Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοικτά αύριο τα καταστήματα
  • [02] Εκατόμβη νεκρών στη Γάζα

  • [01] Ανοικτά αύριο τα καταστήματα

    Ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα αλλά μόνο στο δήμο Αθηναίων αύριο - Κυριακή 28 Δεκεμβρίου- ύστερα από σχετική απόφαση του Νομάρχη Γιάννη Σγουρού. Ο κ. Σγουρός αιτιολόγησε τη απόφασή του λέγοντας ότι στην Αθήνα συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις λόγω της ραγδαίας πτώσης του τζίρου τους εξαιτίας των τελευταίων γεονότων. Η συμμετοχή των εργαζομένων θα είναι εθελούσια και με "τήρηση της κείμενης εργατικής νομοθεσίας σε ότι αφορά τα δικαιώματα τους από αυτή την απασχόληση".

    "Η απόφαση αυτή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει άλλοθι για μελλοντικές πρωτοβουλίες, από όπου και αν προέρχονται για αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές", τονίζει ο κ. Σγουρός στην ανακοίνωσή του.

    Της απόφασης του κ. Σγουρού προηγήθηκε σύσκεψη των μελών της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών, όπως δήλωσε ο αντινομάρχης Χάρης Πασβαντίδης.

    Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών είχε απορρίψει το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών να ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή, αίτημα που είχε θέσει επιτακτικά και στο υπουργείο Ανάπτυξης στις 23 Δεκεμβρίου.

    Μετά την απόφαση του Νομάρχη Αθηνών, το Υπουργείο Ανάπτυξης σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι "ήταν σαφές από την αρχή και ουδέποτε υπήρξε απόκλιση από την αρχική του θέση. Άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων και μόνο για την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008.

    Η προσπάθεια απόδοσης της εσφαλμένης απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια έχει ως στόχο τη δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων.

    Το Υπουργείο Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση του που επιτέλους η Νομαρχία Αθηνών έλαβε το πολιτικό μήνυμα και αντελήφθη τις ανάγκες της αγοράς".

    Αντιδράσεις είχαν εκδηλωθεί, πριν την απόφαση του Νομάρχη Γ. Σγουρού από τα πολιτικά κόμματα.

    Δήλωση ΠΑΣΟΚ

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η τελούσα υπό διαρκή ανασχηματισμό - και ουσιαστικά αποχωρούσα - κυβέρνηση του κ. Καραμανλή αδυνατεί πλέον να δώσει λύσεις ακόμη και στα πιο απλά ζητήματα.

    Μετά από αμέτρητες παλινωδίες, αποδεικνύεται τελικά ότι η ηγεσία του ΥΠ.ΑΝ. είναι ανίκανη να λάβει και να εφαρμόσει μια καθαρή πολιτική απόφαση ώστε να λειτουργήσει η αγορά και την τελευταία Κυριακή του χρόνου, όπως οι οικονομικές συνθήκες, οι έμποροι, οι καταναλωτές, η ίδια η κοινή λογική υπαγορεύουν.

    Ως άλλος Πόντιος Πιλάτος «νίπτει τας χείρας της» και μετακυλύει τις ευθύνες από φορέα σε φορέα κι από εκεί στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, αρνούμενη να αναγνωρίσει τις ιδιαίτερες συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που έχουν δημιουργηθεί, και με δική της ευθύνη, στην αγορά καθ' όλη την περίοδο πριν τις γιορτές.

    Στερεί έτσι από τον εμπορικό κόσμο της Αθήνας και άλλων αστικών κέντρων τη δυνατότητα να αναπληρώσει ένα μικρό μέρος των τεράστιων ζημιών που έχουν τόσο λόγω της ύφεσης όσο και των κοινωνικών αναταραχών των προηγούμενων εβδομάδων.

    Όλοι, εργαζόμενοι, καταναλωτές, εμπορικός κόσμος και πρωτίστως η κυβέρνηση, οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι η οικονομική κρίση στην οποία εισέρχεται η χώρα απαιτεί ένα σοβαρό και σταθερό σχέδιο αναθέρμανσης της οικονομίας χωρίς «ήξεις - αφίξεις», πισωγυρίσματα και μεσοβέζικες αποφάσεις.

    Αν δεν λάβουμε τώρα βραχυπρόθεσμες και πιο μεσοπρόθεσμες αποφάσεις που θα τονώσουν τη ζήτηση στην αγορά, ώστε να αποφύγουμε μια μελλοντική αλλά σχεδόν προδιαγεγραμμένη έκρηξη της ανεργίας, αύριο ίσως είναι πολύ αργά. »

    Ανακονώσεις Αριστεράς

    Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του έτους εκφράζουν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι σχετικές ανακοινώσεις των οποίων είναι οι ακόλουθες:

    ΚΚΕ: "Η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προκαλούν με την υποκρισία και τις μεθοδεύσεις τους προκειμένου να υλοποιηθεί το αίτημα των μεγαλοεμπόρων και να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή. Κοροϊδεύουν καθώς ισχυρίζονται ότι με μια ακόμα μέρα λειτουργίας των καταστημάτων θα αναζωογονηθεί η αγορά και θα ωφεληθούν οι μικροέμποροι. Είναι πρόσχημα ότι το κάνουν για να βοηθηθούν τα καταστήματα που έπαθαν ζημιές στο κέντρο της Αθήνας, εφόσον το άνοιγμα των καταστημάτων θα είναι γενικευμένο.

    Η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συναγωνίζονται στο ποιος θα προωθήσει και θα υλοποιήσει καλύτερα το διακαή πόθο των μεγαλοεμπόρων, που είναι να υπονομευθεί και να καταργηθεί η Κυριακάτικη αργία. Οι μικρέμποροι δεν πρέπει να ξεγελαστούν αν περάσει η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας θα είναι σε βάρος τους. Αν η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρονταν για τους μικρούς και μεσαίους εμπόρους δεν θα στήριζαν την εξάπλωση των πολυκαταστημάτων και δεν θα τους φόρτωναν με τα υπέρογκα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να σταθούν στο πλευρό των εμποροϋπαλλήλων για να αποκρουστούν οι απειλές και οι εκβιασμοί της εργοδοσίας. Η εργατική τάξη με την ταξική της αλληλεγγύη έχει τη δύναμη και μπορεί να αντιμετωπίσει την αντιλαϊκή πολιτική που επιδιώκει να φορτώσει στους εργαζόμενους την κρίση που δημιούργησε το κεφάλαιο".

    ΣΥΡΙΖΑ: "Κατανοούμε πλήρως τα ειδικά προβλήματα του εμπορικού κόσμου στο κέντρο της Αθήνας. Η απάντηση, όμως, σ΄ αυτά τα προβλήματα δεν είναι να ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή 28/12/08 στο κέντρο της Αθήνας.

    Πολύ περισσότερο, είμαστε ριζικά αντίθετοι σε προτάσεις, όπως αυτή του ΠΑΣΟΚ, για να ανοίξουν την Κυριακή τα καταστήματα σε όλα τα αστικά κέντρα στο όνομα της οικονομικής κρίσης, αφού αυτή η απαράδεκτη πρόταση οδηγεί και στην ουσιαστική και γενική κατάργηση της Κυριακής αργίας.

    Το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας και πολύ περισσότερο σε όλα τα αστικά κέντρα δεν θα εξυπηρετήσει σε τίποτα τον μικρομεσαίο εμπορικό κόσμο. Αντίθετα, τους μόνους που θα ωφελήσει είναι τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.

    Ακόμα χειρότερα, η τυχόν παραβίαση της αργίας της Κυριακής στις 28/12 στο κέντρο της Αθήνας ή και γενικότερα, ανοίγει ουσιαστικά επικίνδυνο δρόμο για τη γενική κατάργησή της (και όχι μόνο στο εμπόριο) σύμφωνα με τις μύχιες επιδιώξεις του μεγάλου εγχώριου και πολυεθνικού εμπορικού κεφαλαίου, πράγμα που θα δώσει τη χαριστική βολή στους πληττόμενους μικρομεσαίους εμπόρους και φυσικά στα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εμποροϋπαλλήλων.

    Ούτε η κυβέρνηση, ούτε καμία Νομαρχία έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας ή οπουδήποτε αλλού, αφού, πέραν των άλλων, αυτό απαιτεί ειδική νομοθετική ρύθμιση.

    Τυχόν, τέτοιες αποφάσεις, σε συμπαιγνία κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, είναι απολύτως παράνομες και στρέφονται κατά των μικρομεσαίων εμπόρων και των εργαζομένων.

    Καλούμε τον εμπορικό κόσμο να μην παραπλανηθεί απ΄ αυτούς που κόπτονται προσχηματικά για τις αγωνίες του, ενώ στην πραγματικότητα θέλουν να εξυπηρετήσουν ανομολόγητα αντεργατικά σχέδια και σχεδιασμούς πλήρους άλωσης της αγοράς από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

    Το πρόβλημα για την τόνωση της αγοράς δεν είναι η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή. Το πρόβλημα μέσα στην κρίση δεν είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει χρόνο για να ψωνίσει, αλλά ότι δεν διαθέτει αγοραστική δύναμη. Επομένως αυτό που χρειάζεται πρώτα απ΄ όλα είναι η στήριξη μισθών και συντάξεων και όχι το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή. Όπως χρειάζονται ειδικά μέτρα κατά της ασυδοσίας των μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων οι οποίες συνθλίβουν και εξουθενώνουν τις τοπικές αγορές και τα μικρομεσαία καταστήματα".

    Η θέση του ΛΑ.Ο.Σ.

    Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ.Κυριάκος Βελόπουλος για τη λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου, δήλωσε : Εμείς εδώ και καιρό φωνάζουμε πως έχει γονατίσει η αγορά από την κρίση. Ήρθε και το τελευταίο δεκαπενθήμερο των επεισοδίων για να δώσει το τελειωτικό χτύπημα.

    Αν θέλουμε να πάρει μια ανάσα η αγορά, εφόσον και ο εμπορικός κόσμος το επιθυμεί, θα πρέπει να λειτουργήσει η αγορά την τελευταία Κυριακή του χρόνου.

    Κλειστά σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη

    Κλειστά θα είναι τα καταστήματα στον Πειραιά την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, και σημειώνει ότι ''δυστυχώς παρατηρούμε, ότι ένα επιπλέον μέτρο ανακούφισης και στήριξης των συναδέλφων μας του εμπορικού κέντρου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που επλήγησαν από τα πρόσφατα γεγονότα, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και για άλλη μια φορά όχημα, για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας''.

    Με αφορμή τις ανακοινώσεις, περί λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς απέστειλε στον εμπορικό κόσμο του Πειραιά σχετική επιστολή, αναφέροντας ότι πάγια θέση του Συλλόγου είναι η εφαρμογή και ο σεβασμός στο νόμο, καθώς σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να απαιτείς την νομιμότητα, όταν δεν την τηρείς.

    ''Δεδομένου, ότι κανείς Εμπορικός Σύλλογος και καμία Νομαρχία δεν έχει δικαίωμα να μετατρέπει την αργία της Κυριακής σε εργάσιμη ημέρα, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε και να διαφυλάξουμε τη νομιμότητά της και οποιαδήποτε διαφορετική πρακτική ακολουθηθεί, θα φέρει την ευθύνη του καθενός συναδέλφου που θα έχει και γνώση των συνεπειών του νόμου''.

    Κλειστή θα παραμείνει και η αγορά της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, όπως διαβεβαιώνει, ύστερα από ενημέρωση της Νομαρχίας, ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης.

    «Μετά τη μη λήψη απόφασης της Διοίκησης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008, o Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σας ενημερώνει ότι, η αγορά θα παραμείνει κλειστή την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου.

    [02] Εκατόμβη νεκρών στη Γάζα

    Ο αριθμός των νεκρών από τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας ανήλθε στους 140, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές. Περισσότεροι από 200 οι τραυματίες.

    Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να διευρύνει τις στρατιωτικές του επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε βοηθός του υπουργού Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ στο Ρόιτερς.

    "Η επιχείρηση θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί όσο απαιτείται και ανάλογα με τις εκτιμήσεις των διοικητών. Αντιμετωπίζουμε μια περίοδο που δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη", είπε ο ίδιος.

    Από την επιδρομή που είχε ως στόχο, μεταξύ άλλων, το αρχηγείο της αστυνομίας στην διοικούμενη από την Χαμάς Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκε ο επικεφαλής της αστυνομίας, Ταουφίκ Γιαμπέρ, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός της Χαμάς.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι από την επιδρομή καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς το κτίριο που στεγάζει το αρχηγείο της αστυνομίας.

    Η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε σήμερα επίθεση με περίπου 30 πυραύλους εναντίον στόχων στην πόλη της Γάζας προκαλώντας σοβαρές καταστροφές, σύμφωνα με ανταποκριτή του Ρόιτερς.

    Η ίδια πηγή είπε ότι το λιμάνι της πόλης της Γάζας και εγκαταστάσεις ασφαλείας της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

    Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε την επίθεση, η οποία ακολούθησε την απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμερτ να διευρύνει τα αντίποινα για τις διασυνοριακές επιθέσεις με ρουκέτες που δέχτηκε το Ισραήλ από παλαιστίνιους.

    Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της παλαιστινιακής προεδρίας.

    Η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι έδωσαν εντολή στα μέλη τους να απαντήσουν στην ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας.

    "Ολοι οι μαχητές μας διατάσσονται να απαντήσουν στην ισραηλινή σφαγή", αναφέρει ανακοίνωση της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζιχάντ, η οποία κινείται στο ίδιο πνεύμα με αντίστοιχη που εξέδωσαν η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

    Πέρες: "Ο στρατός δεν θα εισβάλει στη Γάζα"

    Ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες υποστηρίζει πως ο ισραηλινός στρατός δεν πρόκειται να εισβάλει στην Λωρίδα της Γάζας σε συνέντευξή του πριν τις πρωϊνές αεροπορικές επιδρομές, η οποία δημοσιεύεται στην σαουδαραβική εφημερίδα Ασκάρ αλ Ασουάτ.

    «Δεν πρόκειται να υπάρξει πόλεμος. Δεν θα εισβάλλουμε στη Γάζα κι υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι» για να «σταματήσουμε τους πυραύλους» της Χαμάς, της ισλαμιστικής οργάνωσης που ελέγχει τη Γάζα, κατά του ισραηλινού εδάφους, τονίζει ο Πέρες.

    «Δεν αποχωρήσαμε από τη Γάζα για να ξαναγυρίσουμε τώρα», επέμεινε ο ίδιος, τονίζοντας ωστόσο πως φοβάται που βλέπει τη Χαμάς να επιχειρεί και στη Δυτική Όχθη «ένα πραξικόπημα», παρόμοιο μβ εκείνο που της επέτρεψε νβ αναλάβει τον έλεγχο στη Γάζα το 2007 και νβ απομακρύνει τη Φάταχ του παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

    Ωστόσο, σε δικές του δηλώσεις στην ισραηλινή ραδιοφωνία Ενόπλων Δυνάμεων, ο εκπρόσωπος του στρατού Άβι Μπενγιάχου τόνισε πως η επιχείρηση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας κατά της Χαμάς στη Γάζα «μόλις έχει ξεκινήσει».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 December 2008 - 11:30:32 UTC