Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το βράδυ η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό
  • [02] "Οφείλουμε να ακούσουμε την αγωνία των νέων"

  • [01] Το βράδυ η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό

    Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα στη Βουλή, με την ονομαστική ψηφοφορία, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2009.

    "Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην χώρα είναι η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης", τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης μέτρων για την ενίσχυση του τουρισμού και δήλωσε ότι "είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να διασφαλίσουμε ό,τι με θυσίες πετύχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια".

    Ο κ. Κ.Καραμανλής ανέφερε ότι η διεθνής κρίση επηρεάζει άμεσα την οικονομία, αλλά σημείωσε ότι μέχρι τώρα οι επιπτώσεις είναι μικρές, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται έξω και πέρα από τον κόσμο.

    Ο Προϋπολογισμός του 2009, συντάσσεται εν μέσω μίας πρωτοφανούς κρίσης, με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρεί δύο φορές τις προβλέψεις της. Οι επιπτώσεις είναι σοβαρές και για την ελληνική οικονομία, θα ήταν ωστόσο βαρύτερες εάν δεν είχαν υπάρξει οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση. Κι αν ο Κ. Σημίτης κινδυνολόγησε προειδοποιώντας για προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι τέτοιο, ουδέποτε συζητήθηκε - η Κομισιόν προβλέπει για την Ελλάδα, πολύ καλύτερη πορεία τον επόμενο χρόνο, ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή, για τον Προϋπολογισμό του 2009, ο υπουργός Οικονομικών.

    Ο κ.Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε στην ομιλία του, πως η διεθνής οικονομική κρίση, επηρεάζει μεν την Ελλάδα, αλλά λιγότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή του 2004 και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ακολούθησαν, θωράκισαν την ελληνική οικονομία, σε βαθμό που «η Κομισιόν να προβλέπει επισήμως πολύ καλύτερη πορεία γιβ αυτήν στο επόμενο έτος».

    «Σε συνθήκες αβεβαιότητας, όπως οι σημερινές, αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο η σταθερότητα των προβλέψεων αλλά η σταθερότητα των στόχων και των πολιτικών» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,9% τον Νοέμβριο με προβλέψεις για περαιτέρω αποκλιμάκωση - κάτι που διασφαλίζει σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και ενισχύει τη ζήτηση. Συνεχίζεται η πολιτική μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ από 2,5% φέτος. Ο στόχος είναι δύσκολος. Θέλω, όμως, να καταστήσω σαφές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιδιώκει τη δημοσιονομική πειθαρχία. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

    «Το θέμα δεν είναι αν θα μπούμε σε διαδικασία οικονομικού ελέγχου. Επειδή δεν διαβλέπω, σε μια χώρα αποσταθεροποίησης, ότι μπορεί να αντιμετωπίσει άνετα το θέμα της οικονομικής σταθεροποίησης, θα έλεγα εμείς να επιζητήσουμε τον οικονομικό έλεγχο, να γίνει από άλλους διεθνείς οργανισμούς. Γιατί η κρίση είναι προ των πυλών», δήλωσε ο κ.Αλέκος Παπαδόπουλος ενώ έκανε λόγο για δημοσιονομική κατάντια.

    Κανένα σκάνδαλο δεν διαλευκάνθηκε, κανείς δεν μπήκε στη φυλακή και μόνο κάποιοι έχασαν τους υπουργικούς θώκους του ανέφερε στην τοποθέτηση του ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατούλης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τον προϋπολογισμό ανεδαφικό, αντιλαϊκό και ότι «εκ των πραγμάτων» στην ψηφοφορία της Κυριακής θα δηλώσει «παρών».

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Μιχαλολιάκος ανάφερε πως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 κάποιοι επέδειξαν αλαζονεία και ισοβιότητα εξουσίας.

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης ανάφερε ότι ο προϋπολογισμός κινείται "ακριβώς αντίθετα από την κατεύθυνση που θα μας έβγαζε από την κρίση, δηλαδή την αύξηση των επενδύσεων, τη μείωση των φόρων, καθώς και τη μείωση της σπάτάλης".

    Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου αφού επέκρινε την κυβέρνηση ότι προγραμματίζει τρία δις ευρώ για νέα εξοπλιστικά, τη στιγμή που απαξιώνει την εξοπλισμό που διαθέτουμε και για τον οποίο έχουμε πληρώσει τεράστια ποσά, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει πέραν του προϋπολογισμού κυρίως την κυβέρνηση των σκανδάλων, των αδιεξόδων και του ψεύδους.

    Ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος αφού εξέφρασε τη συντριβή σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για τον χαμό ενός μαθητή και το τραυματισμό ενός άλλου, καταφέρθηκε εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως προκαλεί θυμηδία όσοι ταυτίστηκαν τα φοιτητικά τους χρόνια με το σύνθημα ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο, να ασκούν κριτική στη Ν.Δ. τόνισε ότι αυτή που ευθύνονται για τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, δεν ζήτησαν ποτέ ούτε μία συγγνώμη.

    Έμφαση στην αύξηση των κονδυλίων που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για το υπουργείο του έδωσε, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού 2009, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, επικρίνοντας παράλληλα το ΠΑΣΟΚ για την πολιτική που ακολούθησε στην ελληνική περιφέρεια.

    «Ζούμε μια πρωτόγνωρη για τη χώρα, κρίση του κοινωνικού κράτους και ο προϋπολογισμός του 2009, καταδεικνύει με αριθμούς αυτή την κρίση στην παιδεία, στην υγεία και στην κοινωνική ασφάλιση» ανέφερε στην ομιλία της η πολιτική εκπρόσωπος Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

    Είναι καιρός, η κυβέρνηση της ΝΔ να βρεθεί αντιμέτωπη με τις πολιτικές ενοχές της και να οργανώσει την ομαλή αποχώρησή της από την εξουσία τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πολιτικός εκπρόσωπος του κόμματος για τα Δημόσια Έργα Ι. Μαγκριώτης, σχολιάζοντας δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Ευ. Αντώναρου για «μειωτικούς χαρακτηρισμούς» του Γ. Παπανδρέου σε βάρος της χώρας, σε δηλώσεις του σε ξένα ΜΜΕ.

    Για ψεύτικο προϋπολογισμό έκανε λόγο ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κ. Βελόπουλος επικρίνοντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι χρησιμοποιούν τα ίδια λόγια και τις ίδιες εκφράσεις ως εκάστοτε αντιπολίτευση για να περιγράψουν τους προϋπολογισμούς που συντάσσουν τα αντίπαλα κόμματα. "Δεν θα την πληρώσουμε όλοι επειδή είστε αμετανόητοι και οι δύο", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, έκανε ανασκόπηση των δράσεων του Υπουργείου για κτηνοτροφία και γεωργία, ενώ αναφερόμενος στη νέα αγροτική πολιτική της Ε.Ε., τόνισε πως, "οι θέσεις μας είναι, ότι οι επιδοτήσεις των αγροτών με τη σημερινή τους μορφή, πρέπει να συνεχιστούν και μετά το 2013".

    Στα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας. Η αντίδραση της Κυβέρνησης, είπε, ήταν άμεση και στοχευμένη με τη λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, το πρόγραμμα του οποίου τρέχει από τις 15 Δεκεμβρίου.

    [02] "Οφείλουμε να ακούσουμε την αγωνία των νέων"

    Οφείλουμε να ακούσουμε την αγωνία των νέων για το μέλλον τους, να τους δώσουμε διέξοδο αλλά και να διασφάλισουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Και χρειάζεται να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στην ελλληνική κοινωνία. Να δείξουμε έναν δρόμο που δεν θα διαχειρίζεται απλώς την κρίση, αλλά θα αλλάζει ριζικά την κοινωνία, τονίζει ο κ.Γ.Παπανδρέου σε δήλωσή του στο "ΠΡώτο Θέμα".

    Χαρακτηρίζει την κυβέρνηση "ανίκανη, ευρισκόμενη σε παρακμή που κινδυνεύει να παρασύρει την Ελλάδα στην καταστροφή" και δηλώνει ότι "δεν θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν τη χώρα".

    "Η πολιτεία δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την αδιαφάνεια, ούτε μια χούφτα ανθρώπων να κρύβουν πράξεις βίας πίσω από κουκούλες. Η δημοκρατία μας δεν χρειάζεται κανένα είδος κουκούλας. Δεν φοβάται. Ζητά το φως της διαφάνειας, του διαλόγου της αξιοκρατίας, της αλήθειας του αυτοσεβασμού", υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Είναι χρέος μας σήμερα να ενώσουμε τον ελληνικό λαό, τις κοινωνικές και προοδευτικές δυνάμεις, γύρω από τις λύσεις που προτείνουμε. Να φτιάξουμε μια κοινωνία που δεν φοβάται να χωρέσει τα όνειρα των παιδιών μας. Αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε καλύτερα", καταλήγει η δήλωση του κ.Γ.Παπανδρέου.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    "Παρακολουθούμε την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κώστα Καραμανλή", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου..

    "Όλο και πιο επιτακτικά, οι πολίτες ζητούν αλλαγή πορείας. Εκλογές, για μια νέα κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή. Μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, που θα αποκαταστήσει το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Θα ξαναδώσει ελπίδα στους νέους, θα ξεκινήσει το σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, θα δώσει ελπίδα και προοπτική πάλι στον τόπο μας", κατέληξε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 December 2008 - 5:30:31 UTC