Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η χώρα χρειάζεται αλλαγή"
  • [02] Κακοκαιρία στην Ευρώπη

  • [01] "Η χώρα χρειάζεται αλλαγή"

    Στις περιπτώσεις όπου ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση βρίσκονται σε δύσκολη θέση, δεν αντιλαμβάνονται τί συμβαίνει και έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, τη λύση δίνει ο λαός. Αυτό ήταν το γενικό σχόλιο που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με αφορμή τη σημερινή ομιλία του κ. Καραμανλή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στα ειδικότερα θέμα της ομιλίας του πρωθυπουργού, τόνισε ότι ''μετά τους παραπλανηθέντες υπουργούς έχουμε και παραπλανηθέντα πρωθυπουργό'', ο οποίος, όπως δήλωσε, δεν είχε πλήρη εικόνα του σκανδάλου του Βατοπαιδίου, επικρίνοντας ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό ότι δεν μίλησε καθαρά για σκάνδαλο αλλά για σκανδαλώδη υπόθεση.

    Επίσης, επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι χρειάστηκαν να περάσουν τέσσερις μήνες αποκαλύψεων, προκειμένου να αναγνωρίσει υπό το βάρος αυτών ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, και πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής δεν είχε το θάρρος να κάνει πράξη αυτό που η ανάληψη των ευθυνών απαιτεί, δηλαδή να ζητήσει την παραίτηση των εμπλεκόμενων υπουργών, οι οποίοι τον χειροκροτούσαν σήμερα στην ομιλία του.Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου ο δρόμος είναι ένας, σύσταση προανακριτικής επιτροπής και παραίτηση.

    Σχετικά με τις αναφορές του πρωθυπουργού στην διεθνή κρίση, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι κατά τον κ. Καραμανλή φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από τον ίδιο. Και πρόσθεσε ότι την ελληνική οικονομία δεν υπονομεύει η αντιπολίτευση αλλά οι πολιτικές της κυβέρνησής του.

    Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών και την αναφορά του κ. Καραμανλή ότι ο ίδιος καταλαβαίνει τους νέους, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε γιατί οι νέοι είναι στους δρόμους, αν πράγματι ο κ. Καραμανλής τους καταλαβαίνει τόσο καλά.

    Τόνισε επίσης ότι και σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός μίλησε για επιχειρησιακές ευθύνες της αστυνομίας και όχι για πολιτικές ευθύνες. Και σχετικά με την αναφορά του περί βελτίωσης της εκπαίδευσης ο κ. Παπακωνσταντίνου αναρωτήθηκε πως μπορεί να υπάρξει βελτίωση με τις δαπάνες για την παιδεία να μειώνονται διαρκώς.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παπακωσσταντίνου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, ενώ σε ερώτηση αν θεωρεί γενναία πολιτική πράξη την αναγνώριση από τον πρωθυπουργό ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, κάτι που δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπαιρνε συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και μάλιστα οδυνηρές, που αφορούσαν στελέχη του Κινήματος και το ίδιο έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε υποθέσεις που αφορούσαν κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Γ.Παπανδρέου: "Η χώρα χρειάζεται αλλαγή"

    Η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, το οποίο ασχολήθηκε με την κρίση που βιώνει η χώρα και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

    Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην υπόθεση της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδιο τόνισε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεμπερδεύει με το ζήτημα αυτό, με την ανάληψη μιας απλής πολιτικής ευθύνης. Για το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, ανάληψη πολιτικής ευθύνης σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, σύσταση προανακριτικής επιτροπής και δεύτερον, παραίτηση της κυβέρνησης.

    Αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών έκανε λόγο για ψυχρή δολοφονία του 15χρονου μαθητή η οποία αποκάλυψε την βαθύτατη κρίση που βιώνει η χώρα και η νέα γενιά, μια κρίση που αφορά το σήμερα αλλά και το μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε, έχει ευθύνη να θέσει με ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές τα μεγάλα ερωτήματα και να δώσει απαντήσεις σε αυτά.

    Θέτοντας ο ίδιος τα ερωτήματα προσδιόρισε τα θέματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις ως εξής:

    -Τι κοινωνία φτιάχνουμε σήμερα;

    -Ποια κοινωνία κληροδοτούμε στη νεολαία;

    -Ποιο κράτος, ποια δικαιοσύνη, ποια οικονομία, ποια πόλη, ποιο φυσικό περιβάλλον, ποιο σχολείο, ποιες αξίες, ποια αξιοπρέπεια, ποια ελπίδα, ποια οράματα, ποιες ανθρώπινες σχέσεις;

    Σε όλα αυτά πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και να μετουσιώσουμε την οργή των νέων και του λαού σε δύναμη αλλαγής και ανατροπής. Το μήνυμά μας, υπογράμμισε, πρέπει να είναι απλό και διαυγές: "Μπορούμε διαφορετικά".

    Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Παπανδρέου, δεν θέλει να διχάσει καθώς, όπως τόνισε, δεν είναι ώρα, τώρα που βιώνουμε την κρίση, για τυφλές πολιτικές ή κοινωνικές πολώσεις και αντιπαραθέσεις. Θέλουμε να ενώσουμε το λαό και τις προοδευτικές δυνάμεις γύρω από τις λύσεις που προτείνουμε, από το ριζοσπαστικό πρόγραμμα αλλαγής με μια νέα εθνική και κοινωνική συμφωνία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε πολλές και βαριές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης την οποία κατηγόρησε ότι αγνοεί τη φωνή της κοινωνίας, ότι είναι σε παρακμή και καταρρέει. Ο πολιτικός της χρόνος, πρόσθεσε έχει τελειώσει και χωρίς την εμπιστοσύνη του λαού παραμένει γαντζωμένη και σέρνει τη χώρα σε περιπέτειες. Φτάνει πια, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και πρόσθεσε ότι τώρα τη λύση πρέπει να δώσει ο λαός.

    Αναφέρθηκε επίσης στη φράση που είχε πει μιλώντας στη Βουλή προ δεκαμήνου όταν, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είχε πει "θα μας πάρουν με τις πέτρες" αλλά ο πρωθυπουργός, όπως είπε, δεν μας άκουσε.

    Τώρα καλούμαστε, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, να διαχειριστούμε εμείς μια κρίση που παίρνει εθνικές διαστάσεις: Είχαμε εντοπίσει το χαρακτήρα της κρίσης που δημιουργήθηκε από την κυβερνητική πολιτική. Και έκανε αναφορά στην εικόνα υπουργών τονίζοντας ότι αποτελεί προσβολή το θέαμα υπουργών "να κάνουν δουλειές" και με θράσος να δίνουν τηλεοπτικά μαθήματα φοροδιαφυγής την ώρα που η κυβέρνηση βάζει μεγάλους φόρους στους απλούς πολίτες.

    Είμαστε εδώ, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, για να αλλάξουμε τα πράγματα και όχι για να κουκουλώσουμε την κρίση, να φέρουμε βαθύτερες αλλαγές στην κοινωνία και να τελειώνουμε με το άδικο σύστημα που παράγει τις κρίσεις.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δημιούργησε ένα κράτος διαφθοράς και ανικανότητας τονίζοντας ότι η ανικανότητα που επέδειξε συνδέεται με την ιδεολογία της και τον τρόπο που ασκεί την εξουσία. Έκανε λόγο για μεταφορά πλούτου και εξουσίας σε λίγα χέρια και τόνισε ότι οι προϋπολογισμοί της ποτέ δεν είχαν χρήματα για την υγεία, την παιδεία και τις συντάξεις αλλά είχαν χρήματα για να χαρίζουν στους λίγους φίλους τους και για το σπάταλο κράτος. Ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρξε άλλη εποχή μεταπολιτευτικά όπου το σύνολο του Τύπου να ασχολείται καθημερινά με σκάνδαλα. Υποστήριξε επίσης ότι το κράτος της νεοσυντήρησης δούλεψε όλα αυτά τα χρόνια για τις πιο σκοτεινές και ακραίες δυνάμεις.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση του Κινήματος στη βία και την καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Για μας, υπογράμμισε, η δημοκρατία δεν φοράει κουκούλα, έχει πρόσωπο.

    Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του κ. Παπανδρέου στη νεολαία η οποία, όπως τόνισε, βιώνει πιο έντονα την κρίση και είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο εξεγείρεται, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τα πιο δύσκολα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

    Πρέπει, πρόσθεσε, να εξοπλίσουμε τους νέους ώστε να αισθάνονται ικανοί να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τα προβλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα οι νέοι στη χώρα μας δεν αισθάνονται ότι η Ελλάδα τους ανήκει, αλλά ότι ανήκει σε όσους έχουν κολλητούς, στους κουμπάρους και τους ημέτερους. Και γι΄αυτό φτιάχνουν τη δική τους εικονική πραγματικότητα στο διαδίκτυο. Γι΄αυτό πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου πρέπει να ξανακάνουμε τους νέους να αγαπήσουν τη χώρα, να είναι περήφανοι για την Ελλάδα.

    Η εκτεταμένη αναφορά του κ. Παπανδρέου στη νεολαία συνδυάστηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για το 15χρονο Αλέξη και ένα στέλεχος της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ το οποίο χάθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία πριν από λίγες μέρες.

    Επίσης πριν την ομιλία του κ. Παπανδρέου μίλησε στο Εθνικό Συμβούλιο ο μαθητής Γιάννης Μετεκίδης ο οποίος ήταν ο νεαρότερος σύνεδρος στο τελευταίο συνέδριο του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου απάντησε και στο ερώτημα που τίθεται τελευταία για το αν το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει.

    Η απάντηση είναι κατηγορηματική και θετική, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και είναι αποφασισμένο να σταματήσει το μεγάλο κατήφορο στον οποίο οδηγείται η χώρα.

    Είμαστε έτοιμοι, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, γιατί έχουμε μάθει από τα λάθη μας, έχουμε έμπειρα στελέχη, έχουμε πρόγραμμα, ξέρουμε και πως να κυβερνήσουμε και έχουμε συναίσθηση της ιστορικής πορείας της χώρας.

    Αναφέρθηκε επίσης στην εικόνα της Ελλάδας στο διεθνή Τύπο και τη χαμένη της αξιοπιστία στο εξωτερικό και τόνισε ότι ο ίδιος όταν τον ρωτούν ξένοι δημοσιογράφοι γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα απαντά ότι δεν είναι αυτή η Ελλάδα και τους καλεί να θυμηθούν την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, των μεγάλων έργων, της ΟΝΕ, της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα της ειρήνης.

    Ζήτησε από τα στελέχη του Κινήματος να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και μαζί με τους πολίτες να δημιουργήσουν ένα πανίσχυρο και ανίκητο ποτάμι αλλαγής το οποίο θα παρασύρει όλα τα εμπόδια που θα βάλει στο δρόμο του η νεοσυντήρηση.

    [02] Κακοκαιρία στην Ευρώπη

    Μετά την Ιταλία, το κύμα κακοκαιρίας "χτύπησε" τη Γαλλία και την Ισπανία.

    Δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και τουλάχιστον 56.700 νοικοκυριά παραμένουν και σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα κυρίως στην κεντρική και τη νότια Γαλλία, μετά την μεγάλη κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου που έγινε αιτία η ένα μεγάλο τμήμα της κεντρικής Γαλλίας να σκεπαστεί από το χιόνι.

    Μία 50χρονη έχασε την ζωή της όταν το αυτοκίνητό της ξέφυγε από την πορεία του εξαιτίας της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και έπεσε στον παγωμένο ποταμό Λουάρ κοντά στην πόλη Λαβούτ-σιρ-Λουάρ.

    Ενας 58χρονος ελβετός που έκανε σκι σε ορεινή περιοχή παρασύρθηκε από μία χιονοστιβάδα και σκοτώθηκε, ενώ σοβαρά τραυματίσηκε η συζυγός του.

    Χθες το βράδυ 75.850 νοικοκυριά είχαν συνεχείς διακοπές ρεύματος, καθώς οι χιονοπτώσεις που κατέστρεψαν ηλεκτρικές γραμμές.

    Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της Γαλλίας (EDF) έχει κινητοποιήσει 920 αντιπροσώπους της και άλλους 150 από συνεργαζόμενες εταιρίες που έσπευσαν να βοηθήσουν από γειτονικές περιοχές.

    "Ωστόσο οι συνθήκες πρόσβασης στο οδικό δίκτυο είναι πολύ δύσκολες. Το ύψος του χιονιού φθάνει τα δύο μέτρα σε ορισμένα σημεία", αναφέρεται στην ανακοίνωσή της EDF.

    Στην νοτιοανατολική Γαλλία ο Μισέλ Βοζέλ, πρόεδρος στην περιοχή Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή ανακοίνωσε τη Δευτέρα την "άμεση αποδέσμευση μιας πρώτης έκτακτης βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ η οποία θα δοθεί στις κοινότητες που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις", μετά την απότομη άνοδο της στάθμης των υδάτων.

    Ταυτόχρονα, μεγάλος είναι ο κίνδυνος πλημμυρών στην νότια Γαλλία μετά τις καταρρακτώδεις βροχές και τους ισχυρούς ανέμους. Σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό France Bleu, περίπου 500 άτομα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στην πόλη Καβαγιόν αφού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υπερχείλισης ποταμών.

    Η κακοκαιρία πλήττει εξάλλου και την Ισπανία, όπου ο στρατός πραγματοποίησε τουλάχιστον 400 απεγκλωβισμούς ατόμων από οχήματα που είχαν παγιδευτεί στο χιόνι, το οποίο στις οδικές αρτηρίες μεταξύ Λεόν και Αστούριας, στα βόρεια της χώρας, ξεπέρασε το ένα μέτρο. Σύμφωνα με μαρτυρίες οδηγών, χρειάστηκε να περιμένουν περίπου επτά ώρες μέχρι να καταστεί δυνατόν να απεγκλωβιστούν.

    Ακόμη και στο νησί Μαγιόρκα, η οροσειρά Τραμουντάνα είχε καλυφθεί με χιόνι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 December 2008 - 13:30:33 UTC