Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στους ρυθμούς της Αποκριάς

  • [01] Στους ρυθμούς της Αποκριάς

    Ημέρες γλεντιού, μεταμφίεσης και ξενοιασιάς είναι για τους περισσότερους η Αποκριά. Χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεφαντώσουν σε όλη τη χώρα, ενώ τα κύρια «συστατικά» που απαιτούνται αυτές τις ημέρες είναι μπόλικο κέφι, ζωντάνια, τραγούδι και χορός.

    Αθήνα

    Τα Σαββατοκύριακα 1 -2 και 8 - 9 Μαρτίου το κέφι θα "ανάψει" πάλι στο Θησείο με ένα μουσικό παζλ για όλα τα γούστα, με latin, jazz, soul, disco, αλλά και πολλή ελληνική μουσική.

    Αλλά και στα δρομάκια της Πλάκας djβs, ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ και καρναβαλιστές θα γιορτάζουν και θα ξεφαντώνουν σε ένα μεγάλο Αθηναϊκό αποκριάτικο πάρτι.

    Για δύο Κυριακές, στις 2 Μαρτίου στο Ζάππειο και στις 9 Μαρτίου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ο Δήμος Αθηναίων οργανώνει μεγάλη αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά της πόλης, με ένα μεγάλο σκηνικό - τρενάκι που θα φιλοξενεί διαφορετικά δρώμενα σε κάθε βαγόνι. Τα δρώμενα όμως δε θα περιορίζονται μόνο μέσα στα βαγόνια. Στον εξωτερικό χώρο, γαϊτανάκι, διαγωνισμοί χορού και καραόκε, κλόουν, μπαλονοκατασκευές, ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, θα ψυχαγωγήσουν μικρούς και μεγάλους.

    Η Αποκριά θα κλείσει τον κύκλο της την Καθαρά Δευτέρα 10 Μαρτίου στο Λόφο του Φιλοπάππου, όπου το πέταγμα του αετού θα συνοδευτεί από παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορούς απβ όλη την Ελλάδα.

    Φέτος, το πέταγμα του χαρταετού θα είναι διαφορετικό. Τέσσερα θέματα από τους πρωτότυπους εικαστικούς χαρταετούς, που παρουσιάζονται στην έκθεση της ΄Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», θα δώσουν άλλη διάσταση στο πατροπαράδοτο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας. Τα τέσσερα αυτά θέματα θα εκτυπωθούν σε 2.000 αντίτυπα, τα οποία θα μοιραστούν στο κοινό που θα γιορτάσει την Καθαρά Δευτέρα στο Λόφο του Φιλοπάππου.

    Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναιών θα δώσουν το δικό τους "παρών" στις γιορτές της Αποκριάς, σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό. Η συμφωνική Ορχήστρα Mπιγκ Μπαντ, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής, και οι "Ντε Στιλ" θα σκορπίσουν τις μελωδικές τους νότες στο Θησείο, το Γκάζι, την Πλατεία Ψυρρή, το Ζάππειο και την Πλάκα.

    Βόρεια Ελλάδα

    Στη Βόρεια Ελλάδα έχει προγραμματιστεί και φέτος πλήθος εκδηλώσεων με παρελάσεις αρμάτων και αναβίωση εθίμων.

    ΞΑΝΘΗ

    Το πιο δημοφιλές καρναβάλι στη Βόρεια Ελλάδα διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Ξάνθη. Επίκεντρο της γιορτής είναι η πλατεία της πόλης. Οι εκδηλώσεις διαρκούν αρκετές ημέρες με αποκορύφωμα την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, όπου σε μία παραδοσιακή και φαντασμαγορική ατμόσφαιρα γίνεται το «Κάψιμο του Τζάρου», με τη δύση του ήλιου, στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. Σύμφωνα με την παράδοση, ο «Τζάρος» ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο σε ένα σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καίγονταν για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους.

    Την ίδια ημέρα, στις 9 Μαρτίου, θα προηγηθεί η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην είσοδο της πόλης της Ξάνθης, όπου τα άρματα και οι χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν τον Βασιλιά Καρνάβαλο.

    Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ξάνθης, καθβ όλη τη διάρκεια της Αποκριάς, ξεφαντώνουν σε έντονους ρυθμούς διασκέδασης και κεφιού, ενώ η πόλη δεν δείχνει να θυσιάζει το φυσικό κάλλος και την αρχοντιά της στο βωμό της σύγχρονης ζωής. Για πρώτη φορά φέτος διοργανώνεται στη Ξάνθη και η Παιδοκαρναβαλούπολη, στις 3, 4 και 5 Μαρτίου. Πρόκειται για μία φανταστική πόλη του καρναβαλιού όπου κάτοικοι της είναι οι μαθητές όλων των δημοτικών σχολείων.

    ΝΑΟΥΣΑ

    Στη Νάουσα, η παράδοση και η σάτιρα είναι τα κύρια στοιχεία των αποκριάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμος. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και φέτος στα έθιμα της πόλης με επίκεντρο το μοναδικό δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες», που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Ο Γενίτσαρος φοράει μεταξύ άλλων φουστανέλα και τσαρούχια, ενώ η φορεσιά του στολίζεται με πολλές σειρές από βαριά και λεπτοδουλεμένα ασημένια νομίσματα. Η μεταμφίεση ολοκληρώνεται με μία μάσκα από πανί, κερωμένο στην εσωτερική πλευρά και στοκαρισμένο στην εξωτερική, με ζωγραφιστό μουστάκι.

    Το ρόλο της Μπούλας υποδύεται πάντα άνδρας ντυμένος με φαρδιά γυναικεία ρούχα. Έως την Καθαρά Δευτέρα το νταούλι και ο ζουρνάς ακούγονται διαρκώς σε κάθε γειτονιά της Νάουσας, συνοδεύοντας τα «μπουλούκια» των Γενιτσάρων. Επίσης, θα διοργανωθούν δύο διαγωνισμοί: «Καλύτερης αποκριάτικης διακόσμησης μπαλκονιού» και «Καλύτερης καρναβαλικής μεταμφίεσης» με βραβεύσεις.

    ΚΑΣΤΟΡΙΑ

    Στην Καστοριά, το βράδυ της Κυριακής της Τυροφάγου, οι κατά τόπους σύλλογοι με τη συνδρομή του δήμου Καστοριάς, ανάβουν σε διάφορα σημεία της πόλης μεγάλες φωτιές, τις «Μπουμπούνες». Γύρω από κάθε φωτιά στήνεται χορός με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων (χάλκινα), και προσφέρεται κρασί και τσίπουρο καθώς και εδέσματα όπως χαλβάς, για να είναι γλυκιά η Σαρακοστή. Κάθε γειτονιά προσπαθεί να ανάψει την μεγαλύτερη φωτιά σε ύψος και διάρκεια. Στο τέλος οι πιο τολμηροί πηδάνε πάνω από τη θράκα, για να καούν οι ψύλλοι όπως λέγανε οι παλαιότεροι.

    Έθιμο της ίδιας βραδιάς είναι και ο «χάσκαρης». Στην άκρη ενός κλώστη (ξύλο με το οποίο οι νοικοκυρές πλάθουν πίτες), δένουν μια κλωστή και στην άκρη της κλωστής ένα βρασμένο αυγό. Τον κλώστη κρατά ο γεροντότερος της οικογένειας και με μια ελαφριά κίνηση του χεριού, το κατευθύνει στα στόματα των μελών οι οποίοι προσπαθούν για τρεις φορές να το «χάψουν».

    Η παράδοση λέει πως το Σαρανταήμερο νηστείας κλείνει το στόμα με αυγό και ανοίγει με αυγό μετά την Ανάσταση. Στο τέλος του εθίμου καίγεται η κλωστή και ο οικογενειάρχης φωνάζει «σιτάρι- σιτάρι- σιτάρι», ή κάποιο άλλο προϊόν που καλλιεργούσαν, πράγμα που συμβολίζει την καλή σοδειά για όλη την χρονιά.

    ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Στη Θεσσαλονίκη ο κεντρικός δήμος προγραμματίζει για την Καθαρά Δευτέρα πλήθος εκδηλώσεων. Ξεχωρίζει η συγκέντρωση των θεσσαλονικέων, το πρωί της 10ης Μαρτίου, στο άλσος του Σέιχ Σου, όπου θα μοιραστούν παραδοσιακά εδέσματα, όπως λαγάνες και χαλβάδες, καθώς επίσης χαρταετοί που στη συνέχεια θα «στολίσουν» τον ουρανό. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ακόμη μουσικοχορευτικά παραδοσιακά συγκροτήματα.

    Επίσης, την ίδια μέρα, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας οι κάτοικοι θα γιορτάσουν τα Κούλουμα με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα, μασκαράδες και ξυλοπόδαρους. Στους παρευρισκομένους θα προσφερθούν από το δήμο λαγάνες, χαλβάς, φασόλια, ελιές, ταραμάς και χαρταετοί.

    Στο δήμο Νεάπολης οι εκδηλώσεις, που ξεκίνήσαν την Τσικνοπέμπτη με συναυλία στην πλατεία Ειρήνης, θα ολοκληρωθούν την Καθαρά Δευτέρα με δωρεάν διάθεση χαλβά και λαγάνας. Ξεχωρίζει η συναυλία της Μαριώς στις 6 Μαρτίου στην πλατεία Ειρήνης και η αποκριάτικη πομπή, την επόμενη μέρα, στους κεντρικούς δρόμους του δήμου

    Τριήμερο που θα περιλαμβάνει κυνήγι με κρυμμένο θησαυρό, τριάντα καβαλάρηδες, δεκαπέντε μαζορέτες, καυτές βραζιλιάνες, πρωτόγονους, πειρατές της θάλασσας και συναυλία με τους Locomondo προετοιμάζει ο Δήμος Θερμαϊκού 8-10 Μαρτίου. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με το παιγνίδι «Ψάξτε το θησαυρό» που διοργανώνεται για πρώτη φορά στη περιοχή της Θεσσαλονίκης με χρηματικά έπαθλα και ταξίδια στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Την Κυριακή 9 Μαρτίου θα γίνει η μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών και στους Νέους Επιβάτες θα αναβιώσει το έθιμο της Τζαμάλας. Πρόκειται για ένα μεγάλο άρμα που αναπαριστά κάτι μεταξύ αλόγου και καμήλας.

    Στο δήμο Ελευθερίου - Κορδελιού την Κυριακή, 2 Μαρτίου, θα αναβιώσει στην πλατεία Σμύρνης το αποκριάτικο έθιμο "Κλαδάρια" με τα χάλκινα της Κοζάνης, ενώ για τις 6 του ίδιου μήνα έχει προγραμματιστεί αποκριάτικο πάρτι από το τμήμα Αργεντίνικου Τάγκο του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου.

    Στο δήμο Πυλαίας η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε την Τσικνοπέμπτη με αποκριάτικους χορούς για παιδιά, νέους και ηλικιωμένους, ενώ ειδικά για φέτος η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση δεν θα γίνει ανήμερα της Κυριακής της Αποκριάς αλλά μία Κυριακή νωρίτερα, στις 2 Μαρτίου. Στην παρέλαση θα συμμετέχουν δεκάδες καρναβαλιστές.

    Ο δήμος Εχεδώρου διοργανώνει για 14η συνεχή χρονιά εκδηλώσεις για τις απόκριες. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μουσική, χορό, τραγούδι, μεταμφιέσεις, δρώμενα και παραδοσιακά κούλουμα.

    Εξάλλου, στο Φράγμα Θέρμης θα γιορταστεί από τον δήμο η Καθαρά Δευτέρα με χαρταετούς, σαρακοστιανά εδέσματα και παραδοσιακή μουσική.

    ΣΕΡΡΕΣ

    Στο νομό Σερρών την παράσταση κλέβουν οι οργανωμένες παρελάσεις αρμάτων και μασκαράδων που γίνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στους δήμους Σιδηροκάστρου, Σκοτούσας, Νιγρίτας και Ροδολίβους. Ωστόσο το καρναβάλι στην περιοχή είναι στενά συνυφασμένο με την πολιτισμική κληρονομιά. Κυρίαρχα στοιχεία αποτελούν τα φαλλικά σύμβολα και η σάτιρα, η οποία συνδέεται άμεσα με τα τοπικά δρώμενα.

    Στην Πρώτη Σερρών την τελευταία Κυριακή της Τυροφάγου, αναβιώνει το έθιμο της ?Ντερβένας? (Πυρολατρείας). Το έθιμο ξεκινά περίπου δύο μήνες πριν, με την συγκέντρωση πουρναριών από κάθε συνοικία ξεχωριστά. Στόχος αποτελεί το ποια συνοικία θα πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη ?Ντερβένα?.

    Την Δευτέρα της Τυρινής αναβιώνει στην Αγία Ελένη του δήμου Σκουτάρεως το έθιμο του Καλόγερου. Στο έθιμο αυτό συμμετέχουν μόνο άνδρες με κορυφαίο πρόσωπο του δρώμενου τον ?Καλόγερο?, ο οποίος είναι ντυμένος με προβιές, νεροκολοκύθα στο κεφάλι του, και πιπεριές στην κορυφή του. Συνοδεύεται από τον ?βασιλιά?, και από συνοδεία παραδοσιακών οργάνων και όλοι μαζί χτυπάνε τις πόρτες του χωριού.

    ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ

    Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 28 Φεβρουαρίου με ομάδες καρναβαλιστών που υποδέχονται την αποκριά στο «πλατάνι του Κουρού» με μεζέδες και κρασί δωρεάν για όλους. Ακολουθούν τις επόμενες μέρες συναυλίες, εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής και κατασκευών και θεατρικές παραστάσεις.

    Την Κυριακή της Τυροφάγου διοργανώνεται μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων στον κεντρικό δρόμο του Πολυγύρου ενώ την Καθαρά Δευτέρα ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Γερακινής θα προσφέρει νηστίσιμους μεζέδες και κρασί σε όλους τους επισκέπτες στην περιοχή.

    ΣΟΧΟΣ

    Το παραδοσιακό στοιχείο έχει το καρναβάλι και στο Σοχό Θεσσαλονίκης, όπου την Καθαρά Δευτέρα εμφανίζονται οι Κουδουνοφόροι, κατάλοιπο της διονυσιακής λατρείας. Με τραγόμορφες στολές και κουδούνια σε όλο το σώμα τους, χορεύουν στους δρόμους και τις πλατείες.

    Το Σάββατο, 9 Μαρτίου, θα αναβιώσουν τα έθιμα «Ρούμπα» και «Ζαπούς». Στο πρώτο έθιμο γίνεται η μεταφορά του νυφικού από τους συγγενείς του γαμπρού στο σπίτι της νύφης με ζουρνάδες και νταούλια. Καθένας συγγενής του γαμπρού δωρίζει χρήματα στη νύφη και τη συνοδεύει στο χορό. Στο δεύτερο έθιμο, ανάβουν μεγάλες φωτιές σε κάθε γειτονιά του χωριού για να «καούν οι ψύλλοι» και να εξαγνιστεί η φύση.

    Στις 10 Μαρτίου, την Καθαρά Δευτέρα, θα αναβιώσει το έθιμο της συγχώρεσης «Προσταβάνι». Οι νεότεροι επισκέπτονται τους γεροντότερους και φιλώντας τους το χέρι τους προσφέρανε ένα πορτοκάλι λέγοντας «συγχωρεμένα». Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εισέλθουν στη νηστεία της Σαρακοστής.

    ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ

    Στην Κρύα Βρύση οι εκδηλώσεις θα έχουν φέτος επετειακό χαρακτήρα καθώς γιορτάζονται 20 χρόνια καρναβαλιού και θα είναι πλουσιότερες από κάθε άλλη χρονιά. Η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 9 Μαρτίου, στον πεζόδρομο της Κρύας Βρύσης. Τις προηγούμενες ημέρες ωστόσο, στις 7 και 8 του ίδιου μήνα, ο πεζόδρομος της πόλης θα «πλημμυρίσει» από κλόουν και ξυλοπόδαρους για τα παιδιά, από χορευτικά σόου με μαζορέτες, ενώ θα διοργανωθούν συναυλίες χιπ χοπ, ελληνικού και ξένου ροκ.

    ΚΟΖΑΝΗ

    Οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη, και κορυφώνονται την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς, 9 Μαρτίου, με παρέλαση αρμάτων και ομάδων μεταμφιεσμένων και με το άναμμα των φανών το βράδυ της ίδιας μέρας. Για ένα δωδεκαήμερο η πόλη ζει σε ρυθμούς παραδοσιακού γλεντιού και πάλλεται με ήχους χάλκινων, ενώ τα τοπικά εδέσματα κυριαρχούν και το κρασί ρέει άφθονο.

    Από την Τσικνοπέμπτη και μετά διοργανώνονται παιδικοί φανοί, ένας κάθε μέρα. Οι μικροί μασκαράδες συμμετέχουν στον παιδικό φανό χορεύοντας γύρω από τη φωτιά, τραγουδώντας και παίζοντας παιχνίδια με κρυμμένους θησαυρούς. Παράλληλα στο Δημοτικό Αναψυκτήριο διοργανώνονται παιδικοί χοροί με μουσική, χορό, ποδοβολητό και παλέματα! Την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008 διοργανώνονται τα Sourd Games από τις 11:00 το πρωί έως το μεσημέρι της ίδιας μέρας, στην κεντρική πλατεία και στους πεζόδρομους . Στο παιχνίδι μπορούν να πάρουν μέρος μαθητές ηλικίας 11-18 ετών που θα αποτελούν ομάδες 15-25 ατόμων, ως σχολεία, τάξεις, παρέες, γειτονιές κ.λ.π. και ρίχνονται στο στίβο της ευγενικής άμιλλας, για να αναδειχθούν τα πιο γερά σιουρδουντάμαρα. Η ιστορία της Αποκριάς Η αποκριά, έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, αφού μεταμφιέσεις εμφανίζονται γύρω στο 2000 π.Χ. στην Ασία. Στον ελλαδικό χώρο εξαπλώνεται η Διονυσιακή λατρεία από την Αρχαϊκή εποχή και μετά, με διάφορες γιορτές όπως τα Βάκχεια, Κώμοι, Λήναια, Ανθεστήρια. Κάποια στοιχεία τους έχουν παραμείνει αναλλοίωτα με το πέρασμα των χρόνων και τα συναντούμε και σήμερα, μεταξύ των οποίων είναι οι μεταμφιέσεις, οι χοροί και η οινοποσία.

    Σε πιο πρόσφατες εποχές, οι μεταμφιέσεις κυριαρχούσαν όχι μόνο στο Βυζάντιο, όπου η απόκρια έπαιρνε πάνδημο χαρακτήρα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς και σε άλλους λαούς. Ο μεταμφιεζόμενος άλλοτε έπαιρνε μαγική δύναμη για να τη χρησιμοποιήσει για το καλό της παραγωγής και άλλοτε για να ξεγελάσει τα επιβλαβή πνεύματα.

    Ωστόσο η συνήθεια αυτή, ήδη από τον 2ο μ.Χ. αιώνα, βρήκε αντίθετη την εκκλησία που έβλεπε σε αυτές τις εκδηλώσεις τη συνέχιση των ειδωλολατρικών εθίμων. Παρβ όλες όμως τις απαγορεύσεις, οι γιορτές αυτές επιβίωσαν κάτι που ανάγκασε την εκκλησία κατά τα τέλη του 7ου αιώνα να ασχοληθεί με αυτή τη συνήθεια των Βυζαντινών.

    Κύρια στοιχεία της Αποκριάς είναι το κέφι, η ευτυχία, οι αστεϊσμοί και προπαντός οι μεταμφιέσεις. Στοιχεία που της δίνουν έναν εντελώς ιδιαίτερο τόνο και τη διαφοροποιούν ουσιαστικά από τις άλλες μέρες του χρόνου.

    Ο παραδοσιακός εορτασμός της Αποκριάς κορυφώνεται την τελευταία Κυριακή, την Κυριακή της Τυροφάγου, που λέγεται και Τρανή Αποκριά.

    ΤΡΙΚΑΛΑ

    Τρελό αποκριάτικο ξεφάντωμα με πολλές εκπλήξεις υπόσχονται οι δήμοι Καλαμπάκας και Οιχαλίας για τις Απόκριες σύμφωνα με το πρόγραμμα εκδηλώσεων που ανακοίνωσαν. Στο δήμο Καλαμπάκας οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 6 Μαρτίου και συνεχίζονται όλη την εβδομάδα. Την Κυριακή 9 Μαρτίου το 2ο κυνήγι θησαυρού για τους μικρούς φίλους ξεκινά, ενώ οι μεγάλοι φίλοι συνεχίζουν να ψάχνουν το θησαυρό φθάνοντας την αγωνία στο κατακόρυφο. Ο Μπάρμπα Γιάννης Κανατάς συναντά τους Ξυλοπόδαρους, ενώ οι νύφες, οι γαμπροί και τα συμπεθέρια ανταμώνουν με τους μάγους και τους ζογκλέρ και όλοι μαζί διασκεδάζουν σε μια μεγάλη παρέα σπάζοντας λαΐνια και πλέκοντας το γαϊτανάκι σε μια ξεκαρδιστική ατμόσφαιρα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Το μεσημέρι τα παραδοσιακά δρώμενα μεταφέρονται στο δημοτικό διαμέρισμα Διάβας, στον Άγιο Θόδωρο, στον Άγιο Κωνσταντίνο χορεύουν όλοι παραδοσιακά στην Εκκλησία της Παναγίας, πολύχρωμα βεγγαλικά γεμίζουν τον ουρανό της πόλης με σχέδια. Την Καθαρά Δευτέρα, παραδοσιακά κούλουμα στην "Τζέρτζη" και στα Δημοτικά Διαμερίσματα με φασολάδα, λαγάνα και κρασί.

    Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και στο Δήμο Οιχαλίας για το φετινό Καρναβάλι, το οποίο υπόσχεται περισσότερο κέφι και διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας και θα ολοκληρωθούν αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι εκδηλώσεις θα ανοίξουν στις 12 το μεσημέρι στο κέντρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Οιχαλίας όπου θα προσφέρονται παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνα και διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 2 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η παρέλαση των αρμάτων με την εμφάνιση για μια ακόμη χρονιά χορευτών από την Βραζιλία. Την παρέλαση θα ανοίξει η Φιλαρμονική του Δήμου Οιχαλίας όπου τριάντα (30) νεαρά παιδιά θα παρουσιάσουν ένα θαυμάσιο πρόγραμμα.

    Παράλληλα έμπρειροι καρναβαλιστές της Καστοριάς θα δώσουν ένα ιδιαίτερο τόνο και στις φετινές εκδηλώσεις. Με την ορχήστρα τους "Χάλκινα της Καστοριάς" και την έμφυτη χορευτική τους δεινότητα θα συμπαρασύρουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες στο χορό στην κεντρική πλατεία.

    ΚΡΗΤΗ

    Tο καρναβάλι του Ρεθύμνου είναι αυτό που αναμφισβήτητα αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των αποκριάτικών εκδηλώσεων στην Κρήτη, ωστόσο δεκάδες είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται και στο νομό Χανίων.

    Στην αποκαλούμενη " νύφη" του Λυβικού την Παλαιόχωρα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Δήμος Πελεκάνου και φορείς της περιοχής οργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν με την μεγάλη παρέλαση του βασιλιά καρνάβαλου και αρμάτων.,το Σάββατο 8 Μαρτίου.

    Οι οργανωτές την Κυριακή 9 Μαρτίου, προγραμματίζουν μια ακόμα γιορτή με πυροτεχνήματα και πολλές εκπλήξεις ενώ την Καθαρά Δευτέρα στην παραλία του Γραμμένου οργανώνουν εκδήλωση για την σαρακοστή και πέταγμα χαρταετών.

    Αποτελεί άλλωστε παράδοση για το νομό Χανίων το συγκεκριμένο καρναβάλι που ξεκίνησε το 1985 και από τότε διοργανώνεται συνεχώς.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι άρματα καρναβαλιστες και εκατοντάδες πολίτες θα δώσουν και φέτος το παρών στην γιορτή.

    Η κατάληξη αυτού του καρναβαλιού είναι η βράβευση του καλύτερου άρματος και το γλέντι μέχρι πρωίας.

    Εκτός από την Παλαιόχωρα εκδηλώσεις για τον βασιλιά καρνάβαλο οργανώνονται την Κυριακή 9 Μαρτίου στις Καλύβες του δήμου Άρμενων στην Κίσαμο.και το Ακρωτήρι.

    Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '90 το καρναβάλι της Σούδας ήταν το ιδιαίτερο σημείο αναφοράς για τα Χανιά, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι αποκριάτικες εκδηλώσεις έχουν άλλο χαρακτήρα και χρώμα.

    Για φέτος έχει προγραμματισθεί την Τετάρτη 5 Μαρτίου επίδειξη κατασκευης χαρταετού από μέλη του ΚΑΠΗ Σούδας στο δημοτικό σχολείο Τσικαλαριών ενώ το Σάββατο 8 Μαρτίου οργανώνεται αποκριάτικος χορός στην λέσχη της ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού.

    Την Καθαρά Δευτέρα στο φρούριο Κούλε στην αρχαία Απτέρα οργανώνεται πέταγμα χαρταετού και παραδοσιακό κρητικό γλέντι.

    Στην πόλη των Χανίων ο Δήμος σε συνεργασία με την Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση οργανώνουν σειρά εκδηλώσεων.

    Το Σάββατο 8 Μαρτίου στην πλατεία της δημοτικής αγοράς θα δοθεί συναυλία με την φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χανίων.

    Το ίδιο βράδυ στο παλιό Τελωνείο οργανώνεται πάρτυ μεταμφιεσμένων , και την Κυριακή το πρωί στον ίδιο χώρο παιδικό πάρτυ.

    Το μεσημέρι της Κυριακής οργανώνεται το κυνήγι του θησαυρού, ενώ την Καθαρά Δευτέρα προγραμματίζεται στο πάρκο του Αγίου Ματθαίου παραδοσιακό κρητικό γλέντι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 March 2008 - 9:30:13 UTC