Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας
  • [02] Τη Δευτέρα η συζήτηση για την Προανακριτική
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] Ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας

    Σε επίκαιρες ερωτήσεις των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ. θα απαντήσει ο κ.Κ.Καραμανλής, στο πλαίσιο της "Ωρας του πρωθυπουργού", στις 10.00 στη Βουλή.

    Συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, η Διϋπουργική Επιτροπή, για την οικονομία. Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι ''βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης διεθνούς κρίσεως και όλες οι προβλέψεις για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πραγματική οικονομία είναι δυσοίωνες''.

    Ο κ. Παπαθανασίου συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και ένα από τα ζητήματα που αφορούν την πραγματική οικονομία είναι το θέμα της ρευστότητας και είναι ώρα πλέον οι τράπεζες να μεταφέρουν την ρευστότητα αυτή στις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

    "Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος θα ασκεί τακτικό συστηματικό και αυστηρό έλεγχο, ώστε η ρευστότητα αυτή πράγματι να φτάσει στην πραγματική οικονομία. Είναι ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν", επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας.

    Ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι σήμερα θα έχει συνάντηση με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για να συζητήσουν τα θέματα αυτά, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, είπε "η κυβέρνηση έχει ως στόχο από τη μια την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και από την άλλη την δημοσιονομική ισορροπία και αυτό θα αποτυπωθεί και στο σχέδιο σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    [02] Τη Δευτέρα η συζήτηση για την Προανακριτική

    Τη Δευτέρα το απόγευμα πρόκειται να τεθεί υπόψη της Ολομέλειας της Βουλής, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βιστωνίδας. Αυτό αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που συνεδρίασε χθες υπό την Προεδρία του Δημήτρη Σιούφα.

    Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ,"επειδή η παρούσα Βουλή βρίσκεται ήδη στη δεύτερη τακτική σύνοδό της και είναι σφόδρα πιθανή η διάλυση της, επείγει η κίνηση, της κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος διαδικασίας, ώστε να μη λήξει η κατά χρόνο αρμοδιότητα της Βουλής και να μη διαφύγουν του δικαστικού ελέγχου πράξεις,που τελέστηκαν κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο".

    Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι η διαδικασία της ολομέλειας της Βουλής επί της προηγούμενης σχετικής πρότασης τους,"δεν ολοκληρώθηκε λόγω της μη συμμετοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη συζήτηση της πρότασης και στη διεξαγωγή επ' αυτής κατά τη συνεδρίαση της 24ης Οκτωβρίου 2008".

    "Η κυβέρνηση φοβάται για την συνοχή της ΚΟ της ΝΔ",δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. "Εφόσον δεν συμφωνούν με την πρότασή μας,γεγονός που είναι κατανοητό,γιατί δεν προσέρχονται στην Βουλή να την καταψηφίσουν;",είπε.

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ έχει πληροφορίες για ενδεχόμενη διαφοροποίηση βουλευτών της ΝΔ σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση της εν λόγω πρότασης,ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν έχουμε τέτοιες πληροφορίες και κυρίως δεν λειτουργούμε έτσι",ενώ κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να υπερψηφίσουν την πρόταση του Κινήματος,"αν ενδιαφέρονται να μην χρεωθεί το πολιτικό σύστημα την παραγραφή αδικημάτων που έχουν διαπραχθεί".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος δήλωσε πως "δεν πρόκειται να συμβάλουμε σε καμία περίπτωση στην πρόθεση που έχει το ΠΑΣΟΚ να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή της χώρας".

    Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αυτό το αίτημα για δεύτερη φορά στη Βουλή,ενώ γνωρίζει ότι το θέμα έχει ερευνηθεί διεξοδικά από την εξεταστική επιτροπή και το λόγο από εδώ και πέρα τον έχει η Δικαιοσύνη. Το ΠΑΣΟΚ, είπε, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για δικούς του εσωκομματικούς λόγους. Δεν θα το καταφέρει, συμπλήρωσε.

    Δηλώσεις για την οικονομία

    «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης για την οποία γίνεται τέτοιου είδους υποβάθμιση»,δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην έκθεση του διεθνούς επενδυτικού οίκου Standard & Poors.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε την έκθεση ως «αρνητική εξέλιξη», η οποία έρχεται μετά την «επιτυχή», όπως είπε, δημοπρασία των εντόκων γραμματίων του δημοσίου,αλλά και μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

    «Η υποβάθμιση αυτή δείχνει ότι εξακολουθεί να υφίσταται η αναξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της χώρας»,πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ διαβλέπει ενδεχόμενες σκοπιμότητες πίσω από τις εκθέσεις διαφόρων οίκων,ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «καλό θα ήταν να μην ψάχνουμε για συνωμοσίες,όταν η αλήθεια μας κοιτάζει «κατάφατσα».Η Ελλάδα πληρώνει μια συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική που φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού».

    Εξ άλλου απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την αξιοπιστία των διεθνών οίκων,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι «είναι γνωστή αυτή η κριτική και ισχύει και όταν ένας οίκος μας υποβαθμίζει αλλά και όταν μας αναβαθμίζει».

    «Θέσφατο δεν είναι. Όμως,όταν μια σειρά οίκων υποβαθμίζουν την χώρα μας είναι κάτι που δεν πρέπει να απαξιώσουμε, ούτε να μιλήσουμε για διεθνείς συνωμοσίες»,πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του Κινήματος ότι «η πτώση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δύσκολα θα περάσει στους καταναλωτές γιατί η κυβέρνηση φρόντισε να μην υπάρχουν προϋποθέσεις στο «πακέτο» των 28 δις ευρώ για την στήριξη των τραπεζών, καθώς και όροι και τρόποι που θα υποχρεώνουν τις τράπεζες να περάσουν τα χαμηλά επιτόκια στους καταναλωτές».

    «Το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει προϋποθέσεις οι οποίες δεν μπήκαν ποτέ και το πληρώνουν οι καταναλωτές και οι δανειολήπτες και μάλιστα σε μια στιγμή που οι απλήρωτες συναλλαγματικές και επιταγές έχουν σημειώσει άνοδο κατά 50% σε σχέση με το 2007», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    «Δεν έχουμε σαφή εικόνα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς σχετικά, προσθέτοντας ότι «αν επιβεβαιωθεί πως το έλλειμμα ξεπερνά το 3% θα είναι για δεύτερη συνεχή χρονιά για την Ελλάδα, απόδειξη της πλήρους αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής».

    Σε ό,τι αφορά ερώτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», προσθέτοντας ότι εκείνο που το ΠΑΣΟΚ «διαβάζει» σε τέτοιες φήμες είναι η «αίσθηση αναξιοπιστίας της Ελλάδας λόγω της κυβερνητικής πολιτικής».

    Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του πρώην υπουργού Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου για «εφαρμογή δύσκολης πολιτικής» από όποια κυβέρνηση προκύψει και ερωτηθείς αν «αυτό είναι το μέλλον που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ»,ο κ.Παπακωνσταντίνου αφού είπε ότι «διαβάζουμε με προσοχή τις δηλώσεις όσων χρημάτισαν υπουργοί Οικονομίας», πρόσθεσε ότι «η χώρα είναι εδώ που είναι λόγω συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης».

    «Υπάρχουν διαφορετικές εναλλακτικές πολιτικές, ο δρόμος θα είναι δύσκολος, αλλά με σαφείς πολιτικές επιλογές ελάφρυνσης του φορολογικού βάρους στα χαμηλά εισοδήματα, στήριξης του κοινωνικού κράτους και εισόδου σε μια νέα απαπτυξιακή πορεία με ταυτόχρονη θωράκιση του εισοδήματος της μέσης ελληνικής οικογένειας και των ασθενέστερων στρωμάτων».

    Ερωτηθείς σχετικά με την αλλαγή στελεχών του υπουργείου Οικονομίας,ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί να μηδενίσει το κοντέρ» και υπογράμμισε ότι «κανείς δεν πρέπει να περιμένει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής».

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσει του υπουργού Οικονομίας για τα ελλείμματα και ερωτηθείς αν ο κ. Παπαθανασίου «ψευδόταν όταν έλεγε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια άσκησης φιλολαϊκής πολιτικής», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που ψήφισε πριν από 25 μέρες. Όλα τα άλλα είναι εντυπώσεις. Αν θέλουν να μας πείσουν για αλλαγή πολιτικής ας φέρουν ένα νέο προϋπολογισμό και νέο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα σταματά την φορολογική αφαίμαξη μικρών και μεσαίων εισοδημάτων».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς σχετικά με την άποψη του γραμματέα του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση, για επιστροφή των αμοιβών των «golden boys» είπε ότι «επιχειρείται με τις ανακοινώσεις των περικοπών μισθών μια εικόνα επιστροφής στο «σεμνά και ταπεινά».

    «Αν οι μισθοί (των «golden boys») μπορούν να περικοπούν κατά 50%, αυτό σημαίνει ότι ήταν υπερβολικά υψηλοί και συνεπώς αυτοί οι κύριοι ας τους επιστρέψουν πίσω και να βοηθήσουν το έλλειμμα του κ. Παπαθανασίου», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Κληθείς τέλος να σχολιάσει την επαναφορά εκ μέρους του κ. Βερελή της πρότασής του για «υπουργό Οικονομίας κοινής αποδοχής» ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «η συζήτηση αυτή έχει εξαντληθεί».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • O Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αναστάση Παπαληγούρα - (09:30:00, Αθήνα/ΥΠΕΘΟ)

  • Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα απαντήσει στη Βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου και του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη (10:00:00, Αθήνα/Βουλή )

  • Συνέντευξη Τύπου του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ, στο ισόγειο του κτιρίου της εταιρίας. (11:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνέντευξη Τύπου των μελών της ελληνικής αποστολής του σκάφους "Αρίων" (11:00:00, Αθήνα)

  • Εφετείο Θεσσαλονίκης - Συζήτηση για την απέλαση Κούρδου υπηκόου που κατηγορείται για τρομοκρατική δράση στην Τουρκία. ( 12:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Εκδήλωση με τίτλο "Διεθνείς σχέσεις και δημόσια διπλωματία" οργανώνει η Ενωση Ακολούθων Τύπου (12:00:00, Αθήνα/Κέντρο Τύπου ΓΓ Ενημέρωσης Χαιρετισμός Πρ. Παυλόπουλου - Ομιλίες Γ. Κουμουτσάκου και Δ. Δρούτσα)

  • Η Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων (13:00:00, Περισσός)

  • O Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου θα συναντηθεί με το Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (13:00:00, Αθήνα)

  • Συνέντευξη Τύπου του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, στο Εργατικό Κέντρο, με αφορμή την έναρξη του διαλόγου για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, αλλά και τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη. (14:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Παρουσίαση της έκδοσης του 7ου τόμου της Επιστημονικής Επετηρίδας "Θεσσαλονίκη", στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κέντρου Ιστορίας.(20:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Επίσκεψη Ντόρας Μπακογιάννη στη Βιέννη

  • Μπάσκετ-Ευρωμπάσκετ Γυναικών-Επιπρόσθετος προκριματικός γύρος και τουρνουά υποβιβασμού
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 January 2009 - 5:30:15 UTC