Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο"

  • [01] "Η Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο"

    Η περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας ήταν το κυρίαρχο αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον Κινέζο Πρόεδρο Χου Ζιντάο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Πριν την έναρξη της συνάντησης υπογράφηκαν τρεις συμφωνίες: Συμφωνία για την παραχώρηση του σταθμού διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του Λιμένα Πειραιά στην COSCO, δεύτερον, συμφωνία συνεργασίας του ΟΤΕ με την κινεζική εταιρία τηλεπικοινωνιών HUAWEI και συμφωνία μεταξύ της ΕΡΤ και της κινεζικής τηλεόρασης CCTV.

    Στις δηλώσεις του ο Κ.Καραμανλής εξήρε το επίπεδο των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, χαρακτήρισε στρατηγική την ελληνοκινεζική οικονομική σχέση και τόνισε ότι γίνεται πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα αυτό.

    Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία της με την Κίνα και είμαστε αποφασισμένοι να εμβαθύνουμε τα ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Χαρακτήρισε στρατηγικό πεδίο συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας το χώρο της ναυτιλίας, επεσήμανε τη σημαντική παρουσία των Ελλήνων εφοπλιστών στον τομέα διακίνησης αγαθών από την Κίνα, καθώς επίσης και τη συνεργασία τους με κινεζικά ναυπηγεία.

    Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε, επίσης, καίριο το ρόλο της Κίνας στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, ειδικά την περίοδο χρηματοπιστωτικής κρίσης που διανύουμε και έδωσε έμφαση στη συμφωνία που υπογράφηκε για την παραχώρηση του σταθμού διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, μεταξύ του ΟΛΠ και της εταιρίας COSCO.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας με αυτή τη συμφωνία μετατρέπεται σε διαμετακομιστικό κέντρο της νότιας Ευρώπης.

    Ακόμη ανέφερε ότι και ο τουριστικός τομέας προσφέρεται για περαιτέρω ανάπτυξη, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας και τόνισε ότι η κοινή δήλωση στρατηγικής σχέσης που υπογράφτηκε κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο το 2006, έδωσε απτά αποτελέσματα.

    Οι συμφωνίες αμοιβαίου ενδιαφέροντος θα συντελέσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός εξήρε την οργανωτική αρτιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, συνεχάρη τον Κινέζο Πρόεδρο για την επιτυχή διεξαγωγή των Αγώνων και τόνισε ότι η μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά της Κίνας και της Ελλάδας αποτελεί το υπόβαθρο για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων των δυο χωρών.

    Ο Κώστας Καραμανλής ενημέρωσε τον κ. Ζιντάο για το θέμα της ΠΓΔΜ, την πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία και το Κυπριακό.

    Η επίσκεψη του κ. Ζιντάο δίνει το στίγμα της ισχυρής πολιτικής βούλησης για την εδραίωση της στρατηγικής μας σχέσης, κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Ο Πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο χαρακτήρισε εγκάρδια και εποικοδομητική τη συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή, η οποία, όπως είπε, αφορούσε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τόνισε ότι καταλήξαμε σε πολλές κοινές αντιλήψεις.

    Εκτίμησε ότι από το 2006 η συνεργασία σε όλες τις πτυχές της σημείωσε μεγάλη πρόοδο και ανέφερε ότι η Κίνα είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνεργασίας της με την Ελλάδα.

    Πρόσθεσε ότι εκτιμά την κατανόηση της Ελλάδας στα προβλήματα και τις ανησυχίες της Κίνας.

    Ο κ. Ζιντάο τόνισε ότι η χώρα του αποδίδει μεγάλη σημασία στις διμερείς σχέσεις και είπε ότι η οικονομική και πολιτική συνεργασία είναι ο πυρήνας των σχέσεών μας.

    Τόνισε επίσης ότι από δω και στο εξής πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους εξής τομείς:

    1. Διεύρυνση οικονομικής συνεργασίας, όπου, όπως είπε, η κινεζική πλευρά υποστηρίζει τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και κάλεσε τους Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ανταγωνιστική αγορά της Κίνας. Ο κ. Ζιντάο επεσήμανε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να εξισορροπηθεί το διμερές εμπόριο.

    2. Η Ελλάδα και η Κίνα να εντείνουν τη ναυτιλιακή συνεργασία με επενδύσεις και υποδομές.

    3. Να ενισχυθούν οι ανθρωπιστικές ανταλλαγές, να ενταθεί η συνεργασία σε πολιτιστικό επίπεδο, με τη διδασκαλία αμφοτέρων των γλωσσών και να ενισχυθεί η προώθηση ακαδημαϊκών ανταλλαγών.

    Είμαστε πρόθυμοι να καταβάλλουμε κοινή προσπάθεια στη νέα τάξη πραγμάτων για την εδραίωση της στρατηγικής σχέσης Κίνας και Ελλάδας, κατέληξε ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Ζιντάο.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα εργασίας προς τον Πρόεδρο της Κίνας.

  • ** Το βράδυ, ο κ. Κ.Καραμανλής θα μιλήσει στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα: «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 November 2008 - 13:30:23 UTC