Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Να προστατευθούν τα δάση»
  • [02] Ο Κ. Παπούλιας στην Ουκρανία
  • [03] Παρασκευή στην Αθήνα
  • [04] Ρύθμιση για τα καταλύματα
  • [05] "Εφικτή η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ"

  • [01] «Να προστατευθούν τα δάση»

    "Θέλουμε να εκπέμψουμε ένα SOS", δήλωσε σήμερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στην ανάγκη προστασίας των δασών, ενόψει του καλοκαιριού, μετά τη σημερινή συνάντησή της με την Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Πυροσβεστικού Σώματος.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι "τα δάση δεν έχουν καθοριστεί, πυροσβέστες δεν έχουν προσληφθεί, παραμένει ο θεσμός του εποχιακά απασχολούμενου, μεγάλες ελλείψεις - 40% ελλείψεις στην πυροσβεστική - δασικοί υπάλληλοι δεν έχουν προσληφθεί, επομένως βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά μπροστά σε ένα κίνδυνο νέων πυρκαγιών και εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών, που όμως δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να δικαιολογηθούν για τις σοβαρότατες, εγκληματικές ελλείψεις της κυβερνητικής πολιτικής".

    Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί "δεν υλοποιήθηκαν όλα όσα υποσχέθηκαν μετά τις τραγικές πυρκαγιές του περασμένου χρόνου. Δεν υλοποιήθηκαν και είμαστε τώρα Απρίλη μήνα. Πότε θα υλοποιηθούν;».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του ΟΤΕ, η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι «εμείς δεν διαλέγουμε τον καλό και κακό αγοραστή. Για μας, όλος ο τομέας των τηλεπικοινωνιών και όχι μόνο ο ΟΤΕ πρέπει να γίνει ένας ενιαίος φορέας, να ανήκει στο δημόσιο και να είναι στην υπηρεσία του λαού. Δεν μπαίνουμε στη λογική να τον βάλουμε στον ``πάγκο`` της αγοράς και να διαλέγουμε ποιος θα δώσει την καλύτερη τιμή».

    [02] Ο Κ. Παπούλιας στην Ουκρανία

    Η Ευρωατλαντική προοπτική της Ουκρανίας και η περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια με τον Ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιουσένκο. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν κατ' ιδίαν και κατόπιν γευμάτισαν στο Προεδρικό Μέγαρο Γκοροντέφσκι του Κιέβου, ανταλλάσσοντας σε θερμό κλίμα προσφωνήσεις υπέρ της Ελληνοουκρανικής φιλίας και των ιστορικών, πνευματικών δεσμών μεταξύ των δύο λαών.

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνοδοί του επισκέφθηκαν την ιστορική κωμόπολη Νίζνα. Ο Κάρολος Παπούλιας κατέθεσε στεφάνι στον οικογενειακό τάφο των Ηπειρωτών ευεργετών αδελφών Ζωσιμάδων στο ελληνικό κοιμητήριο της πόλης και παρέστη στο τρισάγιο που τελέστηκε στη μνήμη τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το μουσείο Παλαιών Χειρογράφων, περιηγήθηκε στην πόλη, ένα από τα ιστορικά κέντρα του Ελληνισμού στην Ουκρανία και συναντήθηκε με την κοινότητα των ομογενών.

    Αργά το απόγευμα ο Κάρολος Παπούλιας αναχώρησε για την Μαριούπολη, μία από τις αρχαιότερες ελληνικές εστίες στην Αζοφική θάλασσα. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο νομάρχης της περιφέρειας του Ντονέτσκ, ο δήμαρχος της πόλης και ο πρύτανης του πανεπιστημίου της στο οποίο λειτουργεί μία από τις ιστορικότερες έδρες νεοελληνικών σπουδών. Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στην Ουκρανία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχθεί αύριο επίτιμος δημότης της Μαριούπολης, καθώς και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της.

    [03] Παρασκευή στην Αθήνα

    Νέο κύκλο επαφών ξεκινά ο κ. Νίμιτς για το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Την Πέμπτη θα επισκεφθεί τα Σκόπια και την Παρασκευή την Αθήνα, όπως ανακοινώθηκε από τη Γραμματεία του ΟΗΕ. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν κατόπιν, πιθανώς στη Νέα Υόρκη.

    Ομιλία ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη

    «Η Ελλάδα ασκεί πολιτική αρχών. Ειλικρινείς σχέσεις συνεργασίας δεν νοούνται χωρίς σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτή είναι απαράβατη αρχή στην οποία χτίζεται η σταθερότητα στα Βαλκάνια. Αυτή είναι κι η ουσία της διαφοράς με την ΠΓΔΜ» τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε συνέδριο για την "εξωτερική πολιτική και άμυνα στα Βαλκάνια τον 21ο αιώνα" στη Σχολή Ικάρων, όπου ανέπτυξε τις κυρίαρχες επιλογές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια.

    Η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι «επιχειρηματολογήσαμε πάνω σ' αυτή την αρχή και κερδίσαμε» και πρόσθεσε πως «το ζητούμενο και για τις δύο χώρες είναι να χτίσουμε σχέσεις μέλλοντος. Σχέσεις που οδηγούν μπροστά, χωρίς να κοιτάζουν με φόβο το παρελθόν».

    «Απαλλαγμένοι από φοβικά σύνδρομα, αναζητούμε τη λύση του προβλήματος για την ονομασία, στη βάση ενός γεωγραφικού προσδιορισμού που θα ισχύει έναντι όλων. Επιδιώκουμε μια λύση συνεκτική, λειτουργική και εφαρμόσιμη σε όλες τις πτυχές της» είπε η υπουργός Εξωτερικών και τόνισε: «Πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου και την ορθότητα του λόγου μας και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για διαπραγμάτευση με αμείωτο ενδιαφέρον, γιατί η ασφάλεια, η ευημερία και η πρόοδος των Βαλκανίων είναι ένα σπουδαίο όραμα».

    Στο μεταξύ, δευτερολογία - απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικων Γ. Κουμουτσάκου, προκάλεσαν δηλώσεις του πρέσβη της ΠΓΔΜ στην Αθήνα Μπλαγκόι Χατζίνσκι, ο οποίος ήταν εκ των ομιλητών στο συνέδριο.

    Ο Μ. Χατζίνσκι παίρνοντας τον λόγο, είπε, μεταξύ άλλων, ότι θεωρεί προσβλητικό το γεγονός ότι δέχθηκε την πρόσκληση ως πρέσβης της ΠΓΔΜ και όχι της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και πως η λύση που ζητάει η Ελλάδα σημαίνει εγκατάλειψη της εθνικής ταυτότητας της χώρας του.

    Απαντώντας στον Μ. Χατζίνσκι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος μετείχε ως ομιλητής στο ίδιο πάνελ με τον πρέσβη της ΠΓΔΜ, είπε ότι "απέφυγε στην πρωτολογία του να αναφερθεί στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ, για την οποία η επιδίωξη της Ελλαδας είναι να ενταχθεί σε μια περιοχή σταθερότητας και ανάπτυξης".

    Δεν τη θέλουμε εκτός αυτής της περιοχής, συνέχισε ο κ.Κουμουτσάκος, αλλά θα πρέπει μια υποψήφια χώρα σε έναν διεθνή οργανισμό, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ να μην έχει ανοιχτά σοβαρά ζητήματα με ένα κράτος- μέλος των οργανισμών αυτών.

    Επειδή ειπώθηκαν πολλά για το θέμα της εκπλήρωσης των τεχνικών κριτηρίων από την ΠΓΔΜ, θέλω να τονίσω ότι "πάνω από κάθε τεχνικό κριτηριο υπάρχει ένας πολιτικός όρος: να μην εχει μια υποψήφια χώρα ανοιχτά ζητήματα με μια χώρα - μέλος του οργανισμού που ζητά να γίνει μέλος. Στην προκειμένη περίπτωση ενός πολιτικοστρατιωτικού οργανισμού, του οποίου η φιλοσοφία και ιδεολογία θεμελιώνεται στη συναίνεση και την αλληλεγγύη".

    Το ζήτημα με την ΠΓΔΜ, συνέχισε ο εκπρόσωπος, δεν είναι ένα ζήτημα παρελθόντος, αλλά πολιτικού παρόντος. Και οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί σύμφωνα με τις αποφάσεις ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών να βρουν μέσω διαπραγματεύσεων μιά αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Να θυμίσω εδώ, υπογράμμισε, ότι οι αποφάσεις του ΣΑ λένε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να κλείσει, γιατί όσο μένει ανοιχτό επηρεάζεται η περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα. Επομένως το ζήτημα δεν είναι διμερές. Είναι περιφερειακό και άρα διεθνές.

    "Επιδιώκουμε μια λύση αμοιβαία αποδεκτή", συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος, "που δεν θα δικαιολογεί την ύπαρξη, σε στρατιωτικές ακαδημίες, χαρτών που θα δείχνουν με το όνομα "Μακεδονία" ένα χώρο που περιλαμβάνει έδαφος, το οποίο ξεκινάει από τη γειτονική χώρα και φτάνει ως τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Μιά τέτοια λύση επιθυμούμε".

    «Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να καταθέτει την άποψη του σε μια ευρωπαϊκή Δημοκρατία, που είναι η Ελλάδα», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις απόψεις που εξέφρασε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Μπλαγκόι Χατζίνσκι.

    «Η απάντηση εδόθη από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών και ήταν μια απάντηση νηφάλια, ψύχραιμη και εξέφρασε τη θέση της χώρας μας. Η θέση της χώρας μας είναι σαφής: Η ευρωπαϊκή προοπτική και ευρωατλαντική προοπτική για τη γειτονική χώρα πρέπει να βασιστεί πάνω σε σοβαρές και σταθερές βάσεις. Σταθερή βάση είναι η επίλυση του θέματος του ονόματος», είπε η κ. Μπακογιάννη, προσερχόμενη σε εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη με θέμα την οικονομική διπλωματία.

    «Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις»

    Η ηγεσία της ΠΓΔΜ αποφάσισε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς, ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μετά τη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι οι αρχηγοί των κομμάτων συμφώνησαν, το θέμα της ονομασίας να μην αποτελέσει αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης στην περίοδο της προεκλογικής περιόδου, αν και ο ίδιος στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο αυτό μπορεί να τηρηθεί.

    Την ίδια ώρα, ξεκινά η μάχη των πρόωρων εκλογών, που θα διεξαχθούν την 1η Ιουνίου.

    «Δεν αναμειγνυόμαστε στα εσωτερικά άλλων χωρών», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος και σημείωσε ότι διαπραγματευόμαστε με τους επιφορτισμένους διαπραγματευτές, επισήμους εκπροσώπους της γειτονικής χώρας.

    Την ανάγκη να συγκροτηθεί σύντομα νέα κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ, η οποία θα προβεί στις απαραίτητες, για την ενταξιακή πορεία της χώρας, μεταρρυθμίσεις, επισήμανε από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου, αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το κόμμα VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, προηγείται με μεγάλη διαφορά (26,3%). Ακολουθεί το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, η Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη (DUI) του Αλί Αχμέτι (9,9%) ενώ τρίτο έρχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) με 9,8%. Τέταρτο έρχεται το συγκυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μ.Θάτσι με ποσοστό 5,1%.

    [04] Ρύθμιση για τα καταλύματα

    Την τελευταία ευκαιρία στα ξενοδοχειακά καταλύματα να ρυθμίσουν λειτουργικές παραβάσεις δίνει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης με νομοθετική ρύθμιση που σύντομα θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση, όπως τόνισε ο υπουργός Αρης Σπηλιωτόπουλος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, μετά από συνάντηση που είχε με τουριστικούς φορείς.

    Με τη νομοθετική ρύθμιση επιχειρείται να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της νόμιμης λειτουργίας σημαντικού αριθμού τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία είτε δεν έλαβαν αρχικά σήμα λειτουργίας, είτε το σήμα που τους χορηγήθηκε, έληξε και δεν ανανεώθηκαν τα πιστοποιητικά κατά τις ισχύουσες διατάξεις. Η ρύθμιση θα είναι η τελευταία μεταβατικού χαρακτήρα και μετά τη λήξη της προθεσμίας για την εφαρμογή της, δήλωσε ο υπουργός, θα σφραγισθεί κάθε τουριστικό κατάλυμα, που λειτουργεί χωρίς Ειδικό Σήμα Λειτουργίας.

    Η ρύθμιση αφορά τουριστικά καταλύματα, που λειτουργούν, κατά τη δημοσίευση του νόμου, χωρίς το νόμιμο ειδικό σήμα λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. Εχει χαρακτήρα μεταβατικό, μη εφαρμοζόμενη στα καταλύματα που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης ειδικού σήματος λειτουργίας κατά το άρθρο 34 Ν. 3498/2006, το οποίο εφαρμόζεται στις περιπτώσεις αυτές. Η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά ζητήματα λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων αρμοδιότητας υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και δεν έχει οποιαδήποτε εφαρμογή σε θέματα πολεοδομικών παραβάσεων που παραμένουν στην αρμοδιότητα άλλων Αρχών, όπως τόνισε ο υπουργός.

    Οι οικοδομικές παραβάσεις αποτελούν τη βασική αιτία μη χορήγησης πιστοποιητικού πυρασφάλειας και έγκυρων εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, με αποτέλεσμα, σήμερα, παρά τις χορηγηθείσες παρατάσεις κατά τα έτη 2005, 2006, 2007, να υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν χωρίς Ειδικό Σήμα Λειτουργίας και, κατβ επέκταση, χωρίς έλεγχο της πληρότητας των αναγκαίων συνθηκών ασφάλειας, πυροπροστασίας και προστασίας του περιβάλλοντος.

    Στο πλαίσιο της έντονης κινητικότητας των τουριστικών αρχών, ο κ. Σπηλιωτόπουλος μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει υπογράψει την αναγκαία Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη σύσταση της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής συντονισμού πολιτικών του τομέα τουρισμού, προκειμένου να επιτευχθεί ταχύτερη και ποιοτικότερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων που αναλογούν στον τομέα του τουρισμού.

    Παράλληλα, έπειτα από δημόσια διαβούλευση, το υπουργείο προχώρησε στην υλοποίηση του νόμου για τον Ιαματικό Τουρισμό, με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων, των οικονομικών επιβαρύνσεων, της διαδικασίας και των απαραίτητων δικαιολογητικών για την χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας στις επιχειρήσεις Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας, Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού, Κέντρων Θαλασσοθεραπείας και Κέντρων Αναζωογόνησης.

    Για την προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού, προκηρύσσονται τις επόμενες μέρες τέσσερις διεθνείς πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για την ανάδειξη φορέων διαχείρισης τεσσάρων νέων τουριστικών λιμένων, 840 θέσεων ελλιμενισμού σκαφών συνολικά, στα Μάλλια της Κρήτης, στη Μυτιλήνη, στο Αργοστόλι και τη Ζάκυνθο. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η χωροθέτηση ενός Τουριστικού Λιμένα στο Κεφαλομάντουκο Κέρκυρας με 98 θέσεις ελλιμενισμού μεγάλων γιοτ και ενός Καταφυγίου τουριστικών σκαφών στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, με 100 θέσεις ελλιμενισμού.

    Εξάλλου τον Μάιο ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» για την περίοδο 2008 - 2009, που αποτελείται από τρία επιμέρους υποπρογράμματα: Τις «Οκταήμερες διακοπές και τις «Εκδρομές» (που θα υλοποιηθούν από το Μάϊο 2008 έως και το Μάρτιο 2009) και το πρόγραμμα «Τρίτης ηλικίας» (που θα υλοποιηθεί από τον Οκτώβριο 2008 έως και το Μάρτιο 2009). Ο αριθμός των δελτίων που θα χορηγηθούν, θα ανέλθει σε 105.000 και το προϋπολογιζόμενο κόστος του Προγράμματος ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ.

    Στην αφετηρία της νέας τουριστικής χρονιάς, ο υπουργός φάνηκε αισιόδοξος για την έκβασή της, χωρίς να δώσει συγκεκριμένα νούμερα. Οπως είπε, τη φετεινή χρονιά είναι σε εξέλιξη μια χρηματοπιστωτική κρίση σε όλη την Ευρώπη, παράλληλα με μια υποτίμηση του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ, πράγμα που ωθεί ολοένα και περισσότερους Ευρωπαίους να στρέφονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις διακοπές τους, ενώ ταυτόχρονα η αμερικανική τουριστική αγορά μάς θεωρεί ακριβό προορισμό. "Παρόλα αυτά, τα μηνύματα είναι θετικά. Παρβ ό,τι υπάρχουν οι δυσκολίες που σας ανέφερα, είμαστε αισιόδοξοι. Πιστεύουμε ότι η τρέχουσα τουριστική χρονιά θα επιτύχει τους στόχους της"", είπε ο κ.Σπηλιωτόπουλος.

    Αναφερόμενος ο υπουργός στις επισκέψεις του ανά τις αγορές του κόσμου, χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιτυχημένη την παρουσία της Ελλάδος στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τη λειτουργία των γραφείων του ΕΟΤ εξωτερικού, ανέφερε ότι δεν λειτουργούν όλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αφού σημείωσε ότι έχει δοθεί προτεραιότητα για την αισθητική και επικονωνιακή τους αναβάθμιση, τόνισε ταυτόχρονα ότι ο ΕΟΤ οφείλει "να ξεκουράσει όσους νοιώθουν κουρασμένους".

    Για τα Σκόπια

    Ο κ.Σπηλιωτόπουλος έκανε δήλωση και για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Οπως είπε, «στο θέμα αυτό χρειάζεται δουλειά και ασφαλώς τίποτα δεν έχει κριθεί. Αντίθετα, θα έλεγα ότι πρέπει να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, έτσι ώστε να κερδίζουμε έδαφος προκειμένου τα Σκόπια να κατανοήσουν ότι η επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα είναι μόνο προς όφελός τους. Η χώρα μας θέλει να έχουν τα Σκόπια αυτόνομη παρουσία, θέλει να έχουν ισχυρό κράτος και να υπάρχει οικονομική και πολιτική συνεργασία με το κράτος αυτό. Από την άλλη πλευρά, τα Σκόπια μπορούν να προσβλέπουν στην Ελλάδα για τη σύσφιξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Άρα είναι προς όφελος και των δύο χωρών να βρεθεί λύση. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε κάνει κάθε προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα, έχουμε βάλει νερό στο κρασί μας και πρέπει τα Σκόπια να αφήσουν τις εξάρσεις, τις άκρατες φωνές, τον εθνοπατριωτικό χαρακτήρα των τοποθετήσεων και να έχουν την ψυχραιμία και την νηφαλιότητα που απαιτεί η διεθνής κοινότητα. Πρέπει λοιπόν να βάλουν και αυτοί νερό στο κρασί τους προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση».

    Για τις θέσεις Τατούλη

    Σε ερώτηση εξάλλου για τια δηλώσεις του Π.Τατούλη, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης είπε: «Παγίως δεν σχολιάζω θέσεις και απόψεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο, ανοιχτό, φιλελεύθερο κόμμα και έχει κάθε λόγο, μετά από δύο νίκες, να έχει αυτοπεποίθηση, η οποία απορρέει από τη δύναμη που η ελληνική κοινωνία τής δίνει, είτε μέσω της κάλπης, είτε μέσω των δημοσκοπήσεων. Άρα, οι όποιες απόψεις των στελεχών της μπορούν να ακούγονται χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς κανένα φόβο από εμάς».

    [05] "Εφικτή η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ"

    Δυναμική ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει, με αφορμή, τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και θεωρεί ότι "η πρωτιά είναι εφικτή".

    Αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων τονίζει ότι το θέμα της ονομασίας πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατό, αποκλειστικά στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Θεωρεί ότι "εξωτερική βοήθεια" μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτιμά ως αρνητική τη μέχρι τώρα δράση των ΗΠΑ, οι οποίες "υποδαύλισαν την ακαμψία" των Σκοπίων και "τους πήραν στο λαιμό τους".

    Αποδίδει στην κάλυψη της κυβέρνησης την υποβολή μηνύσεων, κατά πολιτικών προσώπων, από τον αντιπρόεδρο της MIG Ανδρέα Βγενόπουλο και θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο εισάγονται νέα ήθη στην πολιτική ζωή της χώρας.

    Για τον ΟΤΕ ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι οι δραστηριότητές του στα Βαλκάνια θα αποφασίζονται με κριτήρια Βόννης και όχι Αθηνών. Και προσθέτει ότι "εμείς θέλουμε τον ΟΤΕ στην περιοχή να εξαγοράζει και όχι να εξαγοράζεται", ενώ τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ότι είναι δυνατό για να ανατρέψει την εκχώρηση του μάνατζμεντ στη "Ντόιτσε Τέλεκομ".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει επίσης ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δομημένα ομόλογα, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση να κατατεθεί πρόταση και για τον ΟΤΕ.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

    ΕΡ. Τι σημαίνουν για σας οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις; Έναρξη ανάκαμψης ή πρόσκαιρη αναλαμπή;

    ΑΠ. Πάγια αρχή μου είναι να αποφεύγω να σχολιάζω συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις. Φιλοδοξούμε το ΠΑΣΟΚ να είναι μπροστά στη πραγματική μάχη της κάλπης, και όχι στην ατελή προσομοίωσή της που είναι μια δημοσκόπηση. Είμαστε πεπεισμένοι πως αυτό είναι εφικτό. Έχουμε ήδη τα πρώτα θετικά σημάδια καθώς ξεπερνούμε τα προβλήματα των περασμένων μηνών και υπάρχει μία δυναμική ανάκαμψης. Όμως έχουμε πολλή δουλειά ακόμα. Το προσεχές διάστημα θα είναι μια περίοδος έντασης της προσπάθειάς μας να καταδείξουμε όχι μόνο την ανεπάρκεια των πολιτικών της ΝΔ και τα αδιέξοδα που αυτές επιφέρουν για τη χώρα και τους πολίτες, αλλά ταυτόχρονα τις σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τις δικές μας προτάσεις και το εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας που προτάσσουμε.

    ΕΡ.Το ΠΑΣΟΚ προέρχεται από μακρά περίοδο εσωστρέφειας, η οποία του στοίχισε και εκλογικά. Θεωρείτε ότι η εσωστρέφεια αποτελεί πλέον παρελθόν και τι άλλαξε ώστε να εξομαλυνθεί, όπως φαίνεται, η κατάσταση;

    ΑΠ.Η μετεκλογική περίοδος ξεκίνησε δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ, με μια εσωτερική διαμάχη που όμοιά της δεν είχε ξαναζήσει στο πρόσφατο παρελθόν. Είναι φυσιολογικό η κρίση αυτή να προκάλεσε προβλήματα στην εικόνα του ΠΑΣΟΚ. Σημασία έχει πως, με το συνέδριό μας, αποφασίσαμε όλοι να γυρίσουμε σελίδα. Δουλεύουμε πλέον όλοι μαζί, σ' ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο ενότητας, ανανέωσης και αξιοκρατίας.

    Το πρόβλημα της κοινωνίας δεν είναι το ΠΑΣΟΚ. Είναι οι δυσκολίες που συναντά ο Έλληνας πολίτης στην καθημερινή του ζωή. Και οι δυσκολίες αυτές διογκώνονται. Το ΠΑΣΟΚ θα απασχολεί εφεξής του πολίτες με τις λύσεις, απόψεις και προτάσεις του και όχι με τα εσωκομματικά του προβλήματα. Και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως, αν παραμείνουμε πιστοί σε αυτήν κατεύθυνση, η απήχηση των θέσεων μας θα αυξάνεται καθημερινά. Αυτό συμβαίνει ήδη.

    ΕΡ. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για παρεμβάσεις εξωθεσμικών κέντρων στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Τέτοιου είδους αναφορές δεν υπάρχουν τελευταία. Σημαίνει αυτό ότι έχουν σταματήσει οι παρεμβάσεις; Κι αν ναι, είχαν, στο παρελθόν, σχέση με την εσωστρέφεια;

    ΑΠ.Είναι προφανές πως όταν περνάς μια εσωτερική κρίση, ορισμένοι μπαίνουν στον πειρασμό να ασχοληθούν με αθέμιτο τρόπο με τα εσωτερικά σου. Η σημερινή εικόνα ενότητας αποτρέπει σε σημαντικό βαθμό τέτοια φαινόμενα. Νομίζω πως καταστήσαμε σαφές, και αυτό έγινε ευρύτερα αποδεκτό και από την κοινή γνώμη, πως επιδιώκουμε σχέσεις αλληλοσεβασμού με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και πλήρους αμοιβαίας ανεξαρτησίας σε σχέση με οποιαδήποτε συμφέροντα. Δεν θέλουμε η όποια επιχειρηματική δραστηριότητα να είναι υποταγμένη στην πολιτική εξουσία. Και ούτε η πολιτική να είναι υποταγμένη σε ιδιοτελή συμφέροντα. Αυτές είναι αυτονόητες αρχές λειτουργίας μιας Δημοκρατίας. Μόνο που το αυτονόητο δεν ισχύει πάντα.

    ΕΡ. Θεωρείτε ότι στο θέμα των Σκοπίων, πρέπει να βιαστούμε για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης ή θα ήταν σωστότερο να αναμείνουμε τις αμερικανικές εκλογές;

    ΑΠ.Θεωρούμε πως είναι ανάγκη το θέμα του ονόματος των Σκοπίων να λυθεί το συντομότερο δυνατό. Δεν πιστεύουμε πως ο χρόνος είναι μεσοπρόθεσμα σύμμαχός μας. Σκεφτείτε τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί, τις δυνατότητες σταθεροποίησης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή που μπορούν να δημιουργηθούν αν εξομαλυνθούν πλήρως οι σχέσεις μας με τα Σκόπια.

    Για το ΠΑΣΟΚ, η εκκρεμότητα πρέπει να λυθεί αυστηρά στο πλαίσιο των πολυμερών Οργανισμών, δηλ. του ΟΗΕ, και με τη συνδρομή της ΕΕ. Δεν συναρτάμε το θέμα με τη δράση των ΗΠΑ που ήταν αρνητική μέχρι τώρα. Και είναι απρόβλεπτη στο μέλλον. Η παρούσα συγκυρία αδυναμίας της απερχόμενης κυβέρνησης Bush είναι εξάλλου μια καλή ευκαιρία.

    ΕΡ. Ο κ. Μπράϊζα δήλωσε ότι η πρόσφατη ανάμιξη της κ. Νιούλαντ στο Σκοπιανό, είναι ανταπόκριση σε αίτημα, μεταξύ άλλων και της Αθήνας. Πιστεύετε ότι μια αμερικανική ή νατοϊκή μεσολάβηση θα είχε να προσφέρει κάτι θετικό?

    ΑΠ.Για το αν η νέα ανάμιξη των ΗΠΑ αποτελεί αίτημα και της Αθήνας, αρμόδια να δώσει εξηγήσεις είναι η Ελληνική κυβέρνηση. Η θέση μας είναι σαφής: η διαφορά πρέπει να επιλυθεί αυστηρά στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Η μέχρι τώρα προσφορά υπηρεσιών εκ μέρους των ΗΠΑ δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως θετική. Υποδαύλισαν την ακαμψία των Σκοπίων, και, κατά μία έννοια, τους "πήραν στο λαιμό" τους. Οι βόρειοι γείτονές μας πρέπει να καταλάβουν πως ανήκουν γεωγραφικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο και πως σε αυτόν το χώρο πρέπει πρωτίστως να οικοδομήσουν σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας. Δεν μπορούν ούτε πρόκειται να γίνουν η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ.

    ΕΡ. Με αφορμή τις αγωγές που κατέθεσε ο κ. Βγενόπουλος, θεωρείτε ότι προκύπτουν νέα δεδομένα στην πολιτική αντιπαράθεση;

    ΑΠ.Με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης η οποία αντέδρασε χλιαρά και με 24 ώρες καθυστέρηση, διαπιστώνουμε πως εισάγονται νέα ήθη και έθιμα στη δημόσια ζωή της χώρας. Η στάση της κυβέρνησης ομολογεί συνενοχή. Είναι ενοχλημένη, όπως και ο κ. Βγενόπουλος, από την κριτική που ασκούν τα κόμματα που αντιπροσωπεύουν το 58% του ελληνικού Λαού για τους αδιαφανείς και επιζήμιους για το κοινωνικό σύνολο κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το μέλλον του ΟΤΕ.

    Η πρωτοβουλία έναρξης δικαστικού αγώνα κατά απόψεων πολιτικών συνάντησε καθολική αντίδραση. Η απώλεια του μέτρου είναι απόρροια μιας αίσθησης παντοδυναμίας που η ίδια η κυβέρνηση καλλιεργεί σε ποικιλώνυμα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ουδείς όμως θα συναινέσει σε μείωση της ελευθερίας του λόγου στη χώρα μας.

    ΕΡ. Με αφορμή την υπόθεση του ΟΤΕ, θεωρείτε ότι με την εκχώρηση του μάνατζμεντ στη γερμανική εταιρία εκχωρείται και ο ρόλος (ή μέρος του ρόλου) της Ελλάδας στα Βαλκάνια στη Γερμανία;

    ΑΠ.Είναι σαφές πως η εκχώρηση του μάνατζμεντ του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom συνεπάγεται πως οι όποιες μελλοντικές κινήσεις του ΟΤΕ στην ευρύτερη περιοχή θα σχεδιάζονται και θα αποφασίζονται με κριτήρια και οπτική γωνιά Βόννης και όχι Αθήνας. Αυτή είναι μια από τις πιο αρνητικές πτυχές της επιζήμιας πρωτοβουλίας της κυβέρνησης. Είναι επίσης σαφές πως αυτό δεν μπορεί να αποτιμηθεί. Αν π.χ., η Deutsche Telekom, ελέγχοντας τον ΟΤΕ, αποτρέψει κάποια κίνησή του σε άλλη χώρα στην οποία η Deutsche Telekom έχει άμεσα ή έμμεσα συμφέροντα μέσω θυγατρικής της ή εταιρεία στην οποία συμμετέχει, αυτό δεν μπορεί να αποτιμηθεί εύκολα σε οικονομικούς όρους. Και σε κάθε περίπτωση, έχει τεράστια αξία για την αγοράστρια?

    Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που είμαστε ριζικά αντίθετοι στα σχέδια της κυβέρνησης. Εμείς θέλουμε το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό των Βαλκανίων να πρωταγωνιστεί στην περιοχή, όπως έκανε στο παρελθόν. Να εξαγοράζει, και όχι να εξαγοράζεται και να υποβιβάζεται σε υποκατάστημα ανταγωνιστή του.

    ΕΡ. Υπάρχει τρόπος να ακυρωθεί η εκχώρηση του μάνατζμεντ, από μια άλλη κυβέρνηση και ποιος;

    ΑΠ.Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν σήμερα για να αποτρέψουμε την εξέλιξη αυτή, αλλά και ως αυριανή κυβέρνηση για να την ανατρέψουμε. Το πώς θα γίνει θα μελετηθεί προσεκτικά και θα εξαρτάται από τις συγκεκριμένες συμφωνίες που δεν είναι ακόμη γνωστές.

    ΕΡ. Αντιδράσατε, ως ΠΑΣΟΚ, στην κλήση σε απολογία του κ. Μπάγια. Θεωρείτε ότι ένας δικαστικός λειτουργός μπορεί να εκφράζεται, δημόσια, όπως ο κάθε πολίτης;

    ΑΠ.Ο κ. Μπάγιας διατύπωσε δημόσια απόψεις τις οποίες συμμερίζεται η πλειοψηφία της κοινωνίας.

    Η δίωξη αυτή αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια που δείχνει τον ολισθηρό δρόμο στον οποίον βαδίζει η δικαιοσύνη με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης. Μια δικαιοσύνη που επιδεικνύει θαυμαστή βραδύτητα ή ανικανότητα σε υποθέσεις που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη όπως τα ομόλογα και οι υποκλοπές και θαυμαστή σπουδή να ασκήσει διώξη κατά απόψεων που την επικρίνουν.

    Η πρακτική της παρούσας κυβέρνησης έχει και ακριβό τίμημα. Προ ολίγων ημερών η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την γνωστή υπόθεση της προσμέτρησης των "λευκών ψηφοδελτίων" χάρη στην οποία εξελέγη βουλευτής ο θείος του Πρωθυπουργού και κατακυρώθηκε μια πρόσθετη έδρα στη ΝΔ. Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι, στο λίκνο της Δημοκρατίας, παραβιάστηκε το δικαίωμα των ελεύθερων εκλογών! Είναι λοιπόν σαφές πως ο κατήφορος αυτός πρέπει να σταματήσει επειγόντως.

    ΕΡ. Αληθεύει ότι ετοιμάζεστε να καταθέσετε προτάσεις για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών και για ποιες υποθέσεις;

    ΑΠ.Στη συνταρακτική υπόθεση των ομολόγων, μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες των τελευταίων δεκαετιών, ο Ελληνικός Λαός δεν έχει ακόμη πληροφορηθεί ποιος φταίει. Ο κ. Αλογοσκούφης είχε καταγγείλει "άπληστους χρηματιστές και ανίδεους διοικητές ταμείων". Εξ όσων γνωρίζω, κυκλοφορούν ακόμη όλοι τους ελεύθεροι, εν αντιθέσει με την κα Τσέκου την οποία η τυφλή δικαιοσύνη έκρινε προφανώς πιο επικίνδυνη.

    Σε κυβερνητικές θέσεις παραμένουν επίσης ο Υπουργοί και Υφυπουργοί που εξέδωσαν τα εν λόγω ομόλογα. Τα οποία έχουν χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της αξίας τους με την τρέχουσα κρίση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προκαλώντας τεράστια ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Για τη ζημιά αυτή, δεν πρέπει επιτέλους κάποιος να απολογηθεί και να αναλάβει τις ευθύνες του; Μέχρι πότε θα ισχύει στη χώρα μας ατιμωρησία για τα μεγάλα αδικήματα; Για το λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει ηθικό χρέος να φέρει το θέμα στη Βουλή με πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής. Ανάλογα με τις εξελίξεις, δεν αποκλείουμε να λάβουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες και για άλλα θέματα, όπως π.χ. για το θέμα του ΟΤΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 April 2008 - 16:30:47 UTC