Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας
  • [02] Συζήτηση για τον προϋπολογισμό

  • [01] Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

    Σε κυνηγητό και σε σοβαρά επεισόδια στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας εξελίχθηκε η συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία μαθητών και καθηγητών προς τη Βουλή.

    Όταν η διαδήλωση διαλυόταν και η κεφαλή της πορείας είχε πια στραφεί προς την οδό Πανεπιστημίου, ομάδες νεαρών πέταξαν πέτρες και νεράντζια στους παραταγμένους αστυνομικούς. Λίγο μετά, κουκουλοφόροι άρχισαν να εκσφενδονίζουν μολότωφ, γεγονός που προκάλεσε την «απάντηση» της Αστυνομίας με δακρυγόνα.

    Οι νεαροί οπισθοχώρησαν και ξεκίνησε κυνηγητό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με αποτέλεσμα ορισμένοι από αυτούς να αναζητήσουν καταφύγιο στη Νομική Σχολή, όπου και παραμένουν, ενώ κάποιοι άλλοι επιχείρησαν να μπουν στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια.

    Αντίθετα, η διαδήλωση, που οργανώθηκε από το συντονιστικό όργανο των μαθητών στην Ομόνοια, εξελίχθηκε ομαλά.

    Στις σημερινές πορείες και τα επεισόδια που ακολούθησαν στο κέντρο της Αθήνας, 3 άτομα συνελήφθησαν για επιθέσεις κατά των αστυνομικών με ρίψη αντικειμένων, σύμφωνα με ενημέρωση της Αστυνομίας.

    Εξάλλου, το απόγευμα, επεισόδια εξελίχθηκαν στην οδό Ακαδημίας, στο ύψος της Νομικής, μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και ομάδας νεαρών ατόμων. Οι νεαροί πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

    [02] Συζήτηση για τον προϋπολογισμό

    Παρουσία των κ.κ. Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου και με αναφορές στα γεγονότα που επακολούθησαν τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, άρχισε στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2009, η οποία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής 21 Δεκεμβρίου, με ονομαστική ψηφοφορία, και η οποία ενέχει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

    Ο υπουργός Οικονομίας

    "Η φορολογική συνείδηση είναι κοινωνική συνείδηση" τόνισε στην παρέμβασή του, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2009, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, καλώντας παράλληλα όλες τις πτέρυγες, να μη σπαταλούν - εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης - δυνάμεις σε εσωτερικές διαμάχες.

    Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του γενικού εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσή, υπογράμμισε ότι "τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι προβλήματα που δημιούργησαν και στη συνέχεια όξυναν οι κυβερνήσεις" του κόμματός του: "Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε το τεράστιο χρέος που αποτελεί σήμερα ένα μεγάλο βάρος για την ελληνική οικονομία, το ΠΑΣΟΚ οδήγησε την οικονομία σε χαμηλή ανταγωνιστικότητα, το ΠΑΣΟΚ οδήγησε την ελληνική κοινωνία στο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας μετά τη μεταπολίτευση" είπε ο κ. Αλογοσκούφης ο οποίος -σε αντιδιαστολή- τόνισε ότι επί ΝΔ η ανεργία μειώθηκε στο 7,4% από 11,3% το 2004.

    Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, η διεθνής οικονομική κρίση αναδεικνύει τις πάγιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Όπως παρατήρησε ο υπουργός Οικονομίας, τώρα φαίνονται οι επιπτώσεις της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, των δημοσιονομικών ανισορροπιών και της αναποτελεσματικότητας του δημοσίου γίνονται περισσότερο ορατές. Κάναμε πρόοδο, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, αλλά πρέπει να δούμε την κρίση αυτή ως μια μεγάλη ευκαιρία να εντείνουμε τις προσπάθειές μας απέναντι σε αυτές τις αδυναμίες που έχουν ριζώσει βαθιά στην οικονομία και την κοινωνία μας.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ

    Για προϋπολογισμό που φέρνει απελπισία και απόγνωση στους πολίτες, μίλησε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, προβλέποντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση μετρά μέρες» και ότι «σύντομα θα μιλήσει ο λαός».

    Ο κ.Παπουτσής είπε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τη διεθνή κρίση ως άλλοθι για τα τραγικά αδιέξοδα της χώρας και αμφισβήτησε τη δυνατότητα πειθούς της ΝΔ ότι θα εγγυηθεί τα εισοδήματα και τις επενδύσεις καθώς επί πέντε χρόνια «υποκλίνονται με βαγιορείτικη ευλάβειαβ στα νεοφιλελεύθερα δόγματα».

    Στο πλαίσιο, δε, της κριτικής του για τον περιορισμό των δημοσίων επενδύσεων και την αύξηση των φόρων, μεσούσης της κρίσης, είπε ότι δεν αμφισβητεί την επιστημονική επάρκεια του κ.Αλογοσκούφη «αλλά είμαι βέβαιος ότι ο καθηγητής Γ.Αλογοσκούφης θα έκοβε τις εξετάσεις τον υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης της ΝΔ».

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ

    Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για ένα προϋπολογισμό που επιβάλει «τσουνάμι φορολογικό» ύψους πάνω από 7 δισ. ευρώ, ο οποίος αντί να αντιμετωπίσει τη κρίση, θα την πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο, όπως θα πυροδοτήσει μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις.

    «Είναι ένας προϋπολογισμός που κλείνει ερμητικά τα μάτια του απέναντι στα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα και κυρίως τα προβλήματα της νεολαίας. Είναι αδιανόητο, παράλογο, σχιζοφρενικό, ιδιαίτερα σε μια φάση οικονομικής κρίσης, να κατατίθεται ένας προϋπολογισμός που αντί να ανακουφίζει φορολογικά τα ασθενέστερα στρώματα, επιχειρεί φορολογική επιδρομή που θα κοστίσει 3.000 περίπου πρόσθετους φόρους σε κάθε τετραμελή οικογένεια μέσα στο 2009», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ

    Για «προϋπολογισμό φάντασμα» που χαρακτηρίζεται από ακρότητες έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης με το σκεπτικό ότι παριστάνει πως είναι υπαρκτός, ενώ στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουν πως βρίσκεται στον αέρα. Σαν «ακρότητα» εκτίμησε «το ότι ζητούνται 7,1 δισ. ευρώ νέοι φόροι σε συνθήκες θυελλώδους κρίσης, ενώ ταυτόχρονα δεν περικόπτονται οι κρατικές σπατάλες, μειώνονται οι Δημόσιες Επενδύσεις και προσλαμβάνονται δεκάδες χιλιάδες νέοι υπάλληλοι».

    Ομιλία Μ. Λιάπη

    Έμφαση στο ρόλο που μπορεί να παίξει ο πολιτισμός στη καθημερινότητα του πολίτη, έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2009.

    «Κάτω από το βάρος δυσάρεστων καταστάσεων, καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε τον προϋπολογισμό του 2009. Ενώ πληθαίνουν οι συζητήσεις στις οποίες επιχειρείται η αποτίμηση των τελευταίων γεγονότων, δράττομαι της ευκαιρίας να θυμίσω το ρόλο του πολιτισμού ως όχημα εξόδου από κάθε κοινωνική κρίση. Μπορεί να δώσει όραμα, να εμπνεύσει να λειτουργήσει ως σταθερό πεδίο γόνιμου κοινωνικού διαλόγου. Μπορεί να δείξει το δρόμο προς αυτό που αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι λείπει από όλους και όχι μόνο στους νέους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάπης.

    Στη συνέχεια, ο κ. Λιάπης αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για τον πολιτισμό, σημειώνοντας ότι «ο πολιτισμός χρειάζεται χρήματα και θα μπορούσαμε να είχαμε καταφέρει πολύ περισσότερα, αν είχαμε και περισσότερα χρήματα. Δεν έχει υπάρξει ούτε μια μέρα που να μην έχω αναφερθεί στην ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για τον πολιτισμό και δεν θα υπάρξει ούτε στο μέλλον μια τέτοια μέρα», τόνισε.

    Ομιλία Ευ. Βενιζέλου

    Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εθνικό σχέδιο υπέρβασης της κρίσης και μια άλλη πολιτική διεύθυνση τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2009. Ο κόσμος θέλει ένα συνολικό και ενιαίο σχέδιο, που να τον πείθει ότι υπάρχει όραμα και κάποιον που να μπορεί να περιγράψει την επόμενη μέρα είπε ο κ. Βενιζέλος: «Αυτό που στην πραγματικότητα απαιτείται, ως πρώτο μεγάλο οικονομικό μέτρο είναι μια άλλη πολιτική διεύθυνσης της χώρας, ικανή να εγκαθιδρύσει σχέσεις εμπιστοσύνης, γιατί μόνο έτσι μπορείς να διαμορφώσεις τις αναγκαίες συναινέσεις, να αποκαταστήσεις κοινωνική και εθνική συνοχή και να δώσεις αισιοδοξία στην κοινωνία και στην οικονομία».

    Ομιλία Φ. Κουβέλη

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού είναι εκτός τόπου και χρόνου διότι δεν απαντά στα προβλήματα που βιώνει ο τόπος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την παγκόσμια οικονομική κρίση ως άλλοθι για τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους.

    Ομιλία Αχ. Κανταρτζή

    Κάλεσμα στο λαϊκό, εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα να βρίσκεται σε αγωνιστική επαγρύπνηση απέναντι και στους μηχανισμούς καταστολής αλλά και για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής: «Για μια ακόμα μέρα είδαμε τους γνωστούς μηχανισμούς, από τη μια τις δυνάμεις καταστολής και από την άλλη τους γνωστούς-άγνωστους τους κουκουλοφόρους, στο γνωστό τους έργο, σε μια προσπάθεια σχεδιασμένου χτυπήματος του εργατικού λαϊκού κινήματος και της νεολαίας» είπε ο κ. Κανταρτζής αναφερόμενος και στον πυροβολισμό που δέχθηκε μαθητής στο Περιστέρι.

    Ομιλία Η. Πολατίδη

    Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Η. Πολατίδης είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε καν συνετή διαχείριση και ότι η οικονομία δεν μπορεί να προχωρά με τον «αυτόματο πιλότο» τις παραμέτρους του οποίου έθεσε η κυβέρνηση Σημίτη. Όπως είπε ο κ. Πολατίδης, η κυβέρνηση της ΝΔ κατηγορεί τις προηγούμενες για το υψηλό χρέος, όμως, μετά από πέντε χρόνια, δεν κατόρθωσε να το μειώσει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 December 2008 - 19:30:25 UTC