Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση"

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση"

    Συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μετά το πέρας της συνεργασίας ο κ.Στυλιανίδης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της συνόδου των πρυτάνεων και των προέδρων των ΤΕΙ.

    Ολοκληρώθηκε, είπε ο κ.Στυλιανίδης, ο πρώτος κύκλος της θεσμικής μεταρρύθμισης με τα τέσσερα κείμενα, το γενικό εσωτερικό κανονισμό, και τον τετραετή οικονομικό προγραμματισμό για τα μεταπτυχιακά, την έρευνα και την τεχνολογία.

    Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη για την εφαρμογή του νόμου, είπε ο κ.Στυλιανίδης και επισήμανε ότι θα συνεχιστεί και θα εφαρμοστεί ο νόμος στην πράξη.

    Πρόσθεσε δε, πως κάθε σκέψη για συμπλήρωση κενών ή εκσυγχρονισμό θα υπάρξει μόνο όταν έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή των διατάξεων.

    Είπε ακόμη ότι τα πανεπιστήμια που εφαρμόζουν τις διατάξεις θα έχουν προτεραιότητα στη χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών κύκλων, ενώ συμπλήρωσε ότι η χώρα μας δίνει τα περισσότερα χρήματα για την ανώτατη εκπαίδευση, το 1,8 του ΑΕΠ, όπως διευκρίνισε.

    Ο κ.Στυλιανίδης ανέφερε ακόμη ότι εγκρίθηκε το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου ύψους 2,2 δισ.ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το Δ΄ΚΠΣ, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το πανεπιστημιακό άσυλο, είπε ότι είναι κατακριτέα κάθε προσπάθεια μικρών ακραίων συνόλων που προσπαθούν να εμποδίσουν τη δημοκρατική λειτουργία του πανεπιστημίου.

    Με το νέο νόμο, είπε ο κ.Στυλιανίδης οι πρυτανικές αρχές έχουν όλα τα απαιτούμενα εργαλεία για να εφαρμόσουν στην πράξη τη δημοκρατική λειτουργία στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

  • ** Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ.

    Το Ασφαλιστικό στην Κυβερνητική Επιτροπή

    Αύριο το απόγευμα (16:15), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενο το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

    Νωρίτερα, στις 10:30 το πρωί ο κ.Καραμανλής θα μιλήσει στη Βουλή σε ειδική συνεδρίαση για την ελληνίδα αγρότισσα και στις 12.15 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ.Χριστόφια στον οποίο θα παραθέσει στη συνέχεια γεύμα εργασίας.

    Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει να κάνει με αλλαγές που θα ενισχύσουν το ασφαλιστικό ώστε να μην κινδυνέψουν οι επόμενες γενεές, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    "Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα. Είναι πολυδαίδαλο το ασφαλιστικό. Είναι μια πρώτη προσπάθεια ενσωμάτωσης ταμείων που θα έχουν καλύτερη λειτουργία σε βάθος χρόνου με καλύτερο τρόπο διοίκησης", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος είπε ότι αύριο θα ανακοινωθεί πότε θα δημοσιοποιηθεί το ν/σ και πότε θα κατατεθεί στη Βουλή.

    Ειδικότερα σε ερώτηση αν ο κ. Κ. Καραμανλής αύριο στη Βουλή θα αναφερθεί και σε ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό για την ελληνίδα αγρότισσα, ο κ. Ρουσόπουλος συνέστησε να περιμένουμε την ομιλία του πρωθυπουργού.

    Κληθείς να απαντήσει σε όσους θα σπεύσουν να πουν ότι η κυβερνητική επιτροπή για το ασφαλιστικό θα συνεδριάσει αύριο απόγευμα σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, λόγω των συλλαλητηρίων για την ΠΓΔΜ, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι η κυβερνητική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται, ούτε αργεί η κυβέρνηση.

    "Δεν είχαμε δώσει χρονοδιάγραμμα. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αναφερόταν περί τα τέλη Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου όταν ακόμα δεν είχε γίνει αλλαγή υπουργού στο συγκεκριμένο υπουργείο", συμπλήρωσε.

    Τόνισε ότι με τη δουλειά που έγινε από την νέα υπουργό Απασχόλησης και τους συνεργάτες της η κυβέρνηση είναι μέσα στα χρονικά περιθώρια, που -χωρίς να έχουν ανακοινωθεί επισήμως- αρχικά πίστευε η κυβέρνηση ότι πρέπει να κινηθεί. "Να υπάρχει δηλαδή και χρόνος για συζήτηση και χρόνος για καλή επεξεργασία του ζητήματος", πρόσθεσε.

    Κ.Καραμανλής: "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση"

    Σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια απέστειλε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Σλοβάκο ομόλογό του Ρόμπερ Φίκο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως μη λύση στο πρόβλημα της ονομασίας σημαίνει μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ.

    Αναζητούμε, είπε, αμοιβαία αποδεκτή λύση, όπως επιτάσσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και ο ευρωπαϊκός τρόπος επίλυσης διαφορών.

    Εμείς κάναμε βήματα μπροστά και αναμένουμε από την ΠΓΔΜ να κάνει και αυτή βήματα μπροστά, τόνισε και πρόσθεσε ότι έχουμε άμεσο ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια, υποστηρίζουμε την ευρωατλαντική πορεία των χωρών, αλλά η σταθερότητα εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας κι αυτό τίθεται και ως κριτήριο αξιολόγησης κaι από το ΝΑΤΟ.

    Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, δεν μπορεί να θεωρήσει ότι πληρούνται τα κριτήρια αυτά, εφόσον η ΠΓΔΜ επιμένει στη στάση της. Η θέση μας είναι σαφής: μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ, ξεκαθάρισε ο κ. Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κόσοβο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία της KFOR και πρώτιστο ζητούμενο είναι η ειρήνη και η σταθερότητα.

    Μας ενδιαφέρει, επανέλαβε, η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής και ειδικά της Σερβίας, προοπτική για την οποία εργαζόμαστε, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αναγνώριση του Κοσόβου από τη χώρα μας, είπε ότι η Ελλάδα δεν αισθάνεται βία και πίεση και πως θα πάρει τις αποφάσεις της με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα.

    Συνάντηση Ν.Μπακογιάννη-Κ.Παπούλια

    Σήμερα η υπουργός Εξωτερικών κα Μπακογιάννη επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και τον ενημέρωσε για τη διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ η οποία -όπως είπε η υπουργός- βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι "ουσιαστική" και προβλέπει "ότι θα πάει σε μάκρος".

    Η κα Μπακογιάννη εξερχόμενη του Προεδικού Μεγάρου τόνισε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με απολύτως ξεκάθαρες θέσεις και επιθυμεί ουσιαστικά να βρεθεί λύση και κάλεσε τα Σκόπια να αφήσουν την αδιαλλαξία τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για το λαό τους και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    Η υπουργός είπε ακόμη ότι στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο οποίο θα μετάσχει αύριο "θα έχω ακόμη μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσω τις ελληνικές απόψεις".

    Ερωτηθείσα πόσο μακριά μπορεί να πάει η διαπραγμάτευση απάντησε ότι "υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος ορίζοντας και αυτός είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι". Η Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι απολύτως ξεκάθαρη: "Χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση, πρόσκληση για τα Σκόπια δεν μπορεί να υπάρξει, με συναίνεση της Ελλάδας".

    Η υπουργός δήλωσε ότι και μετά το Βουκουρέστι οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης μπορούν να συνεχιστούν.

    Για τη συνάντηση που προγραμματίζεται να έχει αύριο ο Μ. Νίμιτς στα Σκόπια, η κα Μπακογιάννη επιβεβαίωσε ότι όντως θα υπάρξει επαφή με την ΠΓΔΜ, όπως θα έχει και με εμάς. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, τόνισε.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν έμεινε ικανοποιημένη από τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ Σέφερ, είπε ότι ο κ. Σέφερ ήταν σαφής ότι η Ελλάδα είναι από τα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ και κρίνει όπως και όλες οι χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας, τις υποψηφιότητες των χωρών που θέλουν να ενταχθούν σε αυτήν.

    Ο κ. Σέφερ είπε ακόμη αυτό που είναι ευρύτερα γνωστό, ότι η Συμμαχία λειτουργεί με ομοφωνία, πρόσθεσε η Υπουργός.

    Κατά την υποδοχή της από τον κ. Κάρολο Παπούλια, η κα Μπακογιάννη δήλωσε: "Έτοιμη για τη μάχη" και τόνισε ότι "η ελληνική διπλωματία είναι καλά προετοιμασμένη με πολλά επιχειρήματα, αλλά και αποφασισμένη".

    Νομίζω το μήνυμα έχει πάει στην άλλη πλευρά, πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών. Χαρακτήρισε επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον το ταξίδι που πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες στις χώρες του Μάγρεμπ, αν και μεσούσης της εκκρεμότητας με την ΠΓΔΜ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της είπε: "σας βρίσκω ακατάβλητη".

    Τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χόπ Σέφερ, δέχθηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

    Ο κ. Παπούλιας δέχθηκε χθες τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και τόνισε χθες στον κ. Σέφερ ότι η θέση την οποία έλαβε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ και την πρόσκληση για ένταξή της στην ατλαντική συμμαχία) είναι "πάρα πολύ καθαρή".

    Ελπίζω, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "να το συζητήσουμε και να βρούμε τρόπους" και πρόσθεσε ότι "καταλαβαίνω ότι και για το ΝΑΤΟ είναι ένα πρόβλημα, αλλά περισσότερο από το ΝΑΤΟ είναι για την Ελλάδα".

    Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ελπίδα ότι "το πρόβλημα που έχουμε θα συζητήσουμε και θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε. Και πρέπει να σας πω ότι έχω ζήσει αυτή την ιστορία (σ.σ. με την ΠΓΔΜ) ως υπουργός των Εξωτερικών και μπορώ να τη συνοψίσω με δυο λέξεις, ότι εκείνη την αδιαλλαξία που συνάντησα τότε, ως υπουργός, εξακολουθεί σήμερα να την επιδεικνύει αναλλοίωτη η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 March 2008 - 13:30:14 UTC