Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Τα αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται"
  • [02] "Καμιά αύξηση στη ΔΕΗ για το 2009"
  • [03] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο
  • [04] Χειμωνιάτικο σκηνικό
  • [05] Μήνυμα της Αλ Κάιντα για Ομπάμα
  • [06] "Δέν έχουν τη λύση"
  • [07] "Δεν ενδιαφέρεται η κυβέρνηση"
  • [08] "Κοινωνικά άδικο κράτος"
  • [09] Απεργία στο μετρό
  • [10] "Πράσινο φως" από την ΕΕ
  • [11] Πωλείται για 1 δισ ευρώ

  • [01] "Τα αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται"

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβακίας Ιβάν Γκασπάροβιτς θα συναντηθεί ο πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ το πρωί. Στις 2.30 θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Χοάο Σοάρες, ενώ στη συνέχεια θα δεχθεί τον πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας Σιμόν Γκας.

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας και η εισηγήτρια του ΚΤΕ Δικαιοσύνης, Θεοδώρα Τζάκρη, θα δώσουν το μεσημέρι, συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Το πρόβλημα στις ελληνικές φυλακές και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το σωφρονιστικό σύστημα».

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    "Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τους κοινωνικούς εταίρους ως φόντο για να κάνει για άλλη μια φορά επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος χαρακτήρισε τον Κώστα Καραμανλή ως "αδύναμο πρωθυπουργό του οποίου ο ρόλος φαίνεται να εξαντλείται σε εκκλήσεις".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι να πράττει και να λαμβάνει μέτρα για την μεγάλη κρίση που βιώνει ο έλληνας πολίτης. Είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο πρωθυπουργός, γιατί είναι υπαίτιος της εσωτερικής κρίσης και υπαίτιος της αδυναμίας διαχείρισης της διεθνούς κρίσης, που έχει έλθει και στην χώρα μας".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για αδιέξοδα που πολλαπλασιάζονται και πρόσθεσε ότι "οι πολίτες έχουν καταλάβει πως χρειάζεται μια άλλη πολιτική και αλλαγή πορείας".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι με το σχέδιο της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία κατοχύρωση ότι τα χρήματα που θα δοθούν στις τράπεζες "θα γυρίσουν με καλύτερους όρους για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

    Ανέφερε ότι υπάρχει φόβος παρά το σχέδιο αυτό και παρά τη μείωση διεθνώς του κόστους του χρήματος, οι έλληνες πολίτες να αντιμετωπίσουν υψηλότερα επιτόκια.

    "Τα επιτόκια πρέπει να πέσουν,η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση και οι τράπεζες να αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες", κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    [02] "Καμιά αύξηση στη ΔΕΗ για το 2009"

    «Φρένο» στις απαιτήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ για αύξηση των τιμολογίων εντός του 2009 πέρα από την επιβολή της ρήτρας καυσίμων βάζει ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χρήστος Φώλιας.

    Ο υπουργός στο περιθώριο εκδήλωσης του υπουργείου Ανάπτυξης όπου παρουσιάστηκε έρευνα για τις καταναλωτικές συνήθειες στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά, ερωτώμενος για τις αυξήσεις στα τιμολόγια που ζητά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Αθανασόπουλος, σχολίασε ότι δεν μπορεί να συζητείται θέμα αύξησης των τιμολογίων εντός του 2009 διότι η επόμενη χρονιά αποτελεί μία ειδική κατάσταση και πρόσθεσε ότι περιμένει να ενημερωθεί σήμερα για το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ.

    Την πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να επιβληθούν πρόστιμα στις τράπεζες που επιμένουν να διατηρούν καταχρηστικούς όρους στα συμβόλαιά τους με τους καταναλωτές εξέφρασε τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χρήστος Φώλιας όσο και ο γενικός γραμματέας, κ. Γιάννης Οικονόμου στο περιθώριο εκδήλωσης του υπουργείου Ανάπτυξης για τα οφέλη της Ενιαίας Αγοράς για τους καταναλωτές όπου παρουσιάστηκε και έρευνα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή «οι Έλληνες καταναλωτές απέναντι στην πρόκληση της εσωτερικής αγορά».

    Ο υπουργός ερωτώμενος για την αύξηση των ακάλυπτων επιταγών στην αγορά σχολίασε ότι περιμένει να αποδώσουν θετικό αποτέλεσμα τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα σχετικά με τις δράσεις του ΤΕΜΠΜΕ, ενώ για την προσαρμογή των τραπεζών στις απαιτήσεις του νόμου σε ότι αφορά στους καταχρηστικούς όρους σχολίασε ότι «παρεμβαίνουμε εκεί που πρέπει να παρέμβουμε».

    Ο γενικός γραμματέας, κ. Οικονόμου ανέφερε ότι μέχρι και χθες δεν υπήρχε απάντηση της τράπεζας Eurobank σε όσα ζήτησε το υπουργείο Ανάπτυξης για την κατάργηση των καταχρηστικών όρων, ανέφερε ότι το υπουργείο θα περιμένει μέχρι το τέλος της εβδομάδας την απάντηση της τράπεζας και τόνισε ότι τόσο για τη συγκεκριμένη τράπεζα όσο και για οποιαδήποτε άλλη, εάν δεν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του νόμου θα επιβληθεί πρόστιμο.

    Ο υπουργός στην ομιλία του στη εκδήλωση ανέφερε ότι το υπουργείο συνεχίζει με εντατική προσπάθεια τις δράσεις του για τον έλεγχο της αγοράς, τόνισε ότι «οι πράξεις μετρούν» και σχολίασε ότι «Δεν λαϊκίζουμε, δεν δημαγωγούμε, δεν θέλουμε να αποκομίσουμε μικροπολιτικά οφέλη και να στηρίξουμε τους λίγους και ισχυρούς, αλλά να προστατέψουμε τον καταναλωτή και προσπαθούμε να καλύψουμε την ανεπάρκεια παρελθουσών ετών».

    Ο κ. Οικονόμου σημείωσε στην ομιλία του ότι στη χώρα μας υπάρχουν στρεβλώσεις και αγκυλώσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και δεν του επιτρέπουν να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε ενώ το καταναλωτικό κίνημα δεν έχει αποκτήσει την παρέμβαση που οι συνθήκες αλλά και οι ανάγκες απαιτούν.

    «Η αγορά στον τόπο μας διακατέχεται από μια αίσθηση ασυδοσίας, εξέλιξη που χωρίς αμφιβολία βαραίνει το κράτος, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα επικράτησε στη χώρα μας η φιλοσοφία ότι ο ανταγωνισμός από μόνος του θα μπορούσε να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Η λογική της ελάχιστης παρέμβασης που υιοθετήθηκε από το κράτος την τελευταία δεκαετία, δεν εκτιμήθηκε σωστά ή καλύτερα παρεξηγήθηκε από πολλούς επιχειρηματίες, που μέσα από την ολιγοπωλιακή τους δράση πρόσθεσαν στρεβλώσεις στην αγορά αλλά και βάρη στον καταναλωτή» είπε ο κ. Οικονόμου σημειώνοντας ότι οι διαπιστώσεις δεν αρκούν αλλά οι πολίτες απαιτούν δράσεις.

    Τόνισε ότι στη χώρα μας έχουμε ένα από τα πιο σύγχρονα και ολοκληρωμένα πλαίσια προστασίας του καταναλωτή καθώς και ότι δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν κάποιοι , όπως παντού, που παρανομούν γι αυτό και στόχος είναι η δημιουργία ενός καταναλωτικού κινήματος ενεργό και δραστήριο όλο το χρόνο και να τονωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους νόμους.

    Η γενική γραμματέας του ΕΒΕ Αθήνας κ. Αλεξάνδα Πάλλη τόνισε ότι η ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά που θα μπορούσε να αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά λιανικού εμπορίου είναι σήμερα κατακερματισμένη και αναπτύσσεται με βραδείς ρυθμούς γιαυτό και απαιτούνται δράσεις που να επιτρέψουν την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου.

    Έρευνα

    Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών 62,6% εμπιστεύεται λίγο ή καθόλου το ηλεκτρονικό εμπόριο, το 61,9%θεωρεί λίγο ή καθόλου ασφαλείς τις ηλεκτρονικές αγορές, ενώ για το 51,4% του δείγματος που απάντησε ότι δεν πραγματοποιήσει αγορά προϊόντος στο διαδίκτυο ο κύριος λόγο είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης αν και το 58,6% θεωρεί ότι οι αγορές μέσω διαδικτύου είναι οικονομικότερες από τις συνήθεις αγορές.

    Ακόμα , το 47,8% ποτέ δε χρησιμοποιεί το διαδικτυο για έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών ενώ το 78,3% δεν γνωρίζει τα δικαιώματα του στις διασυνοριακές αγορές και το 70,2% δεν έχει πραγματοποιήσει διασυνοριακές συναλλαγές αν και το 52,4% αυτού του ποσοστού δηλώνει ότι θα το έκανε για να βρει προϊόντα σε χαμηλότερη τιμή. Ακόμα, το 76,7% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τον όρο εσωτερική αγορά και τι σημαίνει αυτός.

    [03] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    Να δώσει εξηγήσεις γιατί "απέκρυψε συστηματικά τη συνάντησή του με τον κ. Πάπιστα" καλεί με δήλωσή του ο Κυβερνητικος Εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος, τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Αναλυτικά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει στην δήλωσή του:

    "Ενώ κεντρικό θέμα των ημερών στα ΜΜΕ είναι η γνωστή υπόθεση εκβιασμού ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Παπακωνσταντίνου, απέκρυψε επιμελώς όσα ήξερε εδώ και 2 μήνες και αναγκάστηκε μόλις σήμερα, μετά από πίεση των δημοσιογράφων, να παραδεχτεί ότι γνώριζε για τον εκβιασμό.

    Ο εκπρόσωπος του κου Παπανδρέου οφείλει ΤΩΡΑ να δώσει απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

    - Γιατί απέκρυψε συστηματικά τη συνάντηση με τον κ. Πάπιστα;

    - Είχε συνεννοηθεί με τον κ. Πάπιστα να μη γνωστοποιήσουν και οι δύο αυτή τη συνάντησή τους;

    - Τι τον συνδέει με τον συντοπίτη του κ. Πάπιστα;

    - Αφού παραδέχεται ότι ήξερε εδώ και 2 μήνες την ύπαρξη οπτικοακουστικού υλικού για εκβιασμό, γιατί δεν κατήγγειλε, όπως οφείλει ως βουλευτής, την παράνομη αυτή πράξη στον εισαγγελέα;

    Και ενώ στο ΠΑΣΟΚ γνώριζαν το θέμα του εκβιασμού, δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν την κατάθεση μιας παντελώς αναξιόπιστης μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή στην απέλπιδα προσπάθειά τους να πλήξουν την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή".

    Οι δηλώσεις του κ.Παπακωνσταντίνου

    Στην ενημέρωση προς τους πολιτικούς συντάκτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ παραδέχτηκε ότι είχε υπόψη του την ύπαρξη στοιχείων που αποκαλύφθηκαν προ ημερών με τη δημοσίευση του βίντεο. «Ο κ. Πάπιστας είναι εκ Κοζάνης, συνεπώς τον γνωρίζω. - είπε - Προ περίπου δύο μηνών ζήτησε να με δεί, τον δέχθηκα όπως και όλους τους πολίτες από το νομό Κοζάνης και μου δήλωσε ότι έχει στοιχεία και οπτικοακουστικό υλικό που αφορούν έναν εκβιασμό που του γίνεται και ότι ο ίδιος δεν έχει κάνει τίποτα το παράνομο» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «του είπα πως αν δεν έχει κάνει τίποτα το παράνομο δεν έχει να φοβηθεί κάτι και πως αν έχει στοιχεία πρέπει να τα δώσει στους αρμοδίους και εγώ δεν είμαι αρμόδιος».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «αυτή είναι η ανάμιξή μου, όλα τα άλλα είναι προσπάθεια ψαρέματος σε θολά νερά», ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει δεί το επίμαχο βίντεο. Ερωτηθείς γιατί «όλα αυτά δεν τα είπε νωρίτερα», είπε ότι τα ονόματα και η υπόθεση έτσι όπως του την ανέφερε ο κ. Πάπιστας, δεν αφορούσαν αυτά «τα οποία άκουγα και έβλεπα εκείνες τις μέρες».

    Κληθείς να σχολιάσει την επισήμανση ότι «κατηγορούσατε τότε τον κ. Ανδριανό και άλλα κυβερνητικά στελέχη που είχαν υπόψη τους άλλες υποθέσεις και δεν τις δημοσιοποίησαν», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η προσπάθεια αυτή που κάνετε δεν είναι σωστή, εγώ ως βουλευτής του νομού Κοζάνης δέχθηκα ένα πολίτη του νομού, που μου είπε για κάποια στοιχεία τα οποία αφορούσαν τον ίδιο και κάποιον εκβιασμό που έλεγε ότι είχε μπροστά του. Δεν ήταν σε εμένα να ασχοληθώ με αυτό ή να κάνω ο,τιδήποτε σε σχέση με αυτό».

    «Για την υπόθεση Βατοπαιδίου υπάρχει Δικαιοσύνη και μια Εξεταστική Επιτροπή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέση με αυτό όταν αφορά ένα συγκεκριμένο άνθρωπο» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι ο κ. Πάπιστας του ανέφερε πως η υπόθεση είχε να κάνει με αγοραπωλησίες οικοπέδων στην Θεσσαλονίκη και πως «υπέθεσε ότι είχε να κάνει με το Βατοπαίδιο».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν ενημέρωσε τον Γιώργο Παπανδρέου γιατί δεν «αξιολόγησα την επίσκεψη ως αναγκαία για να ενημερώσω οποιοδήποτε για το ζήτημα αυτό».

    «Αν είχα αξιολογήσει ότι το ζήτημα αυτό έπρεπε να κοινοποιηθεί ίσως να υπήρχε και διαφορετικός χειρισμός διαφόρων μαρτύρων. Το γεγονός ότι δεν το έκανα νομίζω ότι αποδεικνύει ότι ούτε εμείς επιχειρήσαμε να βρούμε κάποιους μάρτυρες, εάν η υπόθεση πήγαινε παραπέρα πιθανόν να βλέπαμε μια διαφορετική αντιμετώπιση μαρτύρων στην Εξεταστική, εγώ δεν το πήγα παραπέρα, δεν το αξιολόγησα, ήταν δική του υπόθεση με την Δικαιοσύνη, να δώσει τα στοιχεία σε όποιον έχει θεσμική αρμοδιότητα, εγώ δεν την είχα» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς τι του ζήτησε ο κ. Πάπιστας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «αυτό που ήθελε να μου πεί ήταν ότι ο ίδιος δεν έχει κάποια εμπλοκή με το συγκεκριμένο σκάνδαλο και ότι δεν έχει κάνει κάτι παράνομο και του είπα ότι για το σκέλος του εκβιασμού να απευθυνθεί στους αρμόδιους και ότι εγώ δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω αν έχει κάνει ή όχι κάτι παράνομο, αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη ή η Εξεταστική Επιτροπή».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, τέλος, είπε ότι ο κ. Πάπιστας τον ενημέρωσε πως κατέχει οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο δεν έδωσε στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Ανακοίνωση του Αθ. Πάπιστα

    Ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Πάπιστας, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

    "Σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του κ. Παπακωσταντίνου, επιβεβαιώνω ότι τον είχα ενημερώσει, σε μεταξύ μας συνάντηση, για τη θέση μου στο θέμα της αγοραπωλησίας των οικοπέδων από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι έχω υποστεί εκβιασμό, ο οποίος επιβεβαιώνεται από σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.

    Ο κ. Παπακωσταντίνου μου είχε υποδείξει να απευθυνθώ στις αρμόδιες αρχές".

    Καταθέτει ο επιχειρηματίας κ. Καραμπέρης

    Σήμερα αναμένεται να καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ο επιχειρηματίας Μάρκος Καραμπέρης, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται, ύστερα από την προβολή του βίντεο, στο οποίο ο δικηγόρος Μιχάλης Κουκουβίνος εμφανίζεται να ζητά οικονομικά ανταλλάγματα για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Ο επιχειρηματίας, ο οποίος φαίνεται στο βίντεο να συνομιλεί με το δικηγόρο Μ. Κουκουβίνο, κλήθηκε για αύριο, στις 10 το πρωί, στο γραφείο του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευάγγελο Μαδεμλή, που ανέλαβε να φέρει σε πέρας την έρευνα.

    Ακολούθως -πιθανότατα την Παρασκευή- θα καταθέσει για την ίδια υπόθεση ο επιχειρηματίας και βασικός μέτοχος της κατασκευαστικής εταιρίας, που αγόρασε από τη Μονή Βατοπαιδίου ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, Αθανάσιος Πάπιστας.

    Οι εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης διερευνούν το παρελθόν του Μ. Κουκουβίνου, εξετάζοντας δικογραφίες, στις οποίες ο δικηγόρος έχει παραπεμφθεί να δικαστεί, ενώ σήμερα ολοκλήρωσαν τις καταθέσεις τους δύο ακόμη ακτήμονες, που διεκδικούσαν ακίνητα στη Νέα Ραιδεστό.

    Στο μεταξύ, ο Μ. Κουκουβίνος νοσηλεύεται στην Αβ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, έπειτα από επέμβαση αγγειοπλαστικής.

    Συνεχίζονται οι καταθέσεις

    «Εγώ επιμένω πως ενήργησα σωστά. Μόνη μου μέριμνα ήταν, να είναι έγκυρα τα συμβόλαιά μου. Η κυβέρνηση, ας απαντήσει η ίδια με τους αρμόδιους υπουργούς, γιατί ανακάλεσε τις διαδικασίες ανταλλαγών», κατέθεσε η κ.Κατερίνα Πελέκη-Βουλγαράκη στην Εξεταστική.

    Η κ. Πελέκη συνέταξε 31 συμβόλαια μεταξύ της Μονής Βατοπαιδίου και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Όπως ανέφερε, ζήτησε η ίδια από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο να αναλάβει αυτή τη δουλειά, κατόπιν παράκλησης του πατέρα της και με το δικηγορικό γραφείο του αδελφού της να εκπροσωπεί τη Μονή στα συμβόλαια. Παιδί του κατηχητικού και των ομάδων - όπως δήλωσε - της έδινε και χαρά που θα βοηθούσε το μοναστήρι. Ήταν η πρώτη φορά που αναλάμβανε να διεκπεραιώσει συμβόλαια του Δημοσίου. Αυτό υπήρξε και «η μόνη διασφάλισή της» - μαζί και με τη βοήθεια που είχε από τον νομικό σύμβουλο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, τον κο Μπεσκένη: «Αν δεν είχα αυτήν την ασφάλεια, να έχω μπροστά μου δύο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθώ να κάνω αυτά τα συμβόλαια» δήλωσε.

    «Πρώτο σημείο αμφισβήτησης της εγκυρότητας των συμβολαίων, είναι η ίδια η φύση της Βισθωνίδας. Από τα τοπογραφικά, θα έπρεπε να είχε διαπιστώσει πως πρόκειται περί λιμνοθάλασσας αφού ο υγροβιότοπος δεν είναι κλειστός - και οι λιμνοθάλασσες δεν μεταβιβάζονται», ανέφερε ο Μάρκος Μπόλαρης (ΠΑΣΟΚ): «Ειλικρινά σας λέω, δεν έχω την γνώση, ούτε το δικαίωμα να κρίνω εγώ κάτι τέτοιο. Όταν έρχεται το Δημόσιο και σου λέει «είναι λίμνη», τι να πω εγώ; Περαιτέρω, να ρωτήσετε τον αρμόδιο που το έκανε, ή που το δέχθηκε», απάντησε η μάρτυς.

    Ο αρμόδιος που δέχτηκε τέτοιου είδους εκτιμήσεις, είναι η ΚΕΔ, η οποία εκπροσωπείτο από τον Σταύρο Ζερβουδάκη. Πρόσφατη είναι η δημοσιοποίηση της διαμαρτυρίας του προς τον πρόεδρο της ΚΕΔ, για πιέσεις που δέχθηκε προκειμένου να επισπεύσει την υπογραφή των συμβολαίων. «Αυτό δεν ισχύει» απάντησε κατηγορηματικά η μάρτυς. «Αν εξαιρέσουμε τα πρώτα συμβόλαια, σε όλα τα υπόλοιπα οι προσθήκες και οι αφαιρέσεις ήσαν ελάχιστες. Ποτέ δεν μου έδωσε να καταλάβω ο κος Ζερβουδάκης, ότι δεν είχε ευχέρεια χρόνου».

    Σε σχέση με την έκταση της Ουρανούπολης, η κ. Πελέκη τόνισε πως δεν είχε την υποχρέωση να συμπεριλάβει έκθεση δασαρχείου προκειμένου να χαρακτηρίσει το χώρο. «Όταν ιδιοκτήτης είναι το Δημόσιο, για την προστασία του οποίου έχουν θεσπιστεί οι διατάξεις αυτές, δεν χρειάζεται το πιστοποιητικό αυτό». Το ίδιο συμβαίνει και με το ζήτημα της αρχαιολογικής προστασίας, καθώς «δεν υπάρχει κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος». Παρά ταύτα, απεδέχθη πως «ο λόγος περί οικοπέδων» στο συμβόλαιο, ήταν «ατυχής και μπήκε εκ παραδρομής».

    «Οι επιφυλάξεις για αλλαγή χρήσης της έκτασης στο μέλλον, δεν χρειάζονταν για τη σύνταξη των συμβολαίων, αλλά αφού κανείς από τα δύο μέρη δεν έφερε αντίρρηση, συμπεριελήφθησαν». Το ίδιο και η γνωμοδότηση Μπότσιου που πιστοποιούσε πως η έκταση είναι «δασική και όχι δάσος». «Αν η ΚΕΔ ένοιωθε πως ισχυροποιεί τη θέση της και την προσκόμισε για να προσαρτηθεί στο συμβόλαιο, τι θα της έλεγα εγώ;».

    Από τον τοπογράφο της Μονής, έλαβε, όπως είπε μονάχα καθαρά τοπογραφικά. Όσον αφορά δε, τις καταγγελίες του ΣΟΕ εναντίον της, έχει απαντήσει με εξώδικα. «Ίσως το ΣΟΕ να μπερδεύτηκε με όλη αυτήν την συζήτηση. Νομίζω πως αγωνία του ήταν να μεταθέσει αλλού την ευθύνη».

    Η μάρτυς, αντέδρασε όταν ακούστηκε κατά την εξέταση το όνομα του συζύγου της: «Σας παρακαλώ, μην με αναφέρετε ως σύζυγο του υπουργού. Είμαι η συμβολαιογράφος που έκανα τα συμβόλαια. Αυτή η ταύτιση που κάνετε, είναι άδικη και για μένα και για τον σύζυγό μου. Σας παρακαλώ πολύ», ανέφερε.

    Σε επιβεβαίωση της κατάθεσης του επιχειρηματία Αθ. Πάπιστα, σχετικά με τον εκβιασμό του από τον Μ. Κουκουβίνο, προέβη ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο φίλος και κουμπάρος του Μάρκος Καραμπέρης.

    Ο κ.Καραμπέρης,τον οποίον προσέγγισε ο δικηγόρος Μ. Κουκουβίνος προκειμένου να εκβιάσει τον Αθ.Πάπιστα, ανέφερε πως υπήρξε μία αρχική συνάντηση των τριών ανδρών στην καφετέρια «Βοξ» της Θεσσαλονίκης, τον Ιανουάριο του 2007,απβ όπου ο κ.Πάπιστας έφυγε εκνευρισμένος, όταν άκουσε τις αξιώσεις του δικηγόρου.

    Αργότερα δε,είπε στον μάρτυρα «να χειριστεί εν λευκώ την υπόθεση», με μοναδικό γνώμονα,«να μην χαλάσει το πρεστίζ της επιχείρησής του».

    Με το σκεπτικό αυτό, άλλωστε, ο Αθ. Πάπιστας δεν προσέφυγε και στην τακτική Δικαιοσύνη προκειμένου να καταγγείλει τον εκβιασμό.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Μ. Καραμπέρης έδωσε στον δικηγόρο συνολικά 18000 ευρώ μέχρι το Πάσχα του 2007,χωρίς να έχει ενημερώσει τον Αθ. Πάπιστα - αλλβ όταν τον Ιούλιο δέχθηκε εκ νέου την επίσκεψη του Μ. Κουκουβίνου και είδε πως η κρυφή κάμερα που διατηρεί στην επιχείρησή του, είχε καταγράψει την συνομιλία τους,ενημέρωσε τον εκβιαστή για την ύπαρξη του dvd και τον απείλησε, πως σε περίπτωση που τον ξαναενοχλήσει, θα αντιμετωπίσει τον εισαγγελέα.

    Έκτοτε, είπε,ο Μ. Κουκουβίνος δεν ξαναενόχλησε τους δύο επιχειρηματίες.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Αθ. Πάπιστας είχε δηλώσει πως ο Μ. Καραμπέρης είχε δράσει «αυτοβούλως» σε σχέση με τον εκβιασμό - δεν είχε ωστόσο αναφέρει, πως του είχε δώσει εντολή να χειριστεί «εν λευκώ» την υπόθεση.

    Ερωτηθείς εάν γνωρίζει την φίλη της Τάνιας Σωτηροπούλου, Κωνσταντίνα Κάνου,ο κ. Καραμπέρης απάντησε αρνητικά - την θυμήθηκε ωστόσο με το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο «Αζέλ»,που διατηρούσε όταν εργαζόταν σε νυκτερινό κέντρο που διατηρούσε ο πατέρας του προ 25ετίας.

    Τέλος, ερωτηθείς για τις πολιτικές του πεποιθήσεις,ο μάρτυρας απάντησε πως «έχει ψηφίσει επί χρόνια ΠΑΣΟΚ και επί χρόνια Νέα Δημοκρατία» και πως «έχει κατέβει και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ».

    Αντιπαράθεση για τους τραπεζικούς λογαριασμούς

    Την διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης, προκάλεσε η καθυστέρηση που διαπιστώνεται στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών της Μονής Βατοπεδίου, όπως τουλάχιστον αναφέρει έγγραφο της Επιτροπής κατά της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, που κοινοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή. Μετά από συζητήσεις ο Χρ. Μαρκογιαννάκης αποφάσισε να ζητήσει το άνοιγμα των λογαριασμών από τον εισαγγελέα Κυριάκο Καρούτσο που ερευνά την υπόθεση, καθώς παλαιότερο αίτημά του προς την Επιτροπή κατά της νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων, δεν τελεσφόρησε.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλαν κωλυσιεργία εκ μέρους του προέδρου της Εξεταστικής, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, δεδομένου ότι οι ίδιοι, όπως υποστήριξαν, είχαν ζητήσει από την πρώτη κιόλας μέρα, το άνοιγμα των λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση και την κοινοποίηση στη Βουλή, του φακέλου της Επιτροπής κατά της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων που διερεύνησε την υπόθεση.

    Διευκρινίζοντας τη θέση του, ο κος Μαρκογιαννάκης ανέφερε πως ο ίδιος επικοινώνησε με τον εισαγγελέα Καρούτσο που διερευνά την υπόθεση, καθώς ήταν ο αποδέκτης του εν λόγω φακέλου - αλλά ο κος Καρούτσος, του είχε διευκρινίσει πως δεν έχει διαταχθεί άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών.

    Στη συνέχεια «στις 12/11, όταν ξαναέγινε στην Εξεταστική συζήτηση για την κίνηση όλων των τραπεζικών λογαριασμών της Μονής, επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Επιτροπής κατά της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, Στ. Γκρόζο. Ο κος Γκρόζος μου είπε ότι οι λογαριασμοί έχουν ανοίξει, αλλά τα στοιχεία αυτά είναι πολύ απόρρητα και δεν πρέπει να διαρρεύσουν. Εγώ εγγυήθηκα για λογαριασμό της Επιτροπής, πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Την ίδια ημέρα, του απέστειλα και έγγραφο, στο οποίο του ζητούσα "να αποσταλεί το ταχύτερο δυνατόν αντίγραφο ολόκληρου του φακέλου, καθώς και του πορίσματος και να μας γνωρίσετε, εάν έχει διαταχθεί το άνοιγμα των λογαριασμών της Μονής και σε καταφατική περίπτωση, να αποσταλεί το αποτέλεσμα και της κίνησης όλων των τραπεζικών λογαριασμών". Σήμερα, η γραπτή απάντηση του κου Γκρόζου, αναφέρει πως "εμείς δεν έχουμε ανοίξει τους λογαριασμούς, αλλά τους έχουμε απλώς παγώσει"?».

    «Από την πρώτη ημέρα, αγωνίζομαι να βρω τρόπο για να ανοιχθούν οι λογαριασμοί. Προβληματίζομαι τώρα να ζητήσω βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ή να κινηθώ με άλλο τρόπο, αυτοτελώς» συμπλήρωσε ο κος Μαρκογιαννάκης, επιφυλασσόμενος να επανέλθει στο θέμα αύριο.

    Τελικά, εκ μέρους του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, ανακοινώθηκε πως θα ζητηθεί αύριο, το άνοιγμα των λογαριασμών, από τον εισαγγελέα Καρούτσο.

    - Εξάλλου, αντιπροσωπεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποίησαν παράσταση στον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, διαμαρτυρόμενοι για «αποκλεισμούς μαρτύρων» από την εξέταση, δεδομένου ότι η πλειοψηφία, αρνήθηκε να υιοθετήσει νέα λίστα μαρτύρων προτεινόμενη από το ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενη στενότητα χρόνου και προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό. Επίσης, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατήγγειλαν πως, ενώ έχουν ζητήσει να αποσταλεί η εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και του νομικού της συμβούλου Σταύρου Ζερβουδάκη, η ΚΕΔ δεν έχει ανταποκριθεί.

    Ο κος Μαρκογιαννάκης, ανακοίνωσε πως αποδέχθηκε να εξεταστούν άλλοι έξι μάρτυρες από τους προτεινόμενους από το ΠΑΣΟΚ.

    [04] Χειμωνιάτικο σκηνικό

    Χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό του καιρού το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με τη θερμοκρασία να σημειώνει σημαντική πτώση, ενώ αναμένονται και χιονοπτώσεις στα ορεινά της χώρας.

    Σύμφωνα με την ΕΜΥ, αύριο αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στην δυτική Ελλάδα, τη δυτική Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα. Ο καιρός αναμένεται να επιδεινωθεί το Σάββατο.

    Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά και το βράδυ στα κεντρικά ορεινά, καθώς και σε περιοχές της χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα στη δυτική και βόρεια Ελλάδα θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε πτώση από τις βραδινές ώρες στα βόρεια.

    Αισθητή θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή ενώ χιόνια αναμένονται και πάλι στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο.Βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, ενώ από το βράδυ αναμένεται σχετική βελτίωση του καιρού.

    Τη Δευτέρα, η θερμοκρασία θα εξακολουθήσει να κυμαίνεται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ αναμένονται βροχές και καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

    Το κρύο παραμένει το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Εξαιτίας των χιονοπτώσεων που σημειώθηκαν, κατά τη χθεσινή ημέρα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από Φλώρινα προς Καστοριά μέσω Βιτσίου, καθώς και προς το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, από το ύψος του Παλιού Αγίου Αθανασίου, στο νομό Πέλλας.

    Με αλυσίδες γίνεται η κίνηση των αυτοκινήτων από τη Νάουσα προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου. Ωστόσο, ομαλά διεξάγεται η κίνηση των αυτοκινήτων από τη Βέροια προς το Σέλι.

    Χωρίς αλυσίδες γίνεται και η πρόσβαση των αυτοκινήτων προς το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά Σερρών.

    Χωρίς προβλήματα γίνεται η κίνηση των αυτοκινήτων προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό Γρεβενών.

    [05] Μήνυμα της Αλ Κάιντα για Ομπάμα

    Ο δεύτερος στην ιεραρχία της τρομοκρατικής οργάνωσης της Αλ Κάιντα , Αϊμάν Ζαουάχρι χαρακτήρισε σε μήνυμά του στο Ιντερνετ τον εκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, "μαύρο σκλάβο" στις υπηρεσίες των λευκών.

    Στην πρώτη επέμβασή του μετά από τη νίκη του κ. Ομπάμα τον περασμένο μήνα, ο αιγύπτιος αναπληρωτής του Οσάμα Μπιν Λάντεν, χαρακτηρίζει τον πρώτο μαύρο πρόεδρο των ΗΠΑ και όλους τους άλλους μαύρους που κατέχουν ή θα αποκτήσουν σημαντικά αξιώματα στη χώρα, "μαύρους σκλάβους" που ζουν στο σπίτι των λευκών αφεντικών τους.

    "Αυτό που ο Μάλκομ Χ έλεγε σχετικά με τους σκλάβους που εργάζονταν στα σπίτια ταιριάζει πάρα πολύ σε ανθρώπους σαν εσάς", γράφει ο Ζαουάχρι αναφερόμενος εκτός του κ. Ομπάμα και στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ και στη διάδοχό του, Κοντολίζα Ράις.

    "Εκπροσωπείτε ακριβώς το αντίθετο από τους τιμημένους μαύρους Αμερικανούς όπως ήταν ο Μάλκομ Χ", ο μαύρος αμερικανός μαχητής που δολοφονήθηκε το 1965.

    Με τίτλο "Η αποχώρηση Μπους και η έλευση Ομπάμα" το μήνυμα συνοδεύεται και από μια φωτογραφία του Ζαουάχρι με λευκό τουρμπάνι που κάθεται δίπλα σε μια φωτογραφία του Μπιν Λάντεν.

    Τέλος στο μήνυμα ο Ζαουάχρι κατηγορεί τον Μπαράκ Ομπάμα ότι "επέλεξε να είναι εχθρός του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων", αφού ο νεοεκλεγείς πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα υποστηρίξει το Ισραήλ.

    "Επιλέξατε να συμπορευτείτε με τους εχθρούς των Μουσουλμάνων και να κάνετε την προσευχή των Εβραίων παρά το γεγονός ότι η μητέρα σας είναι Χριστιανή", καταλήγει ο Ζαουάχρι.

    Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν "άθλιες" τις δηλώσεις Ζαουάχρι κατά του εκλεγέντος προέδρου της χώρας.

    "Δεν είναι παρά δηλώσεις άθλιες και ταπεινωτικές που προέρχονται από έναν τρομοκράτη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν Μακόρμακ σε συνέντευξη Τύπου.

    "Εάν κάποιος θέλει να δείξει τη διαφορά μεταξύ των δημοκρατικών αξιών της Δύσης και των ΗΠΑ με τις αξίες των τρομοκρατών, δεν έχει ανάγκη να πάει μακρύτερα", μπορεί να αρκεστεί σε αυτά που αναφέρει το μήνυμα, πρόσθεσε ο κ. Μακόρμακ.

    [06] "Δέν έχουν τη λύση"

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού, τονίζει ότι "η απάντηση στην κρίση που προωθεί η κυβέρνηση είναι η πολιτική της ΕΕ, που αποδεδειγμένα τρέφει την καπιταλιστική κρίση" και απαιτεί να μην πληρώσει τις συνέπειες ο λαός.

    Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: "Ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε να αναφερθεί στις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, που είναι αποτέλεσμα της υψηλής κερδοφορίας και της υπερσυσσώρευσης των κεφαλαίων, για να μην αποκαλυφθεί ότι ούτε η κυβέρνησή του, ούτε η ΕΕ έχουν όπλα για την αντιμετώπισή της. Αυτό που παρουσίασε ως απάντηση στην κρίση, τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, είναι η πολιτική της ΕΕ που αποδεδειγμένα τρέφει την καπιταλιστική κρίση.

    Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροβιοτέχνες και οι αγρότες για να μην πληρώσουν και τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, πρέπει να απορρίψουν και να αντιπαλέψουν τη στρατηγική της ΕΕ που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ και συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ. Να αποδυναμώσουν και τους δύο. Γιατί και οι δύο έχουν τον ίδιο στόχο την προστασία του κεφαλαίου. Οι διαφορές τους αφορούν μόνο τον τρόπο που αυτό θα γίνει και το πως θα πληρώσει ο λαός", καταλήγει η ανακοίνωση.

  • *Η κα Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί αύριο στις 14:00 με το σωματείο εργαζομένων της Λάρκο στα γραφεία του ΚΚΕ.

    [07] "Δεν ενδιαφέρεται η κυβέρνηση"

    Συνεδριάζει στις 13.00 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στα γραφεία του κόμματος στη βουλή. Στις 14.30, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος θα κάνει δηλώσεις για τα ζητήματα που έχουν ανακύψει στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

    Περιοδεία Τσίπρα στην Ξάνθη

    Με ομιλία στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ολοκλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας την περιοδεία του στην πόλη της Ξάνθης.

    Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο πρωθυπουργός "δεν ενδιαφέρεται για τα πραγματικά προβλήματα, παρά για την παραγωγή τηλεοπτικής εικόνας, προκειμένου να ανατραπεί το κλίμα". Ακόμη, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την Ολυμπιακή και παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΝ.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε στην ομιλία του: "Αν θέλει ο πρωθυπουργός, ας έρθει εδώ να μιλήσει με τους φορείς. Ας μιλήσει με τους αγρότες για τα πραγματικά τους προβλήματα. Ας έρθει στη Βιστωνίδα να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση είναι αμέτοχη του σκανδάλου. Ας μιλήσει στους εργαζόμενους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, μιας επιχείρησης που ήταν κερδοφόρα και οδηγήθηκε στο κλείσιμο. Αλλά δεν θα το κάνει. Γιατί αυτό που τον ενδιαφέρει δεν είναι τα πραγματικά προβλήματα. Είναι η παραγωγή τηλεοπτικής εικόνας, προκειμένου να ανατραπεί το κλίμα".

    Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι "ο κ. Καραμανλής ευλόγησε τα γένια του για το χειρουργείο που έχουν αποφασίσει να κάνουν στην Ολυμπιακή την ίδια στιγμή οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής, σε αγαστή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία, καλοπιάνουν τους επίδοξους αγοραστές. Ξέρετε με ποιον τρόπο; Πετσοκόβοντας το πτητικό έργο και δίνοντας τους εργαζόμενους ως πραμάτεια σε σκλαβοπάζαρο χωρίς καμία συλλογική εξασφάλιση".

    Και συνέχισε: "Η νέα εταιρεία θα προσλάβει τους υπαλλήλους της από την αγορά, βασισμένη στις ικανότητές τους και την εμπειρία τους. Καμία υποχρέωση δεν έχει να ξαναπροσλάβει παλιούς υπαλλήλους ή διευθυντές της Ο.Α. μετά την εκκαθάριση της Ολυμπιακής. Ο νέος ιδιοκτήτης θα διαπραγματευθεί ανταγωνιστικά συμβόλαια εργασίας, διασφαλίζοντας ότι η εταιρεία θα έχει τον έλεγχο του κόστους και της παραγωγικής δομής".

    Τέλος, ανέφερε τις προτάσεις του ΣΥΝ, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τα παρακάτω: "Πρώτον. Ζητάμε δημόσιο έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας. ΝΑ δουλέψει για το δημόσιο συμφέρον και να σπάσει το καρτέλ των τραπεζιτών. Και ζητάμε να φτιαχτούν δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού, που θα στηρίξουν τις μικρές επιχειρήσεις, και θα προωθήσουν προγράμματα κατοικίας, έξω από τον κύκλο της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας. Με πολύ λιγότερα από 28 δισεκατομμύρια, η κοινωνία μπορεί να στηριχτεί πολύ πιο αποτελεσματικά απέναντι στην κρίση. Και ταυτόχρονα να μπει ένα τέλος στην απίστευτη τραπεζική αυθαιρεσία, στις καταχρηστικές πρακτικές, στην παρανομία.

    Δεύτερον. Ζητάμε να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός. ΝΑ μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες και να φορολογηθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα έχουν ωφεληθεί σε εξοργιστικό βαθμό, λεηλατώντας την κοινωνία. Και να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις. ΝΑ υπάρξει ένα σχέδιο στήριξης των μικρών επιχειρήσεων. Και ένα σχέδιο διασφάλισης και δημιουργίας θέσεων σταθερής και μόνιμης απασχόλησης.

    Τρίτον. Ζητάμε να υπάρξει μια στροφή στην κοινωνική πολιτική. Ώστε να αντισταθμίζονται οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Να καλυφθούν οι κενές θέσεις στους τομείς της υγείας, της δημόσιας παιδείας και των κοινωνικών υπηρεσιών. ΝΑ υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, όχι με βάση τα ιδιωτικά συμφέροντα", ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της Βιομηχανίας Ζάχαρης και άκουσε τα προβλήματά τους μετά την απόφαση για οριστικό κλείσιμο της μονάδας και την μετάταξη των εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, αναφερόμενος στην υπόθεση της μονής Βατοπαιδίου, τόνισε πως πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο που έχει λάβει διαστάσεις διαπλοκής ανάμεσα στην εκκλησία, το κράτος και τα κόμματα. Θύμισε πως ο ΣΥΝ έκανε γνωστό το θέμα μέσα από συνεχείς επερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή, ενώ συμπλήρωσε πως προσδοκά τη διαλεύκανση της υπόθεσης μέσα από την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να επιστραφεί και ν΄ αποδοθεί στο κράτος όλη η ακίνητη περιουσία που απέκτησε η Μονή Βατοπαιδίου μέσα από τη διαδικασία των ανταλλαγών. Υπογράμμισε επίσης πως όταν ολοκληρώσει το έργο της η Εξεταστική Επιτροπή και εφόσον βγει το πόρισμα και προκύψουν ευθύνες σε πολιτικό επίπεδο τότε επιβάλλεται να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή.

    [08] "Κοινωνικά άδικο κράτος"

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Βελόπουλος, ανέφερε για την κατάσταση στα σωφρονιστικά ιδρύματα: «Κοινωνικά άδικα Κράτος, ακόμη και στους ήδη εκτίοντες ποινές φυλάκισης. Ένα απλό παράδειγμα είναι η παραβίαση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων, η ύπαρξη μίας μόνο τουαλέτας για τις ανάγκες 100 φυλακισμένων, στις φυλακές Πατρών. Πρέπει να καταλάβει ο Υπουργός Δικαιοσύνης ότι, η Δικαιοσύνη δεν είναι για τις τουαλέτες".

    Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ της ΝΔ, τόνισε τα εξής: «Συγχαρητήρια στον κ. Πρωθυπουργό. Μετά από δυόμισι μήνες σκέψεων και συσκέψεων αποφάσισε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση με τις ίδιες συνταγές που αντιμετώπισε την εσωκομματική του κρίση. Δαϊλακομαζώματα, Τατουλοσκορπίσματα. Τυχερέ Θόδωρε? Έφυγες νωρίς».

    [09] Απεργία στο μετρό

    Ακινητοποιημένο θα μείνει σήμερα και αύριο το μετρό λόγω της 48ωρης απεργίας που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι, με αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2008.

    Οι εργαζόμενοι στο Μετρό δεν μπορούν να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από αυτή των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ, οι οποίοι συμφώνησαν να υπογράψουν τη συλλογική σύμβαση της ΓΣΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή την απεργία των εργαζομένων του Μετρό.

    Δεν μπορεί να υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι στις αστικές συγκοινωνίες , ανέφερε ο κ.Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι και οι εργαζόμενοι στους υπόλοιπους συγκοινωνιακούς φορείς κινούνται προς την κατεύθυνση των οδηγών της ΕΘΕΛ.Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τόνισε ο υπουργός.

    Λόγω της απεργίας του μετρό κλειστό θα παραμείνει σήμερα και αύριο το Γραφείο Κτηματογράφησης στο Σύνταγμα.

    Ειδικά για την εξυπηρέτηση των πολιτών που έχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας στο δήμο Αθηναίων, για τις επόμενες δύο μέρες θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 8 το βράδυ τα Γραφεία Κτηματογράφησης στην Κεντρική Αγορά Αθήνας (Ευριπίδου 19) και στην Πλατεία Μαβίλη (Τιμολέοντος Βάσσου 11-13).

    [10] "Πράσινο φως" από την ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενέκρινε - βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις της συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΚ) - τη δέσμη μέτρων της Ελλάδας για τη σταθεροποίηση των αγορών και των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η δέσμη μέτρων, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή, «θα προσφέρει στα επιλέξιμα πιστωτικά ιδρύματα νέα κεφάλαια και τίτλους ρευστοποιήσιμους έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Περιλαμβάνει επίσης εγγυήσεις για τη σύναψη βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δανείων υπό αυστηρούς όρους».

    Η Επιτροπή, σημειώνει επίσης στη ανακοίνωσή της πως έκρινε ότι τα μέτρα της Ελλάδας ανταποκρίνονται στα όσα ορίζονται σε παλαιότερη ανακοίνωσή της για τις κρατικές ενισχύσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Συγκεκριμένα, επισημαίνει η Επιτροπή, «η δέσμη μέτρων εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση σε ενισχύσεις, είναι περιορισμένου χρόνου και έκτασης, προβλέπει την καταβολή προμήθειας με βάση τα όσα ισχύουν στην αγορά, ενώ προβλέπει και κατάλληλα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των δυνητικών στρεβλώσεων του ανταγωνισμού».

    Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς των ελληνικών ενισχύσεων αποτελεί κατάλληλο μέσο για την άρση σοβαρής διαταραχής της ελληνικής οικονομίας και ότι, συνεπώς, είναι συμβατό με τις διατάξεις του άρθρου 87 παράγραφος 3 στοιχείο β) της συνθήκης ΕΚ.

    Με αφορμή την έγκριση του ελληνικού σχεδίου για τη σταθεροποίηση των αγορών και των πιστωτικών ιδρυμάτων η αρμόδια για τον ανταγωνισμό Επίτροπος, Νίλι Κρος δήλωσε τα εξής: «Όπως και με προηγούμενα καθεστώτα ενισχύσεων, μπορέσαμε να εγκρίνουμε την ελληνική δέσμη μέτρων σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

    Ωστόσο, υπήρξαν έντονες συζητήσεις ώστε να ευθυγραμμιστούν οι όροι της δέσμης μέτρων με το δικό μας πλαίσιο αξιολόγησης. Πρόκειται όχι μόνον για μια επιτυχία της Ελλάδας αλλά και για μια απόδειξη του ρόλου της Επιτροπής στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων, που αφορά την ισότιμη μεταχείριση σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρά την κρίση.»

    Αναλυτικότερα, η Επιτροπή αναφέρει ότι η εγκριθείσα δέσμη μέτρων, την οποία οι ελληνικές αρχές της κοινοποίησαν στις 14 Νοεμβρίου 2008, περιλαμβάνει τα εξής:

    - Ένα καθεστώς ανακεφαλαιοποίησης βάσει του οποίου παρέχονται νέα κεφάλαια σε πιστωτικά ιδρύματα με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές, ώστε να ενισχυθεί η κεφαλαιακή τους βάση για δυνητικές ζημίες. Το κράτος θα αγοράσει προνομιούχες μετοχές, οι οποίες θεωρούνται μη βασικό πρωτοβάθμιο κεφάλαιο και οι οποίες θα φέρουν απόδοση ίση με 10%.

    - Ένα καθεστώς εγγυήσεων το οποίο καλύπτει, έναντι προμήθειας, τη σύναψη νέων δανείων με διάρκεια από τρεις μήνες έως τρία έτη, το πολύ εντός εξαμήνου μετά τις 19 Νοεμβρίου 2008. Τα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης και οι διατραπεζικές καταθέσεις εξαιρούνται από το καθεστώς αυτό. Η προμήθεια ανταποκρίνεται στις συστάσεις της ΕΚΤ.

    - Ένα καθεστώς τίτλων του δημοσίου, βάσει του οποίου παρέχονται έναντι προμήθειας κρατικά ομόλογα σε επιλέξιμα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να ενισχυθεί η πρόσβασή τους σε ρευστότητα, ιδίως έναντι της ΕΚΤ. Τα ομόλογα παρέχονται ως δάνειο στα πιστωτικά ιδρύματα έναντι εξασφαλίσεων στις οποίες έχει επιβληθεί ένας σημαντικός συντελεστής προσαρμογής και έναντι προμήθειας παρόμοιας με εκείνην της εγγύησης.

    Η Επιτροπή σημειώνει ότι αφού μελέτησε την ελληνική δέσμη προτάσεων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς της αποτελεί «κατάλληλο, αναλογικό και αναγκαίο μέσο» για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στην φερεγγυότητα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και να δοθεί νέα ώθηση στον διατραπεζικό δανεισμό. Το ίδιο ισχύει και για το τρίτο μέτρο, το οποίο, όπως σημειώνει η Επιτροπή, παρέχει ρευστότητα και παράλληλα ελευθερώνει κεφάλαια, πράγμα που συμβαίνει πρώτη φορά. Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι η ρευστότητα αυτή θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων και δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπό ανταγωνιστικούς όρους.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το καθεστώς της ελληνικής δέσμης μέτρων «δεν εισάγει διακρίσεις, καθώς πρόσβαση σε αυτό έχουν όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα. Είναι περιορισμένο από άποψη χρόνου και έκτασης, καθώς προβλέπει χρονικό διάστημα υπαγωγής στα μέτρα το πολύ έξι μήνες και θέτει ανώτατα όρια για την παρεχόμενη στήριξη. Απαιτεί δε από τους δικαιούχους να καταβάλουν προμήθεια με βάση τους όρους της αγοράς. Τα μέτρα προορίζονται μόνον για υγιείς από οικονομική άποψη επιχειρήσεις. Η παροχή εγγυήσεων, κεφαλαίων και κρατικών ομολόγων θα γίνει βάσει κριτηρίων που άπτονται της φερεγγυότητας και του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας».

    Επιπλέον, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι έχουν ληφθεί από ελληνικής πλευράς, διάφορα μέτρα ασφάλειας ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη κατάχρηση της κρατικής στήριξης από δικαιούχους της. Σε αυτά περιλαμβάνονται «αναπτυξιακοί περιορισμοί με βάση συγκεκριμένα μεγέθη αναφοράς» που ισχύουν για όλες τις συμμετέχουσες τράπεζες, καθώς και «όρια όσον αφορά την αμοιβή των διοικητικών στελεχών τους για όσο διάστημα λαμβάνουν στήριξη στο πλαίσιο ενός από τα μέτρα».

    Τέλος, όπως σημειώνει η Επιτροπή, «η Ελλάδα δεσμεύθηκε να κοινοποιήσει προγράμματα αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης για τις επιχειρήσεις που είτε αποτύχουν στο πλαίσιο του καθεστώτος εγγυήσεων ή του καθεστώτος τίτλων είτε τύχουν στήριξης στο πλαίσιο του καθεστώτος ανακεφαλαιοποίησης».

    [11] Πωλείται για 1 δισ ευρώ

    Ο ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Κλαούντιο Σκάγιολα, έδωσε το "πράσινο φως" της κυβέρνησης για την πώληση του κρατικού αερομεταφορέα, της "Αλιτάλια", στους ιταλούς επενδυτές που συνενώνονται στην εταιρεία Cai, με οικονομικό αντίτιμο που φτάνει περίπου το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ανακοινώθηκε από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

    Ο υπουργός "εξουσιοδότησε τον ειδικό επίτροπο της Αλιτάλια Αουγκούστο Φαντόζι να προχωρήσει στην πώληση του άμεσα ρευστοποιήσιμου κεφαλαίου από την εταιρεία Cai σε μια τιμή που αγγίζει τα 1.052 δισεκατομμύρια ευρώ", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τη σωτηρία του ιταλικού κρατικού αερομεταφορέα που αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα.

    Ήδη την περασμένη εβδομάδα και οι Βρυξέλλες ήραν και τα τελευταία εμπόδια για την πώληση, αποδεχόμενες ότι το κυβερνητικό δάνειο των 300 εκατομμυρίων ευρώ που είχε κριθεί παράνομο, θα πρέπει να επιστραφεί από την παλαιά εταιρεία που ρευστοποιεί το κεφάλαιό της και όχι από τους νέους ιδιοκτήτες της Αλιτάλια.

    Το ζήτημα αυτό ήταν και ένας από τους όρους που είχαν τεθεί από τους ιταλούς επενδυτές της εταιρείας Cαi.

    Η "νέα" Αλιτάλια που θα αρχίσει να λειτουργεί από το Δεκέμβριο ενδέχεται να ψάξει για έναν συνεταίρο μεταξύ της Αιρ Φρανς-KLM και της Λουφτχάνσα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 November 2008 - 7:30:48 UTC