Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προχωρά η Εγνατία Οδός
  • [02] Συνεδρίαση του ΕΣΕΠ
  • [03] Νέα εμπόδια στη ροή φυσικού αερίου
  • [04] Πολιτική "ήπιας ισχύος" από τις ΗΠΑ
  • [05] Περιοδεία στην Αιτωλοακαρνία
  • [06] Συνέδριο του ΣΥΝ το Φεβρουάριο
  • [07] Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές
  • [08] Εκπτώσεις από αύριο
  • [09] Δραματική η κατάσταση στη Γάζα

  • [01] Προχωρά η Εγνατία Οδός

    Στην κυκλοφορία δόθηκαν τα δύο τελευταία τμήματα της Εγνατίας οδού στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, μετά τα εγκαίνια από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά. Πρόκειται για το τμήμα Άγιος Ανδρέας - Στρυμόνας μήκους 41 χλμ και για το τμήμα της γέφυρας του ποταμού Νέστου στα όρια με το νομό Ξάνθης.

    "Με τα τμήματα που δίνονται σήμερα στην κυκλοφορία", υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς, "παραδίδουμε στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο μέρος του κύριου άξονα της Εγνατίας και αν βοηθήσει ο καιρός μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα παραδώσουμε και τα τελευταία 50 χλμ δρόμου, με τα οποία ολοκληρώνεται όλος ο κύριος άξονας της Εγνατίας, από την Ηγουμενίτσα ως του Κήπους του Έβρου".

    Ο υπουργός έκανε λόγο για ένα έργο τεράστιας στρατηγικής σημασίας και ανάπτυξης για τη χώρα και αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορική διαδρομή του έργου.

    Τόνισε πως η Εγνατία άρχισε να μελετάται το 1970 και το πρώτο της κομμάτι παραδόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

    "Σε εμάς έλαχε", σημείωσε, "μετά το 2004 να κατασκευάσουμε το μεγαλύτερο και δυσκολότερο κομμάτι της Εγνατίας που περιλαμβάνει και τη διάβαση της Πίνδου, με πολύ μεγάλες τεχνικές δυσκολίες. Από τα 947 χλμ που είναι το άθροισμα του κύριου άξονα της Εγνατίας και των καθέτων αξόνων, έμενε σε εμάς να κατασκευάσουμε τα 509 χλμ δηλαδή το 54%",

    Ο κ. Σουφλιάς επισήμανε πως από την αρχή που ανέλαβε το ΥΠΕΧΩΔΕ έθεσε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου και πρόσθεσε:

    "Εγκαταστήσαμε το μεγαλύτερο εργοτάξιο της Ευρώπης. Έγινε μια τιτάνια προσπάθεια και νομίζω ότι πετύχαμε το στόχο μας".

    Ειδικότερα, για το τμήμα της μεσόγειας χάραξης ο κ. Σουφλιάς είπε πως αν και είχε προγραμματισθεί να κατασκευασθεί στην Δ' Προγραμματική Περίοδο, ωστόσο αποφασίστηκε μετά από εισήγηση της διοίκησης της εταιρείας να γίνει αναθεώρηση του Γ' ΚΠΣ προκειμένου να εντάξουν το έργο, "και έτσι σήμερα μετά από δυόμισι χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης το παραδίδουμε στην κυκλοφορία".

    Ο υπουργός εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για τους ρυθμούς υλοποίησής του έργου, προσθέτοντας πως "σε πέντε περίπου χρόνια κάνουμε περισσότερο έργο από αυτό που έγινε σε ολόκληρη την προηγούμενη εικοσαετία και αυτό ούτε κρύβεται, ούτε μηδενίζεται".

    "Φτιάχνουμε τις υποδομές που απαιτούνται για το μέλλον της πατρίδας μας. Η Ελλάδα προοδεύει, η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά, η Ελλάδα αλλάζει πρόσωπο", κατέληξε ο κ. Σουφλιάς.

    Δήλωση Στ. Καλαφάτη

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή την περιοδεία με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά κατά μήκος της Εγνατίας οδού, κατά τη διάρκεια στάσης στον Κόμβο του Στρυμόνα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    "Το ΥΠΕΧΩΔΕ ολοκληρώνει με γοργούς ρυθμούς την Εγνατία οδό, ανοίγοντας νέους δρόμους ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας για τη Μακεδονία και τη Θράκη, νέους δρόμους για την επιχειρηματικότητα, για τον πολιτισμό, για τον τουρισμό. Η Εγνατία οδός, συμπληρώνει και ενισχύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Ελλάδας, στην πορεία της προς το μέλλον. Συνολικά ως κυβέρνηση επιταχύνουμε τους ρυθμούς προώθησης του παραγόμενου έργου σε όλους τους τομείς. Και στο πλαίσιο αυτό, οι Βορειοελλαδίτες βλέπουν με ικανοποίηση το ΥΠΕΧΩΔΕ να προωθεί το έργο ευθύνης του, με απαράμιλλο σθένος, συνέπεια και αποτελεσματικότητα".

    Στην Ηπειρο

    Ένα ακόμη τμήμα της Εγνατίας οδού από Ιωάννινα προς Μέτσοβο, δόθηκε στην κυκλοφορία από τoν υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά. Πρόκειται για το μήκους 9 χιλιομέτρων τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Αράχθου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Χρυσοβίτσας (Περιστερίου), ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της Εγνατίας οδού που κατασκευάσαμε στην περιοχή των Ιωαννίνων και με το οποίο αντικαθίστανται 15 χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων-Τρικάλων, στην οποία εδώ και πολλά χρόνια ταλαιπωρούνται οι οδηγοί που κινούνται στην περιοχή λόγω του μικρού πλάτους του οδοστρώματος και των πολλών στροφών της χάραξης.

    Όπως δήλωσε ο κ. Σουφλιάς, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα δοθεί στην κυκλοφορία και η γέφυρα του Αράχθου, οπότε συνολικά θα μειωθεί ο χρόνος ταξιδιού από τα Γιάννινα μέχρι το Μέτσοβο, κατά 40 λεπτά της ώρας.

    Το τμήμα του αυτοκινητόδρομου που δόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία, εκτελέστηκε με δύο συμβάσεις. Η πρώτη, που αφορούσε την ολοκλήρωση της σήραγγας Τ8, υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2004 και η δεύτερη, που αφορούσε το τμήμα από την έξοδο της σήραγγας Τ8 μέχρι τον Α/Κ Χρυσοβίτσας-Περιστερίου, υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2006.

    Η περιοχή από την έξοδο της σήραγγας Τ8 μέχρι τον Α/Κ Χρυσοβίτσας/Περιστερίου παρουσιάζει έντονα γεωτεχνικά προβλήματα που χρειάζονταν ειδικά μέτρα σταθεροποίησης των εδαφών. Η οριστική μελέτη του έργου ανατέθηκε την άνοιξη του 2005 και ολοκληρώθηκε μετά από ένα χρόνο, την άνοιξη του 2006, οπότε και δημοπρατήθηκε το έργο.

    Το τμήμα που παραδόθηκε περιλαμβάνει δύο γέφυρες συνολικού μήκους 650 μέτρων διπλού κλάδου και δύο σήραγγες, μία μικρή μήκους 300 μέτρων και μία μεγάλη μήκους περίπου 2.400 μέτρων και διασχίζει μία περιοχή ασταθούς κατολίσθησης, η αντιμετώπιση της οποίας ήταν τεχνικά πολύ δύσκολο πρόβλημα. Για την εξασφάλιση του δρόμου από πιθανές κατολισθήσεις έχουν διανοιχθεί στην περιοχή τέσσερις αποστραγγιστικές στοές συνολικού μήκους περίπου 1.700 μέτρων και εσωτερικής διαμέτρου 4 μέτρων και ένας μεγάλος αριθμός στραγγιστικών φρεάτων. Μέσα από τις στοές έχει εκτελεστεί μεγάλος αριθμός ακτινωτών αποστραγγιστικών γεωτρήσεων με στόχο την απομάκρυνση των υπόγειων υδάτων για τη σταθεροποίηση της περιοχής.

    [02] Συνεδρίαση του ΕΣΕΠ

    Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα ελληνοτουρκικά και την ελληνική Προεδρία στο ΟΑΣΕ, συζήτησε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τους εκπροσώπους των κομμάτων, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Η κα Μπακογιάννη μετά το πέρας της συνεδρίασης δήλωσε ότι συζητήθηκαν σε βάθος οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επανέλαβε ότι οι σχέσεις αυτές δεν είναι ποτέ ευθύγραμμες και ότι το 2008 ήταν χρόνος στασιμότητας. Για δε το 2009 τόνισε ότι στόχος μας είναι η βελτίωση των σχέσεων με τη γείτονα, λέγοντας ότι μένουμε σταθεροί στο στόχο αυτό, αλλά "περιμένουμε ανταπόκριση κι από την Τουρκία".

    Δίνοντας το κλίμα της συναίνεσης που επικράτησε στη συνεδρίαση, η Υπουργός δήλωσε ότι "αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι εμείς οι Έλληνες όταν έχουμε μεγάλους στόχους - και είναι μεγάλος στόχος η προάσπιση των εθνικών θεμάτων - έχουμε τη δυνατότητα, με πολύ καλό διάλογο, να υπηρετούμε αυτόν τον κοινό στόχο μαζί".

    Η Υπουργός είπε ακόμη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το Μεσανατολικό και την κρίση στη Γάζα, ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στον ανθρωπιστικό τομέα και ότι προσπαθούμε για την εκεχειρία και για την ειρήνευση στην περιοχή.

    Τέλος, ενημέρωσε για το ταξίδι της, την Τετάρτη στη Βιέννη, όπου θα γίνει η επίσημη ανάληψη της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ και θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις.

    Εκ μέρους τους ΠΑΣΟΚ, ο κ.Θόδωρος Πάγκαλος αφού επεσήμανε ότι το ΕΣΕΠ είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο και λειτουργικό όργανο, τόνισε ότι θα ήθελε περισσότερο δραστήρια την ελληνική κυβέρνηση στις καταγγελίες των τουρκικών προκλήσεων στα διεθνή φόρα όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ως προς την τουρκική συμπεριφορά, δήλωσε ότι δεν θεωρεί πρωτοφανή την αλλαγή σ' αυτήν, αλλά τη χαρακτήρισε "εξαιρετικά δυσάρεστη". "Δεν έχω δείγματα ότι αλλάζει συμπεριφορά και θέση η τουρκική ηγεσία και το τουρκικό κατεστημένο", είπε.

    Πρόσθεσε, πάντως, ότι κακώς εγκαταλείφθηκε η Συμφωνία του Ελσίνκι, η οποία ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη και την οποία θα αναγκαστούμε να ξαναφέρουμε,σε πτυχές,όπως αυτή της καλής γειτονίας.

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος, πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, τόνισε ότι η Τουρκία έχει αυξήσει την επιθετικότητά της και χρειάζεται τακτική και στρατηγική για την αντιμετώπισή της, στη διαμόρφωση της οποίας προσπαθήσαμε με τη σημερινή συνάντηση να συμβάλλουμε.

    Ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης δήλωσε για τα ελληνοτουρκικά ότι πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να μην υπάρξει νέα ένταση στο Αιγαίο, αλλά και να μην πέσουμε σε ένα κύκλο στρατιωτικών εξοπλισμών σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Για δε την κρίση στη Γάζα δήλωσε ότι υπάρχει ένας διπλός κίνδυνος, να ενταφιαστεί η πραγματοποίηση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και να αποσταθεροποιηθεί η ευρύτερη περιοχή. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για απουσία πρωτοβουλιών, ενώ υπάρχει παρουσία της κοινωνίας των πολιτών.

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ υποσημείωσε δήλωση της κας Μπακογιάννη ότι στα σοβαρά θέματα απαιτείται σοβαρότητα και του κ. Μεϊμαράκη ότι ο λαός μπορεί να κοιμάται ήσυχος και πρόσθεσε ότι παρά ταύτα καλοί ειναι οι αγιασμοί, αλλά χρειάζονται και γάτες (για να διώχνουν τα ποντίκια).

    Στο ΕΣΕΠ συμμετείχαν επίσης οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, Θόδωρος Κασσίμης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής Πάνος Παναγιωτόπουλος, διπλωμάτες και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    [03] Νέα εμπόδια στη ροή φυσικού αερίου

    Το ρωσικό φυσικό αέριο που μεταφέρθηκε στο ουκρανικό σύστημα αγωγών προκειμένου να επαναληφθεί η παράδοση φορτίων στην Ευρώπη δεν μπορεί να μεταφερθεί πιο πέρα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Naftogaz Ukrainy.

    "Δεν το δεχόμαστε αυτό (τη μεταφορά του φυσικού αερίου) σημείωσε ο Oleh Dubina, πρόεδρος της Naftogaz, σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο καθώς όπως είπε "αν το είχαμε κάνει αυτό θα είχαμε αφήσει τέσσερις επαρχίες της Ουκρανίας χωρίς δικό τους φυσικό αέριο".

    Η Gazprom αύξησε χθες το πρωί την πίεση στους αγωγούς της προκειμένου 76 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου να μετακινούνται ημερησίως μέσω της Ουκρανίας προς τη Μολδαβία και άλλα βαλκανικά κράτη.

    Με ανακοίνωση της η Naftogaz κατηγόρησε τη Gazprom ότι δεν ενημέρωσε την ουκρανική πλευρά εκ τον προτέρων για το μέγεθος του φορτίου φυσικού αερίου και τη χρονική στιγμή αύξησης της πίεσης, κάνοντας αδύνατη την προετοιμασία των τεχνικών της ουκρανικής εταιρείας.

    Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας αναμένονται σήμερα στην Μόσχα για επείγουσες συνομιλίες σχετικά με την κρίση στο φυσικό αέριο.

    Τη δήλωση έκανε ο Πούτιν κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο κέντρο ελέγχου του ενεργειακού ομίλου Gazprom,που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος.

    Η Βουλγαρία και Σλοβακία είναι δύο από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την διακοπή,εδώ και περίπου μία εβδομάδα, της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανιας προς την Ευρώπη εξαιτίας μίας διένεξης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

    Δεν υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης

    Επτακόσια ευρώ το χρόνο, υπολογίζεται ότι πληρώνει κατά μέσο όρο κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εισαγωγές ενέργειας, οι οποίες καλύπτουν το 54% των αναγκών της ΕΕ, ενώ κινδυνεύει, από στιγμή σε στιγμή να μείνει χωρίς φως, χωρίς θέρμανση και μέσα κυκλοφορίας, από ξαφνική διακοπή εισαγωγών.

    Η μεγάλη αυτή εξάρτηση από τις εισαγωγές, τα πολιτικά γεγονότα στις χώρες εφοδιασ?ού ή δια?ετακό?ισης, τα ατυχή?ατα, η πειρατεία, η πρόσφατη διακοπή προμήθειας της ΕΕ με ρωσικό φυσικό αέριο εξαιτίας της ρωσοουκρανικής κρίσης, η πρόσφατη, ξαφνική άνοδος των τιμών του πετρελαίου, οι επιπτώσεις της ενέργειας στην αλλαγή του κλί?ατος και η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση συσπείρωσαν τους « 27» σε μια προσπάθεια να «νοικοκυρέψουν τα του οίκου τους» και να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις, που έχουν αναλάβει με τη λεγόμενη « πρωτοβουλία 20-20-20», δηλαδή: μείωση των εκπο?πών αερίων θερ?οκηπίου κατά 20%, αύξηση του μεριδίου των ανανεώσι?ων πηγών στην κατανάλωση ενέργειας σε ποσοστό 20% σε σύγκριση ?ε το ση?ερινό 8,5%, και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% έως το 2020. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε το γεγονός, ότι το ενεργειακό θέμα αποτελεί μια από τις τρεις μεγάλες προτεραιότητες της σημερινής Προεδρίας στην Ένωση, της Προεδρίας της Τσεχίας.

    Η ΕΕ δεν έχει καταρτίσει Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση ελλειμμάτων η διακοπής εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

    Η πρόσφατη διακοπή της προμήθειας της ΕΕ με ρωσικό φυσικό αέριο, εξαιτίας της ρωσοουκρανικής κρίσης έφερε στην επικαιρότητα το θέμα της διασφάλισης του εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο, που ρυθμίζεται από την Οδηγία 2004/67 «σχετικά με τα μέτρα διασφάλισης ρου εφοδιασμού με φυσικό αέριο», και οι διαπιστώσεις που κάνει η Επιτροπή σχετικά με το θέμα είναι αρνητικές.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει, μεταξυ άλλων, πώς «έως τώρα δεν έχει καταρτιστεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση ελλειμμάτων η διακοπών του εφοδιασμού, που δεν μπορούν να αποκατασταθούν μέσω των μηχανισμών της αγοράς, της βιομηχανίας, και των εθνικών μέτρων έκτακτης ανάγκης».

    Ένα προκαθορισμένο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης σε περιφερειακό επίπεδο, η σε επίπεδο ΕΕ, επισημαίνει θα ήταν αποτελεσματικότερο και προσφορότερο χρονικά από τη σημερινή διαδικασία λήψης ad hoc αποφάσεων, σε περίπτωση σημαντικής απειλής του εφοδιασμού της ΕΕ με αέριο.

    Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται ήδη η Επιτροπή, και πρόκειται να καλέσει σε διάλογο τ άκρατη μέλη, τα θεσμικά όργανα και τους αρμόδιους φορείς, με σκοπό να προετοιμάσει την αναθεώρηση της Οδηγίας 2004/67. Παράλληλα, θα προωθήσει και την αρχή της αλληλεγγύης μεταξυ των κρατών μελών και την κατασκευή αγωγών για τη μεταξυ τους διασύνδεση. Ως σχετικό παράδειγμα αλληλεγγύης αναφέρει η Επιτροπή τη συμφωνία που έχουν συνάψει γαλλικές και ουγγρικές εταιρίες, με βάση την οποία, σε περίπτωση που μειωθεί η παροχή αερίου από τη Ρωσία, η γαλλική εταιρία θα αφήσει στην ουγγρική το αέριο που της αντιστοιχεί.

    [04] Πολιτική "ήπιας ισχύος" από τις ΗΠΑ

    Ο Μπάρακ Ομπάμα θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα μια ριζική στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική αποκαλύπτοντας μια ομάδα διπλωματών που υποστηρίζουν τον διάλογο και πρεσβεύσουν την «ήπια ισχύ».

    Καθώς η Χίλαρι Κλίντον προετοιμάζεται για την επικύρωση της υποψηφιότητάς της από τη Γερουσία, καθίσταται σαφές ότι η ομάδα των συμβούλων της διαπνέεται από μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με εκείνη που χαρακτήριζε τους συμβούλους του Μπους. Ενώ ο τελευταίος προωθούσε επιθετικούς νεοσυντηρητικούς ιδεολόγους, ο Ομπάμα επέλεξε ανθρώπους που θα μπορούσε να χαρακτηριστούν «περιστερές». Ο ρόλος τους θα είναι να αντιστρέψουν τη μονομερή πολιτική του Μπους και να αρχίσουν άμεσες διαπραγματεύσεις με κράτη όπως η Συρία, η Κούβα, το Ιράν και η Βενεζουέλα, καθώς και με οργανώσεις όπως η Χαμάς.

    Όπως επισημαίνει ο Πολ Χάρις στην Ομπζέρβερ, πολλοί από τους νέους διορισμούς έχουν άμεση σχέση με τον ισλαμικό κόσμο. Ο πρώην πρέσβυς στα Ηνωμένα Εθνη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που πέτυχε ειρηνευτική συμφωνία στα Βαλκάνια, θα οριστεί ειδικός σύμβουλος στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Ο πρώην διαπραγματευτής για το Μεσανατολικό Ντένις Ρος θα οριστεί ειδικός σύμβουλος για το Ιράν και τη γύρω περιοχή. Ο Κουρτ Κάμπελ, που όπως και οι προηγούμενοι έχει αποκτήσει εμπειρία την περίοδο της διακυβέρνησης Κλίντον, θα είναι αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για την ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό. Ο Φίλιπ Γκόρντον, πρώην μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, θα είναι αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για την Ευρώπη.

    «Πρόκειται για ανθρώπους που αντανακλούν τη φιλοσοφία του Ομπάμα για εντοπισμό των προβλημάτων και προσπάθεια επίλυσής τους», τονίζει ο Μάικλ Φάλιλαβ από το Brookings Institution της Ουάσινγκτον. «Ο νέος πρόεδρος έχει δείξει ότι δεν θα καθοδηγείται από το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής».

    Ο κατάλογος των αντιπάλων με τους οποίους θα πρέπει να μιλήσει η Αμερική είναι μακρύς. Ο πρώτος είναι χωρίς αμφιβολία το Ιράν, που το πυρηνικό του πρόγραμμα προκαλεί ανησυχία σε όλο τον πλανήτη. Ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι προτίθεται να έχει απευθείας διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη, ανατρέποντας την ανοιχτή εχθρότητα που για χρόνια έδειχνε ο Λευκός Οίκος του Μπους. Βελτίωση των σχέσεων αναμένεται και με την Κούβα, όπου το εμπάργκο των τελευταίων πενήντα ετών δεν έχει κατορθώσει να λυγίσει την κυβέρνηση. Αντίθετα, μάλιστα, την έχει ενισχύσει.

    Η νέα στρατηγική δεν θα μπορούσε παρά να έχει και τους επικριτές της. Ο πρώην υπουργός Αμύνης Ουίλιαμ Πέρι προκάλεσε αίσθηση την περασμένη εβδομάδα όταν προειδοποίησε ότι ο Ομπάμα ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια πυρηνική κρίση με το Ιράν μέσα στο 2009, με το Ισραήλ να ζητά την άδεια να βομβαρδίσει κάποια πυρηνική εγκατάσταση. Ανάλογη άποψη εκφράζουν και άλλοι συντηρητικοί αναλυτές, που πιστεύουν ότι η πολιτική του διαλόγου αποτελεί καταστροφικό λάθος. «Η πολιτική αυτή θα χαρακτηρίζεται από αδυναμία και αναποφασιστικότητα, και δεν θα μπορέσει να εμποδίσει τον πυρηνικό εξοπλισμό του Ιράν», λέει ο Νάιλ Γκάρντινερ από το συντηρητικό Heritage Foundation.

    Μια νέα, ηπιότερη αμερικανική διπλωματία θα αποτελέσει όμως πρόκληση και για χώρες όπως η Συρία, η Κούβα, η Βενεζουέλα και το Ιράν, για τις οποίες ο Μπους ήταν ο ιδανικός αντίπαλος που έκρυβε τις δικές τους αδυναμίες.

    Επιπλέον, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και κάποιες εντάσεις μεταξύ Ευρώπης και Ουάσινγκτον για θέματα όπως το Αφγανιστάν. Ο Ομπάμα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι πρέπει να σταλούν περισσότεροι στρατιώτες του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ, παρόλο που ο πόλεμος αυτός είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στην Ευρώπη. Αν η Ευρώπη αρνηθεί να συνεργαστεί σε αυτό το κεφάλαιο, δεν αποκλείεται η βελτίωση των σχέσεων της Αμερικής με εχθρικά καθεστώτα να συνοδευτεί από την ψύχρανση των σχέσεών της με την Ευρώπη.

    Ακρόαση το Κογκρέσο

    Η αμερικανίδα μελλοντική υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον υποσχέθηκε στην ακρόαση στο Κογκρέσο την εμβάθυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με τις χώρες πέραν του Ατλαντικού, κυρίως δε με τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

    "Οι παραδοσιακές μας σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ευρώπη θα εμβαθυνθούν έτι περαιτέρω", δήλωσε η κ. Κλίντον, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η οποία θα επικυρώσει τον διορισμό της ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

    "Οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες", τόνισε η πρώην πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και πρόσθεσε:" Αλλά όσον αφορά τα περισσότερα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα , δεν έχουμε πιό σίγουρους εταίρους "(από τους Ευρωπαίους).

    Η κ. Κλίντον διαβεβαίωσε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση "θα τείνει το χέρι" στους ευρωπαίους ηγέτες, επικαλούμενη ιδιαιτέρως τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία καθώς και τις νέες δημοκρατίες της ανατολικής Ευρώπης.

    Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτρέψει την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, ανέφερε.

    Οι ΗΠΑ πρέπει να ανταποκριθούν στις ανάγκες του Ισραήλ για ασφάλεια και στις νόμιμες φιλοδοξίες των Παλαιστινίων στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, σημείωσε η ίδια.

    "Όπως επικεντρωνόμαστε στο Ιράκ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, πρέπει επίσης να επιδιώξουμε ενεργά μια στρατηγική έξυπνης ισχύος στη Μέση Ανατολή, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες για ασφάλεια του Ισραήλ και στις νόμιμες πολιτικές και οικονομικές φιλοδοξίες των Παλαιστινίων", σημείωσε η Κλίντον στην κατάθεσή της στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

    Οι ΗΠΑ πρέπει επίσης να επιδιώξουν μια εξωτερική πολιτική, η οποία θα "αξιώσει αποτελεσματικά από το Ιράν να σταματήσει το πρόγραμμά του για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και την υποστήριξη της τρομοκρατίας και θα πείσει τόσο το Ιράν όσο και τη Συρία να εγκαταλείψουν την επικίνδυνη συμπεριφορά τους και να γίνουν εποικοδομητικοί περιφερειακοί παράγοντες".

    Η βελτίωση των κινεζοαμερικανικών σχέσεων δεν θα πρέπει να συνιστά μια προσπάθεια "προς μία μόνο κατεύθυνση" και θα εξαρτηθεί από τη στάση του Πεκίνου, προσθέτει η Χίλαρι Κλίντον.

    "Επιθυμούμε μια θετική σχέση και συνεργασία με την Κίνα, στους κόλπους της οποίας θα εμβαθύνουμε και θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας σε έναν αριθμό τομέων", σημείωσε η Κλίντον.

    "Όμως δεν είναι μια προσπάθεια προς μία μόνο κατεύθυνση. Ένα μεγάλο μέρος από αυτό που θα κάνουμε θα εξαρτηθεί από τις επιλογές που θα κάνει η Κίνα όσον αφορά το μέλλον της σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο", πρόσθεσε.

    [05] Περιοδεία στην Αιτωλοακαρνία

    Περιοδεία στην Αιτωλοακαρνία θα πραγματοποιήσει σήμερα η κ.Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του κόμματος για το λιμάνι του Αστακού.

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καλεί τον ελληνικό λαό "να κλιμακώσει την αντιιμπεριαλιστική του πάλη, ώστε κανένα λιμάνι της χώρας να μην χρησιμοποιείται κατά των λαών. Καλούμε το λαό της Αιτωλοακαρνανίας να δώσει μαζικό - αγωνιστικό παρών στις κινητοποιήσεις που οργανώνει το ΚΚΕ σήμερα, στον Αστακό, απαιτώντας να φύγουν τα αμερικανικά πυρομαχικά από το λιμάνι, να ακυρωθούν οι συμφωνίες που το καθιστούν πολεμικό ορμητήριο. Καλούμε το λαό να πάρει μέρος και την Κυριακή, στις κινητοποιήσεις που οργανώνει στον Αστακό η ΚΝΕ".

    ΚΚΕ για την Παιδεία

    Η πρόσκληση της κυβέρνησης σε διάλογο για το λύκειο έχει στόχο τον αποπροσανατολισμό της λαϊκής οικογένειας και των μαθητών από τα αδιέξοδα ενός εκπαιδευτικού συστήματος βαθιά ταξικού, υποταγμένου στους νόμους της αγοράς και την παραπαιδεία, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Η πάλη για να μην υλοποιηθούν οι αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία, για το δικαίωμα των παιδιών της εργατικής τάξης στη μόρφωση, σε μια αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, δεν είναι μόνο υπόθεση των μαθητών και των φοιτητών, αλλά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Λένε ψέματα η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, που επιχειρεί έναν αντίστοιχο διάλογο, ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις. Είναι οι βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ για την Παιδεία που και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με συνέπεια υλοποιούν, η εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση και η προώθηση αντιδραστικών αλλαγών, ώστε όλη η εκπαίδευση να υπηρετεί τις σημερινές ανάγκες της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας, τονίζει το ΚΚΕ.

    [06] Συνέδριο του ΣΥΝ το Φεβρουάριο

    Με Πρυτάνεις Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Προέδρους Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της Αττικής για ανταλλαγή απόψεων και διάλογο, θα συναντηθεί το μεσημέρι ο κ.Αλέκος Αλαβάνος.

    Την πραγματοποίηση Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΝ από 6-8 Φεβρουαρίου για τη συζήτηση του προγράμματος και την προετοιμασία για τις ευρωεκλογές αποφάσισε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

    Επίσης η ΠΓ αποφάσισε να προτείνει στον ΣΥΡΙΖΑ τη διεξαγωγή μεγάλης συγκέντρωσης την ερχόμενη Δευτέρα, 19/1, στο γήπεδο του Σπόρτινγκ, πρόταση που έγινε αποδεκτή. Ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας και χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μ. Γλέζος.

    Επίσης συζητήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών του κόμματος για την Παλαιστίνη καθώς και για τους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Οικονομίας.

    Δηλώσεις Αλ.Τσίπρα

    Για "γενοκτονία" σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, η οποία «δεν γίνεται, όπως μας λένε, προκειμένου να εξοντωθεί η ηγεσία της Χαμάς», αλλά «για να εξοντωθεί η ίδια η ιδέα της ύπαρξης του Παλαιστινιακού κράτους» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με το Συντονιστικό των Παλαιστινιακών Οργανώσεων στην Ελλάδα.

    Ο κ.Τσίπρας ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο. «Να ανακαλέσει τον πρεσβευτή μας στο Ισραήλ. Να ακυρώσει τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Και κυρίως να σταματήσει κάθε σκέψη για παροχή διευκολύνσεων στην στρατιωτική αυτή επίθεση από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας μας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του αμερικανικού πενταγώνου που λέει ότι θα αναβληθεί τελικά η αποστολή στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ από το λιμάνι του Αστακού, λόγω του γεγονότος ότι το λιμάνι προορισμού είναι πολύ κοντά στην εμπόλεμη ζώνη, ο κ. Τσίπρας τόνισε:

    «Μόνο και να λέγονται αυτά είναι εκτός τόπου και χρόνου. Θα αναβληθεί και θα ματαιωθεί κάθε παροχή βοήθειας εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ελληνικός λαός δεν θα το επιτρέψει. Ανεξαρτήτως του τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Και μια πρώτη απάντηση θα πάρουν όλοι μεθαύριο Πέμπτη στον Αστακό, όπου ο λαός της Αιτωλοακαρνανίας ετοιμάζει έναν αποκλεισμό που θα δώσει ένα μήνυμα και στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, κυρίως όμως στην ελληνική κυβέρνηση. Καμία σπιθαμή ελληνικής γης, κανένα λιμάνι, κανένα αεροδρόμιο δεν θα είναι στη διάθεση των εγκληματιών».

    «Αυτό που γίνεται στην Γάζα είναι ο βομβαρδισμός του Παλαιστινιακού λαού για να εξαφανιστεί ο Παλαιστινιακός λαός. Εδώ και 60 χρόνια η κατοχή έχει αποκλείσει κάθε δυνατότητα και κάθε προσπάθεια για μια ειρηνευτική λύση, για ένα ανεξάρτητο ελεύθερο Παλαιστινιακό κράτος», τόνισε εκ μέρους των παλαιστινιακών οργανώσεων ο Μαρουάν Ντάνα και συνέχισε:

    «Εδώ προσπαθούμε εμείς σαν λαός να επιβιώσουμε, να φτιάξουμε το ανεξάρτητο κράτος, όπως δικαιούται όλος ο κόσμος και όλοι οι λαοί του κόσμου.

    Ζητάμε να σταματήσει αμέσως ο βομβαρδισμός της Λωρίδας τη Γάζας, να αποχωρήσουν τα στρατεύματα του Ισραήλ, να αρθεί ο αποκλεισμός και να ανοίξουν όλα τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και το λαό μας εκεί με τα απαραίτητα μέσα για επιβίωση».

    Επίκαιρη ερώτηση Αλαβάνου προς τον πρωθυπουργό

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για το εάν "μπορεί να διαψεύσει κατηγορηματικά τις ανησυχητικές και ιδιαίτερα επίμονες πληροφορίες ότι ελληνικά λιμάνια χρησιμοποιούνται για την μεταφορά πολεμικού υλικού του Ισραήλ με προέλευση τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες" κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος.

    Παράλληλα, ερωτά τον κ. Καραμανλή εάν προτίθεται η ελληνική Κυβέρνηση (α) να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να πειστεί το Ισραήλ να σταματήσει τη γενοκτονία των Παλαιστινίων, (β) να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τον Ελληνα πρεσβευτή στο Ισραήλ και να προχωρήσει στην ακύρωση της στρατιωτικής συμφωνίας που υπάρχει από το 1993 ανάμεσα στο Ισραήλ και την χώρα μας, (γ) να αναλάβει ενώπιον της ΕΕ πρωτοβουλία ακύρωσης της συμφωνίας του Δεκεμβρίου 2008 μεταξύ ΕΕ- Ισραήλ αλλά και πάγωμα κάθε συμφωνίας σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.

    [07] Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές

    Μετά από πρόσκληση του Πρόεδρου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρη, συνεδρίασε υπό την προεδρία του, η Κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος, η Εκτελεστική Γραμματεία, η Γραμματεία Ιδεολογικού και η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού με θέμα, τη χάραξη στρατηγικής για τις Ευρωεκλογές και μία πρώτη προεπιλογή ονομάτων για την κατάρτιση του Ευρωψηφοδελτίου.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, o Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε:

    «Οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας ήταν χωρίς προτάσεις, γενικόλογες και άνευ ουσίας. Ο υπουργός ζητά διάλογο χωρίς να καταθέσει τις προτάσεις της Κυβέρνησης για την Παιδεία. Το μόνο που δείχνει να τον ενδιαφέρει είναι η διατήρηση του ασύλου.

    Του υπενθυμίζουμε ότι σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπάρχει άσυλο και ότι η ύπαρξή του αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, τονίζοντας ότι άλλο άσυλο ιδεών και άλλο άσυλο βιαιοπραγιών και διακίνησης μολότοφ».

    Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής με θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ότι «ο διάλογος δεν βλάπτει και όσο ψηλότερο είναι το κλιμάκιο στον οποίον διεξάγεται, τόσο καλύτερο για τον τόπο».

    [08] Εκπτώσεις από αύριο

    Ξεκινούν αύριο οι χειμερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα, οι οποίες θα διαρκέσουν ως τις 28 Φεβρουαρίου.

    Οι εμπορικοί σύλλογοι υπενθυμίζουν σε καταστηματάρχες και καταναλωτές ότι η αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των πωλούμενων με έκπτωση προϊόντων είναι υποχρεωτική. Παράλληλα, το ποσοστό της έκπτωσης, που διαφημίζει κάθε κατάστημα, θα πρέπει να είναι πραγματικό και όχι παραπλανητικό (και μαζί με το ποσοστό να γίνεται αναφορά ότι πρόκειται για έκπτωση, π.χ., "20% έκπτωση").

    Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούν τις αγορές τους.

    Όπως τονίζουν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, κ. Γιάννης Οικονόμου, «ειδικά κατά την περίοδο των εκπτώσεων, κάθε καταναλωτής οφείλει να γνωρίζει ποια είναι τα δικαιώματά του, αλλά και τι θα πρέπει να προσέχει, ώστε να επιλέγει σωστά, με βάση τις δικές του ανάγκες. Εκπτώσεις στις τιμές δεν σημαίνει και εκπτώσεις στην ποιότητα και κυρίως στην ασφάλεια και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Οι πολίτες-καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν σωστή έρευνα αγοράς και βέβαια είναι απαραίτητος και ένας προγραμματισμός ανάλογα με τις δυνατότητες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του καθενός ή της καθεμιάς».

    Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:

    1. Αγοράζουμε με βάση τον οικογενειακό μας προγραμματισμό και έχοντας επίγνωση των οικονομικών μας δυνατοτήτων.

    2. Αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων.

    3. Ελέγχουμε προσεκτικά την ποιότητα των αγαθών που αγοράζουμε. Σε περίπτωση ελαττώματος, έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε αντικατάσταση ή επιστροφή του προϊόντος. Εξαιρούνται του δικαιώματος της αντικατάστασης ή επιστροφής, προϊόντα στα οποία η προσφορά οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ελαττωματικά, ή όταν έχει λάβει σχετική γνώση ο καταναλωτής (σήμανση, ενημέρωση κτλ).

    4. Συγκρίνουμε προσεκτικά τις τιμές και δεν παρασυρόμαστε από δήθεν υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, ή από επιλεγμένα προϊόντα - «κράχτες».

    5. Ζητάμε πάντα απόδειξη για τη συναλλαγή που κάναμε.

    6. Ζητάμε η εγγύηση και οι οδηγίες χρήσης των αγαθών που αγοράζουμε να είναι στην ελληνική γλώσσα.

    7. Καταγγέλλουμε κάθε πρόβλημα που συναντάμε (πλασματική έκπτωση, ελαττωματικό προϊόν, κτλ) στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, η οποία λειτουργεί από τις 08:00 ως τις 22:00.

    [09] Δραματική η κατάσταση στη Γάζα

    Οι ισραηλινές δυνάμεις έσφιξαν τον κλοιό γύρω από την πόλη της Γάζας, ενώ ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ δήλωσε ότι "υπάρχει ακόμη δουλειά" στον πόλεμο κατά της Χαμάς.

    Εκρήξεις και σφοδρά πυρά πολυβόλων αντηχούσαν στην πόλη των 500.000 κατοίκων μετά την προώθηση των ισραηλινών αρμάτων μάχης πιο κοντά στο πυκνοκατοικημένο κέντρο της, χωρίς ωστόσο να εισβάλουν σε αυτό, σύμφωνα με ντόπιους.

    Παράλληλα, την ώρα που αντιπροσωπεία της Χαμάς επαναλάμβανε τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που πρότεινε η χώρα αυτή, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποιούσε επιθέσεις σε 60 στόχους, μεταξύ των οποίων σήραγγες που χρησιμοποιούνται από τους μαχητές της Χαμάς για να περνούν λαθραία όπλα από την Αίγυπτο, τοποθεσίες στις οποίες κατασκευάζονται όπλα και θέσεις της διοίκησης της Χαμάς, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

    Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι δύο παλαιστινιακές ρουκέτες έπληξαν την Μπιρσεβά στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να υπάρχουν θύματα.

    "Πετύχαμε πολλά πλήττοντας τη Χαμάς, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει δουλειά μπροστά μας", δήλωσε ο αντιστράτηγος Γκάμπι Ασκενάζι, αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

    "Εργαζόμαστε για να μεγαλώσουμε το πλήγμα στη στρατιωτική της πτέρυγα, να μειώσουμε τα πυρά (της Χαμάς), να ενισχύσουμε την ανατρεπτική δύναμη (του Ισραήλ) και να βελτιώσουμε την κατάσταση της ασφάλειας για τους κατοίκους του νοτίου Ισραήλ, οι οποίοι ζουν υπό την απειλή των επιθέσεων" με ρουκέτες, πρόσθεσε.

    Την ίδια στιγμή ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέφεραν ελλείψεις σε ζωτικά είδη, συμπεριλαμβανομένου του νερού, στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης σημείωσαν ότι η έλλειψη καυσίμων προκαλεί τακτικά διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

    Το Ισραήλ έχει επιτρέψει τις καθημερινές μεταφορές τροφίμων και φαρμάκων. Ωστόσο σε νέα έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σημειώνει ότι η τρίωρη καθημερινή παύση των ισραηλινών επιθέσεων για να διευκολυνθεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας αποδεικνύεται "θλιβερά ανεπαρκής".

    Σήμερα αναμένεται να αποπλεύσει το υπό ελληνική σημαία σκάφος «Αρίων» για τη Γάζα, με ανθρωπιστική βοήθεια και ακτιβιστές της οργάνωσης «Ελεύθερη Γάζα». Το σκάφος αναγκάστηκε να επιστρέψει στο λιμάνι της Λάρνακας λόγω μηχανικής βλάβης, που σημειώθηκε ενώ έπλεε 40 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου.

    Ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων από την ισραηλινή επίθεση έχει ανέλθει στους 947, τουλάχιστον ως τώρα, τα δύο τρίτα των οποίων είναι άμαχοι, ανακοίνωσε το υπό τον έλεγχο της Χαμάς υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Πάνω από 4000 είναι οι τραυματίες.

    Στην άλλη πλευρά, 13 Ισραηλινοί -10 στρατιώτες, αλλά και 3 άμαχοι που χτυπήθηκαν από βλήματα όλμου και ρουκέτες που ερρίφθησαν από τη Λωρίδα της Γάζας- έχουν σκοτωθεί από τότε που άρχισε η ισραηλινή επίθεση.

    Παράλληλα πολιτικές πηγές δήλωσαν ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ, ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ και η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι αποφάσισαν αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ να μη διατάξουν τον ισραηλινό στρατό τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες να εμπλακεί σε μια επίθεση σε όλη την πόλη της Γάζας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έναρξη της "3ης Φάσης" της ισραηλινής επίθεσης θα περιπλέξει πιθανώς τις προσπάθειες για εκεχειρία, θα οδηγήσει σε σφοδρές οδομαχίες και θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές, μια πολιτικά ριψοκίνδυνη κίνηση λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ.

    Δηλώσεις Χ. Κλίντον

    Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτρέψει την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον κατά την ακρόασή της στη Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού της στη θέση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Οι ΗΠΑ πρέπει να ανταποκριθούν στις ανάγκες του Ισραήλ για ασφάλεια και στις νόμιμες φιλοδοξίες των Παλαιστινίων στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, σημείωσε η ίδια.

    "Όπως επικεντρωνόμαστε στο Ιράκ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, πρέπει επίσης να επιδιώξουμε ενεργά μια στρατηγική έξυπνης ισχύος στη Μέση Ανατολή, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες για ασφάλεια του Ισραήλ και στις νόμιμες πολιτικές και οικονομικές φιλοδοξίες των Παλαιστινίων", σημείωσε η Κλίντον στην κατάθεσή της στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

    Ο Α. Γκίλαντ στο Κάιρο

    Ο βασικός σύμβουλος του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Εχουντ Μπαράκ, Αμος Γκιλάντ, θα μεταβεί στο Κάιρο την Πέμπτη για να συζητήσει την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για εκεχειρία στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

    "Ο Αμος Γκιλάντ θα μεταβεί την Πέμπτη στο Κάιρο για να συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τις αιγυπτιακές και τις διεθνείς πρωτοβουλίες", δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός.

    Ο κ. Γκιλάντ θα συναντήσει στο Κάιρο τον αρχηγό των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών Ομαρ Σουλεϊμάν, άνθρωπο κλειδί για ευαίσθητες διαπραγματεύσεις.

    Ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα μια πρωτοβουλία για να τεθεί τέρμα στην ισραηλινή επίθεση κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

    Αυτό το σχέδιο προβλέπει κυρίως μια "άμεση εκεχειρία για μια περιορισμένη περίοδο" για να επιτραπεί το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και η εξακολούθηση των αιγυπτιακών προσπαθειών ενόψει μιας μόνιμης εκεχειρίας.

    Το ΣΑ του ΟΗΕ υποστηρίζει ομόφωνα την προσπάθεια του Μπαν Κι-μουν

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει ομόφωνα την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, Μπαν Κι-μουν να επιδιώξει την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο Μπαν είχε κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις με τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στην έδρα του ΟΗΕ, πριν αναχωρήσει για περιοδεία σε πρωτεύουσες κρατών της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο της οποίας θα μεταβεί και στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρχίζει αύριο την περιοδεία του από το Κάιρο, όπου θα συζητήσει την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για την κατάπαυση του πυρός.

    Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας, Γάλλος πρεσβευτής Ζαν Μορίς Ριπέρ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες που συζητώνται στο Κάιρο και στην Άγκυρα για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Γάζα. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι πρωταρχικός στόχος είναι να αξιώσει την εφαρμογή της τελευταίας απόφασης του ΟΗΕ, που ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός, η οποία όμως έχει απορριφθεί από το Ισραήλ και τη Χαμάς.

    "Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι πιθανή η εκεχειρία", δήλωσε ο Γάλλος διπλωμάτης στους δημοσιογράφους.

    Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στη Γάζα

    Εξαμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ πέρασε χθες το πρωί - από την πλευρά της Αιγύπτου και πιο συγκεκριμένα το συνοριακό πέρασμα της Ράφα - στη Λωρίδα τη Γάζας. Πρόκειται για τους: Άρη Μουσιώνη - γιατρό, Ηλία Καρανίκα - γιατρό, Θανάση Νησιώτη - γιατρό, Θεμιστοκλή Τζίμα - τεχνική υποστήριξη, Χρήστο Καπάταη - τεχνική υποστήριξη και Αλέκο Στάμου - νομικό σύμβουλο. Η αποστολή μετέφερε ποσότητα φαρμάκων και ιατρικών εργαλείων στο νοσοκομείο της πόλης της Ράφα.

    Την αποστολή σύμφωνα με τον επικεφαλής αυτής κ. Μουσιώνη είχε δρομολογήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, το γραφείο του οποίου, όπως είπε, ήταν διαρκώς σε επικοινωνία με τα μέλη του κόμματος που πέρασαν στην περιοχή. Στο νοσοκομείο το οποίο επισκέφθηκαν οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί είναι τεράστιες και οι γιατροί που μετείχαν χρειάστηκε σε αρκετές περιπτώσεις να συνδράμουν τους Παλαιστίνιους συναδέλφους τους.

    Όπως έγινε γνωστό, ο διευθυντής του νοσοκομείου της Ράφα αργά το απόγευμα ονόμασε την πτέρυγα των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου «πτέρυγα Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 January 2009 - 7:30:31 UTC