Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου
  • [02] Διαδηλώσεις στη Σερβία
  • [03] Νέο ρεκόρ του πετρελαίου

  • [01] Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου

    Εκατόν σαράντα χρόνια πίσω, αυτά τα κτίρια στέγαζαν τη δραστήρια καθημερινότητα εργαζομένων στο σκληρό τομέα της εξόρυξης και της κατεργασίας μεταλλεύματος. Ήταν τότε που, 10.000 άνθρωποι, άντρες και γυναικόπαιδα, συνέδεαν ανάσα, επιβίωση, όνειρα, με τον πλούτο στα σπλάχνα της γης και βίωναν τις άγριες συνθήκες της δουλειάς με εξοικείωση αντίστοιχη εκείνης του εργάτη στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος.

    Μόνο που για τους μεταλλωρύχους και τους επεξεργαστές του προϊόντος, το Λαύριο δεν ήταν απλώς τόπος εξάντλησης του εργασιακού οκταώρου. Ήταν εστία, οικογένεια, ζωή.

    Εκεί, προς τα τέλη του 19ου αιώνα, το Λαύριο αποτελεί τον πρώτο εργατικό οικισμό, που «στήνεται» κατά τα ακριβή πρότυπα της «company town», της βιομηχανικής πόλης. Η Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου πρωτίστως και δευτερευόντως η Ελληνική Εταιρεία «Μεταλλουργείων του Λαυρίου», είναι αυτές που κρατούν την πόλη ζωντανή, εύρωστη, παραγωγική. Κατασκευάζουν σπίτια και καταστήματα, σχολεία κι εκκλησιές, νοσοκομεία, φαρμακεία, λιμενικές εγκαταστάσεις.

    Η Ελλάδα καθιερώνει τη δική της πλουτοπαραγωγική «Silicon Valley», πολύ πριν την ανακαλύψουν οι Καλιφορνέζοι. Λίγο πριν την εκπνοή του 19ου αι., το Λαύριο είναι πόλη διεθνούς φήμης. Ο τοπικός πόλος ανάπτυξης της γνώσης στη νοτιοανατολική γωνιά της Αττικής, απλώνεται σε έκταση 45.000 τετραγωνικών μέτρων, στη θέση Κυπριανός. Ο μόλυβδος και η κατεργασία του είναι εθνικό κεφάλαιο.

    Ο πυρήνας των εγκαταστάσεων περιλαμβάνει 18 καμίνους, μικρά μεταλλοπλύσια (πλυντήρια μετάλλου), μηχανουργείο και σιδηρόδρομο, που συνδέει το Λαύριο με την Αθήνα. Περισσότεροι από 1.200 εργάτες «παίζουν στα δάχτυλα» την πύρωση της καλαμίνας, τη φρύξη και την αναγωγική τήξη του γαληνίτη?Τα πρώτα χρόνια του 20ου αι., η μονάδα εμπλουτίζεται με νέες μεθόδους επεξεργασίας του μεταλλεύματος, οι 18 κάμινοι γίνονται 20 και το σύστημα πλινθοποίησης αναδιοργανώνεται.

    Το Λαύριο (από τη λέξη «λαύρα» ή «λαύρη», που σημαίνει στενωπός, στενό πέρασμα, σήραγγα) είναι από τις σημαντικότερες πόλεις της Ελλάδα των νεοτέρων χρόνων, κι ας «βυθίζεται» η ιστορία της 2.500 χρόνια πίσω, τότε που ο Περικλής κατασκεύαζε από την παραγωγή της περιοχής σε άργυρο, τα αριστουργήματα του Χρυσού Αιώνα.

    Στα τέλη του δεκαετίας του ΄20, οι επικεφαλής των δύο εταιρειών προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια ζοφερή, διπλή πραγματικότητα: Η τιμή του μολύβδου πέφτει διαρκώς και τα κοιτάσματα του μεταλλεύματος εξαντλούνται σταδιακά. Το 1930, τα υπολείμματα της γης δεν? πιάνουν ούτε τα έξοδα εξόρυξής τους. Η Γαλλική Εταιρεία πωλείται σε πολυεθνική κι εκείνη, κάνει πια τις τελευταίες παρεμβάσεις στο συγκρότημα, μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Στο μεταξύ, ο πληθυσμιακός χαρακτήρας της πόλης έχει αλλοιωθεί από το ΄22, όταν στην περιοχή εγκαθίστανται πρόσφυγες από τη Μικρασία. Οι ξεριζωμένοι αποτελούν προσφερόμενο εργατικό δυναμικό, πλην όμως, τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά. Η χρυσοφόρα φλέβα του μεταλλεύματος έχει εξασθενήσει σημαντικά κι επιπλέον, οι νέοι διαχειριστές της μονάδας έχουν ν΄ αντιμετωπίσουν ένα νέα σοβαρό ζήτημα: Ήδη, από τη βιομηχανική ανάπτυξη του Λαυρίου, η ποιότητα του περιβάλλοντος παίρνει την κατιούσα. Το φυσικό τοπίο και η πλούσια χλωρίδα υποβιβάζονται, οι ακτές καλύπτονται με στερεά απόβλητα, τα δάση καίγονται, οι καπνοί, που «ξερνούν» οι καμινάδες, σκεπάζουν με ομίχλη την ευρύτερη περιφέρεια. Ουδέν καλόν, αμιγές κακού?

    Οι επεμβάσεις μετά το Β΄ Παγκόσμιο, προσανατολίζονται στην προστασία του περιβάλλοντος. Βάζουν φίλτρα στις καμινάδες, αλλά είναι πλέον αργά. Η άλλοτε, κραταιά μεταλλευτική μονάδα, υπολειτουργεί έως το 1989, οπότε βάζει οριστικά «λουκέτο».

    Για χρόνια πολλά, τα βιομηχανικά κτήρια, που κάποτε έσφυζαν από ζωή και δημιουργία, σιωπούν. Μερικές ξεχασμένες φορεσιές εργατών, αποσυντίθενται στις γωνιές των χώρων παραγωγής. Τα κράνη της δουλειάς σκουριάζουν κι οι γοργές ανάσες των ανθρώπων, που, άλλοτε, κρατούσαν στο?ύψος τους τούς θεόρατους τοίχους, γίνονται αύρα, που στοιχειώνει και μπαινοβγαίνει απ΄ τα σπασμένα παράθυρα.

    Σε τούτα τα κτήρια γράφτηκε ένα μεγάλο κομμάτι της βιομηχανικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο βάλθηκε να το αναστήσει. Το 1991, οικόπεδο και εγκαταστάσεις της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου περιέρχονται στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου κι αμέσως, περνούν στο Υπουργείο Πολιτισμού, που ανακηρύσσει το κτηριακό συγκρότημα «νεότερο μνημείο». Το 1992 η διαχείριση του ιστορικού χώρου παραχωρείται σε ειδική εταιρεία του Πολυτεχνείου και τρία χρόνια μετά, Ελλάδα και Ευρώπη ανοίγουν τα ταμεία τους για να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης και διαμόρφωσης, αλλά σε περιορισμένη έκταση (στα 80 από τα 243 στρέμματα), μιας και το ύψος της χρηματοδότησης δεν αρκεί για να καλύψει το σύνολο.

    Στο διάστημα που ακολουθεί, τα κουρνιασμένα περιστέρια «μεταναστεύουν», οι τοίχοι των κτηρίων αναστηλώνονται, τα σπασμένα τζάμια αντικαθίστανται, οι στέγες επισκευάζονται, τα δάπεδα ανανεώνονται, τα μηχανήματα λαδώνονται και γυαλίζονται, νέες ανάσες γεμίζουν τους, άλλοτε, έρημους χώρους.

    Το 2000, το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) είναι γεγονός. Σήμερα, φιλοξενεί 15 φορείς και επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, συγκεντρώνει την τεχνολογία από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από άλλα πανεπιστήμια της χώρας, συνδέεται οργανικά με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της.

    Οι επικεφαλής του προγράμματος στο ΕΜΠ επισημαίνουν ότι στο ΤΠΠΛ, στη βόρεια είσοδο της πόλης του Λαυρίου, 55 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, «παράγεται ένα περιβάλλον, μια δομή μηχανισμών, παροχών και υπηρεσιών, που αναλαμβάνουν να διευκολύνουν τη δημιουργία της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Το Πάρκο στοχεύει να στηρίξει και να συνεχίσει έργα τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης.».

    Σε ό,τι αφορά τον πολιτιστικό χαρακτήρα του Πάρκου, αυτός ερμηνεύεται από τη γειτνίασή του με το Ναό του Ποσειδώνα, το αρχαίο θέατρο του Θορικού, το Αρχαιολογικό και το Ορυκτολογικό Μουσεία του Λαυρίου, το Ορυκτολογικό Μουσείο του Αγίου Κωνσταντίνου, την αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Λαυρίου και ασφαλώς, τις ανασκαφές των «Αρχαίων Μεταλλευτικών Πλυντηρίων».

    Το περιβάλλον «παίρνει» σιγά-σιγά τα?πάνω του, νέοι κάτοικοι δένουν τη ζωή τους με το αττικό κομμάτι, που ακόμη, αριθμεί εκατοντάδες φρέατα αιώνων και στοές. Κι είναι αυτά που έμειναν αναλλοίωτα να θυμίζουν το «χαμένο βασίλειο» των εργατών του μεταλλεύματος. Αυτά, που κρατήθηκαν ζωντανά ως και τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες.

    [02] Διαδηλώσεις στη Σερβία

    Εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι θα συγκεντρωθούν σήμερα στο κέντρο του Βελιγραδίου για μια μεγάλη συγκέντρωση που οργανώθηκε από τις αρχές εναντίον της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    Η διαδήλωση, το κεντρικό σύνθημα της οποίας θα είναι "το Κόσοβο είναι η Σερβία", πρόκειται να ξεκινήσει στις 17.00 (τοπική ώρα, 18.00 ώρα Ελλάδας) στην καρδιά της πρωτεύουσας, μπροστά στο κοινοβούλιο. Στόχος των οργανωτών της είναι να επιδειχθεί με ειρηνικό τρόπο η ενότητα ενός ολοκληρου λαου έναντι μιας "αδικίας" που ενορχηστρώθηκε από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κύριος ομιλητής θα είναι ο εθνικιστής πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος έχει κάνει τον αγώνα κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του.

    Όμως ο πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος αντιτάσσεται επίσης στην ανεξαρτησία ενώ υποστηρίζει την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, θα είναι πιθανόν απών επειδή επισκέπτεται τη Ρουμανία, μία από τις χώρες της ΕΕ που αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    Ο υπερεθνικιστής Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος ηττήθηκε από τον Τάντιτς στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου και είναι αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), του μεγαλύτερου στο κοινοβούλιο, πρόκειται να μιλήσει επίσης στη συγκέντρωση.

    Ο διάσημος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα, ο οποίος έχει τιμηθεί με δύο Χρυσούς Φοίνικες στο Φεστιβάλ των Καννών, είναι μεταξύ των ομιλητών ενώ η δόξα του σερβικού τένις και τρίτος στην παγκόσμια κατάταξη Νόβακ Τζόκοβιτς, πρόκειται να απευθυνθεί στο πλήθος από το τηλέφωνο.

    Ηγέτες των Σέρβων της Βοσνίας και του Μαυροβουνίου έχουν επίσης προσκληθεί.

    Με επικεφαλής τους Κοστούνιτσα και Νίκολιτς, το πλήθος πρόκειται στη συνέχεια να μεταβεί ως τον επιβλητικό λευκό καθεδρικό ναό του Αγίου Σάβα του Βελιγραδίου για μια "προσευχή για το Κόσοβο" μαζί με αξιωματούχους της σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας.

    Οι εθνικές εταιρείες σιδηροδρόμων και λεωφορείων θα μεταφέρουν δωρεάν από διάφορες επαρχιακές πόλεις αυτούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση, οι οργανωτές της οποίας ελπίζουν ότι θα έχει ιστορικές διαστάσεις.

    Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις κήρυξαν τη σημερινή ημέρα αργίας για τους εργαζομένους τους.

    Οι σέρβοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει να μην σημειωθουν έκτροπα κατά τη σημερινή συγκέντρωση. "Τα μόνα επιχειρήματα που μας δίνουν το δικαίωμα να υπερασπιστούμε το Κόσοβό μας είναι η ειρήνη και οι λογικές ενέργειες", δήλωσε ο Τάντιτς.

    [03] Νέο ρεκόρ του πετρελαίου

    Η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου σημείωσε νέο ρεκόρ σήμερα κατά τις πρωινές συναλλαγές στην Ασία, φτάνοντας τα 101,32 δολάρια λόγω των επίμονων φόβων σχετικά με την προμήθεια της αγοράς, σύμφωνα με τους χρηματιστές.

    Πάνω από τα 101 δολάρια εκτινάχθηκε το πετρέλαιο και στη Νέα Υόρκη καταγράφοντας νέο ρεκόρ, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για την επάρκεια του μαύρου χρυσού στην αγορά και παράλληλα εκδηλώνεται έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από επενδυτικούς ομίλους στον πετρελαϊκό τομέα, στον αντίποδα των επιφυλάξεων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

    Το αμερικανικό αργό έκλεισε με άνοδο της τιμής κατά 73 σεντς, στα 100,74 δολάρια το βαρέλι, αφού στη διάρκεια των συναλλαγών είχε φτάσει στην τιμή - ρεκόρ των 101,32 δολαρίων το βαρέλι.

    Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας υποχώρησε κατά 14 σεντς και έκλεισε στα 98,42 δολάρια το βαρέλι.

    Τα κέρδη διευρύνουν το ράλι της τιμής του μαύρου χρυσού, που χθες είχε φτάσει στα 100,10 δολάρια το βαρέλι, καθώς εκτιμάται ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ στην σύνοδό τους, τον επόμενο μήνα, θα αποφασίσουν να διατηρήσουν την παραγωγή στα σημερινά επίπεδα, ή ακόμα και να τη μειώσουν.

    Οι αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι η σπουδή των επενδυτικών ομίλων να τοποθετηθούν στην πετρελαϊκή αγορά σε μία φάση που εκφράζονται φόβοι για πληθωριστικές πιέσεις, συνέβαλε στη νέα εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 February 2008 - 7:30:15 UTC