Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσταση Προανακριτικής ζητά το ΠΑΣΟΚ
  • [02] Ο ΟΠΑΠ ενισχύει το δήμο της Αθήνας
  • [03] "Δεν θα ανεχθούμε την αισχροκέρδεια"
  • [04] ΕΕ για Πιστοληπτική Αξιολόγηση
  • [05] Διάσκεψη για το αέριο προτείνει η Ρωσία
  • [06] Νέα συλλαλητήρια σήμερα

  • [01] Σύσταση Προανακριτικής ζητά το ΠΑΣΟΚ

    Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρώην υπουργό Μεταφορών και νυν υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις εξελίξεις στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών Νίκος Σηφουνάκης, ο εισηγητής ΚΤΕ Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρης Τσιόκας και ο Γραμματέας του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών Φώτης Χατζημιχάλης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα σχετικά με τον κατάλογο των υποψήφιων αγοραστών για την Ολυμπιακή, αφού η Qatar Airlines, που υπήρχε στον πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Μεταφορών, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για τη συγκεκριμένη επένδυση. Κατά το ΠΑΣΟΚ η εξέλιξη αυτή αποτελεί γελοιοποίηση για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, καθώς ο κ. Καραμανλής είχε επισκεφθεί το Κατάρ και λίγες μέρες αργότερα ανακοινώθηκε η συμμετοχή της Qatar Airlines στο διαγωνισμό.

    Επίσης, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισαν την όλη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής, ως ένα "καλοστημένο παιχνίδι" και "προπέτασμα καπνού", προκειμένου να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της έναντι των ιδιωτικών μονοπωλίων. «Χρησιμοποιούν την Ολυμπιακή για να εκχωρήσουν άλλα φιλέτα του ελληνικού δημοσίου, όπως τράπεζες» είπαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και διερωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν να προχωράει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης όταν δεν έχει γίνει αξιόπιστη αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής.

    Αναφερόμενοι στην περίπτωση της ΑΛΙΤΑΛΙΑ, για την οποία, όπως είπε ο Τσιόκας, ο πρώην υπουργός Μεταφορών προέτρεπε να ακολουθήσει το μοντέλο της Ολυμπιακής, έκανε συνεργασία με την KLM-Air France, άντλησε κεφάλαια από την εγχώρια αγορά και τώρα προχωράει στην αναδιοργάνωσή της. Επίσης διερωτήθηκε που βρίσκονται τα στελέχη της Κομισιόν, τα οποία, κατά τον κ. Χατζηδάκη, θα παρακολουθούσαν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής και γιατί δεν αντέδρασαν όταν η ελληνική κυβέρνηση είπε ψέματα για τους υποψήφιους αγοραστές.

    Τόσο ο κ. Σηφουνάκης, όσο και ο κ. Τσιόκας υπενθύμισαν ότι σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στην Κομισιόν, σε περίπτωση που αποτύχει η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, δεν υπάρχει άλλο εναλλακτικό σχέδιο, οπότε η Ολυμπιακή πάει για κλείσιμο. Παράλληλα κάλεσαν την κυβέρνηση να απαντήσει αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η διαπραγματεύεται να πωλήσει τον εθνικό μας αερομεταφορέα έναντι μόλις 100 εκατομμυρίων ευρώ.

    Τέλος, κατά την εκτίμηση του ΠΑΣΟΚ αυτό που χρειάζεται για την Ολυμπιακή είναι 1) ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης που θα αφορά ολόκληρο τον όμιλο, 2) η άντληση και ιδιωτικών κεφαλαίων, 3) ουσιαστική ανάληψη της ευθύνης από τους εργαζόμενους και 4) στρατηγική συνεργασία με άλλες εταιρίες του κλάδου.

    Αίτημα για Προανακριτική

    Πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Βατοπαιδίου επανυπέβαλε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο υπογράφοντα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Α. Παπανδρέου.

    Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα τεθεί υπόψη της Ολομέλειας της Βουλής τη Δευτέρα το απόγευμα, αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που συνεδρίασε σήμερα υπό την Προεδρία του Δημήτρη Σιούφα.

    Οι 101 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν να συσταθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος,το Ν. 3126/2003 " περί Ποινικής Ευθύνης Υπουργών" και τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής (α) για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος από τους τότε υπουργούς και υφυπουργούς: Ευάγγελο Μπασιάκο, Πέτρο Δούκα, Αλέξανδρο Κοντό, Γεώργιο Βουλγαράκη, (β) για την ενδεχόμενη ηθική αυτουργία του τότε υπουργού Επικρατείας Θεόδωρου Ρουσόπουλου, (γ) για τυχόν συμμετοχή άλλων προσώπων ως συναυτουργων και συμμετοχών και (δ) για την ενδεχόμενη ευθύνη των ως άνω τότε υπουργών και υφυπουργών για ηθική αυτουργία στις πράξεις των εμπλεκομένων στη υπόθεση υπηρεσιακών παραγόντων και λοιπών συμπραττόντων.

    Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ,"επειδή η παρούσα Βουλή βρίσκεται ήδη στη δεύτερη τακτική σύνοδό της και είναι σφόδρα πιθανή η διάλυση της, επείγει η κίνηση, της κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος διαδικασίας, ώστε να μη λήξει η κατά χρόνο αρμοδιότητα της Βουλής και να μη διαφύγουν του δικαστικού ελέγχου πράξεις,που τελέστηκαν κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο".

    Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι η διαδικασία της ολομέλειας της Βουλής επί της προηγούμενης σχετικής πρότασης τους,"δεν ολοκληρώθηκε λόγω της μη συμμετοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη συζήτηση της πρότασης και στη διεξαγωγή επ' αυτής κατά τη συνεδρίαση της 24ης Οκτωβρίου 2008".

    Δήλωση Ευ.Αντώναρου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος, αναφερόμενος σήμερα στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, δήλωσε πως "δεν πρόκειται να συμβάλουμε σε καμία περίπτωση στην πρόθεση που έχει το ΠΑΣΟΚ να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή της χώρας".

    Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αυτό το αίτημα για δεύτερη φορά στη Βουλή, ενώ γνωρίζει ότι το θέμα έχει ερευνηθεί διεξοδικά από την εξεταστική επιτροπή και το λόγο από εδώ και πέρα τον έχει η Δικαιοσύνη. Το ΠΑΣΟΚ, είπε, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για δικούς του εσωκομματικούς λόγους. Δεν θα το καταφέρει, συμπλήρωσε.

    Αποστολή στη Γάζα

    Τις συγκλονιστικές εμπειρίες τους από όσα είδαν και έζησαν στην Λωρίδα της Γάζας, μετέφεραν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της αποστολής του ΠΑΣΟΚ, που με εντολή του Γιώργου Παπανδρέου μετέβησαν εκεί για να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

    Την συνέντευξη Τύπου, που συντόνισε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παραχώρησαν οι Αρης Μουσιώνης, Ηλίας Καρανίκας, Θανάσης Νησιώτης, Χρήστος Καπάταης και Αλέκος Στάμου (οι τρείς πρώτοι είναι γιατροί).

    Ο επικεφαλής της αποστολής Αρης Μουσιώνης δήλωσε ότι κανείς από την αποστολή "δεν είχε ξαναζήσει τέτοιο πράγμα" και περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση των αμάχων,που σφυροκοπούνται από τα πυρά του ισραηλινού στρατού και της αεροπορίας.

    Ταυτόχρονα ο κ.Μουσιώνης όσο και τα άλλα μέλη της αποστολής ανέφεραν ότι είναι συγκλονισμένοι από τον αγώνα που δίνουν οι Παλαιστίνιοι, άπαντες δε ήταν ιδιαίτερα συγκινημένοι από τον τρόπο που ο δοκιμαζόμενος λαός της Γάζας υποδέχθηκε την ελληνική αποστολή.

    Τα μέλη της αποστολής εισήλθαν στην Λωρίδα της Γάζας εν μέσω βομβαρδισμού και, όπως είπε ο κ. Μουσιώνης, "εκ των πραγμάτων βρεθήκαμε στο νοσοκομείο της Ράφα", όπου και έδωσαν τις ιατρικές βοήθειές τους μαζί με τους παλαιστίνιους συναδέλφους τους. Επίσης η αποστολή κατέγραψε τις πραγματικές ανάγκες σε ποιότητα και ποσότητα υλικού που έχουν ανάγκη τα νοσοκομεία στην Γάζα.

    Όπως είπε ο κ.Μουσιώνης, οι Παλαιστίνιοι θέλουν να δώσουν σε μια πτέρυγα του νοσοκομείου της Ράφα το όνομα "Γιώργος Παπανδρέου", που είναι, όπως είπε ο κ.Μουσιώνης, "πράξη εξόχως συγκινητική και τιμητική για την χώρα μας και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ".

    "Το σημαντικότερο στοιχείο της αποστολής ήταν ότι οι Παλαιστίνιοι ένιωσαν πως δεν είναι μόνοι τους", είπε ο κ. Καρανίκας, συγχαίροντας τον λαό της Παλαιστίνης για τον τρόπο που αντιστέκεται και εκφράζοντας την βεβαιότητα πως στο τέλος θα νικήσει. "Δεν είναι πολιτισμός να κάθομαι στον καναπέ μου και να ανέχομαι αυτά που γίνονται δίπλα μου", τόνισε.

    "Να ξεσηκωθούμε και να σταματήσουμε το έγκλημα που γίνεται,κάτω από την σιωπή και την αδιαφορία κρατών και κυβερνήσεων", δήλωσε ο κ.Θανάσης Νησιώτης.

    "Η αντίσταση των Παλαιστινίων είναι η τελευταία γραμμή άμυνας της αξιοπρέπειάς μας", δήλωσε ο κ. Καπάταης και επεσήμανε πως "το Ισραήλ τους έχει αφήσει δύο επιλογές: ή να πεθάνουν από πείνα, ή να πεθάνουν από τις βόμβες. Επιλέγουν την αντίσταση".

    Ο κ.Καπάταης περιέγραψε μια σκηνή, όπου οι οδηγοί των ασθενοφόρων στο νοσοκομείο της Ράφα είχαν καλέσει σε μια μικρή αίθουσα αναμονής ένα μουσουλμάνο ιερέα για να τους κάνει μαλάξεις, καθώς -όπως εξήγησε παρεμβαίνοντας ο κ.Καρανίκας- ο φόβος προκαλεί μεγάλες συσπάσεις στο σώμα και το άγγιγμα ενός ανθρώπου λειτουργεί χαλαρωτικά σε αυτόν που φοβάται. "Φοβόμαστε πολύ, αλλά ντρεπόμαστε να το πούμε στους γιατρούς και γι' αυτό καλέσαμε τον ιερέα", εξήγησαν οι οδηγοί στον κ. Καπάταη.

    "Ο Θεός έστειλε τους Ελληνες, ο Αλλάχ να φυλάει τους Ελληνες", ήταν τα λόγια που επαναλάμβαναν μέσα στην οδύνη τους οι συγγενείς και φίλοι των τραυματισμένων, που συνεχώς μεταφέρονταν στο νοσοκομείο της Ράφα, είπε ο κ. Αλέκος Στάμου.

    Ο κ.Στάμου μετέβη στην Γάζα, εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζομένων Ταμείων, στην οποία ανήκει και ο ΕΔΟΕΑΠ και διευκρίνισε ότι μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας προέρχεται από συνεισφορές των εργαζομένων και των ταμείων. Ο κ.Στάμου πρόσθεσε ότι έζησε πρωτόγνωρες εμπειρίες και επισήμανε ότι "όλο το ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί, όλοι οι Ελληνες ήταν εκεί".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ.Μουσιώνης ανέφερε ότι στη διάρκεια της παραμονής τους δεν διαπίστωσαν βομβαρδισμούς με βόμβες φωσφόρου, ενώ σε ό,τι αφορά στην οργάνωση των νοσοκομείων είπε ότι έμεινε συγκλονισμένος από το επίπεδο της συνεργασίας.

    Επίσης ο κ. Μουσιώνης ευχαρίστησε τον πρέσβη της Ελλάδας στο Κάϊρο που παρείχε κάθε βοήθεια στη αποστολή.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις οι ομιλητές είπαν ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στην Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων και των νοσοκομείων και των ασθενοφόρων, ενώ ο κ. Καπάταης πρόσθεσε ότι ο λαός της Γάζας "έχει συνεχώς πάνω από το κεφάλι του όλη την μέρα τον θόρυβο των μηχανών των ισραηλινών αεροπλάνων που δημιουργούν εφιαλτική ατμόσφαιρα".

    Τέλος, στην ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να ζητήσει από την κυβέρνηση την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι "εκείνο που προέχει τώρα είναι η εκεχειρία".

    [02] Ο ΟΠΑΠ ενισχύει το δήμο της Αθήνας

    Με το ποσό των 900.000 ευρώ θα ενισχύσει το αμέσως επόμενο διάστημα η ΟΠΑΠ ΑΕ, το δήμο της Αθήνας προκειμένου να αναμορφωθούν έξι χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας του δήμου.

    Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία ανακοινώθηκε σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ ΑΕ κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ και ο πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης του δήμου της Αθήνας κ. Βασίλης Κικίλιας.

    Τα χρήματα θα διατεθούν για εργασίες στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ- βόλεϊ που βρίσκεται στη Γκράβα, για την αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και για την αναμόρφωση πέντε παιδικών χαρών του δήμου.

    Η ενίσχυση του ΟΠΑΠ στο δήμο της Αθήνας εντάσσεται στον άξονα "αθλητισμός" του γενικότερου προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του ΟΠΑΠ.

    Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής ο δήμαρχος της Αθήνας κ. Νικήτας Κακλαμάνης ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την εξέλιξη των έργων της κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη διαρροή που έγινε πριν από λίγες μέρες της απόφασης του ΣτΕ πριν οι ενδιαφερόμενοι την πάρουν στα χέρια τους.

    [03] "Δεν θα ανεχθούμε την αισχροκέρδεια"

    "Η κυβέρνηση εννοεί να λειτουργήσει πραγματικά η ελεύθερη αγορά υγρών καυσίμων στη χώρα μας και να μην συκοφαντείται από μικρά ή μεγάλα καρτέλ. Δεν έχουμε να φοβηθούμε και να κρύψουμε τίποτα", ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που είχε με τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων της αγοράς υγρών καυσίμων.

    Ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε "δεν χρωστάμε σε κανέναν" και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί την αισχροκέρδεια. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι εξετάζει την εφαρμογή των προτάσεων που υπάρχουν στο πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε να εξαντληθούν τα περιθώρια να λειτουργήσει ομαλά η αγορά, όπως είπε, και στις προτάσεις που βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα από το υπουργείο ανέφερε την αύξηση των ελέγχων και την εφαρμογή του συστήματος εισροών- εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

    Για την εφαρμογή αυτού του συστήματος καθώς και γενικότερα για τη λήψη μέτρων για την πάταξη της λαθρεμπορίας, όπως ανέφερε, θα υπάρξει στενή συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης ενδιαφέρεται και για την εφαρμογή ενός συστήματος διαφανούς ενημέρωσης του καταναλωτή όχι μόνο στη διαμόρφωση των λιανικών τιμών αλλά στη διαμόρφωση των τιμών σε όλο το εύρος της εισαγωγής και εμπορίας υγρών καυσίμων.

    [04] ΕΕ για Πιστοληπτική Αξιολόγηση

    Την αδιαφανή και αναξιόπιστη λειτουργία των Διεθνών Χρηματοικονομικών Οίκων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, στο επίκεντρο της τρέχουσας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, σημείωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Τσάρλι Μακ Γκρίβι, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Παπαστάμκου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Γ. Παπαστάμκος, ζήτησε από τον Ιρλανδό Επίτροπο να τοποθετηθεί σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε προβεί στην πρόταση θέσπισης αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου για τους Χρηματοιοικονομικούς οίκους σε στάδιο προγενέστερο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Στην απάντησή του, προς τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ., ο Επίτροπος Μακ Γκρίβι, τονίζει τα εξής: "Η χρηματοοικονομική κρίση φώτισε εκ νέου τους Οίκους Πιστοληπτικής Αξιολόγησης. Από τον Αύγουστο του 2007, οι χρηματοοικονομικές αγορές παγκοσμίως υποφέρουν από μια τεράστια κρίση εμπιστοσύνης. Η χρηματοοικονομική κρίση είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες. Οι Οίκοι Πιστοληπτικής Αξιολόγησης συνδέονται στενά με τα προβλήματα που έχουν εγερθεί στις αγορές "subprime". Η κρίση αναδεικνύει τη φτωχή απόδοση των Οίκων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης. Μια εξήγηση μπορεί να βρεθεί στον μη ικανοποιητικό τρόπο με τον οποίο οι Οίκοι διαχειρίστηκαν τις δικές τους συγκρούσεις συμφερόντων, στην έλλειψη ποιότητας των μεθοδολογιών που ακολουθούν, στην ανεπαρκή διαφάνεια στις δραστηριότητές τους ή στην ακατάλληλη εσωτερική διακυβέρνησή τους. Η κρίση των "subprime" απέδειξε ότι το πλαίσιο για τη λειτουργία των Οίκων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά. Για τον λόγο αυτό, τον Ιούνιο του 2008 ανακοίνωσα ότι η Κομισιόν θα λάμβανε ρυθμιστική δράση στον τομέα αυτό και στις 12 Νοεμβρίου 2008, το Κολλέγιο των Επιτρόπων υιοθέτησε την πρόταση που αφορά στη ρυθμιστική δραστηριότητα των Οίκων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης υπό τη σύμφωνη γνώμη αυτού του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου".

    [05] Διάσκεψη για το αέριο προτείνει η Ρωσία

    Διάσκεψη κορυφής των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών-καταναλωτών και διαμετακομιστών ρωσικού φυσικού αερίου πρότεινε να συγκληθεί το Σάββατο 17 Ιανουαρίου στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ για να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα κρίση και να συμφωνηθούν οι όροι αποφυγής μιας επανάληψής της.

    Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Βλάντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός και η ουκρανή ομόλογός του Γιούλια Τιμόσενκο πρόκειται να συναντηθούν στη Μόσχα στις 17 Ιανουαρίου για να συζητήσουν το θέμα της κρίσης του φυσικού αερίου.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να στείλει τον Τσέχο υπουργό Ενεργείας και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενεργείας σε μια συνάντηση "υψηλού επιπέδου" Ρωσίας-Ουκρανίας "σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια διαρκής λύση" στην κρίση που έχει δημιουργηθεί με το φυσικό αέριο.

    "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η τσεχική προεδρία της ΕΕ εκτιμούν ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν καθυστερήσει πολύ, καθώς έχει περάσει μια εβδομάδα και πλέον από τη διακοπή της τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Γιοχάνες Λαϊτενμπέργκερ.

    Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε ότι "η Επιτροπή και η τσεχική προεδρία της ΕΕ είναι έτοιμες να ζητήσουν από τον υπουργό Ενεργείας της Τσεχίας Μάρτιν Ρίμαν και από τον Επίτροπο Αντρις Πίλμπαγκς να συμμετάσχουν σε μια σύνοδο με την προϋπόθεση ότι οι ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα έχουν πλήρη εμπλοκή και ότι οι υψηλόβαθμοί αξιωματούχοι που θα συμμετάσχουν στη συνάντηση θα έχουν εντολή να βρουν μια διαρκή λύση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    "Καμία συνάντηση δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για να καθυστερήσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου", πρόσθεσε ο Λαϊτενμπέργκερ ζητώντας εκ νέου "την άμεση επανάληψή τους".

    Σε τηλεφωνική συνομιλία, που είχε αργά χθες με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Μίρεκ Τοπολάνεκ ο Ρώσος πρόεδρος τον προσκάλεσε στη Διάσκεψη κορυφής για το αέριο, όπως και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, μαζί με τους ηγέτες όλων των χωρών-καταναλωτών ή διαμετακομιστών του ρωσικού αερίου.

    Εμμέσως αρνητικά στη ρωσική πρόταση αντέδρασε ο Ουκρανός πρόεδρος Γιούσενκο, η υπηρεσία Τύπου του οποίου χαρακτήρισε καλή ιδέα τη σύγκλιση μιας διεθνούς διάσκεψης, αρκεί να μη διεξαχθεί στη Μόσχα, αλλά, για παράδειγμα, στην προεδρεύουσα της ΕΕ Πράγα.

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο είναι έτοιμος για "κάθε εποικοδομητική συζήτηση", δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σύμβουλος του υπεύθυνος για την ενέργεια, αντιδρώντας στην πρόταση Μεντβιέντεφ.

    "Ο πρόεδρος έχει υπογραμμίσει πολλές φορές οτι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε κάθε εποικοδομητική συζήτηση", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπογκντάν Σοκολόφσκι, σύμβουλος του κ. Γιούσενκο υπεύθυνος για την ενεργειακή ασφάλεια.

    Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να πει αν ο πρόεδρος θα μεταβεί στη σύνοδο αυτή , σημειώνοντας μόνο οτι "η επίσημη πρόσκληση δεν έχει ακόμη σταλεί".

    Δηλώσεις Μπαρόζο

    "Μη αξιόπιστους προμηθευτές και συνεργάτες της ΕΕ", χαρακτήρισε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τη Ρωσία και την Ουκρανία, εφ' όσον συνεχίσουν να μην σέβονται τη συμφωνία που έχουν υπογράψει με την ΕΕ για την παροχή του φυσικού αερίου.

    Στην περίπτωση μάλιστα που η διακοπή της παροχής συνεχιστεί, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παροτρύνει τις ευρωπαϊκές εταιρείες και όλους τους ενδιαφερόμενους να καταφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η ΕΕ χρειάζεται ταχύτατα την αναθεώρηση της οδηγίας για τον εφοδιασμό φυσικού αερίου.

    Εργαζόμαστε, είπε, για να υπάρξει η νομοθετική πρόταση ενώπιον του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, όσο το δυνατόν ταχύτερα.

    Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη αλληλεγγύη, μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

    Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, τα 5 δισ. από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που προβλέπονται στις επενδύσεις για υποδομές στην ενέργεια, να διατεθούν άμεσα για την ενεργειακή αποδοτικότητα και την ενεργειακή αλληλοδιασύνδεση.

    Για τον πρόεδρο της Επιτροπής, η κρίση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη στο σύνολό της.

    Θα δούμε, είπε, κατά πόσον το πρόβλημα είναι τεχνικό, ή εάν υπάρχει έλλειψη πολιτικής θέλησης για σεβασμό της συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες με την ΕΕ.

    Η Gazprom πάντως και η αντίστοιχη ουγγρική απέδειξαν ότι δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους απένταντι στους Ευρωπαίους πολίτες και εδώ και μία εβδομάδα αντιμετωπίζουμε την απαράδεκτη κατάσταση κράτη-μέλη της ΕΕ να μην μπορούν να προμηθευτούν φυσικό αέριο, κατέληξε ο κ. Μπαρόζο.

    Πούτιν: Η ΕΕ να πιέσει την Ουκρανία

    Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε για μία ακόμη φορά την Ευρωπαϊκή Ενωση να πιέσει την Ουκρανία ώστε να διευθετηθεί η κρίση του φυσικού αερίου επιτρέποντας τη διέλευσή του από το ουκρανικό έδαφος.

    "Η Ευρώπη πρέπει να δώσει ένα ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα, όχι προς τη Ρωσία ζητώντας μας να πουλήσουμε την παραγωγή μας σε χαμηλή τιμή, αλλά προς την Ουκρανία, ώστε αυτή να συμπεριφερθεί με πολιτισμένο τρόπο", τόνισε ο Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυοARD και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης.

    "Η Ουκρανία θέλει να μοιάζει με πολιτισμένη χώρα. Επομένως να μην μπλοκάρει τη διέλευση (του αερίου) προς τα ευρωπαϊκά κράτη, παρά τον διακαή της πόθο να αποκτήσει αέριο κάτω από τις διεθνείς τιμές", πρόσθεσε ο ρώσος πρωθυπουργός.

    Στη συνέντευξή του ο Πούτιν αποδίδει τα αίτια της κρίσης σε "ένα πολιτικό αδιέξοδο ανάμεσα σε ουκρανικές φατρίες που μάχονται όχι για τη δημοκρατία, αλλά με κίνητρο προσωπικές φιλοδοξίες και για να έχουν πρόσβαση στους οικονομικούς διαύλους, περικλείοντας το εμπόριο του ρωσικού αερίου στο εσωτερικό της Ουκρανίας και πέραν αυτής".

    Ο ρώσος πρωθυπουργός τονίζει στη συνέχεια ότι "για να υπάρξει διέξοδος από αυτή την κατάσταση, πρέπει να διαφοροποιηθούν οι δυνατότητες ροής και μεταφοράς" του φυσικού αερίου. "Πρέπει να στερήσει κανείς τις αυταπάτες από αυτά τα κράτη από τα οποία διέρχεται το αέριο".

    Τέλος ο Πούτιν προτείνει να "ξεκινήσει με την Ουκρανία μία φάση εμπορικών σχέσεων, η οποία θα αφορά και τις τιμές της αγοράς και διέλευσης όπως έκανε η Ρωσία με τη Λευκορωσία", ή να συγκροτηθεί μία διεθνής κοινοπραξία, η οποία θα ενοικιάζει τους ουκρανικούς αγωγούς.

    Υπάρχει επάρκεια αερίου στην Ελλάδα

    Την διαβεβαίωση ότι η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει κάνενα πρόβλημα επάρκειας με φυσικό αέριο μέχρι τέλος Ιανουαρίου, έδωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, μετά την συνάντηση που είχε χθες με τον Γενικό Γραμματέα Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη, την κ. Έλσα Λοβέρδου, Ειδική Γραμματέα Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής, τον κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ και τον κ. Νικόλαο Μαυρομμάτη Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΣΦΑ για το θέμα της κρίσης του φυσικού αερίου.

    "Σύμφωνα με τον σημερινό μας προγραμματισμό μέχρι και τις 30 του Γενάρη η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Υπάρχει προγραμματισμός από την πλευρά της ΔΕΠΑ για καινούργια φορτία με πλοία LNG, με υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα έρθουν στην Ρεβυθούσα. Το πρώτο έρχεται την Παρασκευή, το επόμενο έρχεται την άλλη εβδομάδα. Υπάρχει προγραμματισμός πλήρης μέχρι το τέλος του μήνα και άρα εμείς θα είμαστε η μόνη χώρα από αυτές που δυνητικά θα μπορούσαν να πληγούν από αυτήν την κρίση που τελικά δεν θα πληγεί", τόνισε ο κ.Χατζηδάκης.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι υπάρχει επίσης ένα αίτημα από τη Βουλγαρία, η οποία αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλης κλίμακας πρόβλημα αυτήν την ώρα για ενίσχυση από τη δική μας την πλευρά σε φυσικό αέριο. "Συμφωνήσαμε να γίνει η επαφή με την βουλγαρική πλευρά έτσι ώστε αύριο ει δυνατόν να γίνει μια συνάντηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για να δούμε πως είναι δυνατόν από κάποια δικά μας περισσεύματα να καλυφθούν κάποιες βασικές ανάγκες στη Βουλγαρία, γιατί μεταξύ των άλλων υπάρχει πρόβλημα με τα νοσοκομεία τους. Βεβαίως αυτό με δύο προϋποθέσεις: Πρώτον ότι δεν θα υπάρξει θέμα στη δική μας πλευρά και δεύτερον ότι από πλευράς τεχνικής θα γίνει σαφές ότι μπορεί να προχωρήσουμε προς αυτή τη κίνηση", τόνισε ο υπουργός.

    Ερωτηθείς αν θα ζητηθούν αποζημιώσεις από την GAZPROM ο κ.Χατζηδάκης επισήμανε ότι "υπάρχουν οι συμβάσεις, οι οποίες προβλέπουν διαδικασία αποζημιώσεων και διαδικασία διαιτησίας σε περίπτωση που τελικώς δεν εκπληρωθούν οι συμβατικοί όροι" και επισήμανε ότι τα σχετικά θέματα θα τα κοιτάξει η ΔΕΠΑ και θα κινηθεί με βάση τις προβλέψεις των συμβάσεων που έχει υπογράψει με τους προμηθευτές της.

    Ερωτηθείς εαν εξετάζει αλλάγες των εποπτευομένων από το υπουργείο ΔΕΚΟ, με αφορμή δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου της ΝΔ για τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ.Τάκη Αθανασόπουλου, ο κ.Χατζηδάκης ειπε ότι "δεν υπάρχει τέτοιο θέμα".

    [06] Νέα συλλαλητήρια σήμερα

    Νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια έγιναν σήμερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν τη δική τους κινητοποίηση.

    Συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή πραγματοποίησαν το μεσημέρι φοιτητές προσκείμενοι στο ΣΥΡΙΖΑ και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, με βασικό αίτημα την ανατροπή του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ. Οι διαδηλωτές ζήτησαν, επίσης, "γενναία χρηματοδότηση για την Παιδεία".

    Κατά την πορεία προς το Σύνταγμα, μέσω Ομονοίας και Σταδίου, οι διαδηλωτές εξέφρασαν, με συνθήματα, την αντίθεσή τους στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά και την αλληλεγγύη τους στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.

    Εκπρόσωποι των φοιτητών όπως και ο παριστάμενος καθηγητής του ΕΜΠ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού ΑΕΙ Λάζαρος Απέκης, αναφερόμενοι στα βασικά αιτήματα του φοιτητικού κινήματος, υπογράμμισαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, για ένα ανθρώπινο μέλλον και περισσότερα χρήματα για την Παιδεία. Για το φοιτητικό άσυλο τόνισαν ότι είναι κεκτημένο, κοινωνικό και δημοκρατικό δικαίωμα.

    Η πορεία ξεκίνησε στις 2 μετά το μεσημέρι, με συνθήματα κατά της "κρατικής καταστολής", του "τρομονόμου" και της πολιτικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΕΕ, ενώ συνοπτικά τα αιτήματα αναγράφονταν στο πανό του ΕΜΠ στην αρχή της πορείας: "Ο μοναδικός διάλογος γίνεται στο δρόμο. Ενάντια στο νέο νόμο-πλαίσιο, στην αναγνώριση των ΚΕΣ, στην κατάργηση του ασύλου, στην κρατική καταστολή, την εργασιακή ανασφάλεια. Να σταματήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γάζα".

    Παράλληλα, τη δική τους συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν οι φοιτητές-μέλη της ΠΚΣ που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, διαμαρτυρόμενοι για την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές της ΠΚΣ και το Συντονιστικό των μαθητών πραγματοποίησαν πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

    Η πορεία κατευθύνθηκε προς το τσεχικό προξενείο και στη συνέχεια προς το αμερικανικό, όπου οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά των ισραηλινών επιθέσεων και κατά των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

    Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν φοιτητικοί σύλλογοι έξι τμημάτων του ΑΠΘ, που πρόσκεινται σε αριστερές παρατάξεις, και με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων προχώρησαν σε πενθήμερες καταλήψεις.

    Οι φοιτητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και το διάλογο για τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Και οι δύο πορείες κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

    Συγκέντρωση αστυνομικών

    Με κεντρικό σύνθημα «η βία κατά της αστυνομίας είναι βία κατά της κοινωνίας και στρέφεται κατά της δημοκρατίας» και με αφορμή τα φαινόμενα βίας της τελευταίας περιόδου, τα μέλη της Πανελλήνιων Ομοσπονδιών, Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) καταδίκασαν τη βία «από όπου κι αν προέρχεται», με συγκέντρωση-συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν στην Πλατεία Συντάγματος.

    Με δηλώσεις τους, εκπρόσωποι της αστυνομίας και των πολιτικών κομμάτων καταδίκασαν τη «βία κατά και από την αστυνομία». Σχετικά δε, με την προκήρυξη του Επαναστατικού Αγώνα -με την οποία η τρομοκρατική ομάδα ανέλαβε την ευθύνη σειράς επιθέσεων, ανάμεσα σ΄αυτές και το χτύπημα κατά το οποίο τραυματίστηκε ο νεαρός αστυνομικός Δ. Μαντζούνης- τόνισαν ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν διάλογο με τρομοκράτες.

    Να «βροντοφωνάξει όχι στη βία, από όπου κι αν προέρχεται», κάλεσε την κοινωνία ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Χρήστος Φωτόπουλος, και ζήτησε καλύτερη εκπαίδευση για τους αστυνομικούς. Η αστυνομία δεν θα μπει «στη λογική του νοσηρού φαινομένου της τρομοκρατίας», είπε.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ, Δημήτρης Γεωργατζής, ζήτησε τη συμπαράσταση των πολιτικών και κοινωνικών φορέων, προκειμένου να σταλεί στην κοινωνία το «ηχηρό μήνυμα» πως η βία κατά της αστυνομίας είναι βία κατά της κοινωνίας και κάλεσε σε απαξίωση των τρομοκρατών.

    Στο συλλαλητήριο των αστυνομικών βρέθηκε και ο Μανόλης Γλέζος, η ιστορική φυσιογνωμία της Αντίστασης, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα αιτήματα της συγκέντρωσης και τόνισε ότι η «μήτρα του κακού βρίσκεται στο ότι τα σώματα ασφαλείας υπάγονται στην εκτελεστική και όχι στη δικαστική εξουσία». Σχετικά με τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα είπε ότι «αρχικά, την ευθύνη έχουν οι πολιτικοί».

    «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θωρακίσει τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, και εξέφρασε τη διαχρονική συμπαράσταση της κυβέρνησης στους αστυνομικούς.

    Τη βία καταδίκασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ντόλιος, και τόνισε ότι «η συγκέντρωση αποτελεί επιβράβευση για την καθιέρωση του συνδικαλισμού στην αστυνομία».

    Τέλος, τη συμπαράστασή του στους «ένστολους πολίτες», εκ μέρους του ΛΑΟΣ, διατύπωσε ο γραμματέας του κόμματος, Απόστολος Μπαμίχας.

    Επιπλέον, από τους διοργανωτές αναγνώσθηκε επιστολή-χαιρετισμός του ΚΚΕ.

    Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της ΝΔ Γ. Μανώλης, Κ. Κουκοδήμος και Κ. Κόλλιας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδης και Π. Μπεγλίτης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Πλούμης και ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μ. Αγγελόπουλος, καθώς επίσης και εκπρόσωποι φορέων, μεταξύ των οποίων, της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

    Μέλη των Ομοσπονδιών προγραμμάτισαν επίδοση του ψηφίσματός τους στον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 January 2009 - 15:30:28 UTC