Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Απόφαση ευθύνης το ασφαλιστικό"
  • [02] "Στόχος η λύση του Κυπριακού"
  • [03] Διπλωματική κινητικότητα
  • [04] Νέο ιστορικό ρεκόρ το πετρέλαιο

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Απόφαση ευθύνης το ασφαλιστικό"

    Κοινωνικά επιβεβλημένη είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο είναι στα όρια αντοχής του, τόνισε η υπουργός Απασχόλησης κ.Φ.Πετραλιά παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου το νομοσχεδιο για για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Όπως διευκρίνισε η υπουργός οι αλλαγές θα εφαρμοστούν μετά το 2013.

    Το νομοσχέδιο κατατέθηκε το πρωί στη Βουλή.

    Θετικές και επιτακτικές χαρακτήρισε τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε δήλωσή του χθες μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής επιτροπής.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι οι αλλαγές αποβλέπουν στη σωτηρία ενός συστήματος που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο διότι, όπως είπε, όσο καθυστερεί η μεταρρύθμιση, τόσο μεγαλώνει το αδιέξοδο και τόσο πιο επώδυνες θα είναι οι λύσεις που επιβάλλει η σκληρή πραγματικότητα για όλη την κοινωνία και κυρίως για τις νεότερες γενιές.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν κάποιος δεν ήθελε να αναλάβει το πολιτικό κόστος θα μπορούσε να αφήσει τα πράγματα ως έχουν ή να κάνει επιφανειακές αλλαγές, μεταθέτοντας δηλαδή το πρόβλημα και το αδιέξοδό του σε μια επόμενη κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι τα πράγματα θα χειροτερεύουν έτσι ώστε εκείνη να φορτωθεί το πολιτικό κόστος.

    "Μια παρόμοια επιλογή θα συνιστούσε έσχατη ανευθυνότητα. Μια τέτοια επιλογή είναι για μένα αδιανόητη. Είναι πέρα για πέρα ξένη προς την πολιτική μου φιλοσοφία, τη διαδρομή μου και την απόφασή μου να είμαι χρήσιμος για τον τόπο, έστω και αν δεν είμαι αρεστός πρόσκαιρα. Γι' αυτό πήραμε μια απόφαση ευθύνης για ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις εξυγιαίνουν το ασφαλιστικό σύστημα, διασφαλίζουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του, είναι ήπιες και μετριοπαθείς, κοινωνικά δίκαιες, υπηρετούν τα συμφέροντα όλης της κοινωνίας έστω κι αν θίγουν ειδικότερα συμφέροντα και συγκεκριμένα προνόμια των λίγων. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε στη χώρα μας χωρίς πρόγραμμα με μια χαοτική πολυδιάσπαση και δαιδαλώδη γραφειοκρατία που είναι σπάταλη και αναποτελεσματική.

    Μίλησε για σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων που καθιστά το σύστημα μη βιώσιμο και για γραφειοκρατία που το καθιστά ανεξέλεγκτο, με αποτέλεσμα τον δραματικό πολλαπλασιασμό της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι εξαιτίας της χαοτικής πραγματικότητας δημιουργήθηκαν μεγάλες ανισότητες στις συντάξεις, μεγάλες στρεβλώσεις στο χρόνο συνταξιοδότησης και μεγάλες διαφοροποιήσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Υπάρχουν συνταξιούχοι, είπε, που παίρνουν μεγαλύτερη σύνταξη από το μισθό που είχαν ως εργαζόμενοι και υπάρχουν συμπολίτες μας που συνταξιοδοτούνται για περισσότερα χρόνια από όσα δούλεψαν. Τόνισε ότι το υπάρχον σύστημα χαρακτηρίζεται από χάος και κοινωνική αδικία, σημειώνοντας ότι έτσι ωφελούνται λίγοι και πλήττεται όλη η κοινωνία. Το κράτος πληρώνει, ανέφερε ο πρωθυπουργός, 23,8 δισ. ευρώ το χρόνο δηλαδή 12,5% του ΑΕΠ και αυτή η πραγματικότητα όπως είπε "δεν πάει άλλο".

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι το σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει στα επόμενα χρόνια συμπαρασύροντας την οικονομία και φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους οικονομικά αδύναμους. Μιλώντας για τους άξονες της μεταρρύθμισης ανέφερε:

    - ¶ξονας πρώτος: τολμηρή και αποτελεσματική διοικητική μεταρρύθμιση καθώς οι 133 φορείς και κλάδοι αρμοδιότητας του Υπ. Απασχόλησης - υπάγεται πάνω από το 90% των εργαζομένων - μειώνονται σε 13. Από τις ενοποιήσεις δεν εξαιρείται κανένα απολύτως ταμείο. Τα βασικά κριτήρια ενοποίησης είναι το ομοειδές των εντασσόμενων. Η περιουσία (κινητή και ακίνητη) των ταμείων εντάσσεται ως αυτοτελής λογαριασμός που διατηρείται και συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στους ασφαλισμένους.

    - ¶ξονας δεύτερος: γίνονται διορθωτικές κινήσεις σε ακραίες και κοινωνικά άδικες περιπτώσεις δίχως να θίγονται τα γενικά όρια ηλικίας και ταυτόχρονα δίδονται κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους το επιθυμούν. Οι διορθωτικές κινήσεις στις στρεβλώσεις στα ειδικά όρια ηλικίας και τις ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης εφαρμόζονται σταδιακά και σε βάθος χρόνου και οι περισσότερες ξεκινούν από το 2013. Δεν μεταβάλλονται τα γενικά όρια ηλικίας , δεν μειώνονται οι συντάξεις και δεν αυξάνονται οι εισφορές.

    - ¶ξονας τρίτος: προωθούνται θεσμικές καινοτομίες με τη δημιουργία του κεφαλαίου αλληλεγγύης των γενεών όπου κάθε χρόνο το 10% από τις αποκρατικοποιήσεις, το 4% από το ΦΠΑ και το 10% του κοινωνικού πόρου θα συγκεντρώνονται στο κεφάλαιο αυτό το οποίο θα παραμείνει ακέραιο έως το 2019. Θεσμοθετείται κεντρικός έλεγχος του συστήματος απασχόλησης, συνταξιοδότησης, περίθαλψης, όπου κάθε πολίτης θα έχει μια κάρτα με έναν μοναδικό αριθμό ο οποίος θα είναι απαραίτητος για να εργαστεί, να συνταξιοδοτηθεί ή να τύχει περίθαλψης. Έτσι θα εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης θα αντιμετωπίζεται η εισφοροδιαφυγή και θα περιορίζεται δραστικά η σπατάλη. Θεσμοθετούνται νέες ρυθμίσεις για την προστασία της μητρότητας, και τη συμφιλίωση της οικογενειακής και εργασιακής ζωής.

    Ο πρωθυπουργός κλείνοντας υπογράμμισε ότι όλοι στη χώρα μας γενικά και αόριστα θέλουμε αλλαγές και πρόσθεσε: "όταν όμως γίνονται πράξη με στόχο να ωφεληθούν οι πολλοί και ο τόπος, ειδικότερα συμφέροντα αντιδρούν, συχνά με αυθαίρετους και παράνομους τρόπους και εκμεταλλεύονται την προνομιακή δυνατότητά τους να ταλαιπωρούν το κοινωνικό σύνολο, τιμωρούν έτσι το κοινωνικό σύνολο για να αποτρέψουν τις αλλαγές που θα ωφελήσουν τους πολλούς".

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος "γιατί λίγοι και προνομιούχοι λειτουργούν ως κατεστημένο. Διότι δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον και την πρόοδο της χώρας μας ". Ο πρωθυπουργός είπε ότι γνωρίζει πως ο δρόμος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων δεν είναι εύκολος, ακόμα και όταν είναι αυτονόητες και μετριοπαθείς, σημειώνοντας όμως ότι η κοινωνία και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζουν πως οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν. "Και θα προχωρήσουν παρά τα όποια εμπόδια, γιατί υπηρετούν το συμφέρον της πατρίδας μας" κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    [02] "Στόχος η λύση του Κυπριακού"

    «Ο μεγάλος στόχος, η μεγάλη πρόκληση είναι η επίλυση του Κυπριακού. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου θα δώσω κάθε ικμάδα των δυνάμεων και θα εργαστώ συλλογικά με την υπόλοιπη ηγεσία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι μια πρώτη διαπίστωση των προθέσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς θα γίνει κατά τη συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μ. Α Ταλάτ, την οποία τοποθέτησε μεταξύ 17 και 24 Μαρτίου.

    Ο Δημ. Χριστόφιας εξέφρασε, επίσης, «μεγάλη ικανοποίηση» για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Αθήνα, όπου, μετά τις συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, διαπίστωσε «πλήρη συναντίληψη» αναφορικά με την παρούσα φάση του Κυπριακού.

    Μιλώντας σε συνέντευξη στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών στην Αθήνα, ο κ. Χριστόφιας επέμεινε ότι βάση για διαπραγμάτευση αποτελεί συμφωνία της 8ης Ιουλίου, ότι ο ίδιος θα τιμήσει την υπογραφή του προκατόχου του Τάσσου Παπαδόπουλου και στην επικείμενη συνάντηση με τον κ.Ταλάτ «θα διαπιστώσουμε αν είναι διατεθιμένος να τιμήσει και αυτός τη δική του».

    Ο Κύπριος Πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο σημείο αυτό, λέγοντας ότι η υπογράμμισή του αποτελεί απάντηση σε δηλώσεις και σε γραπτά κείμενα του κ. Ταλάτ περί επαναφοράς του Σχεδίου Αναν ως βάση διαπραγμάτευσης και περί «παρθενογένεσης» της Κύπρου.

    «Το Σχέδιο Αναν δεν μεταφέρεται από κανέναν. Η μόνη συμφωνία που υπάρχει, πέραν των δύο συμφωνιών υψηλού επιπέδου (1977, 1979), είναι η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, η οποία είναι και διαδικαστική και ουσιαστική. Κατά συνέπεια «παίρνω τα μέτρα μου» προτού συναντηθώ με τον κ Ταλάτ. Θα ήθελα να μιλήσουμε χωρίς προηγούμενες δηλώσεις «διερευνητικά» και να πούμε ότι θέλουμε έξω από τα δόντια», είπε χαρακτηριστικά.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση περί «παρθενογένεσης» είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε το 1960 με βάση τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου ως «συνεταιρικό κράτος». Εμείς, οι Ελληνοκύπριοι, δεν θελήσαμε να το πιστέψουμε και να το τιμήσουμε αυτό. Αν δεν παραδεχθούμε μερικά πράγματα θα μείνουμε κολλημένοι σε λανθασμένες συνισταμένες. Ούτε εκείνοι τίμησαν αυτόν τον συνεταιρισμό. Έγιναν λάθη κι από τις δύο πλευρές. Πέσαμε στις παγίδες των ξένων και φτάσαμε στο πραξικόπημα και την κατοχή η οποία μας ταλανίζει ακόμη».

    Εμείς λέμε ότι αυτό που θα γίνει θα είναι συνέχιση αυτού του συνεταιρισμού, μετεξελιγμένου σε ομοσπονδιακό, δικοινοτικό, ενιαίο κράτος, με ότι αυτό σημαίνει και για την «πολιτική ισότητα» για την οποία δίνουμε διαφορετική ερμηνεία εμείς και ο Ταλάτ, πρόσθεσε.

    «Παρθενογένεση δεν μπορεί να υπάρξει κατά την δική μας εκτίμηση», τόνισε, στέλνοντας «ένα μήνυμα και στους Βρετανούς», αφού όπως δήλωσε, «πατέρας της παρθενογένεσης ήταν ο βρετανός πρώην απεσταλμένος Χάνεϊ».

    Οι Βρετανοί, είπε, διατηρούν στην Κύπρο τις βάσεις, βάσει των συμφωνιών του β60. Δεν μπορεί να πατάνε σε δύο βάρκες: Από τη μία να μιλάνε για παρθενογένεση και από την άλλη να λένε ότι ισχύουν κι οι συμφωνίες του β60. «Εμείς λέμε ότι ισχύουν οι συμφωνίες του β60, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί προς το παρόν η παρουσία των βάσεων», είπε.

    Στο ερώτημα, αν υπάρχει σχέδιο για την απομάκρυνση των βρετανικών βάσεων, απάντησε ότι «το μόνο σχέδιο που έχω είναι να επανενωθεί η Κύπρος. Διαχρονικά είμαστε κατά της παρουσίας, αλλά κάνω ξεκάθαρο ότι δεν έχω σχέδιο να βάλω χέρι στις βάσεις αυτή τη στιγμή».

    «Δεν έχω διάθεση να ανοίξω άλλα μέτωπα και αυτό το γνωρίζουν οι πάντες. Παραμένει στόχος η αποστρατιωτικοποίηση του νησιού μαζί με τους Τουρκοκύπριους»,υπογράμμισε για το ίδιο θέμα.

    Για την θέση της Κύπρου έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, είπε ότι η η ΕΕ πρέπει να είναι αποφασιστική. Θέλουμε η Τουρκία να υλοποιήσει και το Πρωτόκολλο της Αγκυρας κι όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ευρωπαϊκή της πορεία και η ΕΕ να είναι συνεπής στην απαίτησή της για την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων, δήλωσε.

    Αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας είπε ότι το βασικό ερώτημα είναι «αν η Τουρκία αναθεωρήσει τη γενικότερη στρατηγική της σε σχέση με την Κύπρο. Αν θα θελήσει να τερματίσει την επιδίωξή της για δύο κράτη τα οποία θέλει να συνενωθούν με μια συνομοσπονδία και να τερματίσει την πολιτική της αναβάθμισης του ψευδοκράτους».

    Περιέγραψε τα βασικά χαρακτηριστικά μιας λύσης λέγοντας, ότι πρέπει να τερματίζει την κατοχή, να τερματίζει τον εποικισμό, να αποκαθιστά και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας και να εξυπηρετεί το καλώς εννοούμενο συμφέρον όλων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

    Ερωτηθείς αν αισθάνεται δέσμιος των δυνάμεων που τον στήριξαν στις εκλογές, απάντησε ότι «δεν ένιωσα να θέλει ούτε το ΔΗΚΟ, ούτε η ΕΔΕΚ να με ποδηγετήσει. Θα υπάρχει συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Υπόσχομαι να αναβιώσει πιο εκσυγχρονισμένο και πιο λειτουργικό το Εθνικό Συμβούλιο. Εκεί είναι η αρένα όπου ο καθένας μας θα διατυπώνει τις θέσεις του και θα προσπαθούμε να βγαίνουμε από το Συμβούλιο ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας».

    Σημαντικό μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε ο Δημ. Χριστόφιας στα σχέδια εκσυγχρονισμού της κυπριακής οικονομίας: «Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του μοντέλου της οικονομίας που εδώ και πενήντα χρόνια λειτουργεί στην Κύπρο. Θα επενδύσουμε στην έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία και θα εργαστούμε για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.Θα επιδιώξουμε τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών, εκπαιδευτικό κέντρο και κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας. Η Κύπρος θα πρέπει να έχει ανθηρή οικονομία για να μπορεί να στηρίξει ένα κοινωνικό κράτος που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών. Στοχεύουμε στην εξάλειψη της φτώχειας», είπε χαρακτηριστικά.

    Θέλουμε, τόνισε, επίσης, να συμβάλουμε στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι στο κοινωνικό πρόσωπο της ΕΕ και να λειτουργήσει η Ευρώπη ως παράγοντας ενίσχυσης της ειρήνης και της συνεργασίας. Θέση μας είναι ότι η ΕΕ μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην πιο δίκαιη κατανομή του παγκόσμιου πλούτου, για την καταπολέμηση της φτώχειας και για αειφόρο ανάπτυξη, είπε.

    Η Κύπρος, υπενθύμισε ο κ.Χριστόφιας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και των δεσμών που οικοδόμησε ως μέλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ ΕΕ και Μέσης Ανατολής και όχι μόνον.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος διαπίστωσε, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Αθήνα ότι «η συμπαράσταση κι η αλληλεγγύη του πολιτικού κόσμου και του λαού της Ελλάδας είναι συνεχής και ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου σε όλους τους τομείς είναι άριστες».

    [03] Διπλωματική κινητικότητα

    Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε χθες η συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ στα Σκόπια, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το όνομα. Στη συνέχεια ο κ.Νίμιτς μετέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκε με τον Ελληνα αντιπρόσωπο στις συνομιλίες, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, τον οποίον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών του στα Σκόπια.

    Την εκτίμηση ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν λύση στο θέμα του ονόματος διατύπωσε ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕσε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για να εξετάσει που βρίσκεται η διαδικασία και θα βρίσκεται σε επαφή με τις δύο πλευρές.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει χρόνος για να λυθεί το ζήτημα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι είναι διαπραγματευτής των Ηνωμένων Εθνών και δεν αναμειγνύεται στη διαδικασία του ΝΑΤΟ, την οποία ωστόσο γνωρίζει. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν και πρόσθεσε ότι όσο πιο γρήγορα βρεθεί λύση, τόσο το καλύτερο.

    Επανέλαβε ότι δεν κόμισε νέα πρόταση, αλλά συζήτησε για τις πτυχές της πρότασης που έχει παρουσιάσει στις δύο πλευρές, για να δώσει στις δύο χώρες την ευκαιρία να εκφράσουν τις ιδέες τους και να παρουσιάσουν, ίσως, κάποιες προτάσεις.

    Ερωτηθείς αν βρισκόμαστε κοντά σε λύση του θέματος, ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι εάν και όταν υπάρξει λύση θα το ανακοινώσει.

    Ανακοίνωση του ΟΗΕ για τις επαφές Νίμιτς

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών και δήλωση της εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς Οργασμού, Μισέλ Μοντάς, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γ.Γ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, συναντήθηκε στην ΠΓΔΜ με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών και το διαπραγματευτή για το "ζήτημα του ονόματος". Όπως σημειώνεται, "ο κ. Νίμιτς έλαβε λεπτομερή ενημέρωση (από τους αξιωματούχους της ΠΓΔΜ) στην τελευταία πρότασή του σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, διερευνώντας τις δυνατότητες για μια λύση". Ο κ. Νίμιτς, σύμφωνα με την ανακοίνωση και την σχετική αναφορά της εκπροσώπου του Γ.Γ., δήλωσε ότι υπάρχει "ισχυρή επιθυμία" μεταξύ της ηγεσίας των Σκοπίων να επιλυθεί το θέμα και σύμφωνα με την άποψή τους να είναι μια "αποδεκτή και δίκαιη λύση".

    Κ.Καραμανλής: Έχουμε ξεκάθαρη πολιτική

    Τη θέση της Ελλάδας στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ερωτηθείς σχετικώς μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη πολιτική σε ό,τι αφορά τα Σκόπια και την έχουμε κάνει με απόλυτη ειλικρίνεια και σαφήνεια γνωστή σε συμμάχους και σε εταίρους και βέβαια και στην ίδια την κυβέρνηση της FYROM. Θέλουμε να πάμε σε έναν συμβιβασμό, θέλουμε να βρεθεί λύση. Εάν όμως δεν βρεθεί λύση, με ευθύνη προφανώς της πλευράς εκείνης που μέχρι στιγμής δεν δείχνει να ανταποκρίνεται ώστε να καλύψει το δικό της τμήμα της απόστασης με μια τέτοια αμοιβαία συμφωνημένη λύση, τότε βεβαίως δεν μπορεί να συναινέσει η Ελλάδα ούτε στην πρόσκληση στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «ήταν η ελληνική πλευρά που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ με την παρουσία της ευρωπαϊκής αποστολής εκεί» και σημείωσε ότι «από κει και πέρα είναι στην ευχέρεια κάθε κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσει τι θα κάνει όσον αφορά την αναγνώριση ή όχι του τελικού, όπως λέγεται, καθεστώτος της περιοχής».

    Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι "η Ελλάδα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με απολύτως ξεκάθαρες θέσεις και επιθυμεί ουσιαστικά να βρεθεί λύση" και κάλεσε τα Σκόπια "να αφήσουν την αδιαλλαξία τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για το λαό τους και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή".

    Η υπουργός είπε ακόμη ότι στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο οποίο μετέχει σήμερα "θα έχω ακόμη μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσω τις ελληνικές απόψεις".

    Ερωτηθείσα πόσο μακριά μπορεί να πάει η διαπραγμάτευση απάντησε ότι "υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος ορίζοντας και αυτός είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι". Η Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι απολύτως ξεκάθαρη: "Χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση, πρόσκληση για τα Σκόπια δεν μπορεί να υπάρξει, με συναίνεση της Ελλάδας".

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι (με τις οποίες κάλεσε τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή να ξεκαθαρίσει αν τον ενδιαφέρει περισσότερο η σταθερότητα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα ή στην περιοχή) έκανε λόγο για άκομψες δηλώσεις, τις οποίες, όπως σημείωσε, δεν πρόκειται να σχολιάσει.

    "Η Ελλάδα στη διαδρομή της έχει αποδείξει με πράξεις ποιος ενδιαφέρεται και ποιος συμβάλλει αποφασιστικά στην εξασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή", τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς για το χρονικό ορίζοντα που υπάρχει για τις διαπραγματεύσεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ -με αφορμή χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών- ο Ευ. Αντώναρος δήλωσε ότι ουδέποτε είπε η κυβέρνηση ότι χρονικός ορίζοντας είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

    "Η κυβέρνηση είχε πει ότι όλο αυτό το χρόνο, αφού υπάρχει εντολή του ΟΗΕ προς τον κ. Νίμιτς και τον προηγούμενο διαπραγματευτή, για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, η Ελλάδα αποφασιστικά, εποικοδομητικά και ουσιαστικά συμβάλει στις διαπραγμάτευση αυτή ώστε να επιτευχθεί ο στόχος", επεσήμανε ο κ. Αντώναρος.

    Σε παρεμφερή ερώτηση συμπλήρωσε ότι για την κυβέρνηση αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξευρεθεί μια λύση και η Ελλάδα προσέρχεται με εποικοδομητικό τρόπο σ' αυτή τη διαδικασία στην οποία συμμετέχει.

    Δηλώσεις Ο.Ρεν - Αμερικανοί βουλευτές επικρίνουν την ΠΓΔΜ

    Ο αρμόδιος για την Διεύρυνση Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν παρουσιάζοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια, κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της ονομασίας.

    Ειδικότερα, ο Όλι Ρεν ερωτηθείς από δημοσιογράφο πώς σκέφτεται να αντιδράσει η Επιτροπή σε περίπτωση που η Ελλάδα προβάλει βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ, απάντησε ότι όπως είναι γνωστό οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται με ομοφωνία και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για να έλθει σε συμφωνία με την Ελλάδα, ώστε να αποφευχθεί το βέτο.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι υποστηρίζει με θέρμη την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι αν το θέμα της ονομασίας δεν επιλυθεί θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ενταξιακή πορεία της χώρας.

    Τη στιγμή που ο μεσολαβητής του ΟΗΕ επισκέπτεται τα Σκόπια και τη Θεσσαλονίκη, εμφανίσθηκε στην εφημερίδα του αμερικανικού Κογκρέσου, The Hill, στην Ουάσιγκτον, καταχώριση με τα ονόματα 110 Αμερικανών βουλευτών που συγκηδεμονεύουν το ψήφισμα 356 το οποίο καλεί την ΠΓΔΜ να παύσει τις εχθρικές ενέργειες και την προπαγάνδα και να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και την Ελλάδα για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος.

    «Τρία εκατομμύρια Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής είναι ευγνώμονες για την ηγετική στάση που έχουν επιδείξει τα παρακάτω μέλη του Κογκρέσου που έχουν συνυπογράψει το ψήφισμα 356», τονίζεται στην καταχώριση στην οποία παρατίθενται τα ονόματα των νομοθετών και την υπογράφει η «Εθνική Συντονιστική Προσπάθεια Ελλήνων».

    Συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

    Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη:

    Το συλλαλητήριο που οργάνωσε το Ινστιτούτο «Ιων Δραγούμης», το οποίο εποπτεύεται από τον ΛΑΟΣ, στο άγαλμα Μ.Αλεξάνδρου με ομιλητή τον πρόεδρο του κόμματος Γ.Καρατζαφέρη και η συγκέντρωση της Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, με κεντρικούς ομιλητές τον μητροπολίτη Ανθιμο, τον Στέλιο Παπαθεμελή και τον Κώστα Ζουράρι.

    «Ονομα και ιστορία δεν διαπραγματεύονται. Η χώρα δεν τεμαχίζεται και δεν ξεπουλιέται στους Αμερικανούς. Έχουμε αγωνία ποια θα είναι η τύχη αυτού του τόπου που λέγεται Μακεδονία», τόνισε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης στην ομιλία του στη συγκέντρωση

    ¶σκησε κριτική στη στάση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, κάνοντας αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απομακρύνει την κ. Μπακογιάννη από το υπουργείο Εξωτερικών.

    «Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το ένδοξο όνομα της Μακεδονίας», είπε ο μητροπολίτης και σημείωσε: «Όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία».

    Ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, για τα όσα είπε στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και εξήρε τη στάση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

    «Δεν διαπραγματευόμαστε το όνομα, την ψυχή και το έδαφος μας», υπογράμμισε ο κ. Παπαθεμελής, πρόσθεσε πως απέναντι μας είναι οι ΗΠΑ και παρατήρησε πως οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία για τη γειτονική χώρα θα καταλήξει στο «Μακεδονία».

    «Ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι ακρωτηριασμός και η σύνθετη ονομασία είναι μειοδοσία», είπε ο κ. Ζουράρις. Επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να ξαναγίνει μακεδονική και μίλησε για «τετρακομματικό ψευδοκράτος των Αθηνών».

    Η τελευταία αναφορά του ενόχλησε το νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος αποχώρησε όσο βρισκόταν στο βήμα ο κ. Ζουράρις. «Ήρθα να ακούσω λόγο ενωτικό και μη κομματικό. Διαφωνώ με τα περί "ψευδοκράτους των Αθηνών". Έχω εμπιστοσύνη στον Κώστα Καραμανλή και τα κόμματα», δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης.

    [04] Νέο ιστορικό ρεκόρ το πετρέλαιο

    Τα 106 δολάρια το βαρέλι πλησίασε η τιμή του ελαφρού αμερικανικού αργού, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς η εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου συνετέλεσε στη διεύρυνση των κερδών που σημείωσε χθες, στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι μειώθηκαν, απρόσμενα, τα εμπορικά διαθέσιμα αποθέματα του πετρελαίου στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και της απόφασης του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής του.

    Οι εντάσεις στη Βενεζουέλα, χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ και τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγός χώρα στις ΗΠΑ, συνετέλεσαν στη σημερινή νέα εκτίναξη των τιμών. Η Βενεζουέλα ανέπτυξε, χθες, στρατεύματα στα σύνορα με την Κολομβία, εν μέσω κρίσης που πολλοί φοβούνται ότι συνιστά απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή.

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Απριλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού ενισχύθηκε έως και στα 105,96 δολάρια, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 105,37 δολάρια, κερδίζοντας 85 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος".

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ άγγιξε, προσωρινά, τα 102,95 δολάρια, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 102,29 δολάρια, κερδίζοντας 65 σεντς στο βαρέλι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 March 2008 - 13:30:22 UTC