συναρτάται απόλυτα με την προώθηση της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας, η οποία δίνει τη δυνατότητα πληροφόρησης στα ΑμεΑ.

    Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

  • Επιλογή των περιοχών υψηλής επισκεψιμότητας, όπως το εμπορικό, διοικητικό, εκπαιδευτικό, αθλητικό, αρχαιολογικό, ψυχαγωγικό κέντρο, όπου θα εφαρμοστούν οι απαραίτητες δράσεις για τη δημιουργία αλυσίδας ανεμπόδιστης πρόσβασης.

  • Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης πρόσβασης στις επιλεγείσες περιοχές, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών φορέων ΑμεΑ, στα κτήρια και στις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από το κοινό, καθώς και στο υφιστάμενο πλέγμα πεζοδρομίων του ΟΤΑ, ούτως ώστε να προσδιοριστούν τα σημεία που εμποδίζουν ή δυσχεραίνουν την κίνηση των ΑμεΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων.

  • Ομαδοποίηση των εμποδίων σε κατηγορίες φυσικών, τεχνητών, αρχιτεκτονικών, διοικητικών και σε εκείνα που προκύπτουν λόγω συμπεριφοράς των πολιτών.

  • Προγραμματισμός των απαιτούμενων ενεργειών με βάση την ομαδοποίηση των εμποδίων, όπως διαφημιστικές πινακίδες, πινακίδες σήμανσης κυκλοφορίας οχημάτων, αντικείμενα αστικού εξοπλισμού και φύτευσης, κ.λπ.

    Η εξάλειψή τους προϋποθέτει έργα ανακατασκευής πεζοδρομίων και πεζοδρομήσεις, επαρκή αστυνόμευση και ταυτόχρονα ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών προς την κατεύθυνση της αλλαγής της συμπεριφοράς τους στα ζητήματα της προσβασιμότητας (π.χ. αποφυγή παράνομης στάθμευσης πάνω στις ράμπες του πεζοδρομίου).

    Με την απόφαση προβλέπεται ότι όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι οικισμών (πλατείες, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια κλπ.) πρέπει να διαμορφώνονται ή να ανακατασκευάζονται με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται σε αυτούς η δυνατότητα πρόσβασης των ΑμεΑ.

    Τα προτεινόμενα μέτρα αφορούν όλους τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, οι οποίοι εδρεύουν σε πρωτεύουσες νομών, τους δήμους της Περιφέρειας Αττικής και τους δήμους της ΝΑ Θεσσαλονίκης.

    [03] Μ.Γλέζος για τις "μαρτυρικές πόλεις"

    Καθυστέρησε η Θεσσαλονίκη να χαρακτηριστεί «Μαρτυρική Πόλη» και να μπει στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων, τόνισε ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση της δημοτικής κίνησης του ΣΥΝ «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας».

    Για να χαρακτηριστεί μια πόλη Μαρτυρική πρέπει να έχει χάσει το 10% του πληθυσμού της ή να έχει πυρποληθεί εξ ολοκλήρου. Η Θεσσαλονίκη έχει την πρώτη προϋπόθεση καθώς περίπου 50.000 Εβραίοι της πόλης εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά η απόφαση να χαρακτηριστεί Μαρτυρική Πόλη ελήφθη τον περασμένο Αύγουστο στο Δημοτικό Συμβούλιο, είπε.

    Ο Μ. Γλέζος παρατήρησε ότι το Ολοκαύτωμα για την Ελλάδα άρχισε αμέσως μετά την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων, πριν ακόμα υπάρξει το αντάρτικο, και ήταν η εφαρμογή ενός σχεδίου για τον διαμελισμό της χώρας και την εξόντωση του ελληνικού λαού.

    Ο δημοτικός σύμβουλος της κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» Τριαντάφυλλος Μηταφίδης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε προκειμένου να ψηφιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση για να χαρακτηριστεί η Θεσσαλονίκη Μαρτυρική Πόλη. Υπογράμμισε πως πρέπει να μεταμορφώσουμε τα αθώα θύματα των Ναζί σε ένα αδιαπέραστο τείχος απέναντι στην επανάληψη της ανείπωτης αυτής φρίκης.

    [04] Απολύσεις από Sony και Intel

    H εταιρία Sony Corp αναμένεται να κλείσει ένα εργοστάσιο κατασκευής τηλεοράσεων στην Ιαπωνία καταργώντας έτσι 2.000 θέσεις εργασίας καθώς αναμένεται ότι θα ανακοινώσει τις πρώτες λειτουργικές απώλειες τα τελευταία 14 χρόνια, εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας The Nikkei.

    Στο πλαίσιο των περικοπών, ο ιαπωνικός γίγαντας ηλεκτρονικών ειδών ανακοίνωσε νωρίτερα τα σχέδιά του να απολύσει πάνω από 16.000 εργαζόμενους εντός και εκτός Ιαπωνίας.

    Η Sony αναμένεται να καταγράψει απώλειες 1.11 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρέχον οικονομικό έτος, που λήγει στις 31 Μαρτίου, καθώς είναι περιορισμένες οι πωλήσεις των τηλεοράσεών της "flat-screen".

    Κλείνει μονάδες η Intel

    Η σημαντική μείωση της ζήτησης κυκλωμάτων για υπολογιστές υποχρέωσε την εταιρία Intel να ανακοινώσει ότι σταματά την παραγωγή σε εργοστάσια στο Όρεγκον και την Καλιφόρνια και προτίθεται να κλείσει δύο μονάδες στην Πενάνγκ της Μαλαισίας και άλλη μία στο Καβίτε των Φιλιππίνων.

    Η εταιρία της Σίλικον Βάλεϊ ανακοίνωσε ότι το κλείσιμο των εργοστασίων θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους και αφορά 5.000 - 6.000 εργαζομένους.

    Η Intel ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μείωση κατά 90% των κερδών της στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, καθώς η ζήτηση για υπολογιστές υποχώρησε σημαντικά στο τέλος του περασμένου έτους.

    [05] "Ανεργία και οικονομική ένδεια"

    Συνάντηση με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Βορείου Ελλάδος είχε χθες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, στα γραφεία του κόμματος.

    "Χωρίς κομπιούτερ και βιομηχανικά προϊόντα μπορούμε να ζήσουμε, όμως χωρίς αγροτικά προϊόντα θα πεθάνουμε", τόνισε ο κ.Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση σημειώνονταις πως "δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον αγροτικό κόσμο και η Ελλάδα δεν νομιμοποιείται να ακολουθήσει τις επιταγές της ΟΝΕ", είπε ο κ. Καρατζαφέρης και κατέληξε:

    "Οι αγρότες έχουν δίκιο και η κυβέρνηση πρέπει να τους βοηθήσει και να τους κρατήσει στα χωράφια τους" κατέληξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των αγροτών κ. Μιτσιούδης δήλωσε ότι ''ενημερώνουμε οι αγρότες τα κόμματα για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα'' και ανέφερε ότι έχουν την υποστήριξη του ΛΑΟΣ, όπως την εξέφρασε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Στη συνέχεια, ο κ.Καρατζαφέρης συναντήθηκε με τον πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε:

    «Η Κυβέρνηση συνεχώς ανακοινώνει προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων, όταν τα 28 δις που δόθηκαν στους τραπεζίτες μένουν στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών.

    Ανεργία, φτώχια, οικονομική ένδεια και τεράστιο δημόσιο χρέος, είναι τα αποτελέσματα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Σήμερα η ΝΔ συνεχίζει να προπαγανδίζει προγράμματα τα οποία μένουν κενά γράμματα. Τέσσερα πράγματα δεν έχουν όρια, το σύμπαν, η ανοησία, η προπαγάνδα της κυβέρνησης και η αποτυχία της».

    Αναφερόμενος στους αγρότες ο κ.Βελόπουλος είπε ότι «η κυβέρνηση με την αντιαγροτική της πολιτική έχει μπλοκάρει το εισόδημα, τα όνειρα και τις προσδοκίες των ελλήνων αγροτών.

    Σήμερα κάποιοι από τη ΝΔ μέμφονται τους αγρότες που με τις κινητοποιήσεις τους και τα μπλοκ διαμαρτύρονται.

    Να γνωρίζει η κυβέρνηση πως δεν μπορεί με τις αναβολές και τις καθυστερήσεις για την υλοποίηση των υποσχέσεών της να μπλοκάρει τη νοημοσύνη μας».

    [06] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Απόφαση της κυβέρνησης είναι να δοθούν ενισχύσεις στους αγρότες. Άμεσα θα ενισχυθούν οι παραγωγοί λαδιού, βαμβακιού, σιτηρών και καλαμποκιού. Θα δοθούν επίσης ενισχύσεις και σε άλλους παραγωγούς που η παραγωγή τους επλήγη από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρης Χατζηγάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους των αγροτών από τη Θεσσαλία. Οι αγρότες από την Κρήτη δεν ήρθαν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, η συνάντηση θα γίνει σήμερα.

    "Τις προσεχείς ημέρες θα καθοριστούν τα ποσά που θα δοθούν ως ενίσχυση στα κρίσιμα προϊόντα", τόνισε ο υπουργός και ανέφερε ότι από τα 28 δισ. ευρώ που δόθηκαν στις τράπεζες, το μέρος που τους αναλογεί, θα πάει και στην αγροτική οικονομία. Δηλαδή, θα δοθούν δάνεια σε αγροτικές βιομηχανίες.

    Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των αγροτών δήλωσαν ότι "ο αγώνας συνεχίζεται και η συνάντηση ήταν αδιέξοδος".

    Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπός τους, Γιώργος Καραϊσκος "ο υπουργός διαπίστωσε ότι είναι δίκαια τα αιτήματά μας αλλά στην ουσία δεν μας έδωσε τίποτα και για αυτό θα ζητήσουμε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και ίσως και με τον πρωθυπουργό".

    Ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών συνεχίζεται από τους αγρότες στα Τέμπη, στη Νίκαια της Λάρισας, στον κόμβο Μικροθηβών, αλλά και στο Κάστρο.

    Παράλληλα, συνεχίζεται ο αποκλεισμός του συνοριακού σταθμού στον Προμαχώνα, από τους αγρότες του νομού Σερρών, ενώ οι αγρότες της Δράμας, εξακολουθούν να κρατούν αποκλεισμένο το συνοριακό σταθμό της Εξοχής. Τα τρακτέρ είναι συγκεντρωμένα και στη γέφυρα του Στρυμώνα.

    Ομαλά διεξάγεται την ώρα αυτή, η κίνηση των οχημάτων στο Κιλκίς και στα Γιαννιτσά, ενώ οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους, στην είσοδο των δύο πόλεων.

    Στη διάρκεια της ημέρας, αναμένεται ότι θα επαναληφθούν τα μπλόκα στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας, στη διασταύρωση Μαυρονερίου Κιλκίς, στην εθνική οδό Φλώρινας - Έδεσσας, αλλά και στην παλιά εθνική οδό Καβάλας-Ξάνθης στο ύψος της Χρυσούπολης. Μπλόκα των αγροτών αναμένονται επίσης και στις εισόδους της πόλης της Κομοτηνής.

    Σήμερα επίσης, αναμένεται να συνεδριάσουν τα συντονιστικά όργανα των αγροτών, προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων.

    Αποχώρησαν από το αεροδρόμιο Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης" οι αγρότες μετά την απόφαση για αναστολή της κατάληψης από τη συντονιστική επιτροπή των αγροτών Ηρακλείου και Λασιθίου.

    Το κτίριο όπου στεγάζονται οι δυο δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού Χανίων καθώς και τα διοικητικά δικαστήρια, απέκλεισαν από το πρωί αγρότες του νομού.

    Οι αγρότες από τα Χανιά για δεύτερη ημέρα παρέμειναν χθες στην θέση "Πλατάνι" έχοντας αποκλείσει την εθνική οδό Χανίων Ηρακλείου. Το πρωί αντιπροσωπεία των αγροτών παρέδωσε στο φιλόπτωχο συσσίτιο "Σπλάντζιας" αγροτικά προϊόντα όπως λάδι και πορτοκάλια.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργος Γωνιωτάκης, οι αγρότες διέθεσαν τα προϊόντα τους στο φιλόπτωχο ταμείο αντί να τα πετάξουν στους δρόμους όπως συνήθως γίνεται όταν υπάρχουν κινητοποιήσεις.

    [07] Κλείνει το Γκουαντάναμο

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να υπογράψει σήμερα Πέμπτη διάταγμα που προβλέπει το κλείσιμο της φυλακής στη βάση Γκουαντάναμο, στην Κούβα.

    Στο διάταγμα αυτό μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η φυλακή θα κλείσει εντός ενός έτους από τη στιγμή της υπογραφής του και οι κρατούμενοι έχουν συνταγματικό δικαίωμα να ασκήσουν προσφυγές για την κράτησή τους.

    Επίσης ζητείται να εξεταστεί κατά πόσο οι κρατούμενοι μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες φυλακές ή να αφεθούν ελεύθεροι. Για όσους δεν εγκριθεί η απελευθέρωση ή η μεταφορά τους, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο προσαγωγής τους ενώπιον αμερικανικών δικαστηρίων.

    Εντός 30 ημερών από την υπογραφή του διατάγματος, ο υπουργός Άμυνας θα είναι επίσης υποχρεωμένος να επανεξετάσει τις συνθήκες κράτησης στο Γουαντάναμο και να λάβει άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών.

    Επίσης, ο Ομπάμα ζήτησε χθες από τη στρατιωτική ηγεσία να προχωρήσει σε συμπληρωματικές διαδικασίες, ώστε να διευκολυνθεί η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

    Κατά την πρώτη ημέρα της προεδρίας του, ο αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με ανώτατους αξιωματούχους του στρατού και συμβούλους για θέματα εθνικής ασφάλειας, με τους οποίους συζήτησε για το θέμα της αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

    "Στη διάρκεια των συνομιλιών μας ζήτησα από τη στρατιωτική ηγεσία να προχωρήσει στον απαραίτητο, περαιτέρω σχεδιασμό για την εφαρμογή μιας υπεύθυνης στρατιωτικής απόσυρσης από το Ιράκ", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα.

    Η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ ήταν κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα, στη διάρκεια της οποίας ο πόλεμος αποτελούσε και τη μεγαλύτερη ανησυχία των αμερικανών ψηφοφόρων μέχρι που επισκιάστηκε από την οικονομική κρίση.

    Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν παραγωγική και ότι θα συμβουλευτεί την ηγεσία του Πενταγώνου κατά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

    "Θα προχωρήσουμε σε πλήρη αναθεώρηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν προκειμένου να αναπτύξουμε μια περιεκτική πολιτική για όλη την περιοχή", είπε ο πρόεδρος.

    Ορκίστηκε για δεύτερη φορά

    O πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ορκίστηκε για δεύτερη φορά χθες στο Λευκό Οίκο επειδή δεν υπήρχε ακολουθία σε μια από τις λέξεις του όρκου που έδωσε την Τρίτη.

    Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, δικαστής Τζον Ρόμπερτς, διάβασε τον όρκο ενώπιον των δημοσιογράφων.

    Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος δια του εκπροσώπου του αναφέρει ότι ο Ομπάμα ορκίστηκε για δεύτερη φορά "προληπτικά" και από "υπερβολική τυπικότητα" επειδή κατά την πρώτη ορκωμοσία ο δικαστής Ρόμπερτς έκανε λάθος σε μία λέξη.

    "Θεωρούμε ότι ο όρκος διαβάστηκε σωστά την Τρίτη", δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκιμπς στους δημοσιογράφους επικαλούμενος το δικηγόρο του Λευκού Οίκου, Γκρεγκ Κρέιγκ.

    "Αλλά ο όρκος εμφανίζεται στο ίδιο το Σύνταγμα και, από υπερβολική τυπικότητα, επειδή δεν υπήρχε ακολουθία σε μια λέξη, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς, θα αναγνώσει για δεύτερη φορά τον όρκο".

    [08] "Πράσινο φως" για βοήθεια στη Γάζα

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να σταλεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς εξασφάλισε τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τους Ευρωπαίους για την αποστολή βοήθειας.

    Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, μετά τις συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι τα περάσματα προς τη Γάζα είναι ανοιχτά για ανθρωπιστικούς λόγους και το Ισραήλ είναι έτοιμο να συνεργαστεί "όσο χρειάζεται" για να διασφαλιστεί ότι η απαραίτητη βοήθεια θα περάσει στην περιοχή.

    "Είμαι ευτυχής που άκουσα τα όσα είπε η υπουργός", δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα, μετά τις συνομιλίες με τη Τζίπι Λίβνι. "Ελπίζω ότι αύριο θα είναι πραγματικότητα και τα φορτηγά που χρειάζεται θα μπορέσουν να μπουν στη Γάζα", πρόσθεσε.

    Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Κάρελ Σβάρτζενμπεργκ, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία στην ΕΕ δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η ΕΕ εξασφάλισε άδεια για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές ακόμα πόση βοήθεια θα μπορέσει να σταλεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 January 2009 - 7:30:24 UTC