Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κλίμα ομοψυχίας στο ζήτημα της ΠΓΔΜ"
  • [02] "Το ΠΑΣΟΚ έκανε το καθήκον του"
  • [03] "Αντιιμπεριαλιστική αντιμετώπιση"
  • [04] "Σύνθετη, γεωγραφική ονομασία"

  • [01] "Κλίμα ομοψυχίας στο ζήτημα της ΠΓΔΜ"

    "Θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με την ΠΓΔΜ, δεν παίζουμε όμως με τη σταθερότητα της περιοχής, την ασφάλεια της γειτονιάς μας. Δεν παίζουμε με εθνικά ζητήματα". Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της ονομασίας της FYROM, ύστερα από αίτημα του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

    Ο κ. Καραμανλής, που δήλωσε ότι "η ευκαιρία είναι στα χέρια των Σκοπίων", αναφέρθηκε εκ νέου στη δημόσια πρόσκληση "να συνεχίσουμε τη συζήτηση" στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Την επαύριο της συνόδου του Βουκουρεστίου, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι "επιδιώκουμε λύση που συνυπολογίζει τις ευαισθησίες όλων και διασφαλίζει σχέσεις καλής γειτονίας". Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, είμαστε γείτονες και θα ζήσουμε στην ίδια περιοχή, ο ένας δίπλα στον άλλο. Θέλουμε λύση ρεαλιστική, πρακτική, εφαρμόσιμη, προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και των διμερών σχέσεων των δύο λαών.

    Οι γείτονές μας, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής "έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν διάπλατα το δρόμο της χώρας τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα πραγματικά δεδομένα, να διαμορφώσουν θέσεις εποικοδομητικές, να εγκαταλείψουν το παρελθόν για να κερδίσουν το μέλλον". Πρόσθεσε, δε, ότι "η ευκαιρία είναι στα χέρια τους. Και την ευκαιρία αυτή ας μην την αφήσουν να πάει χαμένη. Αυτό είναι το μήνυμά μας στο λαό της γειτονικής χώρας. Και το μήνυμα αυτό, μήνυμα φιλίας και συνεργασίας, είναι μήνυμα καθαρό, σταθερό και ειλικρινές. Θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Δεν παίζουμε όμως με τη σταθερότητα της περιοχής, δεν παίζουμε με την ασφάλεια της γειτονιάς μας, δεν παίζουμε με εθνικά ζητήματα" είπε ο κ. Καραμανλής χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

    Αναφερόμενος στη στάση που κράτησαν τα κόμματα κατά το πρόσφατο διάστημα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "δεν πρέπει η ομοψυχία της προηγούμενης μέρας να μεταλλαχθεί σε λιποψυχία της επόμενης. Ο κομματικός ανταγωνισμός, επιτέλους, ας γίνει ανταγωνισμός προσφοράς στην πατρίδα. Η στείρα αντιπολίτευση δεν έχει θέση στη σύγχρονη Ελλάδα. Η στείρα αντιπαράθεση ας μείνει μακριά, τουλάχιστον από τα εθνικά θέματα".

    Αναφερόμενος στη "δύσκολή μάχη" του Βουκουρεστίου, ο κ. Καραμανλής εξήρε το κλίμα ομοψυχίας που επικράτησε σημειώνοντας ότι "όλες οι πολιτικές δυνάμεις - η κάθε μία από τη δική της σκοπιά- στοιχίστηκαν και στοιχίζονται στην εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος". Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, "δώσαμε μια δύσκολη μάχη και πετύχαμε μια σημαντική εξέλιξη. Δεν θριαμβολογήσαμε και δεν θριαμβολογούμε. Δεν υπερτιμούμε, αλλά και δεν υποτιμούμε το αποτέλεσμα. Ξέρουμε ότι έχουμε δρόμο, σημαντικό δρόμο μπροστά μας, ώσπου να φτάσουμε στον τελικό εθνικό στόχο, στην οριστική επίλυση του ζητήματος".

    Για τις προσδοκίες της ΠΓΔΜ από τη σύνοδο του Βουκουρεστίου ο κ. Καραμανλής είπε ότι στη γειτονική χώρα "επικράτησαν αυταπάτες. Επικράτησαν ψευδαισθήσεις. Επικράτησε η λογική της αδιαλλαξίας. Ακόμη κι όταν εμφανίζονταν κάποιες δειλές ενδείξεις, κάποιες μεμονωμένες σκέψεις μετακίνησης από την αδιαλλαξία, έρχονταν νεότερες επίσημες δηλώσεις να τις υπονομεύσουν και τελικά να τις εξουδετερώσουν. Παραγνωρίστηκε από τους γείτονές μας η αρχή που υπαγορεύει σε όλους όσοι θέλουν να μετέχουν στο διεθνές γίγνεσθαι, τον απόλυτο σεβασμό στους διεθνείς κανόνες. Παραγνωρίστηκαν οι αρχές της καλής γειτονίας. Επικράτησαν εθνικιστικές και ανιστόρητες λογικές. Και αυτό ήταν -και είναι- λάθος των γειτόνων μας που πρέπει να γίνει αντιληπτό". Αναμένουμε, είπε ο κ. Καραμανλής "να επικρατήσουν αντιλήψεις που να οδηγούν τη FYROM σ' ένα ευρωπαϊκό αύριο".

    Όσο για τα σενάρια "αμφισβήτησης" και τις εκτιμήσεις "ότι μπορεί να απομονωθούμε" στο Βουκουρέστι, ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν έγινε τίποτε από όλα αυτά. Αντιθέτως, επισήμανε ο κ. Καραμανλής, "βρήκαμε πολλούς και καλούς συμπαραστάτες". Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε τη συμπαράσταση μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, λέγοντας ότι αυτό "δεν έγινε τυχαία. Έγινε γιατί αναπτύξαμε πειστικά επιχειρήματα και με σκληρή δουλειά".

    Αξιολογώντας τέλος, το ανακοινωθέν του Βουκουρεστίου, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ υιοθετεί την ελληνική θέση. Η θέση μας ότι 'μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση' στην ουσία "έγινε θέση της Συμμαχίας. Και αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη στο δεκαεφτάχρονο αδιέξοδο της εκκρεμότητας" είπε ο κ. Καραμανλής.

    "Οι πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια δεν μπορούν να αποτελέσουν, ούτε άλλοθι, ούτε πρόσχημα για κανένα παιχνίδι. Ούτε για τη διαιώνιση του προβλήματος, ούτε για ψευδεπίγραφες διευθετήσεις που δεν θα έδιναν οριστική, πρακτική και εφαρμόσιμη λύση", τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του, επαναλαμβάνοντας μάλιστα ότι "όσο παραμένει η εκκρεμότητα, θα ισχύει η διακηρυγμένη θέση μας: Μόνο η λύση οδηγεί σε πρόσκληση στο ΝΑΤΟ. Μόνο η λύση οδηγεί σε καθορισμό χρόνου για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ".

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ελπίδα η διαπραγμάτευση για το όνομα να συνεχιστεί το συντομότερο δυνατό. "Το είπαμε και το εννοούμε. Οι γείτονές μας ας πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Ας αξιολογήσουν σωστά το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ. Είναι ισχυρότατο κίνητρο για την εγκατάλειψη της αδιαλλαξίας", είπε ο πρωθυπουργός.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις ξένων αξιωματούχων ,ο κ. Καραμανλής είπε ότι "θα έπρεπε να γίνονται δηλώσεις που διευκολύνουν τη διαπραγμάτευση και όχι δηλώσεις που την επιβαρύνουν".

    Απαντώντας στις αναφορές για το Αφγανιστάν και το Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η συμμετοχή στη Συμμαχία σημαίνει και δικαιώματα και υποχρεώσεις. Κατέστησε ωστόσο σαφές ότι η συμμετοχή μας στο Αφγανιστάν "είναι ανάλογη με τις άλλες υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των Ενόπλων Δυνάμεών μας στο πλαίσιο της κύριας αποστολής τους, δηλαδή την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας μας".

    Για το Κόσοβο, ο κ.Καραμανλής είπε ότι δεν συμφωνούμε με τις αιτιάσεις εναντίον της συμμετοχής μας στην KFOR, ενώ για το ζήτημα της αναγνώρισης της νέας κατάσταση στην περιοχή, επανέλαβε ότι "η Ελλάδα τις αποφάσεις της θα τις πάρει σε επόμενο χρονικό διάστημα, αφού εκτιμήσει όλες τις παραμέτρους και όλα τα δεδομένα του προβλήματος και ότι θα αποφασίσει βάζοντας πάνω από όλα τα εθνικά μας συμφέροντα".

    Τέλος, απάντησε στις "υπεραπλουστεύσεις" και στην "ανέξοδη ρητορεία", λέγοντας ότι δεν μπορεί να συγχέεται ο πατριωτισμός με το λαϊκισμό και να ταυτίζεται με ακρότητες.

    "Τα μεγάλα λόγια πολλές φορές μπορεί να κάνουν ζημιά στον τόπο" είπε ο κ. Καραμανλής.

    Πατριωτισμός, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, είναι να αναλαμβάνει κανείς τις ευθύνες, να αναλαμβάνει το κόστος, να αναλαμβάνει το βάρος που απαιτούν οι περιστάσεις, με σύνεση και με τόλμη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, με σταθερότητα αρχών και εθνική αυτοπεποίθηση.

    Αυτή η κυβέρνηση, κατέληξε ο κ.Καραμανλής, απέδειξε πως ό,τι λέει το εννοεί, ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα δίκαιά μας, ότι πάνω από όλα βάζει το συμφέρον του τόπου.

    Ομιλία Ντ.Μπακογιάννη

    «Στο Βουκουρέστι αποδείχτηκε ότι όλοι μαζί μπορούμε πολλά.Το εθνικό μέτωπο εμφανίστηκε αρραγές. Η κυβέρνηση είχε την υποστήριξη σχεδόν όλων των πολιτικών δυνάμεων. Είναι προς τιμήν της χώρας ότι όλοι συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους τις όποιες μικροκομματικές διαφορές», δήλωσε στην παρέμβασή της στη συζήτηση η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, δίνοντας έτσι ιδιαίτερη έμφαση στη πολιτική συναίνεση που υπήρξε.

    Η κα Μπακογιάννη πρόσθεσε: «Αυτός ήταν κι ο στόχος μας, όταν η κυβέρνηση σχεδίαζε την προσπάθεια για τη μάχη που θα δίναμε, μέσα από πλήρη και συνεχή ενημέρωση με καθαρές κουβέντες. Για πρώτη ίσως φορά εξασφαλίστηκε πάνω σε μια ρεαλιστική και σταθερή θέση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα».

    Στη συνέχεια, η κα Μπακογιάννη απέρριψε τις επικρίσεις περί διγλωσσίας και αδράνειας της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αν ίσχυαν δεν θα είχαμε αυτά τα θετικά για την Ελλάδα αποτελέσματα.

    «Η κυβέρνηση από την αρχή δήλωσε καθαρά ότι πάμε για σύνθετη ονομασία. Η στήριξη των πολιτικών κομμάτων έδωσε απελευθέρωση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων βγήκε από τη διεθνή λήθη", τόνισε η κα Μπακογιάννη απορρίπτοντας ταυτόχρονα και τις αιτιάσεις για ανταλλάγματα και σημείωσε:

    «Άκουσα ότι κάτι δώσαμε. Τίποτα δεν δώσαμε. Πειστικοί είμασταν. Δώσαμε μια μάχη με αυτοπεποίθηση και με επιχειρήματα. Για πρώτη φορά μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε το δικαίωμα της αρνησικυρίας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

    Η κα Μπακογιάννη επεσήμανε ότι «είμαστε στη μέση του δρόμου» και ότι «η Ελλάδα θα συνεχίζει τη διαπραγμάτευση η οποία θα γίνει όμως με άλλους όρους γιατί το θέμα έγινε πλέον συμμαχικό».

    «Η απόφαση του Βουκουρεστίου έχει μια πολύ μεγάλη διαφορά. Επίσημα έχουμε τη στήριξη συμμάχων που μέχρι τη στιγμή μάχης δεν είχαμε. Σήμερα υπάρχει γενικότερη κινητοποίηση των συμμάχων και των εταίρων να στηρίξουν αυτό που επιδιώκουμε, μια αποδεκτή αμοιβαία λύση», επεσήμανε.

    Στο σημείο αυτό η υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την ΠΓΔΜ να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό και να αντιληφθεί ότι στόχος της Ελλάδας είναι «να υπάρχει μια σταθερή και ευημερούσα χώρα στα βόρεια σύνορα της και να έχει καλές σχέσεις μαζί της».

    Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα στέλνει ένα ειλικρινές μήνυμα, ότι θα χρησιμοποιήσει όλες της τις δυνάμεις και όλα τα μέσα, για να πάνε τα Σκόπια μπροστά, αφού εξευρεθεί μια αποδεκτή και αμοιβαία λύση.

    Τέλος, στο θέμα του Κόσσοβου η κα Μπακογιάννη επεσήμανε η θέση της χώρας μας είναι ότι η μονομερής αναγνώριση, δημιουργεί πολιτικά και οικονομικά προβλήματα.

    «Η Ελλάδα έχει να κάνει μια απλή επιλογή. Ποιοι θα βρίσκονται εκεί; Η Ευρώπη ή φίλιες προς το Κόσσοβο χώρες, που θα είναι με το καπέλο συμμαχίας εθελοντών;» τόνισε χαρακτηριστικά.

  • ** Αύριο στις 10:00 το πρωί, ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μ.Λιάπη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, κ. Γ.Ιωαννίδη.

    [02] "Το ΠΑΣΟΚ έκανε το καθήκον του"

    Στο Βουκουρέστι η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της, έχοντας εξασφαλίσει και την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο χάραξε και την "κόκκινη γραμμή" για το Σκοπιανό. Όμως ο αγώνας δεν έχει κριθεί και το αίσιο αποτέλεσμα της Συνόδου, δεν αρκεί για να αποκρύψει τα λάθη των κυβερνήσεων της ΝΔ, ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Παραλλήλως, προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την εθνική επιτυχία στο Βουκουρέστι προκειμένου να συγκαλύψει εσωτερικά προβλήματα ή να την εντάξει γενικότερα σε έναν πρόσκαιρο επικοινωνιακό σχεδιασμό.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι «η χώρα βαδίζει χωρίς σχέδιο, χωρίς μια σαφή, συγκροτημένη και μακρόπνοη στρατηγική συμμαχιών, που θα της επέτρεπε να αποφεύγει πιέσεις, να μην κινδυνεύει με απομόνωση και να μην είναι αναγκασμένη να εκμαιεύσει στήριξη για τις θέσεις της - ακόμα και παραχωρώντας εξοπλιστικές συμβάσεις».

    Επί παραδείγματι, είπε, «στη Λουκέρνη μπορούσαμε να είχαμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα για το Κυπριακό. Είχαμε δύο ιστορικές ευκαιρίες να δρομολογήσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας, των παραβάσεων των κανόνων του FIR Αθηνών και των παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου, με αφορμή την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ». «Γιατί βάλατε βέτο στο Βουκουρέστι, ενώ στο θέμα της Τουρκίας το απεμπολήσατε πρόωρα;», ρώτησε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι ακόμα, όμως, και στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση επιδεικνύει «διγλωσσία και αντιφατικότητα όπως και κατά την τριετία Μητσοτάκη, στέλνοντας θολά μηνύματα για το ποια είναι η κόκκινη γραμμή μας στις διαπραγματεύσεις».

    «Για τους λόγους αυτούς, φτάσαμε στο σημείο, η κάθε πρόταση που έφερνε ο κος Νίμιτς στο τραπέζι, να είναι και χειρότερη από την προηγούμενη. Η τελευταία του πρόταση, καθαρό δείγμα διπλής ονομασίας, καταγράφεται ως αποτυχία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης», ανέφερε.

    «Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση αποδέχεται και πάλι προσπάθεια ουσιαστικής διαμεσολάβησης των ΗΠΑ, παρακάμπτοντας τον ΟΗΕ» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. «Δεν συμφωνώ να παραχωρηθεί ο χειρισμός και η τύχη των εθνικών μας υποθέσεων, σε διαμεσολαβητές όπως ο Ντάνιελ Φριντ, ο οποίος μίλησε για μακεδονική γλώσσα και εθνότητα», σημείωσε.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν τοποθετείται ευκρινώς ενάντια στην μονομερή αναγνώριση του Κοσόβου και μιλά με μισόλογα για την αντιπυραυλική ζώνη του ΝΑΤΟ, που τόσο έχει ενοχλήσει τη Ρωσία. «Έχετε, ήδη, συμφωνήσει κι εσείς, όπως διαφαίνεται από το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο σχέδιο αυτό, ή πρόκειται για τη συνέχεια της προσωπικής πολιτικής της υπουργού σας των Εξωτερικών;», αναρωτήθηκε.

    Μη ευκρινής είναι κι η θέση της Ελλάδας σχετικά με το ρόλο του ΝΑΤΟ, είπε. «Είμαστε σύμφωνοι σε δράση εκτός αποφάσεων του ΟΗΕ; Τι μας ζήτησαν για το Αφγανιστάν οι Αμερικανοί; Θα στείλουμε ελληνικά Σινούκ, ή μήπως θα αναλάβουμε να χρηματοδοτήσουμε αποστολές άλλων χωρών; Ποια η φωνή της Ελλάδας για την εξάπλωση των πυρηνικών; Θα δεχθούμε μετά το Ισραήλ, να αποκτήσει ενδεχομένως πυρηνικά το Ιράν και μετά η Τουρκία;», ρώτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Η Ελλάδα μπορεί και έχει δυνατότητες, όταν παίρνει πρωτοβουλίες. Γιβ αυτό και νοιώθουμε απογοήτευση όταν η Ελλάδα δεν έχει την πρέπουσα παρουσία», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [03] "Αντιιμπεριαλιστική αντιμετώπιση"

    Την συμφωνία του ΚΚΕ να δρομολογηθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στη βάση του Βουκουρεστίου, σαν «ένα αγκάθι που πρέπει να φύγει», εξέφρασε από την Βουλή η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, εκφράζοντας παράλληλα την διαφωνία της για την εμφάνιση του θέματος σαν να ήταν το μοναδικό της Συνόδου και για την απόκρυψη, όπως είπε, των πραγματικών προβλημάτων των Βαλκανίων.

    Όπως τόνισε η κυρία Παπαρήγα κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ απεκρύβησαν τα πραγματικά της χαρακτηριστικά, που δεν είναι άλλα από τις άγριες διαθέσεις εναντίων λαών και επισήμανε πως εκεί προβλήθηκε η θέση σημαντικών δυνάμεων να μετατραπεί η ΕΕ σε μια ολοκληρωμένη περιφερειακή δύναμη με δικό της νατοϊκό στρατό, ένα «ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ».

    «Η Ευρώπη ωραιοποιείται. Είναι μαζί με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό», είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενη την διάσπαση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας που άνοιξε με την Γερμανία και «ευθυγραμμίστηκαν όλοι», τον «πόλεμο των Βαλκανίων που έγινε σε αγαστή συνεργασία» και το παράδειγμα «της Ελλάδας που έγινε ξέφραγο αμπέλι».

    Η κα Παπαρήγα ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρξει ομοθυμία μεταξύ του ελληνικού λαού όταν η πολιτική της χώρας τροχιοδρομείται πάνω στην ΕΕ, έθεσε το ερώτημα «γιατί ο λαός να αισθάνεται υπερήφανος;» και πρότεινε να χρησιμοποιείται «ο όρος εθνική υπερηφάνεια» με περισσότερη φειδώ, αφού - όπως είπε - έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες που βουλιάζουν στο βούρκο και πρωταθλητές της ντόπας. "Δεν αισθανόμαστε εθνικά ομόψυχοι με την πολιτική της κυβέρνησης. Η εθνική ομοψυχία -αν χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο για εμάς - προϋποθέτει ταξική, αντιιμπεριαλιστική αντιμετώπιση των ζητημάτων", τόνισε.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ έθεσε ακόμη «ένα πολύ σοβαρό ζήτημα», που αφορά στην «επικίνδυνη πολιτική της ΕΕ στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα στην Κεντρική Ευρώπη, με αντανάκλαση στην Δυτική» και αφορά στο «πως χρησιμοποιείται το καθεστώς του αυπροσδιορισμού» των λαών. «Ο αυτοπροσδιορισμός, που ισχύει σε προσωπική βάση, μεμονωμένα, είναι καλός, όμως σε συλλογική βάση, υπό τις συνθήκες της δημιουργίας προτεκτοράτων, στα χείλη των ιμπεριαλιστών είναι για αξιοποίηση μειονοτικών ζητημάτων» είπε.

    «Ανησυχούμε πολύ», πρόσθεσε και επανέλαβε πως το κόμμα της «δεν εμπιστεύεται καμία κοινοτική πολιτική» και επικαλέστηκε τον Μαρξ για να επανεφέρει στο σήμερα την ανάγκη να «ενωθούν οι προλετάριοι, οι εργάτες, ο λαός», γιατί αλλιώς δεν θα λυθεί κανένα ζήτημα, ενώ πρόσθεσε πως απαιτείται ανυπακοή στο αίτημα για προσαρμογή στην παγκοσμιοποίηση.

    Κάλεσε τέλος την κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο.

    [04] "Σύνθετη, γεωγραφική ονομασία"

    Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για «μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, χρηστική για όλους», επανέλαβε στη Βουλή ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης Αλέκος Αλαβάνος, διατυπώνοντας παράλληλα την αντίθεσή του στον καθορισμό «κόκκινης γραμμής» από την χώρα μας και εκφράζοντας την αντίθεσή του σε χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση.

    Κατά την συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο κ. Αλαβάνος αφού τόνισε «ότι χρειάζονται συνεννοήσεις» προς την κατεύθυνση της βιώσιμης συνύπαρξης των λαών και της καλής γειτονίας και αναγνώρισε πως «υπάρχουν δυσκολίες», είπε πως «η κόκκινη γραμμή θέλει προσοχή» και πως αν «είχαμε τις δημοσκοπήσεις τις σημερινές πριν 10 χρόνια θα ήταν πολύ σημαντικό και θα είχε γλυτώσει η χώρα μας την εξάντληση».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως το κόμμα του «δεν πανηγυρίζει», «δεν συμμετέχει σβ αυτή τη σχολική παρέλαση» και πως θα πανηγυρίσει μόλις υπάρξει λύση. Συμπλήρωσε πως «αντιμετωπίσαμε μια αρνητική εξέλιξη» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όμως το θέμα είναι ανοιχτό και έχει σημασία πως θα το αντιμετωπίσουμε.

    Αποσαφήνισε πως δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων με την κυβέρνηση και δήλωσε ενστάσεις ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Καταλόγισε μάλιστα στην κυβέρνηση:

    - Μετατόπιση του διαπραγματευτικού πεδίου από τον ΟΗΕ προς τις ΗΠΑ και εμπλοκή του θέματος με τις προεδρικές εκλογές,

    - Σιωπή, ενώ βρίσκονται αυτή την ώρα σε πλήρη εξέλιξη οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με αιχμή το θέμα της ονομασίας

    - Ένταξη του θέματος των βάσεων της Σούδας

    Αφού ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ανησυχία με την λογική των ασσύμετρων ανταλλαγμάτων στο πλαίσιο της ΕΕ, ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να μας πει τί γίνεται στα άλλα ζητήματα».

    Ζήτησε δε να αποφύγουμε το «σύνδρομο της γιουροβίζιον» και «της άρσης βαρών», το να «φουσκώνουμε κινήσεις στην εξωτερική πολιτική» δηλαδή χωρίς αποτελέσματα, προσθέτοντας: «Ας κόψουμε την εθνική γιορτή. Ας σταματήσουμε την σκοπιανοποίηση της πολιτικής ζωής. Η χώρα μας είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο, ώστε να μην καταφεύγουμε σε επικοινωνιακά παιχνίδια, αποκρύπτοντας τα εσωτερικά μας προβλήματα», είπε.

    Αναφερόμενος στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο κ. Αλαβάνος, είπε πως επιβεβαίωσε τις κατευθύνσεις που δημιουργούν «αυτόν τον άγριο κόσμο» και τις διεργασίες αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια.

    Χαρακτήρισε «επιφανειακή» την προσέγγιση «αν δεν είμαστε στο ΝΑΤΟ, δεν θα είχαμε σήμερα αυτή τη διαπραγματευτική δυνατότητα» και εξήγησε:

    «Αν δεν είμαστε στο ΝΑΤΟ δεν θα είχαμε το θέμα της ονομασίας». Πρόσθεσε πως η παρέμβαση των ΗΠΑ οδήγησε σε αυτή «την μακεδονική σαλάτα», ανέφερε πως η κατάσταση στη Βαλκανική, κινείται στην λογική του «διαίρει και βασίλευε» και κατηγόρησε όλες τις κυβερνήσεις της Ελλάδας πως συνέβαλλαν σε αυτή.

    Τέλος, διερωτήθηκε γιατί δεν γίνεται λόγος για το ζήτημα του Κοσόβου, «Είναι αμελητέο το ζήτημα του Κοσόβου, δεν πειράζει που αντιδρά κανείς; Είναι μικρότερο θέμα αυτό σε σχέση με την ονομασία; Ή μήπως είναι της ίδιας σημασίας; Μπορούμε να δεχθούμε εμείς την μονομερή αναγνώριση μέσα στη Βαλκανική;».

    Στο Βερολίνο ο Αλ.Τσίπρας

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο προκειμένου να συναντηθεί με τον Λόταρ Μπίσκι, πρόεδρο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και συμπρόεδρο του Die Linke Γερμανίας.

    Η συνάντηση θα γίνει στις 17:00 (τοπική ώρα) στα γραφεία του Die Linke. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνάντηση, στο Ινστιτούτο Rosa Luxemburg, μεταξύ των στελεχών του γερμανικού κόμματος και των μελών του Συνασπισμού που ζουν στο Βερολίνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 April 2008 - 12:30:30 UTC