Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] H Χίλαρι νέα υπουργός Εξωτερικών
  • [02] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο
  • [03] ΑΕΚ-Νέος πρόεδρος ο Γ. Κιντής

  • [01] H Χίλαρι νέα υπουργός Εξωτερικών

    Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διόρισε σήμερα την πρώην αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον υπουργό Εξωτερικών της μελλοντικής του κυβέρνησης, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.

    Η Χίλαρι Κλίντον, 61 ετών, που είχε αμφισβητήσει τον Μπαράκ Ομπάμα σε μια μακρά και χωρίς οίκτο προεκλογική εκστρατεία για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, θα γίνει υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης από τις 20 Ιανουαρίου.

    Ο διορισμός της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ θα πρέπει να επικυρωθεί από την Γερουσία.

    Η Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης θα είναι η τρίτη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που θα αναλάβει αυτό το επιφανές αξίωμα, μετά την Μαντλίν Ολμπράιτ κατά την προεδρία Μπίλ Κλίντον και την Κοντολίζα Ράις, την οποία θα διαδεχτεί.

    Ο Μπιλ Κλίντον δέχτηκε να αποκαλύψει τα ονόματα περισσοτέρων από 200.000 δωρητών του Ιδρύματος του για να αποφύγει τη σύγκρουση συμφερόντων και να επιτρέψει στη σύζυγο του να γίνει αρχηγό της αμερικανικής διπλωματίας.

    Η Χίλαρι Κλίντον ευχήθηκε σήμερα να μπορέσει να αποκαταστήσει τη θέση των ΗΠΑ ως "θετικής δύναμης αλλαγής" στον κόσμο, μετά τον διορισμό της στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών.

    "Οι Αμερικανοί δεν απαιτούν μόνο μια νέα αρχή σε εθνικό επίπεδο αλλά επίσης μια νέα προσπάθεια για να αποκατασταθεί η θέση των ΗΠΑ στον κόσμο ως θετικής δύναμης της αλλαγής", δήλωσε η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Σικάγο μαζί με τον Μπαράκ Ομπάμα.

    Αναφερόμενη στις διάφορες κρίσεις στον κόσμο, η Κλίντον εκτίμησε ότι η "Αμερική δεν μπορεί να τις λύσει χωρίς τον υπόλοιπο κόσμο και ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορεί να τις λύσει χωρίς την Αμερική".

    Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από την πλευρά του "ότι πολλά πρέπει να γίνουν, από το να αποφευχθεί η διάδοση πυρηνικών όπλων στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, έως την επίτευξη μιας μόνιμης ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, και την ενίσχυση των διεθνών θεσμών".

    Η πρώην διπλωμάτης Σούζαν Ράις 44 χρόνων, επελέγη από το εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα για τη θέση της μελλοντικής πρεσβευτού των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

    Η κ. Ράις που είναι μαύρη αλλά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την απερχόμενη υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, θα αντικαταστήσει τον Ζαλμάι Χάλιζαντ, τον 55χρονο σουνίτη μουσουλμάνο με αφγανική καταγωγή.

    Σημειώνεται στη διάρκεια της μακράς προεκλογικής εκστρατείας η Σούζαν Ράις ήταν μια από τους βασικούς συμβούλους του κ. Ομπάμα για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης ο Ομπάμα διόρισε τον Ερικ Χόλντερ.

    Ο 57χρονος κ. Χόλντερ θα είναι ο πρώτος μαύρος που αναλαμβάνει μια τέτοια θέση σε αμερικανική κυβέρνηση και πρόκειται να αντικαταστήσει τον 67χρονο Μάικλ Μουκάσι.

    Γεννημένος στη Νέα Υόρκη με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της αμερικανικής μεγαλούπολης ο κ. Χόλντερ υπήρξε για μεγάλο διάστημα εισαγγελέας με σταθερή θέση και στόχο του την πάταξη της διαφθοράς.

    Ακολούθως έγινε δικαστής σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια γενικός εισαγγελέας στην Ουάσινγκτον. Σήμερα είναι μέλος πολύ μεγάλης εταιρείας δικηγόρων της Ουάσινγκτον.

    Υπήρξε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της υπουργού Τζάνετ Ρένο επί διακυβέρνησης Κλίντον, μεταξύ του 1997 και 2000.

    Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών και παρά το γεγονός ότι είναι φίλοι με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, έχει να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα από το 2004.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα, θα εμπιστευτεί στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, την αποστολή "να τελειώσει τον πόλεμο στο Ιράκ με υπεύθυνο τρόπο", παραδίδοντας σταδιακά τον έλεγχο της χώρας στους Ιρακινούς, όπως δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ στη συνέντευξη Τύπου στο Σικάγο.

    "Όπως είπα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μου, θα εμπιστευτώ στον υπουργό Άμυνας και στις ένοπλες δυνάμεις μας μια νέα αποστολή μόλις αναλάβω τα καθήκοντά μου: να τελειώσουν τον πόλεμο στο Ιράκ με υπεύθυνο τρόπο, παραδίδοντας επιτυχώς τον έλεγχο στους Ιρακινούς", υπογράμμισε, αφού είχε ανακοινώσει ότι ο νυν επικεφαλής του Πενταγώνου συμφώνησε να παραμείνει στη θέση του και μετά τις 20 Ιανουαρίου.

    "Θα διασφαλίσουμε επίσης ότι έχουμε τα απαραίτητα μέσα και τη στρατηγική για να νικήσουμε την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν" στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε ο Ομπάμα. "Το Αφγανιστάν είναι το μέρος απ' όπου ξεκίνησε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και εκεί θα πρέπει να τελειώσει", κατέληξε.

    Ο στρατηγός ε.α. Τζέιμς Τζόουνς διορίστηκε από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στη θέση του συμβούλου του για θέματα εθνικής ασφάλειας. είναι ένας πρώην διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και με πολύ καλή φήμη για την πείρα και τη λεπτότητα του πνεύματός του τόσο στον στρατιωτικό όσο και στον πολιτικό τομέα.

    Ο διορισμένος από την Κοντολίζα Ράις για ένα χρόνο ειδικός απεσταλμένος για θέματα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή,Τζέιμς Τζόουνς -στρατηγός με τέσσερα αστέρια- είναι ο πρώτος αξιωματικός των Πεζοναυτών που ανέλαβε τη διεύθυνση των δυνάμεων της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ευρώπη το 2003.

    Ο στρατηγός Τζόουνς είναι 64 χρόνων, κατάγεται από το Κάνσας, είναι εξαιρετικά μορφωμένος και καλός γνώστης της γαλλικής γλώσσας, καθώς και φημισμένος για τη μεγάλη πείρα που διαθέτει σε διεθνή ζητήματα.

    Είναι από τους πρώτους που ζήτησε τη δραστική μείωση της αμερικανικής δύναμης στο Ιράκ με έκθεσή του στο Κογκρέσο το 2007 ενώ συχνά έχει κατακρίνει την ισραηλινή πολιτική έναντι των Παλαιστίνιων.

    Επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας, ο Ομπάμα διόρισε την κυβερνήτρια της Αριζόνας, Τζάνετ Ναπολιτάνο. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική θέση αφού η Ναπολιτάνο θα είναι υπεύθυνη για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων και για τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης.

    Η 51χρονη Ναπολιτάνο θεωρείται ειδική στα θέματα λαθρομετανάστευσης και έχει αποκτήσει σχετική εμπειρία ως κυβερνήτρια, επί έξι χρόνια, της Αριζόνας, μιας Πολιτείας που συνορεύει με το Μεξικό.

    Η Ναπολιτάνο είχε εκφράσει εξ αρχής την υποστήριξή της στον Ομπάμα, ο οποίος ανακοίνωσε το διορισμό της κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Σικάγο.

    Ομπάμα: Αποφασισμένος να εξαλείψει την απειλή της τρομοκρατίας

    Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι είναι "απολύτως αποφασισμένος να εξαλείψει την απειλή της τρομοκρατίας", μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Μουμπάι της Ινδίας, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 172 άνθρωποι.

    "Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε έναν κόσμο στον οποίοι οι αθώοι σκοτώνονται από τους εξτρεμιστές", δήλωσε ο Ομπάμα αφού ανακοίνωσε τα ονόματα των συνεργατών του στον τομέα της εθνικής ασφάλειας. Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να χρησιμοποιήσει "όλη τη δύναμη της, όχι μόνο τη στρατιωτική αλλά και τη διπλωματική και την πολιτική" για να αντιμετωπίσει τις απειλές αυτές.

    Ο Ομπάμα εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στην Ινδία, στην προσπάθειά της να εντοπίσει όσους ευθύνονται για τις πολύνεκρες επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας. "Η κυβέρνησή μου θα στηρίξει τις προσπάθειες της Ινδίας να συλλάβει τους δράστες και να τους προσάγει στη δικαιοσύνη (...) και ελπίζω ότι η διεθνής κοινότητα θα αισθάνεται το ίδιο", κατέληξε.

    Ο Ομπάμα, δεσμεύτηκε σήμερα στο ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα παραμείνουν "οι πλέον ισχυρές στον πλανήτη".

    "Όλοι μοιραζόμαστε την πεποίθηση να συνεχίσουμε να διαθέτουμε ένοπλες δυνάμεις που θα είναι οι πλέον ισχυρές σε όλο τον πλανήτη", τόνισε ο κ. Ομπάμα.

    "Είμαστε ακόμα σύμφωνοι ότι η δύναμη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ θα πρέπει να βασίζεται στην σωφροσύνη και στη δύναμη της διπλωματίας και δεσμευόμαστε να αναδιοργανώσουμε και να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας στον κόσμο ώστε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των ΗΠΑ και την ασφάλειά μας", υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

    [02] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    Ξεκίνησε στην Eξεταστική Eπιτροπή της Βουλής ο κύκλος των καταθέσεων των πολιτικών προσώπων για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Μεταξύ των μαρτύρων που έχουν κληθεί για να καταθέσουν είναι οι νυν και πρώην υπουργοί της ΝΔ κύριοι Κοντός, Κιλτίδης, Δούκας, Μπασιάκος, Τσιτουρίδης, Ρουσόπουλος, Μαγγίνας και Βουλγαράκης, καθώς και οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ κύριοι Δρυς και Φωτιάδης.

    Στο μεταξύ, ο ιερομόναχος Γερμανός θα ασκεί εφεξής τα διαχειριστικά και διοικητικά καθήκοντα στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου τα οποία αφαιρέθηκαν απο τον ηγούμενο Εφραιμ μετά την συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

    Αυτό αποφάσισε το αποτελούμενο απο οχτώ προϊσταμένους της μονής, ηγουμενοσυμβούλιο του Βατοπαιδίου.

    Ο κ.Εφραίμ παραμένει ηγούμενος του μοναστηριού και θα ασκεί κανονικά τα πνευματικά του καθήκοντα.

    Aύριο αναμένεται να αποφασίσει η Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο του Αγίου Όρους, για το εαν και πότε θα συγκληθεί διπλή σύναξη για να συζητήσει τις εξελίξεις στη μοναστική πολιτεία.

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

    "Είναι πολύ υποκριτικό και ψεύτικο αυτό που γίνεται αυτές τις ημέρες, αυτή την εβδομάδα, που, ενώ έχουν κληθεί να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή - τη σύσταση της οποίας πρότεινε η κυβέρνηση - πολιτικά πρόσωπα, κάποιοι σπεύδουν βιαστικά - για λόγους εντυπώσεων; - να βγάλουν πόρισμα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος.

    Πρόσθεσε πως κάποιοι υπογείως ανακοινώνουν προειλημμένες αποφάσεις και βιάζονται να αποδόσουν ευθύνες.

    "Εμείς δεν θα το κάνουμε", συνέχισε, ενώ είπε πως έχει εξαντληθεί η συζήτηση γύρω από το θέμα των πολιτικών ευθυνών, σε σχέση με δική του τοποθέτηση πριν από λίγες ημέρες.

    Σε ό,τι αφορά δηλώσεις του Γ.Παπακωνσταντίνου, ο εκπρόσωπος είπε ότι προφανώς ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ θέλει να συμψηφίσει κάτι, αλλά από την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση.

    Σημείωσε πως έχει απευθύνει στον κ.Παπακωνσταντίνου συγκεκριμένα ερωτήματα για συγκεκριμένες αντιφάσεις με βάση δηλώσεις του στο δελτίο ειδήσεων του ΑΛΤΕΡ. "Οι αντιφάσεις παραμένουν. Δεν έχει παρά να δώσει απαντήσεις. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια", ανέφερε.

    Κατάθεση δημοσιογράφου και εκδότη Δ.Ρίζου

    «Υπήρξαν δύο εγκέφαλοι "εξωβατοπαιδικοί", που πίεζαν τηλεφωνικά τους υπουργούς και τους διοικητικούς παράγοντες - ο ένας, προ του 2004 και ο άλλος μετά. Δύο πολιτικοί εγκέφαλοι, που δεν έχουν δεσμευθεί με υπογραφές. Επιτρέψτε μου να μην σας τους κατονομάσω. Πιστεύω ότι γνωρίζετε ποιοι είναι».

    Ο δημοσιογράφος και εκδότης του «Αδέσμευτου Τύπου», Δημήτρης Ρίζος, εμφανίστηκε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, προτεινόμενος απβ το ΠΑΣΟΚ. Δήλωσε βέβαιος πως η εξέλιξη της υπόθεσης ποδηγετήθηκε από δύο πρόσωπα, που κάλυπταν την περίοδο του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που ακολούθησε. Ο ίδιος επανέλαβε αρκετές φορές, πως καλύπτεται από το δημοσιογραφικό απόρρητο να μην αναφέρει τις πηγές του - υπουργικές σε κάθε περίπτωση, ενώ επαναβεβαίωσε την πεποίθησή του, πως ο Θ. Ρουσόπουλος, «ήταν στο πλευρό της παρέας του Εφραίμ και τηλεφωνούσε σε φίλους και υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, προωθώντας τις θέσεις της Μονής».

    Το πρώτο πράγμα το οποίο υπογράμμισε ο μάρτυς, ήταν η βεβαιότητά του ότι ο Πρωθυπουργός δεν ήταν ενημερωμένος για την υπόθεση αυτή - η καταγγελία του Π. Ψωμιάδη, δεν έφθασε ποτέ στα χέρια του. Αντίστοιχη επιστολή είχε λάβει και ο Κώστας Σημίτης τον Σεπτέμβριο του 2003, από τους φορείς της Ξάνθης, στην οποία δεν απάντησε. «Όλες οι πληροφορίες μου συντελούν στην άποψη ότι ο κος Σημίτης έλαβε γνώση, αλλά ίσως δεν είχε εκτιμήσει την σοβαρότητα του σκανδάλου» ανέφερε ο μάρτυς. «Η επιστολή μπήκε σβ ένα συρτάρι και τέλειωσε για τον κο Σημίτη».

    Ο «εγκέφαλος» που συντόνιζε επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, ήταν μεν πολιτικό πρόσωπο, αλλά όχι πολιτικός. Θα μπορούσε κανείς να πει πως ανήκει στον «επιχειρηματικό, ή δημοσιογραφικό χώρο, χωρίς να είναι ακριβώς δημοσιογράφος». Και όταν ήρθε στην κυβέρνηση η ΝΔ, «αναζητούσαν να βρουν τον ανάλογο εγκέφαλο και τον βρήκαν. Που βέβαια, μπορεί να τον είχε συστήσει και ο προηγούμενος?».

    «Η επιρροή του συντονιστή, ήταν μεγάλη. Παντού. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Διότι, όταν εγώ δέχομαι στο σπίτι μου ή τρώω με παρέα, ή πάω και με φιλοξενούν και τους φιλοξενώ κλπ., είναι μια σχέση η οποία εκδηλώνεται και σε πράξεις» ανέφερε ο μάρτυς.

    Τι είναι αυτό ωστόσο, που θα μπορούσε να πείσει τους υπουργούς να προσυπογράψουν μια παράνομη απόφαση; «Αφβ ενός οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο πιθανότατα "λαδώθηκε" όπως και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, αφβ ετέρου οι πιέσεις των υψηλά ιστάμενων "εγκεφάλων"» - υποστήριξε ο κος Ρίζος. Από δίπλα και η «πολιτική πειθαρχία, η κομματική πειθαρχία, η κυβερνητική πειθαρχία», που μπορούν, σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα, να οδηγήσουν έναν υπουργό να πιστέψει πως η προτεινόμενη βοήθεια προς τη Μονή δεν είναι παράνομη, αλλβ αντιθέτως ευκταία. Όσο για τους υπουργούς που δέχθηκαν την επιστολή διαμαρτυρίας του Π. Ψωμιάδη, ενώ ήσαν αναρμόδιοι, «αυτοί μπορεί απλώς να μην ήθελαν να ανακατευτούν στην υπόθεση», είπε ο μάρτυς.

    «Δεν θεωρώ εσκεμμένους παραβάτες νόμου, είτε τους δύο-τρεις υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, είτε τους δύο-τρεις υπουργούς και υφυπουργούς αυτής της κυβέρνησης» ανέφερε ο κος Ρίζος. «Οι υπουργοί και στη μία και στην άλλη περίοδο, εδέχοντο αφόρητες πιέσεις. Υπήρχε μία γενική ανοχή και από τις δύο κυβερνήσεις» συμπλήρωσε ο μάρτυς.

    Κατάθεση του οικονομικού διαχειριστή της Μονής Άθου Κοιρανίδη

    «Ούτε ξέρω, ούτε πιστεύω πως η Μονή είχε κάποιο πολύ καλά μελετημένο επιχειρηματικό σχέδιο, πίσω από τη διαδικασία αναγνώρισης κυριότητας στη λίμνη Βιστωνίδα και τις ανταλλαγές. Αυτό το ακούω από σας και από άλλους. Δεν θέλω να υποτιμήσω τους μοναχούς, αλλά,αν υπήρχε κάποιος στη Μονή που να είχε τέτοιες ικανότητες, θα τον προσελάμβανα. Θα έχανε το μέλλον του να είναι στη Μονή», δήλωσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο δικηγόρος Αθως Κοιρανίδης.

    Αριστούχος της London School of Economics, 12 χρόνια διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου και στη συνέχεια σύμβουλος επενδύσεων, ο κύπριος επιχειρηματίας Άθως Κοιρανίδης, ανέλαβε από το 2006 να διαχειριστεί τα χρηματικά διαθέσιμα της Μονής Βατοπεδίου.

    Είχε προηγηθεί μια δεκαετής πνευματική σχέση με το μοναστήρι και ακολούθησε μία επίμαχη επιχειρηματικά σχέση, στο πλαίσιο της οποίας, ο Αθως Κοιρανίδης διαχειρίστηκε περί τα 126 εκ. ευρώ, μέσω δύο εταιρειών που σύστησε - της RASSADEL και της MADEUS. Η αμοιβή του θα ήταν το 5% των κερδών τους, (το υπόλοιπο 95% θα πήγαινε στη Μονή) αλλά ο ίδιος είπε ότι δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

    «Κάποιοι βλέπουν την Εκκλησία ως μέσο προσφοράς και όχι ως μέσο αφαίμαξης. Από τότε που γνώρισα το μοναστήρι μέχρι σήμερα, δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ ως αμοιβή», ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση.

    Όσο για ενδεχόμενες σχέσεις του με πολιτικούς στην ιστορία αυτή, δεν τον έχουνε κεράσει ούτε καφέ, είπε και ότι «η εμπλοκή πολιτικών σε ρόλο μαέστρου στην υπόθεση, είναι αποκυήματα φαντασίας».

    Ο κ.Κοιρανίδης επέμεινε στη νομιμότητα των κινήσεών του.

    Η εταιρεία RASSADEL μετέχει με 30% στην εταιρεία ΑΝΘΕΜΙΑΣ ΑΕ, του Ομίλου Πάπιστα, που αγόρασε τα 62 ακίνητα στη Θεσσαλονίκη αντί 17,5 εκ. ευρώ, ενώ η εταιρεία MADEUS αγόρασε και το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ίδιου του Ομίλου Πάπιστα.

    Η χρηματοδότηση και των δύο κινήσεων, έχει γίνει αποκλειστικά με δάνεια που έλαβε η Μονή, συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ περίπου.

    Στο ερώτημα, γιατί η Μονή δεν επέλεξε να δώσει αντιπαροχή τα οικόπεδα αυτά, αντί να τα πουλήσει και να μπει (μέσω της RASSADEL) στην ΑΝΘΕΜΙΑΣ με 30%, ο μάρτυρας απάντησε:

    «Ο Όμιλος Πάπιστα ήταν κάθετος. Ήθελε να έχει μία θυγατρική, η οποία να ανήκει στον Όμιλο».

    Υπενθυμίζεται πως ο επιχειρηματίας Θ. Πάπιστας είχε καταθέσει ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής πως δεν γνώριζε ότι ο Άθως Κοιρανίδης, είχε σχέση με τη Μονή Βατοπεδίου.

    Εξάλλου, στο ερώτημα του Μ. Καρχιμάκη (ΠΑΣΟΚ) πώς εξασφάλιζε η Μονή δάνεια τέτοιου ύψους, αφού «ο νόμος προβλέπει πως οι τράπεζες δανείζουν μοναστήρια, κατά κανόνα μονάχα αν πρόκειται για χρηματοδότηση υλοτομικών, ή γεωργικών εργασιών τους», ο μάρτυρας απάντησε:

    «Το καπέλο της Τράπεζας της Ελλάδος είναι πολύ βαρύ για να το φορέσω εγώ. Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτοί που έδωσαν τα δάνεια, αυτοί να λογοδοτήσουν».

    Ερωτηθείς σχετικά με την τακτική της Μονής να εξοφλά δανειακές συμβάσεις ύψους 10 εκ. ευρώ που είχε συνάψει μία εβδομάδα πριν, ο κος Κοιρανίδης απάντησε πως αυτό είναι δυνατόν να γίνεται και αυθημερόν, λόγω των καθημερινών διακυμάνσεων των επιτοκίων - ενδεχομένως και κατόπιν συμβουλής του ίδιου του δανειστή, που εν προκειμένω είναι η MARFIN BANK.

    Σε κάθε περίπτωση «τα χρηματοπιστωτικά διαθέσιμα της Μονής, τα οποία δεν ξέρω ποια είναι, τα διαχειρίζονται οι πατέρες. Εγώ δεν έχω καμία σχέση».

    Αντίστοιχα, ο κος Κοιρανίδης δήλωσε αναρμόδιος να εξηγήσει την αποστολή έξι επιταγών 1 εκατ.ευρώ με άγνωστο προορισμό: «Δεν είμαι μάγος, ούτε διορατικός, ούτε προφήτης. Ρωτήστε αυτούς και θα σας πούν»,ανέφερε.

    [03] ΑΕΚ-Νέος πρόεδρος ο Γ. Κιντής

    Ο Γιώργος Κιντής είναι ο διάδοχος του Ντέμη Νικολαϊδη στην προεδρία της ΑΕΚ. Αυτή την απόφαση πήρε σήμερα το μεσημέρι το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης και λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ. Ο 40χρονος, οικονομολόγος στο επάγγελμα, Γιώργος Κιντής, υπήρξε εκ των στενότερων συνεργατών του απερχόμενου προέδρου της εταιρείας, ωστόσο, λόγω κάποιων διαφωνιών που προέκυψαν μεταξύ τους, αποχώρησε πριν από τρία χρόνια. Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης εξελέγησαν αντιπρόεδροι οι Νίκος Νοτιάς, Τάκης Κανελλόπουλος και Νίκος Κούλης.

    Η ανακοίνωση της "κιτρινόμαυρης" διοίκησης αναφέρει: "Ο κ. Γιώργος Κιντής εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Η απόφαση των μετόχων της ΠΑΕ, που πέντε χρόνια πριν ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ξαναδώσουν στην ΑΕΚ την ευκαιρία να διακριθεί όπως αξίζει στην ιστορία της, βρίσκει σήμερα την ομάδα να λειτουργεί με βάση τα πρότυπα των σύγχρονων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων. Στο εξής το Διοικητικό Συμβούλιο θα χαράσσει τη στρατηγική του Συλλόγου, τον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση των υποδομών της ΠΑΕ ΑΕΚ καθώς και την ανάπτυξη του ποδοσφαιρικού τμήματος. Η υλοποίηση των ανωτέρω θα στηριχτεί στα επαγγελματικά μας στελέχη. Σε ό,τι αφορά στην καθημερινή λειτουργία της ΠΑΕ στον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Νίκο Θανόπουλο και σχετικά με το ποδοσφαιρικό τμήμα στον προπονητή κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς και στον Τεχνικό Διευθυντή κ. Στέλιο Μανωλά.

    Ο κ. Νίκος Νοτιάς, ο κ. Τάκης Κανελλόπουλος και ο κ. Νίκος Κούλης εξελέγησαν Αντιπρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου. Επίσης, εξελέγησαν τρία νέα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο, ο κ. Νίκος Θανόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, η κα. Αλεξία Μπακογιάννη υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Επικοινωνίας, καθώς και ο κος Παντελής Αθηνής, σημαντικός μέτοχος της ΠΑΕ.

    Το νέο Δ.Σ. απαρτίζεται από τους:

    Κιντής Γεώργιος

    Κανελλόπουλος Τάκης

    Κούλης Νικόλαος

    Νοτιάς Νικόλαος

    Θανόπουλος Νικόλαος

    Θανόπουλος Αναστάσιος

    Μπακογιάννη Αλεξία

    Αθηνής Παντελής

    Γκούμας Γκίκας

    Παππάς Πέτρος

    Φαναράς Ευστράτιος

    Κατρακάζης Ιωάννης

    Χατζηχρήστος Δημήτριος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 December 2008 - 19:30:32 UTC