Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στόχος η προσέλκυση κινέζικων επενδύσεων"
  • [02] "Επιθετική πολιτική απέναντι στην κρίση"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] "Στόχος η προσέλκυση κινέζικων επενδύσεων"

    Με τον πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός.

    Μετά τις συνομιλίες θα υπογραφούν μιά Σύμβαση Παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, μεταξύ του ΟΛΠ και της COSCO, μιά Συμφωνία μεταξύ του ΟΤΕ και HUAWEI, μιά Συμφωνία μεταξύ της ΕΡΤ και της CCTV και ένα Μνημόνιο Κατανόησης για Θέματα διαπίστευσης μεταξύ ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) και CNAS (China National Accreditation Service for Assessment).

    Στη συνέχεια και αφού προηγηθούν δηλώσεις των δύο ανδρών, ο Κώστας Καραμανλής θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τον Πρόεδρο της Κίνας.

    Το βράδυ, ο κ.Κ.Καραμανλής θα μιλήσει στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα: «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

    Υποδοχή του Κινέζου Προέδρου

    Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο.

    Ο κ. Καραμανλής, σε συνέντευξή του στο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου ως "σημαντικό ορόσημο" στις σχέσεις Ελλάδας - Κίνας.

    "Η Κίνα διαδραματίζει έναν ολοένα αυξανόμενο ρόλο στα παγκόσμια οικονομικά ζητήματα. Στην παρούσα οικονομική ύφεση, ο ρόλος της Κίνας είναι ζωτικός. Περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος προσδοκά από την Κίνα να αποτελέσει πυλώνα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η επίσκεψη του κ. Χου Ζιντάο θα ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείες σχέσεις και πως η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας προσφέρει ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τους παραγωγούς, τους εξαγωγείς και τους επενδυτές, ειδικότερα δε αναφέρθηκε στους τομείς της εξαγωγής ελαιολάδου και τυποποιημένων οπωρικών.

    "Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν πολλά να προσφέρουν η μία στην άλλη", δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, προτείνοντας - σύμφωνα με το Κινεζικό Πρακτορείο- την υιοθέτηση των απαραίτητων μέτρων και από τις δύο χώρες, για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου.

    Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα το κομβικό σημείο της ευρύτερης περιοχής για την προσέλκυση των κινεζικών επενδύσεων.

    Ο κ. Ζιντάο τόνισε μετά την άφιξή του:

    "Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που πραγματοποιώ επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, ύστερα από την ευγενική πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Οι φιλικές επαφές και ανταλλαγές των λαών της Κίνας και της Ελλάδας μπορούν να ανατρέξουν στα βάθη των αιώνων.

    Τα τελευταία χρόνια, η Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας εδραιώνεται αδιάκοπα, οι επαφές και η συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους τομείς αναπτύσσονται ταχύρρυθμα.

    Η κινεζική κυβέρνηση και ο κινεζικός λαός ευγνωμονούν την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την υποστήριξη και βοήθεια προς τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με την Ελλάδα και είναι πρόθυμη μαζί με την ελληνική πλευρά να καταβάλει κοινές προσπάθειες για ένα καλύτερο αύριο των διμερών σχέσεων.

    Αναμένω να ανταλλάξω απόψεις σε βάθος με την ηγεσία της χώρας σας πάνω σε θέματα διμερών σχέσεων και κοινού ενδιαφέροντος και να έχω ευρύτερες επαφές με τις προσωπικότητες όλων των κύκλων της χώρας σας. Είμαι πεπεισμένος ότι, με τις κοινές προσπάθειες των δύο πλευρών, η επίσκεψη αυτή θα σημειώσει οπωσδήποτε επιτυχία και θα προωθήσει τη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση Κίνας-Ελλάδας. Εύχομαι στη χώρα σας ευημερία και στο λαό της Ελλάδας ευτυχία".

    Συνάντηση με Κάρολο Παπούλια

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τόνισε, αναφερόμενος στην διεθνή οικονομική κρίση, ότι «το πρώτο μας καθήκον τώρα είναι να δημιουργήσουμε παγκόσμιους μηχανισμούς πιο αποτελεσματικούς τόσο στη διάγνωση των συμπτωμάτων οικονομικών ανισορροπιών όσο κυρίως στην πρόληψή τους».

    Μιλώντας στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χού Ζιντάο, ο Κάρολος Παπούλιας επεσήμανε πως η παρούσα κρίση «σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε άφρονα υπεραισιοδοξία».

    Οφείλεται, σημείωσε, «στη δημιουργία δομών στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που όχι μόνο επέτρεπαν το διαχωρισμό της ευθύνης από τα κέρδη, αλλά και επιβράβευαν αδιαφανείς συμπεριφορές. Πολλές φορές η κοινή απληστία τύφλωνε τη λογική».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως «με την αισιοδοξία αυτού που έζησε την φρίκη του Ββ Παγκοσμίου Πολέμου και την συναδέλφωση των λαών της Ευρώπης ελπίζω ότι θα μάθουμε από την κρίση, για να μην έχει τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα. Και ότι, όταν βγούμε απβ αυτήν, δεν θα ξεχάσουμε, με την πάροδο των ετών, γιατί συνέβη».

    Ο Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε ακόμη ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε τη θετική πρωτοβουλία της παγκόσμιας συνεργασίας που ξεκίνησε με την πρόσφατη σύνοδο των G-20 στην Ουάσιγκτον. Μιας συνεργασίας που, δυστυχώς, δεν υπήρξε στη δεκαετία του β30».

    Και τόνισε πως «στην πορεία αυτή για ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό χάρτη η Κίνα, έχει να προσφέρει πολλά. Και είμαι βέβαιος ότι, όπως αρμόζει, η σημασία της Κίνας αλλά και γενικότερα των αναπτυσσόμενων χωρών θα είναι όλο και μεγαλύτερη».

    Εξ άλλου, ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε ότι η Ευρώπη θεωρεί κεντρική ιδέα της ύπαρξής της τον άνθρωπο και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα συνεχίζει να προσεγγίζει την κρίση και τη θεραπεία της, από αυτή την οπτική γωνία. Έτσι μόνο η έξοδος από αυτή θα είναι όσο πιο σύντομη γίνεται».

    Ο Πρόεδρος Παπούλιας τόνισε ότι η παρουσία του Χου Ζιντάο στην Ελλάδα «σηματοδοτεί την αμοιβαία επιθυμία να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τις ήδη άριστες ελληνοκινεζικές σχέσεις. Σχέσεις ανάμεσα σε δύο αρχαίους λαούς που συνεχίζουν μια μακρότατη πολιτιστική παράδοση. Ανάμεσα στα άλλα τους συνδέει και η συνείδηση του ιστορικού τους βάθους, γεγονός που αποτελεί προνόμιο αλλά και πρόκληση ταυτόχρονα. Και για το λόγο αυτό, έχουμε μια κοινή και ιδιαίτερη ευαισθησία στην ιστορία, στο σεβασμό της και στους κινδύνους από την παραχάραξή της».

    Ο Κάρολος Παπούλιας επεσήμανε ότι στο πρόσωπο του Προέδρου Ζιντάο «υποδεχόμαστε όχι μόνο μια χώρα που αποτελεί έναν πολύ σημαντικό εξισορροπητικό παράγοντα του διεθνούς συστήματος, αλλά και ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Του οργανισμού, οι αρχές του οποίου συνιστούν το πιο σοβαρό θεσμικό εχέγγυο για την παγκόσμια ειρήνη. Πιστεύω, ότι οι αρχές που διέπουν το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, είναι καιρός να ισχύσουν και στην Κύπρο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να μη συνεχίζεται η παράνομη στρατιωτική κατοχή. Για να μην είναι η Λευκωσία η τελευταία διαιρεμένη πόλη της Ευρώπης».

    Επίσκεψη πρωθυπουργού στο Υπουργείο Μεταφορών

    Πιο γρήγορους ρυθμούς και χειροπιαστά αποτελέσματα του κυβερνητικού προγράμματος, ζήτησε ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Μεταφορών, όπου ενημερώθηκε από τον κ. Κωστή Χατζηδάκη για την πορεία υλοποίησης του έργου του Υπουργείου, το οποίο σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό έχει σχέση και με την ποιότητα ζωής του πολίτη, αλλά και για τις εξελίξεις στο θέμα της Ολυμπιακής και του ΟΣΕ.

    Περιγράφοντας την πολιτική της κυβέρνησης στον το τομέα των μεταφορών και επικοινωνιών ο κ. Καραμανλής την χώρισε σε τρεις βασικούς άξονες.

    Πρώτος άξονας ο εκσυγχρονισμός των ΜΜΜ δίνοντας έμφαση στις πράσινες μεταφορές και την καθημερινότητα του πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε ότι ήδη έχουν παραγγελθεί 520 λεωφορεία νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και φυσικού αερίου. Έμφαση δίνεται και στα μέσα σταθερής τροχιάς και ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2010 θα ολοκληρωθεί η επέκταση του Τραμ στον Πειραιά και το 2013 η επέκταση του ΗΣΑΠ πέραν της Κηφισιάς. Παράλληλα προχωράει και το έργο της Τηλεματικής μέσω ΣΔΙΤ (συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα), ενώ τηλεματική θα προχωρήσει και στα ΤΑΧΙ.

    Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την προώθηση νέων τεχνολογιών στον τομέα των επικοινωνιών. Ήδη η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει-και περιμένει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση- ένα τεράστιο έργο για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, νέας γενιάς προϋπολογισμου 2,1 δις ευρώ. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το 2010 και η υλοποίησή του θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ.

    Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με τις διαρθρωτικές αλλαγές και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που έρχονται από το παρελθόν, όπως η Ολυμπιακή.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι για την ΟΑ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 38 επιχειρηματικά και επενδυτικά σχήματα, τον Δεκέμβριο θα προχωρήσει η δεύτερη φάση του σχεδίου με την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών και τον Ιανουάριο θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει πλήρως την κυβέρνηση και διαψεύδει εκείνους που τόσο καιρό κινδυνολογούσαν.

    Για τον ΟΣΕ ο πρωθυπουργός είπε ότι προχωράει το σχέδιο εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης του ελληνικού σιδηροδρόμου, που έχει στόχο τον δραστικό περιορισμό των ελλειμμάτων, τα οποία από 550 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2007 θα περιοριστούν στα 80 το 2010.

    H Ολυμπιακή και ο ΟΣΕ επιβαρύνουν τον Ελληνα φορολογούμενο με 2,7 εκατ. ευρώ ημερησίως, υπογράμμισε o κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι είναι κρίμα να πηγαίνουν χαμένα τόσα χρήματα και να μην περνάνε σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

    Τέλος, ανακοίνωσε το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τα περιφερειακά αεροδρόμια, για τα οποία εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, χωρίς να θίγεται το καθεστώς των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των πυλών εισόδου της χώρας αλλά και να δοθούν ευκαιρίες με νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας για να μείνουν οι νέοι στις περιοχές που κατοικούν.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην διεθνή κρίση υπογράμμισε ότι η οικονομία αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα, με στόχο την επόμενη μέρα όταν θα περάσει η κρίση να τρέξει -όπως είπε ο κ. Καραμανλής- πιο γρήγορα.

    Το διακύβευμα αυτό σημείωσε, αφορά όλους τους πολίτες αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει την υπευθυνότητα. Ανέφερε ακόμη, ότι οι μεταρρυθμίσεις σήμερα είναι πιο επιτακτικές από ποτέ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη φορολογία και τα αυξημένα έσοδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι οφείλεται στα αυξημένα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και στην ανάπτυξη της οικονομίας, σημειώνοντας ότι το 2009 δεν πρόκειται να επιβληθεί κανένας νέος φόρος.

    Αντίθετα, είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχει και πρόβλεψη να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα στο 25%.

    [02] "Επιθετική πολιτική απέναντι στην κρίση"

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί το πρωί με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χου Ζιντάο.

    «Εμείς θα αντιμετωπίσουμε την κρίση επιθετικά, όχι με αντίληψη φοβισμένου παρατηρητή όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση, ούτε με πολιτικές που απλώς μπαλώνουν τα κακώς κείμενα, αλλά με στόχο να προστατέψουμε τον πολίτη μας από τις επιπτώσεις της κρίσης και παράλληλα να κάνουμε τις απαραίτητες μεγάλες τομές στην οικονομία, στο κράτος, για να βγούμε όλοι μαζί ενισχυμένοι» είπε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, σε ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας πως «είμαστε σε αλλαγή εποχής με ολόκληρο τον πλανήτη να ζει στη δίνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και να αναζητά διέξοδο» επισήμανε πως η «Ελλάδα μοιάζει με καράβι που μπαίνει θαλασσοδαρμένο και ακυβέρνητο στο μάτι του κυκλώνα», ενώ τόνισε την αναγκαιότητα εισόδου της Ελλάδας σε μια διαφορετική τροχιά, ανεξαρτήτως της εκδήλωσης ή μη της παγκόσμιας κρίσης.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για «πράσινη ανάπτυξη», που ολοκληρώνεται με την ανάδειξη της Ελλάδας σε σημαντικό παίκτη στα περιφερειακά και διεθνή δρώμενα.

    Αναφερόμενος στα αίτια της παγκόσμιας κρίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε την άποψη του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν πως η «βασική αιτία της κρίσης είναι η τεράστια συγκέντρωση πλούτου στα χέρια των λίγων» και επέκρινε τέσσερεις πολιτικές των κυβερνήσεων Μπούς: Την μείωση των βασικών μισθών και την αγοραστική δύναμη των χαμηλοτέρων και μεσαίων εισοδημάτων, την υπονόμευση του δικαιώματος των εργαζομένων για συλλογικές διαπραγματεύσεις, το «μπλοκάρισμα» των προτάσεων για διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά το σκάνδαλο της Enron και την άμεση αναδιανομή του πλούτου υπέρ των πλουσίων μέσω του φορολογικού συστήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «επί Μπους οι πλούσιοι έγιναν πολύ πλουσιότεροι και οι φτωχοί και η μεσαία τάξη πολύ φτωχότεροι» προσθέτοντας, «αναφέρω τις πολιτικές Μπους που όμως δεν διαφέρουν και πολύ από εκείνες που ακολούθησε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ -όπως και άλλες νεοσυντηρητικές κυβερνήσεις».

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «ήταν η ανεξέλεγκτη επέκταση μη εποπτευόμενων επενδυτικών υπηρεσιών από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η επιδίωξη γρήγορου και μεγάλου κέρδους κάτω από το πέπλο «τοξικών ομολόγων» και με την ανοχή αν όχι την συνέργεια εταιρειών που είχαν την υποχρέωση να αξιολογούν τον κίνδυνο και να λειτουργούν, υποτίθεται, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

    «Η ύφεση είναι ήδη γεγονός και ουδείς ξέρει το βάθος και την έκταση του προβλήματος» είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κρίσης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το ξέσπασμα της κρίσης φέρνει στο προσκήνιο θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα για την λειτουργία του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης και πρόσθεσε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής επεξεργάζεται σε δύο επιτροπές απαντήσεις στις πολιτικές προτεραιότητες της εποχής.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «δεν υπάρχουν λύσεις μόνο εθνικές, αλλά απαιτούνται νέοι διεθνείς κανόνες και θεσμοί συνεργασίας» και πρόσθεσε ότι «μπαίνουμε σε ένα πολυπολικό κόσμο, όμως αν ο κάθε πόλος ακολουθήσει τον δρόμο της επιβολής, της μονομέρειας στις αποφάσεις και τον ανταγωνισμό για την παγκόσμια κυριαρχία, οι πολλοί πόλοι μπορούν να εξελιχθούν σε καταστροφή».

    Αναφερόμενος στις ΗΠΑ ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «πρέπει να αναγνωρίσουν ότι έχουν τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κρίση» και πρόσθεσε ότι «η εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα δίνει μια νέα ελπίδα ότι οι πολίτες θα ξαναποκτήσουν δύναμη και ότι η πολιτική της Αμερικής βρίσκεται στο μεταίχμιο σημαντικών αλλαγών».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις προτάσεις της Επιτροπής Στίγκλιτς για δημοκρατική εκπροσώπηση όλων των περιφερειών στους νέους παγκόσμιους θεσμούς διακυβέρνησης, υποστήριξη των ασφαλιστικών συστημάτων και συστημάτων πρόνοιας και «πράσινη» ανάπτυξη, τονίζοντας πως «σήμερα ο εκδημοκρατισμός της παγκοσμιοποίησης είναι επιτακτικό αίτημα» και υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις των διεθνών οργανισμών -ΟΗΕ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα- ώστε να διαθέτουν δημοκρατική νομιμοποίηση και αποτελεσματικότητα, και ενίσχυση της διεθνούς εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος με την δημιουργία ενός Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού, αντίστοιχου με τον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου».

    Σε ότι αφορά την Ευρώπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «πρέπει να παίξει τον ρόλο της σε παγκόσμιο επίπεδο και να προστατεύσει τους πολίτες της από την επερχόμενη κρίση» τονίζοντας ότι πρέπει να «επανακαθοριστεί η οικονομική πολιτική της ΕΕ με δημόσιες επενδύσεις ακόμα και αν δεν εμπίπτουν στις αυστηρές ερμηνείες του Μάαστριχτ».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αυτή η «χαλάρωση» (των κριτηρίων του Μάαστριχτ) δεν πρέπει να «αναλωθεί σε μπαλώματα, άσκοπες σπατάλες του κράτους και προεκλογικά δωράκια, προσθέτοντας ότι «σκέφτομαι ειδικότερα την κακή διαχείριση της οικονομίας από την ΝΔ».

    Στις προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται η εξαίρεση από την μέτρηση του επιτρεπόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος οι δημόσιες επενδύσεις και υποδομές για την Παιδεία και την Έρευνα, για την ανεργία, για την πράσινη ανάπτυξη και οι αμυντικές δαπάνες «που είναι σημαντικές για χώρες σαν την Ελλάδα».

    Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ενισχύσει τον εποπτικό της ρόλο προωθώντας επιπλέον την ανάπτυξη και την απασχόληση και ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα κοινό Ευρωπαϊκό Ταμείο που θα στηρίζει την πραγματική οικονομία καθώς και ένα «Σύμφωνο βιώσιμης ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας» από ευρωπαϊκούς, εθνικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επιπλέον στην αναγκαιότητα συντονισμένων ευρωπαϊκών πολιτικών για την στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων καθώς και στην αναγκαιότητα μεγάλης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την στήριξη της οικονομίας των Βαλκανίων με «ένα μίγμα πόρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την European Bank for Reconstruction and Development και το ΔΝΤ, που θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό για κάθε χώρα αναλόγως με το επίπεδο σχέσεών της με την ΕΕ ή θα μπορούσε να είναι «ενιαίο»».

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της αλλά και για απώλεια ευκαιριών «που της δίνονται μέσα από την κρίση» και τόνισε ότι «απαιτείται μια κυβέρνηση που μπορεί να διαπραγματεύεται, να σχεδιάζει και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις του κόμματός του, για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για την «μεγάλη στροφή που απαιτείται να κάνουμε ως χώρα προς την κατεύθυνση της «πράσινης» ανάπτυξης», ενώ επέκρινε και τον προϋπολογισμό ότι «συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη πολιτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «η διαφθορά και η αδιαφάνεια κατατρώνε τεράστια ποσά που πρέπει να πάνε στην ανάπτυξη και στην ποιότητα των υπηρεσιών», ενώ αναφερόμενος χαρακτηριστικά στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ απέδειξε πως αυτή μπορεί να μειωθεί δραστικά με τα ΚΕΠ, ενώ «δυστυχώς το απέδειξε και η ΝΔ με τον τρόπο που τάχιστα διεκπεραίωσε την υπόθεση Βατοπαιδίου».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε την ομιλία του εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στις δυνατότητες της Ελλάδας υπογραμμίζοντας πως η «χώρα χρειάζεται μια Νέα Συμφωνία στην οποία θα συμπράξουμε όλοι, με αμοιβαίες δεσμεύσεις και θα κερδίσουμε όλοι: οι εργαζόμενοι, η υγιής και παραγωγική επιχειρηματικότητα και το κράτος» και υπογραμμίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ έχει «όραμα, σχέδιο και πάνω απβ όλα πολιτική βούληση».

  • Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ο εισηγητής του ΚΤΕ Παιδείας, Μιχάλης Παντούλας και η Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος, Θάλεια Δραγώνα, θα επισκεφθούν σήμερα τον Συνήγορο του Πολίτη, Γιώργο Καμίνη, με τον οποίο θα συζητήσουν για το ζήτημα της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία.

  • Ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ και οι γυναίκες βουλευτές του Κινήματος, πραγματοποιούν στον πεζόδρομο της πλατείας Κοραή, εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την καταπολέμηση της πιο διαδεδομένης και πιο αποσιωπημένης μορφής βίας.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα "Η ώρα της ελληνικής οικονομίας" (Αθήνα/Intercontinental) Ομιλία Ντ. Σπέκχαρντ - 09:30

    -Ομιλία Κ. Καραμανλή στις 19:30

    -Ομιλία Κ. Χατζηδάκη και Π. Βουρλούμη στις 12:30

    -Ομιλία Α. Σπηλιωτόπουλου στις 13:30

    -Ομιλία Ευ. Μεϊμαράκη στις 14:00

    -Ομιλία Α. Παπαληγούρα στις 16:00

  • Συγκέντρωση εργαζομένων Αγροτικής Ασφαλιστικής (10:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΘΟ).

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου Ρασίντ Μοχάμεντ Ρασίντ (11:00:00, Αθήνα/γραφεία ΣΕΒ).

  • Επίσκεψη Α Διαμαντοπούλου και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ στον Συνήγορο του πολίτη (11:30:00, Αθήνα).

  • Εκδήλωση του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ αφιερωμένη στον Κώστα Ταχτσή, με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατό του (12:00:00, Αθήνα/Μέγαρο ΕΣΗΕΑ) Ομιλητές: Αλ. Αργυρίου, Ν. Κωνσταντόπουλος, Θ. Θ. Νιάρχος. Κείμενα θα διαβάσει η Μ. Αδαμάκη. Συντονιστής θα είναι ο Β. Βασιλικός.

  • Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης "Η Γυναίκα στις λατρείες της Κλασικής Αθήνας" οργανώνουν το Ιδρυμα Ωνάση και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (12:00:00, Αθήνα/Αμαλίας 56).

  • Επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο (12:00:00, Αθήνα, Ξεν. Ιντερκοντινένταλ)

    - 09:20- Γ.Α. Παπανδρέου

    - 09:50- Αλέκα Παπαρήγα

    - 10:10 - Επίσκεψη στην Ακρόπολη

    - 11:10 - Στεφάνι στον άγνωστο στρατιώτη

    - 11:25 - Επίσκεψη στη Βουλή

    - 12:00 - Συνάντηση με Κώστα Καραμανλή

    - 16:00 - Τελετή Προπομπής - Προεδρικό Μέγαρο- Μετάβαση στην Κρήτη

  • Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΑΕ (12:00:00, Θεσσαλονίκη/ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ PALACE).

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - Θα παρουσιάσει τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο για την πρόληψη και την καταπολέμηση του ιού (12:00:00, υπουργείο Υγείας).

  • Εκδήλωση του Τομέα γυναικών του ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας εναντίον Γυναικών (14:30:00, Αθήνα/Πεζόδρομος Κοραή).

  • Συνεδριάση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (15:15:00, Αθήνα/Βουλή - Γραφεία ΣΥΡΙΖΑ). Στις 3:15 μ.μ. θα κάνει δηλώσεις ο Αλ. Αλαβάνος.

    Αθλητική ατζέντα

  • Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (2η ημέρα): Χανιά-Παλαιό Φάληρο - 17:45:00, Χανιά

  • Χάντμπολ-Παγκόσμιο γυναικών (προκριματικά, 1ος όμιλος, 1η ημέρα): Tουρκία-Ελλάδα - 19:00:00, Εμεν

  • Μπάσκετ-EuroCup (Φάση των Ομίλων, 4ος Όμιλος, 1η Ημέρα): Πανελλήνιος-Άρης - 19:00:00

  • Μπάσκετ-EuroCup (Φάση των Ομίλων, 1ος Ομιλος, 1η Ημέρα): Ζαντάρ-Μαρούσι - 20:00:00

  • Μπάσκετ-EuroChallenge (1η Ημέρα, 5ος Όμιλος): ΈΒΕ Μπάσκετς-Ολύμπια Λάρισας - 21:30:00

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών-Προαγγελία Εξ αναβολής αγώνα 1ης αγωνιστικής (Καβάλα-ΑΕΛ)
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 November 2008 - 5:30:32 UTC