Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: «Δεν θα γίνουμε συνένοχοι»
  • [02] «Ανατροπή του δικομματισμού»

  • [01] Γ.Παπανδρέου: «Δεν θα γίνουμε συνένοχοι»

    «Η κυβέρνηση ψάχνει συνενόχους στον γρήγορο κατήφορο που έχει πάρει, αλλά δεν θα τους βρει σε μας. Και κάθε εύκολη ισοπεδωτική αντίληψη που επιχειρεί παραλληλισμούς με το παρελθόν, αποτελεί συγχωροχάρτι για την κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχίσει την πολιτική του κράτους-λάφυρο».

    Τα παραπάνω ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη σύσταση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, όπου έχει επισυναφθεί και η τροπολογία για την προστασία των επιχειρήσεων εθνικής σημασίας έναντι των κερδοσκόπων.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από την αρχή της παρέμβασής του, επετέθη κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι με την πολιτική που ακολουθεί εκθέτει τον ΟΤΕ σε προσπάθειες επιθετικής εξαγοράς.

    «Μόλις υπήρξε εμπλοκή στον ΟΤΕ με τις κινήσεις της MIG, η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετική πρωτοβουλία. Η τροπολογία της δεν είναι τίποτε άλλο, παρά απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει κάποιο χρόνο - να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή. Σε ποιον τον είχαν υποσχεθεί, ουδείς γνωρίζει».

    Παραλλήλως, είπε ότι «η κυβέρνηση κατέστησε τη ΔΕΗ προβληματική. Μέσα σε τρισήμισυ χρόνια αύξησε τα τιμολόγια κατά 25%. Ο καταναλωτής επιδοτεί τον ιδιώτη επιχειρηματία - και ετοιμάζεται να δοθεί η ΔΕΗ σε ευρωπαϊκή εταιρία με αποικιοκρατικούς όρους».

    «Εμείς καταστήσαμε τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στην αγορά. Η κυβέρνηση Καραμανλή τους έκανε ζημιογόνους, εύκολη λεία στα ξένα συμφέροντα» τόνισε ο κ.Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση Ζαχόπουλου και είπε πως «η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ελέγχει, καθώς αποτελεί μέρος του προβλήματος» τόνισε δε πως «αν είχε υιοθετηθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ανάρτηση όλων των αποφάσεων των γενικών γραμματέων στο Διαδίκτυο, θα μπορούσε να είχε ελεγχθεί εδώ και χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού για όλες αυτές τις ατασθαλίες. Δεν τον θέλετε, όμως, αυτόν τον έλεγχο, γιατί δεν θα μπορείτε να αυθαιρετείτε».

    «Λέτε ότι στέλνετε τα σκάνδαλα στη Δικαιοσύνη. Μόνο που για σας, Δικαιοσύνη είναι κάποιοι εγκάθετοι δικαστικοί λειτουργοί,που έχουν ταχθεί να υπηρετούν την κυβερνητική παράταξη. Και αυτό δεν είναι απλώς σκάνδαλο, αλλά υπονόμευση των δικαστικών θεσμών. Και καλώ τους δικαστικούς λειτουργούς να αντισταθούν», είπε ο Γ. Παπανδρέου και συνέχισε:

    «Έχουμε σεμνά και ταπεινά, καθημερινό δελτίο σκανδάλων. Το μόνο που απομένει πια, είναι η συγκάλυψή τους - και η κυβέρνηση ψάχνει σανίδα σωτηρίας, λέγοντας πως όλοι είμαστε ίδιοι. Προσπαθεί να μας πείσει ότι όλα αυτά είναι φαινόμενα φυσιολογικά και καθημερινά, αλλά δεν είναι. Αποτελούν αίσχος για τη χώρα μας,υπονόμευση της δημοκρατίας μας, ένας γρήγορος κατήφορος για την ίδια τη ΝΔ, η οποία ψάχνει για συνενόχους στον ίδιο κατήφορο. Δεν θα βρείτε όμως,συνενόχους σε μας».

    «Αν υπάρχει ευθύνη μας για το χθες, δεν είναι ότι δεν κυβερνήσαμε σωστά. Είναι, ίσως, ότι δεν αλλάξαμε την Ελλάδα αρκετά, ότι δεν αλλάξαμε δομές στο κράτος,στο πολιτικό σύστημα. Και αυτό δεσμευόμαστε σήμερα να κάνουμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης επεσήμανε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «εξακολουθεί να αντιπολιτεύεται εισηγμένες επιχειρήσεις χωρίς στοιχεία,ή με παραποιημένα στοιχεία. Παραγνώρισε ότι αυτή η πολιτική της εξυγίανσης του ΟΤΕ, οδήγησε στο διπλασιασμό της αξίας του Οργανισμού που παράπαιε. Ο Οργανισμός εξακολουθεί να λειτουργεί ανταγωνιστικά,έχουν μειωθεί σημαντικά τα τιμολόγια - και έρχεται σήμερα, ο κος Παπανδρέου, χωρίς στοιχεία, να επαναλάβει διάφορους αστήρικτους ισχυρισμούς».

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "μίλησε, επίσης,εναντίον και της ελληνικής Δικαιοσύνης για δήθεν κομματική συμπεριφορά.Του έφταιγε η Δικαιοσύνη που δεν μπόρεσε να συγκροτήσει ένα νόμιμο ψηφοδέλτιο Επικρατείας; Που απέλυσε τον πρώην γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ για τα σκάνδαλα στη διαχείριση όταν ήταν διοικητής Ταμείου; Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι κάθε θέμα παράνομων συμπεριφορών θα παραπέμπεται στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη και να σταματήσει ο κος Παπανδρέου τις κούφιες απειλές προς τους δικαστικούς».

    [02] «Ανατροπή του δικομματισμού»

    "Δεν είναι πολιτικαντισμός ο στόχος της ανατροπής του πολιτικού συστήματος του συναινετικού δικομματισμού, που βρίσκεται σε παρακμή. Ο στόχος αυτός πάει χέρι-χέρι με το χτύπημα των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που στηρίζουν αυτό το σύστημα. Τη δικαίωση αυτού του αγώνα πρόκειται να τη δούμε στις μέρες μας".

    Την επισήμανση έκανε ο υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα στο ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε την πολιτική του πλατφόρμα.

    Ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι "κλείνει ένας κύκλος διακυβέρνησης με την εναλλαγή των δυο κομμάτων, που δεν πρόσφεραν τίποτα το διαφορετικό στην κοινωνία και έχουν ήδη τεθεί οι προϋποθέσεις μιας νέας μεταπολίτευσης "από τα κάτω". Η ελληνική κοινωνία τρέφει ελπίδες για μια επιστροφή της πολιτικής, για μια επιστροφή των αγώνων και των διεκδικήσεων και στρέφεται θετικά προς τις διεργασίες που συντελούνται στο δικό μας χώρο. Το συνέδριο του ΣΥΝ θα αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας πορείας του κόμματος και της αριστεράς γενικότερα στις σύγχρονες προκλήσεις των καιρών και της κοινωνίας".

    Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΝ σημείωσε πως το Κίνημα "όπως και γενικότερα η σοσιαλδημοκρατία βρίσκονται σε σταυροδρόμι. Εμείς δεν κάνουμε ένα διμέτωπο αγώνα, κάνουμε έναν αγώνα ενάντια στο σύστημα του συναινετικού δικομματισμού που βρίσκεται σε παρακμή. Ελπίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ με το συνέδριό του θα καταφέρει να βρεθεί και αυτό ενάντια σε αυτό το πολιτικό σύστημα".

    Πρόσθεσε δε ότι "με το ΠΑΣΟΚ συναντιόμαστε εδώ και καιρό, συναντιόμαστε με τον κόσμο του, τη βάση του, τη νεολαία του, στους κοινωνικούς και τους πολιτικούς αγώνες εδώ και κάποιο διάστημα. Αυτό που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οφείλει να κάνει είναι αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και όχι στην αριστερά και το ΣΥΝ".

    Οσον αφορά το ΚΚΕ, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι "είναι σαφείς οι διαφορές μας με το ΚΚΕ, υπάρχει, όμως, δυνατότητα κοινής δράσης σε συγκεκριμένα ζητήματα. Ετσι κι αλλιώς η ενότητα της αριστεράς έχει ήδη ξεκινήσει, είτε το θέλει το ΚΚΕ είτε όχι. Και η ενότητα στη δράση των αριστερών δυνάμεων δεν είναι πολιτικαντισμός, όπως μας κατηγορεί το ΚΚΕ".

    Αναφορικά με τη λειτουργία του κόμματος τάχθηκε υπέρ μιας "πιο συλλογικής λειτουργίας" ώστε "να ξεφύγουμε από το αρχηγικό μοντέλο.Να ξεφύγουμε επίσης από το μοντέλο αντιπαράθεσης δυο υποψηφίων αρχηγών σε προσωπικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο".

    Για τον συνυποψήφιό του για την ηγεσία του ΣΥΝ Φώτη Κουβέλη, διευκρίνισε ότι "τον θεωρώ σύντροφο και όχι αντίπαλο. Αύριο θα είμαστε και πάλι μαζί, όπως και χθες. Δαχτυλίδια δεν υπάρχουν όταν μέσα από πλατιές, δημοκρατικές διαδικασίες επιλέγει η βάση του κόμματος, όπως θα γίνει με το συνέδριο του ΣΥΝ,όπου οι σύνεδροι θα αποφασίσουν για το πρόσωπο του νέου προέδρου του κόμματος".

    Εξ άλλου, χαρακτήρισε "θετικό" το γεγονός ότι ο Αλέκος Αλαβάνος παραμένει επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως επίσης και την πιθανότητα, αν ο ίδιος τελικά εκλεγεί επικεφαλής του κόμματος, να μην ταυτίζεται με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας.

    Σε ερωτήσεις που του ετέθησαν για το κατά πόσο είναι "ο προνομιούχος των ΜΜΕ", ο Αλέξης Τσίπρας αντέταξε ότι "η δυναμική της παρουσίας μου δεν είναι η εικόνα μου αλλά ο πολιτικός μου λόγος". Επίσης πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που ο ίδιος αποτύχει στην πραγματοποίηση των στόχων που θέτει για τον εαυτό του και το κόμμα του, έχει και άλλα πράγματα να ασχοληθεί, καθώς πιστεύει ότι αυτοί που αναμιγνύονται με την πολιτική δεν πρέπει νά είναι επαγγελματίες πολιτικοί και να αποκόβονται από την κοινωνία και την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

    Όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε "άκαιρη" τη συζήτηση για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα και υπογράμμισε ότι "το ζητούμενο είναι η ενεργοποίηση των δυνάμεων των ανένταχτων, των σοσιαλιστών και των οικολόγων. Αυτό που εμείς θα επιδιώξουμε θα είναι να καταληφθεί ο ΣΥΝ από την κοινωνία, να αναπτυχθεί μια αυτοοργάνωση μέσα στα πλαίσια του ΣΥΝ και παράλληλα θα ξεκινήσουμε το διάλογο και με άλλες αριστερές δυνάμεις, μετά και τη διοργάνωση ενός ανοιχτού στην κοινωνία συνεδρίου για την ενότητα και την κοινή δράση της αριστεράς".

    Το αίτημα της ανανέωσης του στελεχικού δυναμικού του κόμματος το χαρακτήρισε σαν ένα "ώριμο" αίτημα, το οποίο, όμως, δεν πρέπει να γίνει με καταστατικά μέτρα. Διευκρίνισε δε ότι δεν θα πρέπει να γίνει "πάλη γενεών εντός του ΣΥΝ, αλλά πάλη ιδεών". Και στο σημείο αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "η διάθεση για τομές και ρήξεις, αυτή τη στιγμή στους κόλπους του ΣΥΝ, εκφράζεται όχι από τους νέους, αλλά από άλλες γενιές, όπως είναι η γενιά του Πολυτεχνείου".

    Και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι ο ΣΥΝ "να διαμορφώσει μια ελκυστική, κατανοητή και εφικτή πρόταση για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού του συναινετικού δικομματισμού, η αριστερά που εκφράζουμε να γίνει αρεστή σε πλατύτερα κοινωνικά στρώματα και στη νεολαία - κάτι που ήδη πραγματοποιείται - και η ευθύνη μας είναι μεγάλη να μην διαψεύσουμε τις προσδοκίες του κόσμου".

    Ερωτηθείς για την υπόθεση Ζαχόπουλου, ο Αλ. Τσίπρας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται στους στημένους διαγωνισμούς προσλήψεων, στους χαριστικούς αποχαρακτηρισμούς και την αυθαίρετη διαχείριση δημόσιου χρήματος. Το άτομο αυτό προέρχεται από το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν μπορεί να εξακολουθήσει να παρουσιάζει ένα μοντέλο διακυβέρνησης, που στηρίζεται στη διατήρηση της δημόσιας εικόνας του "άθικτου".Είναι απαράδεκτο να κρύβεται και να φορτώνει σε άλλους τις ευθύνες. Είναι απαράδεκτο το σύστημα της τακτοποίησης των κολλητών και των κουμπάρων".

    Τέλος σε ερώτηση σχετικά με το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία, ο υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα στον Συνασπισμό Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

    "Η συνεννόηση και ο διάλογος Ελλάδας- Τουρκίας είναι κάτι το θετικό. Αν αυτή η επίσκεψη βρισκεται σε αυτή την κατεύθυνση τότε καλώς γίνεται. Οι εντάσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα είναι σκόπιμες και μας ανησυχούν. Ο Συνασπισμός είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε επίδιαιτησία των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και έχει καταθέσει κοινή πρόταση με το αδελφό κόμμα της Τουρκίας το ODP, για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και για πρωτοβουλίες προσέγγισης των δύο λαών".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 January 2008 - 15:30:26 UTC