Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Ινδίας»
  • [02] Χιόνισε στη Βαγδάτη

  • [01] «Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Ινδίας»

    Την ενίσχυση της πολιτικής συνεργασίας και το πλαίσιο της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Ελλάδας - Ινδίας συζήτησε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με τον ομόλογό του Μανμοχάν Σινγκ με τον οποίο είχε συνάντηση μιας ώρας στο Νέο Δελχί.

    Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Ινδίας αναπτύσσονται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες συνεργασίας σε πολλούς τομείς, όπως ο επιχειρηματικός, το εμπόριο, η ναυτιλία και ο τουρισμός.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε στον ομόλογό του το ρόλο της Ελλάδας ως οικονομικού κέντρου στην ΝΑ Ευρώπη, ενώ μαζί εξέτασαν τη συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα και η Ινδία συνεργάζονται εξαιρετικά στους διεθνείς οργανισμούς και σημείωσε ότι όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά τη διεύρυνσή του. Εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, εργαζόμαστε με σκοπό την εξεύρεση τρόπων και μέσων για την αναβάθμιση του γενικότερου πλαισίου των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ινδίας.

    Οι δύο πρωθυπουργοί έκαναν επισκόπηση των θεμάτων της περιοχής, όπως η τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Πακιστάν.

    Ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον ομόλογό του λεπτομερώς επί του κυπριακού προβλήματος και τον ευχαρίστησε για την σταθερή στάση της Ινδίας τα τελευταία χρόνια.

    Συζήτησε επίσης μαζί του το θέμα της ονομασιας της ΠΓΔΜ, την κατάσταση στο Κόσοβο και τις επιπτώσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια καθώς επίσης και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Ο κ. Καραμανλής κλείνοντας τη δήλωσή του ευχαρίστησε τον Ινδό πρωθυπουργό για την θερμή του υποδοχή και φιλοξενία και σημείωσε ότι η παρουσία του στην ινδική πρωτεύουσα αποτελεί απόδειξη της βούλησης να προωθηθούν ακόμα περισσότερο οι διμερείς σχέσεις.

    Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, κ. Πρανάμπ Μουχερτζί και στη συνέχεια με την Πρόεδρο της Ινδίας, κ. Πρατίμπα Πατίλ.

    "Ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων"

    Στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων και των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Ινδίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσαν προς τιμήν του τα ινδικα επιμελητήρια.

    "Η Ελλάδα είναι ο ιδανικός επιχειρηματικός εταίρος για όσους επιθυμούν να γίνουν μέρος της οικονομικής προόδου στην νοτιοανατολική Ευρώπη, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την πύλη εισόδου για τις ινδικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να αποκτήσουν παρουσία στην περιοχή, συνεργαζόμενες με ελληνικές επιχειρήσεις οι ινδικές επιχειρήσεις μπορούν να επεκτείνουν την πρόσβασή τους σε μια περιοχή η οποία είναι βέβαιο ότι θα γνωρίσει θεαματική ανάπτυξη τα προσεχή χρόνια", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ακολούθως ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα της χώρας μας λέγοντας ότι η Ελλάδα κατέχει στρατηγική θέση καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής και είναι παλαιότερο και πιο έμπειρο κράτος μέλος της ΕΕ και το μόνο που συμμετέχει στην ευρωζώνη.

    Η Ελλάδα, συνέχισε έχει εξελιχθεί σε τραπεζικό και επιχειρηματικό κέντρο, σε ιδεώδες εφαλτήριο για την ανάπτυξη επενδύσεων και επιχειρηματικής δραστηριότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς πάνω από 3.600 ελληνικές επιχειρήσεις και περισσότερα από 2.300 καταστήματα ελληνικών τραπεζών λειτουργούν στην περιοχή αυτή.

    Ως μέλος της ευρωζώνης πρόσθεσε ο κ.Καραμανλής η Ελλάδα απολαμβάνει σταθερό πολιτικό, οικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον, το έλλειμμα της χώρας μειώθηκε από 7,9% σε 2,6% ενώ ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ξεπέρασε το 4% κατά τη διάρκεια του 2007, ενώ ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων μειώθηκε στο 25% σε σύγκριση με το 35% του 2004.

    Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε ακόμη στην συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και υποστήριξε ότι η Ελλάδα κατέχει στρατηγική θέση στο διάδρομο Ανατολής-Δύσης.

    Ως αποτέλεσμα της οικονομικής της πολιτικής η Ελλάδα μείωσε την ανεργία στη διάρκεια του 2007 και αύξησε τις εξαγωγές της.

    Ο πρωθυπουργός έκανε συγκεκριμένη αναφορά στους τομείς που οι δύο χώρες μπορούν να αναπτύξουν δυναμικά τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

    Αναφέρθηκε στον αγροτικό τομέα και έκανε ειδική αναφορά στην παραγωγή ελαιόλαδου, τομέα που η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση παγκοσμίως.

    Μίλησε ακόμη για τη ναυτιλία λέγοντας ότι η Ελλάδα θα ήθελε να αυξήσει τις ναυλώσεις πλοίων ελληνικών συμφερόντων, για τη μεταφορά φορτίων από την Ινδία στις αγορές όλου του κόσμου.

    Στον τουριστικό τομέα, είπε ο κ.Καραμανλής ο στόχος είναι να αυξηθεί το ρεύμα επισκεπτών μεταξύ των δύο χωρών και να προσελκύσουμε περισσότερους Ινδούς τουρίστες στην Ελλάδα. Σε αυτό, πρόσθεσε, μπορεί να συμβάλει η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας.

    Αναφέρθηκε ακόμη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον οποίο η Ελλάδα προσφέρει ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων σε καθαρές μορφές ενέργειας.

    Οι πολιτικές σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας είναι εξαιρετικές ενώ οι οικονομικές σχέσεις αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, υπάρχουν ωστόσο μεγάλα περιθώρια βελτίωσης συνεργασίας.

    Ο κ.Καραμανλής ανέφερε ότι το σχετικό θεσμικό πλαίσιο διαμορφώνεται σταθερά και συστηματικά και έχουν συναφθεί πολλές συμφωνίες όπως η συμφωνία για την προστασία και την προώθηση των επενδύσεων και η επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία.

    Το θεσμικό πλαίσιο μεταξύ των χωρών μας πρέπει να ολοκληρωθεί και να δοθεί προτεραιότητα στην υπογραφή της συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, καθώς και στη σύναψη συνεργασίας για τις υπηρεσίες αεροπορικών μεταφορών.

    Ο στόχος του διπλασιασμού του διμερούς εμπορίου, έως το 2010 εμφανίζεται εφικτός και βιώσιμος, ανέφερε τέλος ο κ.Καραμανλής.

    Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, με τον αντιπρόεδρο της Ινδίας και τέλος με τον Ινδό ομόλογό του. Ακυρώθηκε δε, η προγραμματισμένη συνάντησή του με την κ.Σόνια Γκάντι, λόγω εισαγωγής της στο νοσοκομείο.

    [02] Χιόνισε στη Βαγδάτη

    Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε σήμερα τους κατοίκους της Βαγδάτης καθώς χιόνισε στην ιρακινή πρωτεύουσα για πρώτη φορά τα τελευταία εκατό χρόνια.

    Αν και η χιονόπτωση ήταν ασθενής και οι νιφάδες έλιωναν αμέσως μόλις άγγιζαν το έδαφος, το χιόνι σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, έσπασαν τη μονοτονία του σχετικά θερμού χειμώνα στη Βαγδάτη.

    Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, η χιονόπτωση οφείλεται στη συνάντηση δυο αερίων μαζών πάνω από το Ιράκ, μιας ψυχρής και ξηράς και μιας θερμής και υγρής. Η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα είναι κάτω από το 0 τη νύχτα και την ημέρα αγγίζει τους 8 βαθμούς Κελσίου.

    "Αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια. Οι κάτοικοι της Βαγδάτης δεν έχουν δει ποτέ χιόνι. Η χιονόπτωση αυτή συνδέεται με τις κλιματικές αλλαγές που συμβαίνουν στον πλανήτη μας", δήλωσε ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Ιράκ Νταούντ Σακέρ.

    Αντίθετα, στο βόρειο Ιράκ όπου οι θερμοκρασίες το χειμώνα πέφτουν κάτω από το 0, οι χιονοπτώσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο. Τις τελευταίες ημέρες, ισχυρές χιονοπτώσεις κάλυψαν τις πόλεις Κιρκούκ, Σουλεϊμανίγια και Αρμπίλ με στρώμα χιονιού πάχους 35 εκατοστών. Οι δημόσιες συγκοινωνίες παρέλυσαν σε πολλές περιοχές του βορείου Ιράκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 January 2008 - 17:30:16 UTC