Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 30 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χιονισμένο τοπίο
  • [02] Ελληνικά έθιμα και παραδόσεις
  • [03] "Σπίτι του Πολιτισμου" στο Ρέθυμνο
  • [04] Κίνα:Αποζημιώσεις γαλακτοβιομηχανιών
  • [05] ΗΠΑ: Προτάσεις μεταφοράς κρατουμένων
  • [06] Ημερήσια Ατζέντα: 28/12/2008
  • [07] Τραγικός απολογισμός

  • [01] Χιονισμένο τοπίο

    Σήμερα αναμένεται να επικρατήσει έντονη κακοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα με κατά τόπους και κατά περιόδους πολύ ισχυρές βροχές, καταιγίδες πάνω από θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές της Νότιας κυρίως χώρας και ισχυρές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά καθώς και σε ηπειρωτικές περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Χιονοπτώσεις αναμένεται επίσης να εκδηλωθούν σε αρκετά πεδινά τμήματα της Βόρειας Ελλάδας (πιθανόν και στη Θεσσαλονίκη).

    Οι πολύ θυελλώδεις ανατολικοί άνεμοι στο Ιόνιο θα διατηρηθούν έως και τις απογευματινές ώρες της Κυριακής, με την έντασή τους να φτάνει πιθανόν τοπικά και τα 10 μποφόρ. Παράλληλα ενίσχυση θα παρουσιάσουν αύριο οι βορειοανατολικοί άνεμοι στο Β. Αιγαίο και θα πνέουν με εντάσεις 7-8 μποφόρ.

    Οι εκδρομείς θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες. Επίσης προσοχή χρειάζεται να επιδειχθεί στην περιοχή του Ιονίου, όπου οι άνεμοι θα πνέουν με ιδιαίτερα αυξημένες εντάσεις και με παρατεταμένη διάρκεια.

    Για άυριο, Δευτέρα, στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας, βροχή στα νοτιότερα και πρόσκαιρες καταιγίδες στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από την Τρίτη. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρξουν λίγες τοπικές νεφώσεις.

    Χιονοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα

    Χιονοπτώσεις, βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν στη Β. Ελλάδα.

    Από χθες το μεσημέρι χιονίζει και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ στα ορεινά του νομού η κίνηση διεξάγεται σε χαμηλούς ρυθμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

    Κλειστός παραμένει ο δρόμος Χορτιάτη - Αγ. Βασιλείου, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στο δρόμο προς το Χορτιάτη.

    Εξ αιτίας της κακοκαιρίας ένα φορτηγό ανατράπηκε στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Έδεσσας στο ύψος της Χαλκηδόνας.

    Σε επιφυλακή βρίσκονται συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των νομαρχιών, με εκχιονιστικά μηχανήματα και αλάτι, σε περίπτωση επιδείνωσης του καιρού.

    Χιόνι πέφτει επίσης, στη Βέροια, την Έδεσσα, τις Σέρρες και την ορεινή Χαλκιδική, την Κοζάνη, τη Φλώρινα και την Καστοριά. Με αλυσίδες γίνεται η κίνηση για την κοινότητα Σκλήθρου που είχε αποκλειστεί το πρωί από τα χιόνια, καθώς επίσης και σε σημεία του δρόμου από Κατερίνη προς Ελασσόνα.

    Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία σε αρκετά σημεία του επαρχιακού δικτύου της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και στο εθνικό οδικό δίκτυο της Φλώρινας και των Γρεβενών.

    Νεφώσεις και δριμύ ψύχος επικρατεί και στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

    Στα «λευκά» έχουν ντυθεί το Βέρμιο, το Καϊμάκτσαλαν, το Πήλιο, ο Χορτιάτης και Χολομώντας, ενώ αραιές νιφάδες χιονιού και χιονόνερο.

    "Ψυγείο" τα Ιωάννινα

    Χιονίζει συνεχώς σε ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων και μέσα στην πόλη.

    Σε όλο το νομό η θερμοκρασία σημείωσε κάθετη πτώση, ενώ στην Κατάρα έφθασε τους -6 βαθμούς Κελσίου.

    Η συγκοινωνία σε ολόκληρο το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο γίνεται μόνο με αλυσίδες, ενώ αποκλεισμοί χωριών δεν έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα.

    Δεκάδες μηχανήματα αποχιονισμού και αλατιέρες της νομαρχίας, της ΔΕΣΕ, της Εγνατίας Οδού και των δήμων δούλευαν συνεχώς χθες για να διατηρήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

    Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων είναι κλειστό από χθες το πρωί και καμία πτήση δεν εκτελείται.

    Ενα μηχάνημα αποχιονισμού μεταξύ Κήπων και Φραγκάδων στα Ζαγοροχώρια, την ώρα που απομάκρυνε όγκους χιονιού ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε γκρεμό, χωρίς ευτυχώς να τραυματισθεί ο χειριστής του, που προληπτικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

    Η Τροχαία Ιωαννίνων σε όλους τους εθνικούς δρόμους έχει εγκαταστήσει περιπολικά που δεν επιτρέπουν σε κανένα αυτοκίνητο να κινηθεί αν δεν έχει αλυσίδες, ακόμη και στην Εγνατία Οδό προς Ηγουμενίτσα και Μέτσοβο.

    Από τη Νομαρχία Ιωαννίνων και την Τροχαία γίνεται έκκληση σε όλους τους οδηγούς και κυρίως όσους βρίσκονται σε ορεινές περιοχές για τις γιορτές των Χριστουγέννων να μην κινούνται άσκοπα στους δρόμους για να διευκολυνθούν τα μηχανήματα αποχιονισμού.

    Λαμία: Με αλυσίδες η κυκλοφορία

    Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στους δρόμους Λαμίας - Καρπενησίου και Λαμίας - Άμφισσας. Στα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας το χιόνι έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 30 εκατοστά.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής διεύθυνσης Φθιώτιδας και στους τρεις δρόμους χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από το 7ο χιλιόμετρο έως το 22ο ωστόσο όμως ο δρόμος παραμένει ανοιχτός παρά το γεγονός ότι το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει 25 εκατοστά. Ωστόσο οι οδηγοί που πιθανά να διέλθουν απ' αυτό το σημείο επειδή η χιονόπτωση συνεχίζεται πρέπει να έχουν μαζί τους τις απαραίτητες αλυσίδες.

    Στο δρόμο Λαμίας - Αμφισσας με ιδιαίτερη προσοχή εξελίσσεται η κυκλοφορία στην περιοχή του Μπράλλου, ενώ κατά τόπους είναι απαραίτητες και οι αλυσίδες. Αντίθετα μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων γίνεται η κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας- Άμφισσας στο 51ο χλμ λίγο μετά την Γραβιά.

    Αλυσίδες είναι απαραίτητες για τους οδηγούς που κατευθύνονται από Λαμία προς Καρπενήσι, αφού στην περιοχή Ράχες Τυμφρηστού το χιόνι που συνεχίζει να πέφτει έχει ξεπεράσει τα 50 εκατοστά

    Σε ό,τι αφορά το επαρχιακό δίκτυο του νομού Φθιώτιδας ιδιαίτερα στη δυτική Φθιώτιδα εντοπίζονται αρκετά προβλήματα, ωστόσο όμως μηχανήματα της νομαρχίας και των δήμων κινούνται για να ανοίξουν τους επαρχιακούς δρόμους.

    Στα ορεινά χωριά της Σπερχειάδας, της Μακρακώμης και της Υπάτης το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 30 εκ. και η κυκλοφορία γίνεται με δυσκολίες σε κάποια μάλιστα χωριά είναι αδύνατον να φτάσει αυτοκίνητο. Μηχανήματα των δήμων και της νομαρχίας κινούνται προς αυτές τις κατευθύνσεις για να ανοίξουν τους δρόμους και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Το ίδιο συμβαίνει και με τα χωριά του Μπράλλου όπως επίσης και με τα χωριά του Δομοκού.

    Τέλος σε ότι αφορά το εθνικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα αλλά ωστόσο τα συνεργεία που έχουν αναλάβει τον εκχιονισμό βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή.

    Χιόνια και στην Πελοπόννησο

    Απο νωρίς χθες το απόγευμα χιονίζει και στην Πελοπόννησο οπου ντύθηκαν στα λευκά η Αρκαδία αλλά και η ορεινή Λακωνία Κορινθία και Αργολίδα.

    Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχουν μαζί τους αντιολησθητικές αλυσίδες.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά. Στο εθνικό οδικό δίκτυο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Τρίπολη-Σπάρτη, μηχανήματα της περιφέρειας των νομαρχιών αλλά και της κοινοπραξίας Μωρέας καθαρίζουν το οδόστρωμα και ρίχνουν αλάτι.

    Οι διερχόμενοι οδηγοί ομως σύμφωνα με τις αρχές θα πρέπει να εχουν υποχρεωτικά αλυσίδες γιατί ενδέχεται να τις χρησιμοποιήσουν σε τμήματα του δρόμου. Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στο δρόμο απο Δολιανά-Καστρί-Αγιο Πέτρο , Πιάνα-Αλονίστενα-Στοφάλανθο ενώ στον εθνικό δρόμο Τρίπολη Αρχαία Ολυμπία οι οδηγοί θα φορέσουν αλυσίδες μετά τη Βυτίνα στην περιοχή του Καμπέα και αλύσίδες χρειάζονται στο δρόμο απο Στυμφαλία προς Φενεό στην Κορινθία. Δεν υπάρχουν χωριά αποκλεισμένα.

    [02] Ελληνικά έθιμα και παραδόσεις

    Διαφορετικά γιορτάζονται τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου " χρωματίζουν " τις γιορτινές αυτές μέρες και αποτελούν μια όαση χαράς για μικρούς και μεγάλους.

    Το ΑΠΕ παρουσιάζει τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς όπως τα περιέγραψαν πέντε ανταποκριτές του.

    Καρδίτσα: το "τάισμα της βρύσης" και το έθιμο της "γουρνοχαράς"

    Ο ανταποκριτής μας, Γ. Παπαγεωργόπουλος, γράφει:

    Μπορεί χρόνο με τον χρόνο τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα να χάνονται, αλλά σε πολλές περιοχές, ανάμεσα τους και ο Νομός Καρδίτσας, διατηρούνται ακόμη αρκετά και παραμένουν ζωντανά μέσα από το πέρασμα των χρόνων.

    Ακόμη και σήμερα σε όλο το Νομό συναντά κανείς την αναβίωση των πατροπαράδοτων χριστουγεννιάτικων εθίμων του δωδεκαημέρου.

    Παραμονές Χριστουγέννων 23 και 24 Δεκεμβρίου οι νοικοκυρές φτιάχνουν το χριστόψωμο με έναν σταυρό στην μέση καθώς και αυγοκουλούρες τις οποίες εν συνεχεία προσφέρουν σε ηλικιωμένους και παιδιά.

    Σε πολλά χωριά ακόμη του Νομού Καρδίτσας το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου συνεχίζουν να ρίχνουν θυμίαμα στα τζάκια εν αναμονή του αρχηγού Καλικάντζαρου. Το ίδιο γίνεται και την επόμενη μέρα καθώς έρχονται και οι υπόλοιποι καλικάντζαροι.

    Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων - σε κάποια χωριά αυτό γίνεται παραμονή Πρωτοχρονιάς- γίνεται το λεγόμενο "τάισμα" της βρύσης. Οι κοπέλες, τα χαράματα των Χριστουγέννων, πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση "για να κλέψουν το "άκραντο νερό". Το λένε άκραντο, δηλαδή αμίλητο, γιατί δε βγάζουν λέξη σ' όλη τη διαδρομή. Αλείφουν τις βρύσες του χωριού με βούτυρο και μέλι, με την ευχή όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι τον καινούργιο χρόνο και όπως γλυκό είναι το μέλι, έτσι γλυκιά να είναι και η ζωή τους. Για να έχουν καλή σοδειά, όταν φτάνουν εκεί, την "ταΐζουν", με διάφορες λιχουδιές, όπως βούτυρο, ψωμί, τυρί, όσπρια ή κλαδί ελιάς. Έλεγαν μάλιστα πως όποια θα πήγαινε πρώτη στη βρύση, αυτή θα στεκόταν και η πιο τυχερή ολόκληρο το χρόνο. Έπειτα ρίχνουν στη στάμνα ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, "κλέβουν νερό" και γυρίζουν στα σπίτια τους πάλι αμίλητες μέχρι να πιούνε όλοι από το άκραντο νερό. Με το ίδιο νερό ραντίζουν και τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού, ενώ σκορπούν στο σπίτι και τα τρία χαλίκια.

    Τα παιδιά ψάλλουν τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι είτε την παραμονή είτε ανήμερα των Χριστουγέννων. Παλιότερα τα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι ήταν πολλά, χρόνο με τον χρόνο όμως όλο και λιγοστεύουν.

    Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων σε πολλά σημεία του νομού γιορτάζουν την "γουρνοχαρά", καθώς την μέρα εκείνη σφάζουν τα γουρούνια που έχουν θρέψει σχεδόν ένα χρόνο πριν.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι από το χοιρινό δεν πάει χαμένο σχεδόν τίποτε. Το λίπος το λιώνουν και το χρησιμοποιούν στην μαγειρική, φτιάχνουν λουκάνικα ενώ τα παλιά χρόνια από το δέρμα του γουρουνιού έφτιαχναν παπούτσια τα οποία τα χρησιμοποιούσαν στα χωράφια, τα λεγόμενα "γουρνοτσάρουχα". Ακόμη, οι πιτσιρικάδες κατασκεύαζαν αυτοσχέδιες μπάλες.

    Το έθιμο της γουρνοχαράς συνεχίζει μέχρι και σήμερα αμείωτο σε πολλά σημεία του Νομού. Διοργανώνεται δε κάθε χρόνο στην Πορτίτσα του Δήμου Μητρόπολης και το Φανάρι, έδρα του Δήμου Ιθώμης, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.

    Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς οι περισσότερες νοικοκυρές του Νομού φτιάχνουν την βασιλόπιτα ή αετόπιτα στην οποία βάζει μέσα και ένα κέρμα. Αφού ο αφέντης του σπιτιού, βγάλει από ένα κομμάτι για τον Χριστό, την Παναγία και τον Άγιο Βασίλειο τα μέλη της οικογένειας παίρνουν το δικό τους κομμάτι και αναζητούν σε αυτό το κέρμα.

    Στις 5 Ιανουαρίου παραμονές των Θεοφανίων συναντάμε ακόμη και σήμερα τα Ρογκάτσια ή Ρογκατσάρια. Ενα έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στην αρχαιότητα. Οι συμμετέχοντες, ντυμένοι με προβιές ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, τριγυρίζουν το χωριό και λένε τα κάλαντα, διαφορετικά για τον καθένα,με διάθεση πειράγματος και σατιρισμού. Πίσω ακολουθούν "ο γαμπρός με τη νύφη" και στο τέλος έρχεται ο "παπάς" που διώχνει αυτούς τους "καλικάντζαρους". Το έθιμο παραμένει ζωντανό στο Νεοχώρι, στο Μεσενικόλα, στο Μορφοβούνι και στο Κρυονέρι.

    Σάμος: Χοιρινές τηγανιές, πηχτή και προβέντα

    Ο ανταποκριτής μας, Χ. Ζαβουδάκης, γράφει:

    Τα έθιμα των Χριστουγέννων έχουν αρχίσει να χάνονται σιγά-σιγά με το πέρασμα των χρόνων με την μορφή που τηρούνταν από τους προγόνους μας.

    Οι ξένες επιρροές έχουν τροποποιήσει κάποια από αυτά ή σε κάποιες περιπτώσεις τα έχουν καταργήσει.

    Ωστόσο, σε πείσμα των καιρών στο νησί της Σάμου κυρίως στα χωριά και τουλάχιστον οι γηραιότεροι τα τηρούν κατά γράμμα.

    Πολλές είναι ακόμη οι νοικοκυρές που παρά τον φόρτο εργασίας κυρίως οι νεότερες, φτιάχνουν τις παραμονές των Χριστουγέννων σπιτικούς κουραμπιέδες, μελομακάρονα, μπακλαβά με σουσάμι και καρύδι και "κατάδες" (σαν κουραμπιέδες με γέμιση καρυδιά).

    Οι γιαγιάδες λένε ότι τα γλυκά θα γλυκάνουν το νεογέννητο Χριστό. Η γαλοπούλα στην Σάμο μαγειρεύεται τα τελευταία χρόνια σαν ξενόφερτο έθιμο. Οι Σαμιώτες έχοντας χοιρίδια που εκτρέφανε τα έσφαζαν παραμονές της μεγάλης γιορτής και το κρέας το χρησιμοποιούσαν ως τις απόκριες, φυλαγμένο στα "κατώτα".

    Το πρωί των Χριστουγέννων μετά την εκκλησία συνηθίζεται να γίνονται οι "χοιρινές τηγανιές" συνοδευμένες με κρασάκι για να ανοίξει η όρεξη, καθώς και "πηχτή" η οποία έχει γίνει από την παραμονή.

    Η πηχτή είναι βρασμένο χοιρινό κρέας με μπόλικο λεμόνι, το οποίο αφήνουν να πήξει όλη τη νύχτα.

    Το φαγητό που σερβίρεται στα περισσότερα, ακόμη και σήμερα, σπίτια της Σάμου είναι το σελινάτο χοιρινό. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά από νωρίς λένε τα κάλαντα και με τα χρήματα που μαζεύουν πηγαίνουν στα μαγαζιά, προκειμένου να αγοράσουν τα δώρα τους.

    Οι γυναίκες κάνουν πυρετώδεις προετοιμασίες για το τραπέζι του ρεβεγιόν, αλλά και της "προβέντας" που πρέπει να πάει στις πεθερές, στις κουμπάρες για την καλή χρονιά.

    Η "προβέντα" είναι ένα πιάτο με γλυκά που κρίνει πολλές φορές την νοικοκυροσύνη της Σαμιώτισσας, καθώς συνοδεύεται συνήθως και με την βασιλόπιτα που έχουν φτιάξει.

    Το ρόδι είναι απαραίτητο για κάθε σαμιώτικο σπιτικό, καθώς οι οικογένειες το πρωί της Πρωτοχρονιάς μετά την εκκλησία θα το σπάσουν για να σκορπίσουν οι σπόροι του και να "γεμίσει" το σπίτι ευτυχία και υγεία.

    Όποιος κάνει το ποδαρικό πρέπει να πάρει "μπουλιστρίνα" (χρήματα), την οποία περιμένουν τα παιδιά επίσης από παπούδες, γιαγιάδες, θείες που θα πλαισιώσουν το μεσημέρι το τραπέζι.

    Την παραμονή των Φώτων, παιδιά λένε τα κάλαντα, ενώ ανήμερα σε κάθε πόλη λειτουργεί μια μόνο εκκλησία και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας σχηματίζεται πομπή για το λιμάνι που θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων και ο Μητροπολίτης (στην πρωτεύουσα) ή ο παπάς θα ρίξει τον σταυρό.

    Όποιος τον πιάσει θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς, παίρνει την ευλογία του ιερέα και μαζί του γυρνούν το μεσημέρι από σπίτι σε σπίτι για να μεταφέρουν την ευλογία του στους κατοίκους του νησιού.

    Ανατολική Μακεδονία: Μωμόγεροι και σπόρδισμα των φύλλων

    Ο ανταποκριτής μας, Β. Λωλίδης, γράφει:

    Τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου μαρτυρούν τις βαθύτερες ανησυχίες των ανθρώπων όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας οι κάτοικοι - η πλειονότητα των οποίων έχουν τις ρίζες τους στον Πόντο και τη Μικρά Ασία - γνωρίζουν πώς να διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις κυρίως μέσα από τη νέα γενιά.

    Από ολόκληρη την ανατολική Μακεδονία ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολιτιστική παράδοση του νομού Δράμας, με την πλούσια λαογραφία, τα ήθη τα έθιμα, τις γιορτές και τα διονυσιακά δρώμενα που πραγματοποιούνται όλες τις εποχές του χρόνου.

    Οι Μωμόγεροι, ένα είδος λαϊκού παραδοσιακού θεάτρου, αναβιώνει στους Σιταγρούς και τα Πλατανιά, χωριά όπου υπάρχουν πρόσφυγες από τον Πόντο. Η ονομασία Μωμόγεροι προέρχεται από τις λέξεις μίμος και γέρος, από τις μιμητικές κινήσεις που κάνουν οι πρωταγωνιστές με μορφή γεροντικών προσώπων. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται όλο το Δωδεκαήμερο (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια).

    Στο νησί της Θάσου οι οικογένειες κρατούν ένα πολύ παλιό έθιμο είναι το σπόρδισμα των φύλλων και γίνεται ως εξής: Κάθονται όλοι γύρω από το αναμμένο τζάκι, τραβούν την ανθρακιά προς τα έξω και ρίχνουν γύρω στ' αναμμένα κάρβουνα, φύλλα ελιάς, βάζοντας στο νου τους από μια ευχή, χωρίς όμως να την πουν στους άλλους. Όποιου το φύλλο γυρίσει περισσότερο, εκείνου θα πραγματοποιηθεί και η ευχή του.

    Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μυρτοφύτου του Δήμου Ελευθερών στη δυτική ακτή του νομού Καβάλας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αναβιώνει ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία. Τα αγόρια που θα φύγουν στρατιώτες μέσα στη νέα χρονιά συγκεντρώνουν μεγάλες στοίβες από ξύλα στην πλατεία. Την παραμονή του νέου χρόνου θα ανάψουν μια εντυπωσιακή φωτιά ψέλνοντας τα κάλαντα. Στις δώδεκα ακριβώς, με το χτύπημα του ρολογιού της εκκλησίας, ξεκινάει ένα παραδοσιακό γλέντι με τσίπουρο και γλυκά.

    Στην πόλη της Καβάλας, πολλοί κάτοικοι διατηρούν ακόμα κάποια από τα έθιμα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, όπως το σπάσιμο του ροδιού μπροστά στην είσοδο του σπιτιού για καλή τύχη, αλλά και η μεταφορά μιας πέτρας - συνήθως από το μικρότερο μέλος της οικογένειας - στο εσωτερικό του σπιτιού για να είναι στέρεο το σπίτι και γερή ολόκληρη η οικογένεια τη νέα χρονιά.

    Στο Δημ. Διαμέρισμα Ποδοχωρίου του Δήμου Ορφανού στα δυτικά του νομού Καβάλας, την πρώτη μέρα κάθε νέου χρόνου διατηρούν ακόμα αναλλοίωτο το έθιμο του "ποδαρικού", όπου τα πιο μικρά παιδιά επισκέπτονται όλα τα σπίτια του οικισμού μπαίνοντας μέσα σε αυτά με το δεξί πόδι, λένε ευχές στους νοικοκύρηδες του σπιτιού και δέχονται γλυκά και δώρα.

    Τέλος, στα Άβδηρα της Ξάνθης, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ορισμένες οικογένειες δε ζυμώνουν βασιλόπιτα αλλά ανοίγουν φύλλο και παρασκευάζουν μια πίτα με πράσο, κιμά και μπαχαρικό κύμινο. Μέσα στην πρασόπιτα βάζουν το φλουρί. Η πίτα ψήνεται σε παραδοσιακό ταψί το σινί και τα παλιότερα χρόνια σερβίρονταν πάνω σε χαμηλό ξύλινο τραπέζι, το σορβά.

    Ηράκλειο: Σύγλινα και "Καλή Χέρα"

    Ο ανταποκριτής μας, Γ. Μυσιρλάκης, γράφει:

    Πολλά και ενδιαφέροντα είναι τα έθιμα των Χριστουγέννων στο Ηράκλειο, αλλά και γενικότερα στην Κρήτη τα περισσότερα των οποίων διατηρούνται και στις ημέρες μας.

    Παλιότερα ήταν έθιμο να μεγαλώνει κάθε οικογένεια στο χωριό ένα γουρούνι, το «χοίρο», όπως το έλεγαν. Ο χοίρος σφάζονταν την παραμονή των Χριστουγέννων κι ήταν το κύριο Χριστουγεννιάτικο έδεσμα. Το χοίρο τον έσφαζαν την ημέρα των Αγίων Δέκα και έφτιαχναν:

    - λουκάνικα

    - απάκια:

    - πηχτή η τσιλαδιά

    - σύγλινα, (δηλαδή το κρέας του γουρουνιού κομμένο σε μικρά κομμάτια, που το έψηναν και το έβαζαν σε μεγάλα δοχεία και το κάλυπταν με το λιωμένο λίπος του ζώου. .

    - ομαθιές, τα έντερα του χοίρου γεμισμένα με ρύζι, σταφίδες και κομματάκια συκώτι.

    - τσιγαρίδες, κομμάτια μαγειρεμένου λίπους με μπαχαρικά που το έτρωγαν με ζυμωτό ψωμί για κολατσιό, όταν μάζευαν τις ελιές.

    Και σήμερα όμως πολλοί στα χωριά ανατρέφουν γουρούνια τα οποία τα σφάζουν παραμονές των Χριστουγέννων

    Το Χριστόψωμο :

    Το φτιάχνουν οι γυναίκες με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή.

    Το ζύμωμα είναι μια ιεροτελεστία .

    Χρησιμοποιούν, ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα και γαρίφαλα.Πλάθουν το ζυμάρι και παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα. Με την υπόλοιπη φτιάχνουν σταυρό με λουρίδες απ΄ τη ζύμη. Στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι. Στην υπόλοιπη επιφάνεια σχεδιάζουν σχήματα με το μαχαίρι ή με το πιρούνι, όπως λουλούδια, φύλλα, καρπούς, πουλάκια.

    Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το Χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί.

    Το κόβουν ανήμερα τα Χριστούγεννα, δίνοντας πολλές ευχές. Παλαιότερα στην Κρήτη τα ζώα είχαν μερίδα και στο Χριστόψωμο. Οι Κρητικοί το Χριστόψωμο, το ανακάτευαν με τα πίτουρα και το έδιναν στα ζώα να το φάνε, για να ευλογηθούν κι αυτά.

    Γλυκίσματα :

    Τα παραδοσιακά γλυκά των γιορτών είναι τα Χριστόψωμα, τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, τα σαρίκια, οι λουκουμάδες, οι γλυκοκουλούρες, η Βασιλόπιτα. Τα μελομακάρονα βουτιούνται σε μέλι και πασπαλίζονται με κοπανισμένο καρύδι, σησάμι και κανέλα. Οι κουραμπιέδες έχουν αγνό βούτυρο, ρακί, αμύγδαλα, ζάχαρη άχνη. Η ζάχαρη συμβολίζει τα χιονισμένα βουνά της εποχής. Τα σαρίκια είναι από φύλλο ζύμης, τηγανίζονται σε καυτό λάδι και πασπαλίζονται με κανέλα και σησάμι. Τα ξεροτήγανα είναι περίπου ίδια με τα σαρίκια, αλλά τυλίγονται στα δάκτυλα.

    Το ποδαρικό :

    Πρόκειται για ένα έθιμο που διατηρείται χρόνια . Ο πρώτος άνθρωπος που θα πατήσει με το πόδι του (ποδαρικό) στο σπίτι μετά την είσοδο του νέου χρόνου, πρέπει να είναι τυχερός για να φέρει τύχη στο σπίτι και να πατήσει πρώτα με το δεξί του πόδι για να πάνε όλα δεξιά δηλ. καλά.

    Επίσης την ημέρα της Πρωτοχρονιάς μεταφέρουν νερό από τη βρύση στο σπίτι και ο νοικοκύρης λέει : «Όπως τρέχει τούτο το νερό έτσι να τρέχουν και τα καλά στο σπίτι μου».

    Ακόμη ο νοικοκύρης μεταφέρει μια πέτρα στο σπίτι λέγοντας: «Όπως είναι γερή τούτη η πέτρα έτσι να είναι γερό και το σπίτι μου». Σε ορισμένα μέρη του Ηρακλείου, την πρωτοχρονιά συνηθίζεται η οικογένεια να πηγαίνει στην εκκλησία. Μαζί τους παίρνουν μια εικόνα του σπιτιού, η οποία αφού λειτουργηθεί θα κάνει το ποδαρικό στο σπίτι.

    Τα κάλαντα:

    Πρόκειται για τα Παραδοσιακά κρητικά κάλαντα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

    Με αυτά και με την Κρητική διάλεκτο μνημονεύουν τα γεγονότα των εορτών, καταλήγουν με ευχές για τον νοικοκύρη του σπιτιού και λέγονται την παραμονή της κάθε γιορτής συνήθως από παιδιά που γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι και τα τραγουδούν κρατώντας τρίγωνα, λύρες και λαούτα .

    Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα από Κρητικά Κάλαντα:

    Ταχειά ταχειά ν'αρχιχρονιά κι αρχή του Γεναρίου

    αύριο ξημερώνεται τ' αγίου Βασιλείου

    Πρώτα που βγήκεν ο Χριστός

    - άγιος και πνευματικός -

    στη γη να περπατήσει

    βγήκε και χαιρέτησε όλους τους ζευγολάτες.

    Τον πρώτο που χαιρέτησε ήτον Άγιο Βασίλης

    - Καλώς τα κάνεις Βασιλειό, καλόν ζευγάριν έχεις

    Η «καλή χέρα»

    Την πρωτοχρονιά οι παππούδες και οι στενοί συγγενείς δίνουν στα παιδιά την «καλή χέρα», δηλαδή κάποιο χρηματικό ποσόν. Έθιμο που διατηρείται μέχρι και σήμερα .

    Η μπουγάτσα

    Στο Ηράκλειο υπάρχει και το έθιμο της μπουγάτσας, όπου οι κάτοικοι καταναλώνουν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς μεγάλες ποσότητες μπουγάτσας, θέλοντας να είναι γλυκιά η πρώτη τους γεύση. Μάλιστα σε όλους τους δρόμου του Ηρακλείου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχουν στηθεί υπαίθριοι πάγκοι για την διανομή μπουγάτσας .

    Χανιά- Με ευλάβεια στη σπηλιά του Αϊ Γιάννη...

    O ανταποκριτής μας, Α. Νομικός, γράφει:

    Ζωντανή μέχρι και σήμερα, που πολλά έχουν αλλάξει, παραμένει και στην Κρήτη η παράδοση, η οποία δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα στην γιορτή των Χριστουγέννων.

    Οι κρητικοί, άνθρωποι της "τάβλας" και της παράδοσης, διατηρούν ήθη και έθιμα, που ακόμα και νέοι άνθρωποι κυρίως στην ύπαιθρο τηρούν με ευλάβεια....

    Τα παραδοσιακά κάλαντα την παραμονή των Χριστουγέννων φέρνουν στους δρόμους πόρτα - πόρτα του πιτσιρικάδες κυρίως , που πριν από χρόνια μπορεί να έπαιρναν από το χέρι του νοικοκύρη και της νοικοκυράς έναν κουραμπιέ, ένα μελομακάρονο και αβγά και κουλούρες, αλλά σήμερα εναρμονισμένοι στο πνεύμα των καιρών βγαίνουν στους δρόμους για να τα πουν, με την προσμονή να εξασφαλίσουν το χαρτζιλίκι τους.

    Η εικόνα δεν αλλάζει, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ομάδες παιδιών κρατώντας το παραδοσιακό τρίγωνο, την κρητική λύρα και άλλα μουσικά όργανα χτυπούν τις πόρτες από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ.

    Στο εσωτερικό των σπιτιών ημέρες πριν έχει στολιστεί το δέντρο των Χριστουγέννων, ενώ στις πόρτες πολλών σπιτιών κρέμεται το Χριστουγεννιάτικο στεφάνι.

    Ο στολισμός πάντως σήμερα είναι διαφορετικός σε σχέση με άλλες εποχές, αφού τα περισσότερα σπίτια μέσα και έξω κοσμούν τα πολύχρωμα λαμπιόνια

    Στο τραπέζι του σπιτιού απαραίτητα εδώ και πολλά χρόνια διατηρούνται τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, που ακόμα και σήμερα πολλές νοικοκυρές εξακολουθούν να παρασκευάζουν στο σπίτι.

    Tα αυγοκαλάμαρα επίσης συναντά κανείς σε πολλά σπίτια.

    Η νηστεία του 40ήμερου τηρείται ακόμα και σήμερα ευλαβικά, ενώ οι εκκλησίες και οι ναοί κατακλύζονται από πιστούς.

    Στην σπηλιά του Αϊ Γιάννη στη Μαραθοκεφάλα Κισάμου την παραμονή των Χριστουγέννων τελείται Αρχιερατική θεία λειτουργία.

    Η αναπαράσταση της φάτνης όπου γεννήθηκε ο Χριστός με πρόβατα, βοσκούς φωτιές, σήμαντρα και το αστέρι να λάμπει στην κορυφή της σπηλιάς δίνουν ιδιαίτερο χρώμα.

    Στις κουζίνες των σπιτιών τα σύγκλινα, το χοιρινό, τα εντόσθια στο τηγάνι, το ζυμωτό ψωμί, το βραστό, το Κρητικό πιλάφι, "κυριαρχούν" της γαλοπούλας.

    Παλιότερα , από την παραμονή των Χριστουγέννων οι γεωργοί, οι βοσκοί και οι ναυτικοί έλεγαν " πώς παλεύγουν οι καιροί, και οι αέρηδες ποιος θα γεννηθεί και ποιος θα βαπτισθεί".

    Οποίος γεννηθεί, όποιος δηλαδή υπερισχύσει και βγει νικητής την ημέρα των Χριστουγέννων , αυτός θα υπερισχύσει μέχρι και τα φώτα, αλλά και ολόκληρο τον καινούριο χρόνο.

    Πιο παλιά το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων έκοβαν κλαδιά και βλαστούς οι νοικοκυρές και κόρες και τα πήγαιναν στο σπίτι.Τα έβαζαν σε ποτήρι με νερό και προσμονούσαν να ανθίσουν.

    Το προζύμι, το Χριστόψωμο είχαν ξεχωριστή θέση σε κάθε σπίτι, ενώ και το " ανάθρεμμα" του χοίρου που σφάζονταν την παραμονή, κυριαρχούσε στα περισσότερα χωριά.

    Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων από το κρέας του χοίρου παρασκεύαζαν λουκάνικα , απάκια, πηχτή, σύγκλινο, ομαθιές και τσιγαρίδες.

    Το "ακοίμητο" τζάκι με τα μεγάλα κούτσουρα ( ξύλα ) εξακολουθεί και στις ημέρες μας να δίνει τον τόνο μιας γιορτής οικογενειακής, που όλοι αναζητούν την ευτυχία της γέννησης του νέου χρόνου που έρχεται.

    Οι παλαιότεροι έλεγαν πώς μέσα από την αθρακιά - την στάχτη- μπορούσαν να μαντέψουν τα μελλούμενα.

    [03] "Σπίτι του Πολιτισμου" στο Ρέθυμνο

    Αύριο το βράδυ το «Σπίτι του πολιτισμού» Ρεθύμνου ανοίγει για πρώτη φορά τις θύρες του στον κόσμο των εικαστικών τεχνών, με τα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης "L i q u i d".

    Καλλιτέχνες όλων των πεδίων και εικαστικών μέσων (ζωγραφική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις,video art) θα προσεγγίσουν με το προσωπικό τους καλλιτεχνικό ιδίωμα την έννοια νερού και γενικότερα του υγρού στοιχείου και θα δημιουργήσουν μια συνολική εικαστική αφήγηση που θα αναδεικνύει τις πολύπλευρες ερμηνείες και σημασίες του.

    Εγκαινιάζουν έτσι την πολιτιστική χρονιά 2009,που το πνεύμα της θα διακατέχεται από τη θεματική ενότητα του ΝΕΡΟΥ και όλης της γκάμας του υγρού στοιχείου.

    Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι Τάσος Ανδρουλάκης, Βασίλης Βασιλακάκης, Ανδρέας Βούσουρας, Τάκης Γερμενής, Δημήτρης Γκιζίνος, Βαγγέλης Γκόκας, Ματθαίος Γιαννούτσος, Γιώργος Διβάρης, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Δήμητρα Μαρούδα, Γιώργος Νουβάκης, Χρυσή Καραδάκη, Θεοφάνης Κατσέλης, Χρήστος Κωτσούλας, Ευφροσύνη Μυτιληναίου, Χριστίνα Ντεπιάν, Νίκος Παπαδημητρίου, Ελευθερία Ρούσου, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Κώστας Τσώλης, Έφη Φουρίκη.

    Η έκθεση θα έχει διάρκεια από 29 Δεκεμβρίου έως 25 Ιανουαρίου και θα λειτουργεί καθημερινά 10:00-14:00 το πρωί και 18:30-21:30 το απόγευμα.

    [04] Κίνα:Αποζημιώσεις γαλακτοβιομηχανιών

    Οι κινεζικές γαλακτοβιομηχανίες, που πούλησαν το βρεφικό γάλα σε σκόνη, επιμολυσμένο με μελαμίνη, θα καταβάλλουν αποζημιώσεις στις οικογένειες περίπου 300.000 παιδιών, τα οποία αρρώστησαν από την κατάποσή του, μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ.

    Είκοσι-δύο παραγωγοί γαλακτοκομικών θα καταβάλλουν εφάπαξ αποζημιώσεις σε ρευστό στις οικογένειες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο της Κινεζική Ενωση Βιομηχανίας Γαλακτοκομικών.

    Ωστόσο, δεν αποκάλυψε το ύψος των αποζημιώσεων ή το ποιές είναι αυτές οι γαλακτοβιομηχανίες.

    [05] ΗΠΑ: Προτάσεις μεταφοράς κρατουμένων

    Την Αυστραλία προσέγγισαν οι αμερικανικές αρχές με το αίτημα να δεχτεί στο έδαφός της κάποιους από τους κρατούμενος στις φυλακές του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, όταν αυτές κλείσουν, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα.

    Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ δήλωσε στην εφημερίδα The Australian ότι τα όποια αιτήματα θα εξεταστούν κατά περίπτωση.

    "Ολα τα άτομα που θα γίνουν δεκτά από την Αυστραλία θα πρέπει να πληρούν τα αυστηρά νομικά κριτήρια της Αυστραλίας και να υποβληθούν στις υποχρεωτικές και υπερβολικά αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αυστραλού πρωθυπουργού.

    Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έχει δεσμευτεί να κλείσει τις φυλακές στο Γκουαντάναμο όταν αναλάβει τα καθήκοντά του.

    Εκεί κρατούνται περίπου 250 άτομα, ανάμεσά τους και ο Χαλίντ Σιχ Μοχάμεντ, ο οποίος είναι ο φερόμενος ως "εγκέφαλος" των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Επί πρωθυπουργίας του συντηρητικου πρώην πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, η Αυστραλία ήταν στενή σύμμαχος του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και του αγώνα του κατά της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ.

    Ακόμη, οι ΗΠΑ προσέγγισαν και την Ισπανία, ωστόσο, ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο δήλωσε πως μία πιθανή υποδοχή κρατουμένων από την αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Ισπανία θέτει «σοβαρά νομικά προβλήματα».

    «Εάν προεξοφλήσω μία τέτοια υπόθεση αυτό θέτει σοβαρά νομικά προβλήματα», τόνισε ο Θαπατέρο σε συνέντευξη Τύπου, αφού προηγουμένως υπογράμμισε πως δεν έχει δεχθεί «κανένα σχετικό αίτημα από την αμερικανική κυβέρνηση».

    Νωρίτερα, η ισπανική εφημερίδα Ελ Περιόδικο ντε Καταλούνια είχε δημοσιεύσει την είδηση πως ο Θαπατέρο αντιμετωπίζει ευνοϊκά το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν στην Ισπανία οι κρατούμενοι στο Γουαντάναμο, εάν αυτό -σύμφωνα με την προεκλογική υπόσχεση του Μπαράκ Ομπάμα-κλείσει.

    Μολαταύτα, η δήλωση του Θαπατέρο φαντάζει να κλείνει τις πόρτες, τουλάχιστον προς το παρόν, για μία τέτοια εξέλιξη, της οποίας η προοπτική έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και σβ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τόσο για την νομική διάσταση της κατάστασης των κρατουμένων, όσο και για τους κινδύνους για την ασφάλεια από την αποφυλάκισή τους.

    [06] Ημερήσια Ατζέντα: 28/12/2008

    Χρόνια Πολλά !!!

    [07] Τραγικός απολογισμός

    Το Ισραήλ εξαπέλυσε χθες Σάββατο φονικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Χαμάς στη Γάζα με περισσότερους από 200 νεκρούς και 700 τραυματίες, επιδιώκοντας να αντιμετωπίσει έτσι τις εκτοξεύσεις ρουκετών από το παλαιστινιακό αυτό έδαφος που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ισλαμιστικού κινήματος.

    Η επιχείρηση "Συμπαγές Μολύβι", μια πρωτοφανούς έκτασης επίθεση εναντίον ενός παλαιστινιακού εδάφους, ξεκίνησε στις 11.30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και στοίχισε τη ζωή σε 228 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μέλη της αστυνομίας της Χαμάς, ενώ προκάλεσε τον τραυματισμό 700, εκ των οποίων οι 140 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές.

    Σύμφωνα με υψηλόβαθμο ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο, η πολεμική αεροπορία έπληξε αποκλειστικά "στρατιωτικούς στόχους" και κατάφερε σοβαρό πλήγμα αιφνιδιάζοντας τη Χαμάς. Όμως πρόκειται μόνο για την πρώτη πράξη μιας εκστρατείας "μακράς πνοής" με στόχο να εξαναγκασθεί η Χαμάς να σταματήσει τις βολές ρουκετών.

    Μέσα σε μερικά λεπτά, περίπου 60 ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν γύρω στις 50 θέσεις του ισλαμιστικού κινήματος, κυρίως το γενικό επιτελείο της αστυνομίας στην πόλη της Γάζας και στρατόπεδα εκπαίδευσης. Στη συνέχεια η ισραηλινή αεροπορία επιτέθηκε σε εκτοξευτήρες ρουκετών.

    Ο στρατηγός Τάουφικ Τζαμπέρ, αρχηγός της αστυνομάις της Χαμάς, σκοτώθηκε στις επιδρομές, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της δύναμης αυτής.

    Αργά το βράδυ, μια νέα επιδρομή προκάλεσε το θάνατο δύο μελών της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς που ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν ρουκέτες. Εξάλλου ένα τέμενος κοντά στο νοσοκομείο Σίφα της Γάζας υπέστη ζημιές από πύραυλο αέρος-εδάφους που είχε στόχο δύο αστυνομικούς της Χαμάς οι οποίοι βρίσκονταν στην πόρτα του, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι δύο άνδρες φέρεται ότι είναι νεκροί ή τραυματίες.

    Περισσότερες από 70 ρουκέτες και βλήματα όλμου εκτοξεύθηκαν ως απάντηση χθες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Τα πυρά αυτά προκάλεσαν το θάνατο ενός αμάχου και τον τραυματισμό τεσσάρων.

    Η επιχείρηση "θα συνεχιστεί και θα ενταθεί όσο χρειάζεται", προειδοποίησε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ και ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε στη διάρκεια της νύκτας του Σαββάτου προς την Κυριακή ότι ο στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις του.

    Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής ισραηλινής κυβέρνησης Εχούντ Όλμερτ δήλωσε ότι το Ισραήλ "δεν πολεμάει τον παλαιστινιακό λαό", αλλά τη Χαμάς και δεσμεύθηκε να αποφύγει μια "ανθρωπιστική κρίση" στη Γάζα.

    Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι στόχοι της αεροπορικής επιχείρησης είχαν επιλεγεί ώστε "να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων" και όρισε ως στόχο "να αλλάξει θεμελιωδώς η κατάσταση" ώστε "εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί να μην βρίσκονται πια υπό την απειλή των ρουκετών", ενώ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι αυτή είναι που θέλησε την κλιμάκωση.

    Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια απάντησε πως οι ισραηλινές επιθέσεις δεν θα κάνουν το κίνημά του να υποκύψει.

    Η Χαμάς απηύθυνε έκκληση στο ένοπλο τμήμα της, τις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, "να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να εμποδίσουν τους σιωνιστές να κοιμηθούν".

    Ο εξόριστος αρχηγός της, ο Χάλεντ Μεσάαλ, ζήτησε να κηρυχθεί μια νέα ιντιφάντα εναντίον του Ισραήλ και αναφέρθηκε σε μια επανάληψη των επιθέσεων αυτοκτονίας, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ-Τζαζίρα.

    Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση "δειλή" και κατήγγειλε τις "σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας".

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία" του και απηύθυνε έκκληση για μια "άμεση παύση των βιαιοτήτων".

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως η Χαμάς έχει τα χαρτιά στα χέρια της προσθέτοντας ότι το κίνημα μπορεί να βάλει τέλος στα ισραηλινά πλήγματα αν σταματήσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του εβραϊκού κράτους.

    Οι ΗΠΑ πίεσαν πάντως το Ισραήλ να φροντίσει ώστε οι επιδρομές να μην προκαλέσουν θύματα μεταξύ των αμάχων.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Μόσχα, μεταξύ άλλων, ζήτησαν να τερματισθούν "αμέσως" οι βιαιότητες.

    Οι ηγέτες του Αραβικού Συνδέσμου, οι χώρες του οποίου καταδίκασαν ομόφωνα τις επιδρομές αυτές, πρόκειται να πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο κορυφής την Παρασκευή στην Ντόχα που θα είναι αφιερωμένη στην ισραηλινή επίθεση. Οι υπουργοί τους επί των Εξωτερικών θα συνεδριάσουν δύο ημέρες νωρίτερα στο Κάιρο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

    Σε αντίδραση στις ισραηλινές επιδρομές, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Δυτική Όχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Διακόσιοι ισραηλινοί ειρηνιστές διαδήλωσαν επίσης μπροστά από το υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ εναντίον της επίθεσης και υπέρ μιας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς.

    Επίσης, το χριστουγεννιάτικο δένδρο της Βηθλεέμ έξω από το Ναό της Γέννησης, που συνήθως μένει φωταγωγημένο έως το τέλος των εορτών τον Ιανουάριο, έσβησε απόψε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα.

    "Αποφασίσαμε να σβήσουμε τα φωτάκια του δένδρου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σφαγή στη Γάζα", δήλωσε ο δήμαρχος Βίκτορ Μπατάρσε. "Το Ισραήλ υπονόμευσε τις γιορτές με τη σφαγή αυτή", τόνισε.

    Έκτακτη σύνοδος των Αράβων ΥΠΕΞ

    Ο Αραβικός Σύνδεσμος αποφάσισε να καθυστερήσει, έως την Τετάρτη, την κατεπείγουσα σύνοδο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για την διαμόρφωση κοινής θέσης μετά τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 229 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους τουλάχιστον 700 χθες Σάββατο.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα είπε στους δημοσιογράφους ότι η σύνοδος αναβλήθηκε διότι πολλοί υπουργοί ήταν "απασχολημένοι", καθώς βρίσκονταν στις συναντήσεις δύο αραβικών περιφερειακών οργάνων: του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και της Ένωσης του Μαγρέμπ.

    "Ο χρόνος μας ανησυχεί πάρα πολύ. . . η σύνοδος σε επίπεδο υπουργών καθυστερεί. . . αλλά δε θα μείνουμε σιωπηλοί, οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν", δήλωσε ο Μούσα.

    Παράλληλα, ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε από τη Λιβύη--το μόνο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μεταξύ των αραβικών κρατών--να ζητήσει κατεπείγουσα σύγκλησή του.

    Οι Αραβικές κυβερνήσεις καταδίκασαν ομόθυμα τις επιθέσεις και κάλεσαν να υπάρξει άμεσος τερματισμός τους. Ωστόσο οι εκκλήσεις για κατεπείγουσα σύνοδό του φάνηκαν να συναντούν αντιδράσειςΒ· μόλις 4-5 από τις 22 κυβερνήσεις-μέλη του υιοθέτησαν την ιδέα, πολύ λιγότερες από τις 14 που απαιτούνται, δήλωσε αξιωματούχος του Αραβικού Συνδέσμου υπό τον όρο να μην κατονομασθεί.

    Η Χαμάς κάλεσε τις Αραβικές χώρες να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ισραήλ--εάν διατηρούν τέτοιες--και να εργασθούν για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Ωστόσο η Αίγυπτος, η μόνη αραβική χώρα που γειτνιάζει με τη Γάζα, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ, ενώ διατήρησε την μεθόριο κλειστή το μεγαλύτερο διάστημα επιβολής του ισραηλινού αποκλεισμού.

    Ο Μούσα εκτίμησε ότι οι χθεσινές επιθέσεις είναι μόνον η αρχή. "Αντιμετωπίζουμε ένα θέαμα διαρκείας, που σχεδιάσθηκε προσεκτικά. Έτσι, θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα υπάρξουν πολλές απώλειες. Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή", δήλωσε.

    Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ άρχισε αργά χθες Σάββατο [03:00 την Κυριακή, ώρα Ελλάδας] κατεπείγουσα συνάντηση για να συζητήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας που επλήγη από δεκάδες επιδρομές της πολεμικής αεροπορίας και της αεροπορίας στρατού του Ισραήλ χθες οι οποίες κόστισαν τη ζωή περίπου 230 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων τουλάχιστον 750.

    Στη συνάντηση του ΣΑ, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Λιβύης--του μόνου αραβικού κράτους που ενέχει θέση μη-μονίμου μέλους του στην τρέχουσα σύνθεσή του--αναμενόταν να συζητηθεί σχέδιο απόφασης που θα καλεί να τερματισθούν άμεσα οι επιδρομές. Στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση αναμενόταν να συμμετάσχει ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

    Νωρίτερα χθες, ο Μπαν σε ανακοινωθέν της γενικής γραμματείας ανέφερε ότι "αν και αναγνωρίζει τις ανησυχίες του Ισραήλ όσον αφορά τις συνεχιζόμενες εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα, σταθερά τονίζει την υποχρέωση του Ισραήλ να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές νομικό πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταδικάζει την υπερβολική χρήση ισχύος που αποβαίνει στους θανάτους και τραυματισμούς αμάχων".

    Το ανακοινωθέν προσέθεσε ότι ο Μπαν παράλληλα "καταδικάζει τις συνεχιζόμενες επιθέσεις με ρουκέτες από Παλαιστίνιους μαχητές και είναι βαθειά αναστατωμένος για το ότι οι επανειλημμένες εκκλήσεις προς τη Χαμάς να σταματήσει τις επιθέσεις αυτές δεν εισακούσθηκαν".

    Η πρέσβειρα του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκαμπριέλα Σάλεϋ υπερασπίσθηκε τις ενέργειες της κυβέρνησής της στη Λωρίδα της Γάζας σε επιστολή της προς τον Μπαν, καθιστώντας τη Χαμάς "αποκλειστικά υπεύθυνη" για τα γεγονότα.

    "Το Ισραήλ εξάντλησε όλα τα μέσα και τις προσπάθειες για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η ηρεμία και να σεβασθεί το καθεστώς ηρεμίας. . . Η αντίδραση του Ισραήλ έχει στόχο μόνο τους τρομοκράτες και τις υποδομές τους στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν έχει στόχο τον άμαχο πληθυσμό. Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να αποτρέψει μια ανθρωπιστική κρίση", υποστηρίζεται στην επιστολή.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Ο Λευκός Οίκος θέλει να τερματιστούν οι βιαιότητες στη Μέση Ανατολή και θεωρεί πως έγκειται στη Χαμάς να βάλει τέλος στα ισραηλινά πλήγματα σταματώντας τις δικές της εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με επίσημη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Στο μεταξύ, από τη Χαβάη, όπου ο Μπαράκ Ομπάμα περνάει την περίοδο των γιορτών, εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο εκλεγμένος προέδρος των ΗΠΑ "παρακολουθεί" την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας όπου οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στοίχισαν σήμερα τη ζωή σε τουλάχιστον 225 ανθρώπους ενώ πάνω από 700 είναι οι τραυματίες.

    Ο Ομπάμα, ο οποίος θα αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, "παρακολουθεί από κοντά τα παγκόσμια γεγονότα, περιλαμβανομένης της κατάστασης στη Γάζα", δήλωσε η εκπρόσωπός του για θέματα εθνικής ασφάλειας Μπρουκ Άντερσον.

    Η γαλλική προεδρία της ΕΕ με ανακοινωθέν της εκφράζει την «έντονη ανησυχία της για την κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας και εκφράζει τη λύπη της για τον μεγάλο αριθμό των αμάχων θυμάτων», ενώ αξιώνει «την άμεση κατάπαυση» των «ισραηλινών βομβαρδισμών» στη Γάζα και τις «επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα» κατά του Ισραήλ.

    Παράλληλα, και η Ρωσία κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει «την μεγάλης κλίμακας επιχείρηση» κατά της Γάζας και ζήτησε από την ισλαμιστική Χαμάς να σταματήσει να εξαπολύει επιθέσεις με πυραύλους κατά του Ισραήλ.

    «Η Ρωσία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας ως απαραίτητης προϋπόθεσης για να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα μέσω των διαπραγματεύσεων», υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν του ρωσικού ΥΠΕΞ.

    Η Βρετανία από την πλευρά της εξέφρασε την «βαθύτατη ανησυχία της» έπειτα από τις πολύνεκρες επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Γάζας και συνέστησε τη «μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» στην ισραηλινή κυβέρνηση και την «άμεση» παύση των επιθέσεων με ρουκέτες κατά του ισραηλινού εδάφους από τη Γάζα.

    Το Ιράν κατήγγειλε τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Γάζας και της Χαμάς και κάλεσε «το ΣΑ του ΟΗΕ, τον Οργανισμό της Ισλαμικής Διάσκεψης και τη διεθνή κοινότητα σε μία κοινή δράση για να σταματήσουν το σιωνιστικό καθεστώς να συνεχίσει τα εγκλήματά του».

    «Αυτά τα εγκλήματα είναι η απόδειξη για την επιθετική στάση του σιωνιστικού καθεστώτος και καταλήγουν στη σιωπή της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην άδικη πολιορκία των κατοίκων της Γάζας», τονίζει ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Χασάν Γασγκάβι, «καταδικάζοντας» την επίθεση.

    Από την πλευρά της η Ιορδανία ζήτησε την έκτακτη σύσκεψη αύριο των αράβων ΥΠΕΞ «για να εξετάσουν τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Γάζας», τόνισε ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα. Παράλληλα, ο βασιλέας Αμπντάλα Ββ επικοινώνησε με τους προέδρους της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για να «προωθήσουν μία αραβική και διεθνή πρωτοβουλία για να τεθεί ένα τέλος στην ισραηλινή επιθετικότητα».

    Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι ήρθε σε επαφή με άλλους Άραβες ηγέτες για να υιοθετηθεί μία «σταθερή και σοβαρή» θέση απέναντι στην ισραηλινή επιθετικότητα.

    Στο Μαρόκο, τρεις χιλιάδες διαδηλωτές καταδίκασαν απόψε στο Ραμπάτ τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μετά το κάλεσμα αρκετών ενώσεων που καταδίκασαν τη "μαζική σφαγή της Γάζας", ενώ αποκαλούσαν τις ΗΠΑ "εχθρό των λαών".

    Στη Γαλλία, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν απόψε σε κεντρικό σημείο του Παρισιού καταδικάζοντας τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα. "Διαδηλώνουμε για να καταγγείλουμε επίσης τη συνένοχη σιωπή της ΕΕ και της Γαλλίας απέναντι στα εγκλήματα αυτά", δήλωσαν.

    Στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ δήλωσε "ιδιαίτερα ανήσυχος από την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή. Η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν κατανοεί καθόλου τη μονομερή διακοπή της εκεχειρίας από τη Χαμάς με το Ισραήλ", τόνισε.

    "Η Χαμάς πρέπει άμεσα και διαρκώς να τερματίσει τις ρίψεις ρουκετών".

    "Σεβόμαστε το νόμιμο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ" τόνισε ο γερμανός υπουργός καλώντας το εβραϊκό κράτος να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στις στρατιωτικές του ενέργειες ώστε να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων. "Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια θα φθάσει στον λαό της Λωρίδας της Γάζας", είπε.

    Η Ελβετία καταδίκασε τις "δυσανάλογες αντιδράσεις" των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη ρίψη παλαιστινιακών ρουκετών από τη Γάζα.

    Η Βέρνη "καταδικάζει τη ρίψη ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ καθώς συνιστά μια αφόρητη απειλή για τους ισραηλινούς πολίτες. Ταυτόχρονα, καταδικάζει τις δυσανάλογες αντιδράσεις του ισραηλινού στρατού", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών. Οι ελβετικές αρχές ζητούν την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

    Στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξέφρασε "ανησυχία" για την επανάληψη των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων της Χαμάς, ζητώντας την "άμεση διακοπή" τους και την επανάληψη του διαλόγου για την εξεύρεση "σταθερής και διαρκούς λύσης".

    Η Συρία καταδίκασε τις επιδρομές του Ισραήλ χαρακτηρίζοντάς τες "βάρβαρο έγκλημα", ενώ ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτης αραβικής συνόδου κορυφής.

    "Η Συρία παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τη βάρβαρη ισραηλινή επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και βεβαιώνει πρόκειται για ένα φρικτό έγκλημα και μια ενέργεια τρομοκρατίας. Η Συρία καλεί το αραβικό έθνος και τη διεθνή κοινότητα να κάνουν χρήση όλων των δυνατών μέσων για να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ, ώστε να σταματήσει την επίθεση αυτή, να επιτρέψει τη νοσοκομειακή περίθαλψη των τραυματιών και να ανοίξει όλα τα σημεία διέλευσης" στη Γάζα.

    Η Αίγυπτος καταδίκασε τις ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις και άνοιξε τον τερματικό σταθμό της Ράφας, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας για τη μεταφορά των τραυματιών.

    Στο Κάιρο 2.000 Αιγύπτιοι διαδήλωσαν εναντίον της ισραηλινής επίθεσης, κατηγορώντας για "συνέργια" τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, που είχε συναντηθεί την Πέμπτη με την υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι για συνομιλίες σχετικά με τη διακοπή της εκεχειρίας.

    "Η Αίγυπτος καταδικάζει τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και αποδίδει την ευθύνη στο Ισραήλ, ως δύναμη κατοχής, για τους νεκρούς και τους τραυματίες", δήλωσε ο Μουμπάρακ σε επίσημη ανακοίνωση.

    "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη συνέχιση των επιθέσεων αυτών, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δολοφονία των Παλαιστινίων", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμεντ Αμπουλ Γέιτ μιλώντας στη δημόσια αιγυπτιακή τηλεόραση.

    Η ιρακινή κυβέρνηση καταδίκασε τις ισραηλινές επιδρομές και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα "να αναλάβει τις ευθύνες της και να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τερματισμό των επιθέσεων αυτών. Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν πολλά αθώα θύματα", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Οι κυβερνήσεις της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Χιλής καταδίκασαν χθες Σάββατο τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον του ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που κόστισαν τη ζωή 229 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων επτακοσίων.

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες μίλησε περί "εγκληματικής επίθεσης" από μέρους του Ισραήλ εναντίον "του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας", εκφράζοντας παράλληλα "την αλληλεγγύη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας προς τον Παλαιστινιανό λαό" και κηρύσσοντας μια "εκστρατεία μαζικής καταδίκης αυτών των αποτρόπαιων πράξεων βίας". Ακόμη ο Τσάβες καταδίκασε τη στάση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών--"της μόνης κυβέρνησης παγκοσμίως που είναι συνένοχη σε αυτήν την επίθεση", όπως είπε.

    Παράλληλα η κυβέρνηση της Χιλής σε επίσημο ανακοινωθέν της εκφράζει την "ενεργητική της καταδίκη στις επιθέσεις που διαπράχθηκαν σήμερα (χθες, Σάββατο) στη Λωρίδα της Γάζας. . .κι εκφράζει την βαθειά της ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή".

    Το Σαντιάγο "κάλεσε να υπάρξει άμεση παύση των εχθροπραξιών και των προκλήσεων" κι εξέφρασε την "βαθύτατη θλίψη" του για την "χρήση δυσανάλογης ισχύος" από μέρους του Ισραήλ.

    Ομοίως και η κυβέρνηση της Βραζιλίας "καταδίκασε τη δυσανάλογη ισραηλινή δράση" σε ανακοινωθέν του υπουργείου των Εξωτερικών στην Μπραζίλια με το οποίο εκφράζεται επίσης η "αλληλεγγύη" της χώρας στις οικογένειες των θυμάτων των επιδρομών.

    Ενώ η κυβέρνηση της Αργεντινής εξέφρασε την "θλίψη και την αντίθεσή της στις πράξεις βίας" κι απαίτησε "την επάνοδο στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις" για το Μεσανατολικό, με επίσημο ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών από το Μπουένος Άιρες.

    Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

    "Ζητούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα. Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο κάθε πράξη βίας", αναφέρεται σε δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Α. Παπανδρέου, σχετικά με τις επιθέσεις στη Γάζα και την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

    "Οι πράξεις αυτές, όπως και οι πολεμικές επιχειρήσεις, τροφοδοτούν έναν φαύλο κύκλο τυφλής βίας και αίματος στην Μέση Ανατολή και εξανεμίζουν και τις ελάχιστες ελπίδες για εξεύρεση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη δύο κρατών.

    Καταδικάζουμε τους πολύνεκρους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Γάζα και ζητούμε την άμεση παύση τους, όπως και των επιθέσεων με πυραύλους κατά του Ισραήλ.

    Καλώ όλους, όλες τις πλευρές, να δείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και να δοθεί τέλος στις ενέργειες απαράδεκτης βίας.

    Τονίζουμε, ταυτόχρονα, την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο Παλαιστινιακό πληθυσμό.

    Ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος και όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για εκτόνωση της κρίσης και επιστροφή στον δρόμο του ειρηνικού διαλόγου.

    Η Σοσιαλιστική Διεθνής θα αναλάβει κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση", αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

    Το ΚΚΕ καταγγέλλει "το νέο μαζικό έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού που διαπράττει η κυβέρνηση του Ισραήλ. Οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσαν κατά δημοσίων κτιρίων στη Γάζα σήμερα, οδήγησαν σε μια νέα μαζική σφαγή. Η επίθεση παραβιάζει και ακυρώνει την εκεχειρία που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση του Ισραήλ με τη Χαμάς. Σημαίνει κλιμάκωση της Ισραηλινής επιθετικότητας.

    Καλούμε τον ελληνικό λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό, να καταδικάσει την κυβέρνηση του Ισραήλ, που δολοφονεί και καταπατά τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού καθώς και τις ΗΠΑ και ΕΕ, που ανέχονται και στηρίζουν την ισραηλινή βαρβαρότητα.

    Ο ελληνικός λαός πρέπει να απαιτήσει από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ του δίκαιου αγώνα των Παλαιστινίων και κατά της ισραηλινής κατοχής. Να καταδικάσουν τη νέα επίθεση, καθώς και τον απάνθρωπο αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στους Παλαιστινίους", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    «Το διαρκές έγκλημα εναντίον του Παλαιστινιακού λαού, στο οποίο συμπράττουν οι ΗΠΑ αλλά και κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κορυφώθηκε σήμερα με μια βάρβαρη πολεμική, αεροπορική επιχείρηση με θύματα εκατοντάδες άμαχους, νεκρούς και τραυματίες", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να αντιδράσει με όσα μέσα διαθέτει με στόχο να σταματήσει η νέα αιματοχυσία. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία καλούνται να επιβεβαιώσουν έμπρακτα, για άλλη μια φορά, την αγωνιστική αλληλεγγύη τους στον μαχόμενο Παλαιστινιακό λαό.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους και όλες τη Δευτέρα 29.12, στις έξι το απόγευμα, έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 December 2008 - 5:30:50 UTC