Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το τραμ "πάει" Πειραιά
  • [02] Νέο κύμα κακοκαιρίας
  • [03] ΤΤ: Χρηματοδότηση της Εγνατίας οδού
  • [04] Συζήτηση για τον προϋπολογισμό
  • [05] Προσωπικότητα της Χρονιάς ο Ομπάμα

  • [01] Το τραμ "πάει" Πειραιά

    Το τραμ πιάνει λιμάνι. Η επέκταση του δικτύου τραμ στον Πειραιά "μπαίνει πλέον σε τροχιά", ύστερα από προσπάθειες του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, του ΟΑΣΑ, της ΤΡΑΜ Α.Ε., του ΗΣΑΠ και του ΕΜΠ.

    "Το τραμ είναι ένα σύγχρονο και φιλικό μέσο για το περιβάλλον, κάνει πιο ανθρώπινη τη ζωή μας", είπε ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε για την παρουσίαση των τεσσάρων φάσεων επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά. Στην παρουσίαση συμμετείχε ο δήμαρχος Πειραιά, Παναγιώτης Φασούλας, αντιδήμαρχοι και αντινομάρχες του Πειραιά, καθώς επίσης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΜ Α.Ε. Χρήστος Αναστασόπουλος.

    Βούληση της κυβέρνησης είναι να στηρίξουμε το τραμ και να καλύψουμε τα λαϊκά προάστια, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης. "Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να επεκτείνει το τραμ για να καλύπτονται επαρκέστερα οι ανάγκες μετακίνησης των πολιτών", είπε ο υπουργός Μεταφορών και τόνισε πως το τραμ είναι ένα μέσο συμπληρωματικό και όχι ανταγωνιστικό προς το Μετρό.

    Συνολικά 442 εκ. ευρώ θα κοστίσει η υλοποίηση και των τεσάρων φάσεων της επέκτασης, το συνολικό δίκτυο του τραμ θα είναι περίπου 50 χλμ (25χλμ το νέο δίκτυο και 25χλμ το παρόν), η επιβατική κίνηση θα ανέρχεται καθημερινά σε περίπου 200.000 επιβάτες (65.000 σήμερα και 135.000 νέοι επιβάτες), ο συνολικός δε στόλος της εταιρείας θα αποτελείται από 100 οχήματα τραμ.

    Συγκεκριμένα, η πρώτη φάση της επέκτασης που θα ενώσει το Νέο Φάληρο με την Ακτή Ποσειδώνος, θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2009 και θα ολοκληρωθεί τον Οκώβριο του 2010, θα περιλαμβάνει 12 στάσεις με 5,4χλμ μήκος διαδρομής και μέση ταχύτητα 23χλμ/ώρα (έναντι 18χλμ/ώρα ενός Ι.Χ. και 11χλμ/ώρα σε ώρα αιχμής), ενώ 35.000 υπολογίζεται να είναι οι νέοι επιβάτες. Οι εργασίες κατασκευής θα κοστίσουν 80 εκ. ευρώ, ενώ 45 εκ. ευρώ θα κοστίσει η αγορά 18 νέων οχημάτων.

    Η ανάπτυξη του δικτύου τραμ στον Πειραιά προβλέπει, μεταξύ άλλων, και παράλληλα έργα ΤΡΑΜ και ΗΣΑΠ, όπως την υπογειοποίηση σταθμού του ΗΣΑΠ κοντά στο σταθμό του Φαλήρου, κατασκευή υπόγειου σταθμού μεταξύ γέφυρας Γρ. Λαμπράκη και συμβολής της Πειραιώς και Ομ. Σκυλίτση.

    Επιπλέον, από το συνολικό προϋπολογισμό του έργου -το οποίο εντάσσεται στο Π.Ε.Π. Αττικής που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ- σημαντικό ποσό θα δαπανηθεί και για τις αναγκαίες συνοδευτικές εργασίες.

    Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στα οφέλη που θα προκύψουν από την επέκταση του τραμ και "θα δώσουν ένα καινούριο χρώμα στον Πειραιά".

    Οι εργασίες της β' φάσης του επέκτασης, από την Ακτή Ποσειδώνος μέχρι το Χατζηκυριάκειο και τη Φρεαττύδα, με 3,8χλμ μήκος γραμμής, θα ολοκληρωθούν εντός του 2013, θα κοστίσουν συνολικά 60 εκ. ευρώ (42 εκ. ευρώ για την κατασκευή της γραμμής και 18 εκ. ευρώ για την αγορά 7 οχημάτων), θα περιλαμβάνουν περίπου 10 στάσεις και σε 30.000 υπολογίζονται οι νέοι επιβάτες.

    Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ενώ η χρηματοδότηση των επεκτάσων των Γ' και Δ' Φάσεων αναμένεται να γίνει, είτε από Εθνικούς Πόρους, είτε από κονδύλια μέσω της Ε.Ε., είτε από Σ.Δ.Ι.Τ.

    Ειδικότερα, η Γ' φάση επεκτάσεων "Ακτή Ποσειδώνος-Πλ. Καραϊσκάκη-Κερατσίνι-Κέντρο Πειραιά-Καμίνια" εκτιμάται ότι θα κοστίσει συνολικά 132 εκ. ευρώ (69 εκ. ευρώ θα διατεθούν για την κατασκευή της γραμμής, 63 εκ. ευρώ για την αγορά 25 οχημάτων τραμ, ενώ η κατασκευή νέου αμαξοστασίου θα κοστίσει 30 εκ. ευρώ).

    Τέλος, η Δ' φάση, που θα επεκτείνει το δίκτυο από το Κερατσίνι στο Πέραμα, θα κοστίσει 125 εκ. ευρώ (88 εκ. ευρώ θα διατεθούν για την κατασκευή γραμμής και τα υπόλοιπα για την αγορά 15 οχημάτων τραμ).

    "Το μνημόνιο συνεργασία που υπογράψαμε με το υπουργείο Μεταφορών, πριν από 1,5 χρόνο, τιμάται σε όλα τα επίπεδα" τόνισε ο κ. Φασούλας. Ο δήμαρχος του Πειραιά μίλησε για τα οφέλη που θα προκύψουν από την επέκταση και αναφέρθηκε στα κυκλοφοριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Λιμάνι καθώς δεν υπάρχει σύνδεσή του με το εθνικό δίκτυο.

    Εξ άλλου, ερωτηθείς σχετικά με το εάν ένας επικείμενος ανασχηματισμός θα βελτίωνε την εικόνα της κυβέρνησης, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργού.

    Επιπλέον, συγκέντρωση πραγματοποιήσαν, το πρωί, σωματεία εργαζόμενων τεχνικών της Ολυμπιακής Αεροπορίας έξω από το υπουργείο Μεταφορών. Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν τραγουδώντας τα κάλαντα -όπως τα τροποποίησαν οι ίδιοι- στον υπουργό.

    [02] Νέο κύμα κακοκαιρίας

    Για επικίνδυνα καιρικά φαινομένα, τα οποία αναμένονται σήμερα και αύριο, προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας , η οποία εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα. Μέτρα αυτοπροστασίας διατίθενται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Π. και επιπλέον διανέμονται στις Νομαρχίες και Περιφέρειες ανά την Επικράτεια.

    Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης (17-12-08) προς την Πέμπτη (18-12-08) στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο. Παράλληλα οι νότιοι άνεμοι θα φτάσουν τα 9 και πιθανώς στο Βόρειο Ιόνιο τα 10 μποφόρ.

    Αύριο Πέμπτη (18-12-08) τα φαινόμενα της Δυτικής Ελλάδας θα επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, αλλά το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί.

    Λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού των επομένων ημερών θα δίνονται στα Τακτικά Δελτία της Ε.Μ.Υ.

    Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από τη Γ.Γ.Π.Π. και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί.

    [03] ΤΤ: Χρηματοδότηση της Εγνατίας οδού

    Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας, την Εγνατία οδό, με κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 400 εκατ. ευρώ, με εμπράγματες εξασφαλίσεις διαρκείας 5 Β½ ετών και προνομιακό επιτόκιο euribor + 1,4%, προς την Εγνατία Οδό ΑΕ (εταιρία με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό δημόσιο που εκπροσωπείται από τον υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων).

    Με την ολοκλήρωση της η Εγνατία Οδός, με μήκος 670χλμ., θα διασχίσει 12 νομούς, συνδέοντας 4 λιμάνια και 6 αεροδρόμια, εξυπηρετώντας 4 εκατομμύρια Έλληνες. Η περιοχή επιρροής και εξυπηρέτησης του έργου συγκεντρώνει το 33% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση "το ΤΤ συνεχίζει με συνέπεια το δρόμο που χάραξε περισσότερο από ένα αιώνα, νοιάζεται για τον τόπο και προστατεύει τους πολίτες, επενδύοντας σε έργα ζωής".

    Με αφορμή την ανακοίνωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για την χρηματοδότηση με 400.000.000 ευρώ του έργου της Εγνατίας Οδού ο υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Γιώργος Σιουφλιάς σε δηλώσεις του επισημαίνει ότι "με αυτά τα χρήματα θα αποπερατώσουμε αυτά τα έργα της Εγνατίας, και πιστεύω ότι μέσα στον Ιανουάριο, το αργότερο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, πλέον ο κύριος άξονας θα είναι στη διάθεση και τη χρήση όλων των Ελλήνων".

    "Με τον δανεισμό αυτό από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δεν επιβαρύνεται κατ' αρχήν το δημόσιο χρέος και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και δεν επιβαρύνεται ταυτόχρονα κατά το ποσό αυτό, το πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων του 2008 και σε ένα μεγάλο μέρος και για το 2009", επισήμανε ο κ.Σιουφλιάς.

    Σε δηλώσεις ο πρόεδρος του ΤΤ Άγγελος Φιλιππίδης αναφέρει ότι "το ΤΤ δίνει λεφτά στην πραγματική οικονομία, λεφτά που θα καταλήξουν σε 8.000 ανθρώπους που εργάζονται στην Εγνατία και από αυτούς, τις ημέρες των Χριστουγέννων, σε άλλους επαγγελματίες δίνοντας ζωή στη Βόρεια Ελλάδα". Και προσθέτει: "Μπορούμε να υπολογίσουμε ότι αυτά τα λεφτά μέχρι τα Χριστούγεννα θα γυρίσουνε 2 ή 3 φορές, με αποτέλεσμα πάνω από 1 δισ. ευρώ να καταλήξουν στην πραγματική οικονομία. Είναι σημαντικό στην οικονομική κρίση που περνάμε, οι τράπεζες και κυρίως οι τράπεζες κρατικού χαρακτήρα, να βοηθάνε την πραγματική οικονομία και να δίνουν λεφτά στη αγορά".

    [04] Συζήτηση για τον προϋπολογισμό

    Αρχισε το απόγευμα στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2009. Η συζήτηση, στην οποία θα μιλήσουν γενικοί και ειδικοί εισηγητές, θα διαρκέσει πέντε ημέρες και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ψηφοφορία.

    [05] Προσωπικότητα της Χρονιάς ο Ομπάμα

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακηρύχθηκε σήμερα "προσωπικότητα της χρονιάς" για το 2008 από το περιοδικό Time.

    "Για τη βεβαιότητα που προσέφερε με τον σχεδιασμό ενός φιλόδοξου μέλλοντος στη διάρκεια αυτής της ζοφερής περιόδου και για την ικανότητά του να δείξει αρετές που δίνουν την ελπίδα στους Αμερικανούς ότι θα μπορέσει να το κάνει πραγματικότητα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είναι η προσωπικότητα της χρονιάς του Time", σχολιάζει το περιοδικό.

    Ο αμερικανός υπουργός Οικονομίας Χένρι Πόλσον, ο συντάκτης του σχεδίου διάσωσης του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από την κρίση με τη διάθεση 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κατάταξη του Time.

    Τον Πόλσον ακολουθούν ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η πρώην υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ Σάρα Πέιλιν και ο κινέζος κινηματογραφιστής Ζανγκ Γιμού ο οποίος εμπνεύστηκε τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 December 2008 - 17:30:51 UTC