Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο
  • [02] Πτώση και σήμερα στις χρηματαγορές
  • [03] Παρουσίαση βιβλίου του Σπύρου Κουζινόπουλου
  • [04] Ψήφιση νομοσχεδίου για τις τράπεζες

  • [01] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος δήλωσε ότι η κλήση ή μη για κατάθεση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου αφορά τη λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής.

    Ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για τεράστιο πολιτικό και ηθικό θέμα, αφού, όπως σημείωσε, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης - ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του κ. Γ. Παπανδρέου - ήταν ενήμερο για την ύπαρξη ενός dvd εκβιασμού.

    «Τι κάνει; Αντί να πάει να πει όσα στοιχεία έχει στον εισαγγελέα - υπενθυμίζω ότι είναι και βουλευτής - αποκρύπτει όσα ξέρει για πολύ καιρό, για δύο μήνες. Συγκατανεύει, συναινεί στην κλήτευση μαρτύρων που αποδεικνύεται ότι είναι ψευδομάρτυρες, ότι ανήκουν σε περίεργο εσμό ανθρώπων, που έχουν άμεση σχέση με το dvd του εκβιασμού», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι προφανώς με αυτούς του ανθρώπους έχει σχέση το ΠΑΣΟΚ, ενώ ερωτηθείς αν πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, είπε ότι γιβαυτό αποφασίζει το ΠΑΣΟΚ.

    Με αφορμή άλλη ερώτηση χαρακτήρισε ουσιαστικό το χθεσινό ερώτημά του τι συνδέει τον κ. Παπακωνσταντίνου με τον κ. Πάπιστα και σημείωσε ότι περιμένει απάντηση.

    «Να ένα ερώτημα στο οποίο δεν έχει απαντήσει. Κοινή ένοχη σιωπή. Ο κ. Παπακωνσταντίνου για δύο μήνες και αφού πληροφορήθηκε ότι αυτό το dvd του εκβιασμού σχετιζόταν μβαυτά τα άτομα, με την ύποπτη, περίεργη δραστηριότητα, εξακολουθούσε να μη λέει τίποτα. Και ο μάρτυρας κ. Πάπιστας γιατί απέκρυψε από την εξεταστική επιτροπή ότι είχε ενημερώσει το ΠΑΣΟΚ και τον εκπρόσωπο του κ. Παπανδρέου προ δύο μηνών; Τι κρύβεται πίσω από αυτό το ένοχο κοινό μυστικό;», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Και σε επόμενη απάντησή του ανέφερε για τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι προφανώς μετείχε ο ίδιος στην οργάνωση των μαρτύρων, που κάλεσαν κάποιοι στην εξεταστική επιτροπή και με οργανωμένες ερωτήσεις οδήγησαν σε συγκεκριμένες απαντήσεις.

    Κατηγόρησε, επίσης, τον κ.Παπακωνσταντίνου πως παρβ ότι γνώριζε, το χρησιμοποίησε και πολιτικά με στόχο να πλήξει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

    «Στον κ. Παπακωνσταντίνου περιήλθαν στοιχεία - να δεχτώ ότι δεν ήταν όλα - κάποιας παράνομης πράξης. Δεν είχε υποχρέωση να τα πάει στον εισαγγελέα; Είναι δημόσιο πρόσωπο. Αποδεικνύεται από τη χρονική εξέλιξη των γεγονότων ότι ο συντοπίτης του είναι μπλεγμένος σβαυτή την περίεργη υπόθεση με ανθρώπους με ύποπτη δραστηριότητα», συμπλήρωσε.

    Και φέρνοντας ως παράδειγμα ραδιοφωνική συνέντευξη του κ. Παπακωνσταντίνου στις 18 Νοεμβρίου, σημείωσε ότι εκεί έκανε αναφορές στο dvd, χωρίς να λέει ότι ήξερε για την ύπαρξή του, προσπαθώντας να ταυτίσει αυτά τα πρόσωπα με το χώρο της ΝΔ.

    «Μήπως προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο στη ΝΔ, γιατί έχουν τη φωλιά τους λερωμένη;», αναρωτήθηκε και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να ψάξει με ποιους κομματικούς σχηματισμούς είχαν διασυνδέσεις ορισμένα από αυτά τα άτομα. Παράλληλα, έκανε λόγο για απύθμενη υποκρισία και πολιτική κακοβουλία χωρίς όριο και δήλωσε πως δεν γνωρίζει να έχει γνώση οποιοδήποτε στέλεχος της ΝΔ για αυτό το υλικό.

    Ερωτηθείς τι διαφορετικό υπάρχει σε σχέση με ό,τι είχε κάνει ο κ. Ανδριανός, απάντησε πως ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού παρέδωσε το dvd στον εισαγγελέα εντός 4 ημερών, εκ των οποίων τις τρεις έλειπε στη Μόσχα με τον κ. Καραμανλή, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου δύο ολόκληρους μήνες έκανε ότι δεν ήξερε τίποτα.

    «Οι έλληνες πολίτες ας συγκρίνουν και ας κρίνουν», επεσήμανε και δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για συμψηφισμό, αλλά για την έρευνα της υπόθεσης σε βάθος.

    Ο κ.Αντώναρος ρωτήθηκε και αν το θέμα αγγίζει τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    «Εγώ θέτω το ερώτημα. Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Παπανδρέου; Ούτε αφού έκανε την κατάθεσή της η αποδεδειγμένα αναξιόπιστη μάρτυρας κα Σωτηροπούλου και αφού έσπευσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ να επιχαίρουν; Ούτε τότε δεν ήξερε για το dvd του εκβιασμού που έχει ομολογήσει ότι γνώριζε ο εκπρόσωπός του;», αναρωτήθηκε.

    Για δε την υποψηφιότητα της κα Σωτηροπούλου για το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, είπε ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι επιλέγουν με δικά τους κριτήρια τους υποψηφίους.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν και ποια άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήξεραν για το dvd, ενώ διέψευσε κατάθεση που συνδέει τον κ. Αρσένιο με τον κ. Γ. Αγγέλου και είπε ότι αφορά τη λειτουργία της εξεταστική αν θα πρέπει να ζητηθούν τα στοιχεία των λογαριασμών του κ. Εφραίμ και του μοναχού κ. Αρσένιου.

    Τέλος ο κ.Αντώναρος είπε πως οι υπουργοί στους οποίους είχε κοινοποιηθεί, χειρίστηκαν την επιστολή του κ. Π. Ψωμιάδη προς τον πρωθυπουργό.

    Στο μεταξύ, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης ερωτηθείς για τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν για τα οικόπεδα της Μονής Βατοπαιδίου στο Ωραιόκαστρο, ανέφερε: «Η πολεοδομία έκανε πολύ σωστά το καθήκον της. Λειτουργούμε με νόμους και αποφάσεις. Όλα έγιναν νόμιμα».

    Οι δηλώσεις του κ.Παπακωνσταντίνου

    Στην ενημέρωση προς τους πολιτικούς συντάκτες, χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ παραδέχτηκε ότι είχε υπόψη του την ύπαρξη στοιχείων που αποκαλύφθηκαν προ ημερών με τη δημοσίευση του βίντεο. «Ο κ. Πάπιστας είναι εκ Κοζάνης, συνεπώς τον γνωρίζω. - είπε - Προ περίπου δύο μηνών ζήτησε να με δεί, τον δέχθηκα όπως και όλους τους πολίτες από το νομό Κοζάνης και μου δήλωσε ότι έχει στοιχεία και οπτικοακουστικό υλικό που αφορούν έναν εκβιασμό που του γίνεται και ότι ο ίδιος δεν έχει κάνει τίποτα το παράνομο» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «του είπα πως αν δεν έχει κάνει τίποτα το παράνομο δεν έχει να φοβηθεί κάτι και πως αν έχει στοιχεία πρέπει να τα δώσει στους αρμοδίους και εγώ δεν είμαι αρμόδιος».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «αυτή είναι η ανάμιξή μου, όλα τα άλλα είναι προσπάθεια ψαρέματος σε θολά νερά», ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει δεί το επίμαχο βίντεο. Ερωτηθείς γιατί «όλα αυτά δεν τα είπε νωρίτερα», είπε ότι τα ονόματα και η υπόθεση έτσι όπως του την ανέφερε ο κ. Πάπιστας, δεν αφορούσαν αυτά «τα οποία άκουγα και έβλεπα εκείνες τις μέρες».

    Κληθείς να σχολιάσει την επισήμανση ότι «κατηγορούσατε τότε τον κ. Ανδριανό και άλλα κυβερνητικά στελέχη που είχαν υπόψη τους άλλες υποθέσεις και δεν τις δημοσιοποίησαν», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η προσπάθεια αυτή που κάνετε δεν είναι σωστή, εγώ ως βουλευτής του νομού Κοζάνης δέχθηκα ένα πολίτη του νομού, που μου είπε για κάποια στοιχεία τα οποία αφορούσαν τον ίδιο και κάποιον εκβιασμό που έλεγε ότι είχε μπροστά του. Δεν ήταν σε εμένα να ασχοληθώ με αυτό ή να κάνω ο,τιδήποτε σε σχέση με αυτό».

    «Για την υπόθεση Βατοπαιδίου υπάρχει Δικαιοσύνη και μια Εξεταστική Επιτροπή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέση με αυτό όταν αφορά ένα συγκεκριμένο άνθρωπο» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι ο κ. Πάπιστας του ανέφερε πως η υπόθεση είχε να κάνει με αγοραπωλησίες οικοπέδων στην Θεσσαλονίκη και πως «υπέθεσε ότι είχε να κάνει με το Βατοπαίδιο».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν ενημέρωσε τον Γιώργο Παπανδρέου γιατί δεν «αξιολόγησα την επίσκεψη ως αναγκαία για να ενημερώσω οποιοδήποτε για το ζήτημα αυτό».

    «Αν είχα αξιολογήσει ότι το ζήτημα αυτό έπρεπε να κοινοποιηθεί ίσως να υπήρχε και διαφορετικός χειρισμός διαφόρων μαρτύρων. Το γεγονός ότι δεν το έκανα νομίζω ότι αποδεικνύει ότι ούτε εμείς επιχειρήσαμε να βρούμε κάποιους μάρτυρες, εάν η υπόθεση πήγαινε παραπέρα πιθανόν να βλέπαμε μια διαφορετική αντιμετώπιση μαρτύρων στην Εξεταστική, εγώ δεν το πήγα παραπέρα, δεν το αξιολόγησα, ήταν δική του υπόθεση με την Δικαιοσύνη, να δώσει τα στοιχεία σε όποιον έχει θεσμική αρμοδιότητα, εγώ δεν την είχα» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς τι του ζήτησε ο κ. Πάπιστας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «αυτό που ήθελε να μου πεί ήταν ότι ο ίδιος δεν έχει κάποια εμπλοκή με το συγκεκριμένο σκάνδαλο και ότι δεν έχει κάνει κάτι παράνομο και του είπα ότι για το σκέλος του εκβιασμού να απευθυνθεί στους αρμόδιους και ότι εγώ δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω αν έχει κάνει ή όχι κάτι παράνομο, αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη ή η Εξεταστική Επιτροπή».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, τέλος, είπε ότι ο κ. Πάπιστας τον ενημέρωσε πως κατέχει οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο δεν έδωσε στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Ανακοίνωση του Αθ. Πάπιστα

    Ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Πάπιστας, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

    "Σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του κ. Παπακωσταντίνου, επιβεβαιώνω ότι τον είχα ενημερώσει, σε μεταξύ μας συνάντηση, για τη θέση μου στο θέμα της αγοραπωλησίας των οικοπέδων από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι έχω υποστεί εκβιασμό, ο οποίος επιβεβαιώνεται από σχετικό οπτικοακουστικό υλικό. Ο κ. Παπακωσταντίνου μου είχε υποδείξει να απευθυνθώ στις αρμόδιες αρχές".

    Συνεχίζονται οι καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή

    Κατάθεση του βουλευτή Χαλκιδικής της ΝΔ Αθηναίου Φλωρίνη

    «Δεν τους γνωρίζετε.Είναι άνθρωποι αδίστακτοι,που δεν κάνουν πίσω με τίποτα. Όταν βάλουν κάτι στο μυαλό τους,θέλουν με κάθε τρόπο να το επιτύχουν».

    Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Φλωρίνης περιέγραψε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής με μελανά χρώματα τους δύο μοναχούς της Μονής Βατοπεδίου, χρεώνοντας σβ αυτούς και την «αρπαγή» της βουλευτικής του έδρας μέσω του Εκλογοδικείου,προκειμένου να δοθεί «σε ένα πνευματικό παιδί του Εφραίμ».

    Η Μονή, κατά τον μάρτυρα, υποστηρίζεται από έναν κύκλο προσώπων με επιρροή στην δικαστική και εκτελεστική εξουσία - ο ίδιος, είπε ότι έχει δεχθεί μέχρι και τηλεφωνικές απειλές. Όσο για τους υπουργούς,αν και δεν εμπλέκονται στην στήριξη της Μονής,«δεν δέχεται ότι παραπλανώνται».

    «Όταν ήμουν Νομάρχης δεν υπέγραφα ό,τι μου έφερναν αλλά το εξέταζα πρώτα. Για τον υπουργό δεν ξέρω - τι να πω;», ανέφερε ο κος Φλωρίνης.

    Αναφερόμενος στην υπόθεση της ανταλλαγής της έκτασης στην Ουρανούπολη,ο μάρτυς τόνισε πως δεν μπορεί να αποδεχθεί πως «8600 στρέμματα στην περιοχή,αποτιμήθηκαν σε 1,1 εκ. ευρώ, όταν σε όλη την Χαλκιδική,δεν μπορεί να αγοράσει ούτε πέτρα κάποιος, κάτω από 100.000 ευρώ το στρέμμα».

    «Το συγκεκριμένο μοναστήρι και οι συγκεκριμένοι μοναχοί, ήθελαν να δημιουργήσουν τουριστικές επιχειρήσεις σε όλη την περιοχή. Το πώς θα το πετύχαιναν αυτό, δεν το ξέρω. Μέχρι και λιμάνι, πίεζαν το νομάρχη και τα υπουργεία, να κάνουν. Και δεν έγινε αποδεκτό αυτό,γιατί στα 2-3 χιλιόμετρα έχουμε το λιμάνι της Ουρανούπολης. Οι δασικές υπηρεσίες στην Χαλκιδική είναι από τις πιο σκληρές,αλλά δεν ξέρω αν έφταναν να αλλάξουν μέχρι και τις υπηρεσίες αν τους περνούσε απβ το χέρι?»

    Ο Εφραίμ και ο Αρσένιος ωστόσο,«δεν θα μπορούσαν να τα κάνουν όλα αυτά χωρίς την βοήθεια κάποιων.Δεν εντοπίζω ποιος ή ποιοι ήταν αυτοί, αλλά δεν αναφέρομαι όμως και σε υπουργούς», είπε. Και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση,ωστόσο, ήταν κοινό μυστικό στην Χαλκιδική, πως «αν θέλεις να πετύχεις κάτι, πρέπει να πάρεις την ευλογία του Εφραίμ. Να γίνεις νομάρχης; Την ευλογία του Εφραίμ. Όχι τώρα - εδώ και 15 χρόνια που ασχολούμαι με την πολιτική».

    Στο κλίμα αυτό, ο Α. Φλωρίνης κινδυνεύει να χάσει από το Εκλογοδικείο την βουλευτική του έδρα, έναντι του Β. Πάππα.

    «Ο αντίδικός μου,ήταν παιδί του Εφραίμ - και μάλιστα τον παρουσίαζε και προεκλογικά. Τσακίστηκαν οι δικαστές να συζητήσουν τη δική μου υπόθεση, ενώ άλλες δεν τις έχουν συζητήσει ακόμη. Άλλαξαν τον εισηγητή και δεν έβαλαν ούτε τον αναπληρωματικό του, αλλά άλλον?», ανέφερε ο μάρτυς. «Είμαι όντως 100% πεπεισμένος ότι υπήρχε δάκτυλος από κει. Πίεζαν αφόρητα. Εκατό και πλέον δικαστικοί μεταξύ των οποίων και εκλογοδίκες, ήσαν τακτικοί επισκέπτες του μοναστηριού».

    Οι παραπάνω εξελίξεις - εκτίμησε ο κος Φλωρίνης - δεν είναι άσχετες με την άρνησή του να δεχθεί τον κ. Αρσένιο και να συνομιλήσουν, όταν ξεκίνησε να καταθέτει ερωτήσεις στη Βουλή για την υπόθεση της ανταλλαγής της έκτασης στην Ουρανούπολη.

    «Με πήραν τηλέφωνο για να συναντηθούμε, να τα βρούμε κι εκεί αρνήθηκα οποιαδήποτε συνάντηση μαζί τους. Και τους το έκοψα, ότι δεν έχω δουλειά, ούτε να σας δω, ούτε να συζητήσω, ούτε να τα βρούμε. Οπότε σε άλλο τηλεφώνημα, μου είπαν ότι θα μας βρεις μπροστά σου. Δεν έδωσε όνομα, αλλά το πιο πιθανό ήταν να είναι ο κ. Αρσένιος?».

    Κατάθεση του βουλευτή Χαλκιδικής της ΝΔ Γιώργου Βαγιωνά

    «Υπάρχουν ευθύνες για όλες τις κυβερνήσεις από το 1998 μέχρι σήμερα - ανεξάρτητα αν κάποιες παραγράφηκαν. Η ηθική δεν παραγράφεται. Αυτό λέει η πολιτική».

    Ο Γιώργος Βαγιωνάς, βουλευτής της ΝΔ, είχε φέρει μαζί με τον συνάδελφό του Αθηναίο Φλωρίνη, την υπόθεση του Βατοπεδίου στη Βουλή, χωρίς, όπως τόνισε, να λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις.

    Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, εξέφρασε με τη σειρά του την έκπληξή του για την «υποτιμολόγηση» της έκτασης στην Ουρανούπολη και τον τρόπο σύνταξης των συμβολαίων των ανταλλαγών.

    «Η Χαλκιδική είναι 86% δάσος. Ουδείς συμβολαιογράφος στη Χαλκιδική κάνει συμβόλαιο σε περιοχή που έχει δάσος ή είναι αρχαιολογικός χώρος, χωρίς βεβαίωση του Δασαρχείου και της αρχαιολογικής υπηρεσίας»,ανέφερε ο μάρτυς.

    Οι δασικές υπηρεσίες είναι αυστηρότατες - χαρακτηριστικά ο κος Βαγιωνάς, ανέφερε μία περίπτωση αγρού,όπου «σε μία γωνιά βγήκαν 5-6 δενδρύλλια, θάμνοι»:

    «Κάναμε στο δασαρχείο τη συμβιβαστική πρόταση, να χαρίσουμε το ένα στρέμμα για να αξιοποιηθούν τα άλλα, να τα πουλήσει ο ιδιώτης και να ξεχρεωθεί, αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή».

    Στην περίπτωση, όμως,της Ουρανούπολης, 2000 στρέμματα δάσους, αφαιρέθηκαν μετά την εκτίμηση των ορκωτών λογιστών από την έκταση, προκειμένου να ανταλλαχθεί το υπόλοιπο,«με 128 ευρώ το στρέμμα, όπου έχει το κάθε οικόπεδο τουλάχιστον 50.000 ευρώ το στρέμμα».

    Υπενθυμίζεται ότι επβ αυτού,η συμβολαιογράφος Αικ. Πελέκη, αλλά και άλλοι μάρτυρες, είχαν υποστηρίξει πως οι βεβαιώσεις του δασαρχείου και της αρχαιολογικής υπηρεσίας, είναι απαραίτητες σε συναλλαγές μεταξύ Δημοσίου και ιδιώτη (ή μεταξύ ιδιωτών) και όχι μεταξύ δύο ΝΠΔΔ, όπως ήταν η ΚΕΔ και η Μονή Βατοπεδίου.

    Κατά τα άλλα,ο μάρτυς ανέφερε πως η ιστορία των διεκδικήσεων,δεν περιορίζεται στη Μονή Βατοπεδίου,ούτε στη λίμνη Βιστωνίδα και δεν καλύπτει καν το χρονικό διάστημα που εξετάζεται.

    «Τούτη τη στιγμή, όλες οι μονές διεκδικούν πάνω από 150.000 στρέμματα, ολόκληρη τη Σιθωνία, σχεδόν ολόκληρη την Κασσάνδρα και το μεγαλύτερο κομμάτι της Χαλκιδικής. Η Μονή Διονυσίου βρέθηκε ξαφνικά να έχει 15000 στρέμματα στη Μεταμόρφωση Ορμυλίας, όπου, με βοήθεια ψευδομαρτύρων, παραλιακά κομμάτια «βρέθηκαν» να βρίσκονται στο βουνό. Με αποφάσεις της Νομαρχίας από το 1996 (και ίσως το 1986) με κάποια επιτροπή αρχίσαν οι εκτιμήσεις για το ποια γη ανήκει στη Μονή και ποια στους ακτήμονες?», είπε.

    «Ξέρω ότι το Άγιο Όρος είναι το μοναδικό μνημείο της Ορθοδοξίας στον κόσμο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, έχει προσφέρει πολλά, αλλά και οι απαιτήσεις των μονών, μηδεμιάς εξαιρουμένης, είναι επεκτατικές σε όλη την Χαλκιδική. Έχω δει σχεδόν όλους τους ηγούμενους ως αρρώστους, εδώ και 40 χρόνια. Ξέρω τον τρόπο που σκέφτονται - και με εκπλήσσει. Πολλοί απβ αυτούς, είναι εξουσιομανείς», εκτίμησε ο μάρτυς, ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ανέφερε χαρακτηριστικά:

    «Δύο εκατομμύρια στρέμματα διεκδικεί το Βατοπέδιο στη Μολδαβία. Και είπα στον Αρσένιο: «Θα πάρουμε τα όπλα να πάμε να τα πάρουμε;»?».

    Ελεγχος υπεύθυνων δηλώσεων των συμβολαίων

    Εντολή στην Οικονομική Επιθεώρηση προκειμένου να ελέγξει υπεύθυνες δηλώσεις συμβολαίων της Μονής Βατοπαιδίου με το Δημόσιο έδωσαν οι εισαγγελείς Εφετών κ. Ευσταθία Σπυροπούλου και Παντελής Στραγάλης στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν.

    Οι δύο εισαγγελείς ζητούν να ενημερωθούν από τη διενέργεια ελέγχων της Οικονομικής Επιθεώρησης εάν είναι αληθείς οι δηλώσεις που έχουν επισυναφτεί σε συμβόλαια ως προς τον χαρακτηρισμό των ακινήτων.

    Η εντολή των εισαγγελέων δόθηκε καθώς υπάρχουν συμβόλαια στην υπό διερεύνηση υπόθεση όπου ακίνητα που δηλώνονται ως άρτια και οικοδομήσιμα χωρίς ωστόσο από τις δηλώσεις να προκύπτει εάν υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις που αυξάνουν τους συντελεστές δόμησης (πχ αν εφάπτονται στην θάλασσα κ.α.).

    Αύριο αναμένεται να διαβιβαστούν στη Βουλή από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Κυριάκο Καρούτσο οι καταθέσεις που έλαβαν οι δύο εισαγγελείς αυτή την εβδομάδα.

    [02] Πτώση και σήμερα στις χρηματαγορές

    Πλησίον των χαμηλότερων επιπέδων από τον Ιούνιο του 2003 υποχωρούν σήμερα οι μετοχές στην Ευρώπη, μετά τη χθεσινή σε ποσοστό 5% πτώση στη Γουόλ Στριτ και τις σημερινές απώλειες στην Ασία, ενώ το πετρέλαιο άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 μηνών, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στις προειδοποιήσεις της Fed για την αμερικανική οικονομία και στους φόβους για τη βιωσιμότητα των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών και του τραπεζικού κολοσσού Citigroup.

    Στην Ευρώπη, πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των τραπεζών και εταιριών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, στον απόηχο της γνωστοποίησης σχεδίου της Citigroup για εκκαθάριση δομημένων επενδυτικών οχημάτων, ενώ η υποχώρηση της τιμής του αμερικανικού ελαφρού αργού σε επίπεδα κάτω από τα 52 δολάρια το βαρέλι, παρέσυρε σε χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές των μετοχών των πετρελαϊκών εταιριών.

    Ευρώπη

    Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE κατέγραφε, λίγο πριν τις 16:00 ώρα Ελλάδος, πτώση 2,80% και στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 πτώση 3,56%. Στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax σημείωνε απώλειες 2,88% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI απώλειες 4,63%.

    Αθήνα

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.816,58 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 4,24%.

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 170,3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 10,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

    Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στην πλειονότητά τους σε αρνητική τροχιά.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι εξής: των Μέσων Ενημέρωσης κατά 1,09% και των Τροφίμων-ποτών κατά 0,77%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι εξής: της Υγείας κατά 6,55%, των Πρώτων υλών κατά 6,36%, των Ταξιδιών-Αναψυχής κατά 5,61%, των Τραπεζών κατά 5,30%, του Εμπορίου κατά 5,04% και της Κοινής Ωφέλειας κατά 4,46%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, υποχώρησε σε ποσοστό 4,68%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 4,44% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 2,52%.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 39 ενισχύθηκαν, 187 υποχώρησαν και 43 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Ασιατικές αγορές

    Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε μειωμένος κατά 6,89%.

    Με πτώση κατά 6,70% έκλεισε το χρηματιστήριο της Σεούλ.

    Με πτώση άνοιξε και η Νέα Υόρκη

    Με πτώση άνοιξε σήμερα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με το δείκτη Dow Jones να υποχωρεί 0,97% και το Nasdaq 1,09%. Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 77,34 μονάδες, στις 7.919,94 μονάδες, και ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor's 500 έχανε 10,92 μονάδες ( ή 1,35% ) στις 795,66 μονάδες. Ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq παρουσίαζε πτώση κατά 15,06 μονάδες, στις 1.371,36 μονάδες.

    Υποχωρεί το πετρέλαιο

    Πτωτικά κινείται σήμερα, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι για πλήγμα στην κατανάλωση καυσίμων από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε το μεσημέρι 1,52 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο", με την τιμή του να υποχωρεί στα 52,10 δολάρια. Νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 51,95 δολάρια.

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Ιανουαρίου του αργού τύπου μπρεντ υποχωρούσε το μεσημέρι στα 50,21 δολάρια, χάνοντας 1,51 δολάρια σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος".

    Χθες, η Deutsche Bank προέβη στην εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να υποχωρήσει, το 2009, έως και στα 40 δολάρια το βαρέλι.

    Παράλληλα, η αμερικανική Sanford Bernstein & Co., σε χθεσινή έκθεσή της, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα μειωθεί του χρόνου κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα και κατά 260.000 βαρέλια την ημέρα φέτος.

    Σε εκτιμήσεις για μείωση της ζήτησης το 2009 έχουν ήδη προβεί οι JP Morgan Chase & Co., η Vitol Group και το Centre for Golbal Energy Studies.

    Η κρίση επιδεινώνεται στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία

    Η ελεύθερη πτώση στις διεθνείς χρηματαγορές ήταν το αποτέλεσμα των απαισιόδοξων προβλέψεων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας που απειλείται από ύφεση και αποπληθωρισμό, ενώ ταυτόχρονα η κατάσταση επιδεινώνεται στην Ιαπωνία, όπου το εμπορικό ισοζύγιο βρίσκεται στο κόκκινο.

    Αναθεωρώντας προηγούμενες προβλέψεις, η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα προβλέπει ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ θα κινηθεί το 2009 ανάμεσα στο -0,2% και το 1,1%, ενώ η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε μια πορεία επικίνδυνου αποπληθωρισμού. Ο δείκτης των τιμών της κατανάλωσης υποχώρησε κατά 1,0% τον Οκτώβριο, γεγονός πρωτοφανές από το 1947, οπότε άρχισε και η δημοσίευση αυτών των στατιστικών στοιχείων.

    Η Ιαπωνία κατέγραψε τον Οκτώβριο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου ύψους 63,9 δισεκατομμυρίων γεν (510 εκατομμυρίων ευρώ), καθώς οι ιαπωνικές εξαγωγές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τους σε διάστημα επτά ετών εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία.

    Η σπάνια αυτή βουτιά του ιαπωνικού εμπορικού ισοζυγίου εξέπληξε τους οικονομικούς αναλυτές και δεν προοιωνίζεται τίποτε καλό για τη δεύτερη οικονομία του κόσμου, το εξωτερικό εμπόριο της οποίας είναι η ατμομηχανή της και η οποία έχει ήδη εισέλθει σε ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο.

    Στην Κίνα η κυβέρνηση θεωρεί "κρίσιμη" την κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης εξαιτίας της γενικευμένης οικονομικής επιβράδυνσης.

    Στις ΗΠΑ, οι συζητήσεις στη Γερουσία ανάμεσα στους δημοκρατικούς, που έχουν προτείνει νέο πακέτο βοήθειας ύψους 25 δις δολαρίων προς την αυτοκινητοβιομηχανία, και τους ρεπουμπλικάνους, που προτείνουν τη χρησιμοποίηση του πακέτου που έχει ήδη εγκριθεί, βρίσκονταν σε αδιέξοδο χθες το βράδυ.

    Οι δημοκρατικοί εκτιμούν ότι η πτώχευση των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών θα κοστίσει 126 δις δολάρια σε διάστημα τριών ετών, ενώ τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι θα χάσουν τις θέσεις τους.

    Παντού στον κόσμο οι αυτοκινητοβιομηχανίες καταργούν θέσεις εργασίας και μειώνουν τους ρυθμούς παραγωγής στις βιομηχανικές τους μονάδες. Η ιαπωνική Isuzu θα απολύσει 1.400 υπαλλήλους προσωρινής απασχόλησης, η Mazda 1.300 και η αμερικανική General Motors θα διακόψει επί δίμηνο τη συναρμολόγηση αυτοκινήτων στην Ταϊλάνδη, ενώ θα καταργήσει και 250 θέσεις εργασίας.

    Στην Ευρώπη, ο γαλλικός όμιλος PSA Peugeot Citroen ανακοίνωσε σήμερα πρόγραμμα περικοπής του εργατικού του δυναμικού κατά 2.700 θέσεις, ενώ προβλέπει να "ανακατανείμει" περίπου 900 "εργάτες πολλαπλής ειδίκευσης" από το εργοστάσιο της Ρεν (δυτικά) προς άλλα εργοστάσια του ομίλου. Η Renault έχει επίσης ανακοινώσει κατάργηση 6.000 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, εκ των οποίων οι 4.900 στη Γαλλία. Τέλος, ο βρετανικός όμιλος Rolls-Royce ανακοίνωσε, επίσης σήμερα, ότι θα καταργήσει κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους 1.500 - 2.000 από τις 39.000 θέσεις εργασίας σήμερα παγκοσμίως, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των καθυστερήσεων που καταγράφονται στην υλοποίηση πολλών προγραμμάτων αεροναυπηγικής (Airbus A380 και Boeing 787), ενώ ήδη έχει αποφασίσει την κατάργηση 140 θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο συναρμολόγησης του Ντέρμπι, στην Αγγλία.

    Μαζικές απολύσεις αναμένονται και στην Αυστραλία, καθώς οι πωλήσεις οχημάτων μειώθηκαν τον Οκτώβριο 11% και υπάρχουν φόβοι ότι η αυτοκινητοβιομηχανία απειλείται με κατάρρευση. Επίσης, χιλιάδες έμποροι αυτοκινήτων θα υποχρεωθούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις εξ αιτίας της αδυναμίας τους να δανειστούν χρήματα από την εγχώρια χρηματαγορά. Ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ ανακοίνωσε την ενίσχυση του εμπορίου αυτοκινήτου με δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

    Απέναντι στην ύφεση, η Ευρωπαϊκή Ενωση ενεργοποιεί σχέδιο ανάκαμψης ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει σχέδιο επιτάχυνσης της ανάπτυξης που θα αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ κάθε χώρας μέλους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Μίκαελ Γκλος.

    [03] Παρουσίαση βιβλίου του Σπύρου Κουζινόπουλου

    Αφορμή για τοποθετήσεις σε θέματα της επικαιρότητας εκ μέρους στελεχών της πολιτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας,έδωσε η παρουσίαση του βιβλίου «Τα παρασκήνια του Μακεδονικού ζητήματος» του Γ. Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρου Κουζινόπουλου,από τις σελίδες του οποίου παρελαύνουν τα «επεισόδια» της κυοφορίας της ΠΓΔΜ, από την αρχή του αιώνα ως τις μέρες μας, με έμφαση σ΄εκείνα της δεκαετίας του '40.

    Οι ομιλητές Γ. Σούρλας (Α' αντιπρόεδρος της Βουλής) Ευάγγελος Βενιζέλος (βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) υπογράμμισαν την ανάγκη διατήρησης μιας εθνικής συναινετικής γραμμής στο Μακεδονικό,υπό το φως μάλιστα της προσφυγής εκ μέρους της ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, ενώ ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Στ.Περράκης,εμφανίσθηκε εξαιρετικά φειδωλός και προσεκτικός στις τοποθετήσεις του και το ίδιο ζήτησε από την πολιτική ηγεσία, υπογραμμίζοντας ότι «οι δημόσιες θέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν προς ενίσχυση των επιχειρημάτων της άλλης πλευράς».

    Χαιρετιστήρια μηνύματα απέστειλαν η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος.

    «Το βιβλίο είναι επίκαιρο,καθώς η διπλωματική εμπλοκή της χώρας μας σε διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έχει ενεργοποιήσει σημαντικό μέρος του ελληνικού πληθυσμού,το οποίο παρακολουθεί τις σχετικές εξελίξεις και επιδιώκει να ενημερώνεται για το ιστορικό υπόβαθρο και τις μελλοντικές προεκτάσεις αυτής.Την ανάγκη αυτής της διαρκούς και αντικειμενικής ενημέρωσης έρχεται να καλύψει και το βιβλίο του κ.Κουζινόπουλου»,ανέφερε, μεταξύ άλλων,στο μήνυμά της η υπουργός Εξωτερικών.

    Ο Αλ. Αλαβάνος από την πλευρά του,τόνισε:

    «Ανεξάρτητα από τις θέσεις που ο καθένας έχει για το "Μακεδονικό", το πόνημα του Σπύρου Κουζινόπουλου έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί φωτίζει άγνωστες πλευρές του προβλήματος με μαρτυρίες,μυστικά έγγραφα,πρωτόκολλα και ντοκουμέντα που συμπληρώνουν μια ιστορία που ακόμη γράφεται. Εύχομαι καλή πορεία στο βιβλίο και επιτυχία από πλευράς αποδοχής και αναγνωσιμότητας».

    Ο Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «μένουμε πάντα πιστοί στην κοινή εθνική γραμμή πως είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό,η οποία θα ισχύει για κάθε χρήση και έναντι πάντων», προσθέτοντας ότι «γύρω από τη θέση αυτή,εχει διαμορφωθεί μια στέρεη εθνική συναίνεση».

    Υπερασπίστηκε το εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ και την Ενδιάμεση Συμφωνία, που ακολούθησε,ως «σημαντικά βήματα που επανατοποθέτησαν το ζήτημα της ονομασίας στη διεθνή του διάσταση» και τάχθηκε κατά της καταγγελίας εκ μέρους της Ελλάδας της Ενδιάμεσης συμφωνίας.

    «Δεν έχει κανένα λόγο η Ελλάδα να καταγγείλει μια συμφωνία με την οποία επιλύονται πολλά παράπλευρα ζητήματα,οικονομικής συνεργασίας αλλά και στους τομείς "χαμηλής πολιτικής",εξαιρετικά κρίσιμους για την Κοινωνία των Πολιτών», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

    Απαντώντας στον ισχυρισμό των Σκοπίων ότι η Ελλάδα με το «βέτο», στο Βουκουρέστι, παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία και γι αυτό την εγκαλούν, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι «το περιβόητο βέτο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι δεν διατυπώθηκε ποτέ ως τυπική αρνησικυρία της ελληνικής πλευράς, αλλά ήταν το αποτέλεσμα μιας πολιτικής διαβούλευσης στην οποία συμμετείχαν και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, οι οποίες επίσης προέβαλαν αντιρρήσεις προκαταρτικού, πολιτικού χαρακτήρα. Δεν υπήρξε μια διμερής αντισυμβατική στάση της Ελλάδας,αλλά μία ενιαία και ομόφωνη πολιτική απόφαση του ΝΑΤΟ,που εκφεύγει του πλαισίου της ενδιάμεσης συμφωνίας».

    Ο Γ. Σούρλας συμπυκνώνοντας σε μια φράση το βιβλίο,είπε ότι «φωτίζει πλευρές άγνωστες,ανοίγει κύκλο συζητήσεων, αναφέρεται κυρίως στη δεκαετία του '40, μια περίοδο σοβιετοποίησης των Βαλκανίων, αλλά πάει πιο πίσω και φτάνει μέχρι σήμερα».

    Το βιβλίο φωτίζει ιδιαίτερα μια ακανθώδη πτυχή της σχέσης της Αριστεράς με το Μακεδονικό ζήτημα πριν από τον Πόλεμο,κατά τη διάρκειά του και αμέσως μετά.

    Ειδικά για το θέμα,ο συντονιστής της παρουσίασης δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας επισήμανε ότι «έχει ενδιαφέρον να δούμε μέσα από ποιές εσωτερικές συζητήσεις και αντιρρήσεις διαμορφωνόταν κάθε φορά η πολιτική άποψη και θα πρέπει να τις τοποθετήσουμε στο ιστορικό πλαίσιο που αναπτύχθηκαν, δηλαδή στην περίοδο του Μεσοπολέμου,όπου η κυρίαρχη ιδέα ήταν μια Σοσιαλιστική Βαλκανική Ομοσπονδία,στα πλαίσια της οποίας τα εθνικά κράτη θα έσβηναν».

    Καταλήγοντας,ο κ.Σούρλας είπε ότι «πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να έχουμε ένα σταθερό μέτωπο,ο καθένας βέβαια από τη δική του παράταξη,αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι σε μερικά πραγματα πρέπει να ανήκουμε σε μια παράταξη,που λέγεται Ελλάδα, για να πετύχουμε το καλύτερο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και τα Βαλκάνια».

    Ο καθηγητής Στ.Περράκης συνέστησε ο πολιτικός λόγος της χώρας μας να είναι «μετρημένος τις μέρες αυτές,γιατί η διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου έχει ξεκινήσει».

    Είπε ότι η διαδικασία,υπό τα Ηνωμένα Εθνη και τον κ. Νίμιτς,«είναι μέθοδος πολιτικής επίλυσης των διαφορών και δεν πρέπει να τη συγχέουμε με τη δικαστική,κάτι που έχει διαχωρίσει και το ίδιο το δικαστήριο».

    Θεώρησε δε κρίσιμο «να μην επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε με την Επιτροπή Μπαντεντέρ,όπου δεν ορίσαμε μέλος και δεν επηρεάσαμε τις γνωμοδοτήσεις - ύστερα από αίτημα της ΕΕ- για τη νομιμότητα των αποσχίσεων της Γιουγκοσλαβίας και τα δικαιώματα εθνοτήτων και μειονοτήτων».

    Μιλώντας για το βιβλίο,ο συγγραφέας είπε ότι «το έργο που καταγράφεται στο βιβλίο του,το οποίο εκδόθηκε από τον οίκο Καστανιώτη,κατά το μεγαλύτερο μέρος έχει ήδη δημοσιευτεί από το 1991στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη",όπου τότε εργαζόταν,σε μια συνέχεια ρεπορτάζ που κράτησε τρεις μήνες. Είχε προλάβει εν ζωή πολλά στελέχη της αριστεράς που πρωταγωνίστησαν στην ιστορία του Μακεδονικού».

    Συμπερασματικά διατύπωσε ότι «ήταν εξαιρετικά επιζήμια η ανάμειξη των ξένων δυνάμεων στον χώρο της Μακεδονίας. Από το VMRO και την Κομιτέρν, αλλά και το ενδιαφέρον του Χίτλερ για δημιουργία Μακεδονικού κράτους, ως τις ενθαρρύνσεις προς τον σημερινό πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ».

    [04] Ψήφιση νομοσχεδίου για τις τράπεζες

    Με αντιπαράθεση ανάμεσα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για το πρόγραμμα ενίσχυσης της τραπεζικής ρευστότητας ύψους 28 δισ. ευρώ.

    Ο Αλογοσκούφης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις αρχές Νοεμβρίου τις φθινοπωρινές προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία, και αυτές είναι προς το χειρότερο για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ωστόσο οι προβλέψεις της για την χώρα μας είναι πολύ καλύτερες έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Υπογράμμισε ακόμα ότι το σχέδιο αυτό εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η έγκριση αυτή ανακοινώθηκε σήμερα επίσημα.

    Έμφαση έδωσε ο υπουργός Οικονομίας στο ότι «με απόφαση του υπουργού Οικονομίας καθορίζονται οι όροι για την εφαρμογή του σχεδίου κα τη συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων σε αυτό». «Με την απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια κατανομής της ρευστότητας στα πιστωτικά ιδρύματα. Τα βασικά κριτήρια είναι η κεφαλιακή επάρκεια τους, το μερίδιο τους στην εγχώρια πιστωτική αγορά και η συμβολή τους στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των στεγαστικών δανείων», πρόσθεσε ο κ Αλογοσκούφης .

    Διευκρίνισε δε ότι «η δημιουργημένη ρευστότητα ύψους 28 δισ. ευρώ δεν συνιστά επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό» ενώ επεσήμανε ότι με την επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου το δημόσιο θα εισπράξει από τις τράπεζες ποσό έως 500 εκ ευρώ ετησίως. Ο κ Αλογοσκούφης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τελικά όλοι οι παράγοντες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων σε αυτή την δύσκολη περίοδο». «Αλλά αν δεν αρθούν», συμπλήρωσε, «υπάρχει το δημόσιο που μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα αρθούν»

    Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, επιμένοντας στη θέση του κόμματός του ότι το σχέδιο συνιστά «λευκή επιταγή» προς τις τράπεζες που δόθηκε έπειτα από «διαπραγματεύσεις που έγιναν κάτω από το τραπέζι». Υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα 28 δισ. ευρώ θα διοχετευθεί για να καλφθούν τα ανοίγματα από τις ομολογιακές εκδόσεις και από τα δάνεια στην ναυτιλία που έχουν πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία θα βρουν την ευκαιρία να ξεφορτώσουν όλες τις προβληματικές τους απαιτήσεις στο δημόσιο.

    Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει κάθε σοβαρό μέτρο γιατί ως αυριανή κυβέρνηση θέλει να έχει τις καλύτερες προυποθέσεις να βγάλει τη χώρα από την κρίση. «Τα λεφτά αυτά δεν είναι δικά σας αλλά του ελληνικού λαού και απαιτούμε διαφάνεια. Δεν μας δίνετε καμιά εγγύηση ότι η ρευστότητα θα πάει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά» ανέφερε.

    «Αν σπαταλήσουμε τα τελευταία πολεμοφόδια με τις εγγυήσεις του δημοσίου και δεν υπάρξουν αποτελέσματα τότε οι εξελίξεις θα είναι δραματικές και το ΠΑΣΟΚ αύριο ως κυβέρνηση θα κληθεί να χειριστεί μια κατάσταση απείρως χειρότερη από τη σημερινή», συμπλήρωσε.

    «Για να βγει η χώρα από αυτή την κρίση, χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου. «Μια κυβέρνηση, που θα αποκαταστήσει τη φορολογική δικαιοσύνη, που θα στηρίξει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, που θα αποκαταστήσει βασικές λειτουργίες του κοινωνικού κράτους, την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την εργασία και την ασφάλιση, που θα δημιουργήσει νέο πλούτο, με επένδυση στη γνώση, στην έρευνα, στην καινοτομία, στη βάση του μοντέλου της πράσινης ανάπτυξης. Μια κυβέρνηση, που θα σταματήσει τις σπατάλες, τη ρουσφετολογία, την αδιαφάνεια και τη διαφθορά» και αυτή, όπως είπε καταλήγοντας «θα είναι μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι δεν είναι η κυβέρνηση αυτή που έκανε μυστικές διαβουλεύσεις με τις τράπεζες αλλά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ που είδε τους τραπεζίτες έναν έναν «εν κρυπτώ και παραβύστω». Και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε τις προτάσεις ενός εκπροσώπου μιας τράπεζας , η οποία έχει την έδρα της στο εξωτερικό και λυσσασμένα μάχεται το σχέδιο ενίχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, καθώς η ίδια έχει επενδύσει στην απαξίωση του ελληνικού πιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας».

    Εξάλλου ο κ. Αλογοσκούφης απαντώντας στην επίκριση του κ. Παπανδρέου ότι «η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια αποτυχημένη πολιτική με εκείνη του κ. Μπους» υποστήριξε ότι οι χώρες που είχαν σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, όπως η Μεγάλη Βρετανία του κ. Μπράουν, η Ισπανία του κ. Θαπατέρο και η Πορτογαλία του κ. Σόκρατες αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα.

    Ο ίδιος θέλοντας να υποστηρίξει την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει προτάσεις, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής μια λευκή κόλλα χαρτιού, λέγοντας: «Πάνω σε αυτό το λευκό χαρτί, στο οποίο αυτοσχεδίασε ο αρχηγός σας, προσπαθήστε να σχεδιάσετε με γκρίζα χρώματα. Αμαυρώνετε κάθε σοβαρή προσπάθεια για την οικονομία, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις».

    Ανταπαντώντας η Λούκα Κατσέλη, πολιτική εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρμόδια για την Οικονομία απέδωσε στον υπουργό «πανικό και αμηχανία» επειδή βάλλεται από παντού: από τα στελέχη της ΝΔ τους κοινωνικούς φορείς και αντί να κοιτάξει τι πρέπει να κάνει για να βγει η οικονομία από το αδιέξοδο επιχειρεί επικοινωνιακά τεχνάσματα.

    Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος που τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να κινείται με χρεοκοπημένες ιδέες και αντιλήψεις είτε έχουν τη σφραγίδα Μπράουν, ή Πόλσον ή Μπους ή Σαρκοζί». «Μας φέρνετε κάτι μπαγιατικο. Έχει μούχλα. Αυτό το ν/σ που φέρνετε είναι στην ίδια λογική την οποία χρησιμοποίησαν μια σειρά χώρες χωρίς αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ Αλαβάνος ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε: «Ακούσαμε ξαφνικά 28 δις ευρώ και πολλοί σκέφθηκαν ότι ίσως βγαίνουν αυτά τα χρήματα από καπέλο ταχυδακτυλουργού. Έχει γίνει όπως αισθητό και όλοι το καταλαβαίνουν ότι αυτά τα χρήματα είναι των φορολογουμένων που θα κληθούν να τα πληρώσουν».

    Αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου με την ψήφιση όλων των άρθρων του. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ενώ το καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

    Έγκριση από Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενέκρινε - βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις της συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΚ) - τη δέσμη μέτρων της Ελλάδας για τη σταθεροποίηση των αγορών και των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η δέσμη μέτρων, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή, «θα προσφέρει στα επιλέξιμα πιστωτικά ιδρύματα νέα κεφάλαια και τίτλους ρευστοποιήσιμους έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Περιλαμβάνει επίσης εγγυήσεις για τη σύναψη βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δανείων υπό αυστηρούς όρους».

    Η Επιτροπή, σημειώνει επίσης στη ανακοίνωσή της πως έκρινε ότι τα μέτρα της Ελλάδας ανταποκρίνονται στα όσα ορίζονται σε παλαιότερη ανακοίνωσή της για τις κρατικές ενισχύσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Συγκεκριμένα, επισημαίνει η Επιτροπή, «η δέσμη μέτρων εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση σε ενισχύσεις, είναι περιορισμένου χρόνου και έκτασης, προβλέπει την καταβολή προμήθειας με βάση τα όσα ισχύουν στην αγορά, ενώ προβλέπει και κατάλληλα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των δυνητικών στρεβλώσεων του ανταγωνισμού».

    Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς των ελληνικών ενισχύσεων αποτελεί κατάλληλο μέσο για την άρση σοβαρής διαταραχής της ελληνικής οικονομίας και ότι, συνεπώς, είναι συμβατό με τις διατάξεις του άρθρου 87 παράγραφος 3 στοιχείο β) της συνθήκης ΕΚ.

    Με αφορμή την έγκριση του ελληνικού σχεδίου για τη σταθεροποίηση των αγορών και των πιστωτικών ιδρυμάτων η αρμόδια για τον ανταγωνισμό Επίτροπος, Νίλι Κρος δήλωσε τα εξής: «Όπως και με προηγούμενα καθεστώτα ενισχύσεων, μπορέσαμε να εγκρίνουμε την ελληνική δέσμη μέτρων σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

    Ωστόσο, υπήρξαν έντονες συζητήσεις ώστε να ευθυγραμμιστούν οι όροι της δέσμης μέτρων με το δικό μας πλαίσιο αξιολόγησης. Πρόκειται όχι μόνον για μια επιτυχία της Ελλάδας αλλά και για μια απόδειξη του ρόλου της Επιτροπής στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων, που αφορά την ισότιμη μεταχείριση σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρά την κρίση.»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 November 2008 - 17:30:36 UTC