Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέοι και Πολιτισμός
  • [02] "Κατά της αντιλαϊκής πολιτικής"
  • [03] Ενταξιακή Διάσκεψη ΕΕ-Τουρκίας
  • [04] Η φύση βοηθάει τη μνήμη

  • [01] Νέοι και Πολιτισμός

    Σε εκδήλωση με θέμα «Ίσες ευκαιρίες για όλους τους νέους στον Πολιτισμό», στο Μέγαρο Μουσικής, μίλησε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Αναφέρθηκε στα δικά του μαθητικά χρόνια, στο 1ο λύκειο Κομοτηνής, και στα επαγγέλματα που διάλεξαν να ακολουθήσουν ο ίδιος και οι συμμαθητές του. «Όσοι επέλεξαν με κριτήριο τα μαθήματα στα οποία ήταν καλοί στο λύκειο, είναι ίσως επιτυχημένοι επαγγελματικά, αλλά δυστυχισμένοι. Όσοι επέλεξαν με κριτήριο το σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό, είναι σήμερα κατά κανόνα επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Ο κ. Στυλιανίδης εξήρε την πρωτοβουλία του Συλλόγου «Φίλοι της μουσικής» και τον χορηγό όμιλο Λαυρεντιάδη, επειδή «σε μία κρίσιμη στιγμή, που ξεκινά από το υπουργείο Παιδείας ο δημόσιος διάλογος για το νέο λύκειο πρωτοπορούν, για μία ακόμη φορά, παρουσιάζοντας με ολοκληρωμένο και σύγχρονο τρόπο μία πρότυπη διδασκαλία για ζητήματα επαγγελματικού προσανατολισμού και μάλιστα στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού».

    «Η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Λαμπράκη, με το οποίο έχουμε συνυπογράψει, μεταξύ άλλων, και συμφωνία -πλαίσιο για συνεργασία στο χώρο της εκπαίδευσης, αποτελεί μία πρώτη σημαντική συμβολή στο διάλογο για το νέο λύκειο. Ξεκινά σε λίγες εβδομάδες και στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου λυκείου, που δεν θα αποτελεί χώρο επίδειξης φροντιστηριακών γνώσεων, δεν θα προάγει την αποστήθιση, αλλά την κριτική σκέψη και την αναλυτική ικανότητα του μαθητή, θα αποσυνδέεται από τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο και θα διδάσκει με πληρότητα το μάθημα του επαγγελματικού προσανατολισμού».

    [02] "Κατά της αντιλαϊκής πολιτικής"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε σημερινή συνέντευξη τύπου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, επισήμανε ότι στο επίκεντρο της πάλης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι "τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών, των μεταναστών, ένας αγώνας που συνδέεται με την πάλη κατά της κρατικής και εργοδοτικής βίας και καταστολής, με στόχο την αντεπίθεση, τη ρήξη και την ανατροπή της πολιτικής εξουσίας".

    Η κα Παπαρήγα επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι "δεν κάνουν καμία αναφορά στην εργοδοτική βία και καταστολή, ότι ενδιαφέρονται μόνο για την κάλπη και δείχνουν υποτίμηση και φόβο απέναντι στην εργατική τάξη".

    Ειδικότερα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στους μηχανισμούς της κρατικής καταστολής και βίας, που, όπως είπε, χρησιμοποιούν στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια -μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους στις ΗΠΑ- "με τη χρησιμοποίηση ή δημιουργία ομάδων που δήθεν εμφορούνται από την πάλη κατά της εξουσίας με κάθε μέσο".

    Επίσης, ανέφερε διευκρινιστικά ότι η κρατική βία και καταστολή επεκτείνεται και σε μη κρατική βάση -σε αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί και παρακράτος- με τη δημιουργία διαφόρων θεσμικών οργάνων, όπως οι ειδικοί φρουροί, οι φρουροί συνόρων για τους λαθρομετανάστες, η δημοτική αστυνομία κλπ.

    Αναφορικά με τους "κουκουλοφόρους" τους χαρακτήρισε "τον πυρήνα των σχέσεων με την επίσημη ή ανεπίσημη κρατική καταστολή" και τόνισε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αριστερισμό, που χαρακτηρίζεται από απόψεις για "εύκολη νίκη κατά του συστήματος, μέσα από διαδηλώσεις ή πετροβολισμούς".

    Κατηγόρησε το σύνολο των πολιτικών κομμάτων ότι "παίζουν με το θέμα των κουκουλοφόρων με αντιλαϊκά κριτήρια" και ειδικότερα ανέφερε ότι η κυβέρνηση τους χρησιμοποιεί για να αυξήσει την κρατική καταστολή και ίσως να προχωρήσει αργότερα και σε αναστολή άρθρων του Συντάγματος και λήψη έκτακτων μέτρων.

    Η κα Παπαρήγα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για διγλωσσία και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τους υποστηρίζει για λόγους ψηφοθηρίας.

    Τόνισε ότι η θέση του κόμματός της είναι ότι οι κουκουλοφόροι δεν αποτελούν απάντηση στην κρατική βία, αλλά μέρος της κρατικής βίας και καταστολής.

    Κατηγόρησε ακόμη πολιτικούς ότι "εμπνέονται από τους κουκουλοφόρους και μιλάνε για κίνημα νέων".

    Επίσης αναφερόμενη στις δημοσκοπήσεις δήλωσε ότι "κάτι περίεργο συμβαίνει με αυτά που βγαίνουν στις δημοσκοπήσεις, σχετικά με το κόμμα μας, καθώς τα μηνύματα που εμείς παίρνουμε από άγνωστους στο δρόμο συμπολίτες μας είναι ότι μας συγχαίρουν για τις θέσεις μας".

    Αναφορικά με τη θέση του ΚΚΕ για τις εξελίξεις, η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι "τώρα πρέπει να ξεκινήσει ο πραγματικός και ρωμαλέος αγώνας εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και των αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται. Ο αγώνας αυτός πρέπει να δοθεί από τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους σπουδαστές, τις γυναίκες και τους μετανάστες, σε ενιαία κατεύθυνση, θέτοντας αιτήματα, στόχους, ιδέες και αξίες".

    Σχετικά με τις μαθητικές κινητοποιήσεις η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε ότι "μαζικό μαθητικό κίνημα αναπτύχθηκε την περίοδο του «1-1-4» και χτυπήθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου το 1966 και τέθηκε εκτός νόμου".

    Πρόσθεσε, δε, ότι "τα σημερινά παιδιά είναι πιο συνειδητοποιημένα, το κίνημά τους έχει ιδιαιτερότητες, έχει αυθορμητισμό, αλλά η πλειοψηφία των μαθητών δεν έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη και αυτό είναι απόλυτα φυσικό, αφού οι γονείς τους μοιράζονται μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ".

    Μάλιστα, προέβλεψε ότι "αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών θα απομακρυνθεί από την πάλη και αυτός είναι και ο στόχος του συστήματος".

    Ακόμη, υπογράμμισε, ότι επαναστατική δύναμη του λαϊκού κινήματος παραμένει η εργατική τάξη και όσο αφορά τους νέους "αυτοί θα πρέπει να θέσουν στις κινητοποιήσεις τους θέματα παιδείας. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν αιτήματα. Τα πανεπιστήμια πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Ο αγώνας είναι μακρόχρονος και δεν πρέπει να συρρικνωθεί σε μία κατάληψη 200 ατόμων. Να προετοιμαστεί ο κόσμος για μεγάλες συγκρούσεις κατά της δικομματικής εναλλαγής, σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση μαζί με άλλα τμήματα του κινήματος".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για "επικίνδυνη θέση", διευκρινίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι χτυπούν και πυροβολούν τη νεολαία επειδή ακριβώς είναι νέοι και πρόσθεσε "αυτό είναι μία επικίνδυνη θέση, δεν είναι πολιτική τοποθέτηση ,είναι ψηφοθηρία".

    Τέλος, αναφορικά με τον τραυματισμό του μαθητή στο Περιστέρι, δήλωσε ότι η κριτική που άσκησε το ΚΚΕ στην κυβέρνηση "δεν ήταν ήπια κριτική. Ζητήσαμε πολιτικές ευθύνες και καμία συγκάλυψη. Χθες και σήμερα το Περιστέρι σείεται από κινητοποιήσεις. Εμείς χτυπάμε την κυβέρνηση και την πλουτοκρατία στην καρδιά της ταξικά. Δεν το παίζουμε επικοινωνιακά και προσπαθούμε να προφυλαχθούμε από την μετατροπή του θέματος σε θεατρική παράσταση και να μην πέσουμε στην παγίδα που μας έχουν στήσει".

    [03] Ενταξιακή Διάσκεψη ΕΕ-Τουρκίας

    Το άνοιγμα δύο ακόμη κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία αποφάσισε σήμερα στις Βρυξέλλες η ενταξιακή Διάσκεψη ΕΕ-Τουρκίας με τη συμμετοχή από τουρκικής πλευράς του υπουργού εξωτερικών Αλι Μπαμπατσάν.

    Ειδικότερα, αποφασίστηκε να ανοίξουν τα κεφάλαια «ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων» και «κοινωνία της πληροφορίας και μέσα μαζικής ενημέρωσης». Με την απόφαση αυτή, τα κεφάλαια που έχουν ανοίξει από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο του 2005 φτάνουν τα 10 σε σύνολο 35 κεφαλαίων του κοινοτικού κεκτημένου.

    Σε δηλώσεις τους μετά τη Διάσκεψη τόσο ο εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας Μπρουνό Λε Μερ όσο και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Ολι Ρεν ζήτησαν από την Τουρκία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Αγκυρας για την Τελωνειακή Ενωση το συντομότερο δυνατόν ανοίγοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Ο Ο. Ρεν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αναμένεται από την Τουρκία η πλήρης και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρωτοκόλλου, κάτι που εάν συμβεί θα δώσει νέα πνοή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις». Οι κοινοτικοί ιθύνοντες ζήτησαν ακόμη από την Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για λύση του Κυπριακού επιμένοντας παράλληλα στην ανάγκη σχέσεων καλής γειτονίας και εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Στη συνέχεια αφού εκφράστηκε ικανοποίηση για το ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία στην κρίση του Καυκάσου ζητήθηκε ακόμη από την Αγκυρα να επιταχυνθούν κατά τον επόμενο χρόνο οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας με στόχο την προσαρμογή της τουρκικής νομοθεσίας προς την κοινοτική. Ο Ο. Ρεν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της απασχόλησης αναμένεται από την Τουρκία να υιοθετήσει νομοθεσία για τη λειτουργία των συνδικάτων σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

    Ο εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας τόνισε ότι το 2009 θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με «ομαλό» τρόπο υπενθυμίζοντας όμως παλαιότερη δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων. Διευκρίνισε πάντως ότι σήμερα η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια για ένταξη στην ΕΕ.

    Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας εμφανίστηκε αμετακίνητος σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο της Αγκυρας για την Τελωνειακή Ενωση τονίζοντας πως στο θέμα αυτό υπάρχει μια διαφορετική νομική ερμηνεία της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας σε σχέση με τα όσα υποστηρίζει η ΕΕ και ότι η Τουρκία έχει ήδη εφαρμόσει το πρωτόκολλο. Σύμφωνα με τον Α. Μπαμπατσάν, η επίλυση αυτού του ζητήματος δεν μπορεί να είναι τμήμα μιας μερικής αλλά μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι η άρση του αδιεξόδου στο θέμα της πρωτοκόλλου συνδέεται με τη συνολική επίλυση του Κυπριακού. Επανέλαβε ακόμη τη θέση της Τουρκίας για τον καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που διεξάγονται για τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και υποστήριξε ότι ελπίδες για λύση μπορούν να υπάρξουν μόνο εφόσον και η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδείξει την ίδια βούληση που επιδεικνύει η τουρκοκυπριακή.

    [04] Η φύση βοηθάει τη μνήμη

    Ακόμα κι αν κάνει κρύο έξω, μια βόλτα στο πάρκο βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα προσοχής του ανθρώπου, σύμφωνα με νέα έρευνα ψυχολόγων και νευροεπιστημόνων του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό "Psychological Science" (Ψυχολογική Επιστήμη).

    Οι ερευνητές Marc Berman, John Jonides και Stephen Kaplan μελέτησαν τα οφέλη από την επαφή με τη φύση και διαπίστωσαν ότι ακόμα και το απλό κοίταγμα εικόνων με τοπία της φύσης βελτιώνει την ικανότητα να θυμάται κανείς και να εστιάζει την προσοχή του. Μια ώρα επαφής με τη φύση βελτιώνει κατά 20% κατά μέσο όρο την απόδοση της μνήμης και της προσοχής.

    Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι διαπιστώσεις τους μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν από νοητική κόπωση. "Η επαφή με τη φύση μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα ανάλογα με το διαλογισμό. Μάλιστα οι άνθρωποι δεν χρειάζεται καν να απολαμβάνουν τη βόλτα τους για να ωφεληθούν διανοητικά", δήλωσε ο Berman. Όπως είπε, τα ίδια οφέλη υπάρχουν είτε μια ηλιόλουστη μέρα του καλοκαιριού, είτε μια κρύα μέρα του χειμώνα.

    Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα οφέλη δεν ισχύουν, όταν η βόλτα δεν γίνεται στη φύση, αλλά στους δρόμους της πόλης. Παρομοίως, όταν κανείς κοιτά εικόνες αστικών τοπίων δεν έχει τα νοητικά οφέλη που προσφέρει η θέαση φυσικών τοπίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 December 2008 - 13:30:19 UTC