Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πολιτική που θα οχυρώσει τη χώρα"
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] "Πολιτική που θα οχυρώσει τη χώρα"

    Σε πολιτική συγκέντρωση στα Τρίκαλα θα μιλήσει το μεσημέρι ο κ.Γ.Παπανδρέου. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με κομματικά στελέχη του Νομού.

    Αύριο το απόγευμα πρόκειται να τεθεί υπόψη της Ολομέλειας της Βουλής, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βιστωνίδας.

    Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, "επειδή η παρούσα Βουλή βρίσκεται ήδη στη δεύτερη τακτική σύνοδό της και είναι σφόδρα πιθανή η διάλυση της, επείγει η κίνηση, της κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος διαδικασίας, ώστε να μη λήξει η κατά χρόνο αρμοδιότητα της Βουλής και να μη διαφύγουν του δικαστικού ελέγχου πράξεις, που τελέστηκαν κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο".

    Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι η διαδικασία της ολομέλειας της Βουλής επί της προηγούμενης σχετικής πρότασης τους,"δεν ολοκληρώθηκε λόγω της μη συμμετοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη συζήτηση της πρότασης και στη διεξαγωγή επ' αυτής κατά τη συνεδρίαση της 24ης Οκτωβρίου 2008".

    Κατά τη συζήτηση στη Βουλή,την προσεχή Δευτέρα,για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής,η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για το Βατοπέδι,θα κριθεί η συνολική στάση της ΝΔ απέναντι στα σκάνδαλα και την παραγραφή τους,δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Τη Δευτέρα,τόνισε,δεν κρίνεται μόνο η δυνατότητα περαιτέρω διερεύνησης των ευθυνών πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου,αλλά και το αν έχουμε μια αποχωρούσα κυβέρνηση με όλη τη σημασία του όρου.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έθεσε προς την ηγεσία της ΝΔ και τα στελέχη της δύο ερωτήματα:Πρώτο,γιατί,εφόσον διαφωνούν με τη σύσταση της Προανακριτικής,δεν προσέρχονται στη Βουλή για να την καταψηφίσουν,αφού έχουν την πλειοψηφία;Και δεύτερο,γιατί δεν προσέρχονται,αφού και στην περίπτωση που εγκριθεί η σύστασή της,η ΝΔ θα έχει και πάλι την πλειοψηφία στην Επιτροπή;

    Η αμηχανία των στελεχών της ΝΔ,πρόσθεσε,είναι προφανής και απέδωσε στην αμηχανία αυτή την προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος.

    Δηλώσεις για την οικονομία

    Η αγορά βρίσκεται σε ασφυξία δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου διατυπώνοντας ταυτόχρονα το ερώτημα γιατί δεν πέφτουν τα επιτόκια τη στιγμή που έχουν πέσει τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και το Γιούριμπορ, ενώ έχει αρχίσει να διοχετεύεται στις τράπεζες το πακέτο των 28 δισ. ευρώ που αποφάσισε η κυβέρνηση.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι περιορίζεται στην αποστολή αυστηρών μηνυμάτων προς τις τράπεζες και αναρωτήθηκε γιατί αυτά τα μηνύματα τα οποία αποστέλλονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεν λαμβάνονται υπόψη.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ρύθμιση που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την οποία όποιος δανειζόταν με επιτόκιο αναφοράς, είτε της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είτε Γιούριμπορ να υπάρχει αυτόματη μείωση του επιτοκίου που έχει το δάνειο αυτό, είτε αφορά ιδιώτη, είτε επιχείρηση.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε επίσης ότι από όσα προκύπτουν από την πρόσφατη λειτουργία του οικονομικού επιτελείου ένα μέρος της βοήθειας προς τις τράπεζες το οποίο υποτίθεται ότι θα έφθανε στην πραγματική οικονομία προορίζεται να βοηθήσει τις δανειοδοτικές ανάγκες του δημοσίου.

    Το ζητούμενο, πρόσθεσε, είναι να επανέλθει η ρευστότητα στην αγορά η οποία ασφυκτιά όπως προκύπτει και από το γεγονός ότι σημειώθηκε ρεκόρ εξηκονταετίας στις ακάλυπτες επιταγές.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στα προγράμματα επιδότησης ανέργων με 1000 ευρώ και στις προσλήψεις 60.000 ανέργων στο δημόσιο. Όπως ανέφερε, "ήδη σχηματίζονται ουρές στα γραφεία των βουλευτών της ΝΔ προς τους οποίους αναλογούν 400 προσλήψεις ανά βουλευτή". Αυτή, υπογράμμισε, είναι η πολιτική απασχόλησης της κυβέρνησης.

    Αν η κυβέρνηση ήθελε, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, να εφαρμόσει μια πραγματική πολιτική απασχόλησης και ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων θα μπορούσε να ενεργοποιήσει από την αρχή του 2008 το ταμείο κατά της φτώχειας το οποίο η ίδια θεσμοθέτησε αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει δαπανήσει ούτε ένα ευρώ.

    "Αν ενδιαφερόταν πραγματικά για τους ανέργους θα είχε ψηφίσει την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την καταβολή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης μέχρι 1300 ευρώ με πολύ συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Επίσης θα είχε δώσει επίδομα θέρμανσης μέχρι 500 ευρώ σε συγκεκριμένους ανθρώπους", είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Αυτά, τόνισε, θα έκανε μια κυβέρνηση που θα ενδιαφερόταν πραγματικά για την αντιμετώπιση της ανεργίας και όχι για να δημιουργήσει άλλον ένα πελατειακό στρατό.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος κατηγόρησε εμμέσως το ΠΑΣΟΚ ότι κάνει πως δεν ξέρει για το πότε θα φθάσει φθηνό χρήμα στην αγορά, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι διακρίνει εκνευρισμό στις απαντήσεις του κ. Αντώναρου και επιθετικότητα απέναντι στα ερωτήματα που δεχόταν. Και πρόσθεσε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης από πλευράς πιστοληπτικής ικανότητας και αξιοπιστίας της οικονομικής της πολιτικής.

    Η κυβέρνηση, τόνισε επίσης, πρέπει να πάψει να αναζητεί άλλοθι και να αντιληφθεί ότι η διεθνής κρίση χτυπάει κάθε χώρα ανάλογα με το ποια οικονομική πολιτική έχει ασκήσει κάθε κυβέρνηση. Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν έχει ούτε πολιτική βούληση, ούτε δυνατότητα να εφαρμόσει οικονομική πολιτική που θα οχυρώσει τη χώρα απέναντι στην κρίση.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για τις αναφορές του πρωθυπουργού σε υπευθυνότητα και ανευθυνότητα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να βάλει ένα τέτοιο δίλημμα στους Έλληνες, αλλά τόνισε ότι έλλειψη υπευθυνότητας και περίσσιο λαϊκισμό δείχνει πάνω από όλα η ελληνική κυβέρνηση. Και πρόσθεσε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ σε όλα αυτά τα ζητήματα είναι σταθερή. Δεν αλλάζουμε και δεν παλινωδούμε, ούτε επιχειρούμε επικοινωνιακά να δείξουμε στους πολίτες ότι κάτι αλλάζει όταν στην πράξη δεν αλλάζει τίποτα.

    Ακούμε, ανέφερε επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου, πολλές επικοινωνιακές προσπάθειες, μηνύματα και διαρροές αλλά δεν βλέπουμε καμία αλλαγή πολιτικής. Καθώς, όπως ανέφερε, οι προτεραιότητες του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε πριν από ένα μήνα παραμένουν ίδιες και δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό.

    Σε ερώτηση σχετικά με την άνοδο του δείκτη των τραπεζών στο Χρηματιστήριο ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ υψηλή κερδοφορία σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Πρόσθεσε ότι κανένας δεν θέλει ευάλωτες τις ελληνικές τράπεζες αλλά όπως επισήμανε, όταν στις σημερινές συνθήκες οι τράπεζες εξακολουθούν να γράφουν πολύ μεγάλα κέρδη, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν γίνεται εύκολα κατανοητό από τους Έλληνες πολίτες.

    Δημοψήφισμα οι ευρωεκλογές

    Το ΠΑΣΟΚ θα προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές, αν μέχρι τότε δεν έχουν διεξαχθεί οι εθνικές εκλογές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Για το λόγο αυτό, όπως είπε, από τώρα μέχρι και τον Ιούνιο, αλλά και μέχρι την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, αν προηγηθούν, το ΠΑΣΟΚ ξεδιπλώνει τα σχέδιά του, τόσο οργανωτικά όσο και προγραμματικά.

    Ανέφερε, επίσης, ότι θα συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου αλλά και συνολικά του Κινήματος για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι δεν έχει συσταθεί Επιτροπή που θα ασχοληθεί με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Επίσης διέψευσε ότι υπάρχει θέμα αλλαγής προσώπων ή θεσμικών οργάνων στο ΠΑΣΟΚ.

    Για Εξωτερική Πολιτική

    Ο πρωθυπουργός ακολουθεί πολιτική με δύο μέτρα και δύο σταθμά, κάτι το οποίο δεν νοείται στην εξωτερική πολιτική, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τις απαντήσεις που έδωσε σήμερα ο κ. Κ. Καραμανλής στη Βουλή, στην "Ώρα του Πρωθυπουργού".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι ο κ.Καραμανλής μίλησε με λεονταρισμούς για τα Σκόπια, αλλά του καταλόγισε αφωνία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

    Σχετικά δε με τα συμβαίνοντα στη λωρίδα της Γάζας, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στον πρωθυπουργό "πολιτική ίσων αποστάσεων, επιχειρηματολογία ήξεις-αφήξεις και απουσία της χώρας από το διπλωματικό και ανθρωπιστικό σκέλος".

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, καταδίκασε, από την πρώτη στιγμή, με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη βία, τους πολύνεκρους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και την εισβολή των ισραηλινών στη Γάζα.

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στα Τρίκαλα

  • Εκδήλωση της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης (11:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, σε εκδήλωση του Συλλόγου Πολυτέκνων Γονέων του νομού Θεσσαλονίκης (12:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (18η αγωνιστική)

    ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 15:00

    Ο.Φ.Η. - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 16:45 NOVA

    ΞΑΝΘΗ - ΛΑΡΙΣΑ 16:45 NET

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΡΗΣ 19:00 ΝΕΤ

    Π.Α.Ο.Κ. - ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 19:00 NOVA

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (18η ημέρα) 15:00:00,

    Καλλιθέα-Καστοριά

    Απόλλων Καλαμαριάς-Εθνικός Αστέρας

    Ηλυσιακός-ΠΑΣ Γιάννινα

    Διαγόρας-Καλαμάτα

    Κέρκυρα-Καβάλα

    Αγροτικός Αστέρας-Αναγέννηση Καρδίτσας

    Βέροια-Ατρόμητος

  • Μπάσκετ-Α1 ανδρών (14η ημέρα)

    14:00 Ολυμπιακός-Αιγάλεω

    18:00 Τρίκαλα-Ολύμπια Λάρισας

    19:00 ΑΕΛ-Καβάλα

  • Μπάσκετ-Α1 γυναικών (14η ημέρα)

  • Υδατοσφαίριση-Α2 ανδρών (1η ημέρα)

  • Βόλεϊ-Α2 Ανδρών (11η ημέρα), 17.00 Πανελλήνιος - Νίκη Αιγινίου

  • Ποδόσφαιρο-Αντίπαλοι ελληνικών ομάδων, 18:00 Βιγιαρεάλ-Μαγιόρκα
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 18 January 2009 - 5:30:17 UTC