Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η επόμενη μέρα

  • [01] Η επόμενη μέρα

    Μία μέρα μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ, οι ινδικές ειδικές δυνάμεις έχουν διασώσει συνολικά 610 άτομα από τα δύο μεγάλα ξενοδοχεία και το πολιτιστικό κέντρο υπερορθοδόξων εβραίων στη Μουμπάι, στις δυτικές Ινδίες, που δέχθηκαν επίθεση και καταλήφθηκαν από ενόπλους ισλαμιστές, ανακοίνωσε σήμερα ανώτατο στέλεχος των ινδικών δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, 195 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 295 τραυματίστηκαν.

    Παράλληλα, σήμερα έφθασε χθες το μεσημέρι στο Παρισινό αεροδρόμιο του Ρουασί ένα νοικιασμένο αεροσκάφος από τη Γαλλία, που μετέφερε 77 γάλλους και άλλους διασωθέντες από τα επεισόδια στη Μουμπάι.

    Δύο από τους επιβαίνοντες είναι ελαφρά τραυματισμένοι: μία Γαλλίδα με σπασμένο χέρι, που θα μεταφερθεί στο παρισινό νοσοκομείο Λαριμπουαζιέρ κι ένας Ιταλός που θα του δοθούν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες για φλεβίτιδα. Άλλα τέσσερα άτομα βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση σοκ, τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν των γαλλικών αρχών.

    Το αεροσκάφος Αίρμπας Α-310, που έφθασε στο παρισινό αεροδρόμιο μέσω Ριάντ, μετέφερε 29 Γάλλους, 19 Ιταλούς, 17 Ισπανούς, πέντε Γερμανούς, έναν Πολωνό, έναν Έλληνα, έναν Ολλανδό, έναν Ελβετό, έναν Αλγερινό, έναν Κονγκολέζο κι έναν υπήκοο Καζαχστάν, τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν.

    Μεταξύ των επιβατών του Αίρμπας υπάρχουν τέσσερις Ευρωβουλευτές.

    Τους διασωθέντες υποδέχθηκε εκ μέρους της γαλλικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν -Πιερ Ζουαγιέτ, κι εκ μέρους των κυβερνήσεών τους οι πρεσβευτές, ή προξενικοί αντιπρόσωποι της Ελλάδος, της Γερμανίας της Αλγερίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας.

    Εντός της ημέρας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι δύο Έλληνες, οι οποίοι ήταν μεταξύ των εγκλωβισμένων στο ξενοδοχείο Ομπερόι, στη Βομβάη της Ινδίας.

    Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις

    Ινδικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν, επικαλούμενα τον αξιωματικό επικεφαλής της δύναμης των ειδικών δυνάμεων που επιχειρούσαν στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ στην Μουμπάι, ότι η επιχείρηση ολοκληρώθηκε και ότι όλοι οι τρομοκράτες είναι νεκροί. Δεν υπήρξε καμία πληροφορία για την τύχη των ομήρων και των φιλοξενουμένων στο ξενοδοχείο όπου εξελισσόταν η μάχη.

    Ο απολογισμός των επιθέσεων στην Μουμπάι από ισλαμιστές εξτρεμιστές ανέρχεται πλέον σε 195 νεκρούς και 295 τραυματίες, ανέφερε, σήμερα Σάββατο, αξιωματούχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στην πόλη, την άτυπη οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας. Νωρίτερα το πρωί, άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Ινδικού στρατού σκότωσαν τρεις εξτρεμιστές που παρέμεναν οχυρωμένοι στο ξενοδοχείο Ταζ, τερματίζοντας την κρίση που διήρκεσε 59μιση ώρες. Υπέστησαν μια απώλεια.

    Η τελική επιχείρηση στο ιστορικό ξενοδοχείο σημαδεύτηκε από σφοδρές ανταλλαγές πυρών, ισχυρές εκρήξεις και πυρκαγιά.

    "Όλες οι επιχειρήσεις τέλειωσαν. Όλοι οι τρομοκράτες σκοτώθηκαν", δήλωσε ο Χασάν Γκαφούρ, επικεφαλής της αστυνομίας στην Μουμπάι, μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

    Χθες Παρασκευή ειδικές δυνάμεις επέδραμαν στο Εβραϊκό κέντρο στην Μουμπάι σκοτώνοντας δύο εξτρεμιστέςΒ· όμως ανακάλυψαν νεκρούς πέντε ομήρους, περιλαμβανομένου ενός ραβίνου και της συζύγου του. Στο άλλο πολυτελές ξενοδοχείο που είχε καταληφθεί, το Ομπερόι/Τριντέντ, οι επιχειρήσεις είχαν ολοκληρωθεί αργά χθες. Δεκάδες άνθρωποι διασώθηκαν, ενώ βρέθηκαν 24 σοροί.

    Οι εξτρεμιστές "ήταν το είδος των ανθρώπων που δεν έχουν κανέναν δισταγμό--όποιος κι αν έμπαινε μπροστά τους πυροβολούσαν", είπε ένας Ινδός κομάντο που μετείχε στις επιχειρήσεις.

    Ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων Τζ. Κ. Ντατ είπε ότι οι άνδρες του έκαναν μια τελική έρευνασε όλα τα δωμάτια του ανεξίτηλα σημαδεμένου ξενοδοχείου Ταζ Μαχάλ στην Μουμπάι, μια μεγαλούπολη 18 εκατ. κατοίκων.

    Αξιωματούχοι της αστυνομίας ανέφεραν ότι εκτός των 155 νεκρών υπήρχαν 327 τραυματίες. Τηλεοπτικά δίκτυα περιέγραψαν την επίθεση, που διήρκεσε από την Τετάρτη, ως την "11η Σεπτεμβρίου της Ινδίας".

    Μεταξύ των ξένων που σκοτώθηκαν ήταν Ισραηλινοί, 5 Αμερικανοί, 3 Γερμανοί, 2 Γάλλοι, 2 Αυστραλοί, 2 Καναδοί, ένας Ιάπωνας, ένας Ιταλός, ένας Ταϊλανδός, ένας ελληνοκύπριος με Βρετανικό διαβατήριο και ένας υπήκοος της Σιγκαπούρης. Ο απολογισμός ίσως αυξηθεί περαιτέρω.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Σρι Πράκας Τζαϊσουάλ δήλωσε ότι "όταν συγκεντρωθούν οι σοροί ο απολογισμός μπορεί να φθάσει έως και τους 200 νεκρούς".

    Τουλάχιστον 11 εξτρεμιστές σκοτώθηκαν και ένας συνελήφθη. Πηγές των Ινδικών υπηρεσιών πληροφοριών ανέφεραν ότι ο συλληφθείς ομολόγησε ότι στην πλειοψηφία τους οι δράστες ήταν από το Πακιστάν.

    Αρκετά Ινδικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και η αμερικανική εφημερίδα The New York Times, ανέφεραν ότι κάποιοι τουλάχιστον από τους εξτρεμιστές ανήκαν στην οργάνωση Λασκάρ ε Τάιμπα -- που εδρεύει στο Πακιστάν κι είναι διαβόητη για την επίθεση εναντίον της Ινδικής βουλής το 2001 που παραλίγο να οδηγήσει τις δύο χώρες, που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια, σε πόλεμο. Αξιωματούχοι της Ινδικής κυβέρνησης κατηγόρησαν τμήματα των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν ότι ενέχονται στις επιθέσεις. Ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμόχαν Σινγκχ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν "συνέπειες" εάν οι γειτονικές χώρες δεν αποτρέψουν τη χρήση του εδάφους τους ως ορμητηρίου επιθέσεων εναντίον της Ινδίας.

    Ωστόσο ο πακιστανός πρωθυπουργός Γιούσεφ Ράζα Γκιλάνι επέμεινε ότι η χώρα του "δεν έχει καμιά σχέση με τις επιθέσεις" και ο υπουργός Εξωτερικών Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι κάλεσε την Ινδία να μην παρασυρθεί να "εξακοντίσει κατηγορίες" που θα προκαλέσουν μια επικίνδυνη αντιπαράθεση. Οι χώρες αντιμετωπίζουν έναν κοινό εχθρό, υποστήριξε το Ισλαμαμπάντ.

    "Όποιος το έκανε αυτό ούτε δικός σας φίλος είναι ούτε δικός μας φίλος. Δεν είμαστε υπεύθυνοι, ούτε είναι προς στο συμφέρον μας να αναμιχθούμε σε κάτι τέτοιο".

    Το Πακιστάν θα συμβάλει στις έρευνες

    Η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει εκπρόσωπο της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, ISI, για να συμβάλλει στις έρευνες στην Μουμπάι της Ινδίας όσον αφορά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στην πόλη την Τετάρτη και όχι τον διευθυντή της, μετέδωσε σήμερα Σάββατο το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Πακιστάν APP.

    Σε μια εξέλιξη δίχως προηγούμενο, η κυβέρνηση του Πακιστάν είχε ανακοινώσει ότι ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας επρόκειτο να μεταβεί στην Ινδία για να συμβάλλει στις έρευνες κατόπιν αιτήματος του Ινδού πρωθυπουργού.

    Το πρακτορείο επικαλέσθηκε ως πηγή κυβερνητικό αξιωματούχο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες που να εξηγούν την αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης Ζαρντάρι στο Ισλαμαμπάντ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 30 November 2008 - 7:30:19 UTC