Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινητοποιήσεις αγροτών
  • [02] Χωρίς ψηφοφορία για Προανακριτική
  • [03] Αρχίζει η παροχή φυσικού αερίου
  • [04] Αποσύρεται το Ισραήλ από τη Γάζα
  • [05] Η ατζέντα της ημέρας
  • [06] Ιστορική ορκωμοσία
  • [07] Αίσιο τέλος για τον Π.Παναγόπουλο
  • [08] ΕΕ: SOS για την οικονομία
  • [09] "Μονόδρομος η αντεπίθεση"
  • [10] Ανταλλαγή απόψεων για την Παιδεία
  • [11] "Οδήγησαν τη χώρα σε χρεωκοπία"

  • [01] Κινητοποιήσεις αγροτών

    Την απόφασή τους να «κόψουν» την Ελλάδα σε κομβικά σημεία του εθνικού άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης, διατύπωσαν εκ νέου οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών των αγροτών, που συνεδρίασαν στην Αλαμάνα κοντά στη Λαμία.

    Αγρότες από τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Αργολίδα εκτιμούν ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι, θα είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων. Στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών συζητούν τους τρόπους διασφάλισης της ενότητας.

    Από τη συνάντηση των αγροτών απουσίαζε ο εκπρόσωπος της Λάρισας, Β. Κοκκινούλης. Για τις δηλώσεις του, ωστόσο, σύμφωνα με τις οποίες, το οικονομικό κόστος των αιτημάτων προσδιοριζόταν στα 500 εκατ. ευρώ, διατυπώθηκαν ενστάσεις.

    Όπως αποφασίστηκε, από το μεσημέρι τα τρακτέρ, που έχουν συγκεντρωθεί σε αρκετά κομβικά σημεία των νομών, θα κινηθούν με κατεύθυνση την εθνική οδό.

    Οι αγρότες από τη Λιβαδειά και τον Ορχομενό, με 400 περίπου αγροτικά μηχανήματα θα αποκλείσουν, το δρόμο στον κόμβο του Κάστρου της Βοιωτίας, στο ύψος του 110 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Οι συνάδελφοί τους από τα χωριά της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας θα κλείσουν την παλιά εθνική οδό ανάμεσα στη Δαύλεια και την Ελάτεια.

    Ένα δεύτερο μπλόκο στην εθνική οδό θα δημιουργήσουν οι αγρότες από τη Φθιώτιδα και το Δομοκό, στο ύψος της Αλαμάνας, στο 208 χλμ της Αθηνών-Λαμίας.

    Αγρότες από την περιοχή των Λιβανάτων και της Αταλάντης αποφάσισαν να «στήσουν» το δικό τους μπλόκο, στο ύψος των Λιβανάτων, στο 146 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, αλλά, ως στιγμής, η απόφαση δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της συντονιστικής επιτροπής.

    Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της επιτροπής, οι αγρότες από τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα θα ενωθούν με τους συναδέλφους τους από το νομό Μαγνησίας για να φτάσουν στις Μικροθήβες και να αποκλείσουν τον κόμβο.

    Οι αγρότες, εξάλλου, από τη Λάρισα θα κινηθούν προς τα Τέμπη για να αποκλείσουν εκεί την εθνική οδό, ενώ συνάδελφοί τους από την Καρδίτσα και τη Λάρισα έχουν συγκεντρωθεί ήδη στον κόμβο της Νίκαιας.

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών στην εκπροσώπηση όλων των σημείων, όπου θα στηθούν μπλόκα με αγροτικά μηχανήματα, σε μια ενιαία συντονιστική επιτροπή με πανελλαδικό χαρακτήρα, η οποία θα συντονίζει το σύνολο των ενεργειών και θα αποτελεί το κατεξοχήν όργανο διαχείρισης των κινητοποιήσεων.

    Τη διασταύρωση της Χρυσούπολης, στην Εθνική Οδό Καβάλας - Ξάνθης, απέκλεισαν για μια ώρα χθες οι αγρότες της επαρχίας Νέστου, διαμαρτυρόμενοι για την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

    Οι αγρότες της επαρχίας Νέστου, δήλωσαν πως η κίνηση αυτή είναι μία προειδοποίηση και αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τότε θα κλείσουν επβ αόριστον τόσο την Εθνική Οδό όσο και την Εγνατία Οδό.

    Μάλιστα σήμερα προγραμματίζουν να συγκεντρωθούν συμβολικά κατά μήκος της Εγνατίας και να προχωρήσουν πάλι σε συμβολικό αποκλεισμό της. Επίσης τονίζουν πως βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις συντονιστικές επιτροπές αγροτών απβ όλους τους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ώστε να προχωρήσουν σε πιο συντονισμένες ενέργειες.

    [02] Χωρίς ψηφοφορία για Προανακριτική

    Μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και χωρίς τελικά να διεξαχθεί ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και της Λίμνης Βισθωνίδας. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε χωρίς τους βουλευτές της ΝΔ. Λόγω αυτού του γεγονότος, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ (Ε.Βενιζέλος), ΚΚΕ (Α.Χαλβατζής) και ΣΥΡΙΖΑ (Φ.Κουβέλης) ζήτησαν να μην διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, αίτημα που έγινε δεκτό από τον πρόεδρο της Βουλής Δ.Σούφια.

    «Δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση, αφού δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Κανονισμού και θα έχουμε οδηγηθεί εξ αποτελέσματος σε παραγραφή των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών. Με την απόφαση της ΝΔ για αποχώρηση από τη διαδικασία, ο κος Καραμανλής αναλαμβάνει την ευθύνη. Ο κος Καραμανλής είναι ο Πρωθυπουργός της παραγραφής, της συγκάλυψης και της αδιαφάνειας» ανέφερε στην ομιλία του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Στην ομιλία του, ο κος Βενιζέλος υπογράμμισε πως την πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, δεν την υποβάλει το ΠΑΣΟΚ ένεκα κάποιας «ανθρωποφαγικής διάθεσης», ή για να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή της χώρας, αλλά γιατί έχει μια τέτοια θεσμική υποχρέωση. Ο ρόλος αυτός που ανατίθεται στο ΠΑΣΟΚ στην προκείμενη περίπτωση, είναι «επαχθής» - «αν όμως δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, εάν η αντιπολίτευση δεν εξαντλήσει τις θεσμικές δυνατότητες που το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής της παρέχουν, ο πολίτης θα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί» ανέφερε.

    «Θα ήμουν έτοιμος να ασκήσω αυστηρή κριτική και στους υφυπουργούς μας, εάν δεν είχαμε προβεί στον δικό μας αυστηρό έλεγχο. Ο κος Δρυς δικαιώθηκε από την απόφαση του Πρωτοδικείου που απέρριψε κατά τα άλλα την αγωγή της Μονής και ο κος Φωτιάδης θα είχε πράγματι ευθύνες, εάν δεν είχε προβεί στην αναπομπή της υπόθεσης στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του υπουργείου του. Τον αδικούμε λέγοντας πως το έκανε μονάχα υποκριτικά, αφού, όχι μόνον έκανε αναπομπή της υπόθεσης, αλλά μετά ζήτησε να υπάρξει και αντιδικία ενώπιον του Πρωτοδικείου» ανέφερε ο κος Βενιζέλος.

    Η Α.Παπαρήγα

    Την απόδοση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας στο Δημόσιο, τον διαχωρισμό της Εκκλησίας και του κράτους και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου περί ευθύνης υπουργών, έθεσε ως μείζονα ζητήματα, που πρέπει να προκύψουν από την συζήτηση για την υπόθεση Βατοπαιδίου, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Μιλώντας επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι αυτά είναι τα θέματα που «υπερωρίμασαν» στην κοινωνία και αν μπορούσε να κατακτηθεί κάτι - ακόμη κι αν δεν προχωρήσει η υπόθεση αυτή για απόδοση ευθυνών - θα ήταν η προώθησή τους. Ως «λύση τομής» έθεσε την κατάρτιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για θέματα ιδιοκτησίας ώστε να μην δεσμεύουν τα βυζαντινά χρυσόβουλα εκτάσεις γης, δεδομένου ότι τα μοναστήρια διεκδικούν την μισή Ελλάδα.

    Η κ. Παπαρήγα, χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την υπόθεση του Βατοπαιδίου και μίλησε για «πελώριες πολιτικές ευθύνες» και των δύο μεγάλων κομμάτων, αφού το ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε σε μία γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και ο Απ. Φωτιάδης δεν έκανε καμία αναπομπή και η Νέα Δημοκρατία στις υπογραφές των υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι και τα δύο κόμματα δεν θέλησαν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με τα μοναστήρια.

    Ενώ η κ. Παπαρήγα στηλίτευσε την στάση της ΝΔ στη Βουλή, ανέφερε ότι τυπικά στέκονταν το πρώτο επιχείρημα της κυβερνώσας παράταξης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σε πρώτη φάση, όχι όμως και το σημερινό περί σκευωρίας, και είπε «ναι» στην απόδοση ποινικών ευθυνών εφόσον προκύπτουν, συμπλήρωσε ότι το ΚΚΕ δεν θα χρησιμοποιήσει το «σκάνδαλο αυτό», αφού έχει πολύ περισσότερες επιλογές αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και την εργοδοσία.

    Ο Α.Αλαβάνος

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβερνητική παράταξη ότι με την επιλογή της να απουσιάζει από την κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία φυγομαχεί και δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για να μάθει ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια, παρόλο, όπως είπε, ότι διαφωνεί σε κάποια ζητήματα.

    «Από τύχη κάθε πρωί η χώρα βρίσκεται με κυβέρνηση, Τυπικά έχει η χώρα κυβέρνηση όταν γίνονται ονομαστικές ψηφοφορίες, αλλά με τις μυστικές ψηφοφορίες, η χώρα μένει χωρίς κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Αλαβάνος και επέρριψε προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό.

    «Είναι μια επίθεση ενάντια στο Κοινοβούλιο και στους θεσμούς. Είναι μια επίθεση της νομοθετικής εξουσίας ενάντια στην δικαστική», ανέφερε.

    Ακόμα, ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είπε ψέματα όταν διαβεβαίωσε στη Βουλή ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί το λιμάνι του Αστακού για την μεταφορά οπλισμού στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της ισραηλινοπαλαιστινιακής κρίσης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «τον Σεπτέμβριο έγιναν μεταφορές με έξι πλοία οπλισμού από τον Αστακό στο Ισραήλ» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να ψεύδεται με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός».

    Ο Γ.Καρατζαφέρης

    Ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ για το συνταγματικό «περιορισμό», να μη μπορούμε να στείλουμε «μακρυχέρηδες υπουργούς» στο δικαστήριο, επέρριψε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

    Απευθυνόμενος στον κ. Βενιζέλο, είπε ότι εκείνος ήταν ο εισηγητής στην συνταγματική αναθεώρηση και ότι μαζί με την ΝΔ έφεραν αυτόν τον «τραγέλαφο». Σχολιάζοντας την απουσία των βουλευτών της συμπολίτευσης μίλησε για ευτελισμό του κοινοβουλίου. Ειδικότερα για τον κ. Καραμανλή είπε ότι δεν θέλει την προανακριτική φοβούμενος -όπως είπε- να μη μπει στο κάδρο από τους πρωταγωνιστές υπουργούς. Γιβ αυτό θυσιάζει τη φήμη και τη σοβαρότητά του, διότι φοβάται τα χειρότερα είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Για τη στάση του κόμματός του στην ψηφοφορία είπε ότι «θα ψηφίσουμε ακριβώς ότι λέει το πόρισμα του εισηγητή μας», ενώ για τα πρόσωπα που δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό, «θα δώσω οδηγία στην κοινοβουλευτική ομάδα μας για ψήφο κατά συνείδηση».

    Κλείνοντας είπε ότι αφού ο κ. Ρουσόπουλος και τα "γκόλντεν μπόις" «βεβήλωσαν» το Άγιο Όρος, έρχονται τώρα να βεβηλώσουν και το ποδόσφαιρο, και μεθοδεύουν να αναλάβει ένα "γκόλντεν μπόι" τις τύχες του ποδοσφαίρου το Σάββατο. Πιστεύω ότι θα υπάρξει περισσότερη κρίση στους ποδοσφαιρόφιλους από ότι τους μοναχούς είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ζητώντας το λόγο επί προσωπικού, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η ρύθμιση για την ποινική ευθύνη υπουργών ήταν μεν ένα «ανεπαρκές βήμα» ωστόσο ο προηγούμενη ρύθμιση ήταν φαύλη, ενώ ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι αυτό που λέει ο κ. Βενιζέλος να κάνουμε αύριο έπρεπε να το είχαμε κάνει χθες.

    [03] Αρχίζει η παροχή φυσικού αερίου

    Στις 10 το πρωί σήμερα, ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδας) θα επαναληφθούν οι παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο ρωσικός κολοσσός Gazprom.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Gazprom, Σεργκέι Κουπριάνοφ, που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο Ρία-Νοβόστι, στις 4 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, δόθηκε η εντολή να αρχίσει η προετοιμασία για την επανάληψη της λειτουργίας του συστήματος. "Η μεταφορά (φυσικού αερίου) θα ξεκινήσει στις 10:00 ώρα Μόσχας", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    [04] Αποσύρεται το Ισραήλ από τη Γάζα

    Εντός της ημέρας οι χερσαίες ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ θα έχουν, "πιθανώς", ολοκληρώσει την απόσυρσή τους από τη Λωρίδα της Γάζας, όπως βεβαίωσαν ισραηλινές πολιτικές πηγές στην Ιερουσαλήμ.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να ελέγξει την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ισοπεδώθηκε από την διάρκειας 22 ημερών ισραηλινή επίθεση κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, δήλωσε ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιέντ.

    «Ορισμένες από τις προτάσεις που διατύπωσαν κάποιοι κύκλοι για την ανοικοδόμηση της Γάζας κινδυνεύουν να καθαγιάσουν τον υπάρχοντα διχασμό ανάμεσα στη Γάζα και στην Δυτική Όχθη και να του προσδώσουν διεθνή νομιμότητα», τόνισε ο Φαγιάντ στους δημοσιογράφους, καθώς πλέον η Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δεν ασκεί κανέναν έλεγχο στη Γάζα, έπειτα από την πραξικοπηματική επικράτηση της Χαμάς στην περιοχή.

    Ο Φαγιάντ τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού μίας κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» ανάμεσα στη Φάταχ και στη Χαμάς, η οποία θα επιτηρήσει τη διαδικασία ανοικοδόμησης στην Γάζας, αναγνωρίζοντας εν τούτοις πως ένα τέτοιο εγχείρημα είναι «μη ρεαλιστικό», καθώς η κυβέρνησή του μηδαμινή επιρροή έχει στη Γάζα.

    «Δε βλέπω τι είναι αυτό που εμποδίζει έναν λαό 3,8 εκατ. κατοίκων να συμφωνήσει για μία 20 με 25 μελή κυβέρνηση συμφιλίωσης για να διαχειρισθεί προσωρινά τη χώρα έως τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών», πρόσθεσε.

    Το Σάββατο, το Κεντρικό Παλαιστινιακό Στατιστικό Γραφείο υπολόγισε ότι το κόστος της καταστροφής των υποδομών στη Γάζα ανέρχεται στα 476 εκατ. δολάρια. Επίσης υπολογίζει σε επιπλέον 500 εκατ. δολάρια το αναγκαίο ποσό για την απομάκρυνση των ερειπίων. Η δημιουργία ενός ταμείου για την χρηματοδότηση της αποκατάστασης της Γάζας βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων της συνόδου των 22 χωρών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κουβέιτ.

    [05] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνάντηση της ΚΕΔΚΕ με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Μαρκόπουλο ( 11:00:00, Αθήνα)

  • Συνάντηση υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ (11:00:00, Αθήνα/υπουργείο Ανάπτυξης)

  • Συνάντηση πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Δένδια (11:00:00, Αθήνα/Μαξίμου)

  • Παρουσίαση του νέου "Τακτικού Ευρωβαρόμετρου" (12:00:00, Αθήνα/Βασ. Σοφίας 2 )

  • Συνέντευξη Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης για την καθαρίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα. (12:00:00, Θεσσαλονίκη/κεντρικός σταθμός ΟΣΕ)

  • Συνάντηση της ΚΕΔΚΕ με τον τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θανάση Νάκο (12:00:00, Αθήνα/Σταδίου)

  • Συνέντευξη Τύπου Μαρφιν με θέμα τις δραστηριότητες στον ασφαλιστικό τομέα (12:00:00, King George)

  • Συνάντηση πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλο (12:00:00, Αθήνα/Μαξίμου )

  • Συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Μπενάκη για την έκθεση "Από τη χώρα του Χρυσόμαλλου Δέρατος - Θησαυροί της Αρχαίας Κολχίδας" (12:30:00, Αθήνα/Κουμπάρη 1)

  • Συνάντηση ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη με ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Υπερνομαρχία για την πρωτοβουλία των φορέων για τη Γάζα (12:30:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ)

  • Δηλώσεις για θέματα της αρμοδιότητάς του ως Πολ. Εκπροσώπου Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοϊδης. Η ατζέντα των δηλώσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:- Μπαράζ αδικαιολόγητων ανατιμήσεων σε τρόφιμα & καύσιμα (13:00:00, Αθήνα/ΠΑΣΟΚ)

  • Συνέντευξη Τύπου για την παράσταση του μπαλέτου Μποσλόι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (13:00:00, Αθήνα)

  • Συνέντευξη Τύπου της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια", βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης, Χρύσα Αράπογλου (13:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνάντηση πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλο (14:00:00, Αθήνα/Μαξίμου)

  • Κινητοποιήσεις αγροτών (Θεσσαλονίκη)

  • Υπόθεση 'Αλεξ (Θεσσαλονίκη)

  • Επίσκεψη Μπακογιάννη στη Ρωσία

  • Ποδόσφαιρο-Κύπελλο Ελλάδας (5η φάση): Αστέρας Τρίπολης-Ηρακλής - 16:45:00, Τρίπολη (GRC)

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών-15η Αγωνιστική-Προαγγελία

    [06] Ιστορική ορκωμοσία

    Ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα, θα ορκιστεί σήμερα στη Βίβλο του Αβραάμ Λίνκολν, σε μια ιστορική στιγμή που αναμένεται να την παρακολουθήσουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έφτασαν στην Ουάσινγκτον για να ζήσουν από κοντά το γεγονός αυτό.

    Παρά τις πολικές θερμοκρασίες οι διοργανωτές αναμένουν ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι θα συρρεύσουν από τα ξημερώματα στο Μολ, τη μεγάλη πλατεία που απλώνεται μπροστά από το Καπιτώλιο.

    Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ορκιστεί το μεσημέρι (19:00 ώρα Ελλάδας) στα σκαλιά του Καπιτωλίου και θα εκφωνήσει μια ομιλία που οι παρατηρητές αναμένουν ότι θα είναι σύντομη αλλά χαρακτηριστική της ρητορικής δεινότητάς του.

    Λίγο νωρίτερα θα ορκιστεί ο νέος αντιπρόεδρος, Τζόε Μπάιντεν, σε μια τελετή που διανθίζεται από προσευχές (από τον αμφιλεγόμενο πάστορα Ρικ Γουόρεν), μια μικρή συναυλία (με τους Αρίθα Φράνκλιν, Γιο-Γιο Μα, Γιτζάκ Πέρλμαν μεταξύ άλλων) και ένα ποίημα (της Ελίζαμπεθ Αλεξάντερ).

    Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μισέλ, και τις δύο κόρες του, Μαλία και Σάσα, ο νέος πρόεδρος και οι 200 καλεσμένοι του θα γευματίσουν στη συνέχεια με τα αγαπημένα φαγητά του Αβραάμ Λίνκολν, του "πρότυπου" του Ομπάμα, που φέτος γιορτάζονται τα 200 χρόνια από τη γέννησή του. Στο μενού περιλαμβάνεται ραγού με οστρακοειδή και γεμιστός φασιανός.

    Αφού συνοδεύσει τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους, σε ένα ελικόπτερο που θα τον μεταφέρει στο Τέξας, ο νέος πρόεδρος θα συμμετάσχει σε μια παρέλαση μέχρι το Λευκό Οίκο.

    Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί είναι δρακόντεια. Περισσότεροι από 12.000 στρατιώτες, χιλιάδες αστυνομικοί, ελικόπτερα και σκάφη θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση για την αποτροπή τυχόν επίθεσης σε βάρος του νέου προέδρου.

    Το προεδρικό ζεύγος θα κλείσει την ημέρα με μια σειρά από χορούς, μια παράδοση που μόνο ένας πρόεδρος έχει αγνοήσει μέχρι σήμερα από το 1789. Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα είναι επίτιμοι προσκεκλημένοι σε δέκα επίσημους χορούς.

    Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι 47 ετών. Γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1961 στη Χονολουλού της Χαβάης όπου σπούδαζε ο Κενυάτης πατέρας του, Μπαράκ Ομπάμα ο πρεσβύτερος. Η μητέρα του, Αν Ντάνχαμ, και ο πατέρας του χώρισαν δύο χρόνια αργότερα και ο πρεσβύτερος Ομπάμα επέστρεψε στην Κένυα όπου εργάστηκε ως οικονομολόγος και σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το 1982.

    Η Αν Ντάνχαμ παντρεύτηκε στη συνέχεια τον Ινδονήσιο Λόλο Σοετόρο και η οικογένεια μετακόμισε στην Ινδονησία όπου έζησε ο μικρός Μπαράκ μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Τότε επέστρεψε στη Χαβάη και έμεινε με τους παπούδες του ενώ φοιτούσε, με υποτροφία, στην Ακαδημία Πουναχόου. Έχει επτά ετεροθαλείς αδελφούς και αδελφές από τους άλλους γάμους του πατέρα του και μία ετεροθαλή αδελφή, τη Μάγια Νοετόρο-Ενγκ, από το δεύτερο γάμο της μητέρας του.

    Αφού τελείωσε το κολέγιο, το 1983, ο Ομπάμα εργάστηκε για μια οργάνωση καταναλωτών και μια εταιρεία οικονομικών συμβούλων στη Νέα Υόρκη. Το 1985 έφυγε για το Σικάγο και εργάστηκε στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Κοινοτήτων, μια εκκλησιαστική οργάνωση στόχος της οποίας είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φτωχογειτονιές. Τρία χρόνια αργότερα όμως εγκατέλειψε την καριέρα του για να σπουδάσει στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ και έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της νομικής επιθεώρησης του πανεπιστημίου. Εργάστηκε ως προσωρινός συνεργάτης στη νομική εταιρεία Σίντλεϊ Όστιν, όπου γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του, Μισέλ Ρόμπινσον. Αφού αποφοίτησε από το Χάρβαρντ, το 1991, εργάστηκε σε ένα μικρό δικηγορικό γραφείο του Σικάγο και κατόπιν έγινε λέκτορας του συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

    Εξελέγη για πρώτη φορά στην πολιτειακή Γερουσία του Ιλινόι το 1996. Το 2004, απέναντι σε άλλους επτά υποψηφίους, κέρδισε με ποσοστό 53% την έδρα του Ιλινόι στη Γερουσία και τρία χρόνια αργότερα, στις 10 Φεβρουαρίου 2007, ανακοίνωσε ότι θα ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ. Μολονότι η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Χίλαρι Κλίντον, θεωρείτο φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο Ομπάμα σύντομα απέδειξε ότι ήταν ικανός να συγκεντρώνει μεγάλα χρηματικά ποσά και τεράστια πλήθη στις ομιλίες του όπου εξέφραζε την αντίθεσή του στον πόλεμο του Ιράκ και υποσχόταν να μην ακολουθήσει την πολιτική του διχασμού, των τελευταίων 40 ετών.

    Κέρδισε τις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα τον Ιανουάριο του 2008 αλλά χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο για να εξασφαλίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Στις προεδρικές εκλογές, στις 4 Νοεμβρίου, το δίδυμο Ομπάμα-Μπάιντεν κέρδισε με ποσοστό 53% τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Τζον Μακέιν και την υποψήφια αντιπρόεδρό του, Σάρα Πέιλιν.

    [07] Αίσιο τέλος για τον Π.Παναγόπουλο

    Στο σπίτι του στο Καβούρι βρίσκεται από τις 3 τα ξημερώματα περίπου ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος, τον οποίο άφησαν ελεύθερο οι απαγωγείς στην περιοχή του Ασπροπύργου.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έγιναν γνωστά από την αστυνομία ο κ. Παναγόπουλος εντοπίστηκε από πλήρωμα περιπολικού του τμήματος Χαϊδαρίου να κάθεται σε παγκάκι, σε πάρκινγκ πάνω στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, μεταξύ Σκαραμαγκά και Δαφνίου.

    Ο 74χρονος εφοπλιστής φορούσε φόρμα και μπουφάν που του είχαν δώσει, προφανώς, οι απαγωγείς.

    Οι αστυνομικοί τον μετέφεραν αρχικά στο Αστυνομικό Τμήμα Χαϊδαρίου ενώ ο ίδιος τους είπε ότι ήταν καλά και ζήτησε να μιλήσει στο τηλέφωνο με τη σύζυγό του. Από εκεί τον πήρε αυτοκίνητο της Ασφάλειας και τον παρέδωσε στη σύζυγό του μετά από ραντεβού που είχαν δώσει στο δρόμο, καθώς η κυρία Παναγοπούλου έφυγε αμέσως από το Καβούρι και πήγε να τον παραλάβει.

    Ο εφοπλιστής μεταφέρθηκε στο σπίτι του όπου περίμενε ήδη ο προσωπικός του γιατρός και δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, τουλάχιστον για αυτές τις ώρες. Στο σπίτι του εφοπλιστή μετέβησαν και αξιωματικοί της Ασφάλειας αλλά λόγω της ταλαιπωρίας δεν του πήραν κατάθεση, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα το πρωί.

    Σημειώνεται ότι χθες το πρωί είχαν παραδοθεί τα λύτρα από τη σύζυγο του εφοπλιστή σε περιοχή της Βοιωτίας, κοντά στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας.

    Από τη στιγμή της απελευθέρωσης ξεκίνησε η δεύτερη φάση της υπόθεσης που αφορά στις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [08] ΕΕ: SOS για την οικονομία

    Συναντήσεις με τον αρμόδιο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπο Χοακίν Αλμούνια και με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούκερ είχε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου. Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις και προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι ήταν μια συνάντηση γνωριμίας αλλά και ουσίας με τους δύο κοινοτικούς παράγοντες όπου συζητήθηκε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Όπως δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου, την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να υποβάλλουμε στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και σε αυτό όπως είπε θα προσδιορίζονται με πολύ ξεκάθαρο τρόπο οι προτεραιότητες της οικονομικής μας πολιτικής η σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή η στήριξη των ομάδων του πληθυσμού που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα με στοχευμένες δράσεις και η στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

    Ο κ. Παπαθανασίου εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι με την πολιτική που ακολουθείται θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και ότι "θα πετύχουμε καλύτερες προβλέψεις από αυτές που έχει η Ευρωπαϊκής Ένωση για τη χώρα μας".

    Δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup για την ελληνική οικονομία

    Την ανάγκη σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των χωρών μελών της ευρωζώνης απόψε στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα στη βελγική πρωτεύουσα με τον υπουργό εθνικής οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου. Επεσήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα με υπερβολικό έλλειμμα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση.

    Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά, ο Ζ. Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι "θα ασχοληθούμε με την περίπτωση της Ελλάδας με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα ασχοληθούμε και με τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση".

    Ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια είπε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπαθανασίου εξετάστηκαν η οικονομική κατάσταση, οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Τόνισε ότι Αθήνα και Βρυξέλλες συμμερίζονται την ίδια άποψη για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο, όπως είπε ο κοινοτικός επίτροπος, είναι ένα πολύ χρήσιμο πλαίσιο για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και τη διατήρηση ή ακόμη και την αύξηση της αξιοπιστίας έναντι των αγορών.

    Σύμφωνα με τον Χ. Αλμούνια, "αυτό συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές από την πρώτη στιγμή της εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ, αυτή ήταν η θέση του προηγούμενου Έλληνα υπουργού οικονομίας, αυτή είναι η θέση και του σημερινού υπουργού οικονομίας και είμαι πεπεισμένος πως αυτή θα είναι η θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων".

    Σήμερα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ecofin στο οποίο η τσεχική προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών της.

    Κατά τη σύνοδο κορυφής του προηγούμενου Δεκεμβρίου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης, συμφώνησαν ότι τα κράτη μέλη που το επιθυμούν θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένες υπηρεσίες εντάσεως εργασίας.

    Το συμβούλιο Ecofin έλαβε εντολή να προσπαθήσει να εξασφαλίσει συμφωνία για το ζήτημα αυτό μέχρι το Μάρτιο του 2009 και το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί αύριο.

    Επίσης το συμβούλιο Ecofin θα συζητήσει για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική του 2009 μετά και την ανακοίνωση των εκτάκτων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή του ευρώ στη Σλοβακία, για το επενδυτικό πλαίσιο για την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων ενώ ενδέχεται να συζητηθεί το θέμα της ευθύνης των θεματοφυλάκων με αφορμή την υπόθεση MADOFF.

    Η έκθεση της Κομισιόν

    Τις έκτακτες εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών ως το 2010, έδωσε στη δημοσιότητα η Eυρωπαϊκή Επιτροπή. Οριακά θετική θα είναι το 2009 η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, εκτιμά η Επιτροπή ενώ, σε γενικές γραμμές προβλέπει ύφεση στην ΕΕ με αύξηση των ελλειμμάτων αλλά και μείωση του πληθωρισμού.

    Η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να αναπτύσσεται πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, με ρυθμούς κοντά στο 3% το 2008, επισημαίνει μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο κεφάλαιο των έκτακτων οικονομικών προβλέψεων που αναφέρεται στην Ελλάδα. Η Επιτροπή αναφέρει πάντως ότι η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε το 2008, ειδικότερα στο δεύτερο μισό του έτους, με κύρια αιτία την πτώση της εσωτερικής ζήτησης, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών, ειδικότερα στον τομέα των μεταφορών, παρουσίασαν μεγάλη μείωση.

    Όπως αναφέρει η Επιτροπή, η δραστηριότητα αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα από τη διεθνή οικονομική κρίση και παρά τα θετικά πρόσημα, η οικονομική ανάπτυξη θα είναι βραδεία το 2009 και θα στηρίζεται απόλυτα στην εσωτερική ζήτηση. Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές, η επιδείνωση των πιστωτικών όρων αναμένεται να μειώσει την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ οι επενδύσεις θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο, σημειώνει η Επιτροπή.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην ευρωζώνη και στη νοτιο-ανατολική Ευρώπη, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους της μονάδας εργασίας πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, θα επηρεάσει τις εμπορικές εξαγωγές, οι οποίες αναμένεται να μειωθούν το 2009. Επίσης, οι υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών και του τουρισμού είναι όλο και περισσότερο ευάλωτες στο αντίξοο διεθνές περιβάλλον και προβλέπεται ότι θα περιοριστούν, γεγονός που συνεπάγεται τη μηδενική συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στην αύξηση του ΑΕΠ. εκτιμά η Επιτροπή. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αναμένεται να παραμείνει ανώτερο του 12,5% του ΑΕΠ σε όλη την εξεταζόμενη περίοδο.

    Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να οδηγήσει σε μια σχεδόν μηδενική ανάπτυξη της απασχόλησης έως το 2010 ενώ η πτωτική τάση της ανεργίας που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια αναμένεται αντίστοιχα να περιοριστεί και τα ποσοστά ανεργίας να αυξηθούν. Οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να μειωθούν το 2009, αντανακλώντας την αναμενόμενη σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Επιτροπή, οι μισθοί και το κόστος ανά μονάδα εργασίας θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται με σχετικά υψηλούς ρυθμούς, γεγονός από το οποίο συνάγεται σημαντική πτώση των κερδών.

    Έχοντας διατηρήσει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ πάνω από 3% και το 2008, το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα φθάσει το 3,75% του ΑΕΠ το 2009, στη βάση ενός λιγότερο ευνοϊκού σεναρίου ανάπτυξης, με τη διαρθρωτική ισορροπία να βελτιώνεται, ωστόσο, με ρυθμό που αντιστοιχεί στο 0,25%, σημειώνει ακόμη η Επιτροπή. Το έλλειμμα το 2010 αναμένεται να ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επαναληφθούν τα έκτακτα μέτρα και ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή της υπάρχουσας πολιτικής. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί, φθάνοντας το 98,12% το 2010, καταλήγει η Επιτροπή.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομική μεγέθυνση στην Ελλάδα θα είναι το 2009 θετική, στο 0,2% (έναντι -1,9 στην ευρωζώνη και -1,8% στους «27») και το 2010 θα είναι στο 0,7% έναντι 0,4 % στην ευρωζώνη και 0,5% στους «27»). Τα 11 από τα 16 κράτη μέλη της ευρωζώνης που θα έχουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το 2009 είναι: Βέλγιο -1,9%, Γερμανία -2,3%, Ιρλανδία -5%, Iσπανία -2%, Γαλλία -1,8%, Ιταλία -2%, Λουξεμβούργο -0,9%, Ολλανδία -2%, Αυστρία -1,2%, Πορτογαλία -1,6%, Φιλανδία -1,2%).

    Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, ήταν στο 3,4% του ΑΕΠ το 2008 για να αυξηθεί στο 3,7% το 2009 και στο 4,2% το 2010, λαμβανομένου όμως υπόψη ότι δεν είναι ακόμη γνωστές οι βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010. Σημειώνεται ότι φέτος έλλειμμα στα όρια ή πάνω από την τιμή αναφοράς του 3% αναμένεται να εμφανίσουν 9 από τα 16 κράτη μέλη της ευρωζώνης και 15 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Στην Ευρωζώνη έλλειμμα στα όρια ή πάνω από το 3% θα έχουν εκτός από την Ελλάδα, η Ιρλανδία (δημοσιονομικό έλλειμμα 11% το 2009, 13% το 2010), η Γαλλία (δημοσιονομικό έλλειμμα 5,4% το 2009, 5% 2010), το Βέλγιο (δημοσιονομικό έλλειμμα 3% το 2009, 4,3% το 2010) , η Ισπανία (δημοσιονομικό έλλειμμα 6,2% το 2009, 5,7% το 2010), η Ιταλία (δημοσιονομικό έλλειμμα 3,8% το 2009, 3,7% το 2010), η Αυστρία (δημοσιονομικό έλλειμμα 3% το 2009, 3,6% το 2010), η Πορτογαλία (δημοσιονομικό έλλειμμα 4,6% το 2009, 4,4% το 2010) και η Σλοβενία (δημοσιονομικό έλλειμμα 3,2% το 2009, 2,8% το 2010).

    Σύμφωνα επίσης με τις προβλέψεις της Επιτροπής το ελληνικό δημόσιο χρέος από 94% το 2008 θα αυξηθεί στο 96,2% το 2009 και στο 98,4% το 2010. Υψηλότερο δημόσιο χρέος από την Ελλάδα εμφανίζει η Ιταλία με 105,7% για το 2008 ενώ οι προβλέψεις για το 2009 είναι 109,3% και για το 2010 110,3%. Στη ευρωζώνη το δημόσιο χρέος από 68,7% το 2008 θα ανέβει στο 72,7% το 2009 και στο 75,8% το 2010.

    Σε ότι αφορά την ανεργία στην Ελλάδα η Επιτροπή προβλέπει ότι ήταν στο 8,3% το 2008 (7,5% στην ευρωζώνη και 7% στους «27») για να αυξηθεί στο 9% το 2009 (9,3% στην ευρωζώνη και 8,7% στους «27») και στο 9,4% το 2010 (10,2% στην ευρωζώνη και 9,5% στους «27»).

    Η Επιτροπή προβλέπει τέλος ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα από 4,2% το 2008 (3,3% στην ευρωζώνη και 3,7% στην ΕΕ) θα μειωθεί στο 2,5% το 2009 (1% στην ευρωζώνη και 1,2% στους «27») για να αυξηθεί στο 2,7% το 2010 (1,8% στην ευρωζώνη και 1,9% στους «27»).

    Δηλώσεις Αλμούνια

    Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Χάρη στα μέτρα για τη σταθεροποίηση της χρηματοπιστωτικής αγοράς, στη χαλάρωση των νομισματικών πολιτικών και στα σχέδια οικονομικής ανάκαμψης θα μπορέσουμε να αποφύγουμε πολύ χειρότερες καταστάσεις, να περιορίσουμε την επιδείνωση της οικονομίας εφέτος και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια σταδιακή ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Κύρια προτεραιότητα τώρα είναι να ληφθεί μέριμνα ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα μέτρα αυτά: να βελτιωθούν οι ροές πιστώσεων σε λογικές τιμές και να τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή οι δέσμες φορολογικών κινήτρων ώστε να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις και στην ιδιωτική κατανάλωση. Για να τονωθεί η εμπιστοσύνη είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να δεσμευθούν ρητώς τα κράτη μέλη ότι θα αντιστρέψουν την επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών μόλις αποκατασταθεί η ομαλότητα στην οικονομία, ώστε να εξασφαλισθεί η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών»

    [09] "Μονόδρομος η αντεπίθεση"

    Η ομολογία της Κομισιόν, ότι η ΕΕ οδηγείται σε μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση, αποδεικνύει πόσο μεγάλοι και επικίνδυνοι είναι οι μύθοι που καλλιεργούσαν χρόνια τώρα για την ΕΕ, την ΟΝΕ και το ευρώ τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ οφείλουν να απολογηθούν στο λαό, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Υποστηρίζει ότι "δεν υπάρχει πολιτική διαχείρισης που μπορεί να αναστείλει την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης. Ούτε τα εκατοντάδες δισ. που διοχέτευσαν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ στις τράπεζες και σε βιομηχανικούς ομίλους, ούτε οι κρατικοποιήσεις. Το μόνο αποτέλεσμα που είχαν, ήταν να μεγαλώσουν τη ληστεία των λαϊκών στρωμάτων".

    Καλεί τους εργαζόμενους "να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στους ισχυρισμούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων του «ευρωμονόδρομου». Δεν πρέπει να υποκύψουν στους εκβιασμούς των βιομηχάνων και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου. Η κρίση που έρχεται είναι έκφραση των τεράστιων κεφαλαίων που συγκέντρωσαν τα μονοπώλια από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Είναι αποτέλεσμα της άναρχης και ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης που δεν παίρνει γιατρειά. Καμιά θυσία των εργαζομένων δεν έχει αποτέλεσμα. Ο στόχος της ΕΕ, των κυβερνήσεών της είναι ένας: Να φορτωθούν οι συνέπειες της κρίσης ξανά στους εργαζόμενους και στα φτωχά λαϊκά στρώματα".

    "Μονόδρομος για την εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους, είναι η συμμαχία τους, η ταξική και πολιτική αντεπίθεση κατά των μονοπωλίων, της ΕΕ και των κομμάτων της, για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας", καταλήγει το ΚΚΕ.

    Ανακοίνωση για τους αγρότες

    Το ΚΚΕ καλεί με ανακοίνωσή του "τη μικρομεσαία αγροτιά να συσπειρωθεί αποφασιστικά στο αγωνιστικό πλαίσιο και τη δράση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) και των αγωνιστικών συλλόγων και ομοσπονδιών. Μόνο έτσι ο αγώνας της θα έχει συνέχεια και προοπτική".

    Ταυτόχρονα καλεί τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης "να στηρίξουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τα αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Η πάλη κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συμβάλλει στην πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής".

    [10] Ανταλλαγή απόψεων για την Παιδεία

    Ενόψει της προ ημερησίας συζήτησης στη βουλή για θέματα Παιδείας, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος καλεί το μεσημέρι, τους μορφωτικούς συμβούλους των πρεσβειών των κρατών-μελών της ΕΕ στην Ελλάδα, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για τα εκπαιδευτικά ζητήματα.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή.

    Ανακοίνωση για την έκθεση της Κομισιόν

    "Η Έκθεση της Κομισιόν επιβεβαιώνει την προδιαγεγραμμένη κατάρρευση του Προϋπολογισμού, την εκτίναξη των ελλειμμάτων, την μεγάλη αύξηση της ανεργίας, την ύφεση στην ελληνική οικονομία και το πλήρες ναυάγιο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου που εφαρμόζεται στη χώρα από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ.

    Αυτή την ώρα το πραγματικό δίλημμα για τη χώρα είναι μια νέα ριζοσπαστική προοδευτική πορεία, όπως υποδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις εναλλακτικές προτάσεις του ή ένας οικονομικός και κοινωνικός εφιάλτης, ανέφερε ο κ.Λαφαζάνης.

    Ομιλία Τσίπρα

    Την ανυποχώρητη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νεολαίας υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας μιλώντας σε συγκέντρωση στο γήπεδο του Σπόρτινγκ.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστάει σε κανέναν διαβεβαιώσεις νομιμοφροσύνης, σημειώνοντας ότι η Αριστερά ήταν, είναι και θα είναι πάντα εκεί που υπάρχουν μαζικοί δυναμικοί κοινωνικοί αγώνες. Παράλληλα ήταν επικριτικός για την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα για το ΚΚΕ.

    Με επίκεντρο το νέο σύνθημα "ούτε βήμα πίσω" ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέπτυξε τις θέσεις του για τις πολιτικές εξελίξεις και τη νεολαία, διαβεβαιώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "ήταν και θα είναι πάντα εκεί που χτυπάει η καρδιά της νεανικής αμφισβήτησης, εκεί που η οργή και η αγανάκτηση συναντιέται με το όνειρο και την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο" και πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν θα κάνει:

    - Ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας στην μαζική μαχητική ειρηνική διαμαρτυρία.

    - Ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας να διεκδικεί ένα μέλλον, που δεν θα είναι η ανασφάλιστη και η επισφαλής εργασία.

    - Ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας σε δωρεάν δημόσια αξιοπρεπή παιδεία.

    - Ούτε βήμα πίσω από την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων, απέναντι στην αυθαιρεσία και την καταστολή.

    - Ούτε βήμα πίσω από την υπεράσπιση των ανθρώπινων αναγκών και των δημόσιων αγαθών, απέναντι στον καταναγκασμό του κέρδους.

    Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα άλλα κόμματα να πάρουν θέσεις και να τοποθετηθούν σχετικά με τις επικρίσεις που διατυπώνονται, ζητώντας να σταματήσει η λάσπη και η στοχοποίηση γιατί οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια τη ζωή αυτού του τόπου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπεραμύνθηκε των πολιτικών επιλογών του κόμματός του, ιδιαίτερα της οικολογικής του πολιτικής και σημείωσε με έμφαση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκρουστεί με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση του εμπορικού κέντρου δίπλα στο σχεδιαζόμενο γήπεδο του Παναθηναϊκού, είπε ότι ορισμένοι "νόμιζαν και συνεχίζουν να πιστεύουν ότι όπου υπάρχει η συμφωνία των μεγαλοεργολάβων και των κομμάτων εξουσίας, θα κάνουν ό,τι γουστάρουν. Ότι μπορούν να γεμίσουν κάθε εν δυνάμει ελεύθερο χώρο πρασίνου με Μall και εμπορικά κέντρα του κάθε Βωβού - αλλά κατά τα άλλα λαλίστατου - μεγαλοεργολάβου. Νόμιζαν ότι για αυτούς δεν υπάρχουν νόμοι, δεν υπάρχουν θεσμοί, υπάρχει μονάχα ο νόμος του ισχυρού. Υπάρχει μονάχα ο νόμος των καρτέλ των συμφερόντων. Που, όπως και με τους τραπεζίτες, έτσι και δω, όπου απειλούνται τα συμφέροντα ενός, σπεύδουν όλοι να τον προστατεύσουν, εκβιάζοντας, απειλώντας, παραπληροφορώντας τους πολίτες".

    Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλοι αυτοί "λογάριαζαν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο. Νόμιζαν ότι με την απειλή του όχλου που εύκολα παραπλανάται και παρασύρεται και με την απειλή των ΜΜΕ, που έχουν στην υπηρεσία τους και παραπληροφορούν, θα μας κάνουν να το βάλουμε στα πόδια". Ο πρόεδρος του ΣΥΝ διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του "δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω".

    Για το ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσίπρας είπε ότι το επικοινωνιακό του επιτελείο του έχει βρει ένα καινούργιο "moto", μετά από αυτό της δίκαιης κοινωνίας ή του νέου "new deal" και αυτό λέγεται «πράσινη ανάπτυξη» και ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να εξηγήσει γιατί "με την υπόθεση της Βωβούπολης στον Ελαιώνα, γελοιοποιούνται το ένα μετά το άλλο τα κορυφαία στελέχη σας- άλλοι κάνοντας τον Κινέζο κι άλλοι κάνοντας τον Βωβό- πως φαντάζεστε εσείς την πράσινη ανάπτυξη";

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέκρινε το ΠΑΣΟΚ συνολικά για την πολιτική του. Υπογραμμίζοντας τις διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει στην κεντρική πολιτική σκηνή τις ανάγκες της κοινωνίας και θα βρίσκεται όλο και πιο συχνά με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που εμπνέεται από τα ιδανικά του σοσιαλισμού και θέλει μια διαφορετική πορεία.

    Έντονη ήταν η κριτική του κ. Τσίπρα και έναντι του ΚΚΕ, την ηγεσία του οποίου κατηγόρησε ότι τη στιγμή που σκληραίνει ο πόλεμος του κεφαλαίου απέναντι στους νέους και στους εργαζόμενους, η ηγεσία του ΚΚΕ καλεί τα μέλη της να πολεμήσουν όχι τον εχθρό, αυτόν που βρίσκεται απέναντι, αλλά τον διπλανό τους, αυτόν που τους ζητάει κοινή δράση. Και όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσους εντός του κόμματός τους, τους διανοούμενους που έχουν άλλη άποψη από αυτήν της ηγεσίας και εξ αυτού του λόγου αυτομάτως μετατρέπονται σε πράκτορες του συστήματος και προβοκάτορες.

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη θλίψη του γιατί "ένα ιστορικό κόμμα έχει μια ηγεσία κατώτερη των περιστάσεων, στην ιστορική, επίσης, συγκυρία που διανύουμε" και πρόσθεσε: "Θέλω όμως από δω σήμερα να εκπέμψουμε το μήνυμα στους αγωνιστές του ΚΚΕ, στους χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες που αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο αυτής της γραμμής, ότι, παρά τον πόλεμο που σας καλεί η ανιστόρητη ηγεσία σας να κάνετε εναντίον μας, εμείς δε πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη θέση και το όραμά μας για μια αριστερά ενωμένη, δυνατή, μαχητική, απειλητική για το σύστημα. Γιατί η ενότητα της αριστεράς, είτε το θέλουν, είτε όχι οι ηγεσίες, είναι μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει.

    Και όσο κι αν προσπαθήσουν κάποιοι να στήσουν ανυπέρβλητα τείχη, να ξέρουν ότι όλα μπορούν να τα πολεμήσουν, να τα αποκηρύξουν και να τα καταστείλουν, ένα πράγμα όμως δε μπορέσουν ποτέ να θέσουν σε περιορισμό. Την ελεύθερη σκέψη των ανθρώπων. Η σκέψη και η λογική στο τέλος θα νικήσει τον παραλογισμό της πολιτική ψύχωσης και του σεχταρισμού".

    Έντονες ήταν και οι επικρίσεις του κ. Τσίπρα κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι "τώρα η κυβέρνηση παριστάνει ότι έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τα προβλήματα του τόπου" με αφορμή τις δηλώσεις του νέου υπουργού Παιδείας για διάλογο από μηδενική βάση , ενώ όπως είπε , "ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σπεύδει να συναντηθεί με τους αγρότες οι οποίοι, για πρώτη φορά από την εποχή της μεταπολίτευσης, δεν ξεσηκώνονται ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα, αλλά ξεσηκώνονται για να επιβιώσουν".

    Τέλος επέκρινε και την οικονομική πολιτική λέγοντας ότι "στην οικονομία, το σχέδιο είναι παλιό αλλά απλό. Την ώρα που ο νέος υπουργός Οικονομικών παρακαλάει τις τράπεζες να ρίξουν στην αγορά κανένα ευρώ από αυτά που τους έδωσε το κράτος, η κυβέρνηση σχεδιάζει εποχιακές προσλήψεις ανέργων στο δημόσιο. Για να φτάσει όπως - όπως σε ένα σημείο ώστε να μπορεί να κάνει εκλογές". Είναι προφανές τι θα ακολουθήσει μετά, κατέληξε.

    Συνάντηση Α.Αλαβάνου με υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

    Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση πρότεινε πέντε άξονες για την ανακούφιση των αγροτών. Συγκεκριμένα, ζήτησε έκτακτο πρόγραμμα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος με κοινοτικούς πόρους, ελαστικοποίηση των κανόνων της ΚΑΠ και του ανταγωνισμού, αναβίωση του ειδικού ρόλου της ΑΤΕ, παρέμβαση στον τομέα των εισροών (κόστος παραγωγής) και χορήγηση εισοδηματικών ενισχύσεων.

    Τόσο ο κ. Αλαβάνος, όσο και ο κ. Χατζηγάκης εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

    Ο κ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν λέει "όχι" στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Καλεί όμως τους αγρότες να μην φτάσουν σε ακραίες μορφές (πχ κλείσιμο δρόμων) γιατί θα χάσουν το δίκιο τους. Προανήγγειλε δε, ότι θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση για ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και κάλεσε τους αγρότες να αγωνιστούν μαζί για να αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση.

    [11] "Οδήγησαν τη χώρα σε χρεωκοπία"

    "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οδήγησαν την Ελλάδα στην χρεωκοπία και σήμερα πλειοδοτούν στον βωμό της ψηφοθηρίας ποιος θα δώσει τα περισσότερα λεφτά.Το ερώτημα είναι που θα βρουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα λεφτά;", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ, σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία.

    Σε ερώτηση για την ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας πως οι τράπεζες «μπλοκάρουν» τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του προγράμματος του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε:

    «H Κυβέρνηση παρακαλά τους τραπεζίτες να τιμήσουν την υπογραφή τους και να δώσουν τα δάνεια που δεσμεύτηκαν πως θα δώσουν.Πόσο αφελείς είναι κάποιοι στην Κυβέρνηση όταν δεν καταλαβαίνουν πως οι τραπεζίτες τιμούν την υπογραφή τους μόνον όταν τους συμφέρει".

    Τέλος, αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις υπογράμμισε ότι «οι αγρότες στους δρόμους για μια ακόμη φορά αφού έφτασαν στο όριο της εξαθλίωσης. Η ΝΔ και σε αυτό τον τομέα απέτυχε διότι είναι ανίκανη να χτυπήσει τα καρτέλ. Είναι δυνατόν να θεωρείται μία κυβέρνηση σοβαρή όταν αφήνει τους παραγωγούς να μοχθούν και να πεινούν και τα καρτέλ να ευημερούν; ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 January 2009 - 7:30:39 UTC