Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Θέση μας είναι όλα στο φως"
  • [02] "Υπονόμευση δημόσιου τομέα"

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Θέση μας είναι όλα στο φως"

    «Τίποτε δεν πρόκειται να συγκαλυφθεί» και «τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι», διαβεβαίωσε στη Βουλή ο κ. Κώστας Καραμανλής απαντώντας, στο πλαίσιο της «ώρας του πρωθυπουργού», σε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου για τα ενεργειακά προγράμματα της ΔΕΗ.

    Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον κ. Παπανδρέου ότι εκμεταλλέυτηκε την ερώτηση για τη ΔΕΗ για να προκαλέσει θόρυβο, να οξύνει και να πολώσει, καθώς η συζήτηση επεκτάθηκε στις υποθέσεις Ζήμενς και Υπουργείου Πολιτισμού.

    Ειδικότερα, για την υπόθεση της Ζήμενς και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική επιτροπή, ο κ.Καραμανλής είπε ότι η έρευνα της Δικαιοσύνης θα προχωρήσει και θα τελειώσει: «Τίποτα δεν θα επιτρέψουμε να την καθυστερήσει. Κρατήστε το αυτό! Αφήστε τη Δικαιοσύνη να συνεχίσει το έργο της απερίσπαστη. Και τότε η Βουλή είναι εδώ. Ακούστε το! Η Βουλή είναι εδώ και είναι έτοιμη να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα».

    Ο κ. Καραμανλής αμφισβήτησε μάλιστα τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εξεταστική επιτροπή, λέγοντας ότι ακολουθεί την τακτική "καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση": «Δεν βλέπετε ότι τα στελέχη σας άρχισαν ήδη να αλληλοκατηγορούνται και ότι κατηγόρησαν την κυβέρνηση, της οποίας κι εσείς υπήρξατε μέλος;», ρώτησε τον κ. Παπανδρέου.

    Όσο για το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να προσέλθει ως πρώην υπουργός Πολιτισμού στην Κοινοβουλευτική επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων για την υπόθεση Ζαχόπουλου, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής είπε «εδώ είμαι να με ρωτήσετε, στην ολομέλεια, όποτε θέλετε, ό,τι θέλετε. Σε παιχνίδια, όμως, εντυπώσεων, δεν συμμετέχω, δεν παίζω».

    Για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ, ο κ.Καραμανλής υπογράμμισε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη RWE αλλά ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία».

    Αντιθέτως, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν ερώτηση, βάσει της οποίας ήταν προγραμματισμός από την Κυβέρνηση Σημίτη να γίνουν μονάδες λιθάνθρακα, εγκαλώντας μάλιστα την κυβέρνηση της ΝΔ ότι δεν το είχε προχωρήσει.

    Ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες της κυβέρνησης για περιορισμό της πετρελαϊκής εξάρτησης της χώρας και την αξιοποίηση ήπιων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας, τόνισε ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο ο λιθάνθρακας να προστεθεί στο ενεργειακό ισοζύγιο μας», ωστόσο, «τέτοιες μονάδες θα προκύψουν μετά από αξιολόγηση». Σημείωσε ακόμα ότι οι επιχειρηματικές αποφάσεις της ΔΕΗ λαμβάνονται αποκλειστικά από το Διοικητικό της Συμβούλιο και «όχι σε σκοτεινούς θαλάμους» και ότι η διοίκηση της ΔΕΗ «αποφασίζει μόνη της για τις επιχειρηματικές συνεργασίες της: Παρεμβάσεις στις επιχειρηματικές επιλογές της θα ήταν και ύποπτες και καταδικαστέες».

    Απάντηση του πρωθυπουργού σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

    Το συλλογικό συμφέρον είναι στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου "σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, τις απολύσεις προσωπικού κλπ".

    Αναφερόμενος μάλιστα στις αντιδράσεις κατά των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι ο καθένας μπορεί να επιλέξει το δρόμο του: "Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν, να απεργούν, να κινητοποιούνται, δεν είναι, όμως, δικαίωμα κανενός η βία. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός τα άκρα και οι ακρότητες και δεν μπορεί από κανέναν να επιστρατεύονται αντιδημοκρατικές πρακτικές. Αυτό είναι ζήτημα κοινωνικής ευθύνης και, σε τελική ανάλυση, ζήτημα Δημοκρατίας", είπε.

    Ο κ.Καραμανλής επέκρινε τον κ. Α. Αλαβάνο και το ΣΥΡΙΖΑ για "στείρα άρνηση σε όλα, χωρίς παρουσίαση πρότασης και χωρίς συμβολή στην επίτευξη λύσεων".

    Όπως είπε, οι αποκρατικοποιήσεις αποβλέπουν στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, στην αντιμετώπιση των ελλειμμάτων που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους και στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η γεωγραφική θέση μας.

    Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης "να διασφαλίσουμε πλήρως και σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα όλων των εργαζόμενων" στους οργανισμούς λιμένων

    "Δεν πρόκειται να παραγνωρίσουμε τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Δεν πρόκειται να ευνοήσουμε μονοπωλιακές καταστάσεις. Δεν πρόκειται, όμως, να σταματήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να πάει ο τόπος μπροστά. Δεν πρόκειται να λησμονήσουμε τους φορολογούμενους που πληρώνουν. Αυτή είναι η δέσμευσή μας", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη μια, να καταγγέλλει νοσηρά φαινόμενα και, από την άλλη, να εναντιώνεται σε κάθε μεταρρύθμιση που αποβλέπει στην αντιμετώπισή τους:

    "Δεν βοηθά ο λαϊκισμός. Δεν προσθέτει η αντιδραστικότητα. Κι ούτε βέβαια ισχύουν οι ισχυρισμοί ότι οι αποκρατικοποιήσεις σημαίνουν επιδείνωση υπηρεσιών και αύξηση τιμών", είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, φέρνοντας ως παράδειγμα το τι έγινε με την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών και στις τιμές και στην ποιότητα των υπηρεσιών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    [02] "Υπονόμευση δημόσιου τομέα"

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, εξέφρασε τη θέση ότι η κυβέρνηση υπονομεύει το δημόσιο τομέα, ζητώντας παράλληλα από τον ελληνικό λαό να στηρίξει τη νέα κυβερνητική πρόταση του Συνασπισμού που "πιστεύει στην ανάπτυξη του δημόσιου τομέα και εκφράστηκε στο χθεσινό συνέδριο του ΣΥΝ".

    Ο κ.Αλαβάνος, αναλύοντας στην Βουλή την επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό "σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, τις απολύσεις προσωπικού κλπ", παρουσίασε τις θέσεις του μέσω ερωτημάτων, για το τι θα συμβούλευε ο πρωθυπουργός για την πώληση ιδιωτικών επιχειρήσεων. Θα συμβουλεύατε μικρό επιχειρηματία να πουλήσει την κερδοφόρα επιχείρηση του; Αν όχι, για ποιο λόγο πουλάτε όλα τα φιλέτα δημοσίου; Θα συμβουλεύατε έναν επιχειρηματία να πουλήσει την επιχείρησή του όταν αυτός διαπιστώνει ότι ο διευθυντής του κλέβει, ρώτησε ο κ. Αλαβάνος αναφερόμενος στο κόστος του ΟΤΕ από τις προμήθειες της Ζήμενς. Πρέπει να μάθουμε το κόστος, πέραν από το "σε ποια τσέπη", σημείωσε ο κ. Αλαβάνος, καλώντας τον κ. Καραμανλή "να επανεξετάσει" και να μην ακολουθεί "εύκολες λύσεις" πώλησης δημοσίων επιχειρήσεων ή αυξήσεων στις τιμές των εισιτηρίων.

    Εξ άλλου, μίλησε για "σχιζοφρενή" κατάσταση, όταν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση προβλέπει αυξήσεις ορίων ηλικίας, οι δε ρυθμίσεις για τα λιμάνια, τον ΟΣΕ και το Χρηματιστήριο προβλέπουν "εθελούσιες εξόδους".

    Τέλος, ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε τη συγκίνηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την περιπέτεια της υγείας της πρώην υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου, ευχόμενος παράλληλα καλή έκβαση.

    Τη συμμετοχή του σώματος στις ευχές του κ. Α. Αλαβάνου δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.

    Συνέδριο ΣΥΝ

    Με τη συμμετοχή περίπου 1200 συνέδρων άρχισαν χθες, στο γήπεδο του ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ στο Φάληρο, οι εργασίες του 5ου Τακτικού Συνεδρίου του Συνασπισμού το οποίο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, με την εκλογή της νέας ηγεσίας του κόμματος.

    Υποψήφιοι για την διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος είναι ο Φ.Κουβέλης και ο Αλ.Τσίπρας.

    Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Ν. Χουντής και ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου.

    Το 5ο Τακτικό Συνέδριο του ΣΥΝ χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά» Λόταρ Μπίσκι, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και o Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

    Οι ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου, νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου θα γίνουν την Κυριακή.

    Ομιλία Α.Αλαβάνου

    Ο νέος κεντρικός στόχος του Συνασπισμού είναι να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση ενός Μεγάλου Συνασπισμού, με επίκεντρο τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς όπως τον ανέπτυξε ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος Α. Αλαβάνος ανοίγοντας τις εργασίες του 5ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος.

    Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι οι επιδιώξεις του ΣΥΝ δεν εξαντλούνται στο να εξασφαλίσει ένα πιο άνετο ποσοστό στις επόμενες εκλογές. Στόχος, πρόσθεσε, είναι να ανατραπεί το σύστημα του δικομματισμού, να οικοδομηθεί μια νέα πλειοψηφία και αυτή η πρόταση να μεταφερθεί στις συνεργαζόμενες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια αυτή, σημείωσε ο κ. Αλαβάνος, μπορεί να είναι δύσκολη, μπορεί να πάρει χρόνο, είναι όμως ένας εφικτός στόχος.

    Αναφερόμενος επί μακρόν στις σχέσεις του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι, ορισμένοι υποστηρίζουν, ότι μια κυβερνητική λύση θα μπορούσε πολύ πιο εύκολα να δοθεί μέσα από μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, πρόσθεσε, μια τέτοια συνεργασία δεν θα αποτελούσε λύση και πρόσθεσε:

    "Εμείς δεν ταυτίζουμε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Δεν μηδενίζουμε τις δημοκρατικές παραδόσεις, τις μεταρρυθμιστικές απόπειρες, τη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ. Προσωπικά δεν συμμερίζομαι απαξιωτικές απόψεις για την ηγεσία του, που έχουν λεχθεί. Εκτιμώ την προσπάθεια αποκοπής από τον κυβερνητισμό, αλλά τη θεωρώ αδύνατη. Σεβόμαστε το ΠΑΣΟΚ και την ιστορία του. Δομικά όμως είναι πλέον ενσωματωμένο στο σύστημα, είναι πυλώνας και πόλος του. Και αυτό δεν είναι άποψη. Είναι μια αλήθεια που αναπηδά καθημερινά".

    Ακόμη, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι η αριστερά δεν θέτει το αίτημα της νέας πλειοψηφίας και της εναλλακτικής διακυβέρνησης για να στηρίξει τον δικομματισμό, αλλά για τον υπερβεί.

    Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΝ ανέπτυξε στην αρχή της ομιλίας του την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλε από το 4ο συνέδριο μέχρι σήμερα για την ενδυνάμωση του κόμματος, τονίζοντας ότι στην αρχή υπήρχε το αίσθημα ματαίωσης και παραίτησης, για να υπογραμμίσει ότι σήμερα αισθάνεται δικαίωση, καθώς ο ΣΥΝ αναδεικνύεται σε ένα κόμμα προσδοκίας και ελπίδας για το μέλλον.

    Ο κ. Αλαβάνος υπενθύμισε ότι πολλές φορές ο Συνασπισμός κατηγορήθηκε γιατί "ύψωσε τον τόνο, ότι ξεχάσαμε το σαβουάρ βιβρ της ανανεωτικής αριστεράς όταν μιλούσαμε για τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, το σύστημα, με εκφράσεις «εκκαθαρίσεις λογαριασμών» ή «νονοί» και τώρα, πρόσθεσε, που το Μέγαρο Μαξίμου έχει περιβληθεί με ένα νέφος σκανδάλων, που η συναλλαγή, ο εκβιασμός, η εκδίκηση, η εξαγορά, η παρανομία έχουν γίνει το νέο σύνταγμα της χώρας, έχουν περάσει στο καθημερινό λεξιλόγιο όλων".

    Αναφερόμενος στην πολιτική του ΚΚΕ, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "όταν η ηγεσία του ΚΚΕ μας αποκαλεί προδότες, συμβιβασμένους, οπορτουνιστές, καβαλημένους, κουραμπιέδες, εμείς, απαντάμε στους αγωνιστές που τους ακολουθούν ότι, ένας είναι ο εχθρός, ο καπιταλισμός".

    Προϋπόθεση όμως για να επιτευχθούν οι στόχοι του ΣΥΝ, κατέληξε ο κ. Αλαβάνος, είναι η ανανέωση και η ενδυνάμωση του κόμματος, γιατί, όπως παρατήρησε, αν ο Συνασπισμός έκανε μεγάλα βήματα στις πολιτικές του πρωτοβουλίες, τα βήματά του στην αναδιοργάνωση του κόμματος υπήρξαν πολύ μικρά.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε χαρακτηριστικά ότι στην ηγεσία υπήρξε μια κουλτούρα συνεργασίας όμως τα ρεύματα ιδεών περιόριζαν τη συμβολή τους από το ρόλο τους ως μηχανισμών ομάδων. Ας κάνουμε ένα βήμα απελευθέρωσης στη διάρκεια των ψηφοφοριών μας σε αυτό το Συνέδριο, προτείνοντας ουσιαστικά την κατάργηση των οργανωμένων τάσεων.

    Συνεντεύξεις των υποψηφίων προέδρων

    Οι κ.κ. Φώτης Κουβέλης και Αλέξης Τσίπρας, υποψήφιοι Πρόεδροι του ΣΥΝ,ενόψει του 5ου Συνεδρίου του κόμματος που αρχίζει σήμερα έδωσαν συνεντεύξεις στην τηλεόραση του ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    Η συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

    ΕΡ: Ποιά θα είναι η βασική πολιτική σας πρόταση που θα απευθύνετε προς το Συνέδριο του ΣΥΝ;

    ΑΠ: Η ανάγκη να διαμορφώσει και να αποκτήσει ο ΣΥΝ τη δική του εναλλακτική προγραμματική πρόταση.Ο ΣΥΝ ως κόμμα της σύγχρονης αριστεράς, πρέπει να είναι η αριστερά της ρήξης, αλλά και της μεταρρύθμισης. Δεν αρκεί ο καταγγελτικός λόγος, όσο κι αν είναι χρήσιμος. Χρειάζεται ταυτόχρονα αυτή η σύγχρονη αριστερά να μιλήσει για το τι προτείνει στην ελληνική κοινωνία για να βγει από τα αδιέξοδα, τα οποία σήμερα την προσδιορίζουν και στο οικονομικό και στο κοινωνικό επίπεδο. Βεβαίως και στο επίπεδο της χώρας συνολικά.

    ΕΡ: Μιλάτε και εσείς,όπως και ο κ. Αλαβάνος,αλλά και ο συνυποψήφιός σας ο κ. Τσίπρας, για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Ποιά είναι η δικιά σας η διαφοροποίηση και πώς την εννοείτε εσείς αυτή τη νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία;

    ΑΠ: Πιστεύω ότι αυτή η νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία πρέπει να διαμορφωθεί στη βάση ενός συγκεκριμένου μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Εάν δεν υπάρχει αυτή η προγραμματική βάση, δεν είναι δυνατόν τους πολίτες που σε εμπιστεύονται κάθε μέρα και περισσότερο, να τους εκφράσεις σε μια προοπτική χρόνου, αν ταυτόχρονα δεν καταθέτεις και την εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Η εναλλακτική πρόταση εξουσίας προϋποθέτει τη συμπόρευση κοινωνικών δυνάμεων και, εφ όσον προοπτικά διαμορφωθούν οι συνθήκες, τότε είναι δυνατόν να κατατεθεί και η εναλλακτική πρόταση πολιτικής εξουσίας. Από τη βάση ξεκινάμε. Η βάση διαμορφώνει τα στοιχεία και αν οι πολιτικές δυνάμεις ή κάποιες πολιτικές δυνάμεις θελήσουν να υπάρξουν προγραμματικές συμφωνίες συγκεκριμένου χαρακτήρα, που θα αντιμάχονται το νεοφιλελευθερισμό και τη συντήρηση,τότε βεβαίως είναι δυνατόν προοπτικά να μιλάμε και για τέτοιες συνθέσεις.

    ΕΡ: Ποιά είναι η θέση σας για την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ που επίσης το Μάρτιο έχει ένα συνέδριο; Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την άποψή σας, να γίνει ο υποδοχέας αυτού του ρεύματος που έρχεται προς το Συνασπισμό;

    ΑΠ:Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως γνωρίζετε, είναι ένα συνεργατικό σχήμα, ένα συμμαχικό σχήμα του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις. Βεβαίως, δεν πρόκειται για ένα ενιαίο κόμμα, αλλά πρόκειται για ένα σχήμα που δεν είναι κόμμα. Τα επιμέρους σχήματα τα οποία διαμορφώνουν το ΣΥΡΙΖΑ έχουν τις ιδιατερότητές τους,όσο και τις ιδιαίτερες πολιτικές και προγραμματικές τους απόψεις και συνυπάρχουμε στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας. Αυτή την προγραμματική συμφωνία μπορούμε να τη διευρύνουμε ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε με σχέση ισοτιμίας και σεβασμού κι άλλες δυνάμεις, όπως υπαρκτές δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας,δυνάμεις που αναφέρονται και προέρχονται από το σοσιαλιστικό χώρο,αλλά και πολίτες, υπαρκτές δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερή σοσιαλδημοκρατία, όπως επίσης υπάρχει κι ο μεγάλος αριθμός των ανένταχτων αριστερών πολιτών,ο οποίος μας παρακολουθεί με ενδιαφέρον,έχει τις ίδιες αγωνίες και διεκδικήσεις με μας,αλλά δεν εντάσσεται ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ ούτε στο Συνασπισμό. Επομένως, για να μπορέσει αυτή η συμπόρευση να γίνει αποτελεσματική, χρειάζεται το βάθρο μιας προγραμματικής συμφωνίας κι εκεί πάνω μπορούν να αναπτυχθούν οι ισχυρότεροι δεσμοί μιας αποτελεσματικότερης συμπόρευσης, που μπορεί να επηρεάσει και την εναλλακτική πολιτική πρόταση εξουσίας.

    ΕΡ: Αν από το Συνέδριο εκλεγεί τελικά πρόεδρος ο συνυποψήφιός σας, ο κ. Τσίπρας, θα συνεργαστείτε μαζί του;

    ΑΠ: Την πολιτική μου παρουσία την προσδιορίζω πάντοτε με όρους συλλογικότητας. Έχω απόψεις, έχω προτάσεις, έχω διεκδικήσεις και στη βάση αυτού του πολιτικού, θα έλεγα, φορτίου, βεβαίως μέσα στη συλλογικότητα για την ενίσχυση του Συνασπισμού, υπάρχω και θα υπάρχω αγωνιστικά."

    Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

    ΕΡ: Ποιά θα είναι η βασική πολιτική σας πρόταση προς το Συνέδριο του ΣΥΝ που ξεκινάει αύριο;

    ΑΠ: Η βασική πολιτική πρόταση και η βασική πολιτική απόφαση αυτού του συνεδρίου δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτήν που περιμένει πια η κοινωνία και όχι μόνο ο κόσμος της αριστεράς. Να δει το Συνασπισμό να απαντάει. Δηλαδή το πώς μπορεί να υπάρξει εναλλακτική διέξοδος στη μεγάλη και βαθειά κρίση του δικομματικού συστήματος εξουσίας. Πώς μπορεί, δηλαδή, η Αριστερά να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανατροπή του σημερινού σκηνικού -της εναλλαγής δηλαδή δύο κομμάτων στην εξουσία, τα οποία δεν έχουν πολύ μεγάλες διαφορές, όσον αφορά το δια ταύτα της κοινωνικής και πολιτικής στρατηγικής τους και ταυτόχρονα να προσπαθήσουμε να περιγράψουμε τους βασικούς άξονες εναλλακτικής διεξόδου. Αυτοί οι άξονες δεν μπορεί να είναι άλλοι από την απάντηση στα μεγάλα προβλήματα που έχει σήμερα ο τόπος. Της εργασιακής ανασφάλειας, να απαντήσουμε, δηλαδή,στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γενιά των 600 ευρώ, οι νέοι άνθρωποι που σήμερα δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, πολλοί από τους οποίους είναι άνεργοι και όταν βρίσκουν δουλειά,παρά το γεγονός ότι έχουν ένα και δύο πτυχία, βρίσκουν μια δουλειά ανασφάλειας για το αύριο. Να απαντήσουμε στα ζητήματα που αφορούν στην οικολογική καταστροφή που βιώνουμε σήμερα και να ανιχνεύσουμε εναλλακτικές διεξόδους ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον.Να απαντήσουμε στα ζητήματα της αδιαφάνειας,της διαφθοράς, της σήψης, που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα κι εκεί χρειάζεται ένα άλλο πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης. Τα ζητήματα αυτά της διαφθοράς δεν έχουν να κάνουν με διεφθαρμένα πρόσωπα, αλλά με ένα πολιτικό σύστημα το οποίο παράγει και αναπαράγει τη διαφθορά. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να περιμένει κανείς από το Συνέδριο του ΣΥΝ είναι να περιγράψει την εναλλακτική πρόταση διεξόδου από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει σήμερα η πολιτική ζωή του τόπου.

    ΕΡ: Έχετε μιλήσει για τη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου. Αντίστοιχα ο κ. Αλαβάνος και ο συνυποψήφιός σας ο κ.Κουβέλης, μιλάνε για μια νέα κοινωνική και πολιτική εναλλακτική πλειοψηφία. Εσείς πώς το εννοείτε αυτό;

    ΑΠ: Νομίζω πως αυτά πάνε μαζί. Για να μπορέσεις να σχηματίσεις τις προϋποθέσεις μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας,πρέπει αυτή η νέα πλειοψηφία να εδράζεται πάνω σε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Και επειδή αυτό πούμε απασχολεί περισσότερο είναι αυτό το εναλλακτικό πρόγραμμα να απαντά στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και στις μεγάλες κοινωνικές αντιθέσεις, μίλησα για την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου. Για την ανάγκη, δηλαδή,οι δυνάμεις της εργασίας, οι δυνάμεις που βρίσκονται σήμερα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, που βρίσκονται στο περιθώριο, να αισθανθούν ότι εκπροσωπούνται πολιτικά,ότι έχουν ελπίδα και ότι υπάρχει ένα σχέδιο που μπορεί να τους επανεντάξει. Υπό αυτή την έννοια, λέω ότι σήμερα για παράδειγμα, τους ανθρώπους που δουλεύουν part time, αυτούς που είναι στα call centers, ή στα delivery, αυτούς που δουλεύουν με προγράμματα stage, χωρίς ασφάλιση, ποιός μπορεί πολιτικά να τους εκπροσωπήσει και ποιό πολιτικό σχέδιο μπορεί να εντάξει μια προοπτική στη δική τους τη ζωή ότι δεν θα συνεχίσουν να δουλεύουν κάτω από αυτούς τους όρους; Επίσης, αν θέλετε, στα ζητήματα που αφορούν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ή στα μεγάλα θέματα, όπως το ασφαλιστικό, την προοπτική δηλαδή να ξέρουμε ότι οι θυσίες και η δουλειά μας και ο μόχθος μας θα βρει ανταπόκριση όταν θα έρθουμε σε μια ηλικία που δεν θα μπορούμε να δουλεύουμε, γιατί κι αυτό αμφισβητείται σήμερα. Με αυτούς τους όρους μιλάμε για την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, γιατί έχουν αλλάξει τα πράγματα σε σχέση με τη δεκαετία του '80 όταν υπήρχε κάτι τέτοιο, περάσαμε μια δεκαετία ηγεμονίας - και ιδεολογικής και πολιτικής- του νεοφιλελευθερισμού, αλλά αυτή η ηγεμονία φαίνεται ότι φτάνει στα όριά της. Το σύστημα αυτό έχει φτάσει στα όριά του και άρα πρέπει να ανιχνεύσουμε τις δυνατότητες μιας εναλλακτικής διεξόδου μέσα από ένα συμβόλαιο κοινωνικό, το οποίο θα μπορεί να αγκαλιάσει αυτούς που είναι εκτός πλαισίου. Αυτά, λοιπόν ,νομίζω ότι πάνε μαζί και η πρόταση του κ. Αλαβάνου και αυτό που λέει ο σύντροφος ο Φώτης ο Κουβέλης, ο συνυποψήφιός μου. Όμως πιστεύω ότι αυτό που σήμερα γίνεται πιο ώριμο από ποτέ, είναι η ανατροπή που διεκδικούμε του πολιτικού σκηνικού, να συμβαδίζει με σημαντικές διεργασίες κοινωνικές που θα αναδεικνύουν μια νέα μεταπολίτευση. Κι αυτή τη φορά αυτή η νέα μεταπολίτευση να μην είναι από τα πάνω, να είναι από τα κάτω. Οι δυνάμεις της εργασίας, οι δυνάμεις των κοινωνικών κινημάτων, η νεολαία, να αποκτήσει μια νέα ηγεμονία, έναντι των δυνάμεων του κέρδους και της αγοράς.

    ΕΡ: Έχετε μιλήσει για χημεία μεταξύ του παλιού και του καινούργιου, και για σύνθεση απόψεων μεταξύ της νέας γενιάς και της παλαιότερης γενιάς των αριστερών μέσα στο ΣΥΝ. Με ποιό τρόπο πιστεύετε ή με ποιό τρόπο θα θέλατε, αν εκλεγείτε πρόεδρος του ΣΥΝ,να δημιουργηθεί αυτή η χημεία;

    ΑΠ:Κατ' αρχήν πρέπει να συνυπάρξουν διαφορετικές γενεές συντρόφων, διαφορετικές ηλικίες, στα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος. Αυτό από μόνο του θα δημιουργήσει την ανάγκη αυτές οι διαφορετικές κουλτούρες και εμπειρίες να συντεθούν δημιουργικά. Η ανανέωση είναι ένα στοιχείο της στρατηγικής μας και συγκεκριμένα σε αυτό το Συνέδριο θα αντιμετωπίσουμε όχι με όρους, αν θέλετε, επιβολής, αλλά είναι ένα ρεύμα το οποίο μας οδηγεί προς τα εκεί, μια ανανέωση και ηλικιακή. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει όσοι είναι πάνω από 50 να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για αποστράτευση. Αντιθέτως, νομίζω ότι η γενιά του Πολυτεχνείου έχει πολλά ακόμα να δώσει. Το μεγαλύτερο που έχει να δώσει είναι να εκπαιδεύσει τις νεότερες γενιές, τη δική μου, ή και τις ακόμα μικρότερες, που, με ριζοσπαστισμό, με διάθεση για δουλειά, έρχονται στα πράγματα, να τις εκπαιδεύσει σε δρόμους δημιουργικούς και γόνιμους. Γι' αυτό μίλησα για την ανάγκη μιας νέας χημείας, συνύπαρξης ανάμεσα σε αυτές τις δύο γενιές, ας το πω έτσι, πράγμα το οποίο μπορεί να παντρέψει το ριζοσπαστισμό και τη νεανική ορμή, με τη σοφία και την εμπειρία, κάτι που είναι πάρα πολύ χρήσιμο. Στο ΣΥΝ δεν υπάρχει μάχη γενεών, υπάρχουν άλλες μάχες. Έχουμε, όπως ξέρετε, τις διαφορετικές απόψεις, τα ρεύματα ιδεών, τις τάσεις. Πρέπει να εξορθολογικοποιήσουμε τη λειτουργία των τάσεων, η πάλη των ιδεών να γίνεται πάνω σε πραγματικά πολιτικά διακυβεύματα κι αυτός θα είναι ο στόχος μας το επόμενο διάστημα και αν θέλετε νομίζω ότι αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για μας είναι να μετατρέψουμε το κέντρο βάρους της πολιτικής μας δημιουργίας και των πολιτικών μας αποφάσεων, από τους διαδρόμους και τις αίθουσες της Κουμουνδούρου,στις οργανώσεις βάσης και στην κοινωνία που αναζητά από μας εναλλακτική λύση και αυτό για μας είναι μια πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη".-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 February 2008 - 13:30:15 UTC