Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

  • [01] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    Με τις καταθέσεις του πρώην υπουργού Επικρατείας, Θοδωρή Ρουσόπουλου , πρώην Αγροτικής Ανάπτυξης , Ευάγγελου Μπασιάκου , του υφυπουργού Οικονομικών, Αντώνη Μπέζα και του υφυπουργού εξωτερικών Πέτρου Δούκα , συνεχίζονται σήμερα οι καταθέσεις πολιτικών προσώπων στην εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

    Με 159 αρνητικές ψήφους απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για ρύθμιση θεμάτων για ανταλλαγή ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπαιδίου.

    Στην ονομαστική ψηφοφορία η οποία διεξήχθη κατόπιν αιτήματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί της αρχής της προτάσεως νόμου του, ψήφισαν 273 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης νόμου ψήφισαν 109 (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ), κατά ψήφισαν 159 (ΝΔ, ΛΑΟΣ και ο ανεξάρτητος Πέτρος Τατούλης) και παρών ψήφισαν 5 βουλευτές (ΚΚΕ).

    Κατάθεση Κιλτίδη

    «Η αποστολή στις δασικές υπηρεσίες, της γνωμοδότησης του Χρ. Μπότσιου για την έκταση της Ουρανούπολης, είναι εκτός πλαισίου - άκυρη κατά τη δική μου αρμοδιότητα. Ό,τι απεστάλή, κακώς απεστάλη, ως μη όφειλε απεστάλη. Είμαι ξεκάθαρος».

    Ο Κώστας Κιλτίδης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιος για την άσκηση της δασικής πολιτικής, κατέθεσε για την αποδοχή μιας γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία με ψήφους 6 προς 1, αναγνώριζε χαρακτηριστικά δασικής έκτασης στο παλαιό «χθαμαλό», ή «κοινόχρηστο δάσος» της Ουρανούπολης, το οποίο αποκαλούσε μάλιστα και «κληροτεμάχιο». Η γνωμοδότηση, συνταχθείσα ατομικά στην αρχή, από τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου, Χριστόδουλο Μπότσιο, χρησιμοποιήθηκε κατά την σύνταξη των επίμαχων συμβολαίων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου πριν την ανάληψη των καθηκόντων του κου Κιλτίδη - για να αποκτήσει αργότερα και πλέον επίσημο χαρακτήρα, με την απόφαση του ΝΣΚ.

    Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο Κώστας Κιλτίδης διευκρίνισε πως ο ίδιος, απεδέχθη την γνωμοδότηση, μονάχα σε ό,τι αφορούσε την επικαιροποίηση του παλαιού όρου του «χθαμαλού δάσους», στη σύγχρονη νομοθεσία. Κάτι τέτοιο, κατά τον κο Κιλτίδη, συμβαίνει συχνά και προβλέπεται απβ το νόμο - σημαίνει δε, στην πράξη, πως εξασφαλίζεται τουλάχιστον ο δασικός χαρακτήρας της έκτασης, ενώ παραμένει ανοικτό το ζήτημα του κατβ ουσίαν χαρακτηρισμού της από τον οικείο δασάρχη.

    Στην περίπτωση της Ουρανούπολης ωστόσο, έχουμε την εξής παρατυπία: Η Διευθύντρια Πολιτικής Γης, Στ. Μαντέλη, εξασφαλίζει μια τέτοια γνωμοδότηση για την χρήση της στα συμβόλαια, όπου η έκταση περιγράφεται ως «κληροτεμάχιο» και ως «οικόπεδα» - και στη συνέχεια, ύστερα απβ την υπογραφή του υπουργού, αναλαμβάνει να ενημερώσει τις υπηρεσίες μιας άλλης Διεύθυνσης (τις δασικές υπηρεσίες), ότι η εν λόγω απόφαση είναι «δεσμευτική για τη Διοίκηση». Οι δασολόγοι προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι δασάρχες αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στις κατά τον νόμο αρμοδιότητές τους και την «εντολή της Διοίκησης», ο δε Κ. Κιλτίδης, χρεώνεται την συνολική αποδοχή της γνωμοδότησης.

    «Το ζήτημα θα λυθεί με αυτεπάγγελτη πράξη χαρακτηρισμού - και αύριο το πρωί, θα απαλλάξω με δικό μου έγγραφο, όλους αυτούς τους δασικούς υπαλλήλους, που από ευθυνοφοβία, ή κατά τη δική τους λογική, θεωρούν πως οι εγκύκλιοι Δρυ και Χατζημιχάλη, ή οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν πάψει να ισχύουν - κι ότι μπορεί να αλλάξει η χρήση των εποικιστικών διαθεσίμων εκτάσεων» ανέφερε ο υφυπουργός. «Αυτές οι εκτάσεις, ήταν για ακτήμονες και για κτηνοτροφία - δεν ήταν για οικόπεδα, ξενοδοχεία, ή οτιδήποτε άλλο επαγγελματικό».

    «Η οποιαδήποτε πράξη χαρακτηρισμού, δεν θα γίνει μόνον για την επίμαχη έκταση των 8600 στρεμμάτων, αλλά για το σύνολο του αγροκτήματος. Κάποιοι σίγουρα, δεν θέλουν να γίνει, γιατί θα ζήσουμε το δράμα των αναδασωτέων εκτάσεων που βρέθηκαν με πολυκατοικίες και κατοικίες, πόσο μάλλον με ξενοδοχεία. Τα παιχνίδια όμως που παίζονται, θα τα βρουν μπροστά τους κάποιοι. Ο εισαγγελέας θα έχει θέση σε λίγο» ανέφερε ο κος Κιλτίδης.

    Υπενθυμίζεται, ότι στην κατάθεσή της, η κα Μαντέλη, είχε ισχυριστεί πως «σε μία κοινόχρηστη διαθέσιμη έκταση δασικής μορφής, την οποία μου λέει ο δασάρχης ότι δεν έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, μπορώ να τη δώσω για βιομηχανία, ή για τουριστική μονάδα».

    Από την άλλη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, απέφυγε να σχολιάσει τις πράξεις άλλων κρατικών αξιωματούχων, όπως την πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Κώστα Σκιαδά, να αποστείλει την γνωμοδότηση Μπότσιου στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου που διενήργησε τις ανταλλαγές, την λειτουργία της ΚΕΔ, ή την παραμονή της κας Μαντέλη στη θέση της Διευθύντριας Πολιτικής Γης, υπαγόμενης το 2007 (αλλά και σήμερα), στον Αλέξανδρο Κοντό.

    - «Μπορείτε να μου πείτε πως δεν έγινε μεθόδευση και πως κάποιοι δεν τσουβάλιασαν τον Κιλτίδη, ώστε με δική του απόφαση να βγάλουν οικοδομικές άδειες;» ρώτησε ο Μ. Μπόλαρης (ΠΑΣΟΚ).

    - «Από εμάς εφαρμόστηκε υποδειγματικά η δασική νομοθεσία. Τα όσα έγιναν πριν διερευνώνται - και πιστεύω πως έχετε εξάγει τα συμπεράσματά σας» απάντησε ο υφυπουργός.

    Κατάθεση Αλ.Κοντού

    «Κανείς δεν καθοδήγησε κανέναν στην διαδικασία αυτή. Όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, λειτούργησαν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους (?) Δεν άλλαξα στάση, όταν γίναμε κυβέρνηση. Ως μέλος της κυβέρνησης, συνέχιζα να πιέζω καταστάσεις, ώστε να βρεθεί μια λύση (?) Η πολιτική απόφαση για τις ανταλλαγές ανήκει στον Ε. Μπασιάκο και η ευθύνη της υλοποίησής τους στην ΚΕΔ?».

    Ο Αλέξανδρος Κοντός ως μέλος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εκλήθη ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, να διευκρινίσει για ποιον λόγο ανέχθηκε την αποδοχή εκ μέρους του Πέτρου Δούκα, της νέας εισήγησης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, την παραίτηση απβ τη δίκη, την παράδοση οικοπέδων-φιλέτων στη Μονή αντί της έκτασης της Βισθωνίδας, την απόδοση οικοδομήσιμου δασικού χαρακτήρα σε μη χαρακτηρισμένη έκταση στην Ουρανούπολη.

    Απαντώντας στα παραπάνω ερωτήματα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε πως η Βισθωνίδα και οι παραλίμνιες όχθες της, «παραδόθηκαν οριστικά στη Μονή Βατοπαιδίου το 2003 από το ΠΑΣΟΚ - τουλάχιστον αυτό μας είπαν όλοι οι νομικοί». Όταν η Νέα Δημοκρατία έγινε κυβέρνηση, τον Μάρτιο του 2004, εκείνος απβ τη θέση του υφυπουργού, συνέχισε να προσπαθεί να βρει μια λύση που να εξυπηρετεί τους καλλιεργητές και αλιείς, που κινδύνευαν να χάσουν τις περιουσίες τους. Αρχές του Ιουλίου, μαζί με εκπροσώπους της κοινωνίας της Ξάνθης, επισκέφθηκε τον Πρ. Παυλόπουλο και τον Πέτρο Δούκα, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το θέμα, αν και είχε ήδη υπογράψει την παραίτηση απβ τη δίκη. «Μάλλον θα το είχε ξεχάσει» εκτίμησε ο μάρτυς.

    Τον Σεπτέμβριο η Επιτροπή φορέων της Ξάνθης, επισκέφθηκε τους εκπροσώπους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο, ο οποίος δήλωσε «αναρμόδιος». Στα τέλη του Νοεμβρίου του 2004, ήταν σειρά του Ε. Μπασιάκου να δεχθεί τις επισκέψεις - και τον Ιανουάριο του 2005, ο τελευταίος του γνωστοποίησε πως βρέθηκε νόμιμη λύση υπό μορφήν ανταλλαγών. «Η πολιτική απόφαση ανήκει στον Ε. Μπασιάκο» εκτίμησε ο μάρτυς. «Αυτός πήρε την πρωτοβουλία να ρωτήσει σχετικά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και να μου ανακοινώσει την απόφαση».

    Ερωτηθείς γιατί δεν συνάντησε νωρίτερα τον Π. Δούκα, να τον ενημερώσει για την εκκρεμούσα υπόθεση, ο κος Κοντός απάντησε πως «δεν γνωρίζαμε πως είχε μπει η υπογραφή - είχαμε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τρέχαμε όλοι και δεν προλαβαίναμε».

    Τον αρχικό του προϊστάμενο, Σάββα Τσιτουρίδη, τον ενημέρωσε μεν για το μεγάλο πρόβλημα, αλλβ όχι και για τις δικές του συναντήσεις: «Δεν ενέπιπτε στις υποχρεώσεις μου να ενημερώσω τον κο Τσιτουρίδη για τις επαφές που έκανε το συντονιστικό όργανο της Ξάνθης στην Αθήνα. Ήταν ένα θέμα του Νομού» υποστήριξε.

    - «Μάλλον λειτουργήσατε ως βουλευτής Ξάνθης» εκτίμησε η Θ. Τζάκρη. «Ένας υπουργός επιλύει ένα ζήτημα διαχέοντάς το στην υπόλοιπη χώρα;»

    - «Η ζημιά για το Δημόσιο, έγινε όταν εκχωρήθηκαν οι εκτάσεις της Θράκης στη Μονή Βατοπαιδίου» απάντησε ο κος Κοντός.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφερε επίσης πως η διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου του, Σ. Μαντέλη, δεν τον ενημέρωσε για την πρωτοβουλία της να ζητήσει από τις νομαρχίες της χώρας, την καταγραφή των διαθέσιμων εκτάσεων «που έχουν τουριστική και οικοπεδική αξία» πριν τις ανταλλαγές. Κατά τον κο Κοντό, «μπορεί αυτό να έγινε στο πλαίσιο καταγραφής ρουτίνας που είχε ξεκινήσει το 2002».

    Η κα Μαντέλη, δεν τον ενημέρωσε, ούτε για την πρωτοβουλία της να ζητήσει γνωμοδότηση απβ το νομικό σύμβουλο του υπουργείου Χρ. Μπότσιο, με την οποία η έκταση των 8600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη, αντιμετωπιζόταν πλέον ως δασική. «Το θέμα της Ουρανούπολης το πληροφορήθηκα 7 μήνες μετά το συμβόλαιο, από ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ, Βαγιωνάς και Φλωρίνης» ανέφερε ο μάρτυς. Άλλωστε, «οι υπηρεσίες, προκειμένου να μην ασχολούνται με τα θέματα, συνηθίζουν να κάνουν ερωτήματα στο Νομικό Συμβούλιο».

    Οι διαθέσιμες εκτάσεις του υπουργείου του, «δεν παραχωρήθηκαν στην ΚΕΔ, αλλά απλά γνωστοποιήθηκαν». Στον πρώτο γύρο των ανταλλαγών, η υπογραφή του μπήκε πλάι σβ αυτήν του Ε. Μπασιάκου για λόγους τυπικούς, ενώ στο δεύτερο γύρο, ευθύνη είχε πλέον το υπουργείο Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, «την ευθύνη των ανταλλαγών, είχε η ΚΕΔ. Παρότι προσπάθησε ο γ.γ. του υπουργείου μας, ενημέρωση δεν είχαμε».

    Για αρκετά ζητήματα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε άγνοια: Δεν γνώριζε πως είχε γίνει η διάσκεψη των πρωτοδικών στη Ροδόπη που δικαίωνε το Δημόσιο και πως δημοσιεύθηκε προσφάτως. Δεν γνώριζε πως η αλληλογραφία μεταξύ του υπουργείου του και της ΚΕΔ είχε χαρακτήρα «εμπιστευτικόν» και πως ο Κώστας Κιλτίδης έχει ζητήσει να υπάρξει χαρακτηρισμός της έκτασης της Ουρανούπολης από δασάρχη. Ούτε την επιστολή διαμαρτυρίας του Π. Ψωμιάδη, παρέλαβε ποτέ:

    «Ουδέποτε έχω παραλάβει αυτό το έγγραφο και δεν υπάρχει και στο ηλεκτρονικό αρχείο του υπουργείου. Εγώ δεν το έχω πάρει. Δεν ξέρω αν το πήρε ο υπουργός» ανέφερε ο κος Κοντός.

    Κατάθεση Τσιτουρίδη

    Μέχρι και την τελευταία στιγμή της θητείας του Σάββα Τσιτουρίδη στο υπουργείο Απασχόλησης, το ζήτημα της μετεγκατάστασης του υπουργείου στο ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, παρέμενε ανοικτό. Αυτό προκύπτει από την κατάθεση του πρώην υπουργού στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία διαφοροποιείται από εκείνην που έδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες, ο διάδοχός του στο υπουργείο, Βασίλης Μαγγίνας.

    Εξάλλου ο κος Τσιτουρίδης, με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, διευκρίνισε πως επί της διευθέτησης ζητημάτων πολιτικής γης (στα οποία υπαγόταν και η λίμνη Βισθωνίδα) την πλήρη αρμοδιότητα είχε ο τότε υφυπουργός Αλέξανδρος Κοντός, (ο οποίος εκλέγεται και στο νομό Ξάνθης) και ο οποίος δεν τον είχε ενημερώσει για τις ενέργειές του.

    Σχετικά με το ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, η κατάθεση του κου Τσιτουρίδη, αντιβαίνει τις αναφορές του Βασίλη Μαγγίνα, πως οι διαδικασίες μετεγκατάστασης του υπουργείου Απασχόλησης εκεί, είχαν παγώσει, από τον Ιούνιο του 2006. Ο κος Τσιτουρίδης, κατέθεσε έγγραφο, το οποίο αποδεικνύει τη σύσταση, στις 9 Φεβρουαρίου 2007, μίας Επιτροπής για την αντιμετώπιση των εκκρεμούντων κακοτεχνιών του κτηρίου. «Αν δεν ήταν ανοιχτό το ζήτημα της μετεγκατάστασης του υπουργείου εκεί, δεν θα με ενδιέφερε η αποκατάσταση των κακοτεχνιών» δήλωσε ο μάρτυρας. Άλλωστε, «το κτήριο μπορεί να μην μας ικανοποιούσε απόλυτα, αλλά ήταν καλύτερο απβ την υπάρχουσα υποδομή που είχαμε».

    Ο κ. Τσιτουρίδης απέρριψε ακόμη τη θέση του Β. Μαγγίνα, πως βρισκόταν σε συνεννόηση με την ΚΕΔ για την μετεγκατάσταση του υπουργείου αλλού. «Η ΚΕΔ απλώς μας είχε ενημερώσει πως στο πλαίσιο του δικούς της προγραμματισμού, έψαχνε και εναλλακτικές λύσεις για την μετεγκατάσταση 250 κυβερνητικών κτηρίων, μεταξύ των οποίων και του δικού μας. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι η ΚΕΔ είχε φύγει του αρχικού σχεδιασμού» ανέφερε.

    Οι δύο μοναχοί είχαν επισκεφθεί τον κ. Τσιτουρίδη και τον Δεκέμβριο του 2006, ζητώντας του το ακίνητο, για να το κάνουν Μουσείο της Αθωνικής Πολιτείας. Εκείνος αρνήθηκε - και επανήλθαν τον Μάρτιο του 2007, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΕΔ, Κων. Γκράτσιο, ο οποίος πάντως, συνηγόρησε ανοιχτά υπέρ του αιτήματός τους. Ο υπουργός αρνήθηκε και πάλι. Ένα μήνα μετά, αντικαταστάθηκε και ο διάδοχός του, Β. Μαγγίνας, απέρριψε οριστικά την προοπτική της μετεγκατάστασης, παραδίδοντας το ακίνητο στην ΚΕΔ, η οποία το μεταβίβασε στη Μονή Βατοπαιδίου. «Ο κος Μαγγίνας είχε το δικαίωμα και την υποχρέωση να εξετάσει όλες τις ανοιχτές παραμέτρους της μετεγκατάστασης» ανέφερε ο πρώην υπουργός. «Κι εγώ, δεν παύθηκα εξαιτίας του ολυμπιακού ακινήτου».

    Ο κος Τσιτουρίδης, κλήθηκε να καταθέσει και ως πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τις ενέργειές του για τη διευθέτηση του προβλήματος της λίμνης Βισθωνίδας, το δεύτερο εξάμηνο του 2004. «Για τις υπηρεσίες μας, το ζήτημα της κυριότητας της λίμνης, θεωρείτο δεδομένο μετά τις υπουργικές αποφάσεις του 2003 και έννοια μας ήταν η τύχη των 100 περίπου οικογενειών που ζούσανε στην περιοχή για 60 χρόνια. Μια νόμιμη λύση, θα ήταν η ανταλλαγή, ή απαλλοτρίωση».

    Το συγκεκριμένο ζήτημα ωστόσο, είχε αφεθεί στη διαχείριση του υφυπουργού Αλέξανδρου Κοντού, όπως και όλα τα ζητήματα πολιτικής γης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κος Τσιτουρίδης διαβεβαίωσε πως το 2004, είχε άγνοια για την αμοιβαία παραίτηση Δημοσίου και Μονής από την δικαστική απόφαση για την κυριότητα των παραλιμνίων εκτάσεων, όπως επίσης και για την συνάντηση των φορέων της Ξάνθης με τον Θ. Ρουσόπουλο, παρόντος του Α. Κοντού.

    - «Όφειλε να σας ενημερώσει ο κος Κοντός για όλη αυτή τη διαδικασία;» ρωτήθηκε ο μάρτυς.

    - «Δεν ξέρω την πολιτική αξιολόγηση, την οποία θα μπορούσε να κάνει ένας συνάδελφος» απάντησε ο Σ. Τσιτουρίδης.

    Κατάθεση Γ.Βουλγαράκη

    «Δεν έχω ευθύνη. Όχι πολιτική, αλλβ ούτε καν ευθύνη - με την έννοια της μηδενικής εμπλοκής στο ζήτημα αυτό. Θα είχα ευθύνη, αν εγώ άλλαζα το καθεστώς των αρχαιολογικών χώρων, αν ήμουν εγώ ο διαχειριστής των ακινήτων, αν ήμουν ο κάτοχος, κύριος, ή ο νομέας όλων αυτών των οικοπέδων, αν εγώ παρενέβαινα με μία διάταξή μου, απόφασή μου υπουργική, Προεδρικό Διάταγμα, νόμο, ή άλλο πράγμα, που να δημιουργούσα μία άλλη κατάσταση. Αυτά όλα ήταν πέραν της δικής μου αρμοδιότητας, εντελώς».

    Ο Γιώργος Βουλγαράκης ήταν υπουργός Πολιτισμού, την εποχή που υπογράφονταν από τη σύζυγό του, Κατερίνα Πελέκη, τα επίμαχα συμβόλαια ανταλλαγών μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου - ανάμεσα σβ αυτά, και μιας έκτασης στην Ουρανούπολη 8600 στρεμμάτων, για την οποία, ο αρμόδιος έφορος βυζαντινών αρχαιοτήτων, Ιωάννης Ταβλάκης, είχε υποστηρίξει πως ήταν «εκτός συναλλαγής, ως χώρος προστατευόμενος αρχαιολογικά, ανήκων στο Δημόσιο».

    Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση, ο κ. Βουλγαράκης παρατήρησε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου του διαφωνούν με τον έφορο και πως ο ίδιος, δεν είχε υπόψη του κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να τον υποψιάσει σχετικά με ενδεχόμενη παρανομία.

    «Το χαρτί του κ. Ταβλάκη, ήρθε μετά την υπογραφή του συμβολαίου για την έκταση στην Ουρανούπολη και δεν ήταν καν σαφές σε μένα ότι αφορούσε στο συγκεκριμένο συμβόλαιο που είχε κάνει η γυναίκα μου. Το θέμα δεν είχε απασχολήσει ποτέ τον Τύπο και δεν είχα λόγο, ως υπουργός Πολιτισμού, να ασχοληθώ μβ αυτό, γιατί δεν το είδα πουθενά γραμμένο, δεν μου το είπε κανένας», ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης.

    Απαντώντας επί της ουσίας στις καταγγελίες του εφόρου βυζαντινών αρχαιοτήτων, ο πρ. υπουργός επικαλέστηκε την απόκριση της προϊσταμένης της διευθύντριας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, Ιωάννας Κολιτσίδα-Μακρή, σύμφωνα με την οποία, «κανείς νόμος δεν προβλέπει διαδικασία γνωμάτευσης συλλογικού, ή ατομικού οργάνου του υπουργείου, προ της μεταβίβασης ακινήτων εντός αρχαιολογικού χώρου».

    «Η υπηρεσία λέει ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν ήταν αρχαιολογικός χώρος. Ακόμη όμως κι αν είχε κηρυχθεί αυτή η περιοχή, δεν προκύπτει απαγόρευση μεταβίβασης από το Δημόσιο. Άλλωστε, όλη η Πλάκα είναι αρχαιολογικός χώρος. Αν ίσχυαν τα παραπάνω, δεν θα έπρεπε να γίνει ποτέ κανένα συμβόλαιο στην Πλάκα, ή στη Ζώνη Ββ, της Κνωσού, της Φαιστού, ή των Δελφών», υποστήριξε ο μάρτυς.

    «Ο διάδοχός σας στο υπουργείο, σας διαψεύδει», παρατήρησε ο Κ. Ρόβλιας και διευκρίνισε: «Σε έγγραφό του, την 3η Απριλίου του 2008, για το συμβόλαιο της Ουρανούπολης, ο Μ. Λιάπης χαρακτηρίζει την παραχωρηθείσα έκταση, ως τμήμα ευρύτερης περιοχής που έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1965 και ερωτά τον νομικό του σύμβουλο, αν δικαιούται το ΥΠΠΟ να προχωρήσει σε ακύρωση της συμβολαιογραφικής πράξης».

    «Διαβάστε την απάντηση», αποκρίθηκε ο κ. Βουλγαράκης.

    «Ήρθε στις 14 Νοεμβρίου του 2008 και λέει πως "καθίσταται ανέφικτο στο γραφείο μας να απαντήσει στο προαναφερόμενο έγγραφο"», απάντησε ο κ. Ρόβλιας.

    Κληθείς να σχολιάσει την εμπλοκή της συζύγου του στην υπόθεση, ο κ. Βουλγαράκης υποστήριξε πως κινήθηκε με τον καλύτερο τρόπο στα πλαίσια των καθηκόντων της, ως συμβολαιογράφου, αλλά «όλα αυτά, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ούτε που μπορούσε να τα φανταστεί. Όλες αυτές τις εταιρείες δηλαδή, πράγματα μυστήρια».

    «Δεν μπορώ να ξέρω τις προθέσεις των μοναχών. Κατά την γνώμη μου όμως, έχουν προσφέρει τις χείριστες υπηρεσίες στην ορθοδοξία και στο Άγιο Όρος και έχουν καταφέρει με κάποιο τρόπο να εμπλέξουν και να δημιουργήσουν πρόβλημα σε ανθρώπους που έχουν πολύ βαθιά συνείδηση και πίστη. Και αυτό είναι εξαιρετικά λυπηρό, πρέπει να σας πω», ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 December 2008 - 15:30:31 UTC