Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση για την προανακριτική
  • [02] Νέες άδειες οδήγησης: Παρουσίαση
  • [03] Οι αντίπαλοι στην Ευρωλίγκα
  • [04] Κινητοποιούνται οι αγρότες

  • [01] Συζήτηση για την προανακριτική

    Χωρίς τους βουλευτές της ΝΔ πραγματοποιείται στη Βουλή η συζήτηση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακρατικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου και της Λίμνης Βισθωνίδας.

    Η Α.Παπαρήγα

    Την απόδοση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας στο Δημόσιο, τον διαχωρισμό της Εκκλησίας και του κράτους και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου περί ευθύνης υπουργών, έθεσε ως μείζονα ζητήματα, που πρέπει να προκύψουν από την συζήτηση για την υπόθεση Βατοπαιδίου, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Μιλώντας επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι αυτά είναι τα θέματα που «υπερωρίμασαν» στην κοινωνία και αν μπορούσε να κατακτηθεί κάτι - ακόμη κι αν δεν προχωρήσει η υπόθεση αυτή για απόδοση ευθυνών - θα ήταν η προώθησή τους. Ως «λύση τομής» έθεσε την κατάρτιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για θέματα ιδιοκτησίας ώστε να μην δεσμεύουν τα βυζαντινά χρυσόβουλα εκτάσεις γης, δεδομένου ότι τα μοναστήρια διεκδικούν την μισή Ελλάδα.

    Η κ. Παπαρήγα, χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την υπόθεση του Βατοπαιδίου και μίλησε για «πελώριες πολιτικές ευθύνες» και των δύο μεγάλων κομμάτων, αφού το ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε σε μία γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και ο Απ. Φωτιάδης δεν έκανε καμία αναπομπή και η Νέα Δημοκρατία στις υπογραφές των υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι και τα δύο κόμματα δεν θέλησαν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με τα μοναστήρια.

    Ενώ η κ. Παπαρήγα στηλίτευσε την στάση της ΝΔ στη Βουλή, ανέφερε ότι τυπικά στέκονταν το πρώτο επιχείρημα της κυβερνώσας παράταξης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σε πρώτη φάση, όχι όμως και το σημερινό περί σκευωρίας, και είπε «ναι» στην απόδοση ποινικών ευθυνών εφόσον προκύπτουν, συμπλήρωσε ότι το ΚΚΕ δεν θα χρησιμοποιήσει το «σκάνδαλο αυτό», αφού έχει πολύ περισσότερες επιλογές αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και την εργοδοσία.

    Ο Ε.Βενιζέλος

    «Δεν μπορεί σήμερα να ληφθεί απόφαση, αφού δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Κανονισμού και θα έχουμε οδηγηθεί εξ αποτελέσματος σε παραγραφή των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών. Με την απόφαση της ΝΔ για αποχώρηση από τη διαδικασία, ο κος Καραμανλής αναλαμβάνει την ευθύνη. Ο κος Καραμανλής είναι ο Πρωθυπουργός της παραγραφής, της συγκάλυψης και της αδιαφάνειας» ανέφερε στην ομιλία του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Στην ομιλία του, ο κος Βενιζέλος υπογράμμισε πως την πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, δεν την υποβάλει το ΠΑΣΟΚ ένεκα κάποιας «ανθρωποφαγικής διάθεσης», ή για να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή της χώρας, αλλά γιατί έχει μια τέτοια θεσμική υποχρέωση. Ο ρόλος αυτός που ανατίθεται στο ΠΑΣΟΚ στην προκείμενη περίπτωση, είναι «επαχθής» - «αν όμως δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, εάν η αντιπολίτευση δεν εξαντλήσει τις θεσμικές δυνατότητες που το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής της παρέχουν, ο πολίτης θα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί» ανέφερε.

    «Θα ήμουν έτοιμος να ασκήσω αυστηρή κριτική και στους υφυπουργούς μας, εάν δεν είχαμε προβεί στον δικό μας αυστηρό έλεγχο. Ο κος Δρυς δικαιώθηκε από την απόφαση του Πρωτοδικείου που απέρριψε κατά τα άλλα την αγωγή της Μονής και ο κος Φωτιάδης θα είχε πράγματι ευθύνες, εάν δεν είχε προβεί στην αναπομπή της υπόθεσης στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του υπουργείου του. Τον αδικούμε λέγοντας πως το έκανε μονάχα υποκριτικά, αφού, όχι μόνον έκανε αναπομπή της υπόθεσης, αλλά μετά ζήτησε να υπάρξει και αντιδικία ενώπιον του Πρωτοδικείου» ανέφερε ο κος Βενιζέλος.

    [02] Νέες άδειες οδήγησης: Παρουσίαση

    Τις νέου τύπου άδειες οδήγησης, που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τις παλιές και με τις οποίες η χώρα μας εναρμονίζεται με την κοινοτική νομοθεσία, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και του νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού.

    Οι νέες άδειες είναι ροζ χρώματος (ίδιο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης) και έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι πιο πρακτικές στη χρήση τους και σίγουρα πιο ασφαλείς καθώς πλέον δεν είναι δυνατή η έκδοση πλαστών αδειών. Αργότερα, οι άδειες θα λάβουν τη μορφή «έξυπνης κάρτας», θα φέρουν μικροτσίπ το οποίο εκτός από τα στοιχεία του οδηγού θα περιλαμβάνει και άλλα, όπως ποινές για παραβάσεις του ΚΟΚ κ.α. Επίσης, οι νέες άδειες θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των πολιτών εντός της Ε.Ε., αφού η αναγραφή τού ονόματος και με λατινικούς χαρακτήρες βοηθά στην επίλυση πρακτικών θεμάτων, όπως η ενοικίαση αυτοκινήτου.

    Η διαδικασία έκδοσής τους θα είναι ταχύτερη, απλούστερη και αντιγραφειοκρατική και ο χρόνος έκδοσής τους θα είναι περίπου 7 μέρες, από 40, που είναι σήμερα. Θα τυπώνονται από τη Γενική Διέυθυνση Διαβατηρίων της Αστυνομίας και το κόστος τους για τον ενδιαφερόμενο, θα είναι 30 ευρώ.

    Στη μπροστινή πλευρά της άδειας οδήγησης θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου και τα προσωπικά του στοιχεία και στην πίσω, η κατηγορία του διπλώματος, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης του και η ομάδα αίματος του οδηγού. Το ελληνικό δίπλωμα θα φέρει, ως ολογράφημα, τη γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου.

    Η έκδοση των νέων αδειών άρχισε σήμερα για όσους αποκτούν για πρώτη φορά δίπλωμα και για όσους επιθυμούν να αντικαταστήσουν το παλιό τους, λόγω φθοράς η απώλειας.

    Να τονιστεί ότι δεν είναι υποχρεωτική η μετατροπή των παλαιών αδειών οδήγησης σε νέου τύπου, αφού οι ήδη υφιστάμενες άδειες οδήγησης ισχύουν ως το 2033. Όσοι όμως επιθυμούν αντικατάσταση ισχυουσών αδειών οδήγησης σε νέου τύπου αυτό θα γίνεται από 1-4-2009 για την αποφυγή υπερβολικού φόρτου εργασίας στις Νομαρχιακές Υπηρεσίες Μεταφορών και προσαρμογής στο νέο περιβάλλον εκτύπωσης.

    [03] Οι αντίπαλοι στην Ευρωλίγκα

    Στον 5ο όμιλο της φάσης των «16» της Ευρωλίγκα «έπεσε» ο Ολυμπιακός στην κλήρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βαρκελώνη. Οι «ερυθρόλευκοι» κληρώθηκαν μαζί με τις Ταού (Ισπανία, επικεφαλής ομίλου), Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία) και Προκόμ Τρεφλ (Πολωνία).

    Τις Ουνικάχα Μάλαγα (Ισπανία, επικεφαλής ομίλου), Ρόμα (Ιταλία) και Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία) θα βρει ο Παναθηναϊκός στον έβδομο όμιλο.

    Οι ελληνικές ομάδες από τις 28 Ιανουαρίου έως και τις 12 Μαρτίου, όταν και θα ολοκληρωθεί η φάση των «16», θα προσπαθήσουν να καταλάβουν μια από τις πρώτες δύο θέσεις που οδηγούν στα προημιτελικά.

    [04] Κινητοποιούνται οι αγρότες

    Την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος του δήμου Νίκαιας, στη Λάρισα, έκλεισαν σήμερα οι αγρότες. Η κυκλοφορία γίνεται μέσω της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας - Βόλου.

    «Πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις, να υπάρξει προοπτική για την αγροτιά και να στηριχθεί αποφασιστικά το αγροτικό εισόδημα. Δεν πάει άλλο», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και μέλος της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), Ρίζος Μαρούδας.

    Ωριαίο αποκλεισμό από τις δώδεκα, έως τη μία το μεσημέρι, πραγματοποίησαν αγρότες της Καβάλας, κλείνοντας την εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης, στη διασταύρωση της Χρυσούπολης.

    Συμβολικές συγκεντρώσεις με αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ, κατά μήκος εθνικών οδών, πραγματοποίησαν αγρότες της ΠΑΣΥ και άλλων επιτροπών αγώνα, και σε άλλα σημεία της Βόρειας Ελλάδας.

    Γεωργικά μηχανήματα και τρακτέρ έχουν παραταχθεί από το πρωί, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής στο ύψος της Τρίγλιας, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Έδεσσας στο ύψος της Νέας Χαλκηδόνας, στην είσοδο της πόλης του Κιλκίς, στο Νευροκόπι Δράμας - με σκοπό, εάν αποφασιστεί, να κινηθούν προς το τελωνείο της Εξοχής - ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και αγρότες των Σερρών, στην περιοχή του Στρυμόνα και του Προμαχώνα.

    Μεταξύ άλλων, οι αγρότες διεκδικούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, μείωση του επιστρεφόμενου ποσοστού του ΦΠΑ, αύξηση των συντάξεων κ.ά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 January 2009 - 19:30:25 UTC